12/04/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Παραμυθιά: Υπογράφηκε η σύμβαση για το κτίριο Βούλγαρη - Εντός 18 μηνών η παράδοσή του

Δεκεμβρίου 04, 2021 0
Παραμυθιά: Υπογράφηκε η σύμβαση για το κτίριο Βούλγαρη - Εντός 18 μηνών η παράδοσή του

Για τη μετατροπή του σε πολυχώρο τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης

Υπογράφηκε στο Δημαρχείο Σουλίου η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «ΚΤΙΡΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΗ: ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ», προϋπολογισμού 2.250.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%) που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 2014-2020» (ΣΑ Ε1551, κωδ. εναρίθμ. 2018ΣΕ15510008. Ε.Π. «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» 2014-2020.

Το έργο εντάχθηκε με την αρ. πρωτ. 3525/1155/Α3/15.06.2018 απόφαση ένταξης της πράξης «ΚΤΙΡΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Πολυχώρος τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης» με κωδικό ΟΠΣ 5019465 (ΑΔΑ: 7ΣΟΨ465ΧΙ8-ΞΝΗ) στο Ε.Π. «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 2014-2020» και δημοπρατήθηκε με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό στις 29-07-2020.

Οι εργασίες αφορούν την επισκευή και ανάδειξη του κτιρίου δωρεάς οικογενείας Βούλγαρη, το οποίο προβλέπεται να μετατραπεί σε πολυχώρο τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης της Κοινότητας Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου. Επίσης προβλέπεται να αναπλασθεί ο περιβάλλον χώρος του κτιρίου.

Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Σουλίου κ. Ιωάννη Σπ. Καραγιάννη, αφενός, ενεργώντας ως εκπρόσωπος του Δήμου και του κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου του Δημητρίου, αφετέρου, ενεργώντας με την ιδιότητα του νόμιμου εκπροσώπου της Τεχνικής Εταιρείας «ΤΡΙΑΙΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ».

Σημειώνεται ότι η ολική προθεσμία του έργου έχει καθοριστεί σε πεντακόσιες σαράντα (540) ημερολογιακές ημέρες (ήτοι 18 μήνες) από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

ΠΗΓΗ: www.paramythia-online.gr
Συνέχεια...

Αρκετά νέα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 88 θάνατοι πανελλαδικά

Δεκεμβρίου 04, 2021 0
Αρκετά νέα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 88 θάνατοι πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 21
ΠΕ Θεσπρωτίας 17
ΠΕ Ιωαννίνων 69
ΠΕ Πρέβεζας 15

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.157, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 962.695 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.290 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.516 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 697 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 555 (79.63%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 142 (20.37%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.554 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 455 (ημερήσια μεταβολή +7.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 450 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)
Συνέχεια...

Θετικό αποτέλεσμα θα διεκδικήσει ο Θεσπρωτός στον αυριανό αγώνα με τον Αλμωπό στην Αριδαία

Δεκεμβρίου 04, 2021 0
Θετικό αποτέλεσμα θα διεκδικήσει ο Θεσπρωτός στον αυριανό αγώνα με τον Αλμωπό στην Αριδαία


Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα ο Θεσπρωτός θ’ αντιμετωπίσει αύριο Κυριακή 5 Δεκεμβρίου –ώρα 14.45 στην Αριδαία τον Αλμωπό στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Betsson Super League 2.

Σε σχέση με τον εντός έδρας αγώνα με την Καβάλα ο Χουάν Ραμόν Ρότσα θα έχει στη διάθεσή του και τους Ζιώγα, Βασιλάκη, Σουμά Αλ Χασάν και Ρομίρεζ, που αποθεραπεύτηκαν.

Την αποστολή του αγώνα με τον Αλμωπό η οποία απόψε θα καταλύσει στα Λουτρά Κοζάνης, βρίσκονται οι εξής ποδοσφαιριστές: Κίναλης, Ψωμιάδης, Βαταμίδης, Γώγος, Κωνσταντίνου, Λύγκας, Παππάς Ευάγ., Πούφλης, Σαραντίδης, Σταυρίδης, Στεργίου, Ζιώγας, Ραμίρεζ, Σουμά Αλ Χασάν, Βασιλάκης, Ντ’ Αλέσιο, Γκανσιέρ, Πατσέκο, Ρομέρο, Βαλέντε και Μπαλός.
Συνέχεια...

Τοποθετήσεις του Θωμά Δημητρίου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Δεκεμβρίου 04, 2021 0
Τοποθετήσεις του Θωμά Δημητρίου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου προ ημερήσιας διάταξης, θέσαμε στο Δήμαρχο τα παρακάτω ερωτήματα:

1. «Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού και στην παραχώρηση της Χερσαίας Ζώνης στους Δήμους γιατί τα αισιόδοξα σενάρια που μας παρουσιάστηκαν δεν φαίνεται να επαληθεύονται, ο ΟΛΗΓ μάλιστα παραχωρεί και δικαιώματα χρήσης χώρων στο Δρέπανο στη ζώνη που θεωρητικά θα παραχωρηθεί στο Δήμο».

2. «Το έργο της επέκτασης του ποδηλατόδρομου προς το Δρέπανο έχει σταματήσει, γιατί σταμάτησε η χρηματοδότηση, όπως μας έχετε πει, ενώ θα έπρεπε να παραδοθεί ως το τέλος του Δεκέμβρη. Όμως πεζοί και ποδηλάτες κυκλοφορούν σε αυτόν με κίνδυνο να τραυματιστούν, γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά κιγκλιδώματα».

3. «Η μελέτη του Περιφερειακού της πόλης που ανατέθηκε το 2018 και που είναι ενταγμένος στη σύνδεση του λιμένα με την Αλβανία, σε ποια φάση είναι; Τελειώνει; Γιατί πρέπει να αναζητήσετε τη χρηματοδότησή του, εντάσσοντάς το σε κάποιο πρόγραμμα».

4. «Στο ζήτημα της σύνδεσης του Λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ θα έπρεπε να είναι προτεραιότητά μας και εμείς οι Θεσπρωτοί κυρίως να το προωθούμε, κατατίθενται οι προτάσεις από τη Θεσσαλία. Το θεωρείτε δευτερεύον ζήτημα και δεν ασχολείσθε ή σας υπερβαίνει; Είναι ένα μεγάλο θέμα πολύ σημαντικό για την Ηγουμενίτσα, τη Θεσπρωτία, την Ήπειρο».


Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η θέση μας:

Στο 1ο θέμα, μετά και την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ για την άρνηση της Περιφέρειας να αναλάβει ο Φορέας την Διαχείρισης τη μεταφορά των υπολειμμάτων από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ και να του παραδοθούν για να λειτουργήσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), αντιλαμβανόμαστε ότι η Περιφέρεια και ο κ. Καχριμάνης βρίσκουν αφορμές και προβάλουν προσκόμματα για να κρατήσουν τη διαχείριση όλου του κύκλου των στερεών αποβλήτων στη δικαιοδοσία τους. Η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι υπόθεση εκατομμυρίων ευρώ και για το λόγο αυτό ενδιαφέρονται μεγάλες εταιρείες, όπως ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κτλ. Είναι σαφές ότι στη διαμάχη με την Περιφέρεια στεκόμαστε στο πλευρό του ΦοΔΣΑ. Γενικότερα ως «Αλλαγή Πορείας» πιστεύουμε ότι, η συλλογή, η διαλογή, η ανακύκλωση, η μεταφορά και η επεξεργασία των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι υπόθεση των Δήμων και όχι ιδιωτών επιχειρηματιών. Αν περάσει στους ιδιώτες, που μόνη στόχευση έχουν το κέρδος, το κόστος θα αυξηθεί και θα το χρεωθούν οι δημότες.

Στο 2ο θέμα, στο προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 δεν υπάρχει σχεδιασμός που να χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα ως αναπτυξιακό. Επαναλάβαμε τα ίδια που είπαμε και πέρυσι και πρόπερσι. «Πού είναι τα έργα τα σχετικά με τον Περιφερειακό της πόλης; Πού είναι η ολοκλήρωση της 5ης Πολεοδομικής Ενότητας που καρκινοβατεί 53 ολόκληρα χρόνια; Πού είναι τα σχέδια οικισμών Καστρίου- Αγίου Βλασίου- Μαυρουδίου; Πού είναι η σύνδεση με περιπατητικό μονοπάτι των αρχαιολογικών χώρων Ντόλιανης και Γιτάνων, έργο που η μελέτη είχε εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου μας και είχε υποβληθεί στο παρελθόν ως κοινή πρόταση των τότε Δήμων Ηγουμενίτσας και Παραποτάμου; Πού είναι η ανάπλαση των οδών Γράμμου και Π. Αθηναγόρα που δεν έχει ακόμα ούτε απορροή ομβρίων; Τέτοια έργα θέλουμε να προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα για να έχει ανάπτυξη και προοπτική ο Δήμος μας. Αντί αυτών είναι καταγεγραμμένες οι προβλέψεις έργων μικρού κόστους των 10, 15 και 25 χιλ. ευρώ, που μπαίνουν απλά για την ικανοποίηση των προέδρων κοινοτήτων και για να τηρούνται οι ισορροπίες μεταξύ των συμβούλων. Είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που καταγράφει την εκτέλεση και προβλέπει νέα μεγάλα έργα στις λεγόμενες τουριστικές κοινότητες. Σημαντική η τουριστική ανάπτυξη, αλλά αφορά κάποιες εκατοντάδες δημοτών. Οι χιλιάδες δημότες μας δεν έχουν δικαίωμα να περιμένουν έργα για καλυτέρευση της ζωής τους; Κανένα μεγάλο έργο δεν προβλέπεται στις κοινότητες της Δημοτικής Περιφέρειας Ηγουμενίτσας με εξαίρεση τη Νέα Σελεύκεια». Συμπερασματικά, είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που το διακρίνει η ανισομέρεια και η έλλειψη συνεκτικότητας στο σχεδιασμό του και γι’ αυτό, το καταψηφίσαμε.

Στο 4ο θέμα: Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2021, καταψηφίσαμε το Β, που αφορά ρύθμιση – επαύξηση ποσού 78.269,50 ευρώ για την πληρωμή της εταιρείας ENACT AE που μεταφέρει τα απορρίμματα των ΔΕ Συβότων και Πέρδικας. Το καταψηφίσαμε γιατί η παράταξή μας πιστεύει ότι, η συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων είναι υπόθεση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου και όχι ιδιωτών επιχειρηματιών. Τα υπόλοιπα τα ψηφίσαμε.

Στο 21ο θέμα, γνωμοδοτήσαμε αρνητικά για την ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα γιατί πιστεύουμε ότι αν λειτουργήσει, θα μαζέψει μαθητές του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας, και των ημερήσιων ΕΠΑΛ Φιλιατών και Παραμυθιάς με αποτέλεσμα αυτά τα σχολεία να κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Στο 22ο θέμα επίσης, γνωμοδοτήσαμε αρνητικά για την προσθήκη στη Β’ Τάξη του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων με τις ειδικότητες του Πλοιάρχου και του Μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι ειδικότητες πρέπει να είναι Πενεπιστημιακού και όχι Λυκειακού επιπέδου και δεν πρέπει να κάνουμε με τις αποφάσεις μας, παράσταση εντυπώσεων στους μαθητές.

Στο 23ο θέμα, στην έκφραση γνώμης για τον υποβιβασμό του Νηπιαγωγείου Αγίου Βλασίου από 2/θέσιο σε 1/θέσιο, τον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Μαργαριτίου από 6/θέσιο σε 5/θέσιο και την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Μαζαρακιάς, ιδιαίτερα τώρα την εποχή της πανδημίας που χρειάζεται αραίωση των μαθητών στις Τάξεις και όχι πύκνωση, καταψηφίσαμε.

Και μια δια του τύπου απάντηση στην απορία του κ. Γόγολου, που την διατύπωσε τόσο κατά τη συνεδρίαση, οπότε και έλαβε απάντηση, όσο και σε δελτίο τύπου.

Ο νόμος 4555/2018 (Κλεισθένης) εισήγαγε το σύστημα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημιουργώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις, εκτός των άλλων και για τη συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων στη διοίκηση των δήμων. Σ’ αυτό το πλαίσιο έδωσε τη δυνατότητα στις συνεργαζόμενες δημοτικές παρατάξεις να εκλέξουν δήμαρχο, χωρίς απαραίτητα η παράταξή του να είναι πλειοψηφούσα και να μπορούν να συνθέτουν τεχνικό πρόγραμμα από τις προτάσεις των συνεργαζόμενων παρατάξεων ή και των αντιπολιτευόμενων ακόμα. Αυτό το σκοπό έχει κατά τη γνώμη μας η υποβολή των τεχνικών προγραμμάτων.

Αν η παράταξη του κ. Γόγολου ενδιαφερόταν να έχει ευρύτερη αποδοχή και να στηριχθεί η πρότασή της, θα φρόντιζε να τη συνδιαμορφώσει κατά τη σύνταξη του Τεχνικού της Προγράμματος, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία ως η πλειοψηφούσα παράταξη της αντιπολίτευσης και όχι να μας την ανακοινώνει μέσω e-mail, λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αν κάναμε ένα λάθος στην ψηφοφορία, αυτό είναι ότι το καταψηφίσαμε ενώ θα έπρεπε να ψηφίσουμε «λευκό», εφόσον δεν γνωρίζαμε το περιεχόμενό του.

Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί διαβάζοντας την τοποθέτηση της παράταξής μας κατά τη συζήτηση του 2ου θέματος (Τεχνικό Πρόγραμμα), με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο καταθέσαμε τις προτάσεις μας και αιτιολογήσαμε γιατί το καταψηφίσαμε και δεν αρκεστήκαμε σε ένα ξερό «όχι». Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι, ενεργήσαμε απολύτως στο πνεύμα του «Κλεισθένη»

Ο απερχόμενος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηγουμενίτσας, επιτιθέμενος στην προοδευτική δημοτική παράταξη «Αλλαγή πορείας», καθόλου δεν εξυπηρετεί τον κοινό στόχο για την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, που πρέπει να τεθεί στον Δήμο Ηγουμενίτσας. Εκτός και αν σκοπός του είναι να «κληροδοτήσει» την παράταξή του σε όψιμους διεκδικητές, εν δυνάμει συνεργάτες και συνοδοιπόρους της συντηρητικής παράταξης.

Εμείς από την πλευρά μας, θα αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για ενότητα στη δράση, αναζητώντας τον κοινό τόπο όλων των προοδευτικών δυνάμεων και παρατάξεων για το καλό των δημοτών, προκειμένου να έχει το μέλλον που του αξίζει ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Ηγουμενίτσα 2/12/2021
Για την «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ»
Θωμάς Δημητρίου
Συνέχεια...

Υλοποίηση διαδικτυακής ημερίδας «Η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής Θεσπρωτίας - Αυλώνα

Δεκεμβρίου 04, 2021 0
Υλοποίηση διαδικτυακής ημερίδας «Η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής Θεσπρωτίας - Αυλώνα

Την Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ημερίδα με τίτλο: «Η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής Θεσπρωτίας – Αυλώνα: Μεταφέροντας την εμπειρία του έργου GET», στα πλαίσια του έργου «Greece-Albania Experience Tourism» και ακρωνύμιο «GET», στο οποίο το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας συμμετέχει ως εταίρος.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Ελλήνων εταίρων του έργου, του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και της INNOPOLIS και το συντονισμό της ανέλαβε το στέλεχος της Αναδόχου εταιρείας LEVER Α.Ε., κα Ιωάννα – Βασιλική Ποθητάκη. Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κος Αλέξανδρος Πάσχος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της INNOPOLIS κα Αικατερίνη Σωτηροπούλου, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου GET για το Επιμελητήριο κος Πέτρος Ζουμπούλης, όπως επίσης και ο Δήμαρχος Σουλίου κος Γ. Καραγιάννης που συμμετείχε καθ’ όλη την διάρκεια της ημερίδας με προτάσεις και παρεμβάσεις.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου κι εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (Δ. Σουλίου, Δ. Ηγουμενίτσας, ΠΕΔ, ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, ΛΒ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, Συλλόγου Ξενοδόχων & Τουριστικών Πρακτόρων Θεσπρωτίας, Εμπορ/κών και Τουριστικών Συλλόγων).

Στο 1ο μέρος της ημερίδας, εκπαιδευτικό σεμινάριο, παρουσιάσθηκαν το αντικείμενο και οι δράσεις του έργου GET, η πλατφόρμα και η διαδικτυακή εφαρμογή για τα σημεία ενδιαφέροντος της Θεσπρωτίας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιό του καθώς και ο τρόπος αξιοποίησής της για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής, και τέλος προτάσεις προώθησης της διασυνοριακής περιοχής ως τουριστικού προορισμού (Marketing προορισμού). Το σεμινάριο είχε διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς οι συμμετέχοντες καλούνταν να τοποθετηθούν ως προς τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και του τουρισμού.

Στο 2ο μέρος, ως «συζήτηση στρογγυλής τράπεζας», έγιναν προτάσεις σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης της πλατφόρμας και της εφαρμογής προώθησης του προορισμού από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, παρουσιάσθηκαν εμπειρίες των συμμετεχόντων αλλά και ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν το επόμενο διάστημα για την περαιτέρω προώθηση της περιοχής και την ανάπτυξη του τουρισμού. Τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν για το Δ. Σουλίου από τον Δήμαρχο κο Γ. Καραγιάννη και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κο Φ. Δημητρίου, τον Υπεύθυνο του Έργου και Διοικ/κο Προϊστάμενο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κο Π. Ζουμπούλη, την Σύμβουλο της ΠΕΔ κα Α. Ιωάννου, τους επιχειρηματίες τουριστικούς πράκτορες κ.κ. Κ. Ρέβης και Β. Κατσαγάνη, εκ των τουριστικών επιχειρήσεων Γλυκής η κα Π. Μάρκου, ο Project Manager του Έργου για την INNOPOLIS κος Μίλτος Κούστας και η κα Ε. Παυλίδου για τη LEVER ΑΕ.

Ακολούθησε ενημέρωση για την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας για την προώθηση κι αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, φορείς κι επιχειρήσεις της περιοχής και συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα της ημερίδας..

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Τελικό Συνέδριο λήξης του έργου GET και στο οποίο θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου από το σύνολο των εταίρων σε Ελλάδα και Αλβανία.

Το έργο «GET» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg IPA CBC «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020», και έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της διασυνοριακής περιοχής, ως μοναδικό πολιτιστικό & ιστορικό τουριστικό προορισμό, μέσω της αξιοποίησης της πολιτιστικής, ιστορικής κληρονομιάς και της τοπικής παράδοσης της περιοχής, για τη δημιουργία εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων με στόχο την προσέγγιση ευρύτερων τουριστικών αγορών όπως της Ασίας, και ειδικότερα της Κίνας, Επιπλέον, στόχοι του έργου αποτελούν η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας της περιοχής, η ενίσχυση της επισκεψιμότητας καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους και η βελτίωση του σχετικού εισοδήματος.

Τέλος, σημαντικό συμπέρασμα της εκδήλωσης αποτελεί η ανάγκη της κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου και ανάπτυξης κοινής δράσης όλων των ενδιαφερομένων μερών. Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και ακαδημαϊκού τομέα και αγοράς, και να λειτουργεί ως αρωγός τέτοιων προσπαθειών.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο GET επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας www.e-thesprotias.gr/categories/60d9b77f6fcc62000e6f59b0/1

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Συνέχεια...

Σύλλογος Εργαζομένων OΤΑ Θεσπρωτίας: Αναλυτικά τα επίσημα αποτελέσματα των εκογών

Δεκεμβρίου 04, 2021 0
Σύλλογος Εργαζομένων OΤΑ Θεσπρωτίας: Αναλυτικά τα επίσημα αποτελέσματα των εκογών

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ 2021

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα Πρακτικά Αρχαιρεσιών των Εφορευτικών Επιτροπών του Συλλόγου μας, τα αποτελέσματα των εκλογών της 2ης Δεκεμβρίου 2021, έχουν ως εξής:

1. Για Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 458, έγκυρα 452 ψηφοδέλτια.

Έλαβαν:

Εκλέγονται για το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά σειρά εκλογής, σύμφωνα με την σταυροδοσία οι εξής συνάδελφοι:


Για την Ελεγκτική Επιτροπή εκλέγονται κατά σειρά εκλογής, σύμφωνα με την σταυροδοσία εκλέγονται οι εξής συνάδελφοι:


Η εφορευτική επιτροπή
Συνέχεια...

Σλαβικά τοπωνύμια στο Σούλι. Μια ιστορική προσέγγιση - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Δεκεμβρίου 04, 2021 0
Σλαβικά τοπωνύμια στο Σούλι. Μια ιστορική προσέγγιση - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Είναι γνωστό πως σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκτός από τα ελληνικά και άλλα ξενικά (λατινικά, αλβανικά, τουρκικά) τοπωνύμια (καθώς και άλλα πάμπολλα καθημερινά ονόματα) πλήθος αποτελούν και τα σλαβικά, πράγμα που δηλώνει ξεκάθαρα τη σλαβική κατάκτηση και εποίκιση της χώρας. Το ίδιο, φυσικά, παρατηρείται και στην Ήπειρο. Μάλιστα από τα 2.123 «μακροτοπωνύμια» όπως λέγονται οι κατοικημένοι τόποι, τα 412 εντοπίζονται στην Ήπειρο εκ των οποίων τα 334 στο νομό Ιωαννίνων.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως αρκετά σλαβικά τοπωνύμια βρίσκονται και στην περιοχή του Σουλίου. Ιδού μερικά: Σαμονίβα (μακρύ μονοχώραφο), Αβαρίκος (τόπος με σφενδάμους - ψευδοπλατάνους), Ζαβρούχο (πίσω απ’ το βουνό), Γλαβίτσα -σήμερα Αυλότοπος- (μικρό κεφαλοχώρι), Τσαγγάρι (τόπος πίσω απ’ το βουνό), Κορίστιανη -σήμερα Φροσύνη- (τόπος που μοιάζει με κορίτα= ποτίστρα για ζώα από κορμό δέντρου), Σιούρος (τόπος με πολλές πετρούλες -χοντρή άμμο- και άλλα φυσικά σκουπίδια), Λιβίκιστα - σήμερα Ζωτικό- (τόπος στα αριστερά), Βούτσι (φουσκωτό μέρος -ίσως βουνό) κλπ.

Είναι προφανές πως και η περιοχή του Σουλίου κατοικήθηκε από Σλάβους και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα. Πώς όμως και πότε βρέθηκαν οι Σλάβοι στο Σούλι; Φυσικά και δεν υπάρχουν ειδικές ιστορικές πηγές για την περιοχή. Εξάλλου οι Σουλιώτες εγκαταστάθηκαν εκεί πολύ αργότερα, γύρω στα 1600, και κατά συνέπεια η ονομασία Σούλι (που δεν είναι σλαβική) δόθηκε από τους ίδιους και επικράτησε μετά την εγκατάστασή τους. Έτσι για να δοθεί απάντηση στο παραπάνω ερώτημα και μάλιστα το δυνατόν αξιόπιστη, θα στηριχθούμε αναγκαστικά στις ιστορικές πηγές που αναφέρονται ευρύτερα στην Ήπειρο.

Λίγα λόγια για τα χαρακτηριστικά του σλαβικού λαού όπως μας τα δίνει ο ιστορικός του Ιουστινιανού (482-565) Προκόπιος (500-565) στα 545: «Οι Σκλαβηνοί και οι Άντες (πρόκειται για δύο μεγάλα φύλα των Σλάβων), γράφει ο Προκόπιος, είχαν στην πραγματικότητα ένα μόνο όνομα στο απομακρυσμένο παρελθόν· γιατί και οι δύο ονομάζονταν Σπόροι παλαιότερα». Ακόμη τους χαρακτηρίζει «βαρβάρους», που ζούσαν με δημοκρατία, και πίστευαν σε έναν θεό, τον «δημιουργό των κεραυνών», τον «Περούν», στον οποίο και έκαναν θυσίες. Ζούσαν σε διάσπαρτα σπίτια και άλλαζαν συνεχώς οικισμούς. Όσον αφορά στον πόλεμο ήταν κυρίως πεζικάριοι, ιδιαίτερα δύσκολοι και επικίνδυνοι σε ορεινά εδάφη, με μικρές ασπίδες και τσεκούρια, ελαφρώς ντυμένοι. Μερικοί μάλιστα (προφανώς οι πιο θαρραλέοι) έμπαιναν στη μάχη γυμνοί, με καλυμμένα μόνο τα γεννητικά τους όργανα. Η γλώσσα τους είναι «βαρβαρική», δηλ. μη ελληνόφωνη ενώ και οι δύο φυλές δεν διαφέρουν ως προς την εμφάνιση. Είναι ψηλοί και ανθεκτικοί, "ενώ τα σώματα και τα μαλλιά τους δεν είναι ούτε πολύ ξανθά, ούτε κλίνουν εντελώς προς το σκούρο, αλλά είναι ελαφρώς κοκκινωπά. Και ζουν σκληρή ζωή χωρίς να δίνουν προσοχή στις σωματικές ανέσεις...».

Οι πρώτες τεκμηριωμένες εισβολές Σλάβων εναντίον της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τα βόρεια της Ευρώπης, συνέβησαν κατά τη βασιλεία του Ιουστίνου Α΄ (518 – 527). Μεγάλες όμως διαστάσεις πήραν στη διάρκεια της βασιλείας του Ιουστινιανού (527 -565), όταν ήδη είχαν μετακινηθεί και εγκατασταθεί πάνω από τον Δούναβη. Γράφει ακόμη ο Προκόπιος: «Το Ιλλυρικό (στο οποίο υπαγόταν και η Ήπειρος) και όλη η Θράκη, δηλαδή απ’ το Ιόνιο Πέλαγος ως τα προάστια της Κωνσταντινούπολης μαζί με την Ελλάδα και τη χερσόνησο (εννοεί τη χερσόνησο της Καλλίπολης στη σημερινή Τουρκία, απέναντι από την Αλεξανδρούπολη), κατακλύζονταν απ’ τους Ούννους (εννοεί τους Βούλγαρους), τους Σκλαβίνους και τους Άντες σχεδόν κάθε χρόνο απ’ την εποχή που ο Ιουστινιανός ανέλαβε τη Ρωμαϊκή (δηλ. τη Βυζαντινή) αυτοκρατορία. Το 586 πολιόρκησαν τη Θεσσαλονίκη και την επόμενη χρονιά (587) επέδραμαν στην Ήπειρο, Θεσσαλία, Αττική και Εύβοια και κατέλαβαν τμήματα της Πελοποννήσου. 

Στις πρώτες δεκαετίες του 7ου αιώνα (δηλ. από το 600 έως το 699) οι Σλάβοι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της βαλκανικής επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ηράκλειου (575-641). Απόδειξη αυτού είναι και η γραπτή μαρτυρία του αρχιεπισκόπου της Σεβίλλης και «τελευταίου λόγιου του αρχαίου Κόσμου» Ισίδωρου (560-636) που ταξίδεψε στην ελληνική χερσόνησο που έγραφε ότι στην αρχή της βασιλείας του Ηράκλειου «οι Σλάβοι πήραν την Ελλάδα από τους Ρωμαίους» (Ρωμαίοι αποκαλούνταν οι Βυζαντινοί). Αλλά και ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ζ΄ Πορφυρογέννητος (905-959), γράφοντας το 934 και περιγράφοντας την Πελοπόννησο δηλώνει ότι μετά τη μεγάλη πανούκλα του 746- 747 «ολόκληρη η χώρα εκσλαβίστηκε και έγινε βαρβαρική». Είναι δε βέβαιο ότι επηρέασαν και το εθνογραφικό τοπίο της κάθε κατακτημένης περιοχής. Ακόμη στη διάρκεια της εγκατάστασής τους (7ος, 8ος αιώνας) συντελέστηκε ο εξελληνισμός και η αφομοίωση με τους ντόπιους πληθυσμούς, αφού στη συνέχεια υπήρξαν πολλές επιγαμίες μεταξύ τους. Μέχρι τον 11ο αιώνα είχαν εντελώς απορροφηθεί. Μαζί με αυτά συντελέστηκε και ο εκχριστιανισμός τους. Πάντως ο επίσημος και οργανωμένος εκχριστιανισμός των Σλάβων έγινε επί πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεγάλου Φωτίου (820-893). Υπήρχε μάλιστα ειδική σχολή στη Βασιλεύουσα όπου εκπαιδεύονταν ιεραπόστολοι για το σκοπό αυτό. Ήδη στις αρχές του 9ου αιώνα πρόσωπα μικτής ή και καθαρά σλαβικής καταγωγής κατείχαν μεγάλες θέσεις στην αυτοκρατορία, όπως η αυτοκράτειρα Σοφία και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικήτας (… -780)

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη σλαβική επιδρομή εναντίον της Ηπείρου (και συνεπώς η κατάληψή της) συντελέστηκε στα 614-616 μ. Χ. Άρα είναι βάσιμο πως και στο δυσπρόσιτο και ορεινό Σούλι εγκαταστάθηκαν σλαβικές ομάδες -κατεξοχήν αγροτοκτηνοτροφικές- όχι κατά τη στρατιωτική επιδρομή του 583 (τότε που έφτασαν στην Πελοπόννησο και την κατέλαβαν) αλλά στη διάρκεια της μεγάλης επιδρομής στην Ήπειρο στα χρόνια 614-616 μ. Χ. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν στην περιοχή αυτή βρήκαν άλλους ντόπιους κατοίκους και αν βρήκαν (που είναι και το πιθανότερο) τους εξεδίωξαν ή συνυπήρξαν ειρηνικά μαζί τους. Αυτό πάντως που μοιάζει με βέβαιο είναι πως οι νέοι αυτοί και δυναμικοί έποικοι κυριάρχησαν αφού έδωσαν δικά τους ονόματα σε πολλά χωριά του Σουλίου όπως και της σημερινής Λάκας Σουλίου Ιωαννίνων. Τα περισσότερα από τα ονόματα αυτά διατηρήθηκαν μέχρι το 1928, δεκαπέντε χρόνια μετά τη απελευθέρωση από την Οθωμανική αυτοκρατορία, οπότε και με βασιλικό διάταγμα εξελληνίστηκαν για να μη θυμίζουν την σλαβική τους προέλευση. 

Μερικά μάλιστα χωριά που κατοικούνται μέχρι σήμερα κρατούν ακόμη (για ιστορικούς κυρίως λόγους) τη σλάβικη τους ονομασία όπως Σαμονίβα, Τσαγγάρι, Τσ(ε)αρίτσανα κλπ. Όσον αφορά δε στο πλήθος των άλλων τοπωνυμίων (πλην των οικισμών) τα σλάβικα ονόματά τους διατηρούνται ατόφια και θα διατηρούνται ποιος ξέρει για πόσα ακόμη χρόνια. Το ίδιο και οι πάμπολλες ζωντανές λέξεις του καθημερινού μας λεξιλογίου. Ιδού κάποιες: βάβω, βλάχος, βίτσα, γκορτσιά, βρικόλακας, ζαλίκι, κόσα, κάσα, κοτσάνι, κοτέτσι, κουτάβι, μουντός, ντόμπρος, ραβασάκι, τζόρας, χουγιάζω, λόγγος, τσέλιγκας, τσίπα.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται πως όταν οι πρώτοι Σουλιώτες ανέβηκαν στο Σούλι (στα 1600 περίπου) βρήκαν πιθανότατα την περιοχή κατοικημένη (έστω και αραιά) από ντόπιους χριστιανούς (Έλληνες και Σλάβους εξελληνισμένους, καθώς οι Τούρκοι-Τουρκαλβανοί δεν κατοίκησαν ποτέ εκεί) στους οποίους επιβλήθηκαν μάλλον εύκολα (αν δεν τους εκδίωξαν). Σίγουρο πάντως είναι πως βρήκαν κατοικημένα τα τρία τουλάχιστον Σουλιωτοχώρια με σλαβική ονομασία (Τσαγγάρι, Γλαβίτσα, Κορίστιανη). Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που η μόνιμη εγκατάσταση των Σουλιωτών έγινε σχετικά μακριά από τα χωριά αυτά.

Ιστορικές πηγές που χρησιμοποιήθηκαν: Στίβεν Ράνσιμαν, Β. Ψιμούλη, Χρ. Μπαρμπαγιαννίδης, Κ. Οικονόμου, Μ. Παντούλας, Ι. Λαμπρίδης, Φουρίκης, Χρ. Μακρυπούλιας, Ελ. Διαμάντης, Κ. Κόκκινος.

Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας
Συνέχεια...

Ορίστηκαν οι τομεάρχες Θεσπρωτίας στη Νέα Δημοκρατία

Συνεχίζονται και το Δεκέμβριο τα δωρεάν rapid tests στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Δεκεμβρίου 04, 2021 0
Συνεχίζονται και το Δεκέμβριο τα δωρεάν rapid tests στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνεχίζουν τους μαζικούς δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν ελέγχων, για όλο το μήνα Δεκέμβριο, διαμορφώνεται ως εξής:

Ηγουμενίτσα (Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον»): Καθημερινά έως και Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, 09:00 – 17:00

Πέρδικα (Κοινοτικό Κατάστημα): Κάθε Δευτέρα του Δεκεμβρίου, 10:00 – 14:00

Πλαταριά (Δημαρχείο): Κάθε Πέμπτη του Δεκεμβρίου, 10:00 – 14:00

Σύβοτα (Κοινοτικό γραφείο): Κάθε Παρασκευή του Δεκεμβρίου, 10:00 – 14:00

Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους, τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του τηλεφώνου στον οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test, σε περίπτωση που αυτό βγει θετικό. Τα τεστ θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι μπορούν όλοι να προσέρχονται στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test. Αρνητική βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου όμως μπορούν να εκτυπώσουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί καθώς και τα παιδιά κάτω των 12 ετών, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:


και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Το αποτέλεσμα αναρτάται στην πλατφόρμα λίγες ώρες μετά τη διενέργεια του τεστ.

Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το πλησιέστερο ΚΕΠ, έχοντας μαζί την ταυτότητα και τον ΑΜΚΑ και να εκδώσει εκεί τη βεβαίωση.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα