04/09/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Σήμερα στις 3 στο Γραικοχώρι το τελευταίο αντίο στο Γιώργο Γούλα

Απριλίου 09, 2019 0

Βαρύ είναι το πένθος στο Γραικοχώρι και σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία. Ένας από τους πιο αγαθούς ανθρώπους, ο Γιώργος Γούλας έφυγε από τη ζωή, πρόωρα και άδικα, σε ηλικία μόλις 55 ετών, από τροχαίο δυστύχημα.
Μέλος της μεγάλης οικογένειας των Γουλαίων από το Γραικοχώρι, ο Γιώργος, επαγγελματίας ελαιοτριβέας, ο καλύτερος στο είδος του, με μεγάλη αγάπη και μεράκι στη δουλειά του, μέσω της οποίας τον γνώρισαν οι περισσότεροι Θεσπρωτοί και τον αγάπησαν, διότι ήταν άνθρωπος αυθεντικός και ειλικρινής. Ντόμπρος, αγαθός και γελαστός! Αυτός ήταν ο Γιώργος! Άνθρωπος πάνω απ’ όλα, πάντα να σταθεί σε όποιον τον είχε ανάγκη. Να χαρεί με τη χαρά σου και να κλάψει με τη λύπη σου!
Άντρας με καρδιά μικρού παιδιού…!
Άνθρωπος με αρχές και αξίες μιας άλλης εποχής μπολιασμένες από την οικογένειά του, κατάφερε στη ζωή του να κερδίσει την αγάπη των συμπολιτών του για τον ξεχωριστό και άδολο χαρακτήρα του.
Σήμερα στις 3 το μεσημέρι στο Γραικοχώρι θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία για το φίλο μας το Γιώργο, με τον οποίο μας συνέδεε προσωπική και οικογενειακή φιλία!
Στους συγγενείς του εκλιπόντα και ιδιαίτερα στον αδερφό του Γιάννη εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας.
Αιωνία σου η μνήμη Γιώργο!!!

Κ.Τ.
Συνέχεια...

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου παρουσίασε το συνδυασμό της

Απριλίου 09, 2019 0

Το Σάββατο (6/4) το πρωί, στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση- παρουσίαση του δημοτικού ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Την εκδήλωση άνοιξε η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Μαρέτα, και αφού προβλήθηκε το σύντομο video spot του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές, το λόγο πήρε ο υποψήφιος δήμαρχος Ηλίας Κουτσής.


Ορισμένα σημεία της ομιλίας του ήταν τα παρακάτω:
«Το ΚΚΕ σας καλεί να συμπορευτούμε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Οι τοπικές εκλογές δεν είναι «κάτι άλλο», είναι απόλυτα ενταγμένες στη συνολική πολιτική αντιπαράθεση. Οι διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και οι «αντιπολιτεύσεις», είτε ανήκουν σε άλλα κόμματα είτε εμφανίζονται με το μανδύα του «ανεξάρτητου», υλοποίησαν ή στήριξαν τις επιταγές της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ενίσχυση της Τοπικής Διοίκησης ως στηρίγματος των επιχειρηματικών ομίλων και ως φορομπηχτικού και αντιλαϊκού μηχανισμού.
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έγιναν αρωγοί της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων. Μάλιστα με τη νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη Ι» η κατάσταση οξύνεται. Αποτέλεσμα, η εκτόξευση της απασχολησιμότητας και της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, η κατακόρυφη μείωση του μόνιμου προσωπικού, η αξιοποίηση του λεγόμενου εθελοντισμού, η συρρίκνωση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, που τις υποκαθιστούν ιδιώτες και ΜΚΟ.
Μόνον οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είτε στη διοίκηση του δήμου είτε ως αντιπολίτευση λειτούργησαν με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και διεκδίκησαν: Καθολική παροχή υπηρεσιών Υγείας, κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, φροντίδα όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων, κρατική χρηματοδότηση για τον πολιτισμό, το μαζικό αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία, συνολικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προστασία του περιβάλλοντος, διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο το κέρδος.
Οι κομμουνιστές Δήμαρχοι έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής τους τις λαϊκές ανάγκες:
·      Εμπόδισαν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη των λαϊκών οικογενειών.
·      Μείωσαν σημαντικά τη δημοτική φορολογία. Χτύπησαν την ανταποδοτικότητα σε λειτουργίες και υπηρεσίες του δήμου.
·      Στήριξαν τα σχολεία, διεύρυναν το δίκτυο των παιδικών - βρεφικών σταθμών. Πήραν πρωτοβουλίες για δομές αλληλεγγύης προς τον κόσμο που ζει στη φτώχεια.
·      Στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στους δήμους τους.
·      Υπερασπίστηκαν και διεύρυναν με λαϊκές κινητοποιήσεις τους χώρους πρασίνου, αθλητισμού, αναψυχής. Διεκδίκησαν γενικότερα έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας.
·      Διεύρυναν το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στηρίζοντας την πρόληψη, τα προγράμματα θεραπείας».


Στη συνέχεια έκανε έναν σύντομο απολογισμό της δράσης της Λαϊκής Συσπείρωσης στον τρέχον Δημοτικό Συμβούλιο, δράσης που αποτελεί και βάση για τις διεκδικήσεις του σήμερα και του αύριο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε και ανέλυσε 9 άξονες:
·         Υποδομές- Εκπαίδευση- Πολιτική Προστασία
·         Δημοτική Φορολογία
·         Στήριξη των Αγώνων των Εργαζομένων
·         Προστασία Ευπαθών Ομάδων – 3η ηλικία- Γηροκομείο
·         Αγροτική Παραγωγή
·         Μικρομεσαίοι Επαγγελματίες- Αυτοαπασχολούμενοι
·         Εξόρυξη Υδρογονανθράκων
·         Ανάδειξη Σημείων Ενδιαφέροντος (δομημένο και φυσικό περιβάλλον)
·         Πολιτισμός - Νεολαία – Άθληση
Στη συνέχεια παρουσίασε τους πρώτους 33 υποψήφιους με τη Λαϊκή Συσπείρωση το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ στον Δήμο Σουλίου τονίζοντας πως:
«Η στήριξη στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ είναι ψήφος ευθύνης, συμμετοχής, αγώνων, διεκδίκησης και αλήθειας. Άλλωστε ο λαός και στα δημοτικά συμβούλια χρειάζεται ανθρώπους αγωνιστές, ανιδιοτελείς, ανεξάρτητους από τις επιταγές ΕΕ και Κλεισθένη, ανθρώπους που δεν ντρέπονται να αποκαλύψουν το πολιτικό τους παρελθόν και παρόν».

Μαρέτας Άρης
Συνταξιούχος οικοδόμος με μεγάλη συνδικαλιστική δράση στο Συνδικάτο Οικοδόμων και στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στις 2 τελευταίες δημοτικές εκλογές και εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος. Με δράση στο κίνημα για περισσότερο από 5 δεκαετίες.
Χόβολου Μαρία
Πτυχιούχος φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου Πατρών. Ιδιοκτήτρια φαρμακείου για πάνω από 30 χρόνια, τα τελευταία 29 στην πόλη της Παραμυθιάς. Μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας.
Δημητρίου Τάσος
Απόφοιτος νοσηλευτικής μέσης τεχνικής σχολής. Έχει εργαστεί ως νοσηλευτής, ως αυτοαπασχολούμενος αγρότης και ως ιδιωτικός υπάλληλος. Μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας.
Πήλιου Άρτεμις
Συνταξιούχος εργαζόμενη του Κέντρου Υγείας Παραμυθιάς. Με δράση στο κίνημα των συλλόγων συνταξιούχων της Θεσπρωτίας. Πρόεδρος για 4 χρόνια του Πολιτιστικού Συλλόγου Ραχουλίου.
Νίκου Ιάσονας
Εργαζόμενος στον κλάδο του επισιτισμού και μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας.
Μάντη- Μπαξεβάνου Ντίνα
Νοικοκυρά, ενεργό μέλος των χορευτικών τμημάτων του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς.
Παππάς Παναγιώτης
Ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει διατελέσει 2 φορές δημοτικός σύμβουλος σε προηγούμενες θητείες με την παράταξη.
Κωσταρά Βαλεντίνα
Απόφοιτη ΙΕΚ Λογιστικής. Έχει εργαστεί ως υπάλληλος γραφείου, βοηθός λογιστή και εργαζόμενη στον επισιτισμό.
Αθανασίου Στέφανος
Συνταξιούχος υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας με συνδικαλιστική δράση. Παλιότερα διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυκής- Ποταμιάς και μέλος του Δ.Σ του ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού σωματείου «Κούγκι». Υποψήφιος σε όλες τις τελευταίες δημοτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Τσιτσολλάρι Γκρέτα
Πτυχιούχος του τμήματος πληροφορικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Έχει εργαστεί τόσο στον κλάδο του επισιτισμού όσο και ως υπάλληλος γραφείου στην περιοχή μας
Ζήκος Θοδωρής
Έμπορος- ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρού καυσίμων στον Ξηρόλοφο.
Μπόλοση Βάσω
Γεννημένη στην Τασκένδη από αγωνιστές γονείς. Εργαζόμενη για χρόνια ως ιδιωτική υπάλληλος και σχεδιάστρια σε τεχνική εταιρία. Αγρότισσα και μελισσοκόμος. Μέλος του Συλλόγου Γυναικών Θεσπρωτίας της ΟΓΕ.
Γαλανόπουλος Θωμάς
Βιοτέχνης και έμπορος με συνεχή παρουσία στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Χρήστου- Τσώνη Αθηνά
Συνταξιούχος εργάτρια. Εργάστηκε για χρόνια στη Γερμανία.
Σπύρου Σωτήρης
Εκπαιδευτικός πληροφορικής και φυσικός υπηρετεί για πάνω από 20 χρόνια στα σχολεία της Θεσπρωτίας. Μέλος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας και υποψήφιος σε όλες τις συνδικαλιστικές εκλογές του κλάδου αλλά και υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις προηγούμενες εκλογές.
Δημητρίου Αννίτα
Πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου στην Παραμυθιά. Μέλος του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Προδρομίου. Μέλος της θεατρικής ομάδας ΘΕΑΤΟ. Με δράση στις τάξεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από τα φοιτητικά της χρόνια.
Βλάχος Σπύρος
Πτυχιούχος γυμναστής εργάζεται ως οικοδόμος και είναι μέλος του Σωματείου Οικοδόμων Θεσπρωτίας. Παλιότερα διετέλεσε προπονητής του ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού σωματείου «Κούγκι» και μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυκής- Ποταμιάς. Υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις προηγούμενες εκλογές.
Τσουρά Μαρία
Πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου της Φρανκφούρτης και εκπαιδευτικός στα «Λαϊκά Μαθήματα» του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας. Μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Μέλος του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής στις τελευταίες εκλογές.
Σιάννας Βαγγέλης
Κτηνοτρόφος. Έχει διατελέσει παλιότερα μέλος αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων. Επί σειρά ετών υποψήφιος με τα δημοτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.
Τζάκου Ματίνα
Πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας. Μέλος του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας και της μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Συμμετέχει στη θεατρική ομάδα ΘΕΑΤΟ.
Σιώζος Ανδρέας
Συνταξιούχος. Μετανάστης στη Γερμανία. Εργάστηκε για χρόνια στον τουριστικό κλάδο και στη βιομηχανία.
Γεωργίου Χρυσηίδα
Αδιόριστη φιλόλογος πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καλλιτέχνης. Μέλος των Δ.Σ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας. Με δράση στις τάξεις της ΚΝΕ και ΚΚΕ από τα μαθητικά της χρόνια.
Κοντός Βασίλης
Οικοδόμος με συνδικαλιστική δράση. Μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσπρωτίας.
Χαντζάρα Ναταλία
Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάζεται ως συμβασιούχος αρχαιολόγος και είναι μέλος του Σωματείου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Με δράση στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ από τα φοιτητικά της χρόνια.
Τόκας Σταύρος
Επί σειρά ετών συνδικαλιζόμενος στο χώρο των ΕΒΕ. Μέλος του ΚΚΕ με συνεχή πολιτική δραστηριότητα. Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΦΟΠ.
Κυριάκη Λίλα
Απόφοιτος του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Άνεργη και νέα μητέρα με μεγάλη δράση στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ από τα μαθητικά της χρόνια.
Χρήστου Ηλίας Δημήτρης
Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός του Α.Π.Θ. Τα τελευταία 8 χρόνια διατηρεί τεχνικό γραφείο στην πόλη της Παραμυθιάς. Μέλος της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας ΘΕΑΤΟ.
Κώτσης Χάρης
Αυτοκινητιστής. Μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βυτιοφορέων.
Λουαλί Σάιντ
Απόφοιτος μηχανολογίας και πληροφορικής του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς. Ιδιωτικός υπάλληλος και μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας.
Δημητρίου Μιχάλης
Συνταξιούχος υπάλληλος της αρχαιολογίας και γλύπτης. Κάτοικος Αυλότοπου.
Ζούμπος Χριστόφορος
Συνταξιούχος οικοδόμος. Για χρόνια συνδικαλιζόμενος με το Συνδικάτο Οικοδόμων.
Ντρίτσος Σωτήρης
Εργάτης και αυτοαπασχολούμενος μετανάστης στη Γερμανία.
Σπύρου Παύλος
Συνταξιούχος υγειονομικός με πλούσια συνδικαλιστική δράση και ως εργαζόμενος και ως συνταξιούχος. Μέλος του ΚΚΕ.



Συνέχεια...

Το CityBranding στην Ηγουμενίτσα

Απριλίου 09, 2019 0

Του Σωτήρη Χαρ. Γιάκη*

Ως Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία, είμαστε μια κίνηση πολιτική, αλλά όχι κομματική, αδέσμευτη και πολυσυλλεκτική. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε, θέτοντας στρατηγικούς στόχους.
Η πόλη μας χρειάζεται ένα Όραμα. Είναι επιτακτική η ανάγκη, όσο ποτέ στο παρελθόν, να αναδείξουμε την Ταυτότητά μας. Να την αναζητήσουμε μέσα στις ρίζες της, στις αφηγήσεις  ιστοριών, συλλογικών αναμνήσεων και προσωπικών εμπειριών. Να αναπτύξουμε το αφήγημα της ίδιας της πόλης. Μιας πόλης σύγχρονης, καθαρής, «έξυπνης», «πράσινης» και πάνω απ’ όλα φιλικής στους πολίτες της. Ένα αφήγημα που θα οδηγείται από το συναίσθημα και θα κατευθύνεται από τα αισθήματα που έχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.
Το Ενετικό κάστρο στο δασάκι, η Ρωμαϊκή έπαυλη στο Λαδοχώρι, ο Ανεμόμυλος του Ζέρη, η «Βρύση-Χότζα», η σπηλιά του Κύκλωπα, ο ναός στο Αγιονήσι. 
Μία αναδιαμορφωμένη πλατεία Δημαρχείου και μία αναπλασμένη παραλιακή ζώνη με ισχυρό πολιτιστικό και πράσινο χαρακτήρα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το θέατρο στο Άπολις με το χώρο αναψυχής, η λειτουργία σύγχρονης και καλαίσθητης Μαρίνας. Η αναβάθμιση και η ανάδειξη του χώρου του Ξενία μέσα από διαβούλευση με το ΤΕΙ Ηπείρου. Η λειτουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης με αναγνωστήριο και σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου.
Και μετά, όλο το οικοσύστημα από Δρέπανο, Μακρυγιάλι και πίσω, στο Δέλτα του Καλαμά. Από πάνω στη χερσόνησο της Λυγιάς με τον οχυρωμένο οικισμό και τη θαλάσσια σπηλιά στα σπλάχνα της. Πιο πίσω ο πύργος του Ραγίου και παραπέρα επιβλητική η Αρχαία Γιτάνη, με το Αρχαίο θέατρο αναστυλωμένο και σε λειτουργία μετά από χιλιάδες χρόνια.
Όλα αυτά θα αποτελέσουν μια σημαντική ροή/διαδρομή μέσα στην πόλη και στη ευρύτερη περιοχή της, ως διακριτές μονάδες μέσα στον ιστό της.
Και βέβαια, η θάλασσα με τις υπέροχες παραλίες, τους κολπίσκους και τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα! Το πάντρεμα του πράσινου με το γαλάζιο, ταυτόσημα στοιχεία θα λέγαμε, με την πόλη την ίδια.
Η ενθάρρυνση και η έμπρακτη στήριξη των νέων ανθρώπων της πόλης μας,  ώστε να πρωτοστατήσουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, στις σύγχρονες τέχνες και στο επιχειρείν.
Ο πολιτισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητας μιας πόλης και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα γι αυτήν.
Πρέπει να πάψουμε να παράγουμε ανακυκλωμένη μιζέρια και να αρχίσουμε να παράγουμε πολιτισμό. Από  πόλη πέρασμα να γίνουμε πόλη προορισμός.
Γι’ αυτό, πολύ ψηλά στην ιεραρχία της πολιτικής μας ατζέντας,  βρίσκεται η ανάδειξη της ταυτότητάς της πόλης.
Μία σύγχρονη διαδικασία γνωστή ως CityBrading.
Στοχεύει στη μεγιστοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής λειτουργίας ενός τόπου (Brown 2000).
Αποτελεί το πιο ρεαλιστικό, ανταγωνιστικό και ελκυστικό όραμα για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης.
Μια πολυδιάστατη διαδικασία, με πολυπαραγοντική διαχείριση καθώς, ο χαρακτήρας μιας πόλης είναι πολύπλευρος και ολιστικός. Μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία για την προώθηση που τόπου.
Θα συγκροτήσουμε άμεσα μια στελεχιακή ομάδα, για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ένα μηχανισμό υψηλής αποτελεσματικότητας με επικεφαλής, έναν Αντιδήμαρχο.
Στη στελέχωση της εξειδικευμένης ομάδας θα συμμετέχει ο αρμόδιος Επιστημονικός Συνεργάτης του Δήμου καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.
Η ομάδα διαχείρισης θα συνεργαστεί στενά με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Τα επιμελητήρια, τον ΟΛΗΓ, τον εμπορικό σύλλογο, το Υπουργείο πολιτισμού και με όλα τα σωματεία πνευματικά, πολιτιστικά και αθλητικά των οποίων ο ρόλος  θα είναι καθοριστικός.
Η ψηφιοποίηση της πόλης καθώς και η διαχείριση της διαδικτυακής παρουσίας της, θα ενταχθούν στις αρμοδιότητες της ομάδας. Το ίδιο και η διαχείριση των προτεραιοτήτων στις δράσεις του ΣΒΑΚ, έχοντας σαν γνώμονα τον τελικό στόχο του CityBranding.
Ταυτόχρονα θα ιδρύσουμε Γραφείο υποδοχής και στήριξης νεανικής πρωτοβουλίας και νεανικής επιχειρηματικότητας, το οποίο θα είναι σε άμεση επαφή με τους νέους, δίχως μεσάζοντες. Άμεση προτεραιότητα είναι να επικοινωνήσουμε το τοπικό όραμα με τους πολίτες ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεση και η σύμπραξή τους.
Όλοι μαζί θα συνδράμουμε στην ανάδειξη της ελκυστικότητας και στην αισθητική ανάπτυξη της πόλης.
Όπως γράφει και η αυθεντία στον τομέα, Keith Dinnie  «Το CityBrading δεν είναι διαφήμιση αλλά ούτε και marketing. Είναι μια φιλοσοφία ευτυχίας πρώτα των ανθρώπων. Στη συνέχεια δημιουργία ατμόσφαιρας που να αγαπιέται».
Η πόλη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ένα συναίσθημα!

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Σωτήρης Γιάκης είναι Χειρουργός Οδοντίατρος και διατηρεί ιδιωτικό Ιατρείο στην Ηγουμενίτσα. Είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του τμήματος Οδοντιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας.
Διετέλεσε Βοηθός στο Ιατρείο Παίδων της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Υπηρέτησε τη Στρατιωτική του θητεία ως στρατεύσιμος Σμηνίας Υγειονομικού, στη Γναθοχειρουργική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και στο Οδοντοστοματολογικό Ιατρείο του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής.
Έχει διατελέσει Γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και Πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Θεσπρωτίας «ΤΙΤΑΝΗ».
Είχε ενταχθεί με την ιδιότητα του Διδάσκοντα-Εκπαιδευτή στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας, για την ειδικότητα Βοηθών Οδοντιατρείου.
Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιάννη Γόγολου




Συνέχεια...

Δήμος Σουλίου! Πως θα ψηφίσουν στις Δημοτικές εκλογές!

Απριλίου 09, 2019 0

Γράφει ο Σταύρος Κωστάρας*

Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 και οι επαναληπτικές την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου 2019. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι νέοι 17 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002. Για τις δημοτικές εκλογές δεν συντάσσονται εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στο δήμο όπου είναι δημότες.. 
Ο Δήμος Σουλίου συνεχίζει να αποτελείται από τις ίδιες εκλογικές περιφέρειες (δημοτικές ενότητες) Παραμυθιάς (εκλεγόμενοι 20), Αχέροντα (εκλεγόμενοι 6) και Σουλίου (εκλεγόμενος 1) που εκλέγουν και τους αντίστοιχα αναγραφόμενους σε παρένθεση δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι είναι και πάλι 27 συνολικά.
Οι κάτοικοι των εκλογικών περιφερειών Παραμυθιάς και Αχέροντα (πρώην Καποδιστριακοί δήμοι) μπορούν να βάζουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια. Οι κάτοικοι της εκλογικής περιφέρειας Σουλίου (πρώην Καποδιστριακή κοινότητα Σουλίου), μπορούν να βάζουν 1 σταυρό σε έναν υποψήφιο της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια.
Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος θα πρέπει ο συνδυασμός του να λάβει το την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (50% +1 ψήφο) από την πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Αν δεν συμβεί αυτό τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στην αρχική εκλογική διαδικασία.
Για τις εκλογές αυτές ισχύει η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Το εκλογικό μέτρο, που προκύπτει από τα έγκυρα ψηφοδέλτια διαιρούμενα με το συνολικό αριθμό εδρών των εδρών (27), καθορίζει από τον πρώτο γύρο τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέξει η κάθε παράταξη. 
Για πρώτη φορά οι εκλογές θα γίνουν με βάση το μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Οι  τοπικές κοινότητες, οι οποίες έχουν πλέον των 300 μονίμων κατοίκων και εκλέγουν 5μελή τοπικά συμβούλια, είναι οι:: Παραμυθιάς (πλέον των 2.000 κατοίκων 7μελές), Γαρδικίου, Γλυκής, Σκανδάλου, Γκρίκας, Ζερβοχωρίου, Καρβουναρίου, Καριωτίου, Κρυσταλλοπηγής, Νεοχωρίου, Ξηρολόφου και Προδρομίου (πλέον των 300 κατοίκων 5μελή).
Όλες οι υπόλοιπες κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων εκλέγουν μόνο τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, σε χωριστή κάλπη, και με ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφονται όλοι οι μεμονωμένοι υποψήφιοι. 
Για τα τοπικά συμβούλια που αποτελούνται από 7 και 5 μέλη οι ψηφίζοντες έχουν δικαίωμα να βάζουν μέχρι 2 σταυρούς.
Για τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, για τους οποίους υφίσταται ενιαίο ψηφοδέλτιο, μπορούν να βάζουν 1 μόνο σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας τους.
Στα ψηφοδέλτια των τοπικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, που εκλέγουν τοπικά συμβούλια, δεν θα υπάρχει ξεχωριστός υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου του συμβουλίου κοινότητας, καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές θα είναι υποψήφιοι σύμβουλοι. Οι πρόεδροι των συμβουλίων των κοινοτήτων αυτών θα εκλέγονται έμμεσα από τους εκλεγέντες συμβούλους της κοινότητας, μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς συμβούλων των δύο πρώτων σε δύναμη συνδυασμών. Σε περίπτωση όμως που ο συνδυασμός που πλειοψήφησε στην κοινότητα έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50% + 1 ψήφος), τότε ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού αναδεικνύεται πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας, και άρα δεν απαιτείται να γίνει εκλογή του από το συμβούλιο
Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων των κοινοτήτων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της οικείας κοινότητας,  με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Άρα οι υποψήφιοι για τα 5μελή μπορεί να είναι μέχρι 8 και για τα 7μελή μέχρι 11.  Τα ψηφοδέλτια των κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων πρέπει να περιλαμβάνουν ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% από κάθε φύλο (άνδρες- γυναίκες). Π.χ σε ψηφοδέλτιο με 8 υποψηφίους αντιστοιχούν 3 γυναίκες ενώ σε ψηφοδέλτιο 11 αντιστοιχούν 4.

                                                     *Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Ηγουμενίτσας με το συνδυασμό
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία


Συνέχεια...