04/17/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου)

Απριλίου 17, 2020 0
Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου) 

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα ( Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό. 
· Πρόκειται για το περιστατικό από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να παρουσιάζει ομαλή εξέλιξη σταθερά βελτιούμενη. 

2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. 

3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται δύο διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. 
· Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική εξέλιξη. 
· Το δεύτερο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η κατάσταση της υγείας της είναι βελτιωμένη. 

4. Χθες από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τριάντα έξι (36) νέα δείγματα. Τα δύο αφορούσαν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τα υπόλοιπα τριάντα τέσσερα όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Τα πέντε δείγματα που στάλθηκαν συνολικά χθες ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα στάλθηκαν εννέα νέα δείγματα για εξέταση. 

· Από το σύνολο των εκατόν εξήντα τριών (163) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα εννέα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Τα δώδεκα δείγματα που εξετάσθηκαν συνολικά κατά την χθεσινή ημέρα ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση. 

· Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, βρίσκονται οικειοθελώς σε καραντίνα στην οικία τους αφού έχει παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος από την διαπίστωση ότι ήταν θετικοί στον Κορωνοϊό . Ακολουθούν τις συστάσεις και τις οδηγίες που τους έχουν παρασχεθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας και όταν κριθεί απαραίτητο από την ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου θα γίνει επανέλεγχος. Όλοι είναι πολύ καλά στην υγεία τους. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τετρακόσια δέκα τέσσερα (414) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα τέσσερα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Στο Νοσοκομείο σήμερα δεν νοσηλεύεται πιθανό περιστατικό και δεν λήφθηκε κανένα νέο δείγμα για SARS-COV-2. 

· Σήμερα επέστρεψε αρνητικό για SARS-COV-2, ένα δείγμα που είχε αποσταλεί από την Πέμπτη. 

· Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 

· Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020 και το ένα που έλαβε εξιτήριο στις 12/4/2020. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Σήμερα στάλθηκαν δύο δείγματα για εξέταση. 

· Αναμένεται απάντηση και για το ένα που είχε σταλεί εχθές 16/4. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριάντα εννέα (39) δείγματα, τα τριάντα έξι αρνητικά και αναμένεται τα τρία ανωτέρω. 

*** 
Αναχώρησαν χθες από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για Ανκόνα, ώστε να μεταβούν στις χώρες προέλευσής τους, δέκα εννέα άτομα από τους διαμένοντες Ευρωπαίους πολίτες στο Camping του Δρεπάνου, οι περισσότεροι Γάλλοι υπήκοοι, αφού τηρήθηκαν όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και οι κανονισμοί για την ασφαλή τους μετάβαση από το χώρο διαμονής έως τον λιμένα Ηγουμενίτσας και την επιβίβασή τους στο πλοίο. 

Στο Camping εξακολουθούν να διαμένουν είκοσι δύο άτομα τα οποία παρακολουθούνται και είναι πολύ καλά στην υγεία τους. 

Ευχές και ευχαριστίες από τη Διεύθυνση 
Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου 

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου εύχεται σε όσους νοσηλεύονται ή νοσούν υπομονή και γρήγορη αποθεραπεία. Εύχεται καλή δύναμη στο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, στους αστυνομικούς, στους πυροσβέστες και σε όσους γενικά εμπλέκονται στο δύσκολο έργο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Αισθάνεται επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσει τις Διοικήσεις και τα στελέχη των πέντε νοσοκομείων της Ηπείρου, ως και το προσωπικό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη συμβολή τους στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη της νόσου στην Ήπειρο, που απέτρεψε φαινόμενα παραπληροφόρησης, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλες περιφέρειες της χώρας. 

Εύχεται Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα με τήρηση των οδηγιών της Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα. 

Σημείωση για τα ΜΜΕ: Τις επόμενες ημέρες θα εκδίδεται ανακοίνωση μόνο εφόσον υπάρχει νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ή κάποιο άλλο έκτακτο γεγονός. Η έκδοση ημερήσιου δελτίου θα επαναληφθεί μετά τις εορτές του Πάσχα.
Συνέχεια...

Δράσεις για τους ΡΟΜΑ από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Απριλίου 17, 2020 0
Δράσεις για τους ΡΟΜΑ από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας στα πλαίσια της προσπάθειας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε σειρά απολυμάνσεων σε δημόσιους χώρους και κτίρια. 
Απολυμάνθηκαν επίσης και οι καταυλισμοί Ρομά στις περιοχές Τσιμπουρίκι, Αργυρότοπο και Ν. Σελεύκεια, οι κάτοικοι των οποίων ενημερώθηκαν από κλιμάκιο του "Βοήθεια στο Σπίτι" για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που οφείλουν να λαμβάνουν καθώς και για τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται κατά τις μετακινήσεις τους. 
Για τις ανάγκες των οικογενειών στο Τσιμπουρίκι παραχωρήθηκαν από το Δήμο Ηγουμενίτσας ένα ψυγείο και μία γεννήτρια ρεύματος, ενώ γίνεται κάθε εβδομάδα διανομή δωρεάν τροφίμων στις δεκατρείς οικογένειες (13) που κατοικούν σε όλους τους καταυλισμούς, ώστε να μην μείνει κανείς αβοήθητος. Συνέχεια...

Απάντηση του Αντιδημάρχου Ηγουμενίτσας Β. Γκόλια στο Γ. Γόγολο

Απριλίου 17, 2020 0
Απάντηση του Αντιδημάρχου Ηγουμενίτσας Β. Γκόλια στο Γ. Γόγολο

Προς ενημέρωση των πολιτών 

Εκπλησσόμαστε που εν καιρώ πανδημίας η επικοινωνιακή προπαγάνδα κάποιων προσπαθεί να διαστρεβλώσει τη σκληρή δουλειά του Δήμου Ηγουμενίτσας και μάλιστα κάθε φορά που ο Δήμος μας δείχνει τον καλύτερό του εαυτό στη μάχη της νέας καθημερινότητας. 
Με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και προκειμένου να διαχειριστούμε τον κίνδυνο της μετάδοσης του κορωνοϊού, από την πρώτη στιγμή λάβαμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα μέτρα αντιμετώπισης, με εργαλείο τη διαρκή και ορθή ενημέρωση από επίσημες πηγές. 

Σε διαρκή επαγρύπνηση, δουλεύουμε συντονισμένα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την κοινωνική συνοχή, συνεπικουρούμενοι από τον ιατρό και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας, πάντα σε συνεχή διαδικασία αλληλοενημέρωσης με όλους τους Επιστημονικούς και Διοικητικούς Φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης. 
Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τις δράσεις μας με όλους τους διατιθέμενους τρόπους, τόσο από τον επίσημο ιστότοπο του Δήμου μας, όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τον τύπο. https://igoumenitsa.gr/el/?option=com_content&view=article&id=1120

Αυτές τις δύσκολες μέρες δρούμε με σοβαρότητα και ταπεινότητα. Οπλισμένοι με σύνεση, σχέδιο και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη μάχη μας χωρίς να πτοούμαστε από κάθε είδους βολή. Μοναδικός μας στόχος είναι να γίνουμε ασπίδα για την τοπική μας κοινωνία και μαζί με τους συμπολίτες μας να βγούμε νικητές από αυτήν την επίπονη διαδικασία. 
Εν όψει των ημερών του Πάσχα ας μείνουμε ταπεινοί κάνοντας το αύριο πιο φωτεινό και αισιόδοξο. 
Καλή Ανάσταση με υγεία, σύνεση κι αλληλεγγύη. 

Ο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας
Βασίλειος Γκόλιας
Συντονιστής δράσεων κατά του COVID-19
Συνέχεια...

Η απόφαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για τη δημοπρασία των καταστημάτων Δρεπάνου από τον ΟΛΗΓ

Απριλίου 17, 2020 0
Η απόφαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για τη δημοπρασία των καταστημάτων Δρεπάνου από τον ΟΛΗΓ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας στη συνεδρίαση που διεξήχθη στις 13/4/2020 μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του κ. Δημάρχου και τις απόψεις και τοποθετήσεις των μελών του, κατά πλειοψηφία αποφάσισε:
1) Απαιτεί την εντός πέντε (5) ημερών, ανάκληση των αποφάσεων της διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε., για τη δημοπράτηση των δύο αναψυκτηρίων (πρώην SOHO & πρώην OSTRIA), που βρίσκονται στην περιοχή της παραλίας Δρεπάνου. 
2) Εντείνει την πίεση προς πάσα κατεύθυνση για την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης, που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες στο Δήμο Ηγουμενίτσας. 
3) Την αποστολή διαβήματος διαμαρτυρίας στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη. 

Την εισήγηση του Δημάρχου ψήφισαν όλοι οι "παρόντες" δημοτικοί σύμβουλοι πλην του Δώρη Δήμα (Λαϊκή Συσπείρωση), ο οποίος έθεσε δικές του προτάσεις για το θέμα, τις οποίες ανέπτυξε κατά την τοποθέτησή του και γενικά αφορούσαν τα εξής σημεία: 

- Ακύρωση της συμφωνίας με την ΟΛΗΓ Α.Ε. για την παραχώρηση της "χερσαίας ζώνης". 
- Διεκδίκηση όλου του παραλιακού μετώπου από το Δήμο, με την επισήμανση ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι γραφειοκρατικό.  
- Ανάκληση της απόφασης για συμφωνία με τη ΜΠΕ που αφορά τη μαρίνα Ηγ/τσας και πάρθηκε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς. 
- Απόφαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. 
- Μέσα σε αυτά τα πλαίσια να αποφασίσουμε και κατά της δημοπράτησης των αναψυκτηρίων στο Δρέπανο από την ΟΛΗΓ Α.Ε. 
- Ενημέρωση των κατοίκων και κάλεσμα σε αγώνα για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο, που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Όποιο από τα ανωτέρω σημεία λείπει από μία απόφαση ή ένα ψήφισμα, καθιστά την πρόταση ελλειπή άρα και αναποτελεσματική. 

Στη συνεδρίαση -αν και διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη- δε συμμετείχαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη του κ. Γόγολου, οι κ.κ.:
- Βαλάκος Σπυρίδων
- Κάτσιος Χρήστος
- Λιώνης Ελευθέριος.
Συνέχεια...

Δράσεις Ενισχυμένης Υπηρεσίας Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Απριλίου 17, 2020 0
Δράσεις Ενισχυμένης Υπηρεσίας Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας από τις 18 Μαρτίου 2020 σε εγρήγορση για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με συντονισμένες προσπάθειες και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Έπειτα από τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, αναδιοργάνωσε τις υπηρεσίες του, ανακοίνωσε τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου και προχώρησε άμεσα στην προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας για το προσωπικό της ενισχυμένης υπηρεσίας του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι καθώς και στην εκπαίδευσή του για τη σωστή χρήση τους. 

Ταυτόχρονα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται οι απαραίτητες απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους, δημοτικά κτίρια – γραφεία, καθώς και στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα. 

Το διάστημα λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου 60 νέες αιτήσεις έχουν καταγραφεί και η πλειοψηφία αυτών έχει ήδη ικανοποιηθεί. Παράλληλα εξυπηρετούνται κι όλοι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι ήταν ήδη καταγεγραμμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, το Βοήθεια στο σπίτι, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο. Αυτή τη στιγμή διανέμονται τρόφιμα σε 165 δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου, 169 δημότες εξυπηρετούνται για τη συνταγογράφηση και την προμήθεια των φαρμάκων τους, 139 για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, απαραίτητες μετακινήσεις, τήρηση υγιεινής οικιών. 

Σημαντική παροχή για 60 συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη είναι η παροχή δωρεάν γευμάτων και τροφίμων. Πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις οικογενειών και μεμονωμένων ατόμων που είτε αιφνίδια αντιμετώπισαν την ανεργία είτε αδυνατούν για λόγους υγείας ή άλλων συνθηκών να φροντίσουν για τη καθημερινή τους σίτιση. Η πόλη της Ηγουμενίτσας, ο Παραπόταμος, η Κορύτιανη, η Δράμεση , η Σεμερίζα, ο Γεροπλάτανος, το Καστρί, η Νέα Σελεύκεια, η Πλαταριά, τα Σύβοτα, η Πέρδικα, το Μαργαρίτι, το Ελευθέρι, η Καταβόθρα, το Καρτέρι, η Αγία Μαρίνα και ο Βασιλικός εξυπηρετούνται από 25 υπαλλήλους (κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλεύτριες, οικιακές βοηθούς, οδηγούς, μαγείρισσες, διοικητικούς) για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών. Κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος του και αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. 

Μένουμε σπίτι και καλούμε στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου μας στα τηλέφωνα 2665361145 &148.

Από το γραφείο Τύπου
Συνέχεια...

Μέτρα ελάφρυνσης των τοπικών επιχειρήσεων

Απριλίου 17, 2020 0
Μέτρα ελάφρυνσης των τοπικών επιχειρήσεων 

Ο Δήμος Φιλιατών προκειμένου να ανακουφίσει τις τοπικές επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοινώνει τα κάτωθι μέτρα: 

1. Απαλλαγή, από τα τέλη για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, καθ΄ όλο το έτος του 2020. 

2. Απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, για όσο χρονικό διάστημα έχει διακοπεί η περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία τους. 

3. Απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος των επιχειρήσεων, που έχουν μισθώσει δημοτικά ακίνητα, για όσο χρονικό διάστημα έχει διακοπεί η περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία τους. 

4. Αναστολή για δύο (2) μήνες από την υποχρέωση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, απαλλαγμένων από προσαυξήσεις. 

5. Μείωση των τελών για τα δημοτικά σφαγεία κατά 30%. 

6. Αναστολή πληρωμών τελών αποχέτευσης στην έδρα του Δήμου για το 1ο τετράμηνο του 2020. 

Η ένταξη στις παραπάνω ρυθμίσεις γίνεται αποκλειστικά με την αποστολή στο info@filiates.gr μιας απλής αίτησης, καθώς και του αντίγραφου της δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας, που υποβάλλεται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. 

Εφόσον κριθεί αναγκαίο, ο Δήμος Φιλιατών με νεότερη απόφαση θα επανέλθει με νέα μέτρα στήριξης των πολιτών.
Συνέχεια...

Πασχαλινό μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη

Απριλίου 17, 2020 0
Πασχαλινό μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες, 

Σήμερα γιορτάζουμε το Άγιο Πάσχα, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά με την ίδια πνευματικότητα. 
Το γιορτάζουμε μέσα στα σπίτια μας, χωρίς επισκέπτες, χωρίς τα αγαπημένα μας πρόσωπα που ζουν και εργάζονται σε άλλες περιοχές. 
Είναι το λιγότερο που στερούμαστε, αναλογιζόμενοι τις τεράστιες συνέπειες που έχει η πανδημία του κορονωϊού. Μια πανδημία που σαρώνει την υφήλιο, που αφαίρεσε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, με εκατοντάδες χιλιάδες να νοσούν, ισχυρές οικονομίες να έχουν τιναχτεί στον αέρα και προηγμένα συστήματα υγείας να έχουν καταρρεύσει. 

Η πανδημία απέδειξε πόσο τελικά ανίσχυρη είναι η ανθρωπότητα μπροστά σε μια πανδημία, σε ένα φαινόμενο που ξεπερνά την ανθρώπινη φύση. 
Έδειξε όμως και το τι μπορεί να πετύχει μια κοινωνία αν είναι οργανωμένη, διορατική, αποφασιστική και πειθαρχημένη. Κι εδώ η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρα. 
Το Πάσχα, είναι η κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το μήνυμά της είναι διαχρονικό, πνευματικό αλλά και κοινωνικό. 

Συνηθίζουμε να λέμε, πως μετά το Γολγοθά των καθημερινών προβλημάτων ακολουθεί η χαρμόσυνη περίοδος, η περίοδος της Ανάστασης. Και το μήνυμα αυτό το χρειαζόμαστε τώρα, όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. 
Να είστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος, έστω και αν η διάρκεια της κρίσης θα είναι μακρύτερη. Έστω και αν χρειαστεί να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερο αγώνα για να μπούμε ξανά σε αναστάσιμη πορεία. 

Η σκέψη μας σήμερα στρέφεται σε όλους εκείνους που σήμερα είτε νοσηλεύονται, είτε βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό: Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και καρτερία, ώστε να επανέλθουν γρήγορα υγιείς σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. 

Σκεφτόμαστε επίσης εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά της νόσου: Στους ιατρούς, στους νοσηλευτές, στους αστυνομικούς, στους πυροσβέστες, στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη διατροφική αλυσίδα, σε όλους που έχουν σχέση με το συντονισμό των ενεργειών κατά του κορωνοϊού. 

Σκεφτόμαστε και όσους έχουν ανάγκη και εκείνους που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα λήξης του συναγερμού. 

Το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα να τους πούμε, είναι να πάρουν δύναμη από το μήνυμα της Ανάστασης και να μη χάσουν το κουράγιο και την υπομονή. 
Όλοι μαζί, όπως και μέχρι σήμερα, θα δώσουμε τη «μάχη» για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε το καθήκον της σε ο, τι αφορά την προετοιμασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στηρίζοντας τις δημόσιες δομές Υγείας, λαμβάνοντας και τα αναγκαία μέτρα σε διοικητικό επίπεδο. 
Η Ήπειρος είναι από τις Περιφέρειες που μέχρι και σήμερα έχει ελάχιστα κρούσματα. Κι αυτό επιτεύχθηκε με τη συνεργασία όλων σας. Στο χέρι μας είναι να μη χαλάσουμε την εικόνα τις επόμενες ημέρες. 

Κάνουμε υπομονή και σε λίγες ημέρες θα μπορούμε να γιορτάσουμε με τους φίλους μας, να εργαζόμαστε όπως και πριν. 
Εύχομαι σε όλους η Ανάσταση του Χριστού να φωτίζει τις καρδιές μας, να δυναμώνει τον καθημερινό μας αγώνα και να μας χαρίζει υγεία, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. 

Χριστός Ανέστη – Χρόνια Πολλά. 

Συνέχεια...

Μήνυμα Δημάρχου Ηγουμενίτσας για το Πάσχα

Απριλίου 17, 2020 0
Μήνυμα Δημάρχου Ηγουμενίτσας για το Πάσχα 

Αγαπητές συνδημότισσες,
Αγαπητοί συνδημότες, 

Η κορύφωση του Θείου Δράματος αποτελεί άγγελμα ελπίδας και καρτερικότητας επιβεβαιώνοντας πως ύστερα από κάθε θυσία, στο τέλος κάθε Γολγοθά, έρχεται η Ανάσταση. 
Εύχομαι το φετινό Πάσχα να ενδυναμώσει την πίστη και την προσδοκία μας για ένα ευοίωνο αύριο και με επιμονή και υπομονή να υπερβούμε τις προκλήσεις των δύσκολων ημερών που διανύουμε. 

Η Θυσία του Θεανθρώπου ας μας δώσει κουράγιο και με οδηγό την ανιδιοτελή αγάπη του Χριστού προς τον συνάνθρωπο, ας πορευτούμε αισιόδοξοι και μονιασμένοι, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μας προς τον αδύναμους. 

Ως Δήμος συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε κόντρα στην κάθε δυσκολία.
Εργαζόμαστε με μεθοδικότητα κι επιμονή για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη και για να δώσουμε ελπίδα την κοινωνία μας. 

Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας ενάντια στον δικό μας Γολγοθά και είναι βέβαιο πως θα τα καταφέρουμε. 

Καλό Πάσχα με Υγεία, Δύναμη, Γαλήνη και Ευτυχία. 
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας 
Ιωάννης Λώλος 


Συνέχεια...

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου)

Απριλίου 17, 2020 0
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου) 

Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊο ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό. 
· Πρόκειται για το περιστατικό από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει ομαλή εξέλιξη, σταθερά βελτιούμενη . 

2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. 

3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται δύο διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. 
· Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική εξέλιξη. 
· Το δεύτερο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα .Η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερά βελτιούμενη. 

4. Ο νεαρός άντρας από τα Ιωάννινα , που νοσηλεύθηκε στη Μονάδα Λοιμωδών, έλαβε εξιτήριο χθες Μ. Τετάρτη αφού ήταν πολύ καλά στην υγεία του. 

5. Χθες Μ. Τετάρτη εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σαράντα δύο (42) νέα δείγματα. Τα επτά αφορούσαν το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, τα δύο το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τα υπόλοιπα τριάντα τρία όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Τα έξι δείγματα που στάλθηκαν χθες ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση. 

· Από το σύνολο των εκατόν πενήντα τριών (153) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα , το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα τέσσερα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Από τα δέκα τρία δείγματα που εξετάσθηκαν κατά την χθεσινή ημέρα τα έντεκα ήταν αρνητικά και αναμένονται απαντήσεις για άλλα δύο. 

· Σήμερα στάλθηκαν δέκα νέα δείγματα για εξέταση . 

· Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα ,τα οποία διαμένουν στην Άρτα, βρίσκονται οικειοθελώς σε καραντίνα στην οικία τους αφού έχει παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος από την διαπίστωση ότι ήταν θετικοί στον Κορωνοϊό. Ακολουθούν τις συστάσεις και τις οδηγίες που τους έχουν παρασχεθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας και όταν κριθεί απαραίτητο από την ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου θα γίνει επανέλεγχος . Όλοι είναι πολύ καλά στην υγεία τους. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τετρακόσια οκτώ (408) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δώδεκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Δύο από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2. 

· Σήμερα λήφθηκε ένα νέο δείγμα πιθανού περιστατικού, το οποίο βρίσκεται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένεται αποτέλεσμα. 

· Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών , που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται . Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 

· Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020 και το ένα που έλαβε εξιτήριο στις 12/4/2020. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Τα δύο δείγματα που στάλθηκαν εχθές ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα στάλθηκε ένα δείγμα για εξέταση . 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριάντα επτά (37) δείγματα, τα τριάντα έξι αρνητικά και αναμένεται το ένα ανωτέρω. 

Αναχωρούν για τις πατρίδες τους 19 άτομα από το Δρέπανο Ηγουμενίτσας 

Αναχωρούν σήμερα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για Ανκόνα δέκα εννέα (19) άτομα από τους διαμένοντες Ευρωπαίους πολίτες στο Camping του Δρεπάνου, οι περισσότεροι Γάλλοι υπήκοοι, αφού με συντονισμένες ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, των Πρεσβειών τους , του Λιμενικού Σώματος και την παρέμβαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της ασφαλούς προώθησης τους στις χώρες προέλευσης. Συνέχεια...