03/25/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Βίντεο με ηχητικό μήνυμα για τις άσκοπες μετακινήσεις που θα μεταδίδεται από περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. σε 10 γλώσσες

Μαρτίου 25, 2020 0
Βίντεο με ηχητικό μήνυμα για τις άσκοπες μετακινήσεις που θα μεταδίδεται από περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. σε 10 γλώσσες

Οπτικοποιημένο υλικό με νέο ηχητικό μήνυμα της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις.

Το οπτικοποιημένο υλικό με το νέο ηχητικό μήνυμα της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις θα μεταδίδεται σε 10 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Ουρντού, Χίντι, Παντζάμπι, Παστού, Φαρσί και Νταρί.

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέχεια...

Μήνυμα του Δημάρχου Σουλίου για την 25η Μαρτίου

Μαρτίου 25, 2020 0
Μήνυμα του Δημάρχου Σουλίου για την 25η Μαρτίου

Με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Σήμερα ο Ελληνισμός πανηγυρίζει. Τιμά την ηρωική απόφαση των προγόνων μας για την έναρξη της Επανάστασης, σε μια μέρα ορόσημο για τη Χριστιανοσύνη. Είναι ημέρα υπερηφάνειας για το σθένος και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο Ελληνισμός.

Η 25η Μαρτίου μαζί με τη λαμπρή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που ταυτίστηκε με την Επανάσταση, αποτελεί για το Έθνος, ημέρα ομοψυχίας, ελπίδας και αποφασιστικότητας.

Τρία χαρακτηριστικά, που σήμερα φαντάζουν περισσότερο από ποτέ, ως τα ποιο αναγκαία για το έθνος, με δεδομένη την κρίση τόσο του Covid-19, όσο και την κρίση στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας.

Οι σημερινές νέες ανάγκες κάνουν το φετινό εορτασμό ξανά επίκαιρο. Με βαθιά περισυλλογή, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η σημερινή ημέρα πρέπει να είναι ημέρα υπόσχεσης. Υπόσχεση για την απαιτούμενη ατομική και συλλογική ευθύνη ώστε να βγούμε από την πανδημία, άλλα και υπόσχεση για την προάσπιση των συνόρων μας που δέχονται μεγάλη πίεση από το καθεστώς Ερντογάν.

Αγαπητοί μου συνδημότες, χρόνια πολλά. Όλοι μαζί να εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, την υγεία και την αξιοπρέπεια κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Συνέχεια...

Συνδικάτο ιχθυοκαλλιεργειών - τροφίμων Θεσπρωτίας: "Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα"

Μαρτίου 25, 2020 0
Συνδικάτο ιχθυοκαλλιεργειών - τροφίμων Θεσπρωτίας: "Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα"

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι. 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της επιδημίας λόγω του κορονοϊού, θωρακίζουν τους επιχειρηματίες με το πάγωμα πληρωμής του ΦΠΑ, φορολογικών και άλλων, υποχρεώσεων, ενώ για τους εργαζόμενους δεν παίρνει κανένα μέτρο για πάγωμα πληρωμής φόρων κ.α. Παράλληλα ανοίγουνε τον δρόμο για περαιτέρω τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, αφού δίνει το ελεύθερο στην εργοδοσία για δουλεία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία, αδεία άνευ αποδοχών κ.α. 

Στις επιχειρήσεις του κλάδου χρειάζεται να παρθούν όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας ώστε να προφυλαχθούν όσο γίνεται οι εργαζόμενοι και από τον ιό (γάντια, αντισηπτικά, μάσκες, συχνές απολυμάνσεις). Με ευθύνη του κράτους και τις εργοδοσίας να τηρηθούν οι άδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς και για τις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους όπως αναγράφεται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη έχουν εκδοθεί και επίσης να παρθούν έγκαιρα μέτρα για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που λόγο της κατάστασης θα κλείσουν, ώστε να μην χάσουν μεροκάματα , ασφάλιση και μέρες από την κανονική τους άδεια. Ταυτόχρονα στις επιχειρήσεις του κλάδου η εντατικοποίηση της εργασίας έχει χτυπήσει κόκκινο με τον κίνδυνο για κάποιο εργατικό ατύχημα να είναι ορατός λόγω της κούρασης των εργαζόμενων. 

Το αυτονόητο των ατομικών μέτρων προφύλαξης που χρειάζεται να παίρνουμε, δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη του κράτους για τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία και της μεγαλοεργοδοσίας που σε κάθε ευκαιρία σπεύδει πρώτα από όλα να τσακίσει τα δικαιώματα μας. 

Για αυτό είναι υποκριτικά όσα ακούγονται από την κυβέρνηση για ατομική ευθύνη και ότι όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα όπως και τα χειροκροτήματα προς το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και φυσικά η πανδημία και τα προβλήματα που δημιουργεί δεν λύνονται με hasthag #μένουμε σπίτι. 

Οργανωμένα απαιτούμε μέτρα προστασίας και άδειες με αποδοχές όπου χρειάζεται. Να μην υποκύψουμε σε καμία πίεση της εργοδοσίας. Υπάρχει συσσωρευμένη πείρα στο ότι έκτακτο – προσωρινό επέβαλε η εργοδοσία στα εργοστάσια τελικά έγινε μόνιμη θηλιά στο λαιμό των εργαζόμενων. 

Οι βάσιμες ανησυχίες των εργαζομένων ότι θα κληθούν και πάλι οι ίδιοι να πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας μετατράπηκαν σε βεβαιότητα. Στους κεφαλαιοκράτες φαίνεται ότι δεν αρκεί η απουσία κάθε ελέγχου, με αποτέλεσμα να οργιάζει στους τόπους δουλειάς η εργοδοτική αυθαιρεσία, ούτε το πλουσιοπάροχο πακέτο που ανακοίνωσε για αυτούς χθες η κυβέρνηση. Θέλουν να βάλουν χέρι και στο δώρο του Πάσχα. 

Τους προειδοποιούμε, δεν πρόκειται να δεχτούμε να φορτωθούν πάλι στις δικές μας πλάτες τα βάρη από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Τα μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων δεν πρόκειται να βάλουν στο γύψο το εργατικό κίνημα. Κάτω τα χέρια από το Δώρο του Πάσχα. Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το Σωματείο, να καταγγείλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. 

Απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων: 

- Αναρρωτική άδεια σε όλους όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές (όχι κανονικές ή άνευ αποδοχών) σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους. 

- Πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδία τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και σε όσους έχουν άρρωστο μέλος στην οικογένεια. 

- Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις για απολύμανση. 

- Ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους . Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας (επαρκής, καλά αεριζόμενος χώρος ανά εργαζόμενο) 

- Επιδότηση μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τους χώρους εργασίας, για αποσυμφόρηση των ΜΜΜ. 

- Όπου κρίνεται αναγκαίο για την πρόληψη ή την αποφυγή διασποράς, 

- κλείσιμο των εταιριών και ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όλο υο προσωπικό. 

- Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου. 

- Διαγνωστικά τεστ με δαπάνη του κράτους και των εταιριών. 


Τέλος, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας που με τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό δίνουν αυτήν την τεράστια μάχη. 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συνέχεια...

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη για την εθνική επέτειο

Μαρτίου 25, 2020 0
Μήνυμα του Περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη για την εθνική επέτειο

Σήμερα, μένοντας στο σπίτι, περνάνε από τη μνήμη μας οι μορφές εκείνων που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους, που θυσίασαν τη ζωή τους και διέθεσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. 

Θυμόμαστε και τιμούμε τους Εθνικούς - Ηπειρώτες Ευεργέτες που συνέδραμαν τον αγώνα και στήριξαν το Έθνος στη διάρκεια της μακρόχρονης υποδούλωσης στους Οθωμανούς και εκείνους που συμμετείχαν ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα, ακόμη και μέσω της Φιλικής Εταιρείας. 

Τους τιμούμε και σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να τους μιμηθούμε σε ένα διαφορετικό αγώνα: Στον αγώνα της ζωής κατά ενός εχθρού που είναι αόρατος, που δεν γνωρίζει σύνορα και ηλικίες, πλούσιους και φτωχούς, επιχειρηματίες και βιοπαλαιστές. 

Στη θέση των ηρώων του ΄21, βρίσκονται σήμερα οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα φαρμακεία, στην καθαριότητα, στις μεταφορές, στα σώματα ασφαλείας, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τους σεβόμαστε, τους τιμούμε, τους ευχαριστούμε. 

Την περίοδο που διανύουμε πρέπει να αντλήσουμε δύναμη και από τον σημερινό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου: «Ευαγγελίζου γη χαρά μεγάλη..», είναι το χαρμόσυνο μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης που δεν πρέπει να μας εγκαταλείπουν. 

Με τη βοήθεια της Παναγίας, οι δυσκολίες που περνάμε όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν ημερομηνία λήξης. Και τότε θα πρέπει να ανασυνταχθούμε. Να πιάσουμε το νήμα, από εκεί που το αφήσαμε. Να καλύψουμε τα κενά που ήδη έχουν δημιουργηθεί και ενδεχομένως να μεγαλώσουν και άλλο στη συνέχεια. 

Ήδη στην περιοχή μας προστέθηκε ένα πρόβλημα: Ο καταστροφικός σεισμός στην περιοχή των Δήμων Πάργας και Σουλίου. Σήμερα μάλιστα οι δύο αυτές περιοχές, έρχονται να μας θυμίσουν και τη γενναιότητα και τη θυσία των προγόνων τους κατά των Τουρκοαλβανών στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 

Στην Ήπειρο χύθηκε πολύ αίμα και τότε, αλλά και αργότερα στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές τις θυσίες οφείλουμε να έχουμε υπόψη και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που επίκεινται μετά τη χθεσινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών ώστε η Αλβανία να γίνει μέλος της Ε.Ε.. Ως Ηπειρωτών η θέση μας είναι σαφής: Είμαστε υπέρ της καλής γειτονίας, το αποδεικνύουμε καθημερινά, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία αν δεν θέσει τέλος στην υποκίνηση του δήθεν «τσάμικου ζητήματος». Πέραν αυτού οφείλει να σεβαστεί χωρίς εκπτώσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις περιουσίες της Εθνικής μας Μειονότητας, που είναι δισυπόστατη Ελληνόφωνη και Βλαχόφωνη. 

Έλληνες ομογενείς υπάρχουν όμως και στη Βόρεια Μακεδονία. Ανάμεσά τους υπήρξαν και προσωπικότητες που συνέβαλαν στα δύσκολα χρόνια στη στήριξη του απανταχού Ελληνισμού. 

Η σκέψη μας είναι στραμμένη και σε αυτούς και στην προστασία που πρέπει να έχουν στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας τους στην Ε.Ε.. 

Με τις σκέψεις αυτές θέλω να ευχηθώ σε όλους δύναμη και αντοχή ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τη σημερινή περιπέτεια και η πατρίδα μας, υπό τη σκέπη και της Παναγίας, να ξαναμπεί και πάλι στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. Χρόνια Πολλά και για να τα έχουμε ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. 


Συνέχεια...

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου (Τετάρτη 25 Μαρτίου)

Μαρτίου 25, 2020 0
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου (Τετάρτη 25 Μαρτίου) 

Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : 
- Tα δύο (2) περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι, σε σταθερή κατάσταση. 

- Το νεαρό άτομο, που ήταν θετικό και νοσηλεύονταν τις προηγούμενες ημέρες στη Μονάδα Λοιμωδών, παίρνει σήμερα εξιτήριο. 

- Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της. 

- Όλα τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά . 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
- Ένα δείγμα το οποίο στάλθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν αρνητικό. 

- Αναμένονται αποτελέσματα από τέσσερα (4) δείγματα επί του συνόλου των δειγμάτων που έχουν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες . 

- Όλα τα υπόλοιπα έχουν βρεθεί αρνητικά . 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
- Οι επτά ιατροί που βρέθηκαν αρνητικοί βρίσκονται από σήμερα στην εργασία τους. 

- Όλες οι υπόλοιπες επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στα Ιωάννινα, παραμένουν σε περιορισμό στην οικία τους και παρακολουθούνται. 

- Όλα τα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
- Το ένα (1) επιβεβαιωμένο κρούσμα υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου συνεχίζει να τίθεται σε κατ’ οίκον απομόνωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

- Δεκατέσσερις (14) διαπιστωμένες επαφές υψηλού και μέτριου κινδύνου συνεχίζουν να είναι ασυμπτωματικές και σε κατ’ οίκον απομόνωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

- Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται ύποπτο κρούσμα SARS-COV-2 και αναμένεται αποτέλεσμα δείγματος που εστάλη προς διερεύνηση. 

- Λήφθηκε άλλο ένα (1) δείγμα από ασθενή, ο οποίος τέθηκε σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένεται το αποτέλεσμα. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
- Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα. 

Επιπλέον στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται είκοσι επτά (27) άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού τους μέσω των ακτοπλοϊκών γραμμών προς την Ιταλία. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους . Συνέχεια...

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού και της 25ης Μαρτίου τα παλαιά χρόνια στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Μαρτίου 25, 2020 0
Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού και της 25ης Μαρτίου τα παλαιά χρόνια στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Είναι η πρώτη φορά φέτος, από τα χρόνια της Κατοχής, που η Ηγουμενίτσα δεν θα εορτάσει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο κεντρικός ναός της, ούτε, βέβαια, την 25η Μαρτίου.
Τα προηγούμενα χρόνια εορτάζονταν λαμπρά, ακόμη και τις δύσκολες δεκαετίες του 50 και του 60., και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου.
Οι κάτοικοι της πόλης τις παλαιές εκείνες εποχές, προσέρχονταν τόσο στον εκκλησιασμό ανήμερα του Ευαγγελισμού, αλλά και συμμετείχαν καθολικά στη λιτανεία της εικόνας κατά τον εσπερινό. 

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου ήταν το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων και εκτός από μαθητές, συμμετείχαν και τμήματα του στρατού και της αστυνομίας.
Ο ναός της Ευαγγελίστριας στην Ηγουμενίτσα είναι σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας. Φυσικά και η σημερινή μορφή της, δεν έχει καμία σχέση με την αρχική. Η Ηγουμενίτσα στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν μικρός οικισμός.

Με κατοίκους βαρκάρηδες και κτηνοτρόφους. Αυτοί, με προσωπική εργασία και δικά τους χρήματα έφτιαξαν μια ξύλινη εκκλησιά περιορισμένων διαστάσεων, στην παλιά παραλία, με κοιμητήριο δίπλα, που την αφιέρωσαν στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και κυρίως ύστερα από τον εμφύλιο πόλεμο, άνθισε πληθυσμιακά η Ηγουμενίτσα. 
Εκεί, όπου βρισκόταν η παλιά εκκλησιά και το κοιμητήριο και αφού εκχωματώθηκε η παραλία, διαμορφώθηκε το κέντρο της πόλης. 
Ως φυσικό αποτέλεσμα ήταν στη δεκαετία του 1950 να αποφασιστεί η μεταφορά του κοιμητηρίου και η ανέγερση μεγαλύτερου ναού.

Έτσι στη θέση του κτίστηκε νέα, λιθόκτιστη και κεραμοσκεπής, όταν εφημέριος ήταν ο αείμνηστος π. Περικλής Χόβολος.

ΠΗΓΗ: katoci.blogspot.com
Συνέχεια...

Δήλωση Ριζόπουλου για την 25η Μαρτίου

Μαρτίου 25, 2020 0
Δήλωση Ριζόπουλου για την 25η Μαρτίου

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο επικεφαλής της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" κ. Σπύρος Ριζόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Φίλες και φίλοι Ηπειρώτες, 
Αυτή η εθνική επέτειος δε μοιάζει με καμία αντίστοιχη από το παρελθόν… 
Η πατρίδα αντιμετωπίζει σήμερα ταυτόχρονα δυο μεγάλες κρίσεις: 

- Η μια επιβάλλει να «μείνουμε σπίτι», προκειμένου να προστατεύσουμε από τη μόλυνση με τον ιό COVID19 τους συμπολίτες μας των μεγαλύτερων ηλικιών αλλά και εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 

- Η άλλη απαιτεί αυξημένη εγρήγορση και αντανακλαστικά από μέρους της επίσημης πολιτείας, καθώς τους σχεδιασμούς του απρόβλεπτου «γείτονα» Ερντογάν στον Έβρο, δεν πτοεί ούτε ο κορωνοϊός. 

Ένα χρόνο προτού γιορτάσουμε τους δύο αιώνες από τη Μεγάλη Επανάσταση, η πατρίδα δοκιμάζεται σκληρά. 

Εκτιμώ πως προέχει να κερδίσουμε πρώτα τη «μάχη» με το φονικό ιό, γι’ αυτό και σας παρακαλώ να τηρούμε όλοι με ευλάβεια τα αυστηρά μέτρα της πολιτείας. 

Πρόκειται για την υγειά μας! Για την υγειά των πατεράδων μας και των μανάδων μας. Για τους συνανθρώπους μας, με χρόνια νοσήματα. 
Σας παρακαλώ να εφαρμόσουμε σήμερα τα μέτρα, για να είμαστε αύριο όλοι εδώ. 

Αυτή η «λευτεριά» θα έλθει πολύ νωρίτερα από τη «λευτεριά» για την οποία πολέμησαν οι πρόγονοί μας πριν από 200 χρόνια. 

Η αλληλεγγύη, η ομόνοια και ο κοινός σκοπός θα πρέπει όμως, να χαρακτηρίζουν και αυτή τη μάχη που δίνουμε σήμερα, απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό. 
Χρόνια Πολλά
Συνέχεια...

Προσπάθειες εξαπάτησης μέσω παραβίασης λογαριασμών ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης

Μαρτίου 25, 2020 0
Προσπάθειες εξαπάτησης μέσω παραβίασης λογαριασμών ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης 


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με προσπάθειες εξαπάτησης μέσω παραβίασης λογαριασμών ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης 


Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το τελευταίο διάστημα καταγγέλλονται από πολίτες πολλές περιπτώσεις παραβίασης λογαριασμών σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια εξαπάτηση των υπόλοιπων επαφών του λογαριασμού με απατηλά μηνύματα από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. 

Συγκεκριμένα, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και να εξαπατήσουν τα θύματά τους με την ακόλουθη μεθοδολογία – τρόπο δράσης: 

Αρχικά αποστέλλουν μηνύματα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία : 

- εμπεριέχουν συνδέσμους (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης (Phishing pages) ή 

- αφορούν υποτιθέμενους διαγωνισμούς, με κακόβουλο περιεχόμενο που τους επιτρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση τόσο στους λογαριασμούς που δεν είναι ασφαλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όσο και σε άλλες εφαρμογές της συσκευής που σχετίζονται με οικονομικές συναλλαγές. 

Στη συνέχεια, εφόσον ο κάτοχος του λογαριασμού συμπληρώσει τα στοιχεία εισόδου, οι δράστες υποκλέπτουν τα στοιχεία ταυτοποίησης (username & password) και εισέρχονται στον λογαριασμό του. 

Με τον τρόπο αυτό αποκτούν πρόσβαση στις επαφές του, στις οποίες αποστέλλουν μηνύματα μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας χρηματική βοήθεια με το πρόσχημα της απώλειας πορτοφολιού, εγγράφων ή λόγω άμεσης ανάγκης που έχουν περιέλθει, υποσχόμενοι ότι θα τα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό. 

Οι δράστες ζητούν από τα θύματά τους να τους αποσταλούν τα χρήματα είτε μέσω της υπηρεσίας άμεσης αποστολής χρημάτων και ανάληψης από ΑΤΜ τραπεζικού ιδρύματος, όπου απαιτείται μόνο η αποστολή ενός κωδικού μέσω απλοποιημένης διαδικασίας, είτε με την γνωστοποίηση των στοιχείων πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας ή των στοιχείων εισόδου ηλεκτρονικών πορτοφολιών. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες: 

- να μην ανοίγουν συνδέσμους ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την προηγούμενη εξακρίβωση του αποστολέα του μηνύματος, 

- οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με αυτούς, να ασφαλίζονται με έλεγχο ταυτότητας δυο (2) παραγόντων, έτσι ώστε και σε περίπτωση που εισάγουν τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες (Phishing pages) να μην καταστεί δυνατή η είσοδος στους λογαριασμούς τους από τους δράστες, 

- να αποσυνδέονται από τους λογαριασμούς κάθε φορά μετά τη περιήγηση και αν αυτό είναι δυνατό να μην απομνημονεύονται από τα λειτουργικά συστήματα τα διαπιστευτήρια εισόδου σε αυτούς, 

- σε περίπτωση παραβίασης λογαριασμού και ανάκτησης αυτού, να ειδοποιούνται άμεσα οι επαφές του θύματος για το περιστατικό για την μη αποστολή των χρημάτων με οποιοδήποτε τρόπο, 

- σε περίπτωση που λάβετε μήνυμα μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων μέσου κοινωνικής δικτύωσης από επαφή σας και σας ζητηθεί να αποστείλετε οικονομική βοήθεια, επικοινωνήστε πρώτα μαζί του με άλλο μέσο π.χ. τηλεφωνική κλήση για την επιβεβαίωση του περιστατικού, 

- σε περίπτωση αποστολής χρημάτων, επικοινωνήστε άμεσα με το τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου ακυρωθεί η εντολή της αποστολής των χρημάτων, 

- σε περίπτωση αποστολής των στοιχείων πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας επικοινωνήστε άμεσα με το τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου να ακυρωθεί η κάρτα και να αμφισβητηθεί κάθε συναλλαγή με αυτήν, 

- σε περίπτωση γνωστοποίησης στοιχείων εισόδου σε λογαριασμό ηλεκτρονικού πορτοφολιού, αλλάξετε άμεσα κωδικό πρόσβασης και βεβαιωθείτε αν έγινε συναλλαγή με αυτόν. Σε θετική περίπτωση ζητήστε από το τμήμα υποστήριξης της εκάστοτε εταιρείας την ακύρωση των συναλλαγών και 

- απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης. 

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις ως άνω περιπτώσεις καθώς και προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: 

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD 

Μέσω twitter: @CyberAlertGR 

Τηλεφωνικά: 11188
Συνέχεια...

Μήνυμα του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλου

Μαρτίου 25, 2020 0
Μήνυμα του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλου 

Αγαπητοί συνδημότες μου, 

Σε μια περίοδο που η χώρα μας βάλλεται τόσο από την απειλή της εθνικής της ασφάλειας, όσο και από μία τεράστια υγειονομική απειλή, η μνήμη της 25ης Μαρτίου 1821 μεταδίδει, περισσότερο από ποτέ, μήνυμα θάρρους, ενότητας και αντοχής σε δύσκολες δοκιμασίες. 

Στη δύσκολη δοκιμασία, που όλοι μας βιώνουμε εξαιτίας της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορωνοϊού, οφείλουμε να προτάξουμε την ευθύνη μας και να δράσουμε με σοβαρότητα, συλλογικά και ενωμένοι απέναντι στον κοινό μας αντίπαλο. 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και θα συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών, με γνώμονα την επιστήμη και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. 

Όμως κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη, γι' αυτό παράλληλα με τις παρεμβάσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας, σας καλώ όλους να επιδείξετε την πρέπουσα ατομική υπευθυνότητα και πειθαρχία, ώστε τηρώντας αυστηρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, να διασφαλίσουμε την υγεία όλων και ειδικότερα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, που έχουν την ανάγκη μας. 

Προστατεύουμε και προστατευόμαστε, για να αποφύγουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας. Με οδηγό το θάρρος των προγόνων μας, δεν επιτρέπουμε στον φόβο και στην παραπληροφόρηση να μας νικήσουν. Σ' αυτόν το δύσκολο αγώνα είμαστε όλοι μαζί. 

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους Γιατρούς και τους Νοσηλευτές, που μάχονται σκληρά στο μέτωπο της υγείας καθώς και την Πολιτική μας Προστασία, που στέκει πιστή στο καθήκον. 

Παράλληλα ευχαριστώ τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη διασφάλιση της εθνικής μας ακεραιότητας. 

Όμως δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στις Δημοτικές μας Δομές, που συνεχίζουν να στηρίζουν τους ευάλωτους συμπολίτες μας και ειδικά τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας του Δήμου μας κι όλους εκείνους, που μέσα από σκληρή δουλειά αποτελούν ασπίδα προστασίας για τη δημόσια υγεία. 

Έχοντας εμπιστοσύνη προς όλους εσάς, είμαι βέβαιος πως όλοι μαζί θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να κερδίσουμε και αυτήν την μάχη. Μια μάχη δύσκολη, που η τελική της έκβαση εξαρτάται από όλους μας. 

Εύχομαι αυτή η κρίση να γίνει ευκαιρία, ώστε όλοι να δείξουμε την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και τον καλύτερό μας εαυτό. 

Ιωάννης Λώλος 
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Εγκρίθηκε 1 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για την κατασκευή κυκλικού κόμβου στο Γραικοχώρι

Μαρτίου 25, 2020 0
Εγκρίθηκε 1 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για την κατασκευή κυκλικού κόμβου στο Γραικοχώρι 


Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 1.050.000 ευρώ για τη βελτίωση της 1ης Επαρχιακής Οδού Θεσπρωτίας και την κατασκευή κόμβου στο Γραικοχώρι.
Συνέχεια...