02/22/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Φιλιατών ο Βασίλης Τζίγκος (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Φεβρουαρίου 22, 2023 0
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Φιλιατών ο Βασίλης Τζίγκος (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του δημάρχου Φιλιατών, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 22/2/2023 ο Βασίλης Τζίγκος.

Στην κατάμεση από κόσμο αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών, ο κ. Τζίγκος παρουσία πολλών Φιλιαταίων, αλλά και παρευρισκόμενων από όλη τη Θεσπρωτία, ανέφερε τους λόγους που τον οδήγησαν να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Οκτωβρίου.


Πίσω του βρισκότανε τα πρώτα άτομα που θα στελεχώσουν το συνδυασμό του, ορισμένα από τα οποία είναι νυν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, αλλά και νέα άτομα...


Πλήθος αυτοδιοικητικών, υποψήφιων βουλευτών και δημάρχων, μεγάλου πλήθους αλλά και σύσσωμης της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας ο κ. Τζίγκος έκανε την παρθενική του παρουσία στα τοπικά πολιτικά πράγματα.


Σε μια σύντομη παρουσίαση ανέφερε μερικές από τις προτεραιότητές του....


(Δείτε στο παρακάτω βίντεο από την κάμερα του Βαγγέλη Χαλμαντζή την παρουσίαση του υποψήφιου Δημάρχου Φιλιατών κ. Βασίλειου Τζίγκου)

Συνέχεια...

"Μητσοτάκη, νερό - Θέλουμε να ζήσουμε εδώ" φώναξαν οι αγρότες της Παραμυθιάς

Φεβρουαρίου 22, 2023 0
"Μητσοτάκη, νερό - Θέλουμε να ζήσουμε εδώ" φώναξαν οι αγρότες της Παραμυθιάς

Τον κόμβο Παραμυθιάς στην περιοχή του Αεροδρομίου απέκλεισαν οι αγρότες του κάμπου της Παραμυθιάς, το πρωί της Τρίτης, σε μια ακόμη κινητοποίησή τους, μετά τη συγκέντρωση που προηγήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Παραμυθιά.

Εδώ και δυο μήνες σχεδόν, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στα αντιλιοστάσια του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς, λόγω χρεών ύψους 1,5 εκ. ευρώ και 28.000 στρέμματα στον κάμπο της Παραμυθιάς κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καλλιεργητές, αλλά και ολόκληρη την τοπική οικονομία, εφόσον δεν λειτουργεί το αρδευτικό δίκτυο.

Πλήθος αγροτών με τα τρακτέρ τους, διέκοψαν την κυκλοφορία στον κόμβο της περιοχής Αεροδρόμιου, ενώ στο πλευρό τους ήταν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και ο Δήμαρχος Σουλίου Γ. Καραγιάννης, ζητώντας να δοθεί λύση στο μείζον ζήτημα με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Το θέμα έρχεται από παλιά, ωστόσο, τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί μια λύση, ενώ με τη διακοπή ρεύματος καθίσταται αδύνατη η καλλιέργεια του εύφορου κάμπου με καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς της περιοχής.

Οι καλλιεργητές έχοντας στο πλευρό τους σύσσωμη την τοπική κοινωνία, προειδοποιούν ότι όσο δεν βρίσκεται λύση στο πρόβλημα, αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων....
Συνέχεια...

Η ΔΕΕΠ της ΝΔ Θεσπρωτίας κόβει την πίτα της με τον Κώστα Καραγκούνη

Φεβρουαρίου 22, 2023 0
Η ΔΕΕΠ της ΝΔ Θεσπρωτίας κόβει την πίτα της με τον Κώστα Καραγκούνη

Η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας της Νέας Δημοκρατίας Θεσπρωτίας, σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας σε μια πολιτική εκδήλωση.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο τ. Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Καραγκούνης Κωνσταντίνος.

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνου Θεοφάνης
Συνέχεια...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απόπειρες απάτης με συναλλασσόμενους με την Περιφέρεια Ηπείρου

Φεβρουαρίου 22, 2023 0
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απόπειρες απάτης με συναλλασσόμενους με την Περιφέρεια Ηπείρου

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει γίνει δέκτης καταγγελιών, ότι άγνωστοι προσποιούμενοι υπάλληλους των Οικονομικών Υπηρεσιών της, επικοινωνούν με δικαιούχους χρηματικών ενταλμάτων, τα οποία έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» και τους ζητούν τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να τους καταθέσουν δήθεν τα χρήματα.

Πρόκειται περί απάτης καθώς οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν καταχωρημένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αναδόχων και συνεργατών της και ουδέποτε ζητούνται τηλεφωνικά στοιχεία και πολύ περισσότερο κωδικοί τραπεζικών λογαριασμών.

Όσοι γίνονται αποδέκτες τέτοιων παραπλανητικών τηλεφωνημάτων, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφενός να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και αφετέρου να ενημερώνουν τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ας είναι ελαφριά τα σκουπίδια που θα μας σκεπάσουν... (+ΦΩΤΟ)

Φεβρουαρίου 22, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Ας είναι ελαφριά τα σκουπίδια που θα μας σκεπάσουν... (+ΦΩΤΟ)

Πολλές φορές ασχοληθήκαμε με το μείζον θέμα των σκουπιδιών στην περιοχή μας. Ο πρωταρχικός ρόλος του Δήμου δηλαδή, να κρατάει την περιοχή καθαρή. Κι όπως όλοι που ζούμε εδώ, βλέπουμε πως η αποτυχία της δημοτικής αρχής είναι παταγώδης...

Κάθε χρόνο σχεδόν, ο Δήμαρχος αλλάζει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, επιρρίπτοντάς του τις ευθύνες και συνεχίζει η περιοχή μας να είναι μια από τις πιο βρώμικες της χώρας. Βέβαια, τα σουπίδια έχουν πολύ χρήμα και γι' αυτό έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να περνάει σιγά σιγά σε ιδιώτες. Το παραδέχτηκε πρόσφατα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, λέγοντας: "Είναι πολλά τα λεφτά...."

Αυτή η πολιτική είναι που δεν επιτρέπει στη δημοτική αρχή να κάνει έστω τη βασική της δουλειά σωστά...

Ωστόσο, υπάρχει κι ένας ακόμη παράγοντας που αποτελεί και το πιο θλιβερό σημείο. Η αναισθησία αρκετών συμπολιτών!

Οι άρχοντες της περιοχής, γνωρίζοντας πόσο ανεπαρκείς είναι, για να καταφέρουν να κυριαρχούν στα τοπικά πράγματα, χρειάζονται να υπάρχει ένας βασικός παράγοντας: Οι ψηφοφόροι τους να είναι πιο χαμερπείς και από τους ίδιους. Να τους κάνουνε σαν τα μούτρα τους δηλαδή κι ακόμη χειρότερους...

Και σε κάποιο βαθμό το έχουν καταφέρει.

Ψυχοσάββατο στο δημοτικό κοιμητήριο Ηγουμενίτσας. Στο νεκροταφείο που πλέον δεν υπάρχει χώρος να ταφούν άλλοι και θάβουνε στους διαδρόμους...

Τη μέρα που πολλοί πήγαν να ανάψουν τα καντήλια των δικών τους ανθρώπων και φεύγοντας άφησαν πίσω τους τις εικόνες που βλέπετε...Σκουπίδια σε κεντρικά σημεία του νεκροταφείου, ακόμη και κάτω από την πινακίδα που γράφει: ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΘΑΡΟ!


Στα σημεία που ήταν πεταμένα σκουπίδια, υπήρχαν στο παρελθόν μικροί κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι έχουν αφαιρεθεί από καιρό. Στις δύο εισόδους του κοιμητηρίου, έχουν τοποθετηθεί δύο μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι είναι άδειοι... Οι πενθούντες βαριούνται να κουβαλήσουν τα σκουπίδια για 20 μέτρα. Προτιμάνε να τα αφήσουν στο χώρο του κοιμητηρίου, ως απομεινάρια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού...

(Δύο μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων βρίσκονται στις εισόδους του νεκροταφείου. Και οι δύο είναι άδειοι...)

Αυτές οι εικόνες σε θλίβουν βαθύτατα, νιώθοντας ότι υπάρχουν πολλοί που ζουν ανάμεσά μας που δεν μπορούν να διακρίνουν ούτε την ιερότητα του χώρου...

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, όλοι οι πολιτισμοί, ανεξαρτήτως θρησκείας ή κυρίαρχης ιδεολογίας είχαν ένα κοινό σημείο, στο οποίο σύγκλιναν: Στο σεβασμό στους νεκρούς, ακόμη και στους νεκρούς εχθρούς τους...

Πως βρεθήκαμε να ζούμε σήμερα μέσα σε αυτή τη βαρβαρότητα, δίχως την ενσυναίσθηση για το σεβασμό προς το συνάνθρωπο κι ακόμη περισσότερο προς την ιερότητα ορισμένων χώρων, στιγμών κλπ, άσχετα αν πιστεύουμε στον ίδιο θεό, στην ίδια ιδεολογία;;;

Πως γίναμε τόσο βρώμικοι, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά;
Ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός σε μία εικόνα..

Το διαπιστώνουμε πολλά χρόνια τώρα, πως έχει χαθεί ο σεβασμός προς την ανθρώπινη ζωή.
Δυστυχώς, καταλήγουμε να διαπιστώνουμε ότι έχει χαθεί ακόμη και ο σεβασμός μετά θάνατον...

Συνέχεια...

Έπεσαν οι υπογραφές για νέο κάμπινγκ στην Αμμουδιά - Νέες προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

Φεβρουαρίου 22, 2023 0
Έπεσαν οι υπογραφές για νέο κάμπινγκ στην Αμμουδιά - Νέες προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς υπέγραψε με τον εκπρόσωπο της εταιρίας «Αγαθάγγελος Καλινικίδης» ανάδοχο της πλειοδοτικής, προφορικής, φανερής δημοπρασίας, τα συμβόλαια για την ενοικίαση χώρου 41.200 τ.μ., στη θέση «Γκοριτζούλα» στην Αμμουδιά για τη δημιουργία κάμπινγκ, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Φαναρίου.

Με τη διαδικασία αυτή υλοποιείται η ευρύτερη στρατηγική επιλογή του Δήμου Πάργας που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου κάμπινγκ, το οποίο με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον θα ενισχύσει ουσιαστικά εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Η ευρύτερη περιοχή με την αναβάθμιση του Κέντρου Ενημέρωσης Αμμουδιάς που θα γίνει από τον ΟΦΥΠΕΚΑ μετά την παραχώρηση του από τον Δήμο, την δεδομένη ιστορική αξία της Εφύρας με το Νεκρομαντείο στον Μεσοπόταμο, των ανασκαφών της Αρχαίας Πανδοσίας στο Καστρί και την ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών σε όλον τον Δήμο και ιδιαίτερα στις πηγές του Αχέροντα, θα δημιουργήσει ένα νέο τουριστικό προϊόν που θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και θα αναδείξει τον πλούσιο υδροβιότοπο, καθώς και τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία του Δήμου...
Συνέχεια...

Πλάτανος με ιστορία σε χωριό της Θεσπρωτίας...

Φεβρουαρίου 22, 2023 0
Πλάτανος με ιστορία σε χωριό της Θεσπρωτίας...

Πλάτανος σε χωριό της Θεσπρωτίας φυτεύτηκε την ημέρα, που οι πρώτοι άνθρωποι, βρέθηκαν στη σελήνη, πριν 48 χρόνια! Στις 20 Ιουλίου του 1969.

Πρόκειται για έναν πλάτανο στη θέση "Λούτσα" του Πολυδρόσου Θεσπρωτίας, έξω από το εκκλησάκι της αγίας Παρασκευής, στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Η πρωτοβουλία ανήκε στον αείμνηστο ευεργέτη και μεγάλο οραματιστή έργων προόδου, Χρυσόστομο Λαμπρίδη.

Μάλιστα φυτεύτηκε την ώρα ακριβώς που η σεληνάκατος προσεληνώθηκε. 10 και 17 πρώτα λεπτά το βράδυ. Η σχετική αναμνηστική επιγραφή αναφέρει: "ΦΥΤΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΡΜΟΣΤΡΟΓΚ ΚΑΙ ΩΛΝΤΡΙΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ 20-7-1969 ΩΡΑ 22.17 Χ.Λ.Λ.".

Γεγονός-ορόσημο για την ανθρωπότητα. Ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Έντουιν Όλντριν είναι τα πρώτα ανθρώπινα όντα που φτάνουν στη Σελήνη. 

 Η εκτόξευση έγινε στις 17:32 ώρα Ελλάδας. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής. Η σεληνάκατος θα έπρεπε να αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο και να πάρει πορεία προς τη Σελήνη και συγκεκριμένα προς τη Θάλασσα της Ηρεμίας, το μέρος που είχε επιλέξει η NASA για την προσελήνωση. Η διαδικασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία. 

Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη το αυτόματο σύστημα πλοήγησης υπέστη βλάβη και ο κυβερνήτης Άρμστρονγκ ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα. Κατόρθωσε να το προσεληνώσει οριακά στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα. Ο Νιλ Άρμοστρονγκ άνοιξε την πόρτα της σεληνακάτου στις 4:56 ώρα Ελλάδας της 21 Ιουλίου (9:56 της 20ης Ιουλίου ώρα Αμερικής), κατέβηκε τη μικρή σκάλα και πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον. Ο Όλντριν τον ακολούθησε αναφωνώντας: «Υπέροχη… Υπέροχη Μοναξιά!». 

Πρώτο τους μέλημα ήταν να συνηθίσουν να περπατούν σαν τα καγκουρό, εξαιτίας της έλλειψης της βαρύτητας. Στη συνέχεια και για τις επόμενες δυόμιση ώρες στρώθηκαν στη δουλειά: συνέλεξαν υλικό, τράβηξαν φωτογραφίες, κράτησαν σημειώσεις και εγκατέστησαν μηχανήματα για παρατηρήσεις. Τοποθέτησαν την αμερικανική σημαία και μια πλακέτα εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, που απεικόνιζε τα δύο ημισφαίρια και έγραφε: «Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.».

Η. Μ.
Συνέχεια...

Διαμαρτυρήθηκαν για τις πολιτικές ερήμωσης της Ηπείρου και των Σουλιωτοχωρίων

Φεβρουαρίου 22, 2023 0
Διαμαρτυρήθηκαν για τις πολιτικές ερήμωσης της Ηπείρου και των Σουλιωτοχωρίων
(Από τη συμμετοχή μελών και φίλων της Αδελφότητας, στην Πανηπειρωτική συγκέντρωση)

"Πάρτε τώρα ουσιαστικά μέτρα, που θα ανακόψουν την πορεία ερήμωσης των χωριών της Ηπείρου και τις αιτίες που την προκαλούν". 
Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που συνδιοργάνωσαν στο Σύνταγμα στις 15 Φλεβάρη οι Ομοσπονδίες Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ραδοβιζινών Άρτας και Τζουμέρκων.

Στη συγκέντρωση, μετείχαν εκατοντάδες απόδημοι Ηπειρώτες από διάφορα σωματεία (Ομοσπονδίες, σύλλογοι, Αδελφότητες κλπ) των 4 νομών της Ηπείρου. Αξιοπρεπής εμφάνιση έκανε και Αδελφότητα το Ηρωϊκό Σούλι. Τα μέλη και φίλοι της Αδελφότητας, ένωσαν τη φωνή τους με τους άλλους απόδημους Ηπειρώτες και απαίτησαν από τους κυβερνώντες να πάρουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα, ενάντια στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές, που αποτελούν την κύρια αιτία ερήμωσης της Ηπείρου αλλά και των Σουλιωτοχωρίων.

Στο διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία της 5 Ομοσπονδιών, συνοδευόμενη από τον Αντιπρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Σωτήρη Κολιούση, επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα στο προεδρείο και τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων).

Παραμονές της Πανηπειρωτικής κινητοποίησης στο Σύνταγμα, στις 12 Φλεβάρη 2023, η γενική Συνέλευση της Αδελφότητας ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ, που συνήλθε στα γραφεία της στην Αθήνα, εξέδωσε την παρακάτω:

«Η Αδελφότητα ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ, στηρίζει την απόφαση των 5 Ομοσπονδιών (Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ραδοβιζινών Άρτας, Τζουμέρκων) και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) για την αγωνιστική κινητοποίηση της 15ης Φεβρουαρίου στη Βουλή στις 5 μ.μ., διεκδικώντας από την Πολιτεία την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν την επιβίωση των χωριών της Ηπείρου και των κατοίκων της.


Με δεδομένο ότι το ιστορικό Σούλι παραμένει στην αφάνεια και οι μόνιμοι κάτοικοι στα Σουλιωτοχώρια βιώνουν έντονα τις συνέπειες της ερήμωσης, καλούνται τα μέλη της και οι φίλοι της Αδελφότητας, να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση, να ενώσουν τη φωνή τους με τους άλλους απόδημους Ηπειρώτες και να διεκδικήσουν από την Πολιτεία άμεσα και ουσιαστικά μέτρα:

- ενάντια στις αιτίες που προκαλούν την ερήμωση των χωριών της Ηπείρου

- για να την ανάδειξη και ορθολογική ανάπτυξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, με την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, η εφαρμογή του οποίου θα συμβάλει στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων των Σουλιωτοχωρίων».
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνεχίζεται απόψε το αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης στον ασιατικό κινηματογράφο

Φεβρουαρίου 22, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συνεχίζεται απόψε το αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης στον ασιατικό κινηματογράφο

Συνεχίζουμε τις προβολές του αφιερώματος στον Ασιατικό Κινηματογράφο με ένα συγκλονιστικό φιλμ ινδικής παραγωγής:

Ajji (2017), 1h 44m
Director: Devashish Makhija

Υπόθεση:
Όταν η μικρή της εγγονή δέχεται σεξουαλική επίθεση από έναν πανίσχυρο άνδρα και η δικαιοσύνη κλείνει τα μάτια, μια φτωχή ηλικιωμένη σχεδιάζει την εκδίκησή της...

Τετάρτη 22/φεβρουαρίου 2023
21: 00
Beeraria Cricket (Μπυραρία)
Έναντι παιδικής χαράς - Ηγουμενίτσα
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Το Σάββατο η παρέλαση μασκαράδων - Κάψιμο του Καρνάβαλου με κλαρίνα

10 χρόνια δράσης: Εκπαιδευμένοι σκύλοι στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Φεβρουαρίου 22, 2023 0
10 χρόνια δράσης: Εκπαιδευμένοι σκύλοι στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Με πρωτοβουλία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η 22α Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, αλλά και για να τιμηθεί το έργο των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, με κεντρική εκδήλωση την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα.

Το έγκλημα της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια πληγή που μαστίζει την άγρια ζωή της χώρας. Έχει οδηγήσει πολλά είδη, όπως τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, στο χείλος της εξαφάνισης, ενώ μεγάλη είναι και η επίπτωσή τους στους σκύλους εργασίας, όπως για παράδειγμα στα ποιμενικά σκυλιά, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά στη δραστηριότητα της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.Ένα πολύτιμο «όπλο» στην μάχη εναντίον των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την ανίχνευση τους.

Η ημερίδα στα Γιάννενα

Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει επίδειξη προσομοίωσης έρευνας σκύλου από την Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Σκύλων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που θα διεξαχθεί σε κατάλληλο χώρο στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις εννιάμισι το πρωί στο Κέντρο Πληροφόρησης, στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου.

Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, στην Φρόντζου Πολιτεία, με ώρα έναρξης στη μία το μεσημέρι και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα μας, τη νομοθεσία, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί για την καταπολέμησή του, αλλά και τα αποτελέσματα της δεκαετούς δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στη χώρα μας.

Οι δύο πρώτοι εκπαιδευμένοι σκύλοι αποκτήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές του 2014 με πρωτοβουλία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και του WWF Ελλάς αντίστοιχα. Το 2016, ακολούθησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που απέκτησε τους πρώτους του σκύλους, σε συνεργασία με την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α από την έναρξη της λειτουργίας του έθεσε ως υψηλή προτεραιότητα την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος κατά της άγριας ζωής και έτσι το 2022 ενέταξε στο δυναμικό του επτά σκύλους ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που, μαζί με τους χειριστές τους συγκροτούν τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ). Η κίνηση αυτή του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των σκύλων που επιχειρούν πλέον στην χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 15. Έτσι, όταν οι σκύλοι αποκτήσουν την πλήρη επιχειρησιακή τους λειτουργία, ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, και ιδιαίτερα των προστατευόμενων περιοχών, θα καλύπτεται αποτελεσματικά.

Εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Εκτός από την κεντρική εκδήλωση στα Γιάννενα, οι κατά τόπους Μονάδες Διαχείρισης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.θα οργανώσουν σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις Πρέσπες, στο Παρανέστι Δράμας, στον Εύμοιρο Ξάνθης, στην περιοχή των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, στο Μεσολόγγι και στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου, με συμμετέχοντες μαθητές των περιοχών αυτών, κτηνοτρόφους, αλλά και μέλη κυνηγετικών συλλόγων.
Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: Έργα εξοικονόμησης νερού 1.6 εκατ. ευρώ στον ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης

Φεβρουαρίου 22, 2023 0
Βασίλης Γιόγιακας: Έργα εξοικονόμησης νερού 1.6 εκατ. ευρώ στον ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης

Εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση έργα εξοικονόμησης νερού στον ΤΟΕΒ Ραγίου - Κεστρίνης, όπως ενημέρωσε το Βασίλη Γιόγιακα ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Τα έργα - προϋπολογισμού 1.625.000.00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ - εντάχθηκαν στη Δράση 4.3.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 με τίτλο «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων και αφορούν τον εκσυγχρονισμό του δικτύου άρδευσης, με την κατασκευή αυλάκων από σκυρόδεμα στη θέση των υφιστάμενων διωρύγων που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των παρακείμενων εκτάσεων. Με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου θα μειωθούν οι σημαντικές απώλειες αρδευτικού νερού και θα αυξηθεί η αποδοτικότητα του αρδευτικού δικτύου.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα