01/28/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Μ.Κάτσης: Διασκέψεις με φορείς της εκπαίδευσης Θεσπρωτίας - Απαιτείται ασφάλεια για το άνοιγμα των σχολείων

Ιανουαρίου 28, 2021 0
Μ.Κάτσης: Διασκέψεις με φορείς της εκπαίδευσης Θεσπρωτίας - Απαιτείται ασφάλεια για το άνοιγμα των σχολείων 

Σειρά διασκέψεων με φορείς της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μ. Κάτσης, εν αναμονή των αποφάσεων σχετικά με την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συναντήθηκε με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας κ. Γ. Κοτσίνα και στη συνέχεια πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γ. Βασιλειάδης, η αντιπρόεδρος Θ. Ντακαλέτση, ο Γραμματέας Κ. Κιτσάτης, ο οργανωτικός Γραμματέας Π. Τσάπες και το μέλος Η. Κουτσής. 


Στις διασκέψεις καταγράφηκε η εικόνα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σήμερα, καθώς και οι αγωνίες των εκπαιδευτικών για τις μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η διαχείριση την περίοδο της πανδημίας. Κύρια αιτήματα ήταν να ανοίξουν τα σχολεία με υγειονομική ασφάλεια, η αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία και η ενίσχυση σε μόνιμους διορισμούς και εκφράστηκε η αποδοκιμασία για τον αντιδραστικό τρόπο που επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας να διεξάγει τις αρχαιρεσίες για τα υπηρεσιακά συμβούλια ώστε οι διαδικασίες να σημειώσουν συντριπτικό ποσοστό αποχής από την διαδικασία. Ανησυχία εκφράστηκε επίσης ότι η Υπουργός καλεί τους εκπαιδευτικούς να αξιολογήσουν και να βάλουν βαθμούς τετραμήνου στους μαθητές, παρ’ όλο που με το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, μόνο 1 στους 4 πανελλαδικά είχε πλήρη και συνεχή πρόσβαση στο σύστημα, ενώ πολλοί αναπληρωτές προσλήφθηκαν τόσο αργά που δεν έχουν προλάβει ούτε να δουν το πρόσωπο των μαθητών τους. Επίσης τονίστηκε η αντίθεση η τηλεκπαίδευση να μην υποκαταστήσει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και μετά το πέρας της πανδημίας στις απομακρυσμένες περιοχές ενώ αναδείχθηκαν και τα χρόνια και δομικά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος. 

Ο Μ. Κάτσης κατέγραψε τα προβλήματα και τις επιτακτικές ανάγκες της εκπαίδευσης και εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως άλλωστε κάνει με διαρκείς παρεμβάσεις στη Βουλή και στον δημόσιο διάλογο. Τόνισε ότι η μάσκα δεν πρέπει να ισοδυναμεί με φίμωση και η ελευθερία και τα δικαιώματα δεν επιτρέπεται να μπαίνουν σε καραντίνα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε ιδιαιτέρως την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία με μείωση μαθητών ανά τμήμα, προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, μαζικά δωρεάν test με συνταγογράφησή τους, αλλά και προτεραιοποίηση των εμβολιασμών όλων των εκπαιδευτικών, όπως έχει άλλωστε ζητήσει η παγκόσμια ομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων εκπαιδευτικών και η UNESCO. Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη για άμεσες λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα υποδομών, όπως, για παράδειγμα, τα προβλήματα ενεργειακών απωλειών σχολείων στη Θεσπρωτία με τάξεις-ψυγεία, με προγράμματα χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισής τους. 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει έρθει συνειδητά με σχέδιο να διαλύσει το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, ώστε το αγαθό της παιδείας να παραδοθεί στα φιλικά της ιδιωτικά συμφέροντα. Εξισώνοντας το 3ετές πτυχίο των κολλεγίων με τα 4ετή και 5ετή των δημόσιων ΑΕΙ, καταργώντας πανεπιστημιακά τμήματα όπως αυτό της Ηγουμενίτσας και μειώνοντας δραματικά τους εισακτέους, πηγαίνοντας την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση δεκαετίες πίσω. Με επαναφορά αντι-επιστημονικών, αντιδραστικών ρυθμίσεων όπως η Τράπεζα Θεμάτων και η βάση εισαγωγής, με πάγωμα των 10.500 μόνιμων διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των 4.500 διορισμών που έγιναν στην Ειδική Εκπαίδευση, γεγονός που ανεβάζει φέτος το ποσοστό αναπληρωτών για πρώτη φορά στο 30%, παρ’ όλες τις έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας. 

Ειδική μνεία έκανε στα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης: «Η κατάρρευση του συστήματος, διαδέχτηκε τη μετατροπή των ψηφιακών τάξεων σε ξέφραγα αμπέλια καθώς δεν υπάρχει σύστημα ταυτοποίησης των εισερχομένων ατόμων. Επίσης ενισχύθηκαν οι ανισοτήτες από τα διαρκή προβλήματα προσβασιμότητας όλων στην πλατφόρμα, με μαθήματα σε καφενεία ορεινών χωριών. Έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να δοθεί εξοπλισμός και συνδέσεις Ίντερνετ σε όσους το έχουν ανάγκη αλλά η κυβέρνηση αδιαφόρησε» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε τη διαθεσιμότητα του σε μια τακτικότερη επικοινωνία και κατέληξε λέγοντας: «Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι πειραματόζωα, ούτε αναλώσιμοι. Απαιτείται η άμεση στήριξή τους για την ομαλή πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να μην θυσιαστεί ακόμα μια σχολική χρονιά ελλιπούς μόρφωσης των νέων, στο βωμό του κυβερνητικού αφηγήματος ότι όλα πάνε καλά». 

Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας"

Ιανουαρίου 28, 2021 0
Βασίλης Γιόγιακας: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας"

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται μια κρίση σε εξέλιξη και συνεχίζει να θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για δύο σημαντικές δωρεές του Ιδρύματος Λάτση στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Θεαγένειο» και σειρά άλλων διατάξεων του Υπουργείου Υγείας.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου με σκοπό την ενίσχυση των νοσοκομείων και των εμβολιαστικών κέντρων, καθώς και στη διατήρηση της απαλλαγής από τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για τους δικαιούχους του πρώην ΕΚΑΣ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας της Θεσπρωτίας αλλά και στη λειτουργία της μονάδας 2 κλινών με προδιαγραφές ΜΕΘ στο νοσοκομείο Φιλιατών, ζητώντας από τον Υπουργό Υγείας να διαθέσει προσωπικό και εξοπλισμό για το διπλασιασμό της δυναμικότητας των διαθέσιμων κλινών. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι, ή τουλάχιστον πρέπει, να είναι αυτονόητο ότι όλα τα κόμματα επικροτούν τις δύο δωρεές του Ιδρύματος Λάτση προς το δημόσιο σύστημα υγείας, και ότι αναγνωρίζουν τη σημασία τους.
Αυτό που δεν φαίνεται να είναι αυτονόητο είναι το πλαίσιο και ο στόχος των περισσότερων από τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, που έχουν απασχολήσει άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης.

Το πλαίσιο όμως είναι ξεκάθαρο:
Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης!
Στην οποία προέχει να σωθούν ανθρώπινες ζωές!
Προέχει αυτοί που έχουν νοσούν πιο σοβαρά να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη νοσοκομειακή φροντίδα!
Προέχει να προστατευθούν όσο περισσότεροι συμπολίτες μας γίνεται από τη νόσο!
Προέχει να μείνει το σύστημα υγείας όρθιο, να διατηρήσει τις αντοχές του!
Αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!

Και η ρητορική της αντιπολίτευσης, τα θέματα που βάζει στη συζήτηση, η θέση που παίρνει σε συγκεκριμένες διατάξεις, δεν μπορούν να αγνοούν την πραγματικότητα αυτή.
Μας ασκήθηκε κριτική γιατί πολλές διατάξεις έχουν, λένε, «διαχειριστική λογική».
Μα αυτό ακριβώς κάνει η Κυβέρνηση!
Διαχειρίζεται - συνεχίζει να διαχειρίζεται - μια κρίση σε εξέλιξη!

Και τι συνεχίζει να κάνει;
Να θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας!
Και στο πεδίο της διαχείρισης των περιστατικών, και στο πεδίο της πρόληψης, με αιχμή το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Αυτό κάνει με την ένταξη των γενικών ιατρών που προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ για να ενισχύσουν τις εφημερίες.
Αυτό κάνει με την άμεση ανάληψη καθηκόντων ιατρών με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που έχουν κάνει αίτηση για ειδικότητα, στο νοσοκομείο της προτίμησής τους.
Αυτό κάνει με την απαλλαγή των γιατρών αναισθησιολόγων από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου.
Αυτό κάνει με την έκτακτη μετακίνηση νοσοκομειακών γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, για να στηρίξουν το διευρυμένο ωράριο στο οποίο θα γίνονται εμβολιασμοί σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία.

Την ίδια στιγμή όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτό το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται και θέματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα πολλών χιλιάδων συμπολιτών μας.
Και με τη συνέχιση της απαλλαγής, από τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων, χαμηλοσυνταξιούχων, πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού.

Όπως είχε δεσμευθεί, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης…
Του ΕΚΑΣ που -ας το θυμίζουμε- κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε «στήριξε τη φτώχεια», με μειώσεις κάθε λογής συντάξεων και δεκάδες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων...
Λύνονται, λοιπόν θέματα, και με την επέκταση της πρόσβασης στην ηλεκτρονική προέγκριση συνταγογράφησης ειδικών θεραπειών και φαρμάκων υψηλούς κόστους.
Αλλά και με την μεγαλύτερη ευελιξία και με τη βελτίωση του συστήματος μεταμοσχεύσεων, ειδικά στην περίπτωση των δωρητών οργάνων που επιθυμούν να βοηθήσουν ένα συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο.

Επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρα από τις προτεραιότητες που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, η Κυβέρνηση παρεμβαίνει και δίνει λύσεις με μακρύ χρονικό ορίζοντα.
Με παρεμβάσεις που μένουν.
Ακούσαμε με ικανοποίηση τον Αναπληρωτή Υπουργό να μας ενημερώνει για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών που εργάζονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Για την προκήρυξη 941 θέσεων γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για τα 600 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει προταθεί να αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση δομών και υποδομών υγείας.

Με ικανοποίηση είδα επίσης -χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας τις οποίες ευχαριστώ και από αυτό το βήμα- να καλύπτονται κρίσιμα κενά στο μοναδικό νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας της Θεσπρωτίας, με την πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Όπως με ικανοποίηση είδαμε ύστερα από χρόνια να λειτουργεί στο νοσοκομείο Φιλιατών η μονάδα 2 κλινών που έχει προδιαγραφές ΜΕΘ.
Και η δυναμικότητα της οποίας μπορεί να διπλασιαστεί - να πάει στις 4 κλίνες - αν, κύριε Υπουργέ, διατεθεί ένας γιατρός και αναπνευστήρες, κάτι που σας ζητώ να δείτε με ενδιαφέρον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση, το υγειονομικό προσωπικό και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της δίνουν καθημερινά μάχες.
Σε συνθήκες που αλλάζουν συνεχώς.
Διαβάζουμε και ακούμε πώς νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού τον κάνουν πιο μεταδοτικό και πιο επικίνδυνο για τη ζωή μας.
Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες, λόγω κορύφωσης της εποχικής γρίπης.
Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και γεμάτος προκλήσεις.
Χωρίς να παραβλέπουμε τα γενικότερα θέματα του δημόσιου συστήματος υγείας, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι, σε μια τέτοια κρίση, οφείλουμε να διαχωρίζουμε αυτό που προέχει, από αυτό που μπορεί να περιμένει.
Και αυτό που μπορεί να γίνει, στις παρούσες έκτακτες συνθήκες, από αυτό που θα θέλαμε να γίνει.

Με αυτά κατά νου, θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Λάτση για τις δωρεές του στο «Γεώργιος Γεννηματάς» και στο «Θεαγένειο».
Που για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να ανταποκρίνεται σε τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες, με τρόπο που κάνει τη διαφορά για χιλιάδες συμπολίτες μας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ


Συνέχεια...

1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - 716 σε όλη τη χώρα με 18 θανάτους

Ιανουαρίου 28, 2021 0
1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - 716 σε όλη τη χώρα με 18 θανάτους

716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19) ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με 18 θανάτους και 268 διασωληνωμένους.
Στη Θεσπρωτία ανιχνεύθηκε 1 νέο κρούσμα και άλλα 6 στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
Π.Ε. Άρτας 0
Π.Ε. Θεσπρωτίας 1
Π.Ε. Ιωαννίνων 6
Π.Ε. Πρέβεζας 0

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48.259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3374 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνέχεια...