06/24/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Κινητοποιήσεις Διαμαρτυρίας Δήμων Ηγουμενίτσας & Φιλιατών

Ιουνίου 24, 2021 0
Κινητοποιήσεις Διαμαρτυρίας Δήμων Ηγουμενίτσας & Φιλιατών

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Φιλιατών ανταποκρινόμενοι στο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την απόδοση της χερσαίας ζώνης και κατόπιν αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην υλοποίηση εξαγγελιών και δεσμεύσεων από τους αρμόδιους φορείς, πρόκειται να προβούν, στο πλαίσιο της διεκδίκησης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας, στις κάτωθι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας:

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

-Κλείσιμο των Δημαρχείων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για την εξυπηρέτηση κοινού

-Παραχώρηση συνέντευξης τύπου, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας στις 14:00

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

- Κλείσιμο των Δημαρχείων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για την εξυπηρέτηση κοινού

-Συγκέντρωση στο Λιμάνι Εσωτερικού & Συμβολικό Κλείσιμο αυτού 9:00-11:00

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

-Κλείσιμο του Λιμένα Εξωτερικού

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και συλλογή – συγκέντρωση υπογραφών (ηλεκτρονικά και φυσικά) σε κείμενο που θα συνταχθεί από την επιτροπή συντονισμού των κινητοποιήσεων και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Δήμων.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Κάλεσμα σε εκδήλωση - συζήτηση του Μ- Λ ΚΚΕ, Σάββατο 26/6, 8μμ. Πλ. Δημαρχείου

Ιουνίου 24, 2021 0

Ηγουμενίτσα: Κάλεσμα σε εκδήλωση - συζήτηση του Μ- Λ ΚΚΕ, Σάββατο 26/6, 8μμ. Πλ. Δημαρχείου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Η Κομματική Οργάνωση Θεσπρωτίας του Μ-Λ ΚΚΕ καλεί όλους του φίλους και συναγωνιστές, τον προοδευτικό κόσμο της πόλης και τη νεολαία, στην πολιτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου μέρα Σάββατο και ώρα 8:00μ. μ. στην Πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα

Ομιλητής : Αντ. Παπαδόπουλος μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Μετά από 15 μήνες πανδημία και τα αλλεπάλληλα εξοντωτικά λοκντάουν που χαρακτηρίστηκαν από φασιστικού τύπου απαγορεύσεις και από ένα ορυμαγδό αντιλαϊκών νομοσχεδίων, με πιο πρόσφατο το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, θέλουμε να συζητήσουμε το πως διαμορφώνεται το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο για τον λαό μας καθώς και την πολιτική προοπτική που η οργάνωση μας παλεύει.

Με πίστη στη δύναμη του λαϊκού αγώνα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας, ενάντια σε κυβέρνηση - κεφαλαίο - πλουτοκρατία.

Σας καλούμε όλους στην Πλατεία Δημαρχείου για να συζητήσουμε, τηρώντας παράλληλα και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Συνέχεια...

Xωρίς νέα κρούσματα σήμερα η Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιουνίου 24, 2021 0
Xωρίς νέα κρούσματα σήμερα η Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 0
ΠΕ Ιωαννίνων 12
ΠΕ Πρέβεζας 0

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 489, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 419.909 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 595 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.613 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 256 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.639 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 65 (ημερήσια μεταβολή +30%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 59 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Οι υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου

Ιουνίου 24, 2021 0
Οι υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Οι υποψήφιοι για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ανακοινώνει τους υποψηφίους για την ανάδειξη των πέντε αιρετών μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και ενός μέλους για τη θέση υπευθύνου προσώπου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. και αναπληρωματικά αυτού.

Η διενέργεια των εκλογών για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. της Τράπεζας έχει προγραμματιστεί για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, στον χώρο του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου Du Lac, από τις 09:00 έως τις 17:00. Στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου (Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας), οι εκλογές θα υλοποιηθούν την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021 από τις 09:00 έως τις 17:00, στον χώρο των καταστημάτων της Τράπεζας.

Σύμφωνα με την 111/22.6.2021 απόφαση του Δ.Σ., αναδείχτηκαν οι ακόλουθοι υποψήφιοι:

Για τη θέση των πέντε αιρετών τακτικών μελών και αναπληρωματικών αυτών:
- Ζωνίδης Κωνσταντίνος του Πέτρου, συνταξιούχος έμπορος
- Κολιός Βασίλειος του Δημητρίου, οικονομολόγος
- Κυριάκης Σπυρίδων του Γεωργίου, επιχειρηματίας - μηχανικός Η/Υ
- Μαρτσέκης Βασίλειος του Θεόφιλου, έμπορος
- Παπαδογιάννης Χρίστος του Παναγιώτη, πολιτικός μηχανικός
- Παπαδόπουλος Ιωάννης του Νικολάου, μηχανολόγος μηχανικός - ιδιωτικός υπάλληλος
- Στεργιούλης Γεώργιος του Παναγιώτη, φυσικός – οικονομολόγος
- Χήτας Παύλος, ιδιωτικός υπάλληλος

Για την εκλογή των παραπάνω τακτικών μελών, ο ψηφοφόρος θέτει μέχρι τρείς (3) σταυρούς προτίμησης.

Για τη θέση του αιρετού υπευθύνου προσώπου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. και αναπληρωματικών αυτού, αναδείχτηκαν οι παρακάτω υποψήφιοι:
- Σερμέας Κωνσταντίνος του Γεωργίου, οικονομολόγος
- Τρομπούκης Χρήστος του Ευθυμίου, οικονομολόγος – τραπεζικός
- Τσουκανέλης Βασίλειος του Παναγιώτη, οικονομολόγος - τραπεζικός

Για την εκλογή της θέσης του υπευθύνου προσώπου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ, ο ψηφοφόρος θέτει έναν (1) σταυρό προτίμησης.

Για τα μέλη που θα προσέλθουν στην εκλογική διαδικασία, υπενθυμίζεται ότι κάθε συνεταιριστική μερίδα αντιστοιχεί σε μία ψήφο, ενώ όσα μέλη κατέχουν άνω των είκοσι συνεταιριστικών μερίδων, μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου και με εξουσιοδότηση σε μέλος της Τράπεζας. Οι εξουσιοδοτήσεις διατίθενται στα καταστήματα της Τράπεζας και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.epirusbank.com.

Σχετικά με την Τράπεζα Ηπείρου:

Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ιδρύθηκε το 1978 υιοθετώντας το όραμα του ιδρυτή της Ιωάννη Δούμα να στηρίξει και να ενισχύσει την τοπική οικονομία και κοινωνία της ευρύτερης Περιφέρειας Ηπείρου. Σήμερα, συμπληρώνοντας πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ είναι η Τράπεζα των 18.000 Ηπειρωτών αλλά και των θεσμικών επενδυτών. Με την συμμετοχή του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ως Στρατηγικού Επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τραπέζης, η Τράπεζα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση για να προχωρήσει την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και του οράματός της για μια Ισχυρή Ελληνική Συνεταιριστική Τράπεζα. Το νέο συνεταιριστικό -επιχειρηματικό μοντέλο- πρότυπο που σχεδιάζει η Τράπεζα θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην τοπική οικονομία και κοινωνία , όσο και στους εργαζομένους και τους μετόχους.
Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: Διευκολύνεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στον Τουρισμό (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουνίου 24, 2021 0
Βασίλης Γιόγιακας: Διευκολύνεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στον Τουρισμό (+ΒΙΝΤΕΟ)

Η διευκόλυνση της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η ενθάρρυνση της μεταποίησης, των logistics και του τουρισμού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου νόμου για την απλούστευση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στη σχετική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι με την ένταξη σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης κλάδων όπως η οδική βοήθεια, οι σχολές οδηγών, οι υπηρεσίες διαιτολογίας και αισθητικής καθώς και διάφορες τουριστικές υπηρεσίες συμπληρώνεται το πλέγμα διευκολύνσεων που είχε ξεκινήσει το 2014 και αφορά κυρίως πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Ο κύριος Γιόγιακας επίσης υπογράμμισε ότι διευκολύνεται η αδειοδότηση και χωροθέτηση των επιχειρήσεων μεταποίησης που δημιουργούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές καθώς και των κέντρων αποθήκευσης και διανομής στηρίζοντας στην ανάπτυξη των υποδομών και υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας. «Κάτι που αναμφίβολα συμβάλλει και στις εξαγωγές, και στο ρόλο των λιμανιών μας ως διαμετακομιστικών κόμβων αλλά είναι και προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της τόνωσης των τοπικών οικονομιών», σημείωσε ο Βασίλης Γιόγιακας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πρώτα απ’ όλα θέλω να καλωσορίσω την αξιωματική αντιπολίτευση για την επιστροφή της στο χώρο της συναίνεσης και της κοινής λογικής.
Μετά την καταψήφιση των διατάξεων για την προστασία των εργαζομένων, μετά την άρνηση να διευκολύνει την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού, είναι θετικό ότι υπερψηφίζει το παρόν νομοσχέδιο…

Να θυμίσω ξανά, κυρίες και κύριες συνάδελφοι, ότι ο νόμος 4442 του 2016 - τον οποίο έρχεται να συμπληρώσει το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου και για τον οποίο καμαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ - ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Και ότι η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με απλή αναγγελία θεσμοθετήθηκε για κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων το 2014 από την τότε Κυβέρνηση.

Αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας όπως και της μελέτης του ΟΟΣΑ για τη μείωση των διοικητικών βαρών, που είχε σε γίνει συνεργασία με το τότε Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι περισσότεροι αναγνωρίζουμε πια ότι η απλοποίηση των διαδικασιών για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση είναι σημαντικό κίνητρο για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Όχι μόνο γιατί βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά κυρίως γιατί συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και άρα στη μείωση της ανεργίας.

Με το νομοσχέδιο η απλοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων επεκτείνεται σε κλάδους όπως η οδική βοήθεια, οι σχολές οδηγών, οι υπηρεσίες διαιτολογίας και αισθητικής καθώς και διάφορες τουριστικές υπηρεσίες.
Όλες οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται - με μόνη εξαίρεση την επαγγελματική κατάρτιση για το πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας σε οδηγούς οχημάτων μεταφοράς - εντάσσονται σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες απλώς ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ότι ξεκινούν την συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα, έχοντας συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χωρίς όμως να χρειάζεται να τα υποβάλουν για να πάρουν έγκριση.

Είναι σημαντικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι, οι δραστηριότητες που απλουστεύονται αφορούν σε μεγάλο μέρος πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, επομένως έρχονται να στηρίξουν τον μικρομεσαίο επαγγελματία, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον μικρομεσαίο επενδυτή.

Επίσης σημαντικό είναι ότι διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό, είτε πρόκειται για τουριστικά γραφεία και τουριστικές οδικές μεταφορές, είτε για τον ιαματικό τουρισμό, μια ειδική μορφή τουρισμού με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου ξεχωρίζει η διευκόλυνση της αδειοδότησης και χωροθέτησης, των επιχειρήσεων μεταποίησης και των κέντρων αποθήκευσης και διανομής, και κυρίως η εγκατάσταση και λειτουργία τους στο πλαίσιο των Επιχειρηματικών Πάρκων.

Με λίγα λόγια, από τη μία στηρίζεται ο κλάδος της μεταποίησης που δημιουργεί περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές ενώ, από την άλλη δίνονται κίνητρα για να αναπτυχθεί ένας άλλος δυναμικός κλάδος, αυτός των υποδομών και υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας.
Κάτι που αναμφίβολα συμβάλλει και στις εξαγωγές, και στο ρόλο των λιμανιών μας ως διαμετακομιστικών κόμβων.
Αλλά είναι και προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της τόνωσης των τοπικών οικονομιών.

Από τις άλλες διατάξεις στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου θα ήθελα να σταθώ στις προβλέψεις για την πιο αποτελεσματική εποπτεία και επιβολή κυρώσεων στα ηλεκτρονικά καταστήματα που εμπορεύονται απομιμήσεις και παραποιημένα προϊόντα, ακόμα και όταν η παράνομη αυτή δραστηριότητα ασκείται κατ’ εξακολούθηση μέσω διαφορετικών διαδικτυακών διευθύνσεων.

Είναι ένα θετικό βήμα για την ακόμα καλύτερη προστασία του καταναλωτή στην ψηφιακή αγορά, ειδικά μετά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών λόγω και των περιορισμών της πανδημίας.

Συνοψίζοντας, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ένα νομοθέτημα με διαφορετικές διατάξεις οι οποίες ωστόσο καταλήγουν, από διαφορετικούς δρόμους, σε δύο κοινά χαρακτηριστικά:
Το ένα είναι ότι διευκολύνονται η μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Το δεύτερο είναι ότι ενθαρρύνονται κλάδοι με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, δηλαδή η μεταποίηση, τα logistics, ο ιαματικός τουρισμός.

Κλάδοι που μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές, και στην περιφέρεια.

Πέρα από αυτά, αλλαγές σε κανόνες και διαδικασίες όπως αυτές που συζητούμε υπηρετούν και άλλους στόχους σχετικούς με την αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας:
Από την αύξηση των επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο και την αύξηση των εξαγωγών, μέχρι τη συνέχιση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης.

Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια να στηριχθούν η επιχειρηματική δραστηριότητα, οι επενδύσεις και η απασχόληση είναι διαρκής και πολυμέτωπη.

Πολύ περισσότερο, είναι αναγκαία όχι μόνο για τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά και για τον πιο φιλόδοξο στόχο σε βάθος δεκαετίας:

να πετύχουμε μια ουσιαστική αύξηση των εισοδημάτων, μια αισθητή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας των πολλών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ
Συνέχεια...

Ανοίγει κλιματιζόμενους χώρους ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Ιουνίου 24, 2021 0
Ανοίγει κλιματιζόμενους χώρους ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19, ο Δήμος Ηγουμενίτσας ενημερώνει, ότι θέτει στη διάθεση των ευπαθών ομάδων και των πολιτών δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους από την Πέμπτη 24/6/2021 έως και την Παρασκευή 25/6/2021.

Για την προστασία από τον καύσωνα, οι διαθέσιμοι χώροι θα είναι οι εξής:
· Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου «ΠΑΝΘΕΟΝ», Πέμπτη 24/6/2021, 9:00-16:00
· Αίθουσα ΚΑΠΗ Δήμου Ηγουμενίτσας, Πέμπτη 24/6/2021 και Παρασκευή 25/6/2021, 8:00-14:00

Για την καλύτερη προστασία και προφύλαξη από τον επερχόμενο καύσωνα, σας υπενθυμίζουμε:

· Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και να παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη.
· Να ντύνεστε ελαφρά, με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα.
· Να φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλο.
· Να αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία και άσκηση.
· Να τρέφεστε με μικρά και ελαφρά γεύματα, προτιμώντας λαχανικά και φρούτα και αποφεύγοντας τις λιπαρές ουσίες.
· Να καταναλώνετε άφθονα υγρά και πολλούς χυμούς, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη ποτά.
· Να αποφεύγετε τις άνευ σοβαρού λόγου, μετακινήσεις κατά τις θερμές ώρες (12.00-16.00).
· Οι παραλίες της περιοχής μας αποτελούν ιδανικά σημεία ανακούφισης από την αποπνικτική αίσθηση του καύσωνα.
· Σε περίπτωση θερμοπληξίας καλείτε άμεσα το 166.

Καλό καλοκαίρι
Συνέχεια...

Κοινό μέτωπο των Δήμων Φιλιατών και Ηγουμενίτσας για τη χερσαία ζώνη

Ιουνίου 24, 2021 0
Κοινό μέτωπο των Δήμων Φιλιατών και Ηγουμενίτσας για τη χερσαία ζώνη

Δελτίο Τύπου Δήμου Φιλιατών

Κοινό μέτωπο του Δήμου Φιλιατών και του Δήμου Ηγουμενίτσας για την εξαίρεση τμήματος της χερσαίας ζώνης του παραλιακού μετώπου Ηγουμενίτσας και Σαγιάδας ενόψει της πώλησης του λιμένα Ηγουμενίτσας.

Στις 23/6/21 συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. του Δήμου Φιλιατών με μοναδικό θέμα τη μορφή κινητοποιήσεων, καθότι μέχρι σήμερα παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα γίνουν αποδέκτες, μέχρι σήμερα ουδεμία έμπρακτη ενέργεια από πλευράς αρμοδίων δεν προχώρησε ώστε να κατοχυρώσει τις παραπάνω αποφάσεις.

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή η εισήγηση του Δημάρχου κυρίου Πάππα Σπύρου όσον αφορά τη μορφή κινητοποιήσεων και αποφασίστηκαν τα εξής:

- Παρασκευή 25/6/21 κλείσιμο Δημαρχείου Φιλιατών για την εξυπηρέτηση του κοινού.
- Παραχώρηση συνέντευξης τύπου των δύο Δημάρχων.
- Δευτέρα 28/6/21 κλείσιμο του Δημαρχείου Φιλιατών για την εξυπηρέτηση κοινού.
- Κλείσιμο της αγοράς των Φιλιατών μέχρι τις 11:00 π.μ.
- Συγκέντρωση στο λιμάνι εσωτερικού και συμβολικό κλείσιμο αυτού 9:00-11.00.
- Δευτέρα 5/7/21 κλείσιμο του λιμένα εξωτερικού.
- Σε περίπτωση που η συνάντηση με τον υπουργό κύριο Πλακιωτάκη την Πέμπτη 1/7/21 αποδώσει καρπούς η κινητοποίηση της Δευτέρας 5/7 δεν θα πραγματοποιηθεί.
- Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα επανέλθει εκ νέου στο Δ.Σ. για περαιτέρω αποφάσεις.

Κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθησετε τη χθεσινή συνεδρίαση https://youtu.be/6KVM8dnfOeE
Συνέχεια...

Συνέντευξη τύπου με ...τηλεδιάσκεψη των Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τη χερσαία ζώνη

Ιουνίου 24, 2021 0
Συνέντευξη τύπου με ...τηλεδιάσκεψη των Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τη χερσαία ζώνη

Σας καλούμε στη συνέντευξη τύπου των Δημάρχων Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου και Φιλιατών κ. Σπυρίδωνα Παππά, την Παρασκευή 25 Ιουνίου και ώρα 14:00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα τις διεκδικήσεις των τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας και τις κινητοποιήσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα, με σκοπό την επίλυση του χρόνιου ζητήματος που ταλανίζει την τοπική μας κοινωνία.

Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Ιωάννης Λώλος
Ο Δήμαρχος Φιλιατών
Σπυρίδων Παππάς
Συνέχεια...

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ..."κινητοποιήσεις" του Δήμου Ηγουμενίτσας

Ιουνίου 24, 2021 0
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ..."κινητοποιήσεις" του Δήμου Ηγουμενίτσας

Το Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας συνεδρίασε 22/06/2021 με μοναδικό θέμα: «Διαμόρφωση πρότασης κινητοποιήσεων στα πλαίσια της διεκδίκησης της χερσαίας ζώνης.»

Η Λ.Σ. διαφωνήσαμε με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής (Δ.Α) γιατί πιστεύουμε ότι μια κινητοποίηση είναι πολύ σοβαρό θέμα. Θέλει καλή προετοιμασία και σαφείς στόχους. ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΖΗΤΑΜΕ. ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ. Η πρόταση του Δημάρχου δεν ανταποκρίνεται στην σοβαρότητα του θέματος.

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ: Με το «διεκδικητικό» πλαίσιο του Δ.Σ. έχουμε διαφωνήσει από το 2017. Ωστόσο θέλουμε να επισημάνουμε ότι μετά από τόσες συζητήσεις θα έπρεπε να έχει γίνει κατανοητό ότι η χρήση του λιμανιού προσδιορίζει και τη χρήση της «χερσαίας ζώνης». Και τη χρήση την καθορίζει ο ιδιοκτήτης. Ίσως έτσι κατανοηθεί η καθυστέρηση και το παζάρι που γίνεται σε αυτό το θέμα. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στους χώρους που «διεκδικεί» πέρα από την απόφαση του 2017. Ωστόσο η απόφαση του 2017 είναι το «προπατορικό αμάρτημα» τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Το Δ.Σ. υιοθέτησε την πρόταση της διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. (της διορισμένης από το ΣΥΡΙΖΑ). Αυτή είναι και η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. Πάνω σε αυτή γίνεται η «διαπραγμάτευση» με τους επενδυτές. Σας είχαμε προειδοποιήσει από τότε. Προφανώς δεν μπορεί να συζητάς για διεκδικήσεις στη «χερσαία ζώνη» χωρίς να αναφέρεις ότι ο λόγος που μπαίνει για συζήτηση είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Επίσης θα έπρεπε να ήταν κατανοητό ότι οι επιχειρηματίες «δεν θα αφήσουν ψίχουλο να πέσει από το τραπέζι». Θα διεκδικήσουν ότι μπορεί να ανεβάσει την κερδοφορία τους. Για αυτό απορούμε με τη σιγουριά της Δ.Α. για το Δρέπανο λ.χ.. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι πολύ συγκεκριμένα όπως και οι χάρτες που τα συνοδεύουν.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΖΗΤΑΜΕ: Γιατί ο δήμος διεκδικεί την «χερσαία ζώνη»; Θέλει το παραλιακό μέτωπο για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες για άθληση, ανάπαυση, πολιτισμό του λαού και της νεολαίας; Η για να αναπτύξει ο ίδιος ο δήμος επιχειρηματική δραστηριότητα; Η μέχρι σήμερα πολιτική της Δ.Α. συνηγορεί για το δεύτερο. Η παραλία της Αγίας Παρασκευής που διαχειρίζεται ο δήμος έχει γεμίσει ασφυκτικά από ξαπλώστρες ιδιωτών, οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια της πόλης είναι αδιάβατοι από τα τραπεζοκαθίσματα. Γιατί διεκδικεί ο δήμος το κεντρικό parking από την ΟΛΗΓ Α.Ε.; Για να εξασφαλίσει την ελεύθερη στάθμευση η για να εισπράττει αυτός τα χρήματα από την ελεγχόμενη στάθμευση; Γνωρίζουμε την δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναπτύσσει επιχειρηματική δράση, στις πλάτες των δημοτών του, στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας. Υπάρχει και δρόμος της αγωνιστικής διεκδίκησης από το κεντρικό κράτος. Το οποίο μόνιμα λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Χρήματα όμως φαίνεται ότι έχουν μπόλικα αυτοί που θέλουν να αγοράσουν το λιμάνι. Ας φορολογήσει τους εφοπλιστές που έχουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές. Για να στρατευτεί ο λαός σε ένα αγώνα για τη «χερσαία ζώνη» πρέπει να δει πόσο και πώς βελτιώνει η καθημερινότητα του. Ενημέρωση των κατοίκων δεν έχει υπάρξει για το τι πρόκειται να αλλάξει στην ζωή τους. Αυτό ίσως δείχνει και τις προθέσεις της Δ.Α.

ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Ειπώθηκε στη συζήτηση ότι εδώ ο στόχος είναι η «χερσαία ζώνη» και αυτός ο στόχος είναι υπεράνω κομμάτων. Ωστόσο ο αντίπαλος είναι σαφέστατα καθορισμένος. Είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και εμπορευματοποίησης των πάντων. Είναι η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οδηγώντας τα πλατειά λαϊκά στρώματα στη φτώχια και στην εξαθλίωση. Αυτήν την πολιτική υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αυτό να είναι καθαρό τι είδους αγώνας μπορεί να γίνει; Ενάντια σε ποιόν; Αυτό καθορίζει και τη στάση μας απέναντι στις μορφές «διεκδίκησης» που προτάθηκαν.

· Διαφωνήσαμε και δεν θα πάρουμε μέρος σε καμιά συνάντηση με υπουργούς. Ο κ. Πλακιωτάκης έχει έλθει ξανά στην πόλη μας και έδωσε υποσχέσεις. Το ίδιο έκαναν στο παρελθόν οι κ. Δρίτσας και Κουρουπλής υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας. Για πάνω από 30 χρόνια συζητιέται το θέμα της «χερσαίας ζώνης». Το αστικό κράτος δεν δίνει λύση και εξηγήσαμε γιατί. Δεν είναι θέμα μόνο γραφειοκρατίας όπως παρουσιάζεται. Ούτε μόνο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρθηκε. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει συγκροτηθεί, και λειτουργεί με συγκεκριμένο σκοπό, με πολιτικές αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν αμφισβητηθεί από κανένα αστικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα βγαίνει στα κεραμίδια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά σαν κυβέρνηση δεν κατάργησε το ΤΑΙΠΕΔ.

· Όσον αφορά το κλείσιμο του Δημαρχείου και τις συνεντεύξεις, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων ενάντια σε αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και ανάδειξης των ευθυνών της κυβέρνησης που διαχειρίζεται το θέμα, τι νόημα έχουν;

· Όσον αφορά την «κινητοποίηση» της Δευτέρας ο Δήμαρχος πρότεινε να κλείσει η αγορά με στάση του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας και να γίνει πορεία μέχρι το λιμάνι. Πέρα από το περιεχόμενο θέλουμε να επισημάνουμε την, τουλάχιστον, «προχειρότητα» της πρότασης. Φαίνεται ότι προηγούμενη συνεννόηση δεν υπήρχε. Αλλά ο Δήμαρχος δεν τα παρακολουθεί τα τοπικά ΜΜΕ; Δεν γνωρίζει ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει πάρει πρωτοβουλία και καλεί τους Μ.Φ. σε μέτωπο αλλά με άλλο διεκδικητικό πλαίσιο από αυτό του Δ.Σ.; Δεν πήρε χαμπάρι ότι και να ήθελε ο Σύλλογος να οργανώσει κάτι, δεν μπορεί γιατί βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εκλογική διαδικασία; Πως μπορεί να χαρακτηρισθεί αυτή η πρόταση; Δείχνει πόσο στα σοβαρά παίρνει η Δ.Α. την κινητοποίηση; Σαν να γίνεται μια πρόταση για να «βγούμε από την υποχρέωση» και αν δεν πετύχει «ο λαός φταίει που δεν μας ακολουθεί».

· Όσον αφορά το κλείσιμο του λιμανιού. Αυτή είναι πιο προωθημένη μορφή και θέλει ακόμα πιο υπεύθυνη στάση. Να θυμίσουμε ότι παλαιότερα, επί δημαρχίας Ανδρέα Νταή, έγινε μια ανάλογη κινητοποίηση. Έκλεισε το λιμάνι εξωτερικού για μερικές ώρες από τα μηχανήματα του δήμου, ελάχιστους «παράγοντες» (δημόσια πρόσωπα) και χωρίς λαϊκή συμμετοχή. Έκλεισε μάλιστα το πρωί που σίγουρα δεν θα ερχόταν κανένα καράβι. Τέτοιες ενέργειες θυμίζουν «τουφεκιές στον αέρα», για να πούμε ότι κάτι κάναμε, ότι αντιδράσαμε αλλά ό λαός δεν κατεβαίνει στο δρόμο. Ο λαός όμως πολύ πρόσφατα με αφορμή την ψήφιση του αντεργατικού νόμου κατέβηκε μαζικά και μαχητικά στους δρόμους, και στην πόλη μας. Στο δε λιμάνι του Πειραιά αχρήστεψε με τη μαζικότητά του τις αποφάσεις δικαστηρίου, αλλά τα σχέδια των εφοπλιστών που στέλνανε τους επιβάτες στα καράβια για πίεση.

· Όσον αφορά το μάζεμα των υπογραφών δηλώνουμε ότι η Λ.Σ. δεν θα υπογράψουμε κάτω από το πλαίσιο της Δ.Α.. Δεν θα υπογράψουμε τα λιμάνια Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας να δοθούν σε ιδιώτες. Δεν θα υπογράψουμε να κατασκευαστεί μαρίνα στο κέντρο της πόλης. Δεν θα υπογράψουμε τον αποκλεισμό των κατοίκων από παραλιακό μέτωπο. Ούτε ότι παραιτούμαστε από τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Και αυτό όχι από δογματική προσήλωση όπως αναφέρθηκε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και η ΟΛΗΓ Α.Ε., που είναι ακόμα υπό κρατικό έλεγχο, τα συμφέροντα των εφοπλιστών εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί. Οι κυνικές δηλώσεις του εφοπλιστή κ. Λασκαρίδη πείθουν και τον πιο δύσπιστο. Δεν θέλουμε όμως να γιγαντωθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, γιατί αυτό γίνεται σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, προετοιμάζει την επόμενη οικονομική κρίση. Δεν γίνεται «και ο λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά».

· Δεν συμφωνούμε με την παραίτηση του Δ.Σ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ψηφιστήκαμε για να υπηρετούμε τα λαϊκά συμφέροντα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Διαφωνώντας τόσο με το περιεχόμενο όσο και την μεθόδευση της Δ.Α. καταψηφίσαμε τις προτάσεις του Δημάρχου.

Δηλώνουμε άλλη μια φορά ότι συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε.

Θα συνεχίσουμε όμως να αγωνιζόμαστε για ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ανάπτυξη που θα έχει στόχο και σκοπό την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Με αυτές τις σκέψεις καλούμε τους εργαζόμενους,τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, τους Μ.Φ. του τόπου να αγωνισθούν για:

· Να ανακληθεί η θετική γνωμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης για εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μια "ανάσα" από μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που υπάρχουν λαϊκές κατοικίες, σχολεία κλπ. ώστε να μην αποτελέσει μια εν δυνάμει περιβαλλοντική “βόμβα”.

· Να αναπλαστούν με κρατική χρηματοδότηση και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό οι χώροι του παραλιακού μετώπου που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα κλπ) καθώς επίσης και όλες οι παραλίες για την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής των λαϊκών στρωμάτων.

· Να παραμείνουν ως αλιευτικά καταφύγια αυτά που υπάρχουν στην Πλαταριά και στη Σαγιάδα, να αποχαρακτηριστεί από τουριστικό των Συβότων.

· Να μην εφαρμοστούν τα σχέδια του ΟΛΗΓ ΑΕ για τουριστική μαρίνα στο κέντρο της πόλης που είναι σε βάρος των ελεύθερων χώρων.

· Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης.

· Γενναία χρηματοδότηση από το κράτος του δημοτικού ναυταθλητικού ομίλου Ηγουμενίτσας ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του παραλιακού χώρου και να αναδειχθεί το παραλιακό μέτωπο σε χώρο δράσεων για το ναυταθλητισμό καθώς επίσης και σε Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους που αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες λόγω της πανδημίας.

Ηγουμενίτσα 24/06/2021
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Συνέχεια...

Ήπειρος: 7 πρόστιμα χθες για μη χρήση μάσκας

Ιουνίου 24, 2021 0
Ήπειρος: 7 πρόστιμα χθες για μη χρήση μάσκας

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (23-06-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 7 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:

· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα