04/20/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Με τον αγώνα πέτυχαν την ανάκληση της απόλυσης συνδικαλιστή (+ΦΩΤΟ)

Απριλίου 20, 2021 0
Με τον αγώνα πέτυχαν την ανάκληση της απόλυσης συνδικαλιστή (+ΦΩΤΟ)

Με την καθολική συμμετοχή στη στάση εργασίας που είχαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες στη Θεσπρωτία πέτυχαν την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου συνδικαλιστή. Η στάση έγινε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Ιχθυοκαλλιεργειών, Τροφίμων και Ποτών Νομού Θεσπρωτίας.


Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι παραμένουν σε επιφυλακή και έδωσαν ραντεβού για την απεργία της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη στην πλατεία Δημαρχείου της Ηγουμενίτσας στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.


Συνέχεια...

Σύσκεψη Σπ. Ριζόπουλου με το Γιάννη Στουρνάρα με επίκεντρο το αναπτυξιακό μοντέλο της Ηπείρου

Απριλίου 20, 2021 0
Σύσκεψη Σπ. Ριζόπουλου με το Γιάννη Στουρνάρα με επίκεντρο το αναπτυξιακό μοντέλο της Ηπείρου

Στα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, διάρκειας 45 λεπτών, που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Όπως τόνισε, ήταν μια συνάντηση η οποία επικεντρώθηκε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ήπειρος προκείμενου να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις.

«Πιστεύω ότι πια έχει εμπεδωθεί ότι είμαστε ένας παραγωγικός πυλώνας αντιπολίτευσης και πλέον εξελισσόμαστε σε μια παράταξη που έχει στόχο να διαμορφώσει τα δεδομένα αντίληψης για την Ήπειρο εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλους για να προσθέσει:

«Η προσωπική μου ενεργητικότητα σε ζητήματα όπως το φυσικό αέριο, η επιδότηση αγροτών και η ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων για να γίνει πιο ελκυστική η Ήπειρος επενδυτικά, συνοδεύονται πλέον και από συναντήσεις με ανθρώπους που βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τις οποίες έχω τη δυνατότητα να κάνω λόγω των σχέσεων που έχουν αναπτύξει εδώ και 25 χρόνια, από την επαγγελματική μου πορεία».

Βασικό θέμα συζήτησης, όπως τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, ήταν πως θα μπορούσε να μεγαλώσει το ΑΕΠ αναβαθμίζοντας τα αναπτυξιακά μοντέλα για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.

«Η συνταγή που υπάρχει μέχρι σήμερα και θέλει να αξιοποιούνται αποκλειστικά τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής έχει αποτύχει και η Ήπειρος δεν διαφέρει», είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Για το λόγο αυτό –συνέχισε- συμφωνήσαμε με τον κ. Στουρνάρα ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα απελευθερώσει για παράδειγμα την πρωτογενή παραγωγή από τα δεσμά των πολιτικών – πελατειακών σχέσεων και θα «πολεμήσει» την ολιγάρχια, όπως επιθυμώ να κάνω όταν εκλεγώ Περιφερειάρχης με τις βιομηχανίες νερού, τις οποίες θέλω να αυξήσω για να σπάσω το ολιγοπώλιο των δύο εταιριών που το εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα.

Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» σημείωσε πως από τη συζήτηση με τον κ. Στουρνάνα, έγινε απολύτως σαφές ότι το νέο μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η Ήπειρος είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που ακολουθείται μέχρι σήμερα, γιατί αποδεδειγμένα όσα έκανε και εξακολουθεί να κάνει η Περιφερειακή Αρχή έχουν φέρει χαμηλά ποσοστά απορρόφησης στο ΕΣΠΑ, κι άρα δεν καθιστούν ελκυστική την οικονομία της Ηπείρου.

«Η διαφορά του πως αντιλαμβανόμαστε εμείς την ανάπτυξη της Ηπείρου με το πώς την βλέπει η Περιφερειακή Αρχή απέχει κατά πολύ κι αποτυπώθηκε άλλωστε στον απολογισμό της περασμένης εβδομάδας», υπογράμμισε ο κ. Ριζόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε πως στη συζήτηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τέθηκε και το ζήτημα του σχεδίου ανάκαμψης με τον κ. Στουρνάρα να συμφωνεί πως η κατασκευή δρόμων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας περιοχής είναι εντελώς διαφορετικό από την βελτίωση και συντήρηση οδικών αξόνων για να συντηρείται απλά η οικονομία.

Ταυτόχρονα έγινε σαφές ότι το βασικό πρόβλημα που υπήρχε σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν ότι καμία Περιφέρεια δεν είχε ώριμα έργα όπως τα ήθελε η Ε.Ε.

Τέλος, έγινε συζήτηση και για το θέμα των κόκκινων δανείων, με τον κ. Ριζόπουλο να ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους πιο φτωχούς δήμους της Ηπείρου, όπως αυτοί της Κόνιτσας, του Πωγωνίου, των Φιλιατών και του Γ. Καραϊσκάκη, με τον κ. Στουρνάρα να επιφυλάσσεται να απαντήσει καθώς, όπως είπε, πρέπει πρώτα να προχωρήσουν συνολικά τα κόκκινα δάνεια και μετά να εξεταστούν επιμέρους προβλέψεις, οι οποίες θα αφορούν το σύνολο της χώρας.

«Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις για καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνδέσει τις προεκλογικές μας θέσεις με τα δεδομένα που έφερε η πανδημία.

Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ανοίγω δρόμους και πόρτες που πρέπει, για το καλό της περιοχής μας, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.
Συνέχεια...

5 νέα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 3.789 σε όλη τη χώρα με 87 νεκρούς και 847 διασωληνωμένους

Απριλίου 20, 2021 0
Νέα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 3.789 σε όλη τη χώρα με 87 νεκρούς και 847 διασωληνωμένους

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 4
ΠΕ Θεσπρωτίας 5
ΠΕ Ιωαννίνων 29
ΠΕ Πρέβεζας 2

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.789, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 320.629 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.960 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.627 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 847 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.963 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -13.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 502 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Συνεδριάζει σήμερα για το λιμάνι Σαγάδας, το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Απριλίου 20, 2021 0
Συνεδριάζει σήμερα για το λιμάνι Σαγάδας, το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Σήμερα στις 7 μ.μ. θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών με τηλεδιάσκεψη με δύο μόνο θέματα.

Και τα 2 θέματα έχουν να κάνουν με έκφραση γνώμης για 2 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η μία έχει να κάνει με λατομείο στα Πηγαδούλια. Η δεύτερη και σημαντική για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Λειτουργία του υφιστάμενου λιμένα Σαγιάδας.

Η Μελέτη όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Φιλιατών, στις 383 σελίδες της -παρά τον πλούτο στοιχείων για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, δεν αναφέρει ποιος είναι ο σκοπός της μελέτης. Άλλωστε, συνηθίζεται Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να υποβάλλονται για έργα που πρόκειται να γίνουν, όχι για υπάρχοντα. Να υποθέσουμε ότι παρουσιάζεται ετεροχρονισμένα μια ΜΠΕ ή πάει μέσω αυτής να προκύψει κάτι άλλο;;

Δείτε τα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα γίνει στις 7 μ.μ. με τηλεδιάσκεψη και θα μεταδοθεί ζωντανά από το σάιτ μας.

ΘΕΜΑ 1ο
1. Έκφραση γνώμης για τη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου << Λατομείο σχιστολιθικών πλακών στη θέση Καμίνια της Κ. Πηγαδουλίων Δήμου Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας>>.
- Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

2. Έκφραση γνώμης για τη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου<< Λειτουργία του υφισταμένου λιμένα Σαγιάδας, στη Δ.Ε. Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών, ΠΈ. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου.
- Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

Για να λάβετε γνώση των ανωτέρω θεμάτων οι ανακοινώσεις – προσκλήσεις είναι αναρτημένες, στην ιστοσελίδα του Δήμου Φιλιατών

Συνέχεια...

Απολογισμός πεπραγμένων Πιτούλη για το 2020

Απριλίου 20, 2021 0
Απολογισμός πεπραγμένων Πιτούλη για το 2020

«Απολογισμός του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Θεσπρωτίας κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας Ηπείρου του έτους 2020»

Την 16η Απριλίου 2021 κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων για το έτος 2020. Στην παρουσίαση των πεπραγμένων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Γ. Πιτούλης στην ομιλία του, ανέφερε:

« … Κύριε περιφερειάρχη,
σεβαστό προεδρείο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Όπως το γράμμα του νόμου ορίζει, η Περιφερειακή αρχή σήμερα παρουσιάζει τον απολογισμό του 2020 στο περιφερειακό συμβούλιο,
Μια χρονιά που περιμέναμε να είναι πολύ πιο δυναμική από τις προηγούμενες, μια χρονιά που την σχεδιάζαμε ακόμα πιο επιτυχημένη προς όφελος της Ηπείρου και των Ηπειρωτών.

Με την ανατολή του 2020, κυκλοφόρησαν δυσοίωνα ακούσματα βαθιά από ανατολάς, για περίεργη επιδημική κατάσταση που εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τους πολίτες και όχι μόνο ήταν τελείως χαλαρές, με επιστημονικές αναλύσεις καφενείου από τον κάθε σχετικό-άσχετο, όπως έχουμε δυστυχώς συνηθίσει.
Και όλα αυτά μέχρι που φτάσαμε στον Μάρτιο όταν πλέον ανακοινώθηκε το πρώτο γενικό κλείσιμο στη χώρα μας από τις 13 Μαρτίου.

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Ήπειρο οργανωθήκαμε για την αντιμετώπιση της νέας αυτής κατάστασης αλλά και για την από μεριά της Περιφέρειας, συνδρομή προς τους πολίτες και φορείς του τόπου μας.

Υπό τις οδηγίες του Περιφερειάρχη στη Θεσπρωτία οργανώσαμε γραφείο παρακολούθησης, ιχνηλάτησης και συνδρομής των συμπολιτών μας, και όχι μόνον προς αντιμετώπιση των κρουσμάτων καθώς και των ατόμων που θέταμε σε περιορισμό κατ’ οίκον.

Στη Θεσπρωτία και ειδικότερα στην Ηγουμενίτσα έτυχε ο κλήρος και φιλοξενήσαμε πάνω από πενήντα ξένους επισκέπτες τουρίστες στη χώρα μας που είχαν αποκλειστεί σε διάφορες περιοχές της, λόγω των περιοριστικών μέτρων και δεν μπορούσαν να ταξιδεύσουν προς την πατρίδα τους.

Σε συνεργασία με το Δήμο Ηγουμενίτσας λειτουργήσαμε το κάμπιγκ στο Δρέπανο παρέχοντας τους όλα τα απαραίτητα για μια άνετη διαμονή. Ακόμη και τις προμήθειες που χρειάστηκαν τις στέλναμε σε συνεννόηση με αυτούς με το πρόγραμμα του Δήμου «βοήθεια στο σπίτι».

Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε περίπου δύο μήνες μέχρι που σε συνεργασία με τις αντίστοιχες πρεσβείες, αλλά και τους ναυτιλιακούς πράκτορες προωθήθηκαν μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας προς Ιταλία με τελικό προορισμό τις πατρίδες τους.
Βοηθήσαμε και μεταφέραμε περίπου εκατό Έλληνες φοιτητές που γύρισαν από Ιταλία για να πάνε στα σπίτια τους με λεωφορεία και ταξί.

Χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ηπείρου τις δομές υγείας καθώς και το Ε.Κ.Α.Β Θεσπρωτίας δια μέσω του Νοσοκομείου Φιλιατών για εξοπλισμό και άλλα απαιτούμενα προς αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με 180.000 €

Επισκευάσαμε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που ήταν σε ακινησία. Συνδράμαμε με δικό μας όχημα για τη μεταφορά των ληφθέντων δειγμάτων προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η μεταφορά γίνεται ακόμα και σήμερα και θα συνεχιστεί.

Καταφέραμε το νομό Θεσπρωτίας και τον κρατήσαμε σε πολύ καλά επίπεδα μέχρι πρόσφατα, που η κατάσταση ξέφυγε από αιτία, που ήδη προ πολλού είχαμε αναφέρει, αλλά δυστυχώς από τα κεντρικά της Πολιτικής Προστασίας δεν εισακουστήκαμε.

Παρά το ότι από τον Ε.Ο.ΔΥ και λοιπούς, η όλη διαχείριση της κατάστασης, κατόπιν εντολής να γίνεται κεντρικά, προσωπικά ασχολούμαι μαζί μέχρι πρόσφατα με δύο υπαλλήλους της Περιφέρειας την κυρία Καμπούρη και την κυρία Πετούση καθώς και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας προχωρώντας σε άμεσες ιχνηλατήσεις μη περιμένοντας οδηγίες από το κέντρο το οποίο λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση.

Πλέον οι ενέργειες αυτές γίνονται από το νέο προσωπικό που έχει προσλάβει η Πολιτική Προστασία κεντρικά, αλλά σε άμεση συνεργασία μαζί μου, ακόμα και Σαββατοκύριακα - αργίες.

Με αυτό τον τρόπο ακόμα και τώρα είχαμε αυτή την έξαρση, στο νομό Θεσπρωτίας άμεσα καταφέραμε να την μαζέψουμε.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τις υγειονομικές υπηρεσίες της Θεσπρωτίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, τους Δημάρχους και προσωπικό των Δήμων, για την συνεργασία που έχουμε προς αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής υγειονομικής κατάστασης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
αναφέρθηκα στα ανωτέρω γιατί πιστεύω ότι αφορά ενέργειες εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας προς τους πολίτες που δημιουργούν, και έτσι είναι, αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των συνδημοτών μας προς τους αιρετούς εκπροσώπους των.

Αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάμε οφείλουμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τους συνδημότες μας ώστε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας να αμβλύνουμε τα προβλήματά τους ώστε να ανακουφίζονται με κάποιον τρόπο από την σκληρή πραγματικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Για τα απολογιστικά στοιχεία έργων-ενεργειών -παρεμβάσεων-επίλυσης ζητημάτων και άλλα θέματα Περιφέρειας και Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας αναφέρθηκε ο κύριος Περιφερειάρχης εκτενέστατα και δεν χρειάζεται πιστεύω να επαναλαμβανόμαστε.

Παραμένω στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις ή απορίες.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 11 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Απριλίου 20, 2021 0
Θεσπρωτία: 11 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (18-04-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 63 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

51 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 12 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 15 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 17 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

12 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
· 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνέχεια...