02/04/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Ηγουμενίτσα: Ξεκινά η λειτουργία υπόγειων κάδων απορριμμάτων

Φεβρουαρίου 04, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Ξεκινά η λειτουργία υπόγειων κάδων απορριμμάτων

Την Τρίτη 9/2/2021 ξεκινά η λειτουργία των υπόγειων κάδων απορριμμάτων και στα άλλα τρία σημεία της πόλης. Ένα σύστημα υπογείων κάδων βρίσκεται στην οδό Σελλών (στη λαϊκή αγορά) και τα άλλα δύο στην οδό Κύπρου (ένα στη συμβολή με την οδό Φ. Μιχαλά και ένα στο ύψος της οδού Δαγκλή). 
Έτσι, με ένα δίκτυο έξι διπλών υπόγειων κάδων ευελπιστούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες εναπόθεσης απορριμμάτων και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωή στην πόλη μας. 

Σας υπενθυμίζουμε ότι στους υπόγειους κάδους τοποθετούμε σύμμεικτα οικιακά (μη ανακυκλώσιμα) απορρίμματα, καλά κλεισμένα σε σακούλες. Για την εισαγωγή των απορριμμάτων πατάτε απλά με το πόδι το πεντάλ της χοάνης τροφοδοσίας για να ανοίξει το καπάκι. Έπειτα, μπορείτε να αποθέσετε τη σακούλα εντός της χοάνης. 

Προσοχή! 

- Μην αφήνετε τις σακούλες απορριμμάτων δίπλα στους υπόγειους κάδους. 

- Μην παρκάρετε το αυτοκίνητό σας μπροστά από τους υπόγειους κάδους. 

- Μην ρίχνετε τα σύμμεικτα (μη ανακυκλώσιμα) απορρίμματα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, που βρίσκονται δίπλα από τους υπόγειους κάδους. 

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος 
Χριστίνα Τζέλλου
Συνέχεια...

Χωρίς κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 1.070 σε όλη τη χώρα με 25 θανάτους

Φεβρουαρίου 04, 2021 0
Χωρίς κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 1.070 σε όλη τη χώρα με 25 θανάτους

1.070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19) και 25 θανάτους ανακοίνωσε σήμερα 4/2 η ελληνική κυβέρνηση, ενώ 249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Στη Θεσπρωτία δεν ανιχνεύθηκαν νέα κρούσματα ενώ σε όλη την Ήπειρο μόλις 5.
Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο:
Π.Ε. Άρτας 2
Π.Ε. Θεσπρωτίας 0
Π.Ε. Ιωαννίνων 3
Π.Ε. Πρέβεζας 0

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου:
Σήμερα ανακοινώνουμε 1.070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 160.935, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.002 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50.974 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (71.9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.903 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.473 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνέχεια...

"Παραδοσιακά τραγούδια της Θεσπρωτίας" Νέο CD - Συνέντευξη με το Δημήτρη Μπούση (+ΒΙΝΤΕΟ)

Φεβρουαρίου 04, 2021 0
"Παραδοσιακά τραγούδια της Θεσπρωτίας"  Νέο CD - Συνέντευξη με το Δημήτρη Μπούση (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέρασαν περισσότερα από 60 χρόνια από όταν ο Δημήτρης Μπούσης από την Πλακωτή Θεσπρωτίας πρωτάκουγε κάποια από τα γνωστά Ηπειρώτικα δημοτικά τραγούδια της εποχής.

Αν και τις δεκαετίες που μεσολάβησαν ηχογραφήθηκαν εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, αυτά που κάποτε λέγανε οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας "με το στόμα", χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, είτε στο σπίτι και στο καφενείο, είτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή ακόμη και κατά τη διάρκεια των σκληρών εργασιών τους, κάποια από αυτά, για διάφορους λόγους λησμονήθηκαν και δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ.

Χρειάστηκε ένας απλός άνθρωπος που έχει καημό ότι δεν τελείωσε το γυμνάσιο, πετυχημένος όμως στη ζωή του, με το μεράκι και την αποφασιστικότητά του, να τα καταγράψει στο σκληρό δίσκο του μυαλού του. Η εντύπωση που του έκαναν ως νέος, ήταν αρκετή, μαζί με το χάρισμά του, το δυνατό μνημονικό του, να καταγραφούν μετά από δεκαετίες και να κυκλοφορήσουν σε ένα δίσκο (CD) από τη General Music.


Οι στίχοι, τα λόγια δηλαδή των τραγουδιών όπως και οι μελωδίες αποτυπώθηκαν από τον κ. Μπούση πρόχειρα σε ένα μαγνητόφωνο. Έπειτα ανέλαβαν ορισμένοι από τους αξιότερους μουσικούς της Ηπειρωτικής μουσικής παράδοσης και ηχογράφησαν τα τραγούδια για να κυκλοφορήσει ο δίσκος.

Είναι όντως ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή όταν μαθαίνεις ότι ένας άνθρωπος βούτηξε στις αναμνήσεις του και ανέσυρε ατόφια, μετά από δεκαετίες πολύτιμα απομεινάρια του παραδοσιακού πολιτισμού μιας άλλης, ιδιαίτερα δύσκολης εποχής, της ιδιαίτερης πατρίδας μας. 

Μια προσπάθεια που εκφράζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που μεγάλωσαν με αυτούς τους σκοπούς, που με αυτά τα λόγια διασκέδαζαν τα προβλήματά τους, τροφοδοτούσαν τα όνειρά τους και παίρνανε δύναμη για να πετύχουν και να κερδίσουν όσα κατάφεραν στη ζωή τους και σήμερα χαίρονται οι απόγονοί τους, ακόμη κι ας μην το ξέρουν.
Αυτή είναι και η διδαχή αυτής της δουλειάς. Άνθρωποι που διανύουν την τρίτη ηλικία, κι αφού έζησαν μια δύσκολη ζωή, νιώθουν χρέος τους να καταγράψουν και να διαφυλάξουν τα βιώματά τους και να τα μεταφέρουν στους απογόνους τους, σε ένα παρόν που δε θυμίζει και πολλά από το παρελθόν του τόπου και τα ανάλογα βιώματά τους.

Ελπίζουμε η συγκεκριμένη δουλειά να παρακινήσει κι άλλους ανθρώπους να συνδράμουν στην προσπάθεια καταγραφής σπάνιων πολιτιστικών δειγμάτων του παραδοσιακού πολιτισμού και της προφορικής λογοτεχνικής παράδοσης των Θεσπρωτών του περασμένου αιώνα και τη μετάδοσή τους στο σήμερα, όσο πιο αυθεντικά γίνεται.
 
Σημείωση: Ορισμένα από τα τραγούδια του δίσκου είναι σε κάποιους παλιότερους πολύ γνωστά, δεδομένου ότι υπάρχουν σε ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις, ενώ κάποια άλλα αποτελούν παραλλαγές παραδοσιακών τραγουδιών που συναντούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η ιδιαιτερότητα του νέου CD έγκειται στο γεγονός αφενός ότι τα περισσότερα ηχογραφούνται σε επαγγελματική δουλειά για πρώτη φορά, ενώ άλλα που αφορούν παραλογές, αποτυπώντονται όπως ακριβώς τραγουδιότανε στη Θεσπρωτία του περασμένου αιώνα.

Το CD πωλείται από το βιβλιοπωλείο ΜΗΤΣΕΛΟΥ στην Ηγουμενίτσα, ενώ σύντομα θα προστεθούν κι άλλα σημεία πώλησης στη Θεσπρωτία και στην Αθήνα.
ΤΙΜΗ: 10 ΕΥΡΩ

Οι μουσικοί που συμμετείχαν στην ηχογράφηση του δίσκου είναι οι εξής:
Νίκος Δάσκαλος: Τραγούδι
Μάκης Μποροδήμος: Κλαρίνο
Θανάσης Πρεμέτης: Βιολί
Χρήστος Γούλας: Λαούτο
Γιάννης Χαραλάμπους: Ντέφι

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ: GENERAL MUSIC
ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΣΗΣ

(Συνέντευξη του Δημήτρη Μπούση στους δημοσιογράφους Βαγγέλη Αναστασίου και Κωνσταντίνο Τσώνη)

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Διακοπή νερού λόγω βλάβης - Ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΗ

Φεβρουαρίου 04, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Διακοπή νερού λόγω βλάβης - Ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΗ

Ενημέρωση για διακοπή νερού 

Σας ενημερώνουμε ότι λόγο βλάβη του κεντρικού αγωγού στην βόρεια είσοδο της Ηγουμενίτσας, έχει διακοπεί η υδροδότησης σε διάφορα τμήματα της πόλης. 
Εργαζόμαστε εντατικά για την αποκατάσταση της υδροδότησης. 

Ευχαριστούμε για την κατανόηση. www.deyaig.gr/ & www.igoumenitsa.grΣυνέχεια...

Παλιότερα Φιλιατιώτικα παζάρια...! (+ΦΩΤΟ)

Φεβρουαρίου 04, 2021 0
Παλιότερα Φιλιατιώτικα παζάρια...! (+ΦΩΤΟ) 

Του Γιώργου Κώτση
ΝΕΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Μεταπολεμικά το παζάρι συνέχισε να γίνεται στην πάνω πλατεία- οι παρακάτω φωτογραφίες μας είχαν σταλεί σε κακή ανάλυση απο το Σύλλογο Φίλων Φιλιατών Λονδίνου, είναι του 1960...


Μετά το 1970 το παζάρι γινόταν στους δρόμους πέριξ του τότε Δημαρχείου. Η φωτογραφία είναι του 1981 και την ανάρτησε ο κ. Βασ. Χολέβας

ΠΗΓΗ: neafiliaton.com

Συνέχεια...

Θετική η υφυπουργός Παιδείας στην ίδρυση Μουσικού σχολείου στην Ηγουμενίτσα, εφόσον...

Φεβρουαρίου 04, 2021 0
Θετική η υφυπουργός Παιδείας στην ίδρυση Μουσικού σχολείου στην Ηγουμενίτσα, εφόσον...

Πριν λίγο κιαρό το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας έλαβε ομόφωνα θετική απόφαση για την ίδρυση μουσικού σχολείου στην πόλη, μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου και Προέδρου της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, Γιώργου Βασιλειάδη.
Μάλιστα στην εισήγησή του, είχε προτείνει ως χώρο λειτουργίας το κτίριο του πρώην ΤΕΙ Ηγ/τσας το οποίο κατάφεραν και έκλεισαν.

Σε συνάντηση που είχανε προχθες ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος με την υφυπουργό παιδείας  Ζέτα Μακρή, έθεσαν το ζήτημα στην υφυπουργό η οποία δήλωσε θετική στην ίδρυση του σχολείου με την απαραίτητη προυπόθεση να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών.
Την εξέλιξη έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας.

Υ.Γ. Αυτό που μάλλον δεν ρώτησε ο κ. Γιόγιακας την υφυπουργό είναι το μέλλον του ΑΕΙ στην Ηγ/τσα. Αλλά και να ρώταγε δεν θα του απαντούσαν. Έχουν αποδείξει ότι δεν υπολογίζουνε στην κυβέρνηση και πολύ το Θεσπρωτό βουλευτή.... Χαρακτηριστική η τελευταία επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας  ο οποίος καμάρωνε στο facebook με τον υφυπουργό και την επόμενη ημέρα ανακοινώσανε την αναστολή έναρξης λειτουργίας του τμήματος της Ηγουμενίτσας.
Ή ο ίδιος το ήξερε και δεν είπε κουβέντα ή δεν του το είπανε καθόλου. 
Σε οποιαδήποτε από τις δυο περιπτώσεις έδειξαν ότι δεν τον υπολογίζουνε. Το να προσπαθεί με τέτοιες ενέργειες όπως η ίδρυση μουσικού σχολείου στο ΑΕΙ που έκλεισαν, δεν αλλάζει την τεράστια ζημιά για την περιοχή μας, ούτε την πολιτική του ήττα!
Συνέχεια...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σήμερα στην Παραμυθιά

Παρατηρήσεις της ΠΕΔ Ηπείρου επί του νομοσχεδίου του εκλογικού νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση

Φεβρουαρίου 04, 2021 0
Παρατηρήσεις της ΠΕΔ Ηπείρου επί του νομοσχεδίου του εκλογικού νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Στο πλαίσιο μιας κατ’ αρχήν απόφασης με παρατηρήσεις για σημεία επί του κειμένου του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία χρήζουν αλλαγών, κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, στη συνεδρίασή του που έγινε με τηλεδιάσκεψη, το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου 2021. 

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και οι Δήμαρχοι της Ηπείρου που δεν είναι εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα επανέλθει στο θέμα κατά το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να καταλήξει στην τελική του πρόταση προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. 

Τα σημεία που συζητήθηκαν σήμερα από τα μέλη της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και στα οποία υπήρξε ως προς τη στήριξή τους, είτε ομοφωνία είτε απόλυτη πλειοψηφία, είναι τα εξής: 

1) Θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά νωρίς η οριζόμενη ημερομηνία της 31ης Ιουνίου για την κατάθεση των ψηφοδελτίων, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τους Δήμους, δεδομένου ότι οι εκλογές προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο. 

2) Η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων δε γίνεται αποδεκτή, καθώς ούτως ή άλλως με την επικείμενη απογραφή του 2021 αναμένεται να υπάρξει μείωση των εδρών πολλών δημοτικών συμβουλίων. Περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων σε ένα Δήμο δε θα επιτρέπει να διοικείται ο Δήμος με πολλές δημοτικές ενότητες, για παράδειγμα. Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα προτείνει κριτήρια όπως π.χ. η γεωγραφική έκταση, η ορεινότητα και ο αριθμός των Δημοτικών Ενοτήτων ώστε να αυξάνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων πάνω από ένα κατώτατο όριο, το οποίο μπορεί να είναι 15 δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι δώρο άδωρο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, να υπάρχει προσαύξηση στον αριθμό των υποψηφίων κάθε συνδυασμού κατά 120% επί των εδρών, όταν συρρικνώνεται δραστικά η σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων. 

3) Καλώς καταργείται η λεγόμενη «τέταρτη» κάλπη για τα τοπικά συμβούλια, ωστόσο προτείνεται από την Π.Ε.Δ. Ηπείρου να αλλάξει η προτεινόμενη διάταξη που ορίζει ότι η εκλογή των εκπροσώπων των δημοτικών κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως και 500 κατοίκους γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Το όριο των 500 κατοίκων να πέσει στους 200 ή το πολύ 300 κατοίκους, κάτω από το οποίο η εκλογή των εκπροσώπων των Δημοτικών Κοινοτήτων να γίνεται από το ψηφοδέλτιο των ξεχωριστών συνδυασμών. Οι υποψήφιοι εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων να εντάσσονται στα ξεχωριστά ψηφοδέλτια του κάθε συνδυασμού και όχι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο όπως συμβαίνει σήμερα. Στις περιπτώσεις αυτές, πάνω από 200 ή 300 κατοίκους, να εκλέγονται τριμελή ή πενταμελή τοπικά συμβούλια. 

4) Για να είναι έγκυρος και να μετάσχει στις εκλογές ένας συνδυασμός, να διαθέτει εκπροσώπους ή υποψηφίους για τοπικό συμβούλιο για το 50% τουλάχιστον των Δημοτικών Κοινοτήτων του κάθε Δήμου. 

5) Εκφράστηκε προβληματισμός για την ισχύουσα και παραμένουσα στο νόμο εκλογή δημοτικών συμβούλων ανά Δημοτική Ενότητα. Με το συγκεκριμένο τρόπο, δεν ευνοείται η ομογενοποίηση των «Καλλικρατικών» Δήμων. 

6) Να απαλειφθεί η διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει μη εκλογή εκπροσώπου ή Συμβουλίου στη Δημοτική Κοινότητα της έδρας του κάθε Δήμου. 

7) Η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου προσαύξηση για τους υποψηφίους των συνδυασμών στο 120% επί των εκλεγόμενων να ανέβει στο 150%. H προσαύξηση στο 150% προβλέπεται ούτως ή άλλως για τους υποψηφίους των Δημοτικών Κοινοτήτων. 

8) Χαιρετίστηκε η προτεινόμενη πρόβλεψη για εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, με μέλη της Π.Ε.Δ. Ηπείρου να προτείνουν ακόμα και περαιτέρω μείωση αυτού του ποσοστού
Συνέχεια...

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την ακύρωση της εκδήλωσης για την Πανευρωπαϊκή Συνάντηση SUPER RALLY 2021 φίλων της Harley Davidson

Φεβρουαρίου 04, 2021 0
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την ακύρωση της εκδήλωσης για την Πανευρωπαϊκή Συνάντηση SUPER RALLY 2021 φίλων της Harley Davidson 

Παραθέτουμε ενημέρωση από την Ελληνική Λέσχη Harley Davidson σχετικά με την ακύρωση της εκδήλωσης για την Πανευρωπαϊκή Συνάντηση SUPER RALLY 2021 φίλων της Harley Davidson: 

«Αγαπητοί συνεργάτες, 
Με λύπη σας ενημερώνουμε ότι με κοινή απόφαση με το Federation H-D Clubs Europe το FH-DCE Super Rally® 2021 ακυρώνεται. 
Δυστυχώς, παρόλο που η Ηγουμενίτσα είναι η μόνη πράσινη περιοχή στον χάρτη COVID 19 για την Ευρώπη, η υπόλοιπη Ευρώπη βιώνει το τρίτο κύμα της πανδημίας, τα σχέδια εμβολιασμού δεν προχωρούν όπως αναμενόταν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πως θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια μεταξύ των κρατών στην Ευρώπη. 
Όλα τα clubs και ο Γραμματέας του Federation μας έδωσαν συγχαρητήρια για την πολύ καλή οργάνωση που είχαμε μέχρι τώρα και για την προβολή των καταλυμάτων της Θεσπρωτίας, πολλοί δε φίλοι μας από το εξωτερικό μας δήλωσαν ότι αν η επιδημία το επιτρέψει θα επισκεφθούν την περιοχή για διακοπές. 
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι το Federation H-D Clubs Europe ανανέωσε την εμπιστοσύνη του και μας ανέθεσε να διοργανώσουμε το FH-DCE Super Rally® 2023. 
Ήταν μια δυσάρεστη απόφαση όμως η ζωή συνεχίζεται και το 2023 δεν είναι μακριά. 
Ευχαριστούμε όλους τους ξενοδόχους και το Επιμελητηριο Θεσπρωτίας που στήριξαν την εκδήλωση μας και ευχόμαστε δύναμη και υπομονή σε όλους σας μέχρι να περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος.» 

Δυστυχώς, αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη της κοινής προσπάθειας (Λέσχη-Επιμελητήριο-Επιχειρήσεις), δεν προκάλεσε έκπληξη, με βάση τα γεγονότα και τα πανευρωπαϊκά δεδομένα των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών. 
Παρόλα αυτά όμως, στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και της Ελληνικής Λέσχης HD, ενημερώνουμε ότι θα καταβληθεί το επόμενο διάστημα κοινή προσπάθεια, αφενός για την διατήρηση και επικαιροποίηση προβολής της Θεσπρωτίας ως τουριστικός προορισμός σε όλα τα μέλη του Federation H-D Clubs Europe, κι αφετέρου για την εκ νέου οριοθέτηση της Θεσπρωτίας ως ο προορισμός υλοποίησης του επόμενου SUPER RALLY 2023 (με την εξάλειψη των διαφόρων εμποδίων που είχαν ανακύψει στο πρόσφατο παρελθόν). 

Διατηρούμε τις ελπίδες μας για μια ανεκτή τουριστική περίοδο εφέτος, ευελπιστώντας να αποκομίσουμε οφέλη και από την πανευρωπαϊκή προβολή του τόπου και των επιχειρήσεών μας στα πλέον των 20.000 μελών Federation H-D Clubs Europe. 

Εκ της Διοικήσεως 
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Συνέχεια...

Ήπειρος: Αίτημα Ζάψα για Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης για ΕΣΠΑ και ΕΠΑ

Φεβρουαρίου 04, 2021 0
Ήπειρος: Αίτημα Ζάψα για Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης για ΕΣΠΑ και ΕΠΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 
«Κοινό των Ηπειρωτών» 

Προς τον 
Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου 
Κύριο Σταύρο Παργανά 

Γιάννενα, 3 Φεβρουαρίου 2021 

ΘΕΜΑ: «Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης με θέμα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και το 5ετές Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021-2025)». 

Κύριε Πρόεδρε – Αγαπητοί συνάδελφοι: 
Από μηνός, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2021-2027. Στα πλαίσια αυτής της διαβούλευσης επιλέχθηκε να ενημερωθούν το προηγούμενο διάστημα τα Επιμελητήρια, η ΠΕΔ και οι επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. ΕΣΠΑ. 

Είναι κοινός τόπος ότι η αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου συνδέεται άρρηκτα και θα εξαρτηθεί από τον σχεδιασμό του Νέου Περ)κού Επιχειρησιακού Προγράμματος (νέο ΕΣΠΑ), ύψους τετρακοσίων εκατομμυρίων περίπου και μαζί με το πενταετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΠΑ) υπολογίζεται να υπερβούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, στο σύνολο. Και τα δυο πολυετή προγράμματα θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της περιφέρειας μας σε βάθος πολλών χρόνων, αρκεί να υπακούουν σε έναν υπερκείμενο στρατηγικό σχεδιασμό που θα δίνει προοπτική στη βάση ιεραρχημένων αναγκών και υποδομών που θα συμφωνηθούν, όπως οι καιροί επιβάλουν και σε αυτό έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι (Περιφέρεια, Δήμοι, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήρια, Επιστημονικοί φορείς, πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες της Ηπείρου). 

Πρόκειται για θέμα κορυφαίας σημασίας και είναι η ώρα να συνεδριάσει η Περ)κή Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία προεδρεύετε και συγκροτήθηκε από το 2019, αλλά δεν έχει συνέλθει μέχρι σήμερα. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι άρνηση της πραγματικότητας και των ευθυνών μας, διότι η διαβούλευση δεν μπορεί να εξαντλείται στην απλή ενημέρωση των φορέων και σε διαδικτυακές προτάσεις εκ μέρους των πολιτών. 

Επειδή η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 15 Φεβρουαρίου, προτείνουμε να συνεδριάσει η Επιτροπή την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα. Οι υποχρεώσεις των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου μπορούν να περιμένουν ή να τρέξουν παράλληλα. 

Θυμίζω ότι, σας είχα απευθύνει αίτημα για συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από τον περασμένο Ιούλιο και η συζήτηση εκκρεμεί. Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης μα δίνει την ευκαιρία για μια συμμετοχική και εξωστρεφή συζήτηση, αφού προηγήθηκε η ενημέρωση μας από τα στελέχη της Διαχειριστικής Επιτροπής. 

Εκτιμώ οι λόγοι είναι σημαντικοί και θα συναινέσουν στην πρόταση ο κος Περιφερειάρχης και οι επικεφαλής των Παρατάξεων για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής. 

Με εκτίμηση, Γιώργος Ζάψας
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα