03/20/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ηγουμενίτσα

Μαρτίου 20, 2023 0
Το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ηγουμενίτσα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, στην πόλη της Ηγουμενίτσας

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Ώρα 12.00΄: Κατάθεση στεφάνων των μαθητών στο Μνημείο Ηρώων της πόλης.

Ώρα 19.00΄: Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός

& Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. ΤΙΤΟΥ.

Θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στην πόλη της Ηγουμενίτσας.


Γενικά

-Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών, Κοινοτικών και Ιδιωτικών Καταστημάτων και των Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Τραπεζών, οικιών και των ελλιμενισμένων πλοίων, από την 8η πρωινή ώρα της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2023.

- Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2023.

Με την ευγενική τους φροντίδα ρυθμίζουν: Τα σχετικά με την ιεροτελεστία, η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού της πόλης.

Τα σχετικά με τη σήμανση των χώρων της παρέλασης κ.λ.π., τη Φιλαρμονική τη φωταγώγηση της πόλης και το σημαιοστολισμό οδών και πλατειών, ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Τελετάρχης: ο κ Δρίζης Δημήτριος υπάλληλος της ΠΕ Θεσπρωτίας & υπεύθυνος παρελάσεως ο κ. Αντωνάκης Θωμάς του Γραφείου Φυσικής Αγωγής

Υποστήριξη – Συνεργασία: Ι.Μ. Παραμυθιάς -Δήμος Ηγουμενίτσας – Δ/νση Δευτεροβάθμιας & Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Γραφείο Φυσικής Αγωγής


Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

-Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και

ώρα 10:30 π.μ. Επίσημη δοξολογία

στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. ΤΙΤΟΥ

-Μετά τη δοξολογία θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Φιλόλογο κα. Τσατσούλη Αγγελική του 1ου Γ.Ε.Λ. Ηγουμενίτσας.

-Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη δοξολογία, ώρα 10.20 π.μ.

Ώρα 11:15 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων της πόλης και κατάθεση στεφάνων, από ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων.

Ώρα 11:30 π.μ. Παρέλαση Σχολείων και Συλλόγων, στην παραλιακή λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης.

Μετά την παρέλαση: Παραδοσιακοί Χοροί και Τραγούδια από χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Ηγουμενίτσας, στην Πλατεία Δημαρχείου.

Συνέχεια...

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού

Μαρτίου 20, 2023 0
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού

Με το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο: «Μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος» που συζητείται ήδη στη Βουλή, η κυβέρνηση προωθεί την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. 

Δηλαδή, την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα και από εκεί και πέρα η νέα «ανεξάρτητη» αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές όπως με την Ενέργεια.

Η ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών και η παράλληλη ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού προωθείται για να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων στους τομείς αυτούς, που θα χρυσοπληρώσει ο λαός και με την αύξηση της τιμής του νερού, εντάσσοντας το νερό στη λογική της κερδοφορίας.

Το νομοσχέδιο πατώντας σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, συνεχίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Θυμίζουμε ότι το 1980 μετατράπηκαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε ΑΕ, που όπως όλοι κατανοούμε λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Αργότερα εισήχθηκαν στο Χρηματιστήριο. Η μεν ΕΥΔΑΠ το 2000, η δε ΕΥΑΘ το 2001. ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν μετοχικές συνθέσεις που το 51% ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και τα υπόλοιπα ποσοστά στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, σε φυσικά πρόσωπα, ακόμα και στην πολυεθνική GDF Suez»!!!

Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό και διεκδικούμε:

· φτηνό και ποιοτικό νερό, άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση,

· σταθερή δουλειά για το σύνολο του κλάδου,

· έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                             ΣΕΓΓΟΥΝΗ ΣΟΦΙΑ
Συνέχεια...

Ερώτηση της ΚΟ του ΜέΡΑ25 σχετικά με τη διακοπή ρεύματος του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς

Μαρτίου 20, 2023 0
Ερώτηση της ΚΟ του ΜέΡΑ25 σχετικά με τη διακοπή ρεύματος του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς

Με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εσωτερικών, η Κ.Ο του ΜέΡΑ25 θέτει το σοβαρό ζήτημα δημοσίου συμφέροντος που έχει ανακύψει, από την διακοπή της παροχής ρεύματος στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πεδιάδας Παραμυθιάς.

Η ΔΕΗ, υπογραμμίζεται στην ερώτηση, έχει σταματήσει την παροχή ρεύματος λόγω απλήρωτων χρεών ύψους 1,6 εκ. Ευρώ. Ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ αρδεύει συνολική επιφάνεια 28.000 στρεμμάτων καλλιέργειας, 3.538 μελών-ιδιοκτητών οι οποίοι καταβάλλουν τους λογαριασμούς κανονικά, ωστόσο πρόκειται για οφειλή που έχει δημιουργηθεί από το παρελθόν.

Η ΔΕΗ παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και από την Περιφέρεια Ηπείρου αρνείται τη διευθέτηση του ζητήματος μέσω διακανονισμού του χρέους.

Το πρόβλημα, επισημαίνεται στην ερώτηση της Κ.Ο του ΜέΡΑ 25, αφορά τους γεωργούς αλλά και τους κτηνοτρόφους. Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν χωράφια και καλλιεργούν ζωοτροφές και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην σπορά αν δεν υπάρχει νερό άρδευσης. Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή ενώ στις καλλιέργειες της περιοχής στηρίζεται ουσιαστικά ολόκληρη η τοπική οικονομία.

Χωρίς δε την παροχή νερού όλες οι αρδευόμενες εκμεταλλεύσεις καταδικάζονται ενώ οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πλήττονται δυσβάσταχτα, οδηγώντας σε οικονομικό αφανισμό αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, εμπορικές και μεταφορικές, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Εξαιτίας της παύσης λειτουργίας του ΤΟΕΒ, όλοι οι παραγωγοί που έχουν ενταχθεί σε Σχέδια Βελτίωσης κινδυνεύουν να απενταχθούν από τα προγράμματα, επιστρέφοντας τις οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν, ενώ αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλοι οι ΤΟΕΒ της χώρας καθώς το κόστος της ηλεκτροδότησης έχει γίνει δυσβάσταχτο. Ερωτάται λοιπόν ο Υπουργός αν θα εξασφαλιστεί η ρύθμιση των οφειλών του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς και άλλων ΤΟΕΒ της χώρας προς τη ΔΕΗ, αν προτίθεται να εξετάσει την υιοθέτηση μιας περισσότερο ευνοϊκής τιμολογιακής πολιτικής για αυτό το θέμα δημοσίου συμφέροντος που αφορά στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας ή η αγωνία του Υπουργείου περιορίζεται στη διασφάλιση των bonus των golden boys της ΔΕΗ;

Το κείμενο της Ερώτησης bit.ly/40biRuF

ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη Ηπείρου

Συνέχεια...

Παρουσίασαν τις σύγχρονες πρακτικές μελισσοκομίας & κτηνοτροφίας για την ανάπτυξη του Σουλίου

Μαρτίου 20, 2023 0
Παρουσίασαν τις σύγχρονες πρακτικές μελισσοκομίας & κτηνοτροφίας για την ανάπτυξη του Σουλίου
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε απο τον πολιτιστικό σύλλογο Αυλοτόπου και την Περιφέρεια Ηπείρου

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (19.3.2023) στα Πηγάδια στον Ξενώνα Σουλίου, η ημερίδα για τις “Σύγχρονες Πρακτικές Μελισσοκομίας & Κτηνοτροφίας για την ανάπτυξη του Σουλίου” που πραγματοποιηθηκε απο τον πολιτιστικό σύλλογο Αυλοτόπου και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν: O Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Παππάς και Γεώργιος Ντάγκας, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Φώτης Μπάλλας και Αναστάσιος Σουλάκης.

Τις θεματικές ενότητες παρουσίασαν οι Γεωπόνοι, Παναγιώτης Λώλος και Γιάννης Ζελοβίτης, ο μελισσοκόμος και εκπαιδεύτρια στο ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας, Βασιλική Παπαδοπούλου, ο κτηνίατρος Θοδωρής Χόβολος και ο ζωοτέχνης Γεώργιος Μάργαρης.

Tο συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Βαγγέλης Τσιρώνης ενώ ακολούθησε ξενάγηση στον ιερό χώρο του Σουλίου.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Tα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (20 - 26/3)

Μαρτίου 20, 2023 0
Θεσπρωτία: Tα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (20 - 26/3)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 20 Μαρτίου έως 26 Μαρτίου 2023 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

20/03/2023

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ

21/03/2023

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

22/03/2023

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ

23/03/2023

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

24/03/2023

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

26/03/2023

Σαμονίδα - Τσαγγάρι - Φροσύνη - Αυλότοπος - Κουκουλιοί - Γλυκή

08:00-15:00Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα