07/19/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Μ. Κάτσης: Ζητώ άμεσες απαντήσεις για προσλήψεις μόνιμων γιατρών στη Θεσπρωτία

Ιουλίου 19, 2020 0
Μ. Κάτσης: Ζητώ άμεσες απαντήσεις για προσλήψεις μόνιμων γιατρών στη Θεσπρωτία 

Στη Βουλή καλεί ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης τον Υπουργό Υγείας, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, για να απαντήσει γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί από τη ΝΔ οι διαδικασίες που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσπρωτία, δηλαδή οι προσλήψεις μονίμων γιατρών, η εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου και του ιατρικού οξυγόνου, καθώς και η μεταφορά του παλιού αξονικού τομογράφου στο ΤΕΠ. 

Σημειώνεται ότι πριν 8 μήνες, ο Μάριος Κάτσης είχε καταθέσει την ίδια Ερώτηση για το «πάγωμα» όλων των προσλήψεων μονίμων γιατρών, την οποία ο Υπουργός Υγείας δεν έχει απαντήσει ακόμα. Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 20/7/2020. 

Για την κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά: 

«Οκτώ μήνες αφότου κατέθεσα Ερώτηση για το «πάγωμα» όλων των προσλήψεων μονίμων γιατρών στη Θεσπρωτία που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Υγείας της ΝΔ ακόμα αγνοεί τη Θεσπρωτία. Γι’ αυτό, λοιπόν, τον καλώ να έρθει στη Βουλή να απαντήσει ενώπιος ενωπίω, με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα. Εκεί, επιπλέον, θα έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε τον Υπουργό να πει και τι συμβαίνει με τον μαγνητικό τομογράφο, για τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει διαγωνισμό, καθώς και με το σύστημα ιατρικού οξυγόνου που είχε εγκριθεί επί των ημερών μας. Μέχρι σήμερα, το μόνο έργο ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να ολοκληρώσει η ΝΔ είναι η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Φιλιατών, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει μεταφερθεί ο παλιός αξονικός τομογράφος στο Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, που τον έχει μεγάλη ανάγκη. Κάναμε μεγάλο αγώνα ως κυβέρνηση για να βελτιώσουμε την κατάσταση του συστήματος δημόσιας Υγείας στη Θεσπρωτία, προς όφελος των συμπολιτών μας. Η ΝΔ μέχρι στιγμής κόβει κορδέλες με τα δικά μας έργα. Όμως, οι δομές υγείας θέλουν και μόνιμο προσωπικό και, παρόλο, που οι προκηρύξεις εκκρεμούν από το 2018, αποτέλεσμα μηδέν από τον κ. Υπουργό, τη στιγμή που οι σημαντικές ελλείψεις φάνηκαν έντονα και την περίοδο του κορονοϊού. Η ΝΔ να σταματήσει την προπαγάνδα ότι δήθεν έφτιαξε σε δυο μήνες την Υγεία που πάσχει επί δεκαετίες, με κύριους υπευθύνους τα κόμματα που χρεωκόπησαν τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το σύστημα σε ράγες και ζητά από τη ΝΔ να προχωρήσει τάχιστα και να ολοκληρώσει αυτά που παρέλαβε.» 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης: 

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2020 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Προσλήψεις ιατρών και εξοπλισμός σε δημόσιες δομές υγείας στη Θεσπρωτία» 

Στις 31/10/2020 κατέθεσα την αριθ. πρωτ. 1616 Ερώτηση με θέμα το «πάγωμα» των μόνιμων προσλήψεων ιατρών σε δημόσιες δομές υγείας στη Θεσπρωτία, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οκτώ (8) μήνες μετά, η Ερώτηση δεν έχει απαντηθεί από τον κ. Υπουργό Υγείας, ούτε έχει δοθεί κάποια δημόσια διευκρίνιση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις προσλήψεις αυτές. 
Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα εκκρεμούν μόνιμες προσλήψεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) Ηγουμενίτσας με θέσεις ιατρών με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας. 
Επιπλέον, επί της προηγούμενης κυβέρνησης προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για νέο αξονικό και μαγνητικό τομογράφο (για πρώτη φορά στη Θεσπρωτία) και εγκρίθηκε η εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος παραγωγής ιατρικού οξυγόνου. Μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει ο νέος αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του παλιού αξονικού τομογράφου στο Τ.Ε.Π., όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός. Οι διαδικασίες για τον μαγνητικό τομογράφο και το σύστημα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου είναι άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκονται. 
Επειδή η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αναβάθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας στη Θεσπρωτία, σταμάτησε από την κυβέρνηση ΝΔ. 
Επειδή η πρόσφατη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού απέδειξε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει έπραξε το παραμικρό. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Για ποιους λόγους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις μονίμων ιατρών στο σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσπρωτία, παρόλο που οι σχετικές προκηρύξεις έχουν εκδοθεί από το 2018; 

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για μαγνητικό τομογράφο και σύστημα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου και για ποιους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του παλιού αξονικού τομογράφου στο Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας; 

Ο ερωτών βουλευτής 
Κάτσης Μάριος
Συνέχεια...

Εντοπίστηκε και κατασχέθηκε φυτεία 13 δενδρυλλίων κάνναβης στο Μεσοβούνι Θεσπρωτίας

Ιουλίου 19, 2020 0
Εντοπίστηκε και κατασχέθηκε φυτεία 13 δενδρυλλίων κάνναβης στο Μεσοβούνι Θεσπρωτίας 
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκε, σε δύσβατη ημιορεινή περιοχή του Μεσοβουνίου Θεσπρωτίας, φυτεία αποτελούμενη από (13) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,5 έως 2,5 μέτρων, τα οποία και εκριζώθηκαν χθες (18-07-2020) το πρωί. 
Επίσης, στο χώρο της φυτείας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (2,3) γραμμαρίων 
Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των καλλιεργητών της φυτείας, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. 
Συνέχεια...

Χάσανε τη μπάλα...! Πάνω από 50 κρούσματα δείχνει ο χάρτης του ΕΟΔΥ στη Θεσπρωτία χωρίς να υπάρχουν...!

Ιουλίου 19, 2020 0
Χάσανε τη μπάλα...! Πάνω από 50 κρούσματα δείχνει ο χάρτης του ΕΟΔΥ στη Θεσπρωτία χωρίς να υπάρχουν...!

Τα λάθη του ΕΟΔΥ… τα πάθη της Θεσπρωτίας!

Στη Θεσπρωτία για πολύ καιρό, ψάχναμε το ένα και μοναδικό κρούσμα που έδειχναν οι χάρτες… το οποίο όμως, αν και χρεώθηκε στο νομό, εντοπίστηκε και παρέμεινε στην Αθήνα, προερχόμενο από… Ισπανία!
Όλο αυτό το διάστημα, μέχρι και την περίοδο που εντοπίστηκαν τα κρούσματα στην Παραμυθιά, η κοινή γνώμη της περιοχής μας, ενημερώνονταν έγκυρα και άμεσα από την καθημερινή επίσημη ενημέρωση που έκανε στα ΜΜΕ η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου!
Θύμωσε όμως ο… Αθηναίος μουεζίνης της Πολιτικής Προστασίας και αποφάσισε να κλείσει τις… στρόφιγγες της ενημέρωσης! Του έκλεβαν βλέπετε δόξα και χρόνο από το τηλεοπτικό γυαλί, να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες…
Κι έτσι, η ενημέρωση σταμάτησε και ουδείς γνωρίζει τις γίνεται με τους ελέγχους που διενεργούνται στην πύλη εισόδου του Νομού μας, στο Λιμάνι, ενώ ουδέποτε εγκαταστάθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου…
Και ξαφνικά στις 16/07, ο ΕΟΔΥ, στην επίσημη καθημερινή του ενημέρωση, κυκλοφορεί έναν χάρτη με τον οποίο «χρεώνει» στο Νομό Θεσπρωτίας 50+ κρούσματα! Δηλαδή 38 περισσότερα από τα 12 επιβεβαιωμένα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, σ’ ένα μόλις 24ωρο!
Ο πανικός που επικρατεί στο Νομό, καθώς ο χάρτης αυτός, επιμένει να κυκλοφορεί επίσημα στο site του ΕΟΔΥ επί τριήμερο, είναι πλέον δικαιολογημένος!

(Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ...ΕΔΩ)
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Διαμαρτυρία της Greenpeace για τις εξορύξεις σήμερα στο Δρέπανο

Ιουλίου 19, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Διαμαρτυρία της Greenpeace για τις εξορύξεις σήμερα στο Δρέπανο 

Η γενικευμένη κοινωνική αντίδραση στον περιβαλλοντικό νόμο, με επίμαχο σημείο τις διατάξεις που προωθούν τις εξορύξεις δεν είναι τυχαία: o νέος νόμος de facto απειλεί το μέλλον της χώρας και παραβιάζει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά μας στη ζωή και την υγεία, σε ένα ασφαλές και υγιές φυσικό περιβάλλον.
Ίσως έχετε δει και εσείς τη στενή συνεργασία της οργάνωσης μας με πρωτοβουλίες πολιτών που εναντιώνονται στις εξορύξεις στις περιοχές όπου έχουν ξεκινήσει έρευνες (πχ Ιωάννινα) και αυτή την κοινωνία θέλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και εμείς ακόμα και τώρα που το νομοσχέδιο είναι νόμος του κράτους. Εμείς θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα μας ώστε να πιέσουμε την κυβέρνηση να αλλάξει τις καταστροφικές διατάξεις που προάγουν την κερδοσκοπία σε βάρος του πλανήτη και της υγείας μας.
Πραγματοποιήσαμε ήδη μια δράση έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να ζητήσουμε από τον Υπουργό να διαλέξει, πετρέλαιο ή φυσικό πλούτο (?)
Τα επόμενα βήματα για εμάς είναι πολύ σημαντικά. Βιώνουμε όλοι ως κοινωνία δύσκολες συνθήκες και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να ακουστεί η φωνή μας και σας θέλουμε στο πλευρό μας.
Γι’αυτό το λόγο είμαστε στην Ήπειρο για να θυμίσουμε ότι η επιλογή είναι ξεκάθαρη: προστατεύουμε το φυσικό μας πλούτο και λέμε Όχι στις καταστροφικές εξορύξεις. 
Επισκεπτόμαστε ιστορικά/πολιτιστικά/φυσικά σημεία της περιοχής για να τα αναδείξουμε, για να τονίσουμε τι κινδυνεύει να χαθεί, για να πούμε στον κ. Χατζηδάκη ότι πρέπει να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον της χώρας και όχι να συνεχίσει να υποστηρίζει ως “περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό” την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του, φιμώνοντας παράλληλα την κοινωνία που αγωνιά για το μέλλον της. 

Την Κυριακή 19 Ιουλίου και ώρα 11.00 θα είμαστε στην Ηγουμενίτσα και πιο συγκεκριμένα στην παραλία Δρέπανο σε μια ειρηνική διαμαρτυρία αναρτώντας πανό με κεντρικό μήνυμα “Κ. Χατζηδάκη Φυσικός Πλούτος ή Πετρέλαιο?” και σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα