03/13/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Αποκλεισμένος από κάθε ενίσχυση ο κλάδος επιχειρήσεων Εκπαιδευτών Οδήγησης στη Θεσπρωτία – Κατάθεση Αναφοράς από τον Μ. Κάτση

Μαρτίου 13, 2021 0
Αποκλεισμένος από κάθε ενίσχυση ο κλάδος επιχειρήσεων Εκπαιδευτών Οδήγησης στη Θεσπρωτία – Κατάθεση Αναφοράς από τον Μ. Κάτση

Αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατέθεσε στη Βουλή ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με τον πλήρη αποκλεισμό των Εκπαιδευτών Οδήγησης του νομού Θεσπρωτίας, από το σύνολο των οικονομικών ενισχύσεων που δόθηκαν από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Στην Αναφορά του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, συμπεριέλαβε το υπόμνημα των Εκπαιδευτών Σχολών Οδήγησης του νομού Θεσπρωτίας, σύμφωνα με το οποίο δεν υπολογίστηκαν από την κυβέρνηση οι ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του κλάδου κατά τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια πλασματική κερδοφορία που τους αποκλείει από κάθε μέτρο στήριξης έως σήμερα.

Ο Μάριος Κάτσης με την Αναφορά που κατέθεσε, ζητά από την κυβέρνηση να δώσει λύση σε αύτη την άνιση μεταχείριση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, και να προχωρήσει άμεσα σε εξειδικευμένα μέτρα στήριξης του κλάδου, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 11 πρόστιμα χθες για παραβάσεις περιορισμού μετακίνησης - Μάσκες, φορούσαν όλοι

Μαρτίου 13, 2021 0
Θεσπρωτία: 11 πρόστιμα χθες για παραβάσεις περιορισμού μετακίνησης - Μάσκες, φορούσαν όλοι

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (12-03-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (88) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

65 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 24 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 11 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 18 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 12 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

17 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 6 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, σύλληψη ημεδαπής και πρόστιμο 3.000 ευρώ για διοργάνωση ιδιωτικής εκδήλωσης στην οικίας της στην οποία συμμετείχαν άλλα πέντε άτομα, στα οποία επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.


Συνέχεια...

12 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 2.512 σε όλη τη χώρα με 52 θανάτους και 545 διασωληνωμένους

Μαρτίου 13, 2021 0
12 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 2.512 σε όλη τη χώρα με 52 θανάτους και 545 διασωληνωμένους

Τα κρούσματα στην Ήπειρο το τελευταίο 24ωρο, ανά Περιφερειακή Ενότητα
Π.Ε. Άρτας 7
Π.Ε. Θεσπρωτίας 12
Π.Ε. Ιωαννίνων 26
Π.Ε. Πρέβεζας 2

Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.512, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 219.521 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.082 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.038 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 545 (67.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.482 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 444 (ημερήσια μεταβολή -4.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 430 ασθενείς.
Συνέχεια...

Επιτέλους ασθενοφόρο στην πόλη των Φιλιατών

Μαρτίου 13, 2021 0
Επιτέλους ασθενοφόρο στην πόλη των Φιλιατών

Μπορεί οι Φιλιάτες να έχουν νοσοκομείο, αλλά μέχρι σήμερα υπάρχει το παράδοξο να μην υπάρχει ασθενοφόρο. Δημαδή να μην υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ.
Για οποιοδήποτε περιστατικό χρειαζότανε μέχρι σήμερα και για λίγο ακόμη, ξεκινούσε ασθενοφόρο από την Ηγουμενίτσα για να γίνει η διακομιδή στο νοσοκομείο Φιλιατών.

Μετά από τις έντονες πιέσεις της τοπικής κοινωνίας, σύντομα θα υπάρχει σταθμευμένο ασθενοφόρο μόνιμα σε κεντρικό σημείο των Φιλιατών και συγκεκριμένα επί της οδού Σουλίου στο Ο.Τ. 29Β (πλησίον Φαρμακείου κ. Ρέας Φραγκίσκου) και σύμφωνα με τις υποδείξεις των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, κατόπιν αιτήματος του Διευθυντή ΕΚΑΒ της 7ης περιφέρειας για την οριοθέτηση μιας θέσης στάθμευσης ασθενοφόρου στην πόλη των Φιλιατών.

Να θυμίσουμε ότι το ασθενοφόρο υπάρχει εδώ και μήνες, μετά από δωρεά της οικογένειας Μήτση, μόνο που δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη λειτουργία του, ούτε και για το απαραίτητο προσωπικό.

Ελπίζουμε σύντομα να πάψει αυτό το κακόγουστο αστείο και να αναλάβει δράση, αν κι ευχόμαστε να είναι αχρείαστο...

Συνέχεια...

Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη

Μαρτίου 13, 2021 0
Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας συμμετέχει στη Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με την κα Σμαράγδα Χρηστάκη, Ψυχολόγο και τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Η δράση αποτελείται από 3 διαδικτυακές ομιλίες και η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 12:30 μ.μ. με θέμα: «Ενημέρωση / Ψυχο-εκπαίδευση για την κατάθλιψη: Κατηγορίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση και συννοσηρότητα»

Σας καλούμε να παρακολουθήσετε την ομιλία μέσω της πλατφόρμας Zoom και να θέσετε τις ερωτήσεις σας στην ομιλήτρια.

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://zoom.us/j/95015976013

Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση και παραπομπή για αυτοεξέταση με το Τεστ της κατάθλιψης κατά Zung.

Συνέχεια...

Πότε θα τελειώσει η πανδημία; - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Μαρτίου 13, 2021 0
Πότε θα τελειώσει η πανδημία; - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Πότε θα φύγει όλο αυτό;
Πότε θα τελειώσει;
Να είμαστε ελεύθεροι
και η ζωή να στρώσει;

Τη μια νικάει ο άνθρωπος,
την άλλη ο ιός περνάει,
στήθος με στήθος μάχονται,
στο τέλος ποιος νικάει;

Άνθρωπε, πρόσεξε πολύ,
γιατί αν δεν προσέχεις,
θα θρέψεις τον αντίπαλο
κι υγεία δεν θα έχεις,

Αφού έχεις κρίση και μυαλό,
σκέψου και προφυλάξου,
μείνε μέσα στο σπίτι σου
κι απ' τον εχθρό απαλλάξου.

Κρύψου, φυλάξου, πάλεψε,
δε γίνεται αλλιώς,
μόνο με την προφύλαξη,
θα νικηθεί ο ιός.

Πιες τον καφέ στο σπίτι σου,
διάβασε και γυμνάσου,
παίξε επιτραπέζια,
πήγαινε εμβολιάσου.

Πήγαινε και περπάτημα,
πάντα με προφυλάξεις,
τη μάσκα φόρεσε σωστά,
συνήθειες ν' αλλάξεις.

Δύσκολα μέτρα και σκληρά,
ο κόσμος δεν αντέχει,
μα αναγκαίο είναι κακό
και τελειωμό να έχει.

Μακάρι τώρα, όλα αυτά,
όλοι να τα τηρούμε,
να διώξουμε τον κίνδυνο
χειρότερα μη δούμε.

12 -3 -2021
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Συγκέντρωση σήμερα στην Ηγουμενίτσα ενάντια στην αστυνομική βία και την κυβερνητική πολιτική

Μαρτίου 13, 2021 0
Συγκέντρωση σήμερα στην Ηγουμενίτσα ενάντια στην αστυνομική βία και την κυβερνητική πολιτική

Σε συγκέντρωση σήμερα στις 12 στην Πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, καλούν κόμματα της εξκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Μετά από τα γεγονότα αστυνομικής βίας που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική, κόμματα της αριστεράς και συνδικαλιστικοί φορείς, καλούν σε συγκέντρωση και στην Ηγουμενίτσα.

Παρά τις απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα, η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης οδηγεί  ολοένα και περισσότερους φορείς και πολίτες να βγουν στο δρόμο να διαδηλώσουν για αυτονόητα ζητήματα μιας δημοκρατίας.

Έτσι, το ΚΚΕ(μ-λ), η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων - Ανέργων Θεσπρωτίας, το ΜΛ-ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας, καλούν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου στις 12.


Συνέχεια...

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: "Ιδιαιτερότητες κλάδου επιχειρήσεων Εκπαιδευτών Οδήγησης & ικανοποίηση δίκαιου Αιτήματός τους"

Μαρτίου 13, 2021 0
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: "Ιδιαιτερότητες κλάδου επιχειρήσεων Εκπαιδευτών Οδήγησης & ικανοποίηση δίκαιου Αιτήματός τους"

ΠΡΟΣ
Υπουργό Οικονομικών
κο. Χ. Σταϊκούρα

- Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Υπουργό κο. Α. Σ. Γεωργιάδη

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Με αφορμή το ψήφισμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης Εκπαιδευτών Οδήγησης Ελλάδος της 28ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, και την ανάλογη ενημέρωση που λάβαμε από τις ανάλογες τοπικές επιχειρήσεις, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας την ακόλουθη ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του κλάδου τους τα τελευταία χρόνια.

Από το 2016, λόγω διαδοχικών πολύμηνων απεργιακών κινητοποιήσεων των εξεταστών, ο κλάδος υπολειτουργούσε, με κορύφωση το 2019 όπου για 10 συνεχείς μήνες, λόγω της διαρκούς αποχής των εξεταστών από τις προβλεπόμενες από το νόμο εξετάσεις οδήγησης, η δραστηριότητά τους είχε περιέλθει σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας. Το 2020, με την ομαλοποίηση της κατάστασης στο ζήτημα των εξεταστών, και μετά την επαναλειτουργία τους λόγω κορονοϊού, ο κλάδος άρχισε και πάλι να λειτουργεί έστω και υποτυπωδώς. Όμως ακόμη κι αυτά τα ελάχιστα έσοδα που εμφάνισαν στο έτος 2020, ήταν υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2019 (που δεν λειτουργούσαν λόγω της απεργίας) με αποτέλεσμα να μην κρίνονται επιλέξιμοι σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης της επιχειρηματικότητας που προκηρύχθηκαν και εφαρμόσθηκαν τόσο από την Κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο, όσο και από την Περιφέρεια Ηπείρου σε τοπικό επίπεδο.

Από τα ανωτέρω, είναι εύκολα κατανοητό ότι ο συγκεκριμένος κλάδος υπολειτουργεί επί σειρά ετών και δεν δύναται να συγκριθεί με τους υπόλοιπους στηριζόμενους επιχειρηματικούς κλάδους, λόγω συστημικής αστοχίας χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα, στα πλαίσια της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε.

Και ενώ δεν έχουν λάβει καμία απολύτως ενίσχυση ή έστω στήριξη οι επιχειρήσεις του κλάδου, για τη ζημία που υπέστησαν με υπαιτιότητα του Κράτους από τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας περί εξετάσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, έρχονται και σήμερα να αδικηθούν με τη μη ένταξή τους στα προγράμματα ενίσχυσης πληττόμενων κλάδων, εξαιτίας της πλασματικής εικόνας κερδοφορίας έτους 2020 σε σχέση με το 2019.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, σας παρακαλούμε να εξετάσετε προσεκτικά και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της χώρας αλλά και για την άρση της άνισης μεταχείρισής τους έναντι των λοιπών ενισχυόμενων κλάδων, λόγω της προαναφερόμενης ιδιαιτερότητάς τους, και να ικανοποιήσετε τα απολύτως δίκαια αιτήματά τους.

Ιδιαίτερα, σας παρακαλούμε, αφενός να μην υπάρξει εφαρμογή του εισοδηματικού κριτηρίου συγκριτικά με το προηγούμενο έτος (2020 έναντι 2019), κατ’ εξαίρεση, του κλάδου εκπαιδευτών σχολών οδήγησης (ΚΑΔ 85.53.11.00) για την επιλογή τους κι ένταξή τους σε χρηματοδοτικές δράσεις ενίσχυσης και αφετέρου να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα επανυποβολής αιτημάτων σε ήδη προκηρυχθείσες δράσεις ή την προκήρυξη ενισχυτικής δράσης μόνο για τον συγκεκριμένο κλάδο, τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος
Συνέχεια...

Ερώτηση Μ. Κάτση για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην κοινότητα Σπαθαραίων, και τις αντιδράσεις των κατοίκων

Μαρτίου 13, 2021 0
Ερώτηση Μ. Κάτση για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην κοινότητα Σπαθαραίων, και τις αντιδράσεις των κατοίκων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στα όρια της κοινότητας Σπαθαραίων, της ΔΕ Μαργαριτίου. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), οι οποίες αφορούν τα εν λόγω πάρκα.

Καταγγέλουν κατάτμηση της επένδυσης σε επιμέρους έργα, και εκπόνηση ξεχωριστών ΜΠΕ για το καθένα από αυτά, ενώ λόγω της εγγύτητάς τους θα έπρεπε να υπολογιστούν ως μία ενιαία δομή. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε ελλιπή εφαρμογή της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, και έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπολογίζονται όπως θα έπρεπε, η οπτική όχληση που θα δημιουργήσουν τα έργα, η ανυπαρξία οδικού δικτύου, το οποίο θα απαιτηθεί κατά την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων αυτών υποδομών, οι επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής λόγω των εκτεταμένων εγκαταστάσεων, οι επιπτώσεις στις γειτονικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Ηγουμενίτσας δηλαδή και η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν γνωμοδότησαν θετικά σχετικά με τα συγκεκριμένα έργα, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα υπαρκτά χωροταξικά προβλήματα, όσο και την απαίτηση για τουλάχιστον διπλασιασμό της κάλυψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030, είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2019 το διαγωνισμό για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, αλλά δυστυχώς η ΝΔ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθυστέρησαν χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η μελέτη πλέον να μην μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το 2022.

Δε σταμάτησε όμως εκεί, με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο (Ν.4685/2020) που έφερε, και με το πρόσχημα της «απλοποίησης» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υποβάθμισε τη δημόσια διαβούλευση και τις διαδικασίες γνωμοδότησης φορέων, ενώ πολιτικοποίησε, για προφανείς λόγους, τη διαδικασία εξέτασης φακέλων που παραπέμπονται στο Κεντρικό και τα Περιφερειακά Συμβούλια Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε πλήρη αναρχία την υποβολή αιτήσεων ΑΠΕ, και σε υπερθέρμανση της αδειοδοτικής διαδικασίας, δημιουργώντας πλήθος αντιδράσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Με την Ερώτηση του ο Μ. Κάτσης, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει υπόψιν του, τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας Σπαθαραίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να αντιμετωπίσει στο σύνολο του και άμεσα το ζήτημα της χωροθέτησης ΑΠΕ, αλλά και των ενδεχόμενων ελλειμμάτων που παρατηρούνται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Τέλος ζητά να αντιμετωπίσει την τακτική της κατάτμησης επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ.

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως αυτή κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους των Σπαθαραίων Θεσπρωτίας, για την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα από τους κατοίκους της κοινότητα Σπαθαραίων που βρίσκεται στη ΔΕ Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας. Οι κάτοικοι της κοινότητας έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη περιοχή.

Οι κάτοικοι αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι, τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στις θέσεις «Κοκκινόχωμα 1», «Κοκκινόχωμα 2», «Λάκα» και, «Ξενές», «Παλιοφσιάτι 1», «Παλιοφσιάτι 2», λόγω της εγγύτητας τους, αποτελούν μία ενιαία δομή, και κατ’ επέκταση θα έπρεπε να υπολογιστούν οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στον ανθρωπογενή τομέα ενιαία και όχι τμηματικά.

Η κατάτμηση της επένδυσης σε επιμέρους έργα, και η εκπόνηση ξεχωριστών ΜΠΕ για το καθένα από αυτά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα τους εμπλεκόμενους φορείς, και προφανώς αποτελεί πρακτική η οποία οδηγεί σε ελλιπή εφαρμογή της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, στις ΜΠΕ υπάρχουν ανακρίβειες και ασάφειες που έχουν να κάνουν με την οπτική όχληση που θα δημιουργήσουν τα έργα, την ανυπαρξία οδικού δικτύου το οποίο θα απαιτηθεί κατά την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων αυτών υποδομών, τις επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής λόγω των εκτεταμένων εγκαταστάσεων, τις επιπτώσεις στις γειτονικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας, στις 16/09/20, παρά την αρνητική άποψη που εκφράστηκε από την αντιπολίτευση επί των Μ.Π.Ε, με το επιπλέον επιχείρημα ότι μέρος της επένδυσης γίνεται εντός δασικής έκτασης η οποία έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, εξέφρασε κατά πλειοψηφία, θετική γνώμη επί των Μ.Π.Ε. για το φωτοβολταϊκό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 12,524 MWp, στη θέση «Παλιοφσιάτι 1». Το ίδιο έπραξε και για το φωτοβολταϊκό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 12,524 MWp, στη θέση «Παλιοφσιάτι 2».

Σε πιο πρόσφατη συνεδρίαση, στις 10/02/21, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, ανακάλεσε την αρχική θετική του γνώμη, πράγμα που έκανε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σπαθαραίων, ώστε να δοθεί χρόνος στους αρμόδιους φορείς να απαντήσουν τεκμηριωμένα στα ζητήματα που έθεσαν οι κάτοικοι της κοινότητας Σπαθαραίων, ενώ παράλληλα ζήτησαν να προχωρήσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Με την από 12/02/21 απόφασή της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, γνωμοδότησε αρνητικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του φωτοβολταϊκού πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 15,028 MWp, στη θέση «Ξενές», όπως επίσης αρνητικά γνωμοδότησε και για φωτοβολταϊκό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 15,028MWp, στη θέση «Κοκκινόχωμα 1».

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα υπαρκτά χωροταξικά προβλήματα, όσο και την απαίτηση για τουλάχιστον διπλασιασμό της κάλυψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030, είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2019 το διαγωνισμό για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, προκειμένου οι επενδύσεις σχετικά με τη δημιουργία ΑΠΕ να προχωρούν με οργανωμένο τρόπο και κυρίως με σεβασμό στο περιβάλλον και στις κατά τόπους ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες, ώστε να μην επηρεάζουν το φυσικό κάλλος και να μην προκαλούν προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών. Δυστυχώς, η ΝΔ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθυστέρησαν χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η μελέτη πλέον να μην μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το 2022.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε σταμάτησε εκεί, αλλά με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο (Ν.4685/2020) που έφερε, ενέτεινε το «θεσμικό κενό» και δημιούργησε επιπλέον προβλήματα, καθώς με το πρόσχημα της «απλοποίησης» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υποβαθμίστηκαν η δημόσια διαβούλευση και οι διαδικασίες γνωμοδότησης φορέων, ενώ πολιτικοποιήθηκε, για προφανείς λόγους, η διαδικασία εξέτασης φακέλων που παραπέμπονται στο Κεντρικό και τα Περιφερειακά Συμβούλια Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Παράλληλα, η απλοποίηση του πρώτου σταδίου της αδειοδοτικής διαδικασίας (άδειες παραγωγής ή βεβαιώσεις παραγωγού) έχει οδηγήσει σε πλήρη αναρχία την υποβολή αιτήσεων και σε υπερθέρμανση αυτού του σταδίου της αδειοδοτικής διαδικασίας, δημιουργώντας πλήθος αντιδράσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Επειδή η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, αλλά πρέπει να πραγματοποιείται με ορθό σχεδιασμό

Επειδή οι κάτοικοι της κοινότητας Σπαθαραίων έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αφορούν την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στη περιοχή

Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας δεν έχει γνωμοδοτήσει θετικά, αλλά περιμένει επιπλέον στοιχεία για να έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εν λόγω επένδυση

Επειδή η Επιτροπή Περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε αρνητικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Επειδή διαφαίνεται ότι η χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων πραγματοποιείται πλέον άναρχα, με τρόπο που η ενδεχόμενη μελλοντική εγκατάστασή τους να έχει πιθανά σημαντικές επιπτώσεις στις κατά τόπους κοινωνίες, στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες αλλά και στο περιβάλλον

Επειδή δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της κατάτμησης έργων προκειμένου αυτά να αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα κατά την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται να λάβει υπόψη τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας Σπαθαραίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή;

2. Έχοντας ως δεδομένη και απαραίτητη την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, αλλά ταυτόχρονα βλέποντας και το θεσμικό κενό που έχει δημιουργηθεί από τις έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, πώς σκοπεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αντιμετωπίσει στο σύνολο του και άμεσα το ζήτημα της χωροθέτησης ΑΠΕ αλλά και των ενδεχόμενων ελλειμμάτων που παρατηρούνται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση;

3. Τι προτίθεται να πράξει, ώστε να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη τακτική της κατάτμησης επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ, ώστε αυτά να αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα κατά την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση;

Ο ερωτών βουλευτής
Κάτσης Μάριος
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα