02/20/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από το ΝΑΤΟ σε ένδειξη διαμαρτυρίας -Τι καταγγέλλουν

Φεβρουαρίου 20, 2020 0
Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από το ΝΑΤΟ σε ένδειξη διαμαρτυρίας -Τι καταγγέλλουν

Μάριος Κάτσης: Κοινή δήλωση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ 

Σε κοινή δήλωση προέβησαν οι Βουλευτές μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινής Συνεδρίασης των Επιτροπών Πολιτικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ασφάλειας, Οικονομικών και Ασφάλειας, του Οργανισμού, που διεξάγονται στην έδρα του, στις Βρυξέλλες, κατά το διάστημα 17-19 Φεβρουαρίου 2020. 

Η δήλωση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας έχει ως εξής: 
«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως Ελληνική Αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 
Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ’ ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ’ ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή. 

Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία. 
Ο Προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας. 
Αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις μας, η Αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Προεδρεύοντος. 

Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας (Ν.Δ.) 
Μανούσος Βολουδάκης, Βουλευτής Χανίων (Ν.Δ.) 
Θεοδώρα Τζάκρη, Βουλευτής Πέλλας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
Μάριος Κάτσης, Βουλευτής Θεσπρωτίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) 
Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας (Κίνημα Αλλαγής)». 

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Κάτσης σε Πλακιωτάκη - Γιόγιακα: «Ξεπούλημα καραμπινάτο και με προίκα - Αναγκαίο μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού»

Φεβρουαρίου 20, 2020 0
Κάτσης σε Πλακιωτάκη - Γιόγιακα: «Ξεπούλημα καραμπινάτο και με προίκα - Αναγκαίο μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού» 

Ο Βουλευτής Μάριος Κάτσης απαντώντας σε όσα είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής, δήλωσε τα εξής: 
«Πραγματικά είναι να απορεί κανείς μέχρι που είναι ικανή να φτάσει η ΝΔ για να μας παρουσιάσει το μαύρο άσπρο παίζοντας με τις λέξεις… αλλά δυστυχώς και με τη νοημοσύνη των πολιτών. Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε επί λέξει ότι για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προκρίνεται η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτη επενδυτή. Το «ετσιθελικό» κράτος της Δεξιάς αποφάσισε και διέταξε χωρίς να ρωτήσει κανέναν να ξεπουλήσει στα κρυφά ένα λιμάνι «γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας», σύμφωνα με τον Υπουργό, σε έναν ιδιώτη, χωρίς μάλιστα η χώρα να είναι υποχρεωμένη διεθνώς για αυτό. Είναι μνημονιακοί χωρίς μνημόνια! 

Η δικαιολογία ότι δεν είναι πώληση αλλά ενοίκιο για 60 χρόνια είναι τραγελαφική, καθώς όλες οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο: Μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα, οι οποίες ανανεώνονται πριν τη λήξη τους, εν δυνάμει στο διηνεκές. 

Για να καταλάβουν και οι συμπολίτες μας τι πραγματικά θα συμβεί στην περιοχή μας έχω να πω τα εξής: 
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μονομετοχική εταιρεία, η ΟΛΗΓ ΑΕ η οποία είναι υπό δημόσιο έλεγχο και παρουσιάζει κερδοφορία περίπου 2,2 εκ. ευρώ το χρόνο. Το δημόσιο έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξει την πρώτη και τη δεύτερη φάση του λιμανιού, ενώ σήμερα κατασκευάζει την τρίτη φάση, που θα έχει εμπορευματική χρήση, καθώς και το κτήριο του τερματικού σταθμού Τ3 στο λιμάνι. 

Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΟΛΗΓ ΑΕ σε ιδιώτη, δίνοντάς του την πλήρη διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, της μαρίνας της Πλαταριάς, της μαρίνας των Συβότων και του αλιευτικού καταφυγίου της Σαγιάδας έως το 2063! 

Ειλικρινά αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να είναι χαρούμενες οι τοπικές κοινωνίες; Επειδή το λιμάνι θα το πάρει ένας ιδιώτης ο οποίος θα το βρει έτοιμο με λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων, χωρίς να χρειάζεται να βάλει ούτε ένα ευρώ για κάποια επένδυση απλά εισπράττοντας υπερκέρδη; Επειδή δεν προβλέπονται αντισταθμιστικά για την τοπική κοινωνία; Επειδή τα χρήματα που θα πάρει το κράτος ως αντίτιμο από την παραχώρηση, θα είναι λιγότερα από αυτά που βγάζει το λιμάνι όντας σε δημόσιο έλεγχο; Επειδή η ΝΔ κάνοντας δωράκι στον μελλοντικό επενδυτή αύξησε τον χρόνο της παραχώρησης και μείωσε τα ανταποδοτικά προς τον ΟΛΗΓ βάζοντας ανώτατο πλαφόν το 5% χωρίς μελέτη βιωσιμότητας; 
Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ με το σχέδιο της θα βάλει απλά έναν ιδιώτη μεσάζοντα, ο οποίος πληρώνοντας ελάχιστα θα εισπράττει τα κέρδη από τις επενδύσεις που έγιναν με δημόσιο χρήμα. Έτσι γίνεται επενδυτής ο οποιοσδήποτε. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως dealer συμφερόντων. 

Και επειδή εμείς δεν καταλαβαίνουμε όπως λένε, ας απαντήσουν ευθέως στους πολίτες: Πόσο υπολογίζουν ότι θα να είναι το αντίτιμο της παραχώρησης, σε σχέση με τα σημερινά κέρδη του ΟΛΗΓ; Για ποιες επενδύσεις θα δεσμεύεται ο ιδιώτης ώστε να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο; Θα φτιάξει μήπως τη Μαρίνα ή το Εμπορευματικό ή θα τελειώσει την Γ’φάση; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην τοπική οικονομία, και την ευρύτερη περιοχή από την απουσία δημόσιας διαχείρισης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας; Η διοίκηση του ΟΛΗΓ θα συνεχίσει να υπάρχει και τι θα μπορεί να κάνει με έναν ιδιώτη που θα κάνει απόλυτο κουμάντο; Τι σημαίνει για τους εργαζομένους ότι το management θα το αναλάβει ο ιδιώτης; Τι θα γίνει αν δεν έχει τελεσφορήσει η απόδοση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο μέχρι να βγει ο διαγωνισμός; 

Και κάτι τελευταίο: Ο κ. Γιόγιακας μίλησε για σκέτο ψέμα αναφερόμενος στα λεγόμενα μου. Ήθελα να τον ρωτήσω, το 2018 που έλεγε ότι ιστορικά κτήρια, αρχαιολογικοί χώροι και άλλα μνημεία της Θεσπρωτίας θα ξεπουληθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ το έλεγε από άγνοια ή απλά διέρρεε fake news; Αλήθεια πόσα από αυτά που έλεγε ξεπουλήθηκαν; Φυσικά κανένα. 
Καταλαβαίνω το άγχος του να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά το ξεπούλημα του λιμανιού, ειδικά μετά το κλείσιμο του πανεπιστημιακού τμήματος της Ηγουμενίτσας…και ας έχει νέα ταμπέλα! Αλλά το δύο στα δύο σε τόσο σοβαρά ζητήματα με μακροχρόνιες συνέπειες, μέσα σε μόλις 7 μήνες διακυβέρνησης πάει πολύ για να το καταπιεί αμάσητο η τοπική κοινωνία. 
Είναι αναγκαίο να φτιαχτεί κοινωνικό μέτωπο ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να αντιδράσουμε έγκαιρα, καθώς η ιδιωτικοποίηση θα είναι μη αναστρέψιμη».
Συνέχεια...