04/07/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Τα μπουζούκια και η αστυνομία, ενώνουν την εξουσία...

Απριλίου 07, 2023 0
Τα μπουζούκια και η αστυνομία, ενώνουν την εξουσία...

Sold out ήταν η συναυλία του δημοφιλούς τραγουδιστή Γιώργου Σαμπάνη που διοργάνωσε το Σάββατο 1 Απριλίου η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας σε κέντρο διασκέδασης στην Ηγουμενίτσα. (Το είδαμε κι αυτό...)

Πλήθος αστυνομικών, και σύσσωμες οι αρχές του τόπου. Βουλευτές, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, με λίγα λόγια όλη η τοπική εξουσία...

Και βέβαια, μιας και έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, τόσο για τις εθνικές όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι υποψήφιοι δεν έχασαν την ευκαιρία να βρουν ένα έτοιμο και μεγάλο κοινό για να βγάλουν λόγο. Ορισμένοι δε, φάνηκαν -από τη γλώσσα του σώματος- ότι ήταν έτοιμοι να τραγουδήσουν κιόλας...

Και βέβαια, αγκαλιασμένοι όλοι, πίνοντας το ουισκάκι τους ξέχασαν κι αυτοί για λίγο τη βαρετή καθημερινότητα στην οποία πρέπει να λύσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα της περιοχής... Να ξεσκάσουν λίγο από την γκρίνια των πολιτών...


Υπό αυτή την έννοια, είχε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της ΕΑΥΝΘ, καθώς είχε πολύ μεγάλη προσέλευση, με όλη την τοπική εξουσία μαζεμένη, ανάλογη δημοσιότητα και προφανώς σημαντικά έσοδα για το ταμείο.

Το γεγονός όμως ότι ο κυβερνητικός βουλευτής κοροϊδεύει στυγνά τους αστυνομικούς της Θεσπρωτίας, μην κάνοντας πράξη τη δέσμευσή του για το επίδομα παραμεθορίου, αλλά και η στάση της κυβέρνησης που κάνει τα στραβά μάτια και δεν αναγνωρίζει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος των αστυνομικών, θα έπρεπε να προβληματίσει τους ίδιους τους αστυνομικούς...


Στα γλέντια όλοι στήνονται πρώτο τραπέζι πίστα, ενώ στις διεκδικήσεις των πολιτών γυρνάνε την πλάτη...


Ωπα...! 

Σ.Σ. Το φωτογραφικό υλικό αλιεύσαμε από το συνάδελφο Νίκο Φάτσιο και τον thesprotikospalmos.gr
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: "Ο Ανακριτής έρχεται" στο θέατρο ΦΑΟΣ το Σαββατοκύριακο από τη ΘΕ.Ο.ΦΙΛ.

Απριλίου 07, 2023 0
Ηγουμενίτσα: "Ο Ανακριτής έρχεται" στο θέατρο ΦΑΟΣ το Σαββατοκύριακο από τη ΘΕ.Ο.ΦΙΛ.

«Ο Ανακριτής έρχεται» 

«Ο Ανακριτής έρχεται» από τη Θεατρική Ομάδα Φιλιατών, το Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Απριλίου στο θέατρο ΦΑΟΣ στην Ηγουμενίτσα. 

«Δεν ζούμε μόνοι, είμαστε μέλη ενός σώματος, είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον». Η Θεατρική Ομάδα Φιλιατών, καταφέρνει, 13 χρόνια τώρα, να δημιουργεί ακατάπαυστα, ανεβάζοντας κωμικά και δραματικά έργα, ενώ μετέχει σχεδόν κάθε χρόνο, σε φεστιβάλ και θεατρικές συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα, αποσπώντας πάντοτε θετικές κριτικές αλλά και βραβεία. 

Τελευταία μεγάλη παράγωγη της το «Ο Ανακριτής έρχεται» ένα αστυνομικό θρίλερ, που κατά βάθος είναι ένα κοινωνικό και φιλοσοφικό έργο, για τη συλλογικότητα και την ατομική ευθύνη. Ένα κλασικό αριστούργημα του Τζων Πρίσλεϋ, που ανήκει πλέον στην κληρονομιά του καλού εγγλέζικου θεάτρου και θεωρείται ένα αστυνομικό θρίλερ με βαθύ κοινωνικό υπόβαθρο. 

Ο «Ανακριτής» έκανε πρεμιέρα στη Μόσχα το 1945 από δύο διάσημους θιάσους συγχρόνως, ενώ στο Λονδίνο πρωτοπαίχτηκε το 1946. 

Τον περασμένο Μάρτιο, η παράσταση της ΘΕ.Ο.ΦΙΛ. διακρίθηκε στο 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου Καρδίτσας, όπου το Βραβείο 1ου Ανδρικού Ρόλου, απενεμήθη στο Χρήστο Ευαγγελίδη, για το ρόλο του Ανακριτή. 

Το έργο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ηγουμενίτσα, το Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Απριλίου στην Ηγουμενίτσα στο Θέατρο «ΦΑΟΣ» (Κυρά Βασιλικής 9) 

Παίζουν με σειρά εμφανίσεως 
ΕΛΕΝΑ ………………………………………………….. Τέσια Άννα 
ΕΥΑ: ……………………………………….. Γόγολου Σπυριδούλα 
ΑΛΚΗΣ: …………………………… Χρήστου Ηλίας-Δημήτρης 
ΒΕΝΙΕΡΗΣ ……………………………………Σκεύης Δημήτρης 
ΑΛΕΞ ………………………………………… Σιοκόλης Βαγγέλης 
ΛΙΖΑ………………… …………………………………Πόπη Μπότου 
ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ …………………………… Ευαγγελίδης Χρήστος 

Μουσική επένδυση /Φωτισμοί/Επιμέλεια κοστουμιών: Μυλωνά Ιφιγένεια Σκηνοθεσία /σκηνικά/προσαρμογή κείμενου: Σκεύης Δημήτρης 

Θέατρο «ΦΑΟΣ» (Κυρά Βασιλικής 9) 
Ώρα 21:00 
Γενική Είσοδος 8 € 
Πληροφορίες /Κρατήσεις 697 260 3443
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων

Μαθητές "ανακαλύπτουν" το αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Απριλίου 07, 2023 0
Μαθητές "ανακαλύπτουν" το αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Η Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ξεκίνησε την υλοποίηση ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» https://www.facebook.com/edulll/


Μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και της Α΄ Τάξης Γυμνασίου γεμίζουν τα εδώλια του θεάτρου, ζωντανεύουν το χώρο και ανακαλύπτουν με βιωματικό τρόπο και δημιουργικές δραστηριότητες την αρχιτεκτονική, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία του θεατρικού οικοδομήματος, αλλά και τη γένεση της θεατρικής πράξης.


Ο ενθουσιασμός όλων, μικρών και μεγάλων, είναι έκδηλος!

Σε πρώτη φάση έλαβαν μέρος:
· Δημοτικό Σχολείο Ασπροκκλησίου – Σαγιάδας
· 1ο Δημοτικό Σχολείο Πάργας
· Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου
· Γυμνάσιο Παραμυθιάς

Για συμμετοχή των σχολικών ομάδων, πληροφορίες στα τηλέφωνα 26650 21417, 28539 (Θ. Λάζου).
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ευρωπαίοι φοιτητές παρουσίασαν προτάσεις για το ΞΕΝΙΑ (πρώην ΤΕΙ)

Απριλίου 07, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Ευρωπαίοι φοιτητές παρουσίασαν προτάσεις για το ΞΕΝΙΑ (πρώην ΤΕΙ)

Παρουσίαση εργασιών φοιτητών Ευρωπαϊκής Αποστολής 4 Ανωτάτων Σχολών Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικού Σχεδιασμού

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου, η παρουσίαση των εργασιών της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 4 Ανωτάτων Σχολών Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικού Σχεδιασμού από το Παρίσι, τη Νάντη, την Αθήνα και το Μιλάνο, που φιλοξενήθηκαν στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο της Β’ φάσης εργασιών του ευρωπαϊκού προγράμματος «Τουριστικοί Μοντερνισμοί και Μεσόγειος - Το Mοτέλ Ξενία της Ηγουμενίτσας».

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν 8 πιθανά σενάρια ένωσης του Μοτέλ Ξενία (σχεδιασμένο από τον Άρη Κωνσταντινίδη το 1959) με τις γύρω υποδομές, με σκοπό τη δημιουργία ενός λειτουργικού και ελκυστικού αστικού ιστού κτιρίων και αξόνων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννης Λώλος, αφού καλωσόρισε τις Ευρωπαϊκές Αποστολές, μεταξύ των άλλων, δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να συγχαρώ για την αξιέπαινη προσπάθεια και να ευχαριστήσω και τις 4 Αποστολές, οι οποίες, προσφέροντας εθελοντικά φρέσκιες ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου του Ξενία και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας, εμπλούτισαν το όραμά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας, μέσω παρεμβάσεων ανάδειξης του πολιτιστικού μας αποθέματος και του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Ειδικότερα ευχαριστώ την κα Δήμητρα Κανελλοπούλου, συντονίστρια του προγράμματος και καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Παρισιού τους κ.κ. Julien Perraud και Fabienne Boudon, καθηγητές στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Νάντης, τον κ. Λεωνίδα Κουτσουμπό, επικ. καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τους κ.κ. Carolina Pacchi και Andrea Parma, καθηγητές του Πολυτεχνείου του Μιλάνου καθώς και όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Τσουμάνης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας κ. Μιχάλης Γκίκας, ο Αντιδήμαρχος καθημερινότητας κ. Γεράσιμος Φουσέκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Θεόδωρος Δήμας καθώς και εργαζόμενοι του Δήμου.
Συνέχεια...

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των υποψηφίων Βουλευτών Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Απριλίου 07, 2023 0
(+ΒΙΝΤΕΟ) Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των υποψηφίων Βουλευτών Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ 

Με μαζική συμμετοχή φίλων του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ηγουμενίτσα, η παρουσίαση των τριών υποψηφίων βουλευτών Θεσπρωτίας.

Στο κατάμεστο από κόσμο όλων των ηλικιών, Πολιτιστικό Κέντρο "ΠΑΝΘΕΟΝ", οι Κάτσιος Χρήστος, Μέμμου Αγγελική και Τάτση Μάγδα, συστήθηκαν στους ψηφοφόρους της Θεσπρωτίας και ανέπτυξαν το όραμα τους για την επόμενη μέρα, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Θεσπρωτίας.

Κοινή συνισταμένη στις ομιλίες των τριών υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ ήταν το κάλεσμα για συστράτευση στους ψηφοφόρους του δημοκρατικού - προοδευτικού τόξου και η έντονη κριτική σε Νέα Δημοκρατία και Σύριζα, για την διακυβέρνηση της χώρας την τελευταία δεκαετία.

Ο Χρήστος Κάτσιος μεταξύ άλλων ζήτησε να τελειώνουμε με το βαθύ κράτος της Νέας Δημοκρατίας των υποκλοπών της αποστασίας και της οικογενειοκρατίας, καθώς και με τον κ. Τσίπρα που τα τελευταία 12 χρόνια εχει γίνει συνώνυμο του πολιτικού αριβισμού. "Είμαστε το Κίνημα που μπορεί να δώσει σταθερότητα, προοπτική, ανάπτυξη και ρεαλισμό" σημείωσε ο υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας, φέρνοντας για παράδειγμα τις τελευταίες τομές του ΠΑΣΟΚ στην διαφάνεια και την δημόσια διοίκηση, όπως το taxis net, η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ενιαία αρχη πληρωμών κ.α, ενώ ζήτησε από τους φίλους της προοδευτικής παράταξης να σηκώσουν την χώρα και τον ήλιο ψηλά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η Αγγελική Μέμμου μεταξύ άλλων σημείωσε πως χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση που να μην είναι όμηρος παρωχημένων ιδεολογικών αγκυλώσεων που μας κρατά στάσιμους, μια κυβέρνηση που με αυτοπεποίθηση και τόλμη θα αντιπαρατεθεί, σε νοοτροπίες και λογικές που υπονομεύουν την εξέλιξη και την πρόοδο. "Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μην διακρίνεται από την αλαζονεία της αριστείας και συγκεντρωτισμό, να μην είναι εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες και ξεπερασμένα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης" ανέφερε η υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως "πρέπει να εγγυηθούμε ένα κράτος δικαίου που θα σέβεται τους θεσμούς και την σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης, μιας δικαιοσύνης αμερόληπτη και ανεξάρτητη που να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον"

Η Μάγδα Τάτση μεταξύ άλλων ζήτησε να υψώσουμε το ανάστημά μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο που θα εγγυάται την οικονομική μας ευμάρεια, την σωματική και ψυχική μας υγεία, την πρόοδο και την ευημερία. "Η δημοκρατία, η αξιοκρατία, η παιδεία, η υγεία, η εργασία βιάζονται καθημερινά", ανέφερε η υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας, "πως ζούμε σε μία εποχή που αρκετοί γονείς δεν έχουν την οικονομκή δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που οι πολίτες στιβάζονται στις δημόσιες δομές υγείας για παροχή υπηρεσιών, που το ενεργειακό κόστος έχει φτάσει στα ύψη με την ακρίβεια να μαστίζει την κοινωνία και με τους πληστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσπρωτίας Ιωάννης Γεωργίου ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Υπεύθυνος Οργανωτικού της Ν.Ε. Αθανάσιος Σιντόρης.

(Δείτε την παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ, στο παρακάτω βίντεο του Βαγγέλη Χαλμαντζή)Συνέχεια...

Τη σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών του ΟΛΗΓ ζητάει ο Μ. Κάτσης από τους αρμόδιους Υπουργούς

Απριλίου 07, 2023 0
Τη σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών του ΟΛΗΓ ζητάει ο Μ. Κάτσης από τους αρμόδιους Υπουργούς

Με αίτημα του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ζητά να κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.), που υπογράφηκε μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ιδιώτη αναδόχου, ώστε να μπορεί να ενημερωθεί ο κάθε πολίτης για το περιεχόμενο της. Ακολουθεί το κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων όπως αυτό κατατέθηκε:

Προς τους Υπουργούς:

- Οικονομικών
- Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Να κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.)»

Στις 21 Μαρτίου 2023, υπογράφηκε η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες GRIMALDI EUROMED S.p.A. - MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε..

Παρά τα πανηγυρικά δελτία τύπου που ακολούθησαν την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών, και τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων, οι πολίτες της Θεσπρωτίας δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα όπως δικαιούνται, για το περιεχόμενο της εν λόγω σύμβασης, τους γενικούς και ειδικούς όρους που τη συνοδεύουν, καθώς και τις τυχόν ρήτρες που περιέχονται σε αυτή.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι βαρύνουσας γεωπολιτικής σημασίας, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την άσκηση λιμενικής πολιτικής της χώρας. Όμως, ακόμη και σήμερα που έχει συντελεστεί η αγοραπωλησία μετοχών μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ιδιώτη αναδόχου, η τοπική κοινωνία έχει πλήρη άγνοια σχετικά με το περιεχόμενο της σύμβασης, με ευθύνη της κυβέρνησης, που έχει επιλέξει από την πρώτη μέρα μία διαδικασία με εν κρυπτώ ενέργειες και χωρίς την παραμικρή λογοδοσία. 

Η όποια ενημέρωση των πολιτών, προέρχεται είτε μέσω διαρροών, είτε μέσω αντικρουόμενων δημοσίων τοποθετήσεων πολιτικών παραγόντων της κυβέρνησης που συσκοτίζουν και δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.

Κατόπιν των παραπάνω,

Αιτούμαι όπως καταθέσουν εγγράφως οι αρμόδιοι υπουργοί στη Βουλή:

Τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.), μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες GRIMALDI EUROMED S.p.A. - MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε..

Ο αιτών βουλευτής
Κάτσης Μάριος

Συνέχεια...

Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Απριλίου 07, 2023 0
Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Σας ενημερώνουμε ότι από τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 έως 21 Απριλίου, τα Κ.Ε.Π. του Δήμου Ηγουμενίτσας θα λειτουργούν για το κοινό από τις 8:00 έως τις 16:00, εκτός της Μεγάλης Πέμπτης, 13.4.2023, όπου θα λειτουργήσουν έως τις 13:00.

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Ο Βασίλης Γιόγιακας για τον ΟΛΗΓ και τις παραχωρούμενες εκτάσεις στους δήμους

Απριλίου 07, 2023 0
Ο Βασίλης Γιόγιακας για τον ΟΛΗΓ και τις παραχωρούμενες εκτάσεις στους δήμους

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για την παραχώρηση στον Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών της διαχείρισης τμημάτων που ανήκαν στη χερσαία ζώνη του Λιμένα Ηγουμενίτσας και του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η παραχώρηση της διαχείρισης περιοχών της χερσαίας ζώνης λιμένα στην Ηγουμενίτσα και τη Σαγιάδα είναι γεγονός. Αναφέρεται ρητά και προβλέπεται σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρηση του ΟΛΗΓ. Αυτό είναι οριστικό και δεν αλλάζει, ανεξάρτητα από το πότε θα κυρωθεί η Σύμβαση Παραχώρησης.

Μάλιστα η παραχώρηση περνά απ’ ευθείας στους Δήμους, δηλαδή όχι μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας καθώς τότε θα έπρεπε να καταβληθεί από τους Δήμους κάποιο τίμημα και όχι αμελητέο, αφού μιλάμε για μια έκταση άνω των 1.200 στρεμμάτων.

Στη Σύμβαση Παραχώρησης εξαιρούνται επίσης και παραχωρούνται στην τοπική κοινωνία πρόσθετα τμήματα που είχαν ζητήσει οι Δήμοι αλλά δεν ήταν μέσα στην απόφαση του 2017: ο παραλιακός δρόμος της Ηγουμενίτσας, τα δύο κτήρια δίπλα στο πάρκινγκ και το μεγάλο κτίριο της Περιφέρειας, τα γήπεδα του τένις, οι χώροι που για τα τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών καταστημάτων σε Πλαταριά, Σύβοτα και Σαγιάδα. Διατηρείται η δωρεάν στάθμευση ενώ ο επενδυτής να αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκσυγχρονίσει το πάρκινγκ και να το συντηρεί μέχρι να λήξει η σύμβαση παραχώρησης.

Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια κάναμε έναν, κυριολεκτικά, αγώνα δρόμου με τη διοίκηση του ΟΛΗΓ και την άμεση συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Οικονομικών, για την εξυγίανση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας, τις νομιμοποιήσεις και την επαναχάραξη γραμμής αιγιαλού και παραλίας στη Σαγιάδα, την Πλαταριά και τα Συβότα.

Ύστερα από τουλάχιστον είκοσι χρόνια αδικαιολόγητης αδράνειας, έλλειψης σχεδιασμού και περιβαλλοντικών προδιαγραφών, διασφαλίστηκε η σωστή λειτουργία των λιμανιών και έγινε πράξη το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να μπορεί να χρησιμοποιεί με ασφάλεια τις κοινόχρηστες εκτάσεις που δεν ήταν αναγκαίες εδώ και χρόνια για λιμενικές δραστηριότητες.

Όσοι λοιπόν επιμένουν να «κουνούν το δάχτυλο» είναι αυτοί που δεν έκαναν τίποτα μέχρι το 2019 για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς της χερσαίας ζώνης λιμένα. Δεν έκαναν τίποτα για να εξαιρεθούν περισσότερα τμήματα υπέρ των δήμων. Δεν έκαναν τίποτα για να δοθούν χώροι αναψυχής και άθλησης στην τοπική κοινωνία.

Τουλάχιστον ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει στη δύσκολη θέση να μην υπερψηφίσει τις διατάξεις για την παραχώρηση των περιοχών στους δήμους και για το ανταποδοτικό τέλος.

Ναι, γιατί πέραν των άλλων, υπάρχει και ένα ποσό που θα παίρνουν κάθε χρόνο οι δήμοι, ένα 3,5% από τα έσοδα του ΟΛΗΓ…

Δεν θα κουραστώ να λέω ότι όσοι μιλάνε για «ξεπούλημα» είτε δε γνωρίζουν, είτε θέλουν να παραπλανήσουν τον κόσμο, όπως κάνουν τελευταία με το άλλο ψέμα, αυτό για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Για όσες και όσους θέλουν να γνωρίζουν αυτό που ισχύει, όχι αυτό που θέλουν να μας πείσουν κάποιοι, να πούμε δύο μόνο πράγματα:

Ένα, δεν πωλείται κάτι. Γη, ακίνητα και εγκαταστάσεις ήταν και θα είναι στην κυριότητα του Δημοσίου, ήταν και θα είναι δημόσια περιουσία. Ο ΟΛΗΓ, είτε με την προηγούμενη, είτε με τη νέα μετοχική σύνθεση, έχει πάρει από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί, να εκμεταλλεύεται και να λειτουργεί ακίνητα και εγκαταστάσεις της χερσαίας λιμενικής ζώνης μέχρι το 2062. Είναι μίσθωση, ενοίκιο, όχι πώληση.

Δεύτερον, το τίμημα της παραχώρησης ξεπέρασε κατά πολύ κάθε εκτίμηση. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι το ποσό των 84 και εκατομμυρίων ευρώ περίπου 50 φορές τα κέρδη προ φόρων του ΟΛΗΓ και το ένα τέταρτο της χρηματιστηριακής αποτίμησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που όμως έχει 25πλάσιο τζίρο. Όποιος λέει κάτι άλλο, είτε δεν έχει ιδέα από τέτοιες αξίες, είτε επιδιώκει να παραπλανήσει.

Το ποσό του τιμήματος δείχνει τις δυνατότητες ανάπτυξης που βλέπει ο επενδυτής, όπως δείχνει και την πρόθεσή του – το έχει δηλώσει άλλωστε – να κρατήσει τα τιμολόγια ανταγωνιστικά, γιατί έτσι κερδίζει και ο ίδιος αλλά και όλοι οι πελάτες του λιμανιού.

Καταλαβαίνω ότι κάποιοι περίμεναν να αποτύχει η προσπάθεια για την εξυγίανση της χερσαίας ζώνης και για τις παραχωρήσεις στους δήμους.
Δυστυχώς γι’ αυτούς, αλλά ευτυχώς για τους συμπολίτες μας, η προσπάθεια πέτυχε.

Μέσα στα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έγιναν όλα όσα δεν είχα γίνει τα προηγούμενα είκοσι.

Αυτή είναι η διαφορά μας άλλωστε: στα τζάμπα λόγια, την αδράνεια και τη μιζέρια τους, εμείς απαντάμε με πράξεις, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για την προκοπή του τόπου μας.

Συνέχεια...