09/29/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Για τα μπάζα...!!! (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σεπτεμβρίου 29, 2020 0
Για τα μπάζα...!!! (+ΒΙΝΤΕΟ)

Το σοβαρό θέμα της καθαριότητας στο Δήμο Ηγουμενίτσας, το έχουμε αναδείξει πολλάκις. Είτε αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων και τους περίφημους υπόγειους κάδους που δε λειτουργούν ενάμιση χρόνο αφότου εγκαταστάθηκαν, είτε τα σημεία τοποθέτησης των κάδων απορριμάτων που αλλάζουν ανάλογα με τις ορέξεις των ψηφοφόρων του Δημάρχου και του αντιδημάρχου, είτε με την ανακύκλωση που ανάθεμα κι αν γίνεται. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Ένα ακόμη σκέλος του σοβαρού ζητήματος της καθαριότητας του Δήμου, αποτελούν και οι παράνομες χωματερές. 
Πριν δυο μήνες δημοσιεύσαμε ένα σχετικό άρθρο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) για την ύπαρξη μιας μικρής χωματερής πίσω από το στάδιο Ηγουμενίτσας.
Για τη δημιουργία μικρών χωματερών σε αρκετά μέρη του Δήμου φέρουν μερίδιο ευθύνης και οι πολίτες που εναποθέτουν αδρανή υλικά, χόρτα και μπάζα σε ακατάλληλα σημεία χωρίς τη συγκατάθεση του Δήμου. Γι' αυτό όμως εκλέγουμε δημοτική αρχή, για να επιλύει αυτά τα προβλήματα με τη σωστή οργάνωση του τομέα καθαριότητας! Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας όμως, κ. Τόλης Τζώρτζης, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Λώλος, μάλλον δεν πολυσκάνε για το σοβαρό αυτό θέμα!
Φαίνεται ότι την ίδια λογική έχουν και οι ίδιοι, οι οποίοι δίνουν εντολές στο προσωπικό καθαριότητας να εναποθέτει αδρανή υλικά (κι όχι μόνο) σε κάποιες από αυτές τις παράνομες χωματερές.
Το προηγούμενο άρθρο μας, στις 15 Ιουλίου συνοδευότανε από βίντεο στο οποίο υπάλληλοι της καθαριότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας πετάγανε σκουπίδια στη μικρή παράνομη χωματερή πίσω από το στάδιο. Μάλιστα, ο ένας υπάλληλος δικαιολογείται για την πράξη τους με το επιχείρημα ότι ακολουθεί άλλο φορτηγό του Δήμου που θα τα μαζέψει.

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Έτσι, μετά από λίγες εβδομάδες εντοπίσαμε ένα μεγάλο όχημα του Δήμου γεμάτο κλαδιά και μπάζα και το ακολουθήσαμε για να δούμε που θα τα εναποθέσει...!
Η διαδρομή κατέληξε έξω από την πόλη, στην περιοχή του παλιού νταμαριού μετά την Αγία Μαρίνα, όπου και άνοιξε την καρότσα και ξεφόρτωσε το φορτίο του...! Έτσι, απλά. Θα μπορούσε κανείς να πει, ότι μακρυά από την πόλη είναι, οπότε θα μπορούσε να είναι μια λύση. Να θυμήσουμε όμως ότι πέρυσι το καλοκαίρι στο συγκεκριμένο σημείο εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές και η κάπνα έφτασε μέχρι την Ηγουμενίτσα...! Εκτός κι αν μας προετοιμάζουν για καύση απορριμμάτων με τρόπο...!

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Με λίγα λόγια, η δημοτική αρχή συνεχίζει να χρησιμοποιεί παράνομες χωματερές για την εναπόθεση απορριμμάτων. Κατά τα άλλα καμαρώνουν ορισμένοι ότι στην Ήπειρο δεν υπάρχει καμία παράνομη χωματερή και απαλλαγήκαμε από τα πρόστιμα της Ε.Ε. 
Κι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να ασχολούμαστε ακόμη με τα μπάζα...! Και θα συνεχίσουμε, μέχρι να αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές...!!!
Συνέχεια...

Με "ύφος" και υποδείξεις απαντάει ο Δήμος Ηγουμενίτσας στον Πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του

Σεπτεμβρίου 29, 2020 0

 Με "ύφος" και υποδείξεις απαντάει ο Δήμος Ηγουμενίτσας στον Πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του


Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων όπως παρατηρούμε όλοι καθημερινά, είναι δύσκολο να λυθεί, εφόσον συνεχίζουν πολλοί δυστυχώς συμπολίτες να εγκαταλείπουν δεκάδες σκυλιά στους δρόμους των πόλεων και στην ύπαιθρο.
Ο νόμος όμως, είναι σαφής. Αρμόδιος για τα αδέσποτα ζώα είναι ο εκάστοτε Δήμος.

Στη Θεσπρωτία, οι Δήμοι δε φαίνεται να έχουν πάρει ακόμη απόφαση για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Ακόμη και το διαδημοτικό καταφύγιο που έχουν κουτσοφτιάξει δεν είναι αρκετό να φροντίσει τα αδέσποτα ζώα ούτε καν του ενός από τους 3 Δήμους του Νομού.
Παραταύτα, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, συνεχίζουν να προκαλούν με το ύφος τους, αντί να στοχεύουν στην επίλυση του προβλήματος.

Χαρακτηριστική περίπτωση η απάντηση (επισυνάπτεται) του Δήμου Ηγουμενίτσας προς τον Πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσπρωτίας, Βασίλειου Κόρπα, ο οποίος τους επισήμανε την ανάγκη στείρωσης κάποιων αδέσποτων σκύλων στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης.
Στην απάντηση, του γίνεται παρατήρηση ώστε οι αιτήσεις του στο Δήμο να είναι γραμμένες στον υπολογιστή, "όπως άλλωστε κάνετε όταν καταγγέλλετε το Δήμο Ηγουμενίτσας στην Κτηνιατρική Υπηρεσία..."!

Το πικρόχολο σχόλιο της υπαλλήλου (υπογράφει γεωπόνος...!!!) ή του αντιδημάρχου (δε γνωρίζουμε ποιος συνέταξε την απάντηση) δείχνει ξεκάθαρα ότι το πρόβλημά τους δεν είναι οι χειρόγραφες αιτήσεις του κ. Κόρπα, αλλά το γεγονός ότι καταγγέλει την αδιαφορία του Δήμου στην Κτηνιατρική Υπηρεσία...! Και του απαντάνε σε επίσημη επιστολή του Δήμου, νομίζοντας ότι κάνουν κάποιο σχόλιο στον προσωπικό τους λογαριασμό στο facebook...!
Και συνεχίζουν στην απάντησή τους, ακόμη πιο προκλητικοί κάνοντας μαθήματα φιλοζωίας στον Πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου, γράφοντας: 

"Όντας και ο ίδιος Πρόεδρος φιλοζωικού σωματείου παρακαλούμε την επόμενη φορά που θα διαπιστώσετε πρόβλημα με κάποιο αδέσποτο, να συνδράμετε κι εσείς από την πλευρά σας ως σωματείο καθώς όπως γνωρίζετε το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην πόλη μας κι όχι μόνο αποτελεί ένα δισεπίλυτο πρόβλημα".

Οι υπάλληλοι του Δήμου δηλαδή κάνουν μαθήματα φιλοζωίας στον κ. Κόρπα, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια όχι μόνο ίδρυσε το πρώτο φιλοζωικό σωματείο, αλλά τρέχει 24 ώρες το 24ωρο για να αντιμετωπίσει προβλήματα των αδέσποτων ζώων, αφιερώνοντας χρόνο και χρήματα για αυτό το σκοπό...!
Και του επιστρέφουν με περίσσιο θράσος την ευθύνη, όπως άλλωστε κάνει σήμερα και η κυβέρνηση προς όλους τους πολίτες με το δόγμα της "ατομικής ευθύνης"!
Ω εποχή, ω ήθη...!
Αλλά τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν οι αντιδήμαρχοι και οι υπάλληλοι; Το ψάρι -όπως λέει και ο λαός- βρωμάει από το κεφάλι...!!!
Συνέχεια...

Δήλωση Μ. Κάτση στην εκδήλωση μνήμης των 49 προκρίτων της μαρτυρικής πόλης της Παραμυθιάς

Σεπτεμβρίου 29, 2020 0
Δήλωση Μ. Κάτση στην εκδήλωση μνήμης των 49 προκρίτων της μαρτυρικής πόλης της Παραμυθιάς 

Στις εκδηλώσεις μνήμης της εκτέλεσης των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς από τους Γερμανούς ναζί και τους συνεργάτες τους, παραβρέθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο οποίος προέβη στην παρακάτω δήλωση: 
“Ημέρα μνήμης σήμερα για την μαρτυρική Παραμυθιά, η οποία στις 29-9-1943 βίωσε με τραγικό τρόπο τις θηριωδίες των ναζί και των συνεργατών τους. 49 πολίτες οδηγήθηκαν στο απόσπασμα και εκτελέστηκαν. 
Τιμούμε τη θυσία των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς, όπως και όλους όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα σε μια ελεύθερη πατρίδα. 
77 χρόνια μετά, η Θεσπρωτία και όλη η Ελλάδα επιμένει να μην ξεχνά τι σημαίνει ναζισμός και φασισμός, να μην ξεχνά τα φρικαλέα εγκλήματα που προκάλεσαν στην πατρίδα μας. Είναι χρέος όλων μας, η καταδίκη και η μηδενική ανοχή στο ναζισμό και τον φασισμό, που πάνε να σηκώσουν ξανά κεφάλι. Η πλήρης πολιτική απομόνωση των αρνητών της Δημοκρατίας, είναι επιβεβλημένη. Αναμένοντας την καταδίκη των ναζί της «Χρυσής Αυγής» στις 7 Οκτώβριου, για τα εγκλήματα που διέπραξαν, φωνάζουμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις: «Ποτέ ξανά ναζισμός, ποτέ ξανά φασισμός».”
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου

Σεπτεμβρίου 29, 2020 0

 Ηγουμενίτσα: Φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείουc8ad2db3db77b401fb41b1b591aa2c31_XL

Φιλόλογος με φροντιστηριακή εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947694438
Συνέχεια...

Έναρξη χειμερινών μαθημάτων από το ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Σεπτεμβρίου 29, 2020 0
Έναρξη χειμερινών μαθημάτων από το ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
118532256_588973171778966_2184170658969340457_n
Τα μαθήματα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και Φιλιάτες ξεκινήσαν την Τρίτη 01/09.
Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά καλή σχολική χρονιά!


Συνέχεια...

Στην ΑΣΑ Ηπείρου απορρίμματα της Κέρκυρας - Ερώτημα αν καταλήξουν τα υπολείμματα σε Καρβουναρι ή Ελληνικό

Σεπτεμβρίου 29, 2020 0
Στην ΑΣΑ Ηπείρου απορρίμματα της Κέρκυρας - Ερώτημα αν καταλήξουν τα υπολείμματα σε Καρβουναρι ή Ελληνικό

Τη μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα στη μονάδα ΑΣΑ Ηπείρου προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή.
Το μήνυμα άλλωστε το είχε καταστήσει σαφές από το καλοκαίρι, όταν παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων ενώπιον των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων.
Από τότε φαίνεται ότι υπήρξαν αρκετές συζητήσεις και διαβουλεύσεις καθώς σήμερα ο κ. Γραφάκος ήταν απολύτως προετοιμασμένος.
Έτσι μίλησε για τη μεταφορά απορριμμάτων από ένα Δήμο της Κέρκυρας για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Μάλιστα έσπευσε να συμπληρώσει ότι εμείς οι Ηπειρώτες θα το κάνουμε με χαρά και ικανοποίηση γιατί βοηθάμε το όμορο νησί μας!!!
Ο κ. Γραφάκος απέκλεισε κάθε πιθανότητα μεταφοράς απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στην Ήπειρο.

ΠΗΓΗ: www.paramythia-online.gr
Συνέχεια...

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας συμμετέχει στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σεπτεμβρίου 29, 2020 0
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας συμμετέχει στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (+ΒΙΝΤΕΟ)

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνει ο σύλλογος γονέων & κηδεμόνων του σχολείου, συμμετέχει στον πανελλήνιο Διαγωνισμό 2020 με θέμα «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci» με την ομάδα «ΟΔΟΠΟΙΟΙ». Στην ομάδα συμμετέχουν οι μαθητές: Λώλας Παναγιώτης (Αρχηγός ομάδας), Μιττάκος Λευτέρης (Προγραμματιστής), Σατρατζέμη Μαρίλια (Υπεύθυνη Σκηνικού), Σατρατζέμη Μυρσίνη (Προγραμματιστής), Σκορδά Μελίνα (Κατασκευαστής - Μηχανικός).

Η καθοδήγηση της ομάδας έγινε από τον εκπαιδευτικό Ρομποτικής - STEM κ. Άγγελο Παντελή.

Μετά τις ιδιαίτερες καταστάσεις που ζήσαμε όλοι μας λόγω της πανδημίας, οι διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα διεξάγονταν τον Μάρτιο σε περιφερειακό και τον Μάιο σε πανελλήνιο επίπεδο αναβλήθηκαν. Έτσι, ο πανελλήνιος διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για πρώτη φορά θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως. Οι ομάδες αποστέλλουν φάκελο με όλες τις λεπτομέρειες της έρευνας και ανάπτυξης του έργου τους καθώς και ένα βίντεο παρουσίασης της κατασκευής τους, μέχρι 25/09. Έπειτα. οι 20 συμμετοχές που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία πανελλαδικά, θα συμμετάσχουν στον τελικό, όπου και θα υπάρξει μία νέα, σύγχρονη εξ αποστάσεως εξέταση. 

Ευχαριστίες
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας κ. Βέρμπη Κωνσταντίνο και τον Δήμο Ηγουμενίτσας για την παραχώρηση της αίθουσας, όπου και διεξήχθησαν τα μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Πέτση – PETSIS Exclusive Home Ideas, για τη δωρεά ξύλινης επιφάνειας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μασούρα Χρήστο - MASOURAS CHRISTOS PHOTOGRAPHER, για την βοήθειά του.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς των παιδιών για την στήριξη και την συμπαράστασή τους σε αυτή την προσπάθεια.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον δάσκαλό μας κ. Άγγελο Παντελή για τις γνώσεις και τα εφόδια που προσφέρει στα παιδιά μας.
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στα παιδιά!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου γονέων & κηδεμόνων
4ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας 

Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή της λειτουργίας του έργου
Η ομάδα μας βασίστηκε στο Οδόμετρο του Ήρωνα, το οποίο είναι πιθανότατα εφεύρεση του Αρχιμήδη. Μάλιστα, οι πρώτες προσπάθειες ανακατασκευής του μηχανισμού έγιναν από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Επίσης, έμπνευση για την ομάδα μας αποτέλεσε το Δρεπανηφόρο άρμα και το Ελικόπτερο ή Αερικός Κοχλίας του Λ. Ντα Βίντσι καθώς και τα Έμβολα του Αρχιμήδη και του Ήρωνα. Με το έργο μας, δημιουργήσαμε με δομικά στοιχεία Lego και προγραμματίσαμε σε γλώσσα προγραμματισμού Scratch, έναν αυτοματοποιημένο τρόπο χαρτογράφησης, οδομέτρησης και οδόστρωσης μιας περιοχής, με ένα νέου τύπου οδόστρωμα, φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά, φιλικό προς το περιβάλλον.

Το έργο αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:
Οδόμετρο - Όχημα το οποίο πραγματοποιεί οδομέτρηση και οδοκαθαρισμό.
Ελικόπτερο – Μη επανδρωμένο Ελικοφόρο το οποίο χαρτογραφεί την περιοχή.
Οδοστρωτήρα – Δεύτερο όχημα ενσωματωμένο στο Οδόμετρο το οποίο πραγματοποιεί οδόστρωση.
Ξεκινώντας, δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα να επιλέξει από ένα μενού τριών επιλογών τα εξής:
1. Λειτουργία Χαρτογράφησης & Οδόστρωσης
2. Λειτουργία Οδομέτρου
3. Έξοδος.

ΕΠΙΛΟΓΗ 1 (Λειτουργία Χαρτογράφησης & Οδόστρωσης – πλήρης διαδικασία): Πληκτρολογώντας ο χρήστης «1», το μη επανδρωμένο Ελικόπτερο, πραγματοποιεί πτήση πάνω από την περιοχή χαρτογραφώντας την. Μόλις η πτήση - χαρτογράφηση ολοκληρωθεί το Οδόμετρο ενεργοποιείται και το όχημα ξεκινά να κινείται για την απόσταση που έλαβε από τα δεδομένα της χαρτογράφησης. Ταυτόχρονα, ενεργοποιοείται το Σύστημα Μέτρησης Απόστασης και το Σύστημα Οδοκαθαρισμού που διαθέτει το όχημα. Αφού το Οδόμετρο διανύσει την επιθυμητή απόσταση, σταματά και εμφανίζει στην οθόνη του υπολογιστή την απόσταση που διένυσε και την ταχύτητα κίνησής του προς ενημέρωση του χρήστη. Έπειτα αναπαράγεται φωνητική εντολή που ενεργοποιεί το όχημα Οδοστρωτήρα (ένα δεύτερο μικρότερο όχημα ενσωματωμένο στο Οδόμετρο), το οποίο κατεβαίνει και πραγματοποιεί την οδόστρωση. Η όλη διαδικασία αναπαρίσταται και με animation, σε πραγματικό χρόνο.

ΕΠΙΛΟΓΗ 2 (Λειτουργία Οδομέτρου): Πληκτρολογώντας στο μενού το «2», ο χρήστης έχει επιλέξει την λειτουργία οδομέτρου. Έτσι, θα εμφανιστεί αμέσως μετά στην οθόνη του υπολογιστή η ερώτηση: «ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ». Ο χρήστης ορίζει από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή την απόσταση που επιθυμεί να διανύσει το όχημα και αυτό ξεκινά να κινείται μέχρι να διανύσει την απόσταση που του έχει οριστεί. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή η απόσταση που διένυσε καθώς και η ταχύτητα κίνησής του. Η παραπάνω διαδικασία αναπαρίσταται και με animation, σε πραγματικό χρόνο.

ΕΠΙΛΟΓΗ 3 (Έξοδος): Η επιλογή αυτή αποτελεί έξοδο από το μενού και εμφανίζει τα ονόματα των συντελεστών του έργου.

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)


Συνέχεια...

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης 49 Προκρίτων Παραμυθιάς

Σεπτεμβρίου 29, 2020 0
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης 49 Προκρίτων Παραμυθιάς

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης υπέρ των 49 ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ Παραμυθιάς που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 29 Σεπτεμβρίου 1943.
* Λόγω των εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι λιτές και θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις με περιορισμένο αριθμό επισήμων προσκεκλημένων και πολιτών , για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
Συνέχεια...

Παράταση 2 εβδομάδων για την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Σεπτεμβρίου 29, 2020 0
Παράταση 2 εβδομάδων για την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Δύο βδομάδες παράταση δόθηκε για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τρεις εβδομάδες για τον προβλήτα «Φίλιππος Β’» στον λιμάνι Καβάλας και τέσσερις εβδομάδες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Αρχική ημερομηνία εκδήλωσης του αρχικού ενδιαφέροντος είχε οριστεί στις 2 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Αλεξανδρούπολης πωλείται το 67% και στο λιμάνι Καβάλας υπο-παραχωρείται ο προβλήτας «Φίλιππος Β’».
To metaforespress.gr παραθέτει τα κυριότερα στοιχεία των διαγωνισμών για τα 3 περιφερειακά λιμάνια:

Κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ για την Αλεξανδρούπολη
Η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Στον ΟΛΑ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης.
Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.
Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία στις 2 Οκτωβρίου έως τις 17:00.
Οι προεπιλεγέντες επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια / περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, οφείλουν να έχουν δραστηριοποιηθεί σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους τομείς:
-Διαχείριση και λειτουργία λιμένων ή τερματικών σταθμών (τερματικοί σταθμοί φορτίων ή εμπορευματοκιβωτίων), με ελάχιστο μέγεθος: o 200.000 τόνους/έτος ή o 20.000 TEU/έτος ή o [διαχειρισθέντα όγκο από τον Προεπιλεγέντα Επενδυτή (σε τόνους/έτος) / 200.000] + [διαχειρισθέντα αριθμό από τον Προεπιλεγέντα Επενδυτή (TEU/έτος) / 20.000] >= 1,25.
-Υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας (προσωρινή εναπόθεση, αποθήκευση, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας κ.λπ.) με ελάχιστο κύκλο εργασιών 20 εκατομμυρίων €/έτος.
-Ναυτιλιακές εταιρείες (φορτίων ή εμπορευματοκιβωτίων): με στόλο τουλάχιστον 10 πλοίων με σύνολο 700.000 dwt/έτος (ιδιόκτητο ή ναυλωμένο).
-Εταιρείες λιμένα με ελάχιστο κύκλο εργασιών 20 εκατομμυρίων €/έτος.
Οι προεπιλεγέντες επενδυτές πρέπει να διαθέτουν εμπειρία σε τουλάχιστον έναν από τους ανωτέρω αναφερόμενους τομείς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) συναπτών ετών εντός της χρονικής περιόδου των τελευταίων πέντε (5) ετών πριν από την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς, με μέσο όρο των τριών (3) πιο πρόσφατων ενεργών ετών τουλάχιστον ίσο με τα προαναφερθέντα μεγέθη ανά τομέα δραστηριότητας.

Κεφάλαια ύψους 20 εκατ. για την Ηγουμενίτσα
Αντίστοιχα, και η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Στον ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία στις 2 Οκτωβρίου.
Οι προεπιλεγέντες επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια / περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, οφείλουν να έχουν δραστηριοποιηθεί σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους τομείς:
-Διαχείριση και λειτουργία λιμένων ή τερματικών σταθμών (τερματικοί σταθμοί επιβατών ή επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων (Ro-Pax)), με ελάχιστο μέγεθος: τo 1 εκατομμύριο επιβάτες (Pax)/έτος ή τo 1 εκατομμύριο μονάδες Ισοδύναμων Επιβατικών Αυτοκινήτων (ΙΕΑ) /έτος (IEA, 1 φορτηγό αντιστοιχεί σε 3,5 IEA και 1 λεωφορείο αντιστοιχεί σε 2,5 IEA) ή o [διαχειρισθέν Pax από τον Προεπιλεγέντα Επενδυτή (σε εκατομμύρια Pax/έτος) / 1] + [IEA διαχειρισθέντα από τον Προεπιλεγέντα Επενδυτή (σε εκατομμύρια ΙΕΑ/έτος) / 1] >= 1,25.
-Υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας (προσωρινή εναπόθεση, αποθήκευση, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας κλπ.) με ελάχιστο κύκλο εργασιών 20 εκατομμυρίων €/έτος. 20PROC007044230 2020-07-17 22
-Ναυτιλιακές εταιρείες (επιβατών ή Ro-Pax), με συνολικό όγκο: o 200.000 Pax/έτος ή o 100.000 ΙΕΑ/έτος ή o [διαχειρισθέν Pax από τον Προεπιλεγέντα Επενδυτή (σε Pax/έτος) / 200.000] + [ΙΕΑ διαχειρισθέντα από τον Προεπιλεγέντα Επενδυτή (σε ΙΕΑ/έτος) / 100.000] >= 1.,25.
-Εταιρείες λιμένα, με ελάχιστο κύκλο εργασιών 20 εκατομμυρίων €/έτος.

Οι προεπιλεγέντες επενδυτές πρέπει να διαθέτουν εμπειρία σε τουλάχιστον έναν από τους ανωτέρω αναφερόμενους τομείς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) συναπτών ετών εντός της χρονικής περιόδου των τελευταίων πέντε (5) ετών πριν από την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς, με μέσο όρο των τριών (3) πιο πρόσφατων ενεργών ετών τουλάχιστον ίσο με τα προαναφερθέντα μεγέθη ανά τομέα δραστηριότητας.

Για 40 έτη παραχωρείται ο εμπορικός λιμένας της Καβάλας
Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι της Καβάλας, ο διαγωνισμός προβλέπει την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (ΟΛΚ Α.Ε.).
Η υπο-παραχώρησης περιλαμβάνει:
– τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,
– μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
– τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη
– την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και
– συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία στις 2 Οκτωβρίου.
Οι προεπιλεγέντες επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια / περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, οφείλουν να έχουν δραστηριοποιηθεί σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους τομείς:
Η απαιτούμενη τεχνική εμπειρία αποδεικνύεται με την επίδειξη εμπειρίας τουλάχιστον τριών (3) συναπτών ετών, εντός της χρονικής περιόδου των τελευταίων πέντε (5) ετών από την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς, στη διαχείριση και λειτουργία ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων, ενός σταθμού γενικού φορτίου, ενός σταθμού εμπορευματοκιβωτίων ή συνδυασμού αυτών επί τη βάσει συμβάσεων παραχώρησης, σε ένα εμπορικό λιμάνι οπουδήποτε στον κόσμο, με χειρισμό όγκου φορτίου τουλάχιστον 200.000 τόνων/έτος ή 20.000 TEU/έτος, ή [χειρισμό όγκου φορτίου Ενδιαφερόμενου Μέρους (Τόνοι/έτος) / 200.000 + χειρισμό όγκου φορτίου Ενδιαφερόμενου Μέρους (ΤEU/έτος) / 20.000] >= 1,25, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια των παραπάνω τριών (3) ετών.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη 
Συνέχεια...

Επίσκεψη του Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών στα γραφεία της ΟΛΗΓ ΑΕ

Σεπτεμβρίου 29, 2020 0
Επίσκεψη του Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών στα γραφεία της ΟΛΗΓ ΑΕ 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/09/2020

Εθιμοτυπική επίσκεψη από το νέο Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών κύριο Χρήστο Τσουρά δέχθηκε η Διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ σήμερα. 
Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και παραγωγική. Δόθηκε προτεραιότητα στο μεγάλο ζήτημα της δημόσιας υγείας, τον κορωνοϊό και παράλληλα συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο πλευρών. 
Τέλος, η Διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ ευχήθηκε στο νέο Διοικητή καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και υπογράμμισε πως θα είναι κοντά του στο δύσκολο εγχείρημά του. 
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα