11/17/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

17 Νοέμβρη: Τότε, και …τώρα! - Του Άλκη Φάτσιου

Νοεμβρίου 17, 2023 0
17 Νοέμβρη: Τότε, και …τώρα! - Του Άλκη Φάτσιου

Του Άλκη Φάτσιου
Δικηγόρου

1) Μου είναι αδύνατο να προσπεράσω την ημερομηνία αυτή… "17 ΝΟΕΜΒΡΗ…" κάθε χρόνο που αυτή με συναντά.. Η μνήμη της ΑΣΒΕΣΤΗ, η μνήμη της ΠΥΞΙΔΑ για το σήμερα, για το αύριο, η μνήμη της ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ …

Η μνήμη της, με το γεγονός που περιέχει, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΕΙ και ΒΟΑ, σαν μία αναντίρρητη ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ότι ο ΚΟΝΩΝΙΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΑΓΩΝΑΣ –που στηρίζεται σε γνήσιες και αναλλοίωτες ιστορικές αξίες, όπως η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (όταν πραγματικά κρατεί, άρχει ο Δήμος, ο Λαός…) η κοινωνική αλληλεγγύη, το ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ,- είναι ο μόνος κινητήριος μοχλός, για να δημιουργηθεί μία ΑΥΤΟΝΟΜΗ, άρα γνήσια, ΛΑÏΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, και που σήμερα χρειάζεται ΟΣΟ ΠΟΤΕ… 

Μια ΛΑÏΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ που θα έχει ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ την ίδια την ΚΟΙΝΩΝΙΑ, χωρίς διαμεσολαβητές και ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ, με μέλη της, απολύτως συνειδητοποιημένα (όπως και τότε…) στη βάση μιας ΕΝΟΤΗΤΑΣ (όπως και τότε…) ενότητα στους ΣΤΟΧΟΥΣ, στα ΜΕΣΑ, στην ΤΑΚΤΙΚΗ, στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ…

2) Το έχω ξαναπεί, το έχω ξαναγράψει, όμως στη σημερινή κοινωνική και πολιτική συγκυρία, αισθάνομαι την ανάγκη να το καταθέσω και πάλι. Το πολιτικό και κοινωνικό ΣΗΜΕΡΑ, αλλά κυρίως το ΑΥΡΙΟ…, είναι απολύτως ΖΟΦΕΡΟ για το λαό μας, ανεξαρτήτως αν αυτό γίνεται αντιληπτό από τη συντριπτική πλειοψηφία αυτού… (διατηρώ πλείστες όσες αμφιβολίες…). 

Στήνεται πλέον, ανεπαισθήτως αλλά αργά και σταθερά, ένα ΚΡΑΤΟΣ κυριολεκτικά ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ κατεύθυνσης σε όλους τους τομείς που αυτό, εκφράζεται: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑÏΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ κ.λ.π. 

Ένα κράτος που έχει για κυβέρνηση ένα μείγμα ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ πολιτικής κατεύθυνσης, ένα κράτος που πρόσφατα ταυτίζεται ΠΛΗΡΩΣ και με το φασιστικό κράτος του Ισραήλ, που είναι υπεύθυνο για την εξελισσόμενη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ του Παλαιστινιακού λαού… Ό,τι πιο αθλιότερο, ό,τι πιο απεχθές…

3) Με βάση λοιπόν την παραπάνω ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ συγκυρία, και ενώ κλείνουν 50 χρόνια από τη μεγαλειώδη, εκείνη λαϊκή, εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, ένα είναι το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ μεταξύ όλων όσων υποτίθεται ότι είμαστε αντίθετοι με την παραπάνω συγκυρία στο επίπεδο, είτε καταγραφής πολιτικών απόψεων είτε -κυρίως..- εκδήλωσης πολιτικής δράσης. Το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ λοιπόν είναι η ανεύρεση, -έστω σε έναν ελάχιστο βαθμό, (αξίωση για απόλυτη σύμπτωση θα ήταν πολιτικός κρετινισμός…)- ΚΟΙΝΩΝ ΟΡΩΝ και ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ, για να καταστεί δυνατή η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός γνήσιου ΛΑÏΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ (που σήμερα είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ…). 

Ενός λαϊκού κινήματος, ικανού να φρενάρει τη λαίλαπα του φιλελευθερισμού στην πιο βάρβαρη μορφή του, αυτή του απροκάλυπτου φασισμού, που εξαφανίζει μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, και τα τελευταία αναχώματα, πολιτικής και κοινωνικής αντίδρασης και αντίστασης, απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα…

4) Παράλληλα όμως, αισθάνομαι ΛΥΠΗ, ΠΙΚΡΙΑ, μα και ΟΡΓΗ (και πιστέψτε με νομιμοποιούμαι προς τούτο…) για τους κοινωνικούς και ιδεολογικούς χώρους που γαλουχήθηκα -ΦΥΣΙΚΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΩ…- και που ΔΥΣΤΥΧΩΣ, απ΄ ό,τι φαίνεται, εξαντλούν τη ΡΗΤΟΡΙΚΗ και τη ΔΥΝΑΜΙΚΗ τους, κυρίως στην ΥΠΟΔΗΛΩΣΗ της όποιας ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ τους ταυτότητας, και λιγότερο στην εξεύρεση των κοινών όρων και θέσεων..

Η κοινότητα των όρων, δημιουργεί ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ, δημιουργεί ΝΕΟ ή ΝΕΑ υποκείμενα ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ (όπως το Νοέμβρη του 1973…) και το φως στο σημερινό σκοτεινό κοινωνικό τούνελ, θα είναι πλέον ευδιάκριτο… Πιστέψτε με, είμαι απόλυτα πεπεισμένος, έχω ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΠΙΣΤΗ, ότι ΑΥΤΟ και μόνο ΑΥΤΟ, είναι το μήνυμα που εξέπεμψε το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ του 1973 !!!

Αυτό το μήνυμα και συνεχίζει να εκπέμπει, και για το σήμερα και για το αύριο…

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 
13/11/2023
 ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
 ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Συνέχεια...

Το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ» για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Νοεμβρίου 17, 2023 0
Το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ» για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

«Όμιλος Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Νομού Θεσπρωτίας»
«ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ»

Πενήντα χρόνια πέρασαν από τότε που η φοιτητική νεολαία της χώρας μας αυθόρμητα, ακηδεμόνευτα, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, ακόμα και το θάνατο, πέρα από χρώματα και κόμματα, ξεσηκώθηκε εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος.

Δεν ήταν μία απλή και ευκαιριακή εξέγερση, όπως λανθασμένα κάποιοι υποστηρίζουν. Ήταν μία παμφοιτητική επανάσταση που συγκλόνισε όλους τους νέους, αφύπνισε το λαό και έδωσε το μήνυμα στους άλλους λαούς ότι η ελευθερία δεν κερδίζεται με τον μοιρολατρικό εφησυχασμό, αλλά με επαναστατική δράση. Το δικτατορικό καθεστώς κλονίστηκε συθέμελα και νομοτελειακά κατέρρευσε.

Οι επαναστατημένοι νέοι, δεν απαιτούσαν μόνο την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, αυτή ήταν η αρχή. Απαιτούσαν συγχρόνως την καθιέρωση και εμπέδωση μιας γνήσιας, αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, που να αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, απαλλαγμένη από τις στρεβλώσεις και κακοποιήσεις, που αυτή είχε υποστεί στο παρελθόν. Η επανάσταση αυτή είχε βαθειά και πολλαπλά μηνύματα.

Πολλοί πήραν το μήνυμα και εδραίωσαν τη Δημοκρατία δημιουργώντας τη νέα Ελλάδα, άλλοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ή δεν θέλησαν.

Δεν έχουμε αυταπάτες, τα όνειρα δεν έγιναν πραγματικότητα στην ολότητά τους, η ειρηνική επανάσταση με δημοκρατικά μέσα συνεχίζεται για πλήρη δικαίωση!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου.

Τηλ.: 6946178942
Email:koinothesproton@gmail.com
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα