10/09/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Tα τμήματα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Ηγουμενίτσας

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Tα τμήματα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Ηγουμενίτσας

Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο/η ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης συνεχίζουν τη λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Ηγουμενίτσας στο οποίο θα υλοποιηθούν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)-Νέα Φάση» (ΟΠΣ 5002212). Στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Ηγουμενίτσας μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:


Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης με επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή άλλου νομιμοποιητικού εγγράφου του ενδιαφερόμενου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ή Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας:
Τηλ.: 2665028140 (κα Αντωνοπούλου)
2665029070 ( κυρίες Βάσσιου και Γεωργίου )

Ταχ. Διεύθυνση: Αγ. Αποστόλων 43 – Ηγουμενίτσα – ΤΚ 46100

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Συνέχεια...

Ακούστε τι είπε ο ...άνθρωπος για το ξεπούλημα της μισής Θεσπρωτίας...! (+ΗΧΗΤΙΚΟ)

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Ακούστε τι είπε ο ...άνθρωπος για το ξεπούλημα της μισής Θεσπρωτίας...! (+ΗΧΗΤΙΚΟ)

Την επόμενη ημέρα από την κατακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% (τουλάχιστον, δεν ξέρουμε ακόμη) του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της περιουσίας του, δηλαδή της μισής παράκτιας Θεσπρωτίας, (Ηγουμενίτσα, Δρέπανο, Σύβοτα, Πλαταριά, Σαγιάδα) ο ανεκδιήγητος Βουλευτής ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, βγήκε σε συνέντευξη στην ΕΡΑ Ιωαννίνων, στη δημοσιογάφο Βάσω Γκόρου, για να δώσει τις απαντήσεις του για το τεράστιο αυτό ξεπούλημα...!

Σαφώς αγουροξυπνημένος (μάλλον ξενύχτησε πανηγυρίζοντας την επιτυχία του) συνέχισε ακόμη μια φορά την κοροιδία και τη μετάθεση των απαντήσεων στο μέλλον. Τον ρωτούσε η δημοσιογράφος γιατί θεωρεί ικανοποιητικό το τίμημα, εφόσον δεν υπήρχε κάποιο πλαφόν κι εκείνος έλεγε αρλούμπες. Τον ρωτούσε για τη χερσαία ζώνη, για την οποία είχαν δεσμευθεί ότι θα είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου ΠΡΙΝ την ολοκλήρωση του διαγωνισμού κι εκείνος έλεγε ότι "είμαστε θεματοφύλακες των τοπικών συμφερόντων"....

Όντως, ο κ. Γιόγιακας έχει αποδείξει ότι είναι θεματοφύλακας τοπικών συμφερόντων, άλλωστε κι αυτός ντόπιος είναι...!

Όσο κι αν επέμενε η δημοσιογράφος να πάρει μια λογική απάντηση στα εύλογα ερωτήματα -τα οποία στηρίζονταν σε επιχειρήματα και παλαιότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης- που έθετε, ο κ. Γιόγιακας, συνέχιζε να παριστάνει, πότε το μέντιουμ, πότε το χαζό, καταλήγοντας να πλέκει το εγκώμιο του Grimaldi...!

Τέτοιο "θεματοφύλακα συμφερόντων" σε συνδυασμό με παραχώρηση εδαφικής κυριαρχίας, δεν έχει ξαναδεί η Θεσπρωτία...!

Απολαύστε στο παρακάτω ηχητικό, τι δήλωσε ο (αγουροξυπνημένος) Βασίλης Γιόγιακας...!!!

Κ.Τ.Συνέχεια...

Το Πανελλήνιο Συνέδριο των Σαρακατσαναίων - Του Πέτρου Ζήγου

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Το Πανελλήνιο Συνέδριο των Σαρακατσαναίων - Του Πέτρου Ζήγου

Οι Σαρακατσαναίοι είναι μία πανάρχαια ελληνική νομαδική φυλή, η οποία κατά τους νεότερους χρόνους και πριν εξαπλωθεί στα γεωγραφικά σημεία που κατοικούν σήμερα, ζούσε στον ευρύτερο χώρο του ορεινού συγκροτήματος των ΑΓΡΑΦΩΝ. Κατά την εποχή της τουρκοκρατίας, οι στάνες των Σαρακατσαναίων αποτέλεσαν τα προπύργια της κλεφτουριάς και είναι γνωστές από την παράδοση και την ιστορία οι συγκρούσεις των Σαρακατσαναίων κλεφτών με τις δυνάμεις του Αλή Πασά και περισσότερο αυτή του προεπαναστατικού ήρωα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, ο οποίος τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα Γιάννενα. Εξαιτίας αυτών των διώξεων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν με τα κοπάδια τους τα ΑΓΡΑΦΑ και να εξαπλωθούν στα σημεία που σήμερα υπάρχουν, δηλαδή στην Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Θράκη, στην περιοχή που σήμερα κατέχεται από το κράτος της Βόρειας Μακεδονιας και στη Βουλγαρία.

Οι Σαρακατσαναίοι που υπάρχουν στη Βουλγαρία είναι μία τρανταχτή απόδειξη της δύναμης του Ελληνισμού, αφού κατόρθωσαν κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες να κρατήσουν ζωντανή την ελληνική γλώσσα, την ελληνική συνείδηση και τα ήθη και τα έθιμά τους.

Σήμερα στη Βουλγαρία ζουν περί τις 20.000 Σαρακατσαναίοι και μετά το έτος 1990 οργανώθηκαν σε πολιτιστικούς συλλόγους (19 τον αριθμό) και απέκτησαν και τη δευτεροβάθμια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας με έδρα την πόλη Σλίβεν.

Μέχρι το 1950, η μεγάλη πλειοψηφία των σαρακατσαναίων ζει νομαδικά, ασχολούμενη με την κτηνοτροφία, ζώντας έξι μήνες στα βουνά (ξεκαλοκαιριά) και έξι μήνες στα πεδινά (χειμαδιά). Μετά το έτος 1950 ο παραδοσιακός τρόπος ζωής αλλάζει και ασχολούνται και με άλλα επαγγέλματα (εμπόριο, γεωργία κλπ) ενώ στρέφονται με αξιοθαύμαστη επιτυχία και στα γράμματα, όπου κυριολεκτικά διαπρέπουν.

Η αλλαγή του παραδοσιακού τρόπου ζωής και η ανησυχία να μη χαθεί η πολιτιστική τους ταυτότητα, που ήταν συνυφασμένη με τη νομαδική κτηνοτροφική ζωή, οδηγεί στην ανάγκη της δημιουργίας των συλλόγων σαρακατσαναίων.

Έτσι, από την αρχή της δεκαετίας του 1960 αρχίζουν να ιδρύονται οι σύλλογοι σαρακατσαναίων, με πρώτο αυτόν της Λάρισας το έτος 1962, ενώ το έτος 1981 ιδρύεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων (Π.Ο.Σ.Σ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την οποία σήμερα αποτελούν 45 σύλλογοι - μέλη, σκοπός της οποίας είναι ο συντονισμός της δράσης των συλλόγων στην κατεύθυνση της διατήρησης και μετάδοσης της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ) και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρέβεζας διοργάνωσαν το 27ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην Πρέβεζα από 30 Σεπτεμβρίου 2022 έως και 2 Οκτωβρίου 2022. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πρέβεζας.

Το οργανωτικό συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί αφενός τη μεγαλύτερη διασυλλογική οργάνωση των συλλόγων σαρακατσαναίων της Ελλάδας και αφετέρου το καθοδηγητικό όργανο της ομοσπονδίας, που αποφασίζει για την τακτική και δράση που πρέπει να ακολουθήσουν οι σύλλογοι καθώς και για οργανωτικά θέματα.

Σκοπός του ήταν να υπάρξει ευρύτητα απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος, ο οποίος θα ανοίγει διαύλους επικοινωνίας και γόνιμης συνεργασίας, ξεφεύγοντας από το στενό τυπικό πλαίσιο. Επιδίωξη επίσης του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρέβεζας ήταν η ενίσχυση του συνεδρίου με επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις, φιλοδοξώντας αφενός στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και αφετέρου στην ωφέλεια των επισκεπτών από τα πολιτιστικά, κοινωνικά και επιμορφωτικά δρώμενα της Πρέβεζας, δεδομένου ότι εκτός από τις εργασίες του συνεδρίου υπήρχαν και παράλληλες εκδηλώσεις για τους συνέδρους και τους συνοδούς τους (π.χ. επισκέψεις και ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους Νικόπολής και Κασσώπης καθώς και στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, περιήγηση με παραδοσιακά σκάφη στον Αμβρακικό κόλπο) και επίσκεψη στη σαρακατσάνικη στάνη στα Φλάπουρα, σε απόσταση 10 χλμ. από την Πρέβεζα.

Οι εισηγήσεις αφορούσαν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

1) Διοργάνωση εκδηλώσεων από τους συλλόγους και την ομοσπονδία.

2) Πανελλήνιο αντάμωμα σαρακατσαναίων και περιφερειακά ανταμώματα.

3) Η νεολαία και η παράδοση.

4) Τρόπος λειτουργίας των συλλόγων και της ομοσπονδίας.

5) Καινοτόμες δράσεις από το σύλλογο και την ομοσπονδία.

Οι εισηγητές ήταν δέκα (10) και ανέπτυξαν τα παρακάτω θέματα:

- «Επιστημονική επιτροπή Π. Ο.Σ.Σ.: Δράσεις – διαπιστώσεις – προτάσεις»

- «Τρόποι διάσωσης, διάδοσης και προβολής της παράδοσης της ζωής και του λαϊκού πολιτισμού των Σαρακατσαναίων»

- «Η ύπαρξη της νεολαίας στα δρώμενα της παράδοσης και πώς μπορεί να συμβάλει στην μακροπρόθεσμη αναβίωσή της με σύγχρονους τρόπους".

- «Κίνηση – ρυθμός – εικόνα»

- «Βιωματική προσέγγιση της παράδοσής μας…. Μία άλλη οπτική»

- «21 χρόνια σαρακατσάνικα χαιρετίματα»

- «Τα σαρακατσάνικα τραγούδια κληρονομιά των προγόνων μας, χθες – σήμερα – αύριο»

- «Η νεολαία και παράδοση»

- «Η κρίση των συλλόγων και τρόποι αντιμετώπισής της»

- «Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων και Περιφερειακά Ανταμώματα»

Μεταξύ των εισηγητών ήταν και οι Θεσπρωτοί, κ.κ. Γεώργιος Καψάλης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Επιστημονική επιτροπή της Π.Ο.Σ.Σ.: Δράσεις – διαπιστώσεις – προτάσεις», Γεώργιος Καπρινιώτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα « Τρόποι διάσωσης, διάδοσης και προβολής της παράδοσης, της ζωής και του λαϊκού πολιτισμού των Σαρακατσαναίων», Νικόλαος Γιαννάκος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τα σαρακατσάνικα τραγούδια κληρονομιά των προγόνων μας, χθες – σήμερα – αύριο» και Πέτρος Ζηγος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα « Η κρίση των συλλόγων και τρόποι αντιμετώπισής της».

Παραβρέθηκαν στο συνέδριο και απηύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές Πρέβεζας κ.κ. Στέργιος Γιαννάκης (ΝΔ), ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό και την εκτίμηση του Ηπειρώτη Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κ. Τασούλα, και Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ), οι δήμαρχοι Πρέβεζας κ. Ν. Γεωργάκος, Ζηρού κ. Ν. Καλαντζής και Πάργας κ. Ν. Ζαχαριάς καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Π΄ρεβεζας, πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Αντ. Μπέζας.

Παραβρέθηκαν επίσης περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Χαιρετισμό έστειλε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου.

Τις εργασίες του συνεδρίου διηύθυνε, σύμφωνα με το καταστατικό, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας κ. Γ. Μουτσιάνας.

Οι εργασίες του στέφτηκαν από επιτυχία, διότι ήταν ένα συνέδριο ιδεών και προτάσεων, χωρίς αντιπαλότητες και αποκλεισμούς. Ήταν συνέδριο ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ των σαρακατσαναίων.

Συνέχεια...

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Παράταση συμμετοχής στα προγράμματα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Παράταση συμμετοχής στα προγράμματα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Υπενθυμίζουμε στα μέλη μας τη δυνατότητα αξιοποίησης των παρακάτω Προγραμμάτων της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τα οποία είναι:

Πρόγραμμα I
«Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ»

Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας για την αξιοποίηση νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Παροχή επιταγών (vouchers) για την απόκτηση νέων ψηφιακών εργαλείων.
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής έως 31/10/2022

Πρόγραμμα II
«Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»

Ενίσχυση ιδιωτικών Επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία καλύπτουν όλο τον κύκλο ανάπτυξης ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών (new product development).
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής έως 31/12/2022

Πρόγραμμα III
«Ψηφιακές Συναλλαγές»

Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελληνική επικράτεια, με σκοπό την υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων τα οποία θα υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών. Το Πρόγραμμα θα παρέχει επιταγές (vouchers) για την απόκτηση νέων ψηφιακών εργαλείων.
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής έως 31/10/2022

Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση για τους δικαιούχους, τις επιλέξιμες ενέργειες και δαπάνες, το ύψος και την ένταση ενίσχυσης κάθε προγράμματος και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης δικαιούχων, παρέχονται μέσω του διαδικτυακού τόπου του Προγράμματος (https://digitalsme.gov.gr) καθώς και μέσω του γραφείου υποστήριξης κατά τις ώρες 09:00-17:00 στο τηλέφωνο.: 2107001420

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Συνέχεια...

Ο Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης στο συνέδριο CyberGreece 2022

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Ο Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης στο συνέδριο CyberGreece 2022

«Πεδίο συγκλίσεων η ψηφιακή διακυβέρνηση-Κίνδυνος από τη χαμηλή απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης»

Στο συνέδριο του Cyber Greece 2022 που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρευρέθηκε ως προσκεκλημένος ο τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτής Θεσπρωτίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάριος Κάτσης. Στο πλαίσιο του πάνελ με τίτλο "Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών: Έξυπνες πόλεις, κοινωνίες του αύριο, διαδίκτυο των πραγμάτων, τεχνητή νοημοσύνη" απηύθυνε ομιλία-χαιρετισμό.

Πεδίο συκγλίσεων η Ψηφιακή Μετάβαση

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε για ένα ευρύτερο consensus που μπορεί να υπάρξει στη χώρα στο πεδίο της ψηφιακής μετάβασης, ώστε να μην χαθεί το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. «Στην πολιτική παρά της υπαρκτές διαφορές και την κριτική που αυτή συνεπάγεται υπάρχει μια λογική συνέχεια. Από την κυβέρνηση του 2009 όπου έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το opengov, μετά από ένα ταραγμένο διάστημα, περάσαμε στην κυβέρνηση του 2015 όπου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η χώρα κινητοποίησε πόρους και καθόρισε για πρώτη φορά Ενιαία Ψηφιακή Στρατηγική, ξεκίνησε η ψηφιακή μετάβαση με ψηφιοποίηση του κράτους, με οριζόντια έργα υποδομής διασυνδεσιμότητας και νέα εργαλεία να δημιουργούνται και να συνεχίζουν να δουλεύουν, και πλέον στη σημερινή κυβέρνηση που αξιοποιώντας τη συγκυρία της πανδημίας αλλά και τους αυξημένους κατά πολύ πόρους από την ΕΕ, συνεχίζει πατώντας στις ράγες των προκατόχων της όπως έχει αναγνωρίσει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τη Βουλή»

Ζητούμενο η ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη

Στη συνέχεια ο κ. Κάτσης τόνισε πως «Αυτό που παραμένει ζητούμενο είναι να μην χαθεί η ευκαιρία με γρήγορη απορρόφηση των πόρων, με ψηφιακά έργα καλοσχεδιασμένα που ολοκληρώνονται στην ώρα τους αλλά και με ολοκλήρωση των ήδη εκτελούμενων έργων που καθυστερούν αδικαιολόγητα και φυσικά, αν θέλουμε να μιλάμε για μια δίκαιη μετάβαση πρέπει να μιλάμε για συμπερίληψη. Συμπερίληψη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ξεχαστεί εντελώς από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και συμπερίληψη ομάδων πληθυσμού που δεν έχουν επαρκείς ψηφιακες δεξιότητες για να ακολουθήσουν τη νέα εποχή» ενώ συνέχισε «ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη σημαίνει να μη μείνει κανείς πίσω».

Εκτός οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως «το consensus αποτυπώνεται ως εξής: «Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ενσωματώνουν ψηφιακές λύσεις για την βελτίωση της παραγωγικότητας τους. Το κράτος οφείλει να σχεδιάζει δημόσιες πολιτικές με συγκεκριμένους στόχους που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την αύξηση της παραγωγικότητας και η αγορά πρέπει να εκτελεί και όχι το αντίστροφο ωστόσο πρέπει και οι ίδιες να επενδύουν τα κεφάλαια τους και να μη βασίζονται μόνο στα έργα του δημοσίου τομέα». Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση τόνισε πως «πρέπει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο σχεδιασμό και στα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης. Οι πρώτες εντάξεις της κυβέρνησης από το Ταμείο Ανάκαμψης με 455 εκατ € δάνεια με επιτόκιο 0,7% δίνονται σε μόλις 13 μεγάλες επιχειρήσεις. Και αυτό δεν συνιστά στήριξη αλλά στρέβλωση που οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στην αγορά.

Καμπανάκι κινδύνου για την απορροφητικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης

«Οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης που κατά 20% κατευθύνονται στην Ψηφιακή Μετάβαση έχουν χρονικά ορόσημα και πρέπει να απορροφηθούν τάχιστα μεν, χωρίς σπατάλες δε και με κοινωνική χρησιμότητα. Εάν δεν απορροφηθούν τα χρήματα τότε επιστρέφουν πίσω και τότε θα πρέπει ή να απεντάξουμε ενταγμένα έργα ή να τα χρηματοδοτήσουμε από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ που είναι πετσοκομμένο ή να δανειστούμε τη στιγμή που τα επιτόκια είναι σε μνημονιακά απαγορευτικά επίπεδα. Και σε αυτό το σημείο κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση» ανέφερε ο βουλευτής. Ενώ συνέχισε πώς « Τα μηνύματα όμως δεν είναι ενθαρρυντικά: Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης κ Ανθεκτικότητας έως το Μάρτιο του 2022 είχε εισροές 7.52 ΔΙΣ € και δαπάνες μόλις 310 ΕΚ €. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιμνάζοντες πόροι ύψους 7.2 ΔΙΣ € και ότι ο στόχος της απορροφητικότητας που είχε θέσει η κυβέρνηση για το 2021 δεν επετεύχθη, ενώ με τους ρυθμούς αυτούς είναι ανέφικτος και ο στόχος για το 2022».

Σημαντική η κυβερνοασφάλεια της χώρας

«Κυβερνοασφάλεια στο κράτος, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες για την ασφάλεια κρίσιμων συστημάτων, υπηρεσιών και δεδομένων. Πρέπει να προχωρήσει τάχιστα το εθνικό SOC που χρηματοδοτείται από το RRF και επίσης να γίνουν και τοπικά μινι SOCs σε κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου που είναι τράπεζες δεδομένων, που έχουν τα cloud του δημοσίου δλδ όπως η ΗΔΙΚΑ, η ΓΓΠΣΣΔ, Κτηματολόγιο και ο ΕΔΥΤΕ. Σε αυτές τις υποδομές πρέπει να ξεκινήσουμε από RISK ASSESMENTS και GAP analysis ώστε να χαρτογραφήσουμε το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε» τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μάριος Κάτσης
Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Συνέχεια...

Το ΜέΡΑ25 Θεσπρωτίας για την πώληση του ΟΛΗΓ: "Επωλήθη σε τιμή ευκαιρίας..."

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Το ΜέΡΑ25 Θεσπρωτίας για την πώληση του ΟΛΗΓ: "Επωλήθη σε τιμή ευκαιρίας..."

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 μπήκαν οι τίτλοι τέλους στο έργο της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Πως είναι δυνατό να θεωρείται ικανοποιητική η πώληση του 67% έναντι του ποσού των 84εκ € όταν ο προϋπολογισμός μόνο της Γ φάσης είναι 73εκ €!

Μεγάλοι χαμένοι, οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας. Χάσαμε το λιμάνι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την ταυτότητα της Πόλης. Μαζί με το λιμάνι χάσαμε και τα πολύ υποσχόμενα τουριστικά καταφύγια της Πλαταριάς, της Σαγιάδας και των Συβότων.

Ελπίζουμε, έστω και στο και πέντε, να αποδοθεί τουλάχιστον η υπόλοιπη χερσαία ζώνη των παραπάνω περιοχών που δεν καλύπτει λιμενικές εγκαταστάσεις στους αντίστοιχους δήμους.

H Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΜέΡΑ25 Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Ημερίδα από το Σύλλογο Αμβυκούχων & Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου για τις αλλαγές κατά τη νέα αποστακτική περίοδο

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Ημερίδα από το Σύλλογο Αμβυκούχων & Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου για τις αλλαγές κατά τη νέα αποστακτική περίοδο

Σύλλογος «ΑΜΒΥΚΟΥΧΟΙ & ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»

Πρόσκληση

Η προσωρινή Διοίκηση του υπό σύσταση Συλλόγου «Αμβυκούχων & Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου», στο πλαίσιο της νέας αποστακτικής περιόδου που ξεκινάει στις 17-10-2022, διοργανώνει, σε συνεργασία με εκπροσώπους του Τελωνείου Ιωαννίνων και του Γενικού Χημείου του Κράτους - Γενική Διεύθυνση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, ημερίδα με στόχο την ενημέρωση των μελών του καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου για τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη νέα αποστακτική περίοδο.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 -10-2022 και ώρα 19:30 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας (Παλιό Δημαρχείο) στην Ελεούσα.

Συνέχεια...

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου επενδύει σε νέες τεχνολογίες για τη βέλτιστη ψηφιακή εμπειρία των πελατών

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου επενδύει σε νέες τεχνολογίες για τη βέλτιστη ψηφιακή εμπειρία των πελατών

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου συνεχίζει την υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή με την αναβάθμιση των POS της. Το νέο, σύγχρονο και ασφαλές Android POS της Τράπεζας Ηπείρου προσφέρει τη λύση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης με απευθείας σύνδεση με την πλατφόρμα myDATA, υψηλή ταχύτητα και μέγιστη ασφάλεια εκτέλεσης συναλλαγών. Παράλληλα, παρέχει στα συνεργαζόμενα με την Τράπεζα καταστήματα πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για όλες τις συναλλαγές, τεχνική υποστήριξη Help Desk, καθώς και πληθώρα εφαρμογών, με στόχο τη βέλτιστη ψηφιακή εμπειρία των πελατών.

Ο εκσυγχρονισμός στα POS της Τράπεζας Ηπείρου ολοκληρώθηκε με την υλοποίηση της πρώτης φάσης του νέου Συστήματος Issuing – Acquiring, σε συνεργασία με την εταιρία Innovative Solutions & Services (INSS). Για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η Τράπεζα επέλεξε την εφαρμογή SmartCashier της Retail Management Solutions. Το SmartCashier είναι μια cloud εφαρμογή, η οποία παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης όλων των παραστατικών, όπως Αποδείξεις Λιανικής, Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών, Τιμολόγια, Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών, Δελτία Αποστολής, Χειρόγραφα Τιμολόγια και Αποδείξεις, Πιστωτικά κλπ. Όλα τα προβλεπόμενα παραστατικά διαβιβάζονται Online στο MyData μέσω Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης

Ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, δήλωσε σχετικά: «Η Τράπεζα Ηπείρου προσφέρει στους πελάτες της ψηφιακή τραπεζική βασισμένη στις τελευταίες παγκόσμιες τάσεις, με υψηλό επίπεδο ασφάλειας και άμεση εξυπηρέτηση, προσωποποιημένη στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες και να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες μας, με στόχο την ενίσχυση της θέσης μας στην Ήπειρο και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Συνέχεια...

Ο Σπύρος Ριζόπουλος καταγγέλλει και ζητά ευθύνες για τα διόδια στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Αλέκο Καχριμάνη

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Ο Σπύρος Ριζόπουλος καταγγέλλει και ζητά ευθύνες για τα διόδια στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Αλέκο Καχριμάνη

Επιστολή με την οποία ζητά απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για τους λόγους για τους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωσε την απόφαση του πρώην Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη κατά το μέρος που παρέλειψε να κρίνει κατά τρόπο ενιαίο και ομοιόμορφο τη θέσπιση απαλλαγής από τα τέλη διοδίων για τους κατοίκους της ΠΕ Ιωαννίνων στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας (Δροσοχωρίου) και Μαλακασίου, έστειλε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Αναλυτικά η επιστολή, η οποία έχει κοινοποιηθεί και σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, αναφέρει τα ακόλουθα:

Προς κο. Αλέξανδρο Καχριμάνη
Περιφερειάρχη Ηπείρου 
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Στις 31 Μαρτίου 2021 ανακοινώσατε, πανηγυρικά, στην Οικονομική Επιτροπή την απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωσε την απόφαση του πρώην Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη απαλλάσσοντας από τα τέλη διοδίων τους κατοίκους στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας (Δροσοχωρίου) και Μαλακασίου.

Θυμίζουμε ότι η προσφυγή σας συνέβη μετά από παρέμβαση των Οριζόντων Ηπείρου που σας καλούσε να προσφύγετε στο ΣτΕ για τα διόδια της Εγνατίας ήδη από τον Άγουστο του 2017 !!! (το link της ανάρτησης https://bit.ly/3SJHNpw)

Από τον Μάρτιο του 2021 φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2022 και η απόφαση αυτή του ΣτΕ δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, με υπαιτιότητα σας.

Ζητάμε και απαιτούμε καθαρές απαντήσεις στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στα εξής ερωτήματα:

1) Γιατί δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ; Ειρήσθω εν παρόδω ο δρόμος μέχρι σήμερα παραμένει στην ιδιοκτησία της «Εγνατία Οδός Α.Ε» καθότι η ιδιωτικοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

2) Γιατί ως Περιφερειάρχης στηριζόμενος από την παρούσα κυβέρνηση δεν έχετε πιέσει την Εγνατία Οδό Α.Ε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για 18 μήνες όπου Ηπειρώτες και ειδικά οι κάτοικοι του νομού Ιωαννίνων πληρώνουν τα συγκεκριμένα διόδια, ενώ ο νόμος τους απαλλάσσει;

3) Γιατί δεν επιβάλλετε το πλαίσιο ισότητας που απαιτείται στα διόδια, ενώ στην τότε ανακοίνωσή σας, στηλιτεύετε τους πλην Μετσοβίτες Ηπειρώτες ότι τάχα αδικούν τους Μετσοβίτες, δημιουργώντας ένα κλίμα ιδιότυπου ρατσισμού;

Η απόφαση αφορά όλους τους Ηπειρώτες και κυρίως όσους πραγματοποιούν πολλές διελεύσεις από τα διόδια της Τύριας. Πρέπει να υπάρχει ισότητα στην αντιμετώπιση όλων των Ηπειρωτών κι όσο η απόφαση αυτή δεν εφαρμόζεται αδικούνται κατάφορα όλοι όσοι περνούν από τα διόδια της αυτά, επί το πλείστον κάτοικοι της Π.Ε. Ιωαννίνων – πλην Μετσόβου- και κάτοικοι της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Αναμένουμε τις απαντήσεις λοιπόν στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου»,
Σπύρος Ριζόπουλος
Συνέχεια...

Σχολή γονέων με θέμα το σχολικό εκφοβισμό στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας τη Δευτέρα

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Σχολή γονέων με θέμα το σχολικό εκφοβισμό στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας τη Δευτέρα

Η φράση «Μου κάνει bullying…» ακούγεται συχνά από τα παιδιά ή πολλές φορές ακόμα και από εμάς τους ενήλικες, άλλοτε ειπωμένη μεταξύ σοβαρού και αστείου, και άλλοτε με ειλικρινές παράπονο, πόνο ή αγανάκτηση. Ποιες όμως από όλες αυτές τις περιπτώσεις συνιστούν πράγματι εκφοβισμό; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα περιστατικά εκφοβισμού από οποιαδήποτε άλλη βίαιη συμπεριφορά μεταξύ των παιδιών έτσι ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά;

Πολλές φορές ο όρος bullying ή εκφοβισμός χρησιμοποιείται καταχρηστικά, για να περιγράψει ένα ευρύτερο φάσμα βίαιων συμπεριφορών, κάτι που τελικά μπορεί να οδηγήσει στο να χάσει ο όρος το νόημά του. Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο του εκφοβισμού αποτελεί ένα υποσύνολο της βίας που εκδηλώνεται μεταξύ των παιδιών και διαθέτει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκφοβισμού είναι που κάνουν το φαινόμενο να μελετάται ως ξεχωριστό αντικείμενο και να χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης σε σχέση με άλλα φαινόμενα βίας μεταξύ των παιδιών.

Στη «σχολή γονέων» που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 στις 5.30μμ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Δημοτικού σε συνεργασία με ¨Το Χαμόγελο Του Παιδιού¨ θα αποκαλύψουμε αυτά τα χαρακτηριστικά και θα ανακαλύψουμε τις τεχνικές με τις οποίες θα θωρακίσουμε και θα προστατέψουμε τα παιδιά μας, θα τα κάνουμε να μας μιλήσουν και θα αποκωδικοποιήσουμε τα σημάδια που θα μας δείχνουν τα ίδια τα παιδιά όταν δεν μας μιλούν.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 στις 5.30μμ
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Παραμυθιά: Ξεκινάει σήμερα το συμπόσιο - αφιέρωμα στο Σπύρο Μουσελίμη

Οκτωβρίου 09, 2022 0

 Παραμυθιά: Ξεκινάει σήμερα το συμπόσιο - αφιέρωμα στο Σπύρο Μουσελίμηprosklisi%20(1)

Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με φορείς της Θεσπρωτίας (Δήμους, Περιφέρεια, κλπ) οργανώνει στην Παραμυθιά την εβδομάδα 9-16 Οκτωβρίου 2022, ένα ΣΥΜΠΟΣΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο Δάσκαλο Σπύρο Μουσελίμη.

Το ΣΥΜΠΟΣΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ περιλαμβάνει, Έκθεση Αρχειακού Υλικού από το προσωπικό αρχείο του Σπύρου Μουσελίμη (9-16 Οκτωβρίου 2022), και διήμερο ομιλιών-παρουσιάσεων του πολυσχιδούς έργου του.
programma%20(1)

Σκοπός και έγνοια των οργανωτών είναι, το ΣΥΜΠΟΣΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ, να αποτίσει φόρο τιμής στο Δάσκαλο Σπύρο Μουσελίμη. Να εκτεθούν στοιχεία του δικού του πλούσιου ιστορικού και αρχειακού υλικού, στην πόλη της Παραμυθιάς όπου έζησε και δημιούργησε. Nα αποτελέσει, με την ενεργό συμμετοχή των φορέων της τοπικής κοινωνίας, αφ’ ενός, ένα βήμα διαλόγου και αναστοχασμού πάνω στα σημαντικά έργα της ζωής του, και αφετέρου, έναυσμα
περαιτέρω έρευνας, μελέτης και διάχυσης του συγκλονιστικού του έργου.


Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
Συνέχεια...

Ο Μ. Κάτσης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων για το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και τα κυβερνητικά ψέματα για τη χερσαία ζώνη (+Ηχητικό)

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Ο Μ. Κάτσης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων για το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και τα κυβερνητικά ψέματα για τη χερσαία ζώνη (+Ηχητικό)

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων και τη δημοσιογράφο Βάσω Γκόρου παραχώρησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΗΓ ΑΕ.

Ο βουλευτής τόνισε πως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη εθνική υποδομή, την οποία χάνει η χώρα, και μαζί με αυτή χάνει και ένα σημαντικό εργαλείο για την άσκηση αποτελεσματικής ναυτιλιακής πολιτικής στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, ένα αναπτυξιακό εργαλείο, μια κερδοφόρα υποδομή που είχε ενεργό αποθεματικό 12 εκατομμυρίων ευρώ. Σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, και βαθιάς ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε επανακρατικοποιήσεις σημαντικών υποδομών, η Ελλάδα ακολουθεί την αντίθετη πορεία.

Συνέχισε λέγοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η πώληση των δέκα περιφερειακών λιμανιών της χώρας, χωρίς μάλιστα καμία απολύτως ρητή δέσμευση για επενδύσεις από τους αναδόχους που θα προκύψουν από τους διαγωνισμούς. Δεν υπήρχε καμία υποχρέωση της χώρας που να δικαιολογεί αυτή την πολιτική επιλογή. Η συντριπτική πλειοψηφία των λιμανιών της Ευρώπης βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο, μόνο η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη ακολούθησε το δρόμο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών προς όφελος της κερδοφορίας των ιδιωτών επενδυτών.

Ο κ. Κάτσης στηλίτευσε το γεγονός πως ο Υπουργός Ναυτιλίας και ο τοπικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, βγήκαν με πανηγυρικές δηλώσεις λέγοντας πως το τίμημα ξεπέρασε τον πήχη κάθε προσδοκίας. Πως ξεπέρασε άραγε τον πήχη αφού η κυβέρνηση δεν είχε ορίσει κανέναν απολύτως πήχη; Ξεκίνησε μια διαδικασία εκχώρησης εθνικού πλούτου χωρίς να υπάρχει τιμή εκκίνησης, χωρίς να έχει γίνει καμία αποτίμηση της αξίας των υποδομών που είναι προς πώληση, χωρίς καν ποτέ να ειπωθεί πόσα χρήματα προσδοκά η κυβέρνηση από αυτή την πώληση. Αυτή η στρατηγική που ακολούθησε αποδεικνύει και τη λογική του ξεπουλήματος που είχε από την πρώτη στιγμή.

Στη συνέχεια ανέφερε πως τα 84 εκατομμύρια του αντιτίμου είναι σχεδόν το ποσό του κόστους κατασκευής μόνο της τρίτης φάσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Με αυτό το ποσό ο ιδιώτης δηλαδή, παίρνει ένα λιμάνι που οι τρεις φάσεις κατασκευής του κόστισαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, παίρνει τη μαρίνα των Συβότων, τη μαρίνα της Πλαταριάς, το αλιευτικό καταφύγιο της Σαγιάδας, και άγνωστα ακόμα και σήμερα τμήματα του παράκτιου μετώπου της Θεσπρωτίας.

Αυτά τα τμήματα παραμένουν άγνωστα, καθώς για το θέμα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης, τα κυβερνητικά ψέματα δεν έχουν τέλος. Η κυβέρνηση είχε επανειλημμένως δεσμευτεί ότι όλα τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές εγκαταστάσεις θα αποδοθούν στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, και αυτό θα γίνει σε κάθε περίπτωση πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΗΓ ΑΕ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και όχι μόνο δεν έγινε η απόδοση, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε τι θα πάρουν οι Δήμοι, ούτε πως θα το πάρουν, ούτε και το πότε θα γίνει αυτό. Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο, αυτό που αποτελεί εθνικό μας πλούτο, να το ζητάμε παρακαλετά από τον ιδιώτη που του το παραχωρήσαμε «μπιρ παρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια έθεσε μια σειρά πιεστικών ερωτημάτων τα οποία ζητούν απαντήσεις. Για ποια επερχόμενη ευημερία της τοπικής κοινωνίας μιλούν τα κυβερνητικά στελέχη, από τη στιγμή που από τα 84 εκατομμύρια του αντιτίμου δε θα πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή αλλά θα πάνε όλα στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ; Πως θα έρθει η «πρωτοφανής ανάπτυξη» από τη στιγμή που ο ιδιώτης δεν δεσμεύεται ρητά για καμία επένδυση; Στην περίπτωση της COSCO στον Πειραιά που υπήρχε ρητή δέσμευση για επενδύσεις, η εταιρεία με τις πλάτες της κυβέρνησης δεν έριξε ούτε ευρώ για κάποια επένδυση. Που θα λογοδοτεί ο ιδιώτης αν κάποια μελλοντική του δραστηριότητα έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας ή με την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την καταστροφική κυβερνητική επιλογή του ξεπουλήματος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και όλων των άλλων είναι ανυπέρβλητα, και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που βγήκαν να πανηγυρίσουν είναι τουλάχιστον εκτός τόπου και χρόνου. Μάλλον δεν τους ενδιαφέρει η ευημερία του τόπου αλλά η ευημερία του ιδιώτη επενδυτή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι, τα περιθώρια υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος είναι εξαιρετικά στενά, από τη στιγμή που φτάνουμε στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και προχωράμε στη σύμβαση παραχώρησης. Τα νομικά τετελεσμένα που δημιουργούνται είναι πολύ ισχυρά. Εμείς καλούμε έστω και τώρα την κυβέρνηση να κάνει τουλάχιστον το ελάχιστο που μπορεί, δηλαδή να αποδώσει το σύνολο της χερσαίας ζώνης στις τοπικές κοινωνίες. Είναι εγκληματικό να περάσουν στον ιδιώτη φιλέτα του παράκτιου μετώπου της Θεσπρωτίας που αφορούν άμεσα εμπορικές δραστηριότητες, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και την καθημερινότητα και την ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής.

Με την εγκατάσταση του ιδιώτη φαλκιδεύεται το μέλλον του τόπου και οι μελλοντικές προοπτικές της τοπικής οικονομίας, καθώς δεν θα έχει καμία δέσμευση απέναντι στις τοπικές κοινωνίες ούτε θα αισθάνεται κάποιου είδους κοινωνική πίεση, δεν θα αποδώσει τίποτα ως αντισταθμιστικό όφελος για τις οχλούσες δραστηριότητες του λιμανιού, ούτε υποχρεούται να κάνει κάποια επένδυση. Κερδίζει από την πρώτη μέρα, και σε λίγα χρόνια με τα δεδομένα που υπάρχουν θα έχει κάνει απόσβεση της επένδυσης του.Συνέχεια...

Σήμερα η εκδήλωση του ΚΚΕ στη Νέα Σελεύκεια: "Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία & Μικρασιατική Καταστροφή"

Οκτωβρίου 09, 2022 0

 Σήμερα η εκδήλωση του ΚΚΕ στη Νέα Σελεύκεια: "Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία & Μικρασιατική Καταστροφή"Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγ/τσας για τη χερσαία ζώνη, ζητάει ο Θωμάς Δημητρίου

Οκτωβρίου 09, 2022 0
Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγ/τσας για τη χερσαία ζώνη, ζητάει ο Θωμάς Δημητρίου

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.

Με την ανακοίνωση από τον ΤΑΙΠΕΔ του Ομίλου GRIMALDI ως πλειοδότη για την αγορά του 67% του πλειοψηφικού κεφαλαίου της Ο.Λ.ΗΓ. ΑΕ, ζητώ να συγκαλέσετε άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσουμε τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούμε για την ταχεία απόδοση της Χερσαίας Ζώνης στο Δήμο, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα με την παράδοσή της στην ιδιωτική εταιρεία, μαζί με το λιμάνι.

Θωμάς Δημητρίου
επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
"ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ"
Συνέχεια...