06/10/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Παρασκευή στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιουνίου 10, 2022 0
Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Παρασκευή στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 13
ΠΕ Θεσπρωτίας 6
ΠΕ Ιωαννίνων 48
ΠΕ Πρέβεζας 18

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.

Ημερήσια έκθεση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.493. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.492.268 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 559 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 140.705(3.9% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.997 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 110 (60.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 51 (46.36%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (53.64%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.696 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 86 (ημερήσια μεταβολή -15.69%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 91 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σήμερα η ημερίδα με θέμα: "Πως πρέπει να είναι τα λιμάνια στο μέλλον"

Ιουνίου 10, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Σήμερα η ημερίδα με θέμα: "Πως πρέπει να είναι τα λιμάνια στο μέλλον"

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, ένας σημαντικός αριθμός ειδικών σε διάφορους τομείς από την Ελλάδα (Θεσπρωτία & Θεσσαλονίκη) συναντώνται στην Ηγουμενίτσα για να συζητήσουν σχετικά με το πώς πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι τα λιμάνια στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου στο μέλλον. Η σχετική συζήτηση θα γίνει με ανοικτή δημόσια εκδήλωση με τίτλο «Πρόβλεψη για την Εδαφική Συνεργασία», που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (Αγίων Αποστόλων 55, Ηγουμενίτσα) στις 10 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00-14:00 στην οποία και σας καλούμε να συμμετέχετε.

Η εκδήλωση αποτελεί το επιστέγασμα μιας άσκησης δημιουργίας σεναρίου που εκτελείται στο πλαίσιο του έργου PoWER PLUS και στοχεύει στον εντοπισμό των κύριων ζητημάτων που ενδέχεται να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα τα λιμάνια της Αδριατικής-Ιονίου, υπό το φως της επιδημίας του Covid19 και της σχετικής οικονομικής κρίσης, παρέχοντας έτσι περαιτέρω υποστήριξη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στις τοπικές κυβερνήσεις, αλλά κυρίως και σε επίπεδο διαμόρφωσης Ευρωπαϊκής πολιτικής. Παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση και, ως εκ τούτου, για τη βελτίωση των κύριων αποτελεσμάτων που παράγονται από το πρώην έργο PoWER, δηλαδή τη Μεθοδολογία PoWER για την οικοδόμηση εφοδιαστικής αλυσίδας καινοτομίας, τη στρατηγική PoWER για την εξέλιξη των λιμένων σε Κόμβους Καινοτομίας και την Πλατφόρμα ΤΠΕ www. powerports.eu.

Το PoWER PLUS είναι ένα έργο διάρκειας 6 μηνών που υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο IPA II.
Συνέχεια...

Απολογισμός Καχριμάνη: Αποχώρηση Γ. Ζάψα, σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

Ιουνίου 10, 2022 0
Απολογισμός Καχριμάνη: Αποχώρηση Γ. Ζάψα, σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

Μαραθώνια και σε πολλά σημεία επαναλαμβανόμενη ήταν η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου που μοναδικό θέμα είχε τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής.

Ένα από τα στοιχεία που την χαρακτήρισαν ήταν η σαφής πολιτική διαφοροποίηση του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Σιαράβα, γεγονός που υποβαθμίστηκε από τον Περιφερειάρχη, υποστηρίζοντας ότι εξέφρασε θέσεις και απόψεις της Περιφερειακής Αρχής.

Η παράταξη του Γιώργου Ζάψα αποχώρησε μετά από μία εκρηκτική συζήτηση στην έναρξη της συνεδρίασης.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος, επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός μιλώντας για στασιμότητα στην Ήπειρο, ενώ σημείωσε ότι σε όλα τα μεγάλα θέματα όπως οι οδικές υποδομές, τα αγροτικά προϊόντα, ο τουρισμός, η Περιφερειακή Αρχή έχει να παρουσιάσει μηδενικό έργο.
«Μάλλον ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα. Ο Περιφερειάρχης στις μισές του κουβέντες ασκούσε κριτική στον εαυτό του για όσα δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια» σχολίασε ο κ. Ριζόπουλος.

Αναφερόμενος στα έργα υποδομής είπε ότι όπως ήταν η Ήπειρος τα προηγούμενα χρόνια έτσι εξακολουθεί να είναι.
«Και ζητάτε πίστωση χρόνου. Το λάθος έγινε στις 26 Μαίου, δεν θα ξαναγίνει, δεν μπορούν οι Ηπειρώτες να σας δώσουν τέταρτη θητεία για να μένουν στάσιμοι και να οπισθοδρομούν» σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.
Υποστήριξε ότι ήταν ο πρώτος που άνοιξε το θέμα για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και καυτηρίασε τις συνεχείς αλλαγές για τον προϋπολογισμό του έργου. «Καταφέρατε να αμφισβητεί το κύρος της πολιτικής και να συρθούμε όλοι μαζί στο Πειθαρχικό. Η εξουσία πολλά χρόνια φθείρει. Πρέπει να απαλλάξετε τον τόπο από αυτή την οπισθοδρομική πολιτική» κατέληξε.

Αιχμηρός στην κριτική του υπήρξε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου. Μάλιστα ευχαρίστησε τον Κώστα Σιαράβα καθώς, όπως είπε, πρότεινε προς την Κυβέρνηση, όλα όσα σκόπευε να προτείνει και η παράταξή του.
«Δεν είναι απολογισμός.. Άκουσα αυτά που θα γίνουν. Τα έργα που ανέφερε ο Περιφερειάρχης είναι όλα σε εξέλιξη. Για πολλά, όπως η τουριστική προβολή, δεν έχουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Το να μένουμε με τις απορίες σε έναν απολογισμό είναι ότι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Δημητρίου.

Ανέφερε το έντονο ενδιαφέρον της παράταξής του για τις οδικές συνδέσεις Ιωαννίνων Κακαβιάς και Ιόνιας Πρέβεζας και εξέφρασε την αγωνία του για την δημοπράτηση του πρώτου εντός του έτους όπως είναι η κυβερνητική δέσμευση.
«Στήριξα τα έργα του Πάρκου Έρευνας και του Κλειστού της ξιφασκίας. Και τα στήριξα από την αρχή. Θα διατυπώσω όμως για μία φορά ακόμη τον διαφορετικό τρόπο υλοποίησης των έργων. Πρώτα σχεδιάζουμε, κάνουμε μελέτες, παίρνουμε άδειες και μετά υλοποιούμε» τόνισε ο κ. Δημητρίου.

Ο Γιώργος Πρέντζας, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης αναφέρθηκε εκτενώς στο κομμάτι της υγείας και της στήριξης των νοσοκομείων, καταλογίζοντας ευθύνες και στην Περιφερειακή Αρχή και στην Κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα με αφορμή την μελέτη Ιόνιας Πρέβεζας που πέρασε στην ευθύνη της Περιφέρειας, τόνισε ότι «δεν έχουμε εικόνα για το ΕΣΠΑ 2014-20 και που βρίσκεται, δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο ΕΣΠΑ και με ποιους πόρους θα γίνει».

Σχετικά με το Κλειστό της ξιφασκίας σημείωσε ότι μείζονα ερωτήματα για το κόστος και τη χρήση του μένουν αναπάντητα.
Καυτηρίασε και τους χειρισμούς στο Πάρκο Υψηλής Έρευνας καθώς ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί η μελέτη βιωσιμότητας του έργου.
Αναφέρθηκε επίσης στην διαχείριση των απορριμμάτων σημειώνοντας πως όλες οι αποφάσεις ευνοούν μόνο την ΤΕΡΝΑ.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να ζητάμε και να μην δίνουμε άλλοθι στις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής. Πιο κρυφή διπλωματία δεν υπάρχει σε άλλη περιφερειακή αρχή. Αποτέλεσμα από τον απολογισμό για τη ζωή των Ηπειρωτών δεν ακούσαμε» κατέληξε ο κ. Πρέντζας.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Ζώης Γαλατάς χαρακτήρισε τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής ως επανάληψη αυτών των προηγούμενων ετών. «Καμία αυτοκριτική, καμία διεκδίκηση» είπε χαρακτηριστικά και έκανε κριτική σε επιμέρους ζητήματα.

Τέλος ο Κώστας Νουτσόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» σημείωσε ότι δεν υπήρξε κριτική και αυτοκριτική από την Περιφερειακή Αρχή, με εξαίρεση τον κ. Σιαράβα. «Ήταν έκθεση ιδεών, ελπίζω στο μέλλον να απαριθμήσουν πραγματικά έργα και στοιχεία» είτε ο κ. Νουτσόπουλος σημειώνοντας ότι η κατασκευή του δρόμου Ιωαννίνων- Κακαβιάς θα πρέπει να είναι τετράιχνη.

Συνέχεια...

Ο Μάριος Κάτσης στο ITV για τα ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια και τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Φιλιατών (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουνίου 10, 2022 0
Ο Μάριος Κάτσης στο ITV για τα ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια και τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Φιλιατών (+ΒΙΝΤΕΟ)

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν έλεγε ότι θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, δεν πέρασαν λίγες εβδομάδες και η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και την κυριαρχία απαιτώντας και αποστρατικοποίηση των νησιών», είπε στο περιφερειακό κανάλι της Ηπείρου IΤV και στον Βλάση Ντόκα, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης.

«Η χώρα πορεύεται χωρίς εθνική στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς μέση και τέλος ενώ δεν ενημερώνει τους έλληνες πολίτες και τη Βουλή για το πώς εμπλέκεται η χώρα με αποστολή όπλων στην Ουκρανία με τις εν κρυπτώ αποφάσεις της κυβέρνησης». Για το ζήτημα των συμμαχιών της χώρας και της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί ο κ. Κάτσης ανέφερε « η χώρα χρειάζεται να σταματήσει τη στρατηγική του δεδομένου συμμάχου και του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης δίνοντάς τα όλα σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ε.Ε. και το μόνο που κερδίζουμε είναι να μας λένε βρείτε τα με την Τουρκία. Απαιτείται ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική προκειμένου να πετύχουμε καταδίκες και κυρώσεις απέναντι στην Τουρκική παραβατικότητα όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στη βάση του διεθνούς δικαίου που είναι σύμμαχός μας και πάντα με ανοιχτό διάλογο».

Στο μέτωπο της ακρίβειας και την τραγική κατάσταση που βιώνει η μέση ελληνική οικογένεια δεδομένου του δημοσιονομικού περιθωρίου που έχει η ελληνική οικονομία ο βουλευτής Θεσπρωτίας είπε δεικτικά «όταν η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει δημοσιονομικά περιθώρια να στηρίξει την ελληνική κοινωνία εν μέσω ακρίβειας θα έπρεπε να το σκεφτεί καλύτερα όταν έχει μοιράσει 7δις σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δίνει χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε μέτρα που επιδοτούν την αισχροκέρδεια λίγων και ισχυρών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η κατάσταση είναι τραγική οι πολίτες δεν μπορούν αν πληρώσουν και το ρεύμα και τη βενζίνη. Απαιτούνται δραστικά μέτρα που περιορίζουν τον μηχανισμό της ακρίβειας όπως πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στα βασικά είδη τροφίμων για να δει ανακούφιση ο κόσμος στην τσέπη του».

Τέλος αναφορικά με την κατάσταση των ελλείψεων σε προσωπικό στο νοσοκομείο Φιλιατών και το πολιτικό ζήτημα που ξέσπασε στην Θεσπρωτία ο Μάριος Κάτσης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι « Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι προσωπικό με τον συνάδελφό μου της Νέας Δημοκρατίας. Όσα ανέδειξα στην ερώτησή μου προς τη Βουλή και στις ανακοινώσεις μου που έχουν φέρει σε τραγική κατάσταση το νοσοκομείο Φιλιατών, τα αναφέρουν δημόσια και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας και ο διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου. Εμείς στηρίξαμε το νοσοκομείο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και σε προσλήψεις, ανοίξαμε κλινικές που ήταν κλειστές» ανέφερε ενώ στη συνέχεια τόνισε με νόημα απατώντας στην πρόκληση του βουλευτή της ΝΔ κ. Γιόγιακα να επισκεφτούν μαζί το νοσοκομείο και την 6η ΥΠΕ ανέφερε πως «μόνοι τους τα έχουν κάνει μαντάρα και θα αναλάβουν την ευθύνη. Αν οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ είναι στριμωγμένοι επειδή δεν τους ακούει η κυβέρνησή τους είναι δικό τους θέμα. Εγώ δεν έχω καμία δουλεία να πάω στην 6η ΥΠΕ που πρωτοστάτησε στη διασπάθιση χρήματος με αναθέσεις σε υγειονομικό υλικό στην διάρκεια της πανδημίας».Συνέχεια...

Κάλεσμα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για συμμετοχή στην 86η ΔΕΘ

Ιουνίου 10, 2022 0
Κάλεσμα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για συμμετοχή στην 86η ΔΕΘ
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) προτίθεται να συμμετέχει με περίπτερο έως 25 τ.μ. στην 86η ΔΕΘ στις 10-18 Σεπτεμβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη.

Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου προβλέπεται: 
α) να φιλοξενηθούν Θεσπρωτικές επιχειρήσεις Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου, β) να προβληθεί η Θεσπρωτία ως τουριστικός προορισμός, 
γ) να προβληθούν οι παραγωγικοί κλάδοι του νομού και να διανεμηθεί το προωθητικό υλικό των επιχειρήσεων μελών μας που το επιθυμούν.

Καλούμε τα Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας που επιθυμούν να συμμετέχουν στην 86η ΔΕΘ, φιλοξενούμενοι στο περίπτερό μας, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως και την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00 π.μ. στο email: mitroa2@e-thesprotias.gr, δηλώνοντας παράλληλα το είδος των προϊόντων που επιθυμούν να προβάλλουν και τα τ.μ. που θα χρειασθούν, ώστε να προγραμματίσουμε αφενός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία της Θεσπρωτικής επιχειρηματικότητας και αφετέρου να ενημερώσουμε έγκαιρα την ΚΕΕΕ αλλά και τη διοργανώτρια αρχή για την κράτηση του χώρου.

Η ανωτέρω δράση παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς κόστος συμμετοχής στο περίπτερό μας για τα Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου, στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών μας. Τα κόστη μετάβασης και διαμονής των συμμετεχόντων θα καλυφθούν από τους ίδιους.
Συνέχεια...

Άρθρο του Δημήτρη Χριστοφίδη για την κατάσταση της Δημόσιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Ιουνίου 10, 2022 0
Άρθρο του Δημήτρη Χριστοφίδη για την κατάσταση της Δημόσιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Χριστοφίδη*

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλούνται να ψηφίσουν για την εκλογή εκπροσώπων του Συλλόγου τους, αλλά και της Ομοσπονδίας τους. Στον απόηχο της ελληνικής Pisa, καθώς οι εκπαιδευτικές εκλογές πλησιάζουν και κάνοντας παράλληλα μια αποτίμηση της σχολικής χρονιάς, δημιουργούνται αναπόφευκτοι συνειρμοί για την κατάσταση της Δημόσιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σήμερα.

Ήδη, τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις, είναι ραγδαίες. Η πανδημία του covid19 εργαλειοποιήθηκε στο έπακρο, από το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εφαρμοστούν και να ψηφιστούν ad hoc διατάξεις όπως: η ισοτιμία των κολεγίων με τα Πανεπιστήμια, η ωρομισθία με τρίμηνες συμβάσεις για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, νέο σύστημα διορισμών, αντί για μόνιμους διορισμούς, η γραφειοκρατία που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός να αποσπάται από το παιδαγωγικό του έργο και να ξοδεύει ατελείωτες ώρες στη συμπλήρωση «ηλεκτρονικών φορμών» και εντύπων. Ώρες, που εκτός από την καταπόνηση και την απλήρωτη εργασία, θα μπορούσαν να διατεθούν για την καλύτερη οργάνωση της διδασκαλίας και την αναζήτηση τρόπων υποστήριξης των μαθητών του.

Όσο για τη μεγάλη εικόνα, ο πληθωρισμός καλπάζει και δημιουργεί ασφυκτική πίεση στους εργαζόμενους, παράλληλα καλλιεργείται έντονα το στοιχείο της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας στον εργασιακό τομέα με το πρόσχημα της τηλεργασίας και του ευέλικτου ωραρίου, ενώ τα προσωπικά δεδομένα καταστρατηγούνται απροκάλυπτα.

Επίσης, με συνοπτικές διαδικασίες εν μέσω πανδημίας, επιχειρήθηκε να επιβληθεί το σύστημα αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, το οποίο συνάντησε την καθολική αντίδραση του κλάδου. Γιατί για ποια αξιολόγηση να μιλήσει κάποιος, σε ένα νομό όπως η Θεσπρωτία, που περισσότερα από τα μισά σχολικά κτήρια είναι παλιά με σοβαρά προβλήματα και χωρίς προδιαγραφές; Ποια εμπιστοσύνη να έχει ο εκπαιδευτικός σε ένα σύστημα το οποίο δεν δείχνει τον ελάχιστο σεβασμό στους ανθρώπους που το στηρίζουν ηρωικά;

Με επικοινωνιακούς τακτικισμούς και τεχνάσματα Δημοσίων Σχέσεων, το Υπουργείο Παιδείας καθιερώνει κλίμα τρομοκρατίας για τους 70.000 εκπαιδευτικούς του κλάδου με διαρκείς ανακοινώσεις στον Τύπο για επιβολή ποινών, απολύσεων κλπ. ενώ καλλιεργεί συνθήκες αντιπαράθεσης και κοινωνικού αυτοματισμού ανάμεσα στις τάξεις των εργαζομένων, αποδομώντας το λειτούργημα των εκπαιδευτικών. Ενός κλάδου που οι έρευνες αποδεικνύουν ότι βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη για την επαγγελματική εξουθένωση.

Η οικονομική εξαθλίωση πλήττει τον κλάδο. Πλήθος εκπαιδευτικών είναι υποχρεωμένοι να διανύουν καθημερινά 150-200 χιλιόμετρα για να πάνε στη δουλειά τους, με την ακρίβεια και τα καύσιμα να πετούν στα ύψη. Και αντ’ αυτού, οι κυβερνήσεις, αδυνατούν να τους επιτρέψουν τη δωρεάν διέλευση, έστω και στα διόδια. Όσο για τους 25.000 και πλέον εκπαιδευτικούς, το 1/3 του κλάδου, που είναι συμβασιούχοι αναπληρωτές, ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών, με τη βαλίτσα στο χέρι, κάθε Σεπτέμβρη μετακινούμενοι σε άλλο σημείο της Ελλάδας. Οι μειώσεις στο εισόδημά των εκπαιδευτικών την περίοδο των μνημονίων ξεπέρασαν το 40%, χωρίς οι εκπαιδευτικοί, ούτε στιγμή, να σταματήσουν να εργάζονται με αυτοθυσία. Τώρα το κράτος αδυνατεί να τους απαλλάξει έστω και από το ελάχιστο ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης. Για τους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχουν χρήματα, αλλού, ωστόσο, δίνονται αφειδώς.

Παράλληλα, με επαγγελματικές καμπάνιες, το Υπουργείο Παιδείας, διαφημίζει τα εργαστήρια δεξιοτήτων, «ξαναβαπτίζοντας» έτσι τα διάφορα πρότζεκτ και τις σχολικές δραστηριότητες που ήδη διεξάγονταν ανέκαθεν, με διαφορετική ονομασία, προκειμένου να εγκαινιάσει ένα δήθεν, νέο σχολείο. Γιατί, ούτε εκσυγχρονισμός στα κτήρια και τις υποδομές υπάρχει, ούτε καν επαρκές βοηθητικό προσωπικό, αλλά ελάχιστες καθαρίστριες για ένα τεράστιο έργο υγιεινής και ασφάλειας. Βέβαια αυτό δεν πτοεί την Υπουργό Παιδείας να πραγματοποιεί στοχευμένες περιοδείες-καμπάνιες και να κάνει αναρτήσεις στα social media παίζοντας βόλεϊ με μαθητές και βγάζοντας σέλφι.

Όσο για τους εκπαιδευτικούς, υποχρεώνονται να διδάσκουν σε τμήματα 25 μαθητών στο όνομα μιας δήθεν διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Απροκάλυπτα πλέον, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθούν σχολεία με στόχο μια υποτιθέμενη εξειδίκευση, όπου οι σπουδές και η επαγγελματική απόφαση αργότερα, θα πραγματοποιούνται ερήμην των μαθητών, πέρα των ενδιαφερόντων και των ικανοτήτων αυτών και θα βασίζονται σε μια τυποποιημένη και βιομηχανοποιημένη διαδικασία μάθησης που θα διέπεται από τη χειραγώγηση, τα κοινωνικά και πολιτισμικά στερεότυπα και τα ταξικά εμπόδια.

Η πολυσυζητημένη συμπερίληψη προβλήθηκε ως συγκριτικό πλεονέκτημα της αναδιάρθρωσης του Δημόσιου Σχολείου, εξελίχτηκε όμως σε τραγέλαφο, καθώς φέτος μειώθηκαν στο ελάχιστο οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης και συγχωνεύτηκαν τα τμήματα, γιατί φαίνεται ότι σύμφωνα με το Υπουργείο, η συμπερίληψη δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, εάν κάθε παιδί με ιδιαιτερότητες και δυσκολίες είχε εξατομικευμένη υποστήριξη.

Τα προγράμματα αγγλικών στα νηπιαγωγεία διαφημίστηκαν ως καινοτόμα, μόνο που το Υπουργείο Παιδείας «ξεχνάει» συστηματικά να αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νηπιαγωγεία: στις υποδομές, στα πολυπληθή τμήματα, στην έλλειψη πρώιμης εξατομικευμένης παρέμβασης στα νήπια με ιδιαιτερότητες και μαθησιακές δυσκολίες, στον διαρκώς αυξανόμενο όγκο εργασίας για τους νηπιαγωγούς, στην έλλειψη βοηθητικού προσωπικού και στο συνεχώς αυξανόμενο ωράριο, με την περαιτέρω επέκταση αυτού να βρίσκεται προ των πυλών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σχολείο, γιγαντώνονται, σε βάρος όλων αυτών που δεν έχουν άλλη διέξοδο: των μαθητών, των γονέων, των εκπαιδευτικών.

Φαίνεται, ότι περισσότερο από ποτέ, οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη να αντιληφθούν τις επικοινωνιακές τακτικές που ακολουθούνται σε βάρος τους προκειμένου να εφαρμοστούν οι πολιτικές των κυβερνήσεων, αλλά και παράλληλα να αναλογιστούν τη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης προκειμένου να παλέψουν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Η υπομονή και η ελπίδα έχουν στερέψει για τους εκπαιδευτικούς. Η Παιδεία, μάλλον μοιάζει με αγκάθι για τις κυβερνήσεις, αφού ένας λαός φαίνεται ότι είναι πιο βολικός και πειθήνιος όταν δεν την έχει κατακτήσει.

Τώρα είναι η ώρα για δυναμικούς αγώνες με όραμα και προοπτική για μια άλλη Εκπαίδευση και ένα άλλο Σχολείο με επίκεντρο την κοινωνία και τον άνθρωπο. Ένα σχολείο που «θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει». Χωρίς αυτούς τους αγώνες, καμιά κυβερνητική επιλογή και κανένας αυτόκλητος ή ετερόκλητος σωτήρας δεν πρόκειται να φέρει καλύτερες μέρες στην εκπαίδευση.

* Ο Δημήτρης Χριστοφίδης είναι δάσκαλος και είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», d.xristofidis@gmail.com

Συνέχεια...

Κόκκινος συναγερμός για την κακοκαιρία... Μήνυμα από το 112!

Ιουνίου 10, 2022 0
Κόκκινος συναγερμός για την κακοκαιρία... Μήνυμα από το 112!

Με την ολοκλήρωση της έκτακτης ενημέρωσης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τα κινητά ήχησαν… Το 112 με μήνυμα που έφτασε και στους κατοίκους της Ηπείρου προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Η Ήπειρος θα είναι από τις περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία με τα εντονότερα φαινόμενα να αναμένονται την Παρασκευή.

Από την Πολιτική Προστασία έχει ενημερωθεί ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να είναι σε ετοιμότητα, ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Οδηγίες αυτοπροστασίας

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα Παρασκευή