10/28/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Γερμανοί νεαροί αθλητές παρήλασαν με το ΔΝΟΗ στην Ηγουμενίτσα τιμώντας την 28η Οκτωβρίου

Οκτωβρίου 28, 2022 0
Γερμανοί νεαροί αθλητές παρήλασαν με το ΔΝΟΗ στην Ηγουμενίτσα τιμώντας την 28η Οκτωβρίου

Μια έκπληξη επεφύλαξε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ηγουμενίτσας στην παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, καθώς μαζί με τα παιδιά του ΔΝΟΗ, παρήλασαν και νεαροί αθλητές από το Βερολίνο.

Ο ΔΝΟΗ, εδώ και μερικά χρόνια έχει αδελφοποιηθεί με τον αντίστοιχο Όμιλο από τη γερμανική πόλη και έχει αναπτύξει ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις, καθώς έχουν επισκεφθεί δεκάδες αθλητές του ΔΝΟΗ τη Γερμανία και αντίστοιχα οι Γερμανοί αθλητές έχουν επισκεφθεί την περιοχή μας, στο πλαίσιο προγράμματος για την ελληνογερμανική φιλία.
Μάλιστα ο Γερμανικός Όμιλος έχει κάνει και δωρεές σκαφών προς το ΔΝΟΗ.

Οι νεαροί αθλητές των δύο χωρών έστειλαν με αυτόν τον τρόπο, το μήνυμα για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνύπαρξη των λαών.

Ο ΔΝΟΗ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: 

 "Θυμόμαστε για το αύριο"

Η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα μνήμης για την Ελλάδα. Μνήμης για τους αγώνες και τη διεκδίκηση της Ελευθερίας. Μνήμης και τιμής για τους ανθρώπους που πρόσφεραν τη ζωή τους για αυτό τον αγώνα.

Οι λαοί, όμως, που επιδιώκουν την επικράτηση της Ειρήνης και της δημιουργικής συμπόρευσης των λαών για το μέλλον, επενδύουν στη συνεργασία, τη γνωριμία των λαών, στην άμβλυνση των διαφορών, του ρατσισμού και των προκαταλήψεων.

Αυτό το όραμα έχουμε στο Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας και το υλοποιούμε έμπρακτα με το πρόγραμμα του ΕΓΙΝ «Θυμόμαστε για το αύριο». Έτσι καλωσορίζουμε τους προσκεκλημένους μας από το Βερολίνο που εμφορούνται από τις ίδιες ιδέες με εμάς, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής που εκπονούμε. 

Δίνουμε την ευκαιρία στους νέους και των δυο χωρών, ακόμα και σε μια τόσο ιδιαίτερη μέρα, να συνομιλήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον ελπιδοφόρα. Να αξιοποιήσουν δημιουργικά τα διδάγματα του παρελθόντος και να αποτελέσουν τους πυλώνες για τη διάδοση του ανθρωπισμού.

Η εικόνα των ομάδων και των δυο χωρών, που παρελαύνουν μαζί, ενυλώνοντας και το γνήσιο αθλητικό πνεύμα και την έμπρακτη προσπάθεια για την ειρηνική συμβίωση των λαών, αποτελεί για τον ΔΝΟΗ, θεμελιώδη αρχή και έναυσμα για έμπνευση για όλους.

Συνέχεια...

Επίσκεψη κλιμακίου της Τ.Ε Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς

Οκτωβρίου 28, 2022 0
Επίσκεψη κλιμακίου της Τ.Ε Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς

Κλιμάκιο της ΤΕ Θεσπρωτίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο(Π.Κ.) Παραμυθιάς με αφορμή τις συζητούμενες μετακινήσεις τους στην ΠΥ Ηγουμενίτσας και κουβέντιασε με τους πυροσβέστες.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα διαχρονικά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και οι πυροσβέστες αφού τόσο η δύναμη όσο και τα τεχνικά μέσα είναι σε οριακή κατάσταση για να καλύψει μια τόσο μεγάλη περιοχή. Άρα και η οποιαδήποτε μετακίνηση πυροσβεστών από το κλιμάκιο θα έχει ως συνέπεια το έργο των πυροσβεστών να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Επίσης, οι πυροσβέστες έθεσαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το ζήτημα ανανέωσης του προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών πενταετούς και επταετούς θητείας, καθώς και όλων των εποχικών πυροσβεστών.

Ακόμη, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της αναβάθμισης του Π.Κ. σε σταθμό Δ’ τάξης με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, μέσα πυρόσβεσης, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας των πυροσβεστών.

Από την πλευρά του το κλιμάκιο του ΚΚΕ τόνισε, για ακόμα μια φορά, ότι έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, με την ύπαρξη τριών διαφορετικών εργασιακών σχέσεων, όπως μόνιμοι πυροσβέστες, πενταετούς υποχρέωσης και εποχικοί πυροσβέστες.


Επίσης, επισημάνθηκε η ριζική διαφωνία του με τις επιλογές όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, για την απαράδεκτη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει παρέμβει επανειλημμένα σε βάθος 20ετίας για την κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών, εποχικών και πενταετούς θητείας. Μάλιστα για να μπει οριστικό τέλος σε αυτή την κατάσταση κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή, όπου ζήτησε συγκεκριμένα οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας και οι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα να εντάσσονται αυτοδικαίως στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό χωρίς να απαιτείται νέα κρίση.

Αυτή την τροπολογία την καταψήφισαν τα αστικά κόμματα, γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την αδιαφορία τους όταν πρόκειται για μέτρα που ενισχύουν την πυροπροστασία του λαού μας από επικίνδυνες καταστάσεις που πολύ συχνά έρχεται αντιμέτωπος ειδικότερα κατά την θερινή περίοδο.

Επίσης, τονίστηκε ότι το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με τη συνεχή συρρίκνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, τα αποτελέσματα της οποίας φάνηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, Αττική, Ηλεία και αλλού.

Η κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να μονιμοποιήσει όλους τους πυροσβέστες, αλλά να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού στην Πυροσβεστική, που να καλύπτει τις ανάγκες για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων.

Ηγουμενίτσα 27/10/2022
Συνέχεια...

Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Οκτωβρίου 28, 2022 0
Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για την πατρίδα μας. Τιμούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που τον Οκτώβρη του 1940, σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος της ελπίδας ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου, πολεμώντας απέναντι στις αήττητες έως τότε δυνάμεις του άξονα.

Με τη νίκη στα βουνά της Αλβανίας η οποία ποτίστηκε από το αίμα των στρατιωτών μας, αλλά και με τον σκληρό και άνισο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της κατοχής, αποδείχθηκε περίτρανα ότι κανένας εχθρός δεν είναι ικανός να σταματήσει έναν λαό που διψά για την Ελευθερία του. Οι φρικαλεότητες του φασισμού και του ναζισμού δεν κατάφεραν να λυγίσουν το φρόνημα των Ελλήνων.

Μέσα στην πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε σήμερα, αλλά και σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να διαφυλάξουμε τις ιστορικές παρακαταθήκες που μας άφησαν οι πρόγονοι μας. Η Ελευθερία, η Δημοκρατία, και η Κοινωνική Δικαιοσύνη, δεν είναι κούφιες έννοιες, αλλά αποτελούν το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν μας, και ταυτόχρονα είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στο αύριο.

Χρόνια πολλά!

Συνέχεια...

Επιχρωματίζοντας το έπος του ’40 - Ταξίδι στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο με το ψηφιακό έγχρωμο πινέλο του Χρ. Καπλάνη

Οκτωβρίου 28, 2022 0
Επιχρωματίζοντας το έπος του ’40 - Ταξίδι στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο με το ψηφιακό έγχρωμο πινέλο του Χρ. Καπλάνη

Το αφιέρωμα δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής "Επί του ...Περιστυλίου"  με επιμέλεια του Θοδωρή Τζαλαβρά.

(Επιστράτευση, 1940)

Χρήστος Καπλάνης: Δίνει χρώμα και ζωή σε παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες ζωντανεύοντας εκπληκτικά το παρελθόν. Όποιος έχει δει τη δημιουργική δουλειά του, μένει έκθαμβος με το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα.

Για τον Ηπειρώτη Χρήστο Καπλάνη ο λόγος τον οποίο εντοπίσαμε τυχαία αναζητώντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο τοίχος του «Past in color Χρώμα στο Παρελθόν» στο Facebook και το αντίστοιχο blog του είναι από τους πλέον επισκέψιμους διαδικτυακούς τόπους. Ειδικά στον πρώτο οι πιστοί ακόλουθοι πλησιάζουν τις 90.000. Έχει καταφέρει, με το μεράκι του επιχρωματισμού και του ζωντανέματος παλιών φωτογραφιών να μαγέψει τόσες χιλιάδες ανθρώπων σε πολλά μέρη του κόσμου. Πως ξεκίνησε όμως αυτό το υπέροχο και συνάμα κοπιαστικό δημιουργικό ταξίδι;

(Ο Θεσπρωτός καλλιτέχνης από το Φοινίκι Φιλιατών, 
Χρήστος Καπλάνης)

Μεγάλωσε στην Αθήνα, σε μια γειτονιά δίπλα από την Ακρόπολη. Σπούδασε Γραφικές και Καλές Τέχνες και ασχολήθηκε με τη φωτογραφία στο χώρο των Γραφικών Τεχνών. Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της διαφήμισης, με δικό του δημιουργικό γραφείο. Τα τελευταία 25 χρόνια όμως ζει και δημιουργεί στον παραδοσιακό οικισμό Φοινικίου στην Θεσπρωτία, απολαμβάνοντας καθημερινά την πανοραμική θέα στην κοιλάδα του ποταμού Καλαμά.

Πριν αρκετά χρόνια, σε μια επίσκεψη του στο Παρίσι, είχε την ευκαιρία να δει έγχρωμες φωτογραφίες του 1913, από τη συλλογή του Αλμπέρ Καν. Εντυπωσιάστηκε καθώς είδε το παρελθόν να “ζωντανεύει” μπροστά στα μάτια του μου. Αμέσως σκέφτηκε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να δώσει χρώμα και σε δικές μας παλιές φωτογραφίες. Και από τότε έχει επιχρωματίσει πάνω από χίλιες ελληνικές και ξένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

(Ο Γιάννης Τσαρούχης με την εικόνα “Παναγία της Νίκης” που ζωγράφισε στο Αλβανικό μέτωπο, 1940-41)

-Τι είναι εκείνο όμως που ελκύει τον Χρήστο Καπλάνη στον επιχρωματισμό;

«Τόσο η έρευνα που προηγείται προς αναζήτηση των αυθεντικών χρωμάτων, όσο και η καλλιτεχνική επεξεργασία σε οδηγούν στο ζωντάνεμα ενός ταξιδιού στο παρελθόν. Ενα όμορφο ταξίδι στο χρόνο».

(Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Κορυτσά. Νοέμβριος 1940)

-Γιατί να δούμε έγχρωμα τα… ασπρόμαυρα;

«Το χρώμα σε μια μαυρόασπρη φωτογραφία πολλαπλασιάζει τη συγκίνηση, φέρνει πιο κοντά την εικόνα στη σύγχρονη οπτική και τη κάνει πιο κατανοητή αναδεικνύοντας τις λεπτομέρειες εκείνες τις οποίες σε ένα γκρίζο φόντο δύσκολα διακρίνεις. Τη συγκίνηση εκείνης της στιγμής. Μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά στο γεγονός. Η απόσταση μικραίνει και γίνονται ευδιάκριτα περισσότερα πράγματα. Αυτό βοηθά στον εμπλουτισμό της γνώσης για την περίοδο που τραβήχτηκε η φωτογραφία και ανοίγει νέες προοπτικές σε επίπεδο ιστορικής εκτίμησης. Για τις ιστορικές φωτογραφίες (φωτογραφίες τεκμηρίωσης) η αξία τους είναι το πάγωμα της στιγμής. Η απαθανάτιση του στιγμιαίου γεγονότος. Είναι επίσης πλήθος πληροφοριών. Ενας καλός παρατηρητής μπορεί να αναγνώσει πάνω από χίλιες λέξεις σε μια πλούσια εικόνα. Συνήθως όμως, ξεχνάμε ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα».


-Πόσο δύσκολο είναι να επιχρωματίσεις μια ασπρόμαυρη φωτογραφία;

«Ο επιχρωματισμός μιας φωτογραφίας μπορεί να φαίνεται απλός, αλλά στη ουσία δεν είναι. Χρειάζεται γνώση της ψηφιακής τεχνολογίας, εικαστική παιδεία και πολλές ώρες εργασίας. Και κάτι ακόμη. Οπως σε όλα, υπάρχει καλός και κακός επιχρωματισμός. Αυτό που χαρακτηρίζει έναν καλό είναι η ποιότητα στη λεπτομέρεια και η σωστή χρωματική απόδοση των αντικειμένων. Οι γνώσεις ζωγραφικής βοηθούν αρκετά.Η δε επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων προϋποθέτει πολλή έρευνα. Αν και μιλάμε για ψηφιακή τεχνολογία, όλα είναι εν τέλει χειροποίητα και θέμα προσωπικού γούστου, σε αυτή τη λεπτομέρεια. Σήμερα υπάρχουν προγράμματα επιχρωματισμού, τα οποία όμως είναι αναξιόπιστα. Εγώ κάνω τον επιχρωματισμό στο “χέρι”, χρησιμοποιώντας ψηφιακά πινέλα και ψηφιακά χρώματα σε πολλά επίπεδα. Βλέπω τη μαυρόασπρη φωτογραφία ως προσχέδιο σε ζωγραφικό καμβά, τον οποίο καλούμαι να ζωγραφίσω.


-Ποια είναι η παλιότερη φωτογραφία στην οποία έχετε δώσει χρώμα;

Η Ακρόπολη, φωτογραφισμένη από τον Paul Baron des Granges, το 1869. Δεν μου παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες, διότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτή τη περιοχή και γνώριζα τα χρώματα από πρώτο χέρι.

-Πού βρίσκετε τις φωτογραφίες που «επεξεργάζεστε» δημιουργικά;

«Εκεί, έξω, υπάρχει άφθονο υλικό. Οι ψηφιακές συλλογές αποκτούν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον. Το σημαντικό είναι η διαδικασία της επιλογής, η οποία είναι χρονοβόρα και επίπονη. Οι φωτογραφίες που λαμβάνω από φίλους είναι εκατοντάδες. Ομως, μετά από αξιολόγηση, ελάχιστες αξιοποιούνται». Και όταν λέμε φίλους, υπάρχουν και εκείνοι που παρακολουθούν τη δουλειά του. Όπως ο Αμερικανός Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ, που έσπευσε να τού γράψει: «Κύριε Καπλάνη, κάνατε μια απίστευτη δουλειά με το χρωματισμό. Δεν έχω δει ποτέ καλύτερη δουλειά! », ήταν το σχόλιό του στον επιχρωματισμό εικόνων του μαιτρ από την Ελλάδα της δεκαετίας του ‘50 (παράδειγμα, η Μύκονος του 1955). Οι επιχρωματισμένες φώτο που δημοσιεύουμε από το έπος του `40 και που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσει αποδεικνύουν την αριστοτεχνική δουλειά που κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Το αφιέρωμα δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής "Επί του ...Περιστυλίου"  με επιμέλεια του Θοδωρή Τζαλαβρά.

Συνέχεια...

28η Οκτωβρίου: Στη σημαία μας! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Οκτωβρίου 28, 2022 0
28η Οκτωβρίου: Στη σημαία μας! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Θωρώ σε γαλανόλευκη,
ρίγη μα συγκλονίζουν
και χίλιες μνήμες μου ξυπνούν,
τις δόξες μου θυμίζουν!

Σαν κυματίζεις, στέκομαι
και σε γλυκοκοιτάζω,
την ιστορία που κουβαλάς,
πολύ βαθιά θαυμάζω!

Και μου θυμίζεις σήμερα,
το έπος του σαράντα,
που ένας πολύ μικρός λαός,
δοξάστηκε για πάντα!

Και κυματίζεις με ορμή
στο φύσημα του αγέρα,
όπως ο Ελληνικός στρατός
βροντοφωνούσε αέρααα!!!

Είσαι ένα σύμβολο ιερό,
που όλοι μας τιμούμε
κι ευχόμαστε, άλλο πόλεμο
ποτέ μας να μη δούμε!!

28 -10 -2022
Ελένη Κύρκου- Σαφάκα
Συνέχεια...

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ηγουμενίτσα

Οκτωβρίου 28, 2022 0
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ηγουμενίτσα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Γενικό σημαιοστολισμό από την ογδόη πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου, μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.

Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ.ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β΄) Κ.Υ.Α., όπως ισχύει.


ΠΕΜΠΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

12:00 μεσ. στο Μνημείο Ηρώων της πόλης, προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης όπου θα προσέλθουν με τις Σημαίες τους και τους εκπαιδευτικούς τους.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

10:30 π.μ. Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γιρομερίου και Πάργας κ.κ. ΤΙΤΟΥ
Πέρας προσέλευσης στον Ιερό Ναό ώρα 10:25 π.μ.

Μετά τη δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Χατζηιωάννου Στέργιο, Εκπαιδευτικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας.

11:15 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων της πόλης και κατάθεση στεφάνων.
Τήρηση ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος.

11:40. π.μ. Παρέλαση μαθητών και συλλόγων, προ των επισήμων, στην παραλιακή λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα 28 Οκτωβρίου