04/17/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Απάντηση της Αικατερίνης Μονάχου σε δημοσίευμα

Απριλίου 17, 2024 0
Απάντηση της Αικατερίνης Μονάχου σε δημοσίευμα  

Μονάχου Αικατερίνη
Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ηγουμενίτσας και Μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ

Θέμα: Απάντηση σε δημοσίευμα του thespro.gr προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια

Στις, 16-4-2024 στον ιστότοπο thespro.gr αναρτήθηκε άρθρο-δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στο πρόσωπό μου και σχολιάζεται απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ, με την οποία προτάθηκα ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο να ορισθώ ως μέλος πλήρους απασχόλησης με μηνιαία αμοιβή 800 ευρώ μικτά, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων.

Το δημοσίευμα δεν αναφέρεται καθόλου στην εισήγηση του Προέδρου κ. Καλφόγλου, στην οποία αναλύονται οι λόγοι, για τους οποίους στη ΔΕΥΑΗ υπάρχει άμεση ανάγκη ορισμού μέλους της Διοίκησης πλήρους απασχόλησης (υποστελέχωση των τμημάτων, εκκρεμείς υποθέσεις καταναλωτών και εκκρεμείς υποθέσεις εσωτερικές της επιχείρησης), εισήγηση που έγινε δεκτή από το σύνολο των συμβούλων του Διοικητικού Συμβουλίου, σε συνάρτηση και με την εμπειρία μου στη ΔΕΥΑΗ για 23 έτη.

Αντιθέτως, παρατίθενται ανακρίβειες, οι οποίες με θίγουν και πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα.

Συγκεκριμένα:

1) Δεν αποφασίζει το ΔΣ της ΔΕΥΑΗ για τον ορισμό μου ως μέλος πλήρους απασχόλησης, αλλά ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το ΔΣ, λοιπόν, πρότεινε ομόφωνα, τον ορισμό μου αποδεχόμενο την εισήγηση του Προέδρου.

2) Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος και δεν είμαι υπάλληλος της ΔΕΥΑΗ, αλλά υπάλληλος αποσπασμένη σε άλλη Υπηρεσία, καθώς με την εκλογή μου ως Δημοτικός Σύμβουλος δεν μπορούσα να υπηρετώ στην ΔΕΥΑΗ. Δεν εργάζομαι λοιπόν στη ΔΕΥΑΗ.

3) Στη ΔΕΥΑΗ είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή ασκώ Διοίκηση και δεν είμαι εργαζόμενη στην Επιχείρηση.

4) Δεν είμαι Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΗ, καθώς με την εκλογή μου ως Δημοτικός Σύμβουλος παραιτήθηκα από την θέση αυτή.

5) Κατά την πρόταση του ορισμού μου ως μέλος πλήρους απασχόλησης δεν έλαβα μέρος στην ψηφοφορία.

Περαιτέρω, τα σχόλια του δημοσιεύματος για την ανηθικότητα της πρότασης στηρίζονται στο γεγονός ότι ο συντάκτης θεωρεί δεδομένο το ότι εργάζομαι ήδη στη ΔΕΥΑΗ και ταυτόχρονα ορίζομαι ως μέλος με αμοιβή. Αν ίσχυε, θα ήταν παράνομο και ανήθικο και για τον λόγο αυτό είμαι αποσπασμένη και ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΑΗ.

Ηθικό και νόμιμο είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΗ και η Διοίκηση οφείλει να εποπτεύει την εργασία των υπαλλήλων και την ΑΜΕΣΗ διεκπεραίωση των υποθέσεων του πολίτη, σε μία Επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα.

«Μπερδεύτηκε» και μάλλον σκοπίμως ο συντάκτης του δημοσιεύματος, μπερδεύοντας και το κοινό, κάνοντας λόγο για υπαλλήλους που δεν βγάζουν τη δουλειά και ότι και εγώ είμαι μία από αυτές, ενώ δεν έλεγξε πριν δημοσιεύσει το ότι εγώ δεν εργάζομαι στην ΔΕΥΑΗ πλέον και οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν τις υποθέσεις, λόγω της υποστελέχωσης, την οποία αναφέρει και η εισήγηση του Προέδρου.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν, και προς αποφυγή της παραπλάνησης του κοινού και των δημοτών, παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα στον ιστότοπό σας.

Αικατερίνη Μονάχου
Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ηγουμενίτσας και Μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ
Ηγουμενίτσα, 16-4-2024

Συνέχεια...

Σύβοτα: Πρόστιμο 500 ευρώ σε ημεδαπό για καύση χόρτων χωρίς τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα

Απριλίου 17, 2024 0
Σύβοτα: Πρόστιμο 500 ευρώ σε ημεδαπό για καύση χόρτων χωρίς τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα

Στις 12 Απριλίου 2024 ημέρα Παρασκευή, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 500€ από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσπρωτίας σε ημεδαπό, ο οποίος δε διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κατά τη διάρκεια καύσης σε οικοπεδικό χώρο στα Σύβοτα.

Όλοι μαζί μπορούμε να περιορίσουμε τις δασικές πυρκαγιές, λαμβάνοντας τα μέτρα πρόληψης. Ενημερωθείτε και από τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/) και του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας (https://www.fireservice.gr/el/home).
Συνέχεια...

Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές

Απριλίου 17, 2024 0
Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές

Ευχαριστώ από καρδιάς τα μέλη και τους φίλους /ες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που με τίμησαν με την ψήφο τους και τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο στις ερχόμενες κρίσιμες Ευρωπαϊκές εκλογές. Όπως επίσης ευχαριστώ και τους συνυποψηφίους μου, που δώσαμε έναν όμορφο και συλλογικό αγώνα, με κοινό στόχο και όραμα να πετύχουμε την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και να έχει η Ήπειρος δυνατή φωνή στη μάχη αυτή.

Δεκάδες εκατοντάδες πολίτες και από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, άφησαν τη βολή τους και συμμετείχαν είτε δια ζώσης, είτε ηλεκτρονικά, στην πρωτόγνωρη αμεσοδημοκρατική εκλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Αυτό από μόνο του ως γεγονός, είναι συγκινητικό και μαρτυρά τη θέληση της κοινωνίας για συμμετοχή και έκφραση, μέσα από ένα κόμμα που αλλάζει και δυναμώνει, ένα κόμμα των μελών, σε μια εποχή νέα και σε ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα, με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη.

Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου για άλλη μια φορά, συνιστά αναγνώριση για τις μάχες που δώσαμε στο παρελθόν και τη δημόσια παρουσία, κυρίως όμως συνιστά ευθύνη για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Στις 9 Ιουνίου λοιπόν, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την πολιτική της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, της καταπάτησης του κράτους δικαίου και τον ευτελισμό των θεσμών. Να τιμωρηθεί η αλαζονεία και η περιφρόνηση με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση.

Κυρίως όμως, είναι η αφετηρία για μια νέα Ελλάδα, με ανάπτυξη για όλους, κοινωνικό κράτος και ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν αξίζει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες να αμείβονται λιγότερο, να δουλεύουν περισσότερο και να έχουν το χειρότερο βιοτικό επίπεδο από τους Ευρωπαίους συμπολίτες τους.

Το επόμενο διάστημα μαζί με όλες/ους εσάς, θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μου για την ατζέντα που θα διεκδικήσω να εκπροσωπήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια ευκαιρία να στηριχτούν οι δυνάμεις εκείνες και τα πρόσωπα, που θα καταθέσουν ρεαλιστικές προοδευτικές προτάσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο εκδημοκρατισμός της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να είναι εργαλείο απελευθέρωσης με κοινωνικό όφελος, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και φυσικά, η ενίσχυση των πολιτικών συνοχής στην ΕΕ, με σκοπό τη σύγκλιση των φτωχότερων χωρών και περιφερειών όπως είναι η Ελλάδα και η Ήπειρος, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συνεχίζουμε μαζί σε νέους αγώνες, με νέες προκλήσεις, νέα καθήκοντα και παρακαταθήκη το ήθος, την εργατικότητα και την παραγωγή πολιτικής με περιεχόμενο και ουσία. Για μια Ελλάδα - σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, για μια Ευρώπη που θα γυρίσει στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες.

Με εκτίμηση,

Μάριος Σπ. Κάτσης
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ_Π.Σ
Συνέχεια...

Απάντηση του Προέδρου της ΝΔ Θεσπρωτίας σε δημοσίευμα του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας

Απριλίου 17, 2024 0
Απάντηση του Προέδρου της ΝΔ Θεσπρωτίας σε δημοσίευμα του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, δίνει ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ - ΝΔ Θεσπρωτίας, Θεοφάνης Κωνσταντίνου, σχετικά με τη μη χορήγηση παράτασης στην κτηματογράφηση στο νομό Θεσπρωτίας.

Στην απάντησή του, αναφέρει: 

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, για άλλη μια φορά, επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση σε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι δικαίως αγωνιούν για την προστασία της περιουσίας τους, επιχειρώντας να σπείρει πανικό και να ανακαλύψει προβλήματα που δεν υπάρχουν.

Εμείς οφείλουμε να θυμίσουμε σε εκείνους που παίζουν με την αγωνία του κόσμου ότι:

- Το γραφείο κτηματογράφησης στην Ηγουμενίτσα δέχεται δηλώσεις.
- Δεν έχει ενεργοποιηθεί διάταξη επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις και
- Κυρίως, ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι στις 30 Νοεμβρίου 2024.

Τέλος, προσωπικοί απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, δεν ταιριάζουν σε ένα κόμμα που εποφθαλμιά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Θεσπρωτίας
Κωνσταντίνου Θεοφάνης

Συνέχεια...

Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για τη μη παράταση στην κτηματογράφηση του νομού

Απριλίου 17, 2024 0
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για τη μη παράταση στην κτηματογράφηση του νομού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του τοπικού Βουλευτή των μνημοσύνων της ΝΔ, Βασίλειου Γιόγιακα που με απονενοημένες δηλώσεις προσπαθεί μάταια να καθησυχάσει και παρά το πάνδημο αίτημα όλων των εμπλεκομένων φορέων δεν δόθηκε παράταση για την κτηματογράφηση της Π.Ε. Θεσπρωτίας και η περιοχή μας εντάσσεται πλέον σε καθεστώς εκπρόθεσμων δηλώσεων, γεγονός που οδηγεί σε δυσάρεστες νομικούς ατραπούς τους πολίτες της Θεσπρωτίας.

Σε συνδυασμό και με την κύρωση των δασικών χαρτών που στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες του 1947 ενώ οι περισσότερες διανομές γης στη Θεσπρωτία έχουν γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και μετά, έχουν οδηγήσει σε απελπισία χιλιάδες συμπολίτες μας που βλέπουν ότι άνω του 50% των ιδιοκτησιών τους έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις.

Την ώρα που οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας είχαν στη διάθεσή τους χρόνια ολόκληρα, οι πολίτες της Θεσπρωτίας για ακόμα μια φορά αντιμετωπίζονται ως οι σίγουροι πελάτες της Ν.Δ. καθώς καλούνται να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα μέσα σε μερικούς μήνες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αντιμετωπίζοντας παθογένειες δεκαετιών (κλείσιμο υποθηκοφυλακείων, υποστελέχωση γραφείων κτηματογράφησης, χρησικτησία, πολυϊδιοκτησιακό καθεστώς, έλλειψη και ευρεία διασπορά τίτλων, αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών).

Το θέμα αφορά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Εκκλησία, τους φορείς και τα σωματεία που διατηρούν περιουσιακά στοιχεία θέτοντας σε κίνδυνο και στο περιθώριο μια ολόκληρη κοινωνία.

Καλούμε σε κοινή δράση το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, συλλόγων, επιμελητηρίων, Δημάρχους, ενώσεις αγροτών, κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε το αίτημα για παράταση να πάρει παλλαϊκές διαστάσεις για να υποχρεωθεί η Κυβέρνηση να δώσει στη Θεσπρωτία μας τη δυνατότητα να κτηματογραφηθεί όπως όλες οι άλλες περιοχές της χώρας.

Συνέχεια...

Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος στην Ηγουμενίτσα

Απριλίου 17, 2024 0
Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθη προχθες (15-04-2024) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός διωκόμενος, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κέρκυρας σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και συνολική χρηματική ποινή -25.000- ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Επιπλέον, προέκυψε ότι στερείται των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή του στη χώρα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: Όλοι στη σημερινή απεργία

Απριλίου 17, 2024 0
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: Όλοι στη σημερινή απεργία

Απεργία 17 Απρίλη: όλοι/ όλες στην απεργία - όλοι / όλες στο δρόμο
10:30 πμ πλατεία δημαρχείου Ηγουμενίτσας

Η κυβέρνηση και η αντιλαϊκή πολιτική να ανατραπούν στους δρόμους του αγώνα!
Η οργή κατά της κυβέρνησης της ΝΔ διαρκώς μεγαλώνει. Η προκλητική και κυνική συγκάλυψη των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, έτσι ώστε να μείνουν άθιχτα η κυβερνητική πολιτική, οι υπουργοί και οι ιδιωτικοποιήσεις έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι λαϊκών αντιδράσεων.

Παράλληλα η οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας για την λεηλασία της ακρίβειας, τους μισθούς που τελειώνουν πριν από τον μήνα, την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και της Υγείας, τον αυταρχισμό και την πολεμική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή γίνεται ακόμα πιο δυναμική.

Δεν παίζουν χωρίς αντίπαλο! Ο αντίπαλος είμαστε εμείς!
Η μεγάλη πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, στο συμπλήρωμα ενός χρόνου από τη δολοφονία των Τεμπών, η απεργία στις 8 Μάρτη με τις γυναίκες στη πρώτη γραμμή, οι συνεχόμενες απεργίες στα νοσοκομεία ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, στα «επί πληρωμή» απογευματινά χειρουργεία και στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, οι καταλήψεις και οι μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, τα μπλόκα των αγροτών, οι αγώνες των εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα, στην ΛΑΡΚΟ κ.ά., έσπασαν την εικόνα της παντοδυναμίας της κυβέρνησης.

Με τον πανεργατικό ξεσηκωμό, με απεργίες, μαχητικές διαδηλώσεις, με την εργατική τάξη και τον λαό στους δρόμους να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, να τσακίσουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της.
H απάντηση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ισχυροποίηση του κινήματος, των σωματείων και του συντονισμού από τα κάτω και όχι από τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που αρνούνται την κλιμάκωση και τον συντονισμό και ενοποίηση των αγώνων.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε μαζική συμμετοχή στην AΠΕΡΓΙΑ 17 Απρίλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Καλούμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να απαντήσουν στην απεργοσπαστική στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, με την οργάνωση από τα κάτω, σε Σωματεία και Ομοσπονδίες, για την συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη.
Για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς μέσω της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, για κατώτατο μισθό 1.200 ευρώ καθαρά.

Για μόνιμη εργασία ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μείωση του χρόνου εργασίας, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
Για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και κρατικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τα επί πληρωμή χειρουργεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Για λεφτά για τα δημόσια αγαθά και όχι για εξοπλισμούς και καταστολή, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς διώξεις και απολύσεις, κατάργηση των νόμων που εμποδίζουν το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση, καμία αξιολόγηση του εκφοβισμού και της διάσπασης των εργαζομένων.
Για να πληρώσουν οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα στα Τέμπη, για να ξηλωθεί η ιδιωτικοποίηση και να περάσει στο δημόσιο ο σιδηρόδρομος χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο.

Για να σταματήσουμε τη σφαγή στη Γάζα και την εμπλοκή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο πόλεμο στο πλευρό του κράτους – τρομοκράτη του Ισραήλ. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα. Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

Για να γίνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες καλοδεχούμενοι ενάντια στην ΕΕ-Φρούριο. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα στη Πύλο.
Για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Η Ταξική Πορεία Θεσπρωτίας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα

Απριλίου 17, 2024 0
Η Ταξική Πορεία Θεσπρωτίας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα
Μαζικά στον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Οι εργαζόμενοι της χώρας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση απέναντι στα δικαιώματά μας, αλλά και με την ωμή προκλητικότητα απ’ την πλευρά της κυβέρνησης. Το ίδιο το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση θίγεται καθημερινά για όλο και πιο πλατιές λαϊκές μάζες, που στενάζουν κάτω απ’ το βάρος της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε καύσιμα, τρόφιμα και είδη πλατιάς κατανάλωσης. Την ίδια ώρα που το κεφάλαιο και οι εργοδότες αυξάνουν τα κέρδη τους, οι μισθοί για τον κόσμο της δουλειάς παραμένουν καθηλωμένοι.

Η αύξηση του κατώτατου για την οποία θριαμβολογούν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά επιτελεία, δεν είναι παρά ψίχουλα, που δεν θα δώσουν καμιά πραγματική ανάσα στους εργαζόμενους. Όσοι τη λάβουν, αυτό που θα δουν στην τσέπη τους είναι μια αύξηση του μισθού κατά 39 ευρώ το μήνα (!!!), ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, που αμείβεται με μισθό λίγο μεγαλύτερο του κατώτατου, δεν θα δει καμία απολύτως αλλαγή. Αυτά είναι τα όρια που βάζουν οι περιβόητες «αντοχές της οικονομίας» κι η «ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κερδών», όπως δηλώνει με θράσος η κυβέρνηση! Όρια φτώχειας και εξαθλίωσης για χιλιάδες εργαζόμενους.

Κούφιοι είναι και οι πανηγυρισμοί για το «ξεπάγωμα» των τριετιών, αφού ουσιαστικά η κυβέρνηση διαγράφει 12 ολόκληρα χρόνια προϋπηρεσίας των εργαζόμενων, ενώ πολλοί θα πρέπει να περιμένουν να δουν -αν δουν- την πρώτη αύξηση το 2027!

Μαζικός απεργιακός αγώνας ενάντια
στην εργασιακή βαρβαρότητα!

Οι μισθοί πείνας κι η ανέχεια συμπληρώνονται απ’ τις απάνθρωπες συνθήκες που επιβάλλουν οι εργοδότες στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα. Συνθήκες κομμένες και ραμμένες στους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης κι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και που μεθοδεύουν τη διάλυση των συλλογικών οργάνων και την επιβολή του κρατικού ελέγχου στις διαδικασίες των σωματείων, για να είναι οι εργαζόμενοι αφοπλισμένοι απέναντι στο όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Το πέταγμα εκατοντάδων εργαζόμενων στην ανεργία, με τα λουκέτα σε βιομηχανίες (Γιούλα, Sonoco) και το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα με θύματα νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, η εργασιακή βαρβαρότητα και η δουλειά όταν, όσο και με όποιους όρους βολεύει την εργοδοσία, απαιτούν την οργάνωση των εργαζόμενων. Οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση, με όρους ταξικού συνδικαλισμού, ανεξάρτητου απ’ το κράτος, και όχι με σωματεία που θα ελέγχονται απ’ το κράτος και την εργοδοσία!

Αυτή την κατεύθυνση φοβάται το σύστημα κι έχει εξαπολύσει δεκάδες πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις. Με πειθαρχικά, απολύσεις, σύρσιμο εργαζόμενων στα δικαστήρια για τη συνδικαλιστική τους δράση, επιδιώκει να σπείρει την τρομοκρατία και ν’ αποτρέψει τους εργαζόμενους απ’ τον συλλογικό αγώνα. Το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό, το δικαίωμα στην οργάνωση και τη διεκδίκηση ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους και μόνο μαζικά μπορούν να το υπερασπιστούν.

Η απεργία στις 17 Απρίλη να γίνει υπόθεση όλων των εργαζόμενων!

Η πολύ μαζική απεργία στις 28 Φλεβάρη ανέδειξε την οργή του κόσμου της εργασίας και τις σοβαρές δυνατότητες που υπάρχουν. Μόνο που με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών, δεν μπόρεσε να συνδεθεί με τους αγώνες των φοιτητών και των αγροτών που βρίσκονταν σε εξέλιξη, σ’ ένα κοινό μέτωπο αγώνα και να αναδείξει τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις των εργαζόμενων και της εργατικής τάξης.

Η αναγκαιότητα αυτή όμως παραμένει, είναι τεράστια και ζωτικής σημασίας! Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να πάρουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια. Πρέπει όμως να προσπεράσουν τις ηγεσίες. Την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ, που τάχα αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική, αλλά βάζει πλάτη, έχει κηρύξει παύση αγώνων και κάνει ό,τι μπορεί για να κρατά τους εργαζόμενους στο περιθώριο. Πρέπει να προσπεράσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που παρά τα παχιά λόγια και τον συσχετισμό τους σε σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, δεν έχουν καμία διάθεση να ενεργοποιήσουν τους εργαζόμενους και να τους βάλουν σε κίνηση μαζικής αντίστασης στην αντεργατική πολιτική.

Ο αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων!Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να καλύπτουν το κόστος ζωής

Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα
Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των νόμων Χατζηδάκη- Γεωργιάδη

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Κάλεσμα της ΕΡΓΑΣ στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα

Απριλίου 17, 2024 0
Κάλεσμα της ΕΡΓΑΣ στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα
Όλοι στην απεργία και στα συλλαλητήρια στις 17 Απρίλη 2024

Μόνη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να είναι ο μαζικός αγώνας των εργαζομένων για την απόκρουσή της

Η απούσα και «σε χειμερία νάρκη» ΓΣΕΕ, παρά την ένταση της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό (1,5 € την ημέρα) «ξύπνησε και θυμήθηκε» να προκηρύξει απεργία για αύξηση των μισθών την Τετάρτη 17 Απρίλη. Ξεκάθαρα προσπαθεί να εκτονώσει την αγανάκτηση των εργαζομένων για τη στάση της και φυσικά να διευκολύνει στο αντεργατικό της έργο την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην ΑΔΕΔΥ, από την άλλη, σύσσωμες οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκαν προκήρυξη απεργίας για την ίδια ημέρα (17 Απρίλη), ώστε να αποφευχθεί ένα ενιαίο μέτωπο, ένας πανεργατικός αγώνας, που θα έφερνε σε ακόμη ποιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Στη συνεδρίασή του, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, διατηρώντας το διασπαστικό κλίμα, αποφάσισε 24ωρη απεργία ….ένα μήνα μετά, στις 21 Μαΐου (!)

Όλα αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, οι ανατιμήσεις δίνουν και παίρνουν, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και άλλα βασικά αγαθά γίνονται «είδη πολυτελείας», όταν η ανεργία παραμένει στο κόκκινο, ενώ η εργασιακή ανασφάλεια επεκτείνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε μεγάλη έκταση έχουν διαλυθεί και κυριαρχεί η Ατομική Σύμβαση Εργασίας, που έχει κάνει τους εργαζόμενους έρμαια της άγριας εργοδοτικής εκμετάλλευσης.

Κάτω από αυτό, το «νιοστό» εμπαιγμό για όλους τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη προκειμένου να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και την συνδικαλιστική της ομήγυρη, όχι μόνο για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ, αλλά και ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία και Παιδεία, ενάντια στη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης που ευθύνεται για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν ξεχνούν πως η είσοδος των ιδιωτών στις μεταφορές σήμαναν 57 νεκρούς, στην υγεία έφεραν περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος. Όσο για την είσοδο των ιδιωτών στην ενέργεια αυτές οδήγησαν χιλιάδες οικογένειες να μείνουν χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση.

Μόνο οι μαζικοί εργατικοί αγώνες μπορούν να υψώσουν τα τείχη που θα βάλουν φραγμό σε αυτή την άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Μόνο με αποφασιστική διεκδίκηση εργατικών αιτημάτων που κινητοποιούν την εργατική τάξη, μόνο με ισχυρά Σωματεία, με απεργίες, με μαζικές διαδηλώσεις, με πανεργατικές κινητοποιήσεις, με κλιμάκωση του αγώνα, μπορεί να βελτιωθεί η ζωή μας.

Γι’ αυτό η ΕΡΓ.Α.Σ. καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό, με αφετηρία την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απρίλη να συνεχίσουν τους αγώνες τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για αυξήσεις στους μισθούς.

Για να διεκδικήσουμε:

- Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών - συντάξεων που να αναπληρώνουν τις απώλειες, αλλά και να βελτιώνουν την αγοραστική δύναμή μας

- Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό πάνω από 30% - Πλήρη μόνιμη και σταθερή εργασία

- Αναγνώριση των τριετιών που η κυβέρνηση «διέγραψε»

- Κατάργηση του μνημονιακού νόμου για τον κατώτατο μισθό και καθορισμό του με ΕΓΣΣΕ

- Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης - Στήριξη των ανέργων

- Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις

- Υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Με πανεργατικό μαζικό μέτωπο μπορούμε να σταματήσουμε
τον αντεργατικό οδοστρωτήρα κυβέρνησης- ΕΕ-κεφαλαίου

Συγκέντρωση 10.30 π.μ.
Πλ. Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα

Συνέχεια...

Σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα περιόδευσε ο Πέτρος Κόκκαλης

Απριλίου 17, 2024 0
Σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα περιόδευσε ο Πέτρος Κόκκαλης

Ολοκληρώθηκε χθες 16/4/2024, η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη, Ευρωβουλευτή των Πρασίνων και Γραμματέα του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, σε περιοχές της Ηπείρου.

Αρχικά συναντήθηκε με το δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Θωμά Μπέγκα, με τον οποίο συζήτησαν για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. «Τα Ιωάννινα είναι μία από τις 6 ελληνικές πόλεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "Αποστολή Ορίζοντας" για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, γεγονός που αποτελεί προμετωπίδα της μάχης των πόλεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα Ιωάννινα μόλις ολοκλήρωσαν το κλιματικό τους σύμφωνο και πήραν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επόμενο βήμα», τόνισε ο κ. Κόκκαλης, προσθέτοντας ότι η πράσινη, δίκαιη μετάβαση και η προσαρμογή στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να δώσουν νέες ευκαιρίες βιωσιμότητας σε ορεινές περιοχές όπως τα Ιωάννινα.

Ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους της περιφερειακής ένωσης επιχειρήσεων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), που στα Ιωάννινα συνθέτει το πιο ζωντανό οικοσύστημα ΚΑΛΟ της χώρας, αφού αποτελείται από πολλές και διαφορετικές κοινωνικές επιχειρήσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων και συνεργάζονται μεταξύ τους. Η οργάνωση ELECTRA ENERGY που στηρίζει ενεργειακές κοινότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) τα «Ψηλά Βουνά» που ενισχύει την ορεινή οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, το «P2P Lab» που στηρίζει τη διεπιστημονική έρευνα, το διαμοιρασμό γνώσης και τον αντίκτυπο των ανοικτών τεχνολογιών, καθώς και εταιρείες που ασχολούνται με το μάρκετινγκ, αποτελούν σπουδαίο παράδειγμα κοινωνικής, αλληλέγγυας οικονομίας.


Η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο δήμο Ηγουμενίτσας, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Νταής, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, με κεντρικά θέματα συζήτησης τα προβλήματα ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας του δήμου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, η διαχείριση απορριμμάτων, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, η πράσινη συμφωνία, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων βιώσιμων υποδομών για τη σύνδεση του λιμένα με την Αλβανία και το Άκτιο είναι αναγκαίες συνθήκες για το δήμο Ηγουμενίτσας που αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο της χώρας στα δυτικά. Η ιδιωτικοποίηση του λιμένα και οι σχέσεις με το νέο ιδιοκτήτη είναι ένα ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με γνώμονα το όφελος των πολιτών και της πόλης.


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα