04/09/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Έγκλημα στον αιγιαλό με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Απριλίου 09, 2019 0

Το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες να υπογράψουν διαμαρτυρία κατά του νομοσχεδίου που προωθεί την καταστροφή των ελληνικών ακτών και παραλιών

Για τρίτη φορά από το 2014 ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα, όπως φαίνεται, προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των πανέμορφων παραλιών της χώρας μας. Οι απορρυθμιστικές ρυθμίσεις για τον αιγιαλό κατατέθηκαν στη Βουλή στις 5 Απριλίου, κρυμμένες σε ένα νομοσχέδιο που αφορά κύρωση σύμβασης για την Ασιατική Τράπεζα. Μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις, το Υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα.
Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς απευθύνει ανοιχτή έκκληση προς όλους τους πολίτες για συνυπογραφή επίσημης διαμαρτυρίας (https://support.wwf.gr/action/save_coasts ). Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σκανδαλώδες αυτό νομοσχέδιο που επιτρέπει την καταπάτηση και καταστροφή των ελληνικών ακτών και παραλιών. Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν σε μια εβδομάδα από το WWF προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ως μαζική διαμαρτυρία.
Συγκεκριμένα, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να περάσει προς ψήφιση:
Την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων διαφόρων κατηγοριών στην παράκτια ζώνη. Μερικές κατηγορίες τέτοιων αυθαιρέτων επεμβάσεων αφορούν εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ναυταθλητικούς, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς και υδατοκαλλιεργητικούς σκοπούς (άρθ. 34, παρ. 1.α).
Ανοίγει η πόρτα για συνεχείς τακτοποιήσεις, καθώς για πρώτη φορά τα υπό νομιμοποίηση αυθαίρετα δεν θα περιορίζονται στη γνωστή «κόκκινη γραμμή» της 28ης Ιουλίου 2011 (τότε ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τα αυθαίρετα). Η διάταξη αυτή προβλέπει πως με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα μπορούν να τακτοποιούνται οποιασδήποτε ημερομηνίας αυθαίρετα που αφορούν «έργα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, και έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας» (άρθ. 34, παρ. 1.β).
Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αρνείται πεισματικά, κατά πάγια πολιτική παράδοση, να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη ως κρίσιμη φυσική υποδομή για προστασία ανθρώπων και φύσης και προστασία από την κλιματική αλλαγή.
Περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο.
Η πρώτη νίκη σημειώθηκε
Ήδη, μετά τις πρώτες έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την είδηση του νομοσχεδίου, σημειώθηκε μια πρώτη μικρή, αλλά σημαντική νίκη που ενισχύει τις ελπίδες μας για άμεση και ολική απόσυρση του σκανδαλώδους αυτού νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, από τη διάταξη αιώνιας νομιμοποίησης αυθαιρέτων για λόγους εθνικής σημασίας και δικτύων υποδομής (άρθ. 34, παρ. 1.β), αφαιρέθηκαν τρεις κατηγορίες αυθαιρέτων που αφορούσαν δρόμους και παράνομες επεκτάσεις έργων που είχαν κατασκευαστεί νόμιμα (τυχαίο παράδειγμα: παράνομη ταβέρνα στο κύμα που κατασκευάστηκε ως επέκταση νόμιμα ανεγερθέντος εμπορικού καταστήματος).
Ωστόσο, ολόκληρο το άρθρο 34, το οποίο φέρει τον κομψό τίτλο «Αδειοδότηση υφιστάμενων άνευ αδείας ή καθ’ υπέρβαση αυτής κατασκευών» είναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί.

«Το WWF Ελλάς μένοντας σταθερό στις απόψεις του για την προστασία του αιγιαλού υπενθυμίζει στη σημερινή κυβέρνηση θέσεις με τις οποίες μόλις πριν πέντε χρόνια συμφωνούσε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Σήμερα επεξεργάζεται ένα αντίστοιχα επικίνδυνο νομοσχέδιο. Πριν πέντε χρόνια, 15.000 πολίτες στάθηκαν ασπίδα προστασίας των θαλασσών και ακτών μας και κατάφεραν την απόσυρση ενός αντίστοιχου νομοσχεδίου της τότε κυβέρνησης. Το ίδιο μπορούμε να καταφέρουμε και τώρα. Η προστασία των ελληνικών ακτών είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε και θα τη δώσουμε όσες φορές χρειαστεί», σχολίασε η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς.
Το WWF Ελλάς καλεί όλους τους πολίτες να υπογράψουν τη διαμαρτυρία, απαιτώντας από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση των απαράδεκτων διατάξεων του νομοσχεδίου.

Συνέχεια...

Σήμερα στις 3 στο Γραικοχώρι το τελευταίο αντίο στο Γιώργο Γούλα

Απριλίου 09, 2019 0

Βαρύ είναι το πένθος στο Γραικοχώρι και σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία. Ένας από τους πιο αγαθούς ανθρώπους, ο Γιώργος Γούλας έφυγε από τη ζωή, πρόωρα και άδικα, σε ηλικία μόλις 55 ετών, από τροχαίο δυστύχημα.
Μέλος της μεγάλης οικογένειας των Γουλαίων από το Γραικοχώρι, ο Γιώργος, επαγγελματίας ελαιοτριβέας, ο καλύτερος στο είδος του, με μεγάλη αγάπη και μεράκι στη δουλειά του, μέσω της οποίας τον γνώρισαν οι περισσότεροι Θεσπρωτοί και τον αγάπησαν, διότι ήταν άνθρωπος αυθεντικός και ειλικρινής. Ντόμπρος, αγαθός και γελαστός! Αυτός ήταν ο Γιώργος! Άνθρωπος πάνω απ’ όλα, πάντα να σταθεί σε όποιον τον είχε ανάγκη. Να χαρεί με τη χαρά σου και να κλάψει με τη λύπη σου!
Άντρας με καρδιά μικρού παιδιού…!
Άνθρωπος με αρχές και αξίες μιας άλλης εποχής μπολιασμένες από την οικογένειά του, κατάφερε στη ζωή του να κερδίσει την αγάπη των συμπολιτών του για τον ξεχωριστό και άδολο χαρακτήρα του.
Σήμερα στις 3 το μεσημέρι στο Γραικοχώρι θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία για το φίλο μας το Γιώργο, με τον οποίο μας συνέδεε προσωπική και οικογενειακή φιλία!
Στους συγγενείς του εκλιπόντα και ιδιαίτερα στον αδερφό του Γιάννη εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας.
Αιωνία σου η μνήμη Γιώργο!!!

Κ.Τ.
Συνέχεια...

Post Top Ad

Your Ad Spot