05/11/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Η ομιλία της Μάγδας Τάτση στη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στους Φιλιάτες (+ΦΩΤΟ)

Μαΐου 11, 2023 0
Η ομιλία της Μάγδας Τάτση στη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στους Φιλιάτες (+ΦΩΤΟ)

Φίλες και φίλοι,

Χαίρομαι που είμαι εδώ μαζί σας και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση.

Η συμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της παράταξής μας,το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα, αλλά παράλληλα μου δημιουργεί και μεγάλο αίσθημα ευθύνης.

Είναι πολύ θλιβερό,αλλά δυστυχώς είναι γεγονός, ότι ζούμε σε μία εποχή όπου όλα σχεδόν ευτελίζονται.
Ζούμε σε μία εποχή που η ακρίβεια μαστίζει την κοινωνία και το ενεργειακό κόστος έχει φτάσει στα ύψη.

Σε μία εποχή που αρκετοί γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους, παρόλο που έχουν επιτύχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Σε μία εποχή που οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σε μια εποχή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δυστυχώς καταρρέει,παρά την υπερπροσπάθεια,τον ζήλο και το φιλότιμο των υγεινομικών!
Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου.


Το βασικό ερώτημα - διακύβευμα των εκλογών είναι σε ποιά επιτέλους χώρα θέλουμε να ζούμε!

Σε μια χώρα της οποίας το κράτος θα συνεχίσει να αποτελεί το λάφυρο του εκάστοτε νικητή των εκλογών και να υπηρετεί τα συμφέροντα των πελατειακών δικτύων του ή σε μια χώρα όπου το κράτος δικαίου θα λειτουργεί ως εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος και θα ενθαρρύνει τις κοινωνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δημιουργούν νέες προοπτικές και θα προετοιμάζουν ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας;

Ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει πλέον την εμπειρία και τη γνώση να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής.Έχει την εμπειρία και τη γνώση να επιλέξει μεταξύ ενός κράτος που διοικείται από συστήματα εξουσίας που αναπαράγουν πολλαπλές και αλλεπάλληλες κρίσεις, αναγκάζοντας τη νέα γενιά να συμβιβαστεί με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών ή να μεταναστεύσει αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και ενός κράτους το οποίο στέκεται δίπλα στους πολίτες του, δεν τους προκαλεί ανασφάλεια,αλλά αντιθέτως τους προστατεύει και τους γεμίζει με αυτοπεποίθηση και ελπίδα.

Να επιλέξει ανάμεσα σε ένα κράτος κοινωνικής αδικίας που υλοποιεί πολιτικές για τους λίγους και ισχυρούς και σε ένα κράτος με δικαιοσύνη, με ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία.

Να επιλέξει ανάμεσα σε ένα αδιαφανές κράτος, που υποκλέπτει τις επικοινωνίες των πολιτών του και σε ένα κράτος αξιοκρατίας, διαφάνειας και σεβασμού των θεσμών.

Να επιλέξει ανάμεσα σε ένα κράτος που παραχωρεί σε ξένα funds τα δάνεια και τις περιουσίες του ελληνικού λαού και σε ένα κράτος που διασφαλίζει τη δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα λαογέννητο, είναι ένα κόμμα-ασπίδα των λαϊκών συμφερόντων.
Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει το πρόγραμμα εκείνο που θα οδηγήσει την χώρα μας στην ανάπτυξη,βγάζοντάς την από το τέλμα.

Με κοινωνική συνοχή,με ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες,με σεβασμό στον κάθε πολίτη χωριστά και την κοινωνία ως σύνολο,με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ένα πρόγραμμα απαγκιστρωμένο από σχέσεις πελατειακές,πολιτικές και μη.

Θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε τα πολιτικά δρώμενα προς το καλύτερο και να φέρουμε την κοινωνία στο προσκήνιο.

Με σεβασμό στον πολίτη, το γονιό, τον αγρότη, τον εργαζόμενο.
Με σεβασμό στη νέα γενιά.

Οφείλουμε στους προγόνους μας, σε εμάς τους ίδιους, αλλά κυρίως στη νέα γενιά να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο.

Ένα αύριο, το οποίο θα προσφέρει εχέγγυα και θα δίνει κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα.
Ένα αύριο που θα δημιουργήσει και θα παρέχει νέες θέσεις εργασίας.
Ένα αύριο που θα προσφέρει οικονομική ασφάλεια, ασφάλεια της πρώτης κατοικίας, ασφάλεια στις μετακινήσεις.

Γιατί το κίνημά μας, το ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε το 1974, είναι το κίνημα το οποίο οικοδόμησε ό,τι σωστό και αξιόλογο υπάρχει στη χώρα μας, στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, σε επίπεδο κοινωνικού κράτους με το ΕΣΥ, σε επίπεδο διαφάνειας και αξιοκρατίας με το ΑΣΕΠ και τη Διαύγεια, σε επίπεδο δημόσιας και δωρεάν παιδείας, σε επίπεδο υποδομών (μετρό, αεροδρόμια).

Σήμερα, που η χώρα μας μαστίζεται από την ανεργία και την ακρίβεια...
Που ο τόπος μας μαραζώνει....
Που η καθημερινότητα μας, η ρουτίνα μας, χαρακτηρίζεται από σχέσεις πελατειακές....
Που η υγεία μας, σωματική και ψυχική, δοκιμάζεται ολοένα και περισσότερο....
Που το μέλλον των παιδιών μας αλλά και το δικό μας γίνεται όλο και περισσότερο αβέβαιο...

Είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη να επιλέξουμε υπεύθυνα και να πάρουμε απόφαση αλλαγής.
Και η σωστή απόφαση, η οποία θα μας οδηγήσει στην ουσιαστική αλλαγή είναι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής!

Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να κάνουμε ξανά τους νέους ανθρώπους να πιστέψουν ότι η πολιτική μπορεί να δώσει λύσεις. Ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν με την άποψή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητά τους, να έχουν όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Για να μείνουν εδώ στην Ελλάδα και να μην φύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη.
Για να έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν στα πανεπιστήμιά μας.
Για να έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια έχοντας δουλειά και αξιοπρεπείς μισθούς.

Με γνώμονα την απαγκίστρωση από πελατειακές σχέσεις αλλά και το λαικισμό,την προσήλωση στην αξιοκρατία και τον σεβασμό προς τον πολίτη σας καλώ όλους να δώσουμε μαζί τον αγώνα για τη δημιουργία ενός κράτους που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, διαφάνεια, αξιοπρέπεια, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και ανισότητες, αλλά με προοπτική και υπερηφάνεια.

Στόχος μια ΕΛΛΑΔΑ σύγχρονη, μια ΕΛΛΑΔΑ αποτελεσματική, ένα κράτος αποκεντρωμένο, ένα κράτος αξιοκρατικό, ένα κράτος με διαφάνεια!

Η ψήφος των πολιτών, η δική σας ψήφος, είναι ΔΥΝΑΜΗ.
Είναι η κινητήρια δύναμη που θα φέρει την ΑΛΛΑΓΗ και την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.

Σας καλώ να μας δώσετε την δύναμη ώστε με πυξίδα την ανιδιοτέλεια, την αξιοκρατία, το ήθος και την δικαιοσύνη να αγωνιστούμε με όλες μας τις δύναμεις για το κοινό καλό!

Σας καλώ στις 21 Μαΐου να πάρουμε μαζί απόφαση Αλλαγής για ένα κράτος, που θα λειτουργεί με αξιοπιστία, διαφάνεια και αξιοκρατία. Με ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία. Με δίκαιη ανάπτυξη, που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Σας καλώ όλους να δώσουμε την μάχη για να βγούμε από το τέλμα!


Με αίσθημα ευθύνης,
με δύναμη και αισιοδοξία,

ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ!

Σας ευχαριστώ!

Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: Η εξαπάτηση του «νέου αστυνομικού μεγάρου» (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαΐου 11, 2023 0
Μάριος Κάτσης: Η εξαπάτηση του «νέου αστυνομικού μεγάρου» (+ΒΙΝΤΕΟ)

Με νέο βίντεο που δημοσίευσε στα social media, ο υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης συνεχίζει τη σφοδρή κριτική προς το Βασίλη Γιόγιακα.

Στο νέο του βίντεο στηλιτεύει την κοροϊδια για το νέο αστυνομικό μέγαρο Ηγουμενίτσας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Την πολιτική ανεπάρκεια του κ. Γιόγιακα, δεν μπορεί να την πληρώνει άλλο ο νομός Θεσπρωτίας"

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

  

Ως εδώ. Αξίζουμε καλύτερα. Στις 21 Μαΐου ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την Αλλαγή.
Συνέχεια...

Παραμυθιά: Έστησαν προεκλογική φιέστα στο Μητσοτακη με παιδιά... (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαΐου 11, 2023 0
Παραμυθιά: Έστησαν προεκλογική φιέστα στο Μητσοτακη με παιδιά... (+ΒΙΝΤΕΟ)

Προεκλογική φιέστα με παιδιά έστησαν στο πλαίσιο της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Παραμυθιά, σύμφωνα με βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με τον ίδιο να βρίσκεται σε ρόλο… Μαυρογυαλούρου.

Ειδικότερα, στο βίντεο του PeriodikoStep & paramythianews, φαίνονται παραταγμένοι μαθητές, συντονισμένα και όχι αυθόρμητα, καθώς ακούγεται και ο καθοδηγητής για το που θα καθίσουν, ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι στιχομυθίες, όπου ακούγεται να τους λέει «συνέχεια θα το λέτε έτσι, δεν θα κουραστείτε».

Μάλιστα φαίνονται και τα νοήματα προς τους μαθητές για να ξεκινήσουν να φωνάζουν τα συνθήματα που τους είχαν υπαγορεύσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού έβγαλε σέλφι με τους μαθητές τους είπε «χαριτολογώντας»: «Όλες οι απουσίες δικαιολογημένες, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα, ότι αυτό είναι ένα μάθημα πολιτικής αγωγής!».

Απορίας άξιο πώς βρέθηκαν εκεί οι μαθητές και γιατί δεν βρίσκονταν στο σχολείο τους…

Δείτε το βίντεο:


Την ίδια στιγμή, σε άλλο βίντεο -πάλι από την Παραμυθιά-, φαίνονται παρατεταγμένα μικρότερα παιδιά αυτή τη φορά, να περιμένουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγει από το όχημα, με τον «καθοδηγητή» να φωνάζει «λίγο τα παιδιά, εδώ η νεολαία, ελάτε για το πλάνο τα παιδιά, μπροστά τα παιδιά, η νεολαία».

Συνέχεια...

Συνελήφθη ημεδαπός στην Ηγουμενίτσα για μεταφορά παράτυπου μετανάστη

Μαΐου 11, 2023 0
Συνελήφθη ημεδαπός στην Ηγουμενίτσα για μεταφορά παράτυπου μετανάστη

Συνελήφθη χθες (10-5-2023) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπου μετανάστη.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εντόπισαν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ημεδαπός, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επιπλέον ένας αλλοδαπός.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο αλλοδαπός είχε εισέλθει το πρωί της ίδιας ημέρας παράνομα στη χώρα μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων, ενώ τον είχε παραλάβει λίγο νωρίτερα από σημείο της πόλης της Ηγουμενίτσας ο ημεδαπός, προκειμένου να τον μεταφέρει έναντι αμοιβής στην Πρέβεζα.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του ημεδαπού, καθώς και συνολικό χρηματικό ποσό 485 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα

Μαΐου 11, 2023 0
Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηγουμενίτσας και το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. του Δήμου, σας προσκαλούν στο 3ο Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών Χορών, το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 και ώρα 19:30, στο 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας (28ης Οκτωβρίου 7).

Συμμετέχουν χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα, που θα μας διασκεδάσουν με χορούς Ηπείρου, Μακεδονίας, Μικράς-Ασίας, Θράκης, Σαρακατσάνων, Πελοποννήσου και Αιγαίου.
Συνέχεια...

Ευχαριστήριο οικογένειας Βεζδρεβάνη προς όσους συμπαραστάθηκαν στο πένθος της

Μαΐου 11, 2023 0
Ευχαριστήριο οικογένειας Βεζδρεβάνη προς όσους συμπαραστάθηκαν στο πένθος της

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ

Αφού ετελέσαμε και το 40νθήμερο

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Για την ανάπαυση της φιλάνθρωπης ψυχής του απροσδοκήτως και προώρως αποθανόντος ΚΩΣΤΗ μας

θεωρούμε ΧΡΕΟΣ να εκφράσουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας, βγαλμένες από τα μύχια των πονεμένων καρδιών μας, προς όλους όσοι ΚΑΘ’ ΟΙΟΝΔΗΜΟΤΕ τρόπο μας συμπαραστάθηκαν στο ΒΑΡΥΤΑΤΟ πένθος και ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ στους:

1. Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη μας κ.κ. ΤΙΤΟ για το παρηγορητικό του Μήνυμα.

2. Τον χοροστατήσαντα στην νεκρόσημο ακολουθία Ιερέα του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας πατέρα Ελ. Κωνσταντή για την μεστή περιεχομένου ομιλία του.

3. Τους Ιερείς, που ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ, προσήλθαν και μετείχαν στην εξόδιο ακολουθία.

4. Τους Ιερείς, που προσήλθαν στο σπίτι μας ή μας ετηλεφώνησαν ή μας έστειλαν μηνύματα για να δηλώσουν την συμμετοχή τους στο πένθος μας.

5. Το πλήθος της ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, που θλιμμένη οδήγησε τα βηματά της κοντά μας για να μας συμπαρασταθεί.

…. Και προσήλθε με τους Θεσμικούς εκπροσώπους της, και τις ξεχωριστές προσωπικότητες. Ήτοι:

· Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ και τον Προέδρον του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. ΠΕΤΡΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, που απέθεσαν στεφάνια στη ΣΟΡΟ Του ΚΩΣΤΗ μας.

· Τους Θεσπρωτούς Βουλευτές κ.κ. Β. Γιόγιακα – Μ. Κάτση

· Τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλη

· Τους Δημάρχους Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς κ.κ. Ι.Λώλον, Σπύρον Παππά και Ιωάννη Καραγιάννη με πολλούς εκ των Δημοτικών Συμβούλων τους.

· Την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Στ. Μπραίμη

· Τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Στ. Καλογιάννη

· Τον Θεσπρωτό πρώην Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιον Μποροδήμον

· Τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μάκη Κιάμο

· Τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μουργκάνας κ. Π. Ανυφαντή

· Τους νυν και πρώην Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, ήτοι: Ρεγγίνα Δηλαβέρη, Αλ. Λάμπρου, Ν. Κάτσιο, Αντ. Φίλη, Ηλιάνα Σπανοπούλου

· Τον πρώην Θεσπρωτό Υπουργό κ. Αλέκο Παπαδόπουλο

· Τους πρώην Θεσπρωτούς Υφιπουργούς κ.κ. Θ. Κούρτη – Αντ. Μπέζα

· Τους πρώην Αιρετούς Νομάρχες κ.κ. Νικ. Τσώνην – Ηλία Λιάκον

· Τους νυν και τ. Προέδρους Κοινοτήτων

· Τους πρώην Δημάρχους κ.κ. Π. Λιάκον, Θ. Πάντον, Αν. Νταήν, Γεώργιο Κάτσινον

· Τον τ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παραμυθιάς κ. Ι. Γκορέζην.

· Την τ. Πρόεδρον του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας κ. Μ. Σαμίου.

· Τον Πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγο Θεσπρωτίας κ. Π. Τζιοβάραν

· Τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Αλ. Πάσχον

· Τον Πρόεδρο των Λογιστών κ. Χρίστον Κισσόπουλον

· Τους νυν και πρώην Προέδρους Αδελφοτήτων (επιτρεψατέ μας να αναφέρομε ξεχωριστά, καθ’ όσον είναι 94 ετών τον τ. Προέδρον Αδελφότητος Γηρομεριατών Πατρών κ. Ηλίαν Τρίγκον)

· Τον Σουλιώτην Στρατηγόν ε.α. Λάμπρον Τζαβέλλαν και τον διαπρεπή υιό του Δικηγόρο κ. Κ. Τζαβέλλαν

· Τους Θεσπρωτούς Αντιστράτηγους ε.α. κ.κ.Βας. Τζίγκον – Γρηγ. Μούκαν

· Τους μαχόμενους για την Θεσπρωτία μας Εκπροσώπους του Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου κ. Β. Νταή, κ. Ευ. Μάστορα, κυρία Βάσω Γκόρου, κ. Γρ. Τζιοβάρα, κ. Ε. Αναστασίου, κ. Κ. Τσώνην, κ. Χρήστο Γκορέζην, κ. Νικ. Φάτσιο, κ. Γ. Κώτσην, κ. Ε. Χούμο, κ. Φ. Μαραζόπουλο.

· Την Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού ΚΥΡΙΑ Σάκη Κυπραίου

· Τον τ. Διοικητή του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, Αλευροβιομήχανον κ. Κ. Λούλη

· Τον Πρόεδρο τ. Βουλευτών και Ευρωβουλευτών κ. Αριστείδη Τσιμπλάκο

· Τον Πρόεδρον της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Ελ. Τζόκαν

· Τους Θεσπρωτούς Τεχνο- Οικονομικούς Συμβούλους κ.κ. Αχιλλέα Νίνο (INTERAMERICAN) Ιωάννην Στάθην (MARFIN κλπ), Δημ. Κοτσώνην (Επιχειρήσεις ΛΑΤΣΗ)

· Τον Θεσπρωτό επιχειρηματία Πέτρο Ρουσάνογλου

· Τον Θεσπρωτό Εκδότη κ. Παν. Σοκόλην

· Τον πρώην Εκλεκτό Συνεργάτη μας στην Αθήνα κ. Σωτηρίον Τζοβάρα

· Τους Θεσπρωτούς Συγγραφείς Κ.Κ. Αριστοτέλην Παππά (από Καστρί), Κ. Σπυρόπουλον (από Σίδερη), Δημ. Σαφίκον (από Λίστα)

· Τους οικογενειακούς φίλους από την Ήπειρο, το Αθηναϊκό Λεκανοπέδιο, την Αιτωλοακαρνανία, την Μαγνησία, την Κέρκυρα, την Κορινθία, την Λάρισα, την Βέροια, την Κρήτη κλπ., κλπ.,κλπ!

· Ευχαριστίες Θερμές εκφράζομε προς τις ευγενικές και καλοσυνάτες ΚΥΡΙΕΣ, που, επί 40 ημέρες, εκράτησαν το ΣΠΙΤΙ μας ανοικτό και περιποιήθηκαν το πλήθος των Επισκεπτών.

· Η συμπαράσταση ΟΛΩΝ σας, Ανωνύμων και Επωνύμων, μας βοήθησε να κρατηθούμε στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας και ευχόμεθα ο θεός να προστατεύει τις οικογένειες ΟΛΩΝ σας. Ο ΚΩΣΤΗΣ μας ας είναι ο τελευταίος που έφυγε τόσο Απροσδόκητα και τόσο Πρόωρα.

Η Ευχαριστούσα ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ
Συνέχεια...

Προεκλογικά ...φανταχτερά και άλλες σκέψεις (+ΒΙΝΤΕΟ)- Του Άλκη Φάτσιου

Μαΐου 11, 2023 0
Προεκλογικά ...φανταχτερά και άλλες σκέψεις (+ΒΙΝΤΕΟ)- Του Άλκη Φάτσιου

Του Άλκη Φάτσιου
Δικηγόρου

1) Συνειδητά ΑΠΩΝ, από τον προεκλογικό ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ (και βεβαίως ΟΧΙ από τον ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ…) ορυμαγδό, που αναφέρεται σε πλάνα, σε προγράμματα, σε στόχους και σε τόσα άλλα βαρύγδουπα, μέσα από φανταχτερά σποτ και διαφημίσεις (εμπόριο γαρ..), και τα οποία επιδιώκουν να ερεθίσουν και να εκφράσουν ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ και ΠΑΡΟΔΙΚΑ (με συχνές επαναλήψεις όμως…) το μάτι και τις αισθήσεις των ανθρώπων, ΧΩΡΙΣ να θίγουν όμως, ούτε στο ΕΛΑΧΙΣΤΟ, τα πραγματικά ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ, των ΠΟΛΛΩΝ...

2) Συνειδητά ΑΠΩΝ, από το σύνολο των ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΦΩΝΑΣΚΟΥΝΤΩΝ ατόμων και συλλογικοτήτων (πλην ολίγων εξαιρέσεων, γνωστών εις τους εν τη Ιερουσαλήμ παροικούντες) και μάλιστα με πάθος και ένταση, μήπως και γίνουν πιστευτοί …και οι οποίοι ήταν συνειδητά ΑΠΟΝΤΕΣ καθ’ όλην τη χρονική περίοδο δηλ. από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι και τώρα, στη διεκδίκηση για λύση ή έστω στην αναφορά, ΟΛΩΝ των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ που αφορούσαν και αφορούν τους ΠΟΛΛΟΥΣ, στην δε ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, είτε ΠΑΘΗΤΙΚΑ είτε ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ, ήταν και ΕΙΝΑΙ αντίθετοι, στο ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ…

3) Συνειδητά ΠΑΡΩΝ, για λόγους αρχής, με τις όποιες ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ και ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ μου ΑΝΤΟΧΕΣ και ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, όλα τα ΧΡΟΝΙΑ, όλες τις ΩΡΕΣ και ΣΤΙΓΜΕΣ, που αυτό ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ και ΑΠΑΙΤΕΙ το καλώς εννοούμενο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, το ΣΥΜΦΕΡΟΝ των ΠΟΛΛΩΝ …. και φυσικά ΟΧΙ ‘’παρών ‘’, ΜΟΝΟ σε μια 15μερη ή έστω μηνιαία προεκλογική ενασχόληση, κάθε 4 ή 5 χρόνια, σκοπός της οποίας είναι μόνο το στενό ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ που αυτομάτως μεταφράζεται σε ΚΑΘΑΡΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ… κάθε μορφής…

4) Με αυτά τα δεδομένα, επιλέγω - μεσούσης αυτής της προεκλογικής περιόδου, αυτής της λεγομένης (ψευδεπιγράφως..) ‘’ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ‘’ όπου δήθεν ‘’τώρα μιλάει ο κυρίαρχος λαός‘’… και χωρίς βέβαια να του πέφτει λόγος, για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα –να παραθέσω– αναρτήσω ένα αριστουργηματικό, ποιητικό και μουσικό άκουσμα, με λίγες σκέψεις μου, που κάθε φορά, αυτό το έργο τέχνης, μου φέρνει στο νου…

Είναι το ‘’ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ‘’..

Πρόκειται για μια ΜΑΓΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ, μια ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ, που συναντάται, που ενώνεται, σε μία ονειρική και αόρατη ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ, αφ΄ ενός μεν η καθηλωτική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, έτσι όπως αυτή ξεδιπλώνεται και καταγράφεται από τον, εκ των κορυφαίων μας ποιητών, ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, αφ’ ετέρου δε με την ΘΕΙΑ και ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΗ θα έλεγα, μουσική δημιουργία του τεράστιου ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ στο εμβληματικό του, ‘’ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ‘’… Ιδανικό δε όχημα σε αυτή την υψηλή όσμωση της τέχνης ( ποίηση, γλώσσα, μουσική ) η ΔΩΡΙΚΗ φωνή του ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ…

Πολλά θα μπορούσα να πω, τόσο για την ποιητική γλώσσα του ΕΛΥΤΗ, όσο και για τη μουσική, τη συγκεκριμένη, του Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ… Περιορίζομαι να πω, ότι η συγκεκριμένη ΜΟΥΣΙΚΗ, κυριολεκτικά ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΙΑΠΛΑΤΑ, τις ΠΟΡΤΕΣ όλων των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, και τα οδηγεί με ασφάλεια σε όλους τις λεωφόρους της Αισθητικής…

Αναφορικά δε με την ελληνική γλώσσα του ΕΛΥΤΗ, διακρίνεις χωρίς αστερίσκους, μία καλλιέπεια υψηλού επιπέδου, αλλά ταυτόχρονα διακρίνεις το γήινο αυτής και το σμίξιμό της με τον καημό, τα όνειρα, και την βαθιά ανθρώπινη, υπόσταση της πραγματικής ελληνικής κουλτούρας, του λαού γενικότερα… με τέτοιο τρόπο, που να δικαιώνεται, μία από τις πλέον σημαντικούς πολιτικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα, η ΧΑΝΑ ΑΡΕΝΤ η οποία όταν ήταν εξόριστη, στη Γαλλία κατ’ αρχήν, και στην Αμερική μετά, για να ξεφύγει από το Χιτλερικό – Ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας ρωτήθηκε : ‘’Τι νοσταλγεί περισσότερο από την πατρίδα της;;‘’. Αυτή απάντησε: ‘’Τη γλώσσα μου, αυτή είναι η πατρίδα μου, αυτή νοστάλγησα’’

Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν, ότι κάπως είναι αταίριαστο, να εμφιλοχωρούν οι διάφορες μορφές Τέχνης (ποίηση, μουσική κ.λ.π) στην παράθεση πολιτικών σκέψεων.. Επιγραμματικά, απαντώ, πως ναι, ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΣΥΜΒΑΤΟ, αλλά και αναγκαίο. Η συνάφεια ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ γενικότερα είναι όχι απλά δεδομένη, αλλά αυτά τα δύο διανοητικά ανθρώπινα αποτελέσματα, διέπονται από μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ… Έχω αναφερθεί αναλυτικότερα σε παλαιότερα άρθρα μου. Εδώ περιορίζομαι, να θυμίσω την αναφορά του μεγάλου ποιητή ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ, όταν ρωτήθηκε σχετικά: <<Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ… ΜΑ ΣΑΝ ΦΑΚΟΣ ΝΑ ΜΕΓΕΘΥΝΕΙ…>>.

Σας προτρέπω λοιπόν, να αναζητήσετε αυτό το άκουσμα. Οι συνήθεις αναγνώστες μου βέβαια, μπορούν να το ακούσουν στο προφίλ μου, στο τέλος του παραπάνω κειμένου.

Ηγουμενίτσα ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
9 Μαΐου 2023 ΔΙΚΗΓΟΡΟΣΣυνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Απόψε στις 20:30 στο ΠΑΝΘΕΟΝ η συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλητή το Θανάση Τζίμα

Μαΐου 11, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Απόψε στις 20:30 στο ΠΑΝΘΕΟΝ η συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλητή το Θανάση Τζίμα


Απόψε στις 20:30 στο ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλητή το Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνέχεια...

Παρέμβαση Αλέκου Παπαδόπουλου πριν τις εκλογές με επιστολή προς τους αρχηγούς των τριών κομμάτων

Μαΐου 11, 2023 0
Παρέμβαση Αλέκου Παπαδόπουλου πριν τις εκλογές με επιστολή προς τους αρχηγούς των τριών κομμάτων

Για τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα χρεοκοπία, προειδοποιεί τα κόμματα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Ο κ. Παπαδόπουλος, σε ανοιχτή επιστολή προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων, κάνει λόγο για μια ρόδινη εικόνα που εμφανίζεται στους ψηφοφόρους όσον αφορά την εξέλιξη και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, κρύβοντας τα δομικά προβλήματα και προειδοποιεί ότι ανεύθυνες και αστόχαστες επεκτατικές πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν εκ νέου σε χρεοκοπία.

«Η ευθύνη σας ως επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας θα είναι βαριά και μη συγγνωστή αν η χώρα εκτροχιαστεί δημοσιονομικά, μέσα σε αυτήν την 10ετία ή στις αρχές της επόμενης», λέει στους αρχηγούς ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
Η επιστολή

«Ανοιχτή επιστολή προς τους Αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων.

Θέμα: Τα ρίσκα του εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,

Απευθύνομαι σ’ εσάς με αίσθηση ευθύνης, επίγνωσης και σεβασμού, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκ. Το συγκεκριμένο δημοσιονομικό στοιχείο προβλήθηκε μετ’ επιτάσεως ως δήθεν πρωτοφανές επίτευγμα, ενώ αντίθετα άλλα δημοσιονομικά στοιχεία μείζονος σημασίας προβλήθηκαν ανεπαρκώς ή αποσιωπήθηκαν παντελώς.

Συγκεκριμένα, αποσιωπήθηκε ότι το 2022:

(α) Το αποτέλεσμα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ήταν έλλειμμα 4.727 εκ. (επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες περιλαμβανομένων των τόκων, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες χωρίς τους τόκους).

(β) Το ύψος του δημόσιου χρέους σε απόλυτους αριθμούς ξεπέρασε αυτό που είχε κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 356.256 εκ. (171,3% του ΑΕΠ), το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

(γ) Το ύψος του κρατικού χρέους ξεπέρασε αυτό που ήταν κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 400.276 εκ. (192,4% του ΑΕΠ), μακράν το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

(δ) Οι κυβερνητικές εγγυήσεις - εν δυνάμει χρέος- ξεπέρασαν τα 29,8 δισ., μακράν οι μεγαλύτερες από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

(ε) Το πραγματικό ΑΕΠ υπολείπεται ακόμη του πραγματικού ΑΕΠ που είχε η χώρα πριν από την πρόσφατη κρίση χρέους (ΑΕΠ 2011: 194,2 δισ., ΑΕΠ 2022: 192,1 δισ.)

(στ) Το ονομαστικό ΑΕΠ είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ονομαστικό ΑΕΠ που είχε η χώρα πριν από την πρόσφατη κρίση χρέους (ΑΕΠ 2011: 203,3 δισ., ΑΕΠ 2022: 208 δισ.).

Χωρίς διάθεση να αμφισβητήσω το νομότυπο των εγγραφών και την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνω ότι η σύμμετρη προβολή των παραπάνω συνιστά προσπάθεια εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης και σημαντικό πολιτικό ρίσκο δημοσιονομικής διαχείρισης την επομένη των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. 

Γιατί οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης είναι σε θέση να ακτινογραφούν ακριβέστερα τα μεγέθη και να απαιτήσουν προσαρμογές τις οποίες το εκλογικό σώμα θα είναι ανέτοιμο να δεχτεί. Σ’ αυτό το πνεύμα θέλω να κάνω και κάποιες επιπλέον επισημάνσεις.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και εύλογα ερωτηματικά η τεράστια διαφορά (44,1 δισ.) μεταξύ δημόσιου και κρατικού χρέους. Η διαφορά αυτή ήταν μόλις 12 δισ. το 2011 και 25 δισ. το 2019. Δεδομένου ότι το Κράτος είναι ένας μόνο από τους εκατοντάδες φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, πώς εξηγείται το δημόσιο χρέος να είναι πολύ μικρότερο από το κρατικό χρέος;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των ορισμών δημόσιου και κρατικού χρέους. Δημόσιο χρέος είναι το σύνολο των χρεών όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους (δανειστές εκτός Γενικής Κυβέρνησης), ενώ κρατικό χρέος είναι το σύνολο των χρεών του Κράτους προς όλους τους δανειστές του (εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης).

Πώς γίνεται, λοιπόν, όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μαζί να έχουν χρέος πολύ μικρότερο από το χρέος του Κράτους; Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εμφανίσει το δημόσιο χρέος μικρότερο, υπερδιπλασίασε το δανεισμό του Κράτους από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και απέφυγε ισόποσο δανεισμό από τις αγορές. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ είχε δανειστεί στις 31.12.2022 από την Τράπεζα της Ελλάδος με συμφωνίες επαναγοράς (repos) διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης 46,7 δισ. Το χρέος αυτό δεν προσμετράται στο δημόσιο χρέος, αφού στο δημόσιο χρέος προσμετράται μόνο το χρέος του Κράτους προς τους δανειστές του εκτός Γενικής Κυβέρνησης.

Οι όγκοι δημόσιου και κρατικού χρέους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα, αφού στο τέλος του 2022:

(α) Υπήρχαν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1.710 εκ. ( ήδη 2.502 εκ. τέλος Μαρτίου 2023).

(β) Υπήρχαν εκκρεμείς επιστροφές φόρων 658 εκ.

(γ) Είχε ετεροχρονιστεί η πληρωμή δαπανών 1.383 εκ. ευρώ.

(δ) Υπήρχαν εκκρεμείς καταπτώσεις εγγυήσεων 1.300 εκ. και

(ε) ενδεχομένως πολλές ακόμη άγνωστου ύψους υποχρεώσεις.

Οι τεράστιοι όγκοι δημόσιου και κρατικού χρέους, η διαρκώς επιδεινούμενη διάρθρωσή τους (μεγάλη αύξηση του πολύ βραχυπρόθεσμου δανεισμού, repos), καθώς και η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων δανεισμού εμβάλλουν σε ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα του Κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (περίπου όσα παρέλαβε το 2019, 36-38 δισ.) και εξασφαλίζουν μία άνεση δανεισμού, καθώς και μία σιγουριά αν προκύψουν δυσκολίες. Ωστόσο, από τα παραπάνω δεδομένα ανακύπτουν ορισμένα σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα:

(α) Αν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είναι 36-38 δισ., τότε πώς μπόρεσε η Κυβέρνηση να δανειστεί 46,7 δισ. στις 31.12.2022;

(β) Αφού η Κυβέρνηση έχει ήδη δανειστεί και δαπανήσει όλα τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πώς αυτά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης;

(γ) Τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων (Κοινό Κεφάλαιο) με τι όρους τα δανείστηκε η Κυβέρνηση από την Τράπεζα της Ελλάδος; ειδικότερα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (οι εισφορές των εργαζομένων στους ατομικούς κουμπαράδες που διαφημίζει η Κυβέρνηση) με τι όρους τα δανείστηκε;

(δ) Είναι θεμιτό να δανείζεται η Κυβέρνηση τις εισφορές των εργαζομένων με συμφωνίες επαναγοράς (repos) για ταμειακή διευκόλυνσή της και λογιστική μείωση του δημόσιου χρέους;

(ε) Ποιος μεριμνά για την αποδοτική επένδυση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος εργαζομένων και συνταξιούχων;

(στ) Ποιος εκπροσωπεί τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων στις συμφωνίες επαναγοράς (repos) που συνάπτει ο ΟΔΔΗΧ με την Τράπεζα της Ελλάδος και δανείζεται τις εισφορές τους;

(ζ) Σκοπεύει και είναι σε θέση η Κυβέρνηση να επιστρέψει τα δανεικά από τα ασφαλιστικά ταμεία (Κοινό Κεφάλαιο), ώστε να αξιοποιηθούν αποδοτικότερα;

Οι ασταμάτητα προβαλλόμενες αναβαθμίσεις, η μη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ακόμη εκτεθειμένα στη ζώνη της κερδοσκοπικής κατηγορίας και η κατ’ εξαίρεση αγορά τους από την ΕΚΤ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και άνευ όρων. 

Κατόπιν αυτών είναι αυτονόητο ότι τα περιθώρια επιπλέον δανεισμού για τη χώρα είναι πολύ περιορισμένα. Τυχόν υπέρβαση αυτών των περιθωρίων η όποια αξιοπρόσεκτη διόγκωση του δανεισμού από τις αγορές αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση των περιθωρίων κινδύνου στα επιτόκια δανεισμού. 

Δυστυχώς, ο δανεισμός από τις αγορές φαίνεται ότι είναι πλέον για την Κυβέρνηση και τη χώρα μονόδρομος, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να καταλήγει σε δύσβατο μονοπάτι αν δεν γίνει μια πιο συνετή διαχείριση των προσδοκιών. Με αυτό το σκεπτικό, ο ακριβής προσδιορισμός της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας πριν από τις επικείμενες εκλογές μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη των δεινών της τραυματικής κρίσης χρέους.

Η συνεχής και συγχρονισμένη προβολή μιας ρόδινης εικόνας για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν επιτρέπει στον πολίτη να χαράξει και να ακολουθήσει αξιόπιστη προσωπική και επαγγελματική πορεία. 

Πρόσφατο παράδειγμα, η καταιγιστική και συγχρονισμένη προβολή του σχετικά ασήμαντου και ουσιαστικά ανύπαρκτου πρωτογενούς πλεονάσματος και η εξαφάνιση του ελλείμματος πολλών δισεκατομμυρίων, καθώς και της πρωτοφανούς διόγκωσης δημόσιου και κρατικού χρέους. Θα είναι άραγε αυτές οι εκλογές ευκαιρία να τεθούν προς συζήτηση τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας ή θα επαναληφθούν τα ίδια σφάλματα που μας οδήγησαν στη πρόσφατη χρεοκοπία;

Η ευθύνη σας ως επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας θα είναι βαριά και μη συγγνωστή αν η χώρα εκτροχιαστεί δημοσιονομικά, μέσα σε αυτήν την 10ετία ή στις αρχές της επόμενης κάτω από το βάρος των επαναλαμβανόμενων ανεύθυνων και αστόχαστων επεκτατικών πολιτικών.

Πιστεύω βαθιά και επιτρέψτε μου να σας προτείνω την άμεση συγκρότηση από κοινού μιας σταθερής Εθνικής Δημοσιονομικής Στρατηγικής, έστω μετά τις εκλογές, ως άφευκτη ανάγκη λόγω της επικίνδυνα ασθενούς ακόμη ελληνικής οικονομίας.

Νομίζω ότι αυτά και πολλά άλλα αδιάψευστα και βοώντα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σας υποχρεώνουν, ως επικεφαλής των κόμματων εξουσίας, να ακολουθήσετε αυτόν τον αναπόφευκτο, οδυνηρό, προσωπικό και πολιτικό μονόδρομο.

Με τιμή
Αλέκος Παπαδόπουλος, 
πρώην Υπουργός Οικονομικών
Συνέχεια...

Μισθώνει τις παραλίες για 3 χρόνια ο Δήμος Ηγουμενίτσας...!

Μαΐου 11, 2023 0
Μισθώνει τις παραλίες για 3 χρόνια ο Δήμος Ηγουμενίτσας...!

Δημοπρασία για την εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού & παραλίας για ομπρελοκαθίσματα, καντίνες και θαλάσσια μέσα αναψυχής, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας στις 19 Μαϊου 2023, όπως διαπιστώσαμε τυχαία στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Και λέμε τυχαία, διότι ο Δήμος, εκτός από την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία δημοσίευση στον τοπικό Τύπο, θα έπρεπε να το κάνει ευρέως γνωστό με όλα τα δυνατά μέσα, ακόμη και από τη δραστήρια σελίδα που διατηρεί στο facebook. 

Το γεγονός ότι δεν το έπραξε, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν πολλοί στη δημοπρασία, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη τιμή, άρα μεγαλύτερο όφελος για το Δήμο, αλλά να συνεχιστεί ένα καθεστώς όπου συγκεκριμένα άτομα και οικογένειες, διαχειρίζονται τις παραλίες του Δήμου Ηγουμενίτσας εδώ και πολλά χρόνια και λειτουργούν σαν ιδιοκτήτες τους...

Κάτι όμως που εντοπίσαμε στη διακήρυξη της δημοπρασίας, είναι πιο ανησυχητικό. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού οι κοινόχρητοι χώροι θα εκμισθωθούν για 3 έτη και όχι μόνο για τη φετινή θερινή περίοδο, όπως συμβαίνει τόσα χρόνια...

Το θέμα είναι σοβαρό, δεδομένου ότι είναι αμφίβολης νομιμότητας η συγκεκριμένη απόφαση, αλλά δημιουργεί και ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για την επόμενη δημοτική αρχή, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο έχουμε δημοτικές εκλογές...

Μήπως η δημοτική αρχή του κ. Λώλου, έχει αντιληφθεί ότι του χρόνου δεν θα έχουν τα ηνία του Δήμου και σπεύδουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ψηφοφόρων τους, περιορίζοντας ταυτόχρονα την επόμενη δημοτική αρχή (όποια κι αν είναι αυτή) στο να εκμεταλλευτεί τις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου με τον τρόπο που αυτή θα νομίζει ως τον καλύτερο δυνατό για το Δήμο και για τους δημότες;;;

Ακόμη κι αν είναι νομότυπη η απόφασή τους, θεωρούν ότι είναι ηθική, ώστε να δεσμεύσουν για 3 χρόνια όλες τις παραλίες του Δήμου, λίγους μήνες μάλιστα πριν τις εκλογές;;;;

Την απόφαση μάλιστα δεν υπογράφει ο ίδιος ο Δήμαρχος, αλλά ο αντιδήμαρχος κ. Δονάτος Μαρτίνης. Μάλλον ο Δήμαρχος, ως έξυπνος που είναι, φοβήθηκε να βάλει την υπογραφή του σε μια τέτοια απόφαση...

Δείτε τις 3 διακηρύξεις...


Συνέχεια...

Το τριήμερο πρόγραμμα των Εορτών Σουλίου σε Παραμυθιά και Σούλι

4 «γαλάζιες σημαίες» και φέτος στις παραλίες της Θεσπρωτίας

Μαΐου 11, 2023 0
4 «γαλάζιες σημαίες» και φέτος στις παραλίες της Θεσπρωτίας

4 «γαλάζιες σημαίες» θα κυματίζουν και φέτος στις παραλίες της Θεσπρωτίας.

Συνολικά 11 παράλιες στην Ήπειρο και 617 ειναι οι βραβευμένες ακτές, με την Ελλάδα να κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που διαχειρίζεται το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
- Αγ. Παρασκευή (Πέρδικα)
- Δρέπανο (Ηγουμενίτσα)
- Καραβοστάσι (Πέρδικα)
- Μέγα Άμμος (Σύβοτα)
Συνέχεια...

Η χειραψία του υποψήφιου βουλευτή - Του Πωλ Μαντέλου

Μαΐου 11, 2023 0
Η χειραψία του υποψήφιου βουλευτή - Του Πωλ Μαντέλου

Η προεκλογική περίοδος βρίσκεται στην τελική ευθεία. Οι εκστρατείες των υποψήφιων βουλευτών δίνουν και παίρνουν, όπως και οι γνωστές χειραψίες..

Έτσι, θυμηθήκαμε μια από τις όμορφες κωμικές ιστορίες του Πωλ Μαντέλου, για μια χειραψία ενός υποψήφιου βουλευτή, κάποτε στο Φιλιάτι. Το αναδημοσιεύουμε, έτσι για να ευθυμήσουμε λίγο, αλλά και να προσέχουν οι υποψήφιοι στις χειραψίες τους...

Η χειραψία του βουλευτή...

Του Πωλ Μαντέλου

Στη γειτονιά μου στο Φιλιάτι, κατοικούσε η κυρά-Παρασκευή. Είχε τρία παιδιά, δυο αγόρια και μια κόρη. Ήτανε χήρα και αγωνιζότανε μόνη της για τα παιδιά της. Βοηθούσαν και εκείνα για τις ανάγκες του σπιτιού.

Κάποια μέρα καθώς έκανε κάποιες δουλειές, λόγω μιας απροσεξίας, τραυμάτισε μ’ ένα μαχαίρι το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού της. Επήγε στο φαρμακείο, της βάλανε ιώδιο και της το δέσανε εωσότου κλείσει η πληγή. Η πληγή έκλεισε, όμως φαίνεται ότι είχε κοπεί κάποιο νεύρο και το δάχτυλο δεν ίσιωνε αλλά καθόταν τεντωμένο προς το εσωτερικό της παλάμης. Τότε, που να βρεθεί νευροχειρούργος για να κάνει επέμβαση;

Η αγαθή και φτωχή αυτή γυναίκα είχε πρόβλημα στις δουλειές, δεν μπορούσε να σκάψει τον κήπο, να ζυμώσει και γενικά το δάχτυλο της έφερε πολλές δυσκολίες. Μην ξέροντας τι να κάνει, έμαθε να ζει έτσι και προσπαθούσε να κάνει δουλειές με το αριστερό χέρι.

Μια Πέμπτη, κατέβηκε στο παζάρι στο Φιλιάτι. Τότε γινότανε μεγάλο παζάρι στο Φιλιάτι. Από τα γύρω χωριά φέρνανε ό,τι είχαν με γαϊδουράκια και άλογα, τα πουλούσαν και μετά ψωνίζανε από τα μαγαζιά. Ο κόσμος περίμενε την Πέμπτη αφού δουλεύανε όλα τα μαγαζιά, εμπορικά, κουρεία, καφενεία, όλα γεμάτα. Βγήκε στην αγορά και η κυρά-Παρασκευή. Ψώνισε φρούτα, μπάμιες, φασολάκια, ντομάτες, όλα φρέσκα από τους κήπους των γύρω χωριών.

Εκεί ήταν και οι υποψήφιοι βουλευτές για να χαιρετήσουν τους ψηφοφόρους για να τους προτιμήσουν, διότι σε λίγες ημέρες θα είχαμε εκλογές. Έτσι, άρχισαν τις χαιρετούρες σε γνωστούς και αγνώστους. «Ω, τι κάνεις αγαπητέ, τι κάνει η οικογένεια; Αν μπορώ να σε βοηθήσω, μετά τις εκλογές έλα να με βρεις». Ο κόσμος τους έλεγε τα προβλήματά του και εκείνοι τους υπόσχονταν μετά τις εκλογές να τους τα λύσουν όλα.

Η κυρά-Παρασκευή, είχε κάνει τα ψώνια της και κρατούσε στο αριστερό χέρι τρεις τσάντες, όταν την πλησίασε ένας υποψήφιος βουλευτής και της είπε: «Τι κάνετε κυρία μου, τι κάνει η οικογένεια»; Και άπλωσε το χέρι να την χαιρετήσει. Η κυρά-Παρασκευή δεν μπορούσε να αφήσει τις τσάντες για να τον χαιρετήσει με το αριστερό χέρι και υποχρεωτικά του έδωσε το δεξί χέρι για χαιρετούρα. Όπως ο υποψήφιος βουλευτής της έπιασε το χέρι, το έσφιξε δυνατά για να δείξει ότι η χειραψία ήτανε θερμή και ειλικρινής. Το τεντωμένο δάχτυλο της κυρά-Παρασκευής ακούμπησε στην παλάμη του υποψήφιου βουλευτή. Εκείνος που δεν ήξερε ότι το δάχτυλο ήτανε σακάτικο, νόμισε ότι του έκανε σεξουαλικό υπονοούμενο. Τα μούτρα του έδειξαν σα να ξαφνιάστηκε και χωρίς να πει τίποτα έφυγε τρέχοντας από κοντά της.

Η αγαθή γυναίκα, καταντράπηκε και έφυγε στενοχωρημένη για το σπίτι. Καθώς κόντευε να φθάσει στο σπίτι της, αντάμωσε μια γειτόνισσα, την κυρά-Καλλιόπη και της λέει: «Κυρά-Καλλιόπη, αυτό που έπαθα σήμερα, καλύτερα να ανοίξει η γης να με καταπιεί. Θα το μολογήσω και της πλάκας που θα μου βάλουν στο μνήμα όταν πεθάνω».

«Τι έπαθες κυρά-Παρασκευή»; τη ρώτησε η γειτόνισσα.

«Το και το, ήρθε ο υποψήφιος βουλευτής, χαρούμενος μου επήρε το δεξί χέρι να με χαιρετήσει και έγινε το κακό. Το δάχτυλο το σακάτικο ακούμπησε στην παλάμη του και νόμισε ότι του έκανα σεξουαλικό υπονοούμενο. Αν έβλεπες κυρά-Καλλιόπη τα μάτια του, το πρόσωπό του. Ξαφνιάστηκε ο άνθρωπος, δεν το περίμενε. Εγώ κυρά-Καλλιόπη προτιμούσα να πεθάνω εκείνη τη στιγμή από τη ντροπή που πήρα».

Η κυρά-Καλλιόπη την παρηγόρησε και κρυφά χαμογελούσε και είπε: «Τι σου κάνει η ζωή καμιά φορά χωρίς να φταις; Μην στενοχωριέσαι, εσύ δεν το έκανες επίτηδες, παρεξήγηση ήτανε». Φεύγοντας η κυρά-Παρασκευή, είπε στη γειτόνισσά της: «Εγώ σου είπα τον πόνο μου. Θα σε παρακαλέσω να μείνει εδώ, μην το μάθουν και γίνω μπολιορί».

Η κυρά-Καλλιόπη τη …διαβεβαίωσε ότι δεν θα το μάθει κανείς και να μείνει ήσυχη. Σε λίγο το ήξερε όλη η γειτονιά και την άλλη μέρα όλο το Φιλιάτι, αφού όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους. Την άλλη μέρα πάνει η κυρά-Παρασκευή, βγήκε έξω, άρχισαν τα πειράγματα: «Ε, μω κυρά-Παρασκευή, δεν μου δίνεις κι εμένα μια χειραψία σαν του βουλευτή»; Η κυρά-Παρασκευή κατάλαβε ότι η κυρά-Καλλιόπη δεν κράτησε κλειστό το στόμα της. Έτσι όμως μάθαμε κι εμείς την ιστοριούλα και έπειτα από τόσα χρόνια τη μαθαίνουν σήμερα και οι καινούριοι Φιλιαταίοι. Το πάθημα του υποψήφιου βουλευτή…!

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Πωλ Μαντέλου: Λες και ήταν χθες - Φιλιατιώτικες ιστορίες. 
Για παραγγελία του βιβλίου στείλτε μήνυμα στο 6945 114 015)
Συνέχεια...

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: Έξω από την Ε.Ε. για να ζήσουν οι αγρότες-κτηνοτρόφοι

Μαΐου 11, 2023 0
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: Έξω από την Ε.Ε. για να ζήσουν οι αγρότες-κτηνοτρόφοι

Η κυβέρνηση και όλος ο αντιδραστικός συνασπισμός εξουσίας που συνδιαμορφώνει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια με αμείωτους ρυθμούς τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο περιβάλλον, μέσω της συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των πάντων, της πλήρους υποταγής στην αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών του κλάδου και της συγκέντρωση της παραγωγής και του πλούτου σε λίγα χέρια. 

Αυτή η πολιτική έχει εκσφενδονίσει το κόστος παραγωγής με τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, των φαρμάκων, το πετρέλαιο και το ρεύμα. Αυτή η πολιτική επιβάλλει τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα , την ασυδοσία των ανοιχτών τιμών των μεγαλεμπόρων, των τυποποιητών και των βιομηχάνων ενώ την ίδια ώρα τα σούπερ – μάρκετ ρουφάνε το λαϊκό εισόδημα.

Αυτή η πολιτική δεν αλλάζει με εκλογικούς σωτήρες όλων των ειδών. Δε παίρνει διορθώσεις παρά μόνο ανατροπή. Με πραγματικά μπλόκα και κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς –εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου. Για τη διαγραφή του «χρέους», για την αντικαπιταλιστική – διεθνιστική αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, για ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις. Με αγροτική παραγωγή και προϊόντα για τις ανάγκες του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους, σε πλήρη αρμονία με τη φύση…

Καλούμε σε αγώνα για:

· Φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα. Χτύπημα της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων.

· Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα (με κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας) και νερό (όπως στους βιομήχανους).

· Κατάργηση του ΦΠΑ και μείωση των τιμών σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Κατάργηση του «Μητρώου αγροτών».

· Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή.

· Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.. Πλήρη, δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ (100%) φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου σε όλη τη χώρα.

· Όχι στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής του αρδευτικού νερού μέσω ΣΔΙΤ.

· Ανθρώπινες συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες.

· Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς, Έλληνες και Μετανάστες, όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Υπάρχει άλλος δρόμος!!!

Με ενίσχυση του ρεύματος που παλεύει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και το “ξήλωμα” του καταστροφικού συστήματος που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές των ανθρώπων.

Πολιτικοί σωτήρες δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν, η ελπίδα βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στον δικό μας αταλάντευτο αγώνα για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.

Στις 21 του Μάη ψηφίζουμε
στηρίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αντικαπιταλιστική Αριστερά!
Συνέχεια...