12/13/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μιχάλη Πασιάκο από το ΚΙΜΕΘΕ και το Πολυφωνικό Καραβάνι (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 13, 2023 0
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μιχάλη Πασιάκο από το ΚΙΜΕΘΕ και το Πολυφωνικό Καραβάνι (+ΒΙΝΤΕΟ)

ΤΙΜΗ…ΜΝΗΜΗ…ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣ …

Του Άλκη Φάτσιου
Δικηγόρου

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, ώρα 6 το απόγευμα, στον χώρο εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας (Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ.) στο Φιλιάτι, πραγματοποιήθηκε σύναξη τιμής και μνήμης στο ‘’φευγιό ‘’ του Μιχάλη μας… του Μιχάλη Πασιάκου, με πρωτοβουλία και απόφαση του γνωστού σε όλους μας ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ, και τη σύμπραξη και την αρωγή του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. 

Η εκδήλωση αυτή, σύναξη φίλων του Μιχάλη μας, με παράλληλη απόδοση τιμής προς αυτόν, από το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ, είχε προγραμματιστεί και αποφασιστεί πριν από μήνες (όταν ήταν στη ζωή ακόμα ο Μιχάλης…) και στα πλαίσια του φθινοπωρινού ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ, για την 3 - 5 Νοεμβρίου 2023, και με κεντρική εκδήλωση τιμής στα γραφεία του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. (του οποίου ήταν εμβληματικός Πρόεδρος ο Μιχάλης μας), και με παράλληλη βράβευσή του από το Π.Κ., όχι μόνο για την αρωγή του προς αυτό, αλλά για το εν γένει έργο και προσφορά στον Πολιτισμό, στην έρευνα και όχι μόνο…

Στο σημείο αυτό δανείζομαι λίγα λόγια από τους εκπρόσωπους του Πολυφωνικού Καραβανιού, καίρια και χαρακτηριστικά, σαν μια κατʹαρχήν αιτιολόγηση για την απόδοση τιμής από πλευράς τους, προς τον Μιχάλη Πασιάκο, τον Μιχάλη μας: 
«Για το μεγάλο ταξίδι των φωνών, το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ, οι πιο φωτεινοί φάροι είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι… Και ανάμεσα σε τόσους αγαπημένους, ένας από τους πιο φωτεινούς, ο Μέγας Βορειοδυτικός, ο Σαγιαδινός αδελφός μας, ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΣΙΑΚΟΣ. Παραστάτης, συνταξιδιώτης μας από το 1997, από την πρώτη μας συναυλία με την ‘’ΧΑΟΝΙΑ’’ στην Ήπειρο, στο αρχαίο θέατρο της Γιτάνης. Και από τότε αληθινός φάρος.. Πόσα και πόσα δεν του οφείλουμε, ελάχιστο αντίδωρο, στην άπειρη γενναιοδωρία του, το ΕΡΓΟ του, την ΠΡΟΣΦΟΡΑ του».

Τελικά όμως, το τραγικό γεγονός του ‘’φευγιού‘’ του, ανέτρεψε τον παραπάνω προγραμματισμό, και αποφασίστηκε η εκδήλωση τιμής, να γίνει στα πλαίσια του Δεκεμβριανού Πολυφωνικού Καραβανιού, στις 9 του Δεκέμβρη, ημέρα Σάββατο και τις απογευματινές ώρες, στα γραφεία του Κ.Ι.ΜΕΘΕ. στο Φιλιάτι.

Πράγματι, το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ, ερχόμενο από τη γείτονα χώρα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, τιμής και σεβασμού, με όλα τα μέλη του, σταμάτησε στη Σαγιάδα και ειδικότερα στο εκεί Νεκροταφείο, πάνω και γύρω από την τελευταία κατοικία του Μιχάλη μας… Η εύγλωττη ΣΙΩΠΗ και το περίσσευμα ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ, σκέπασε και απλώθηκε στον χώρο. Η μνήμη του Μιχάλη, σημάδεψε το μυαλό τους και θόλωσε τα μάτια τους…

Αμέσως μετά στον επόμενο σταθμό, Φιλιάτι, χώρος εκδηλώσεων του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. Η αίθουσα κατάμεστη από φίλους και γνωστούς. Ο εκπρόσωπος του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. καλωσόρισε όλους τους συμπατριώτες για την εκεί παρουσία τους και αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην χαρισματική προσωπικότητα του Μιχάλη μας και στο έργο του, έδωσε τον λόγο στον εκπρόσωπο του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ, ο οποίος με την σειρά του ανέφερε, εκτενέστερα για την σχέση Πολυφωνικού Καραβανιού και Μιχάλη Πασιάκου, και με περίσσεια συγκίνηση αναφέρθηκε τόσο για το πολυσχιδές έργο του Μιχάλη, τα λευκώματα, τα βιβλία που εξέδωσε, την σχέση του με Πανεπιστημιακούς και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, και την εν γένει ζωή του, και επεδείχθη το ΒΡΑΒΕΙΟ που δεν προλάβανε να του απονείμουν… Ιδιαίτερη μνεία έγινε βέβαια, για το ανεκτίμητης αξίας ΑΡΧΕΙΟ του Μιχάλη, βιβλία, αντικείμενα, μελέτες ιστορικές, χάρτες, φωτογραφίες κ.λ.π., κ.λ.π.

Αμέσως μετά το Πολυφωνικό Καραβάνι, κορύφωσε τη συγκίνηση όλων μας, με την εκτέλεση πολυφωνικών ασμάτων, με παραδοσιακή εκφορά ηπειρώτικης και όχι μόνο, τεχνοτροπίας… στοιχείο μέγιστης Πολιτιστικής προσφοράς, χρόνια τώρα από το Πολυφωνικό Καραβάνι, και συγκεκριμένα τρία χρόνια μετά την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού και είκοσι χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης της UNESCO, για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ύστερα δόθηκε ο λόγος, σε όποιον παριστάμενο ήθελε να αναφέρει οτιδήποτε σχετικό με τον Μιχάλη και την γνωριμία τους. Στο σημείο αυτό, πράγματι ακούστηκαν υπέροχες σύντομες ιστορίες, που αφορούσαν τον Μιχάλη, μέσα από τις οποίες φωτίστηκε και με αυτόν τον τρόπο, η χαρισματική αυτή προσωπικότητα. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τελευταίο μουσικό πολυφωνικό κομμάτι από το Καραβάνι.

Συμπερασματικά, η εκδήλωση ήταν μία ΛΙΤΗ, ΣΕΜΝΗ, ΑΠΕΡΙΤΤΗ και με μεγάλο ΣΕΒΑΣΜΟ στην μνήμη του Μιχάλη μας και σε χαμηλούς τόνους, όπως θα ήθελε άλλωστε ο αγαπημένος μας απών…

Ευχαριστούμε όλους τους παριστάμενους και εννοείται βεβαίως το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ, τόσο για τη σύλληψη της ιδέας, όσο και για την υλοποίησής της.

ΦΙΛΙΑΤΕΣ
11/12/2023 
 ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ.

(Δείτε βίντεο από τη συμμετοχή του Πολυφωνικού Καραβανιού)

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Τη Δευτέρα η ορκωμοσία του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου

Δεκεμβρίου 13, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Τη Δευτέρα η ορκωμοσία του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:30 στο ΠΑΝΘΕΟΝ θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Ηγουμενίτσας, των μελών του δημοτικού συμβουλίου, και των προέδρων των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων.
Συνέχεια...

Συνελήφθη αλλοδαπός για απόπειρα κλοπής σε περιοχή της Θεσπρωτίας

Δεκεμβρίου 13, 2023 0
Συνελήφθη αλλοδαπός για απόπειρα κλοπής σε περιοχή της Θεσπρωτίας

Συνελήφθη χθες(12-12-2023) πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος λίγη ώρα νωρίτερα, αποπειράθηκε με τη χρήση κατσαβιδιού να παραβιάσει κλειδαριά ψυγείου από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με σκοπό να αφαιρέσει αναψυκτικά και ποτά.

Επιπλέον, διακριβώθηκε ότι ο αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Συνέχεια...

Απαγόρευση κυκλοφορίας πρωινές ώρες στη γέφυρα Ραγίου για να απομακρυνθούν κορμοί πλατάνων

Δεκεμβρίου 13, 2023 0
Απαγόρευση κυκλοφορίας πρωινές ώρες στη γέφυρα Ραγίου για να απομακρυνθούν κορμοί πλατάνων

Με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσπρωτίας Ιωάννη Παππά, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στη Γέφυρα Ραγίου της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Σαγιάδας στις δύο κατευθύνσεις, από την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 και από ώρες 11:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ., χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την περαίωση των εργασιών καθαρισμού του Φράγματος Ραγίου από κορμούς ξερών δέντρων πλατάνων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από ειδικό συνεργείο της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Ραγίου – Κεστρίνης – Σαγιάδας.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 27χρονος στο λιμάνι με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο

Δεκεμβρίου 13, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 27χρονος στο λιμάνι με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο

Στη σύλληψη ενός 27χρονου αλλοδαπού προέβησαν, τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο 27χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό, ενώ κατά την πληκτρολόγηση των στοιχείων του σε βάση δεδομένων, βρέθηκε καταχωρημένος με το μέτρο της άρνησης εισόδου και διαμονής σε έδαφος SCHENGEN.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε τα πλαστό έγγραφο.
Συνέχεια...

Αστυνομικοί στην Ηγουμενίτσα: "Όχι στη βία, Όχι άλλο αίμα"

Δεκεμβρίου 13, 2023 0
Αστυνομικοί στην Ηγουμενίτσα: "Όχι στη βία, Όχι άλλο αίμα"

Αστυνομικοί στην πόλη της Ηγουμενίτσας προχώρησαν σε σιωπηρή διαμαρτυρία μπροστά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, το μεσημέρι της Δευτέρας, ζητώντας να παρθούν γενναίες αποφάσεις από την πολιτεία για να σταματήσει το κοινωνικό φαινόμενο της οπαδικής βίας.

Οι αστυνομικοί, εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους προς τον 31χρονο συνάδελφό τους που δίνει μάχη για την ζωή του, ενώ τόνισαν ότι πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου ενώνοντας τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα.


Στο χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης βρέθηκε και ο νέος μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Σεραπίων, ο οποίος είχε σύντομη συνάντηση με τη διοίκηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας και εξέφρασε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση του συναδέλφου του,ς αλλά και προς τους αστυνομικούς για το δύσκολο έργο που επιτελούν.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συλλαλητήριο την Παρασκευή από το ΕΚΘ για την ακρίβεια

Δεκεμβρίου 13, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συλλαλητήριο την Παρασκευή από το ΕΚΘ για την ακρίβεια

ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 6:30μμ, ΣΤΟΝ ΟΤΕ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ!
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ!

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί τα Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους Αυτοαπασχολούμενους, τους Συνταξιούχους, όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό, να πάρουν μέρος στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στις 6:30μμ.

ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Γιατί νιώθουμε τον κλοιό της ακρίβειας και το σύνολο των υπόλοιπων προβλημάτων να σφίγγουν απειλητικά τις ζωές μας.

Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο την καταδίκη του να σκεφτόμαστε πόσες μέρες πρέπει να περάσουν μέχρι να πάρουμε τον επόμενο μισθό και να μας πιάνει απελπισία.

Γιατί δεν πάει άλλο να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα – γράμματα μέσα στους χώρους δουλειάς, με την εντατικοποίηση να «χτυπάει κόκκινο», τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα, τους μισθούς και τα δικαιώματα να είναι σακατεμένα.

Γιατί δε μπορούμε να ζήσουμε με τον τρόμο των πλειστηριασμών, των εξώσεων από τα σπίτια και τη μικρή επαγγελματική στέγη, για χρέη που δεν ευθυνόμαστε που δημιουργήθηκαν αλλά μας οδήγησε εκεί η πολιτική που χτύπησε το εισόδημα, τα δικαιώματά μας, η ανεργία, η υπερφορολόγηση.

Γιατί δεν μπορούμε να πληρώνουμε από το λεηλατημένο μας εισόδημα για Υγεία – Παιδεία – Πολιτισμό – Αθλητισμό, την ίδια στιγμή που παρ’ όλη την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού είναι σε τραγική κατάσταση, τα σχολεία επικίνδυνα και με ελλείψεις, οι υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού ανύπαρκτες.

Γιατί πρέπει να πούμε ένα «φτάνει πια» στην πολιτική «κόστους – οφέλους» που οδηγεί στην επιδείνωση των όρων για να ζούμε και αγγίζει κυριολεκτικά κάθε πτυχή της ζωής μας, όπως τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας με τις πλημμύρες και τις φωτιές να μας απειλούν συνεχώς ή το ξεχαρβάλωμα κρατικών και κοινωνικών δομών ή τις συγχωνεύεις δομών και υπηρεσιών απαραίτητων για την καθημερινότητα του λαού.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

· Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης.

· Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.

· Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

· Να σταματήσει το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

· Καμία χρηματοδότηση – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους. Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Άμεση κάλυψη των κενών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

· Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

· Έκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές για ασφαλή και λειτουργικά σχολεία. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.

· Έκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών και άλλων κοινωνικών υποδομών.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα