01/16/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίνωση Καχριμάνη για την αρνητική εξέλιξη της οδικής σύνδεσης Ιωάννινα-Κακαβιά

Ιανουαρίου 16, 2020 0
Ανακοίνωση Καχριμάνη για την αρνητική εξέλιξη της οδικής σύνδεσης Ιωάννινα-Κακαβιά 

Η δημοσιοποίηση της απάντησης των Υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης στην αναφορά του βουλευτή Γ. Αμυρά για την αλλαγή του σχεδιασμού του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, μας εκπλήσσει δυσάρεστα. Για τα Διευρωπαϊκά δίκτυα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και αυτοί πρέπει να τηρούνται. 
Η αλλαγή διατομής από τετράιχνη, σε δίιχνη, ουσιαστικά υποβιβάζει τον οδικό άξονα σε εθνική οδό η οποία θεωρούμε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σημερινό, αλλά και στο μελλοντικό κυκλοφοριακό φορτίο, μη διασφαλίζοντας τη βέλτιστη οδική ασφάλεια. Προτείνεται δε ερήμην της Περιφέρειας, η οποία επιτακτικά τόσο επί προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, όσο και επί νέας, έθετε το αίτημα ένταξης του έργου- με την αρχική του μελέτη- σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει ενημερώσει για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις οδικές υποδομές της Ηπείρου τον Πρωθυπουργό, ενώ από τις 23 Ιουλίου 2019 αναμένει απάντηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κων. Καραμανλή στο γραπτό αίτημά του για συνάντηση, προκειμένου να συζητηθεί λίστα εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν το Υπουργείο του. 
Σε αυτή περιλαμβάνεται τόσο η επέκταση της Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά, όσο και η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τη γέφυρα Καλογήρου, για την οποία- μετά από συνεχείς οχλήσεις με δεδομένη τη δέσμευση πόρων από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»- προεκλογικά παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια το δικαίωμα υλοποίησης του έργου. Μετεκλογικά όμως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών ενημέρωσαν πως χρειάζεται νέα γεωτεχνική μελέτη που οδηγεί σε περαιτέρω καθυστέρηση την κατασκευή του και ενδεχομένως σε απώλεια κοινοτικών πόρων. 
Δυστυχώς παρά την αλλαγή Πολιτικής Ηγεσίας στο Υπουργείο Υποδομών, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες του. Οφείλουν σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Ηπείρου και για τα οποία η Περιφέρεια έχει συνυπευθυνότητα να υπάρχει συνεργασία και να μην δρουν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο.
Συνέχεια...

Ορίζοντες Ηπείρου: Τα προεκλογικά ψέματα για την Ιόνια Οδό

Ιανουαρίου 16, 2020 0
Ορίζοντες Ηπείρου: Τα προεκλογικά ψέματα για την Ιόνια Οδό 

Για το διαφαινόμενο φιάσκο με τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, αν επιβεβαιωθούν από το Υπουργείο Υποδομών, όσα έγιναν γνωστά εντελώς ξαφνικά σήμερα από τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Γ. Αμυρά, η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και κομματικό υπάλληλο κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη . 
Το θέμα της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία είναι πάγιο αίτημα της περιοχής. 
Ο κ. Καχριμάνης οφείλει να απολογηθεί στον Ηπειρωτικό λαό, αν υποστήριξε τη συγκεκριμένη διεκδίκηση ενώπιον της κυβέρνησής του επαρκώς και όσο θα έπρεπε, και αν από την πρώτη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πρόβαλε τις σωστές διεκδικήσεις της Ηπείρου. 
Το αποτελέσματα δυστυχώς για όλους τους Ηπειρώτες, διαψεύδουν παταγωδώς αυτή την προσδοκία… 

Από το γραφείο Τύπου
Συνέχεια...

Το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιατών - Πρόεδρος η Λιάνα Σπανοπούλου

Ιανουαρίου 16, 2020 0
Το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιατών -  Πρόεδρος η Λιάνα Σπανοπούλου

Με την ολοκλήρωση της εκλογής και της συγκρότησης σε σώμα η σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέντρου Νεότητας Φιλιατών είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος:  Λιάνα Σπανοπούλου
Αντιπρόεδρος: Νίκος Μάνος
Γραμματέας:  Βούλα Βρακά
Ταμίας:   Νάντια Τσάτσα
Μέλη: Αρετή Μέμμου, Λέτα Σωτηρίου, Νάντια Φραγκίσκου

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και συνεχίζουμε
Συνέχεια...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας κόβει την πίτα του

Ορίζοντες Ηπείρου: Κ. Μενδώνη, κ. Καχριμάνη, κ. Σουκουβέλο σας παραπέμπουμε στο Πρόγραμμά μας για τον Τουρισμό

Ιανουαρίου 16, 2020 0
Ορίζοντες Ηπείρου: Κ. Μενδώνη, κ. Καχριμάνη, κ. Σουκουβέλο σας παραπέμπουμε στο Πρόγραμμά μας για τον Τουρισμό 

Χαιρετίζουμε τις ανακοινώσεις της Υπουργού Πολιτισμού για το ιστορικό Σούλι, καθώς ήταν οι μόνες αναφορές που συνιστούν μια δήλωση προόδου για τον πολιτισμό στην Ήπειρο. 
Για το μεγάλο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών στα αρχαία θέατρα, αναμένουμε κάποια στιγμή, μια λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία του έργου και το "χτύπημα στην πλάτη" από την Υπουργό, δε μας λέει κάτι... 
Όσον αφορά τέλος, το θέμα του φακέλου του Ζαγορίου για την UNESCO, θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως και με την ποθούμενη επιτυχία, ακόμα του στόχου της κυβέρνησης της ΝΔ, δε σημαίνει ότι θα πλημμυρίσουν τα Ζαγοροχώρια από επισκέπτες. 
Μη δίνονται λάθος εντυπώσεις, από Δημάρχους και Περιφερειάρχη για ένα θέμα που αποτελεί σημαντική επιδίωξη της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνεκτικό και προσανατολισμένο σχέδιο για την περιοχή μας, όπως αυτό που έχουν περιγράψει με το προεκλογικό τους πρόγραμμα, οι "Ορίζοντες Ηπείρου". 
Το σήμα της UNESCO ενδιαφέρει κυρίως ξένους τουρίστες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι σήμερα δεν "κοιτούν" την Ήπειρο, γιατί πολύ απλά η προσέλκυση ξένων τουριστών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. 
Δέκα χρόνια αφ' ότου η τουριστική προβολή της Ηπείρου πέρασε στην ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας, ο απολογισμός της όσον αφορά τις τουριστικές αγορές του εξωτερικού, είναι ακόμα πολύ φτωχός κι αυτό το πιστοποιούν και τα στοιχεία των υψηλών πληροτήτων κατά τις ημέρες των εορτών (η περιοχή κατακλύστηκε από Έλληνες επισκέπτες). 
Ναι στην UNESCO λοιπόν αλλά από μονή της, η UNESCO δε μπορεί να αλλάξει την εικόνα του τουρισμού στην Ήπειρο. 

Από το γραφείο Τύπου
Συνέχεια...

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ: Θεσμικές και κοινωνικές του αναγνώσεις - Του Άλκη Φάτσιου

Ιανουαρίου 16, 2020 0
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ: Θεσμικές και κοινωνικές του αναγνώσεις - Του Άλκη Φάτσιου

Του Άλκη Φάτσιου
Δικηγόρου
 
1. Οι κοινωνικές και οι πολιτικές συνθήκες, σε κάθε ιστορική περίοδο, είναι βέβαιον ότι γεννούν κάθε φορά, επίκαιρα ερωτήματα, δηλ. ερωτήματα ευθέως ανάλογα με αυτές τις συνθήκες, οδηγώντας τον καθένα μας, να προσπαθεί να διαπιστώσει –όσο αυτό είναι δυνατόν– τόσο τις συνέπειες όσο και τα αίτια των φαινομένων που προκύπτουν στις εκάστοτε δεδομένες συνθήκες. Έτσι λοιπόν σήμερα, με αφορμή όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και στον λεγόμενο ‘’πεπολιτισμένο’’ ευρωπαϊκό χώρο, αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, για τον εν γένει ΡΑΤΣΙΣΜΟ. 
2. Ας μη βιαστούμε να θεωρήσουμε, ότι γνωρίζουμε καλά τι είναι ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, επειδή σχεδόν κάθε ημέρα, γίνεται αναφορά σε αυτόν, συνεπεία γεγονότων, συζητήσεων, ΜΜΕ κ.λ.π. Πολύ εύστοχα ο Γάλλος φιλόσοφος- ερευνητής ΠΙΕΡ ΑΝΤΡΕ ΤΑΓΚΙΕΦ αναφέρεται σε σχετικό του βιβλίο με τον τίτλο ‘’ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ’’, σε μία φράση – προειδοποίηση του ΧΕΓΚΕΛ από το βιβλίο του τελευταίου «Η ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ» δηλ.: ‘’ ό,τι είναι ευρέως γνωστό συνήθως ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ακριβώς επειδή είναι ευρέως γνωστό.’’ Με απλά λόγια, το γεγονός ότι συχνά, ή ευρέως ακούγεται η λέξη ρατσισμός, δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε ακριβώς το φαινόμενο, τα αίτιά του, τις συνέπειές του, την ιστορική διαδρομή του, την σχέση του με την κοινωνία, πολιτική, ομάδες ανθρώπων, συλλογικότητες κ.λ.π. Εννοείται βεβαίως ότι ο γράφων, με το παρόν κείμενο, ούτε σκοπεύει, ούτε έχει τη δυνατότητα, να αναφερθεί στο ζήτημα με πλήρη κοινωνική, ιστορική και επιστημονική επάρκεια. Απλά ως ένας ενεργός πολίτης, που θεωρεί αυτονόητο χρέος την διαδικασία του σκέπτεσθαι, για κάθε κοινωνικό φαινόμενο, αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω δημόσια, προβληματισμούς, σκέψεις, απόψεις, στηριζόμενος βεβαίως στην εν γένει κοινωνική μου εμπειρία.
3. Η βασική –αλλά κυρίως– αρχική έννοια του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, σύμφωνα με όλους σχεδόν τους φιλοσόφους και κοινωνιολόγους, είναι το ΔΟΓΜΑ που ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ανάμεσα στις ΑΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΥΛΕΣ. Πριν λοιπόν αναφερθώ στις μεταγενέστερες και ευρύτερες κοινωνικές έννοιες του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω λίγες σκέψεις, αναφορικά με την αρχική έννοια του ρατσισμού, δηλαδή της τάχα ‘’υπεροχής‘’ μιας φυλής, έναντι άλλης ή άλλων με βασικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος, και ειδικότερα αυτό της ΛΕΥΚΗΣ φυλής έναντι της ΜΑΥΡΗΣ και των άλλων… Σχεδόν το σύνολο των ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΩΝ και ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΩΝ σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμφωνεί ότι το ΛΙΚΝΟ της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ είναι η ΑΦΡΙΚΗ και ότι όλες οι ΚΟΙΤΙΔΕΣ της ανθρωπότητας, η εμφάνιση και η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, υπήρξαν και συνέβησαν στην ΑΦΡΙΚΗ…. Και βέβαια το ΧΡΩΜΑ του ΔΕΡΜΑΤΟΣ των πρωτανθρώπων, των ΠΡΟΓΟΝΩΝ μας ήταν (και είναι) το ΜΑΥΡΟ… Σύμφωνα με το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, μετά την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους στη ΑΦΡΙΚΗ, άρχισε το πρώτο στην ιστορία της ανθρωπότητας ΚΥΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ από την ΑΦΡΙΚΗ και κατά μήκος της ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ και προς την ΑΣΙΑ και κατόπιν προς ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ και ΜΑΛΑΙΣΙΑ. Ύστερα δε, ακολούθησε και άλλο κύμα μετανάστευσης προς άλλες γεωγραφικές περιοχές, παντάπασιν ακατοίκητες από οποιοδήποτε θηλαστικό είδος. Ο σπουδαιότερος – μάλιστα σ’ολόκληρο τον πλανήτη – παλαιοντολόγος και ερευνητής ο Γάλλος ΜΙΣΕΛ ΜΠΡΙΝΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο ‘’ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ‘’ αλλά και σε σχετική συνέντευξή του μεταξύ άλλων: «…Μετά από αυτές τις μεταναστεύσεις ΑΡΧΙΣΕ η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ανθρώπων με διαφορετικό χρώμα δέρματος από το αρχικό ΜΑΥΡΟ σε ανθρώπους με χρώμα δέρματος ΛΕΥΚΟ, κίτρινο κ.λ.π, ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ. Το ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ στο δέρμα μας χρώμα, ΛΕΥΚΟ, ΜΑΥΡΟ ή ΑΛΛΟ, είναι ΑΠΛΑ ΖΗΤΗΜΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ( θερμό, ψυχρό κ.λ.π. ). ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΑΠΛΑ ΘΕΜΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»!!! Ηρεμήστε λοιπόν ‘’ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ’’ μου, φανερά και κρυπτόμενα ΡΑΤΣΙΣΤΟΕΙΔΗ!! ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, και μάλιστα με την βούλα της Επιστήμης!!! Επειδή δε διατυμπανίζετε ότι είστε και πλάσματα του ΘΕΟΥ (τρομάρα σας… ) ο ΘΕΟΣ αυτός, για εσάς, προφανώς είναι σίγουρα ΛΕΥΚΟΣ!!! Η γελοιότητά σας περισσεύει…. (Εννοείται βεβαίως, ότι σέβομαι τον οποιοδήποτε για την οποιαδήποτε πίστη του, εδώ όμως, αναφέρομαι σε κάτι εντελώς διαφορετικό ). 
4. Στη διαδρομή του χρόνου η έννοια του ρατσισμού άρχισε πλέον να αποδίδεται και να αποτυπώνεται (και πολύ σωστά) σε πλήθος κοινωνικοπολιτικών συμπεριφορών, κι έτσι έπαψε πλέον να περιορίζεται και να εξαντλείται μόνο, στην φυλετική δήθεν ‘’υπεροχή’’ μιας φυλής κ.λ.π. Στο σημείο τούτο, νομίζω πως είναι χρήσιμο να αναφερθεί, ο κατά την ταπεινή μου άποψη διαχωρισμός της πολιτικοκοινωνικής έννοιας και αντίληψης του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, σε ΘΕΣΜΙΚΟ και σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. Θεσμικός ρατσισμός είναι εκείνος που ΕΚΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΘΕΣΜΩΝ (κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές, δήμαρχοι κ.λ.π.) είτε με δηλώσεις τους είτε με έκδοση αποφάσεων, νόμων κ.λ.π. Κοινωνικός ρατσισμός υπάρχει, όταν η αντίληψη αυτή εκδηλώνεται από πολίτες ( μάλλον ΟΧΛΟΣ…) που ούτως ή άλλως διαπνέονται ανέκαθεν από εθνικιστικές και φασιστικές ιδέες και βέβαια και από ανθρώπους που καθημερινά δηλητηριάζονται από την προπαγάνδα εκπροσώπων του ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες κ.λ.π.) και με τα εκεί απασχολούμενα ΑΝΔΡΑΠΟΔΑ που παριστάνουν τους αντικειμενικούς δημοσιογράφους!!!! ΔΕΙΓΜΑΤΑ (ή δήγματα) ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ: Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία ότι οι γενικότερες θέσεις και πρακτικές της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής αλλά και οι θέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ –πέρα από οτιδήποτε άλλο– είναι βαθύτατα ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ. Όμως δεν στέκομαι ΜΟΝΟ σ’αυτούς, σταχυολογώ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ δηλώσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων (θεσμικά) του υπολοίπου πολιτικού προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρω : ‘’ Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟ στην ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ.!!! ’’ (Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της χώρας). ‘’ Οι παράτυποι μετανάστες δεν θα πρέπει να τύχουν ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΒΟΡΙΔΗΣ, νυν ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ υπουργός, παλαιότερα αρχηγός της φασιστικής, χουντικής ΕΠΕΝ… ). ‘’ Δεχόμεθα ΕΙΣΒΟΛΗ, στην πατρίδα μας, από τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ‘’ ( Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ νυν ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ υπουργός, εκείνος που πρόσφατα επίσης δήλωσε χωρίς ίχνος ντροπής ότι ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα είναι ο νέος ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ των Ελλήνων. Η ΞΕΦΤΙΛΑ στο απόγειό της… ). ‘’ Η Αστυνομία είναι – πρέπει να είναι – μια ηλεκτρική σκούπα που θα σαρώνει όλα τα ανθρώπινα σκουπίδια, δηλ. μετανάστες κ.λ.π. που βρίσκονται στα Εξάρχεια κ.λ.π.’’(Μπαλάσκας, Αντ/δρος Παν/νιας Ομ/δίας Αστυνομικών ). Επίσης, οι μελετώμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για κλειστά κέντρα (γκέτο) σε πόλεις, χωριά και ξερονήσια,( νέες Σπιναλόγκες δηλαδή), ρυθμίσεις που αντιβαίνουν στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και αποτελούν την πεμπτουσία του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ… Ας μην αναφερθώ σε ανάλογες δηλώσεις κάποιων απίθανων ακροδεξιών τύπων (βουλευτών όμως…) όπως του ΠΛΕΥΡΗ, ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΥΡΑΝΑΚΗ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ (νομίζω ότι είναι και υπουργός) και πολλών άλλων που όταν τους ακούς (μπουρδολόγοι και ακροδεξιοί με πατέντα), όχι μόνο ‘’ΠΕΡΙΠΙΠΤΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΜΕΣΕΩΣ’’, αλλά ταυτόχρονα ντρέπεσαι για το επίπεδο των πολιτών που στέλνουν στη ΒΟΥΛΗ ανθρώπους με αυτές τις πολιτικές αντιλήψεις ως εκπροσώπους των… Οι παραπάνω δηλώσεις, απόψεις κ.λ.π (ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΚΟΥΣΑ ΜΕ ΤΆΥΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ…) υποδηλώνουν με σαφήνεια την ΘΕΣΜΙΚΑ καλλιεργούμενη ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ αντίληψη, η οποία διαχέεται στην κοινωνία, την οποία δηλητηριάζει, την διαποτίζει και δημιουργείται –και κατ’αυτόν τον τρόπο– ο λεγόμενος ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Τα σχόλια περιττεύουν… Έτσι λοιπόν, τα ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ φαινόμενα, δεν είναι απλώς συχνά, αλλά σχεδόν καθημερινά. Τι να πρωτοαναφέρουμε, την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την δολοφονία του Πακιστανού ΟΥΛΙΝΟΥΜ, την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, την απόπειρα δολοφονίας τω στελεχών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, την δολοφονική απόπειρα των Αιγύπτιων ψαράδων και την όμοια κατά των αλλοδαπών εργατών συλλογής φράουλας στην Πελοπόννησο, και ο κατάλογος μακρύς… Παράλληλα, ‘’αγανακτισμένοι’’ γονείς Ελληναράδες, να προσπαθούν με διαδηλώσεις να εμποδίσουν παιδιά μεταναστών και προσφύγων, να φοιτήσουν στα ίδια σχολεία που φοιτούν οι κανακάρηδες τους…( Αλήθεια αναλογίστηκαν, τι παράδειγμα δίνουν στα παιδιά τους με αυτές τους τις ενέργειες;) για να μη μολυνθούν τάχα οι ‘’γαλαζοαίματοι’’ απόγονοί τους!!. Να μην ξεχνάτε, ο λεκτικά άκρατος ‘’πατριωτισμός’’ ανθρώπων αυτού του είδους, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το καταφύγιο ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ και ΦΑΣΙΣΤΩΝ. Η γενικευμένη ξενοφοβία, το μίσος για τον άλλο άνθρωπο, τον διαφορετικό από εμάς, τον αλλόθρησκο, τον αλλόφυλο, τον άνθρωπο που μιλάει άλλη γλώσσα, τον άνθρωπο με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι ΠΛΕΟΝ καθημερινό φαινόμενο, και με φρίκη ξυπνάει μνήμες για πλέον γενικευμένες – ιστορικά – εκδηλώσεις ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, όπως αυτή του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, δηλ. της εξολοθρεύσης των ΕΒΡΑΙΩΝ, των ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ, των ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΩΝ κ.λ.π από τους ΝΑΖΙΣΤΕΣ του ΧΙΤΛΕΡ ( προγόνους της Χ.Α. ), γενοκτονία ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΠΟΝΤΙΩΝ κ.λ.π !!! 
5. Από εμφανίσεώς του ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ήταν και είναι, μία ξεκάθαρα ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ αντίληψη και πρακτική που ταιριάζει σε ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΤΗΝΗ και βρίσκεται στον αντίποδα των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, της ΙΣΟΤΗΤΟΣ για να αναφερθώ μόνο στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου του Ο.Η.Ε. (άρθρο 1 του 1948). Επίσης, διαχρονικά πλέον, είναι φανερό ότι σε κάθε εκδήλωση, ρατσιστικών φαινομένων, ΠΑΝΤΟΤΕ υποκρύπτεται ένα απόλυτο ΣΥΜΦΕΡΟΝ μιας ομάδας, μιας τάξης, μιας οργάνωσης, με όχημα το μίσος, και την άσκηση βίας σε κάθε τι διαφορετικό, που μπορεί να λειτουργήσει εναντίον αυτού του ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ… Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ (λεκτικό ξέπλυμα της έννοιας του ΦΑΣΙΣΤΑ…) αντιλήψεις αλλά και οι απροκάλυπτα ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ και στη χώρα μας και αλλού, είχαν και έχουν τον ΡΑΤΣΙΣΜΟ ως βασικό κύτταρο της δομής των, σε επίπεδο και θεωρίας και πράξης… Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε την σύγχρονη πλέον έννοια και χρηστικότητα του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ο ιστορικός και φιλόσοφος Πιερ – Αντρέ ΤΑΓΚΙΕΦ εύστοχα τον ορίζει (μεταξύ άλλων ) σαν: ‘’ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ’’ και εν τέλει, - συμπληρώνει η ταπεινότητά μου – για δημιουργία σχέσεων ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΟΥ και ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΩΝ !!! 
6. Ενώ προσπαθώ να καταγράψω τα παραπάνω, ακούω στις ειδήσεις και διαβάζω στην εφημερίδα, για νέες ‘’κινητοποιήσεις’’ ‘’αγανακτισμένων’’ Ελληναράδων στο Καραβόμυλο, στα Διαβατά, στο Κιλκίς, κ.λ.π να προσπαθούν με διαδηλώσεις μαζί με τους Δημάρχους τους, να εμποδίσουν εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων κοντά στις περιοχές τους, εκτοξεύοντας πέτρες στα πούλμαν που μεταφέρουν τους διωγμένους από την πατρίδα τους συνανθρώπους μας. Με άλλα λόγια επιδεικνύουν συμπεριφορές, αυτοί οι Ελληναράδες, όχι μόνο βαθύτατα Ρατσιστικές, αλλά συμπεριφορές που προσομοιάζουν σε ανθρωπόμορφα ΚΤΗΝΗ !!! Σε όλους αυτούς, εκτός των άλλων, επειδή προφανώς δηλώνουν και Χριστιανοί ( κατ’όνομα τουλάχιστον είναι δε σίγουρα από αυτούς που τις ‘’ Κυριακές από νωρίς στην Εκκλησιά ‘’ όπως αναφέρει ο αείμνηστος ΠΑΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ στους ‘’ έντιμους κυρ Παντελήδες’’ του), θα ήθελα να τους συστήσω να διαβάσουν την ‘’ Επιστολή προς Γαλάτες ‘’ του Αποστόλου Παύλου ( ΙΙΙ 27-28 ). Επίσης να παραθέσω προς ανάγνωση τα λόγια του ιερέα Χρήστου Ζαρκαδούλα, εφημέριου στον Καραβόμυλο Στυλίδος, οι κάτοικοι του οποίου επίσης εναντιώθηκαν κατά των μεταναστών: ‘’ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ αυτούς τους ανθρώπους ως ΑΔΕΛΦΟΥΣ μας. Ανεξάρτητα από φύλο, φυλή , έθνος, θρησκεία, πρέπει να γίνουμε οι ΠΛΗΣΙΟΝ τους. Να πιέσουμε δυνατά να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε ο καθένας να κινηθεί προς τη χώρα που επιθυμεί. ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ στη δημιουργία γκέτο, ΦΥΛΑΚΗΣ, και να απαιτήσουμε την εγκατάστασή τους σε σπίτια, μέσα στις πόλεις και στα χωριά ‘’. Απ’ότι βλέπετε, τα ΕΙΠΕ ΟΛΑ, ο παπα-Χρήστος Ζαρκαδούλας !!! 
7. Ανακεφαλαιώνοντας : ΕΧΘΡΟΣ μας δεν είναι ο πρόσφυγας, ο μετανάστης και τα παιδιά τους που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, που από ‘’ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ‘’ έγινε ‘’ απέραντος γαλάζιος ΤΑΦΟΣ ‘’. ΕΧΘΡΟΣ μας ΕΙΝΑΙ, οι πολιτικές των ιμπεριαλιστικών χωρών της ‘’πεπολιτισμένης ‘’ τάχα μου Ευρώπης ( Ε.Ε.) και ΗΠΑ που με τις πολεμικές ( και όχι μόνο ) επεμβάσεις τους για την ΛΗΣΤΡΙΚΗ εκμετάλλευση του πλούτου των χωρών, αυτών των ανθρώπων, τους ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ σε μαζική ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ και ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, μήπως και μπορέσουν και επιβιώσουν. ΕΧΘΡΟΣ μας ΕΙΝΑΙ οι πολιτικές των Ελληνικών Κυβερνήσεων ( και της τωρινής και των προηγουμένων) που υπακούουν πλήρως στις εντολές Ε.Ε και Η.Π.Α., που δεν δέχονται την απομάκρυνση των μεταναστών από τη χώρα μας, με διάφορες συνθήκες που μας ΕΠΕΒΑΛΑΝ και ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ( Δουβλίνα 1,2, Σέγκεν κ.λ.π. ), μετατρέποντας τη χώρα μας σε μια τεράστια αποθήκη ψυχών δυστυχισμένων ανθρώπων!!! Ας συστρατευτούμε λοιπόν ΕΠΙ-ΘΕ-ΤΙΚΑ απέναντι σ’αυτές τις πολιτικές, απέναντι στο ΡΑΤΣΙΣΜΟ, αν και δεν είμαι τόσο αισιόδοξος γι’αυτή μου την προτροπή… αυτό γιατί πιστεύω ότι, η Ελληνική κοινωνία, πλην κάποιων κορυφαίων ιστορικών περιόδων, (Επανάσταση 1821, Αντίσταση στο φασισμό – ναζισμό το 1940 και έπειτα), εξελίχθηκε σταδιακά σε βαθύτατα συντηρητική και συνεπώς δεκτική στο να καλλιεργούνται ρατσιστικές αντιλήψεις… Το να δίνεις σε μετανάστες και πρόσφυγες ένα πιάτο φαγητό ή κλινοσκεπάσματα, στην αρχή (χρονικά) ενός τέτοιου φαινομένου, ΔΕΝ σημαίνει κατ’ανάγκην ότι έχεις αντιρατσιστικές αντιλήψεις. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό είναι απλή φιλανθρωπία, στην χειρότερη ΟΙΚΤΟΣ… ΜΟΝΟ όταν ΠΑΓΙΩΝΕΤΑΙ αυτό το φαινόμενο, και αποκτά ΜΟΝΙΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, τότε και μόνον τότε, θα φανούν οι πραγματικές κοινωνικές σου απόψεις, για το θέμα αυτό…. Παρά ταύτα, θα επαναλάβω την προτροπή μου: ΟΧΙ στον ΡΑΤΣΙΣΜΟ, αφού (μεταξύ άλλων) αποδεχόμενοι αυτόν, ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΤΕ την ίδια σας την ΖΩΗ, δηλαδή πετάτε στα σκουπίδια, το μεγαλύτερο δώρο που σας έχει δοθεί… 
8. Κλείνοντας, κι επειδή όπως προανέφερα, παρατηρώ - ΔΥΣΤΥΧΩΣ- μια κοινωνικά αυξανόμενη αποδοχή του Ρατσισμού, αυτό με ΤΡΟΜΑΖΕΙ.., με τρομάζει και μου θυμίζει μία φράση του ανεπανάληπτου ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ (τον οποίο ο Περικλής Κοροβέσης, πολύ εύστοχα, κοινωνιολογικά τον τοποθετεί στην ΑΡΙΣΤΕΡΑ του 21ου αιώνα, που δεν χρειάζεται να είναι τόσο κομματικοποιημένη όσο κοινωνικοποιημένη): ‘’ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ (φασισμός, ρατσισμός, λαϊκισμός) ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ,’’ και δυστυχώς ο κοινωνικός κατήφορος δεν έχει τέλος.. 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019 – ΡΙΟ ΠΑΤΡΑ 
ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ 

Υ.Γ. : Αγαπημένε Θάνο, παρ’όλη την ενσυνείδητη (σε σένα) αναχώρησή σου, 2-3 μέρες πριν από αυτήν, δίνεις εντολή, προτροπή στους οικείους σου, αντί στεφάνων στην κηδεία σου, το αντίτιμο αυτών σε χρήματα, να δοθούν στ’ ασυνόδευτα ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. Θάνο, σ’ευχαριστούμε για το τελευταίο σου μάθημα ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ και ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ. 


ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 31/12/2019 
Κιν. 6972 256 007 
Συνέχεια...

Την Περιφέρεια Ηπείρου επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού

Ιανουαρίου 16, 2020 0
Την Περιφέρεια Ηπείρου επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού

Η υλοποίηση των έργων Πολιτισμού εξετάστηκαν εξονυχιστικά σε σύσκεψη υπό την Υπουργό κ. Λ. Μενδώνη στην Περιφέρεια Ηπείρου 

Η πορεία των έργων Πολιτισμού που υλοποιούνται στην Ήπειρο, εξετάστηκε σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια, υπό την Προεδρία της Υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη και παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γεώργιο Διδασκάλου. 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως για πρώτη φορά γίνεται τέτοια σοβαρή συζήτηση και δουλειά ουσίας για κάθε ένα έργο ξεχωριστά από Πολιτική ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού. «Είχαμε μια σοβαρή συζήτηση με Υπουργό και Γενικό Γραμματέα» υπογράμμισε, εξηγώντας πως έγινε αναλυτική εξέταση των έργων, με όλες τις Εφορίες, με όλες τις Υπηρεσίες. «Ξεκινήσαμε με την πρόταση για να ενταχθεί το Ζαγόρι στην UNESCO, συνεχίσαμε με τα έργα ΕΣΠΑ κατά Περιφερειακή Ενότητα και πρωτοβουλίες που θα πάρουμε σύμφωνα και με προτάσεις της Υπουργού, είτε για το Τζαμί Ιωαννίνων, είτε για την περιοχή του Σουλίου, αλλά και για όλες τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουμε σήμερα ή έχουμε σε εκκρεμότητα». 
Στο δεύτερο γύρο των συσκέψεων που ακολούθησε των δηλώσεων εξετάστηκε η πορεία των έργων που υλοποιούνται στην Πρέβεζα, ως επίσης και στην Άρτα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτά της Αρχαίας Αμβρακίας και του Ιμαρέτ. 

Η Υπουργός 
Στις δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής: Βρισκόμαστε με τον Γενικό Γραμματέα και υπηρεσιακό κλιμάκιο από το Σάββατο στην Ήπειρο. Προχθές επισκεφθήκαμε τη Θεσπρωτία και χθες τη Νικόπολη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για τη συνεργασία ετών που έχουμε η οποία μέχρι σήμερα έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. 
Σκοπός μας είναι να επισκεφθούμε όλες τις περιφέρειες και να συντονίσουμε όλα τα έργα που υλοποιούνται την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και να δούμε τις δυνατότητες ωρίμανσης νέων έργων, ώστε να έχουμε μια δεξαμενή μελετών για τη νέα προγραμματική περίοδο, πράγμα το οποίο θεωρούμε καθοριστικό. 
Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σήμερα στον Τομέα Πολιτισμού (όχι μόνο της Ηπείρου) είναι αρκετά πίσω. Είναι πίσω γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ποτέ κανένας συντονισμός, όπως αυτός που γίνεται σήμερα. Οι υπηρεσίες μόνες τους μπορεί να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αλλά εάν δεν υπάρχει ουσιαστική παρακολούθηση και η συντονιστική ευθύνη από το Υπ. Πολιτισμού σε κεντρικό επίπεδο χάνεται χρόνος και η απώλεια χρόνου σημαίνει απώλεια του ικανοποιητικού βαθμού της απορροφητικότητας. Για αυτό είμαστε εδώ. 

Δράσεις για το Σούλι 
Η Υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάγκη ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, αναφέροντας τα εξής: 
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη ο οποίος δέχθηκε τις επόμενες εβδομάδες να κάνουμε στην Αθήνα μια μεγάλη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες και ενδεχομένως εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για το Σούλι., Είναι η στιγμή, και ενόψει του 2021, που θα πρέπει η Πολιτεία και η αυτοδιοίκηση να παρέμβει ώστε αυτό το μοναδικό οικιστικό σύνολο του Σουλίου να αρχίσει όχι απλώς να συντηρείται αλλά να αναδεικνύεται και να αναβιώνει. 

Η Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου η Υπουργός, τόνισε: 
Όπως ξέρετε πολύ καλά, η συζήτηση για την Πολιτιστική Διαδρομή είχε ξεκινήσει το 2013 με τον Πρόεδρο του Διαζώματος κ. Μπένο, τον κ. Περιφερειάρχη και το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τότε εκπροσωπούσα εγώ ως Γενική Γραμματέας. Νομίζω ότι η σύλληψη καταρχήν είναι εξαιρετικά σημαντική και θετική. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δημιουργεί σαφείς αναπτυξιακές προοπτικές. Μας ενδιαφέρει προφανώς η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτιστική κληρονομιά όμως, αν δεν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικοποίησής της, να πάρουν ζωή τα μνημεία, δεν μπορεί να έχει την αναπτυξιακή διάσταση, την οποία στην πραγματικότητα ενέχει. Επομένως, με την Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου δημιουργούνται αυτές οι προοπτικές. Νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας και εγώ διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα προχωρεί πάρα πολύ καλά και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Και όπως έχω πει και με άλλες ευκαιρίες και σε άλλες περιφέρειες, μπορεί το μοντέλο της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου να αποτελέσει ένα πρότυπο και για τις άλλες Περιφέρειες. 

Ο Φάκελος Ζαγορίου 
Πριν την έναρξη των υπηρεσιακών συσκέψεων προηγήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή και του Δημάρχου Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλου για την προετοιμασία του φακέλου υποβολής πρότασης για ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία Unesco. Η Υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα: 
«Συζητήσαμε τα στάδια της δημιουργίας και σύνταξης του φακέλου που θα πρέπει να υποβληθεί στην UNESCO, σύμφωνα με αυτά που είχε εξαγγείλει τους προηγούμενους μήνες ο πρωθυπουργός, ώστε τα Ζαγοροχώρια να είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου. Είναι μια σύνθετη διαδικασία που χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών παραγόντων, της αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών. Αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται από το υπουργείο. Σήμερα είχαμε μια συντονιστική σύσκεψη και έχουμε υπολογίσει ότι μέσα στην άνοιξη θα γίνει στα Γιάννενα ένα είδος εργαστηρίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε να συντονίσουμε καλύτερα τα πράγματα, ώστε αρχή καλοκαιριού, μέσα στον Ιούνιο, να έχουμε μια πρώτη εκδοχή του διαχειριστικού σχεδίου και στη συνέχεια – μέχρι το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – να έχουμε την πρώτη μορφή συγκρότησης του φακέλου, που μας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με την UNESCO. 

Το Τζαμί και το Οθωμανικό λουτρό 
Η Υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των έργων για το Τζαμί Καλούτσιανης και το Οθωμανικό λουτρό Ιωαννίνων, λέγοντας τα εξής: 
Χτες κάναμε μια συζήτηση με το Δήμαρχο (Ιωαννίνων). Θέματα τα οποία θίξαμε, τα συζήτησα σήμερα και με τον Περιφερειάρχη, και όπως πάντα ο Περιφερειάρχης είναι ιδιαίτερα θετικός. Είναι κυρίως το θέμα του Τζαμιού της Καλούτσιανης. Αυτή τη στιγμή είναι στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού η μελέτη. Θα την εξετάσουμε να δούμε τι χρειάζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα ακόμα να γίνει, ώστε με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη να δούμε πως θα προχωρήσουμε το έργο. 
Συζητήσαμε για το οθωμανικό λουτρό. Όπως ξέρετε είναι μέσα στην ευρύτερη ανάπλαση που θέλει να κάνει στην περιοχή ο Δήμος Ιωαννιτών. Το οθωμανικό λουτρό το δρομολογούμε με την υπηρεσία, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ώστε τέλος αυτού του μήνα, το πολύ –πολύ αρχές του επομένου να κατατεθεί το τεχνικό δελτίο για ένταξη και επομένως να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η υλοποίηση του έργου». Συνέχεια...

Απολογισμός πεπραγμένων από το Διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών Σπύρο Δερδεμέζη (2014-2019)

Ιανουαρίου 16, 2020 0
Απολογισμός πεπραγμένων από το Διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών Σπύρο Δερδεμέζη (2014-2019)

Με αφορμή την αποχώρηση μου από την θέση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, λόγω του διορισμού μου στο Γ.Ν.Ι. « Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ », θα ήθελα να σας ενημερώσω επιγραμματικά για τα πεπραγμένα της θητείας μου για την έως τώρα λειτουργία του. 
Επιγραμματικά, 

Δράσεις που αφορούν στα έτη 2014 -2019 

· Επετεύχθη η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα αναφορικά με τη λειτουργία του, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. 
· Θετικοί ισολογισμοί χρήσεως ετών 2013 – 2018. 
· Εκτέλεση προϋπολογισμού ετών 2013 -2018 εντός των προβλεπόμενων ορίων. 
· Ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού σε συνεργασία με φορείς της περιοχής λόγω της στρατηγικής θέσης της περιοχής (Αλβανία – Ιταλία). 
· Συνεργασία με ΟΛΗΓ ΑΕ για την αναβάθμιση της κρουαζιέρας στην περιοχή. 

Ειδικότερα, δράσεις και πεπραγμένα ανά διαχειριστικό έτος : 

2014 
· Άνοιγμα νέας πτέρυγας δυναμικότητας 65 κλινών 
· Διαχείριση της διάσωσης (σχεδιασμός – νοσηλεία) των ναυαγών του Norman Atlantic, 69 άτομα εκ των οποίων 10 διακομίστηκαν στο Nοσοκομείο Φιλιατών 

2015 
· Ανακαίνιση παλαιάς πτέρυγας 
· Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από την κ. Ντρίτσου (ύψους 200.000 € ), ήτοι: 
1. Ένα σύστημα ψηφιακής υπολογιστικής ακτινογραφίας CR max πολλαπλής σάρωσης καθώς και έναν ψηφιακό εκτυπωτή φιλμ DV 5950. 
2. Ένα σύστημα Ενδοσκοπικής κάψουλας διερεύνησης παθήσεων λεπτού εντέρου με σύστημα καταγραφής δεδομένων pillcam SB. 
3. Ένα παλμικό πριόνι του οίκου stryker με συνοδό εξοπλισμό, ήτοι: φορτιστή μπαταριών, kit μπαταριών, μπαταρία μετατροπέα. 
4. Ένα Σύστημα διουρηθρικής αφαίρεσης (εξάχνωσης) προστάτου αδένος με χρήση υποαλατούχου διαλύματος ( σύστημα TURis), συνοδευόμενο από πλήρες διπολικό ρεζεκτοσκόπιο 
5. Πέντε (5) ποδιές Ακτινοπροστασίας ενηλίκων 
6. Δύο (2) ποδιές Ακτινοπροστασίας παιδικές 
7. Δύο (2) Ακτινοπροστατευτικά γονάδων 
8. Επτά (7) κολάρα Ακτινοπροστασίας Θυροειδούς. 
· Δωρεά ασθενοφόρου από το σύλλογο Ελληνογερμανικής Φιλίας και παραχώρηση αυτού προς χρήση στο ΕΚΑΒ, Παράρτημα Θεσπρωτίας 

2016 
· Δωρεά Κυστεοσκοπίου στο Ουρολογικό Τμήμα από την κ. Μάντζιου 
· Δωρεά του εξοπλισμού για το εργαστηρίου μελέτης ύπνου από την κ. Μάντζιου 
· Δωρεά μηχανήματος αιμοκάθαρσης στη Μονάδα Τεχνητού από τον ΟΛΗΓ 
· Δωρεά 1 πολυθρόνας Γενικής Χρήσης 4 Τμημάτων στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού από τον κ. Μίγκο 
· Δωρεά φορητού Ακτινολογικού Μηχανήματος από το Γ.Ν. Κέρκυρας 
· Αγορά εξεταστικής πολυθρόνας για το Ω.Ρ.Λ./κό Ε.Ι. ( από Π/Υ ) 
· Αγορά κολονοσκοπίου για το Γαστρεντερολογικό Ε.Ι. ( από Π/Υ ) 
· Αγορά 1 πολυθρόνας Γενικής Χρήσης για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ( από Π/Υ ) 
· Αγορά Ηolter πίεσης για το Καρδιολογικό Τμήμα +( από Π/Υ ) 
· Διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο « Θετική φροντίδα στην Άνοια» με εκπαιδευτή τον επιστημονικά υπεύθυνο της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης, κ Ευάγγελο Παππά. 

2017 
· Ολοκλήρωση μέρους διαγωνισμών ΕΣΠΑ σε συνεργασία με ΠΓΝΙ για το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και παραλαβή του Εξοπλισμού 
· Ολοκλήρωση διαδικασιών πρόσληψης 3 θέσεων ιατρικού προσωπικού (προκήρυξη Ιούνιος 2016). Προσλήφθηκαν 1ΕΒ΄ Παθολογίας, 1 ΕΒ΄ Ω.Ρ.Λ./γίας και 1 ΕΒ΄ Ακτινοδιαγνωστικής. 
· Έγκριση τροποποίησης Οργανισμού ΓΝ Φιλιατών ( ΦΕΚ 3302/20-9-2017 τ. Β΄ ) 
· Προσωρινή και οριστική παραλαβή από την Περιφέρεια Ηπείρου του ΤΕΠ του Νοσοκομείου στην Ηγουμενίτσα και απόδοση του στον φορέα λειτουργίας που είναι το ΓΝ Φιλιατών 
· Διενέργεια άσκησης ετοιμότητας στα πλαίσια του σχεδίου Σώστρατος , στο Νοσοκομείο Φιλιατών, παρουσία κλιμακίου του ΕΚΕΠΥ. 
· Διοργάνωση πιστοποιημένου σεμιναρίου Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής (Immediate Life Support –ILS) σε συνεργασία με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναζωογόνησης. 
· Προκήρυξη διαγωνισμού και λειτουργία νέου κυλικείου (ΣΔΙΤ) 
· Αγορά εύκαμπτου ΩΡΛ ενδοσκοπίου για το Ω.Ρ.Λ. Τμήμα ( από Π/Υ ) 
· Αγορά Ραδιοχειρουργικής Γεννήτριας ( από Π/Υ ) 
· Αγορά ΜΟΝΙΤΟΡ Καπνογραφίας για το Χειρουργείο ( από Π/Υ ) 
· Αγορά κλιβάνου Αποστείρωσης για το Γαστρεντερολογικό Ε.Ι. ( από Π/Υ ) 
· Δωρεά 2 Μηχανημάτων Αιμοκάθαρσης στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού από το Γ.Ν.Ι. « Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ » 
· Έγκριση εσωτερικού κανονισμού αποβλήτων. 

2018 
· Λειτουργία του ΤΕΠ του Νοσοκομείου στην Ηγουμενίτσα, επιφάνειας 4.600 τμ 
· Συστέγαση δομών πρωτοβάθμιας υγείας (ΚΥ ΗΓ –ΠΕΔΥ ) στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας 
· Μετεγκατάσταση Κέντρου Ψυχικής Υγείας 
· Ολοκλήρωση διαγωνισμών ΕΣΠΑ σε συνεργασία με ΠΓΝΙ για το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας 
· Προκήρυξη 16 θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ του Νοσοκομείου ( 5 θέσεις για το ΤΕΠ και 11 θέσεις σε αντικατάσταση των ιατρών που αποχώρησαν με μετάθεση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν.4461/17 ) 
· Ολοκλήρωση προμήθειας υπερήχων ( ακτινολογικού και καρδιολογικού ) μέσω ΠΔΕ 
· Έγκριση σκοπιμότητας προμήθειας ενός (1) συγκροτήματος μαγνητικού συντονισμού (MRI) -1,5 Tesla μέσω ΠΔΕ 
· Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Οφθαλμολογικό Τμήμα από το Ευαγές Ίδρυμα Φιλιατών «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ» 
· Δωρεά ορθοπαντογράφου από « ύγχρονη Διαγνωστική ΑΕ» 
· Προμήθεια μηχανήματος αιμοκάθαρσης σύγχρονης τεχνολογίας με δυνατότητα online αιμοκάθαρσης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου ( ΣΑΕΠ 530 ) 
· Αγορά βρογχοσκοπίου DEFINA HD για το Πνευμονολογικό Ε.Ι. ( από Π/Υ ) 
· Αγορά Λυχνίας Αξονικού τομογράφου ( από Π/Υ ) 
· Αγορά συστήματος PACS για το Ακτινολογικό Τμήμα ( από Π/Υ ) 
· Αγορά μηχανήματος αιμοδιήθησης για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ( από Π/Υ ) 
· Αγορά Ουρολογικού ενδοσκοπίου ( από Π/Υ ) 

2019 
· Προκήρυξη 5 θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ του Νοσοκομείου και του Κ.ΨΥ. Ηγουμενίτσας ( Αναστολή διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τις 3 εξ αυτών λόγω εκλογών ) 
· Ολοκλήρωση διαδικασιών πρόσληψης 7 θέσεων ιατρικού προσωπικού (προκήρυξη Α31/4704/26-3-2018 ). Προσλήφθηκαν 2ΕΒ΄ Ιατρικής Βιοπαθολογίας, 1 ΕΒ΄ Χειρουργικής , 1 ΕΒ΄ Καρδιολογίας, 1 Δ/ντής Νεφρολογίας, 1 ΕΑ΄ Νεφρολογίας και 1 ΕΒ΄ Νεφρολογίας. 
· Εγκατάσταση και Λειτουργία συστήματος ψηφιακής αρχειοθέτησης εικόνων ( CLOUD PACS 
· Προκήρυξη διαγωνισμού προμήθειας Αξονικού Τομογράφου 16 τομών (Συμψηφισμός Δημοσίου με SIEMENS . Εγκατάσταση 11ος /2019 ) 
· Ολοκλήρωση τεχνικών εργασιών για τη σύνδεση στο δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού 
· Έγκριση από Δ/κό Σ/λιο για πρόσληψη Δικηγόρου με έμμισθη εντολή 
· Έγκριση από Δ/κό Σ/λιο για την εγκατάσταση γεννήτριας παραγωγής οξυγόνου ( Απόφαση Δ/κού Σ/λίου 27/19-12-2019 ( θέμα 8ο) 
· Προκήρυξη διαγωνισμού προμήθειας ενός (1) συγκροτήματος μαγνητικού συντονισμού (MRI) -1,5 Tesla ( σε εξέλιξη ) 
· Έγκρισης σκοπιμότητας προμήθειας ενός Συστήματος Ψηφιακής Μαστογραφίας και αναμονή για ένταξη χρηματοδότησης στο ΠΔΕ 
· Έγκριση σκοπιμότητας προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού χειρουργείου από 6η ΥΠΕ ( Χειρουργική και Ορθοπεδική Τράπεζα ) και αναμονή για ένταξη χρηματοδότησης στο ΠΔΕ. 
· Σύμβαση με την εταιρεία ADVANCED QUALITY SERVICES Ltd για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με σκοπό την εναρμόνιση του Νοσοκομείου προς τον Γενικό Κανονισμό προστασίας δεδομένων ( GDPR ) 
· Αγορά γαστροσκοπίου για το Γαστρεντερολογικό Ε.Ι. ( από Π/Υ ) 
· Αγορά Αυτόματου εγγραφέα CD/DVD ( από Π/Υ ) 
· Αγορά 2 πολυθρόνων αιμοκάθαρσης για τη Μονάδα τεχνητού Νεφρού ( από Π/Υ ) 
· Αγορά Ουρολογικού υπερήχου ( από Π/Υ ) 
· Αγορά υγρού κλιβάνου χειρουργείου ( από Π/Υ ) 
· Δωρεά Ενδοσκοπικής διαθερμίας για το Πνευμονολογικό Εξωτερικό Ιατρείο από τον ΟΛΗΓ. 
· Δωρεά εξοπλισμού στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών του Παιδιατρικού Τμήματος από το Σωματείο « Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος » 

O ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 
ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ 

Συνέχεια...

Σε λειτουργία η δακτυλοειδής αποβάθρα της Β’ Φάσης του Νέου Λιμένα

Ιανουαρίου 16, 2020 0
Σε λειτουργία η δακτυλοειδής αποβάθρα της Β’ Φάσης του Νέου Λιμένα 

Μετά και την απομάκρυνση του εργοταξιακού υποστηρικτικού χώρου, καθώς και τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, σε λειτουργία δίδεται η δακτυλοειδής αποβάθρα μήκους 197,60 μ. τμήμα των έργων της Β’ Φάσης του Νέου Λιμένα. 
Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη προσέγγιση και πλέον η αποβάθρα θα εξυπηρετεί κανονικά την καθημερινή λειτουργία του λιμένα προσφέροντας ασφαλή πλαγιοπρυμνοδέτηση. Ένα ακόμη έργο μπαίνει σε πλήρη λειτουργία ενισχύοντας την ασφαλή προσέγγιση και παραμονή πλοίων. 
Οι χερσαίοι χώροι και οι λιμενικές υποδομές που προστέθηκαν με τα έργα της Β’ Φάσης επιτρέπουν την καλύτερη οργάνωση υπηρεσιών. Τα έργα της Γ’ Φάσης που προχωρούν κανονικά θα ενισχύσουν και θα προσδώσουν ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας τόσο μέσα από νέες υποδομές όσο και με τα κατάλληλα μέτρα, με τη συνεχή συντήρηση αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων υποδομών, στοχεύει στην βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους χρήστες του λιμένα και την ποιοτική εξυπηρέτηση της μεταφορικής ζήτησης, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στις μεταφορές. 

ΟΛΗΓ

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα