04/01/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Η επιτροπή αγώνα πολιτών Δήμου Σουλίου κατά των μονάδων καύσης βιορευστών Προδρομίου - Χόικας

Απριλίου 01, 2021 0
Η επιτροπή αγώνα πολιτών Δήμου Σουλίου κατά των μονάδων καύσης βιορευστών Προδρομίου - Χόικας

Ανακοίνωση

Το  απογευμα της Τετάρτης 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ξηρολοφου, ανοιχτή συζήτηση- ενημερώση στους κατοίκους του Ξηρόλοφου και των γύρω κοινοτήτων από την Επιτροπή Αγώνα κατα των μονάδων καύσης βιορευστων, για τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων.

Η συμμετοχή ήταν ενθαρρυντική και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις βλαβερες επιπτώσεις των μονάδων αυτών στην υγεία των κατοίκων και στο φυσικό περιβάλλον.

Τονίστηκε η ανάγκη της περαιτέρω ανάδειξης του ζητήματος σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου και η μεγαλύτερη συμπόρευση όλων των κατοίκων για αυτόν το σκοπό.

Η Επιτροπη Αγώνα συνεχίζει τον αγώνα της πιο δυναμικά και στα πλαίσια αυτά θα προβεί σε επόμενη ανοιχτή συζητήση - ενημέρωση την Κυριακή 4/4 στις 10.30 στο Καμίνι.

Εντείνουμε τον αγώνα μας, γινόμαστε ολοένα και περισσότεροι, ενωνόμαστε σε αυτόν τον κοινό σκοπό!!
Συνέχεια...

Καχριμάνης για διόδια: "Για να μην ξεχνιόμαστε..."

Απριλίου 01, 2021 0
Καχριμάνης για διόδια: "Για να μην ξεχνιόμαστε..."

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Περιφερειάρχης προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησαν την απαλλαγή των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων από τα τέλη διοδίων στους σταθμούς Τύριας, Δροσοχωρίου και Μαλακασίου. Ενήργησαν αθόρυβα, συστηματικά και μεθοδικά για να καταλήξουν σε αυτό το απίστευτο –για πολλούς- αποτέλεσμα που έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις.

Όταν η Περιφέρεια Ηπείρου κατέθετε την αίτηση στο ΣτΕ, ο επικεφαλής – σήμερα- της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» δήλωνε δημόσια στις 6/12/2017:

«…H Περιφέρεια «απάντησε» με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να καταπέσει η σχετική υπουργική απόφαση {..} μιλάμε ευθέως για κοροϊδία. Και μάλιστα με συνωμοτικά χαρακτηριστικά. {…} θεωρούμε βέβαιο ότι η σχετική προσφυγή θα απορριφθεί γιατί δεν υπάρχει κανένα νομικό ή άλλο έρεισμα για να υπάρξει εξαίρεση σε έναν από τους σταθμούς διοδίων. Κάτι τέτοιο θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την επικράτεια».

Χθες η παράταξη του ιδίου σε ανακοίνωσή της … πανηγύριζε, υποστηρίζοντας:

«… θυμίζουμε ότι η παρέμβαση στο ζήτημα των διοδίων στα όρια του νομού Ιωαννίνων, {…} έγινε προεκλογικά, όταν ζητήσαμε από την Περιφέρεια να προσφύγει στο ΣτΕ για τους κατοίκους όλης της Π.Ε Ιωαννίνων {…}. Αναγκάστηκε τότε ο Περιφερειάρχης μέσα σε λίγες ώρες {…} να αποδεχτεί την πρότασή μας και να καταθέσει την προσφυγή. Αυτά, προς υπενθύμιση γιατί ορισμένα πράγματα πρέπει να τα λέμε για να μην ξεχνιόμαστε».

Αν τη δήλωση αυτή την είχε κάνει σήμερα, θα μπορούσε τουλάχιστον να τη «συμμαζέψει» σαν πρωταπριλιάτικο αστείο. Όμως ατυχώς «έχασε» και αυτή την «ευκαιρία». Και επειδή αρέσκεται στα ευφυολογήματα, ας έχει υπόψη του, ότι από… τριάρια (όπως λένε και στα Γιάννενα) έχει «χορτάσει» ο κόσμος….
Συνέχεια...

Ανεμογεννήτριες στα βουνά του Σουλίου: Ένα εθνικό έγκλημα - Του Βαγγέλη Τσιρώνη*

Απριλίου 01, 2021 0
Ανεμογεννήτριες στα βουνά του Σουλίου: Ένα εθνικό έγκλημα - Του Βαγγέλη Τσιρώνη*
Στη φωτογραφία ένα σουλιώτικο μονοπάτι και ίχνη από ένα «νταμπούρι» στην κορυφογραμμή της Μούργκας (1100 μ.)

Τελικά είναι αλήθεια! Δυστυχώς! Όπως μόλις τώρα βλέπω στο διαδίκτυο, η Εταιρεία «Gaia Comm ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΕ» έλαβε από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας την άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή άδεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά του Σουλίου! Πιο συγκεκριμένα έλαβε δύο άδειες. Μία στη θέση: «Θεσπρωτικά όρη-Ζακρόρραχη-Προφήτης Ηλίας-Αλογομάντρα-Τσούκκα-Μελίσσι-Σπηλιά Λαμπρούση» και η άλλη στη θέση «Όρη Σουλίου-Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν)-Κακούρι». Πρόκειται για κορυφογραμμές προς βόρεια και βορειοανατολικά του Σουλίου.

Δεν γνωρίζω όλες αυτές τις τοποθεσίες. Όμως τύχη αγαθή με είχε φέρει πριν λίγα χρόνια στην κορυφή της Μούργκας, στα 1100 περίπου μέτρα ακριβώς πάνω από το Σούλι, όπου και η θέση για τοποθέτηση ανεμογεννητριών: Προφήτης Ηλίας- Αλογομάντρα. Παίρνοντας τα πατήματα του μονοπατιού των Σουλιωτών από την Κιάφα, είχαμε ανέβει ως εκεί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιτόπιο ερευνητή της ιστορίας του Σουλίου κ. Τσιόδουλο Στέφανο. Βρήκαμε τότε εκεί ψηλά, στη θερινή του καλύβα, τον ογδοντάχρονο Σαμονιβιότη τσέλιγκα και ευπατρίδη κ. Κώστα Τόκα με τον εγγονό του Ανδρέα, όπου με περισσή χαρά και περηφάνια μας ξενάγησαν στον ηρωικό τόπο και μας έδειξαν τα μονοπάτια και τα «νταμπούρια» των Σουλιωτών και των Τούρκων. Με τα ονόματά τους μάλιστα! Και, ω του θαύματος, ήταν ακόμη φανερά!

Θα έλεγε κανείς, καλοπροαίρετα σκεπτόμενος, πως οι καλοί άνθρωποι των διαφόρων μεγάλων τέτοιων Εταιρειών, ελληνικών και διεθνών, δεν γνωρίζουν τίποτε για την Ιστορία των Σουλιωτών. Αναρωτιέμαι όμως: δεν γνωρίζουν ούτε οι έλληνες -τουλάχιστον οι ηγήτορες- την Ιστορία; Και καλά, πες πως δεν υπολόγισαν τη μόλυνση της παρθένας φύσης και τις φοβερές δυσκολίες που θα προκληθούν στους λίγους εναπομείναντες κτηνοτρόφους της «Λάκκας Σούλι» Ιωαννίνων καθώς και της Σαμονίβας και Αυλοτόπου Σουλίου που ανεβάζουν στην περιοχή τα κοπάδια τους τα καλοκαίρια –δεν τους φτάνουν τόσες άλλες που έχουν!- Δεν γνωρίζουν άραγε πως στις κορυφογραμμές αυτές είχαν δοθεί σκληρές μάχες των Σουλιωτών με τα στρατεύματα του Αλή Πασά όταν υπερασπίζονταν την ελευθερία της μικρής πατρίδας τους και έδιναν το πιο ωραίο παράδειγμα στους υπόδουλους αδελφούς της άλλης Ελλάδας;

Έλεος κύριοι υπεύθυνοι έλληνες! Δεν γνωρίζετε πως στις κορυφογραμμές αυτές, που παραχωρείτε για να κατασκευαστούν γεννήτριες παραγωγής ρεύματος, υπάρχουν ακόμη τα ίχνη των μονοπατιών και «νταμπουριών» των Σουλιωτών και των Τούρκων του Αλή Πασά και του Ομέρ Βρυώνη; Δεν σας περνάει καθόλου απ’ το νου πως τα ιστορικά αυτά μνημεία και ζωντανοί -ευτυχώς ακόμη(!)- μάρτυρες της θυσίας των Σουλιωτών ηρώων και Σουλιωτισσών ηρωίδων θα καταστραφούν ολοσχερώς και θα χαθούν δια παντός από προσώπου γης; Και πρόκειται για κείνους τους Σουλιώτες και Σουλιώτισσες που ο Αδαμάντιος Κοραής αποκάλεσε «καύχημα του γένους μου» και σε ένα γράμμα του στις 23 Απριλίου του 1803 από το Παρίσι τους έγραψε και τούτο: «…Η Ελλάς, με τα δάκρυα εις τους οφθαλμούς, εσάς βλέπει, εις εσάς καυχάται, από σας μετά τον Θεόν ελπίζει την ελευθερίαν των λοιπών αυτής τέκνων και αδελφών σας, όσοι αναστενάζουσιν υποκάτω εις τον ανυπόφορον ζυγόν των αχρειεστάτων αγαρηνών…»!

Ω έλληνες υπεύθυνοι. Αλήθεια δεν πέρασε καθόλου απ’ το νου σας πως, εκεί που τα φοβερά τρυπάνια των Εταιρειών θα σκάβουν ανελέητα την ιερή αυτή γη, θα βρίσκουν τα κόκαλα των Σουλιωτών ηρώων και Σουλιωτισσών ηρωίδων που έπεσαν μαχόμενοι τον ωραίο αγώνα για την Ελευθερία και την Πατρίδα. Και τι άραγε θα τα κάνουν τότε αυτά τα κόκαλα; Πού θα τα πετάξουν;

Όχι, κύριοι! Δεν πρόκειται για ένα απλό οικολογικό ατόπημα σε βάρος της παρθένας φύσης της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου. Ούτε για ένα ακόμη μέτρο σε βάρος των λιγοστών και εγκαταλειμμένων στη μοίρα τους κατοίκων που μοχθούν για την επιβίωσή τους. Χωρίς περιστροφές πρόκειται για εθνικό έγκλημα και είναι ιστορικό και εθνικό σας χρέος να το προλάβετε!

 Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας
Συνέχεια...

Η δική μου πατρίδα, η δική μου Ελλάδα, η δική μου γιορτή, είναι άλλη (Αντί "πανηγυρικού" για την 25η Μαρτίου) - Του Άλκη Φάτσιου

Απριλίου 01, 2021 0
Η δική μου πατρίδα, η δική μου Ελλάδα, η δική μου γιορτή, είναι άλλη (Αντί  "πανηγυρικού" για την 25η Μαρτίου) - Του Άλκη Φάτσιου

Του Άλκη Φάτσιου 
Δικηγόρου

Ο μεγάλος ιστορικός συγγραφέας της ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ, ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ, έχει αναφέρει πολύ εύστοχα:
«Ιστορία που ασχολείται ΜΟΝΟ, με τις ενάρετες πράξεις του ΛΕΩΝΙΔΑ και των 300 του, και ΑΠΟΣΙΩΠΑ την προδοσία του ΕΦΙΑΛΤΗ, ομοιάζει με επιχρυσωμένο και κίβδηλο νόμισμα, προς απαλλαγή ενόχων».

Πάντα πίστευα και πιστεύω, ότι για μια Κοινωνία, ένα Λαό, η γνώση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ του ΙΣΤΟΡΙΑΣ, μόνο ΚΕΡΔΟΣ αποφέρει. Είναι, επίσης γνωστό, ότι οι ΛΑΟΙ, και συνεπώς και ο Ελληνικός, δεν έχουν μόνο ΗΡΩΕΣ και ΑΝΔΡΑΓΑΘΗΜΑΤΑ, έχουν -σε κάθε ιστορική περίοδο- επίορκους, ριψάσπιδες, προδότες, έχουν πατριδοκάπηλους, και τι δεν έχουν, που όμως και αυτοί ΟΛΟΙ είναι ΜΕΡΟΣ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Μιας ιστορίας όμως, με απολύτως ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ και ως εκ τούτου παράδειγμα προς ΑΠΟΦΥΓΗ. Μιας ιστορίας, που το είδος αυτών των ανθρώπων της γεννά μόνο ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ… 

Η γνώση της πραγματικής Ιστορίας, δημιουργεί σωστούς πολίτες, δημιουργεί και κτίζει ΠΑΤΡΙΔΑ που μπορεί να αντέχει στο ΜΕΛΛΟΝ… Η αναζήτηση κάθε φορά της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ δεν είναι δυνατόν, να θεωρείται διχασμός όπως όχι μόνο ανοήτως, αλλά κυρίως για ύποπτους και ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ λόγους κάποιοι αναφέρουν, αλλά είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο ΑΥΡΙΟ… για μια καλύτερη ΠΑΤΡΙΔΑ…

Μέρες που είναι (200 χρόνια από την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ) κι επειδή, καημό το είχα, να εκφωνήσω  έναν "πανηγυρικό" σε κάποια επέτειο, είπα κι εγώ να τον "εκφωνήσω"  σήμερα προς τους φιλτάτους και λιγοστούς αναγνώστες μου… Ελπίζω να με "υπομείνετε" μέχρι το τέλος του …

Α’
1 – Η δική μου Πατρίδα, η δική μου Ελλάδα, είναι αυτή που ονειρευότανε και υμνούσε ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, και βεβαίως, ΟΧΙ, δεν είναι δική μου πατρίδα, δική μου Ελλάδα έτσι όπως οι διάφοροι ΜΕΤΕΡΝΙΧ και οι τότε και οι τωρινοί, την ήθελαν και την θέλουν…

2 - Η δική μου Πατρίδα  η δική μου Ελλάδα, είναι αυτή του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, του ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, του ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ, του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ και όλων των χιλιάδων απλών ανθρώπων που ξεσηκώθηκαν για λευτεριά, και βεβαίως, ΟΧΙ, δεν είναι δική μου Πατρίδα, δική μου Ελλάδα, αυτή των ΚΩΛΕΤΤΗΔΩΝ, των ΔΕΛΙΓΙΑΝΝΗΔΩΝ, των ΖΑΪΜΗΔΩΝ και όλων των άλλων ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΩΝ, των ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΩΝ, ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ και ΠΡΟΕΣΤΩΝ, συνεργατών αθλίων των Τούρκων, και τις περισσότερες φορές χειρότεροι ΔΥΝΑΣΤΕΣ από αυτούς τους ίδιους τους Τούρκους, απέναντι στους φτωχούς Ραγιάδες…

3 - Η δική μου Πατρίδα, η δική μου Ελλάδα, είναι αυτή του φωτεινού αντάρτικου στο ΒΟΥΝΟ και στις πόλεις, και κυρίως με κύριο εκφραστή τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, που δώσανε το αίμα τους και τη ζωή τους, στον αγώνα για ΛΕΥΤΕΡΙΑ απέναντι στο ναζιστή και φασίστα Γερμανό κατακτητή, αλλά και αυτή όλων των πατριωτών που είτε βασανίστηκαν, είτε εξορίστηκαν, είτε εκτελέστηκαν, και που το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι ΝΟΙΑΖΟΤΑΝΕ για τους ΠΟΛΛΟΥΣ, και παλεύανε για μια Λεύτερη Πατρίδα, για μια δίκαιη για το λαό Πατρίδα, και βεβαίως, ΟΧΙ, δεν είναι δική μου Πατρίδα, δική μου Ελλάδα, αυτή των εκάστοτε συνεργατών κάθε κατακτητού στη χώρα μου, των εκάστοτε ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ, των ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΩΝ όταν ο λαός πεινούσε ή τον φυλάκιζαν και τον εκτελούσαν, των ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ και ΥΠΟΥΡΓΩΝ, αλλά και ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ή ΕΠΙΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ, που δυστυχώς μέχρι και σήμερα, με διάφορους είτε ευθείς είτε πλάγιους τρόπους, διαφεντεύουν τη χώρα μου και το λαό της…

4 – Η δική μου Πατρίδα, η δική μου Ελλάδα σήμερα είναι αυτή του Υγειονομικού Προσωπικού, που νύχτα – μέρα, χωρίς ωράρια, χωρίς όρια, παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ για να σώσουν συμπατριώτες, μέσα σε συνθήκες ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ που σκόπιμα αφέθηκαν από το επίσημο ΚΡΑΤΟΣ, αφού άλλη είναι η κοινωνική και η ιδεολογική προσέγγιση των νυν κρατούντων στο θέμα της Υγείας, και βεβαίως, ΟΧΙ ο συρφετός των δήθεν "αντικειμενικών δημοσιογράφων" σχεδόν σε όλα τα ΠΡΟΣΤΥΧΑ ΜΜΕ, με τα ψεύδη που διοχετεύει σε αυτούς η άθλια οικογενειακή και Ακροδεξιά Κυβέρνηση του Μητσοτακαίικου, περί δήθεν "θωρακίσεως" του ΕΣΥ…, ενώ στοχεύει ακριβώς στο αντίθετο, δηλ. στην απαξίωσή του…

5 - Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι αυτή των χιλιάδων, των εκατομμυρίων απλών ανθρώπων και συμπατριωτών μου, των εργαζομένων, όσων βεβαίως έχουν εργασία, των ανέργων ή των υποψηφίων ανέργων, των νέων, μαθητών και φοιτητών, που αντιστέκονται όπως μπορούν, στην επίθεση αφαίρεσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του, και βεβαίως, ΟΧΙ, δεν είναι δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ και δική μου ΕΛΛΑΔΑ, οι Κυβερνήσεις και οι πολιτικές τους, που οδήγησαν τη χώρα μου και το λαό της σε κατάσταση ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ, με πρόσφατες (πολιτικές) αυτές των μνημονίων, έτσι ώστε να ξεπουληθούν στο ΞΕΝΟ κυρίως (αλλά και σε ντόπιο…) Κεφάλαιο, όλα μας τα τιμαλφή, όλα μας τα ασημικά όπως αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργεια, αυτοκινητοδρόμους, σιδηροδρόμους, τηλεπικοινωνίες, τραπεζικό Ελληνικό σύστημα κ.λ.π. Με αφορμή δε και την ΠΑΝΔΗΜΙΑ, οδηγείται η χώρα και ο Λαός της σε μια σχεδόν βεβαία ΛΑΙΛΑΠΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ…

6 - Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι αυτή του ΜΙΝΩΤΗ, της ΠΑΞΙΝΟΥ, του ΚΟΥΝ, του ΣΟΛΩΜΟΥ, του ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, του ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, της ΜΕΡΚΟΥΡΗ και πολλών άλλων σαν αυτού , και βεβαίως,νΟΧΙ αυτή των Λιγνάδηδων και των Μενδώνηδων αλλά και ενός ολόκληρου διεστραμμένου συρφετού, αλλά και άλλων εκκωφαντικά ατάλαντων, που περιφέρουν τους θλιβερούς εαυτούς τους, ένθεν κακείθεν και πάντα στην υπηρεσία και στις επιταγές κάποιας εξουσίας και κύρια Κυβερνητικής ή κομματικής…

7 - Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ είναι αυτή του ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ, του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ, του ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ, του ΑΞΕΛΟΥ, του ΚΟΝΔΥΛΗ, του ΕΛΥΤΗ, του ΡΙΤΣΟΥ, του ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ κ.λ.π., και βέβαια,νΟΧΙ αυτή ενός απίθανου συρφετού, αγνώστων, και υποτίθεται πνευματικών ανθρώπων, που εκ πεποιθήσεως συνωστίζονται ΓΛΕΙΦΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕΡΝΑΜΕΝΟΙ στις παρυφές, και όχι μόνο, κάθε εξουσίας, και κύρια Κυβερνητικής, με ιδιοτέλεια πάντοτε, νομιμοποιώντας έτσι –με τους κίβδηλους αυτοχαρακτηρισμούς τους ως δήθεν πνευματικών ανθρώπων– κάθε αυταρχικό, σκοταδιστικό και αντιδραστικό αφήγημα της εξουσίας αυτής…

8 - Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, δεν είναι αυτή της άθλιας Οικογενειακής και Ακροδεξιάς Κυβέρνησης του Μητσοτακαίικου, του Αλαφούζου, του Μαρινάκη, του Σαββίδη, της Ζiemens, της Novartis, της Γ. Αγγελοπούλου και του συζύγου της, με ελεγχόμενο από αυτούς περίπου το 90% των Μ.Μ.Ε. ή με στόλους καραβιών από τα οποία δεν έχει κανένα Ελληνική σημαία… Δεν είναι δική μου Πατρίδα, δική μου Ελλάδα, αυτή των Ακροδεξιών Γεωργιάδη, Βορίδη, Μπογδάνου, Πλεύρη κ.λ.π. συρφετού, ούτε φυσικά είναι δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, δική μου ΕΛΛΑΔΑ, αυτή που υπηρετούν οι Πορτοσάλτηδες, οι Οικονόμοιδες, οι Αυτιάδες, οι Χασαπόπουλοι κ.λ.π. που ξεδιάντροπα και ξετσίπωτα, ως άλλοι Γκαιμπελίσκοι έχουν αναλάβει εργολαβικά, και με το αζημίωτο, να διαστρεβλώνουν την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, προς όφελος των ΛΙΓΩΝ, προς όφελος των ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ τους… Εννοείται ότι γι’αυτούς ισχύει και ταιριάζει απόλυτα, αυτό που ο μεγάλος Δάσκαλος ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ έχει πει: «ΚΑΙ ΣΥ ΠΡΟΣΤΥΧΗ ΠΕΝΑ ΚΑΙ ΨΟΦΙΜ , ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΟΥ ΛΙΒΑΝΙΖΕΤΕ, ΤΗ ΜΠΟΧΑ».

9 - Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι αυτή των απλών ανθρώπων, που αγωνιούν αν κάθε μέρα που ξυπνούν, θα μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους, αν θα΄χουν ακόμη δουλειά ή θα προστεθούν στις χιλιάδες των ήδη ανέργων, των ανθρώπων που το φάσμα της όποιας αρρώστιας (και όχι μόνο της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ) να πλανιέται επάνω τους, -με δεδομένη την οικονομική τους ΑΝΕΧΕΙΑ– όταν έντρομοι βλέπουν να απαξιώνεται Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των νέων, που βλέπουν τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, από χώροι μάθησης και διακίνησης ιδεών, να γίνονται χώροι που θα ΣΤΡΑΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ τα ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και κυρίως χώροι ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ και ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΟΒΟΥ σε κάθε έννοια ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ…

10 - Δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι οι χιλιάδες των απλών ανθρώπων, που αντιστέκονται στην ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ και ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, (προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, ως ενεργοί πολίτες) με κύριο μοχλό την ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ… και φυσικά μια τέτοια πατρίδα, … μακριά από εμέν …
Το έχω ξαναγράψει… Άλλο ΠΑΤΡΙΔΑ άλλο ΚΡΑΤΟΣ. Είναι δύο, εντελώς ασύμβατες έννοιες… Συνοψίζοντας λοιπόν οφείλω να αναφέρω ότι με εκφράζει πλήρως ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ όταν αναφέρει:
- «Όταν η Διοίκηση (κράτος) αθετεί, καταφρονεί τα ΔΙΚΑΙΑ του ΛΑΟΥ και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάνει ο Λαός ή κάθε μέρος του Λαού ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, να αρπάξει τα άρματα, για να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο απ΄όλα τα χρέη του».

- Επίσης η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, συνοψίζεται και υπάρχει στα λόγια του αστού διπλωμάτη και λογοτέχνη ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ:
«Αν το ΚΡΑΤΟΣ, δυναστεύει και στενοχωρεί τους πολίτες, την ΠΑΤΡΙΔΑ, πρέπει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ή να αλλάξει μορφή ή να ΧΑΘΕΙ, αφού ένα τέτοιο ΚΡΑΤΟΣ είναι και ΠΕΡΙΤΤΟ και ΒΛΑΒΕΡΟ… Είναι δε φανερόν, ότι όταν η ΠΑΤΡΙΔΑ κινδυνεύει από το ΚΡΑΤΟΣ, τότε ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ».

Β’
Με βάση λοιπόν τις παραπάνω σκέψεις είναι ολοφάνερο, για τον γράφοντα τουλάχιστον, ότι δεν ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ. Δεν μπορούμε να είμαστε ή να γίνουμε ΕΝΑ με ανθρώπους ή τάξεις που δεν έχουμε τίποτε ΚΟΙΝΟ και το σπουδαιότερο, ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ!!! Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας. Εμείς πρέπει να έχουμε τις δικές μας ΓΙΟΡΤΕΣ, τους δικούς μας ΗΡΩΕΣ, τις γιορτές με το σωστό, το πατριωτικό νόημα, που δεν έχει τίποτε κοινό, με το Κυβερνητικό και όχι μόνο, ΤΣΙΡΚΟ που υποτίθεται γιόρταζε την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της πατρίδας, και που στο άκουσμα και μόνο των φράσεων ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, αρρωσταίνει, εκρήγνυται και μας κουνάει το δάκτυλο, φοβερίζοντάς μας … 
Όμως κι εδώ έρχεται ο μεγάλος ΒΑΡΝΑΛΗΣ να μας θυμίσει:
«ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΜΠΟΡΟΙ, ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ».

Ηγ/τσα 28/3/21
ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Συνέχεια...

Απρίλη καλωσόρισες - Της Ελένης Κύρκου - Σαφάκα

Απριλίου 01, 2021 0
Απρίλη καλωσόρισες - Της Ελένης Κύρκου - Σαφάκα

Απρίλη μου, μήνα καλέ,
καλώς μας ήρθες πάλι,
την πρώτη μέρα με...ψευτιά,
μα είσαι παλικάρι!

Οι μαργαρίτες άνθισαν,
μαζί κι οι ανεμώνες,
τα χελιδόνια έφτασαν
να διώξουν τους χειμώνες!

Η φύση πια χαμογελά,
γιορτάζει και ανθίζει,
κάθε κλαδί, κάθε δεντρί,
φουντώνει και γεμίζει!

Ξύπνησ' η γη απ΄ τον μακρύ,
τον κρύο το χειμώνα
και τα πουλάκια τραγουδούν,
κάθε λογής κορώνα!

Και ετοιμάζεται γοργά,
ν΄ ανθήσει, να καρπίσει,
χρώματα και αρώματα,
σ' όλους μας να χαρίσει!

Διώχνει το κρύο, τη βροχή,
το σώμα μας ζεσταίνει,
με φως γεμίζει τις καρδιές,
τα βάσανά μας παίρνει!

1 -4 -2021
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: "Με 2 νέα οχήματα συνεχίζεται η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας"

Απριλίου 01, 2021 0
Β. Γιόγιακας: "Με 2 νέα οχήματα συνεχίζεται η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας"

Με 2 καινούργια περιπολικά αυτοκίνητα τύπου pick-up (αγροτικά) εφοδιάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας.

Η ενίσχυση αυτή έρχεται σε συνέχεια της παραλαβής 14 νέων υπηρεσιακών οχημάτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον περασμένο Δεκέμβριο που, μαζί με τα 11 οχήματα μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου και τα 7 οχήματα και τις 2 μοτοσικλέτες από κατασχέσεις, έχουν αναβαθμίσει τον στόλο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας σε έναν από τους πιο σύγχρονους στη χώρα.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξοπλιστική ενίσχυση της αστυνομίας στην ιστορία της Θεσπρωτίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της παραμεθόριας περιοχής μας, για το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας και για την άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών μας», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Συνέχεια...

Δωρεάν rapid tests από αύριο σε Πέρδικα, Μαργαρίτι, Πλαταριά

Απριλίου 01, 2021 0
Δωρεάν rapid tests από αύριο σε Πέρδικα, Μαργαρίτι, Πλαταριά

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα πραγματοποιήσει δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 σε πεζούς.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, η δράση θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Παρασκευή, 2/4 – Πλατεία Πέρδικας, από τις 10:00 έως τις 14:00

Τρίτη, 6/4 – Πλατεία Μαργαριτίου, από τις 10:00 έως τις 14:00

Σάββατο, 10/4 –παλιό Δημαρχείο Πλαταριάς, από τις 10:00 έως τις 14:00

Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους, τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του τηλεφώνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.

Τα τεστ θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

* Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα διενέργειας rapid test

Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: “Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Καχριμάνης για τα διόδια; Κυβέρνηση και Περιφέρεια υπεύθυνοι για τις επιβαρύνσεις των πολιτών”

Απριλίου 01, 2021 0
Μάριος Κάτσης: “Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Καχριμάνης για τα διόδια; Κυβέρνηση και Περιφέρεια υπεύθυνοι για τις επιβαρύνσεις των πολιτών”

Μια ημέρα πριν ανοίξουν οι φάκελοι των δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη, ο κ. Kαχριμάνης πανηγυρίζει με ανακοίνωσή του για την απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή της Περιφέρειας Ηπείρου, εναντίον της απόφασης του π. Υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, που απάλλαξε από τα διόδια τους μονίμους κατοίκους της Θεσπρωτίας και δεκάδων άλλων Δήμων της Βόρειας Ελλάδας.

Ωστόσο στην ανακοίνωσή του δεν εξηγεί στους συμπατριώτες μας αν πλέον και οι κάτοικοι των Ιωαννίνων θα έχουν δωρεάν διέλευση ή καταργείται και για όσους ήταν δωρεάν, για να αυξηθεί το κέρδος του ιδιώτη που θα την πάρει.

Το ΣτΕ ως γνωστόν, έχει αρμοδιότητα να ακυρώνει αποφάσεις της Διοίκησης και την καλεί να συμμορφωθεί. Αναρωτιόμαστε αν ο Περιφεριάρχης και οι βουλευτές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας έχουν εξασφαλίσει τη δέσμευση του Υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή ότι η συμμόρφωση με το ΣτΕ θα σημαίνει νέα έκδοση Υπουργικής Απόφασης όπου οι απαλλαγές που ίσχυαν θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν και στους κατοίκους των Ιωαννίνων ανεξαρτήτως ιδιωτικοποίησης. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά αμφιβάλλουμε.

Αντί ο Περιφερειάρχης να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση της παράταξης από την οποία προέρχεται, την επέκταση της απόφασης Σπίρτζη, με τη στάση του ανοίγει «κερκόπορτες» στην κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει σε μια ζημιογόνα για το Δημόσιο ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας εν μέσω πανδημίας, την κατάργηση των απαλλαγών από τα διόδια και τις ανατιμήσεις στο κόστος διέλευσης/χλμ. με τεράστιο κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και Περιφέρεια Ηπείρου φέρουν την ευθύνη για τις ενδεχόμενες επιβαρύνσεις από εδώ και στο εξής.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 10 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Απριλίου 01, 2021 0
Θεσπρωτία: 10 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (31-03-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 84 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

69 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 21 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 25 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 16 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

15 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 5 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 4 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνέχεια...

4 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Απριλίου 01, 2021 0
4 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 13
ΠΕ Θεσπρωτίας 4
ΠΕ Ιωαννίνων 39
ΠΕ Πρέβεζας 2

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.491, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 267.172 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.927 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.160 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.717 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 561 (ημερήσια μεταβολή +17.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 448 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Συνέχεια...