Ο Μ. Κάτσης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων για το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και τα κυβερνητικά ψέματα για τη χερσαία ζώνη (+Ηχητικό) - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Ο Μ. Κάτσης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων για το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και τα κυβερνητικά ψέματα για τη χερσαία ζώνη (+Ηχητικό)

Ο Μ. Κάτσης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων για το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και τα κυβερνητικά ψέματα για τη χερσαία ζώνη (+Ηχητικό)

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων και τη δημοσιογράφο Βάσω Γκόρου παραχώρησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΗΓ ΑΕ.

Ο βουλευτής τόνισε πως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη εθνική υποδομή, την οποία χάνει η χώρα, και μαζί με αυτή χάνει και ένα σημαντικό εργαλείο για την άσκηση αποτελεσματικής ναυτιλιακής πολιτικής στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, ένα αναπτυξιακό εργαλείο, μια κερδοφόρα υποδομή που είχε ενεργό αποθεματικό 12 εκατομμυρίων ευρώ. Σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, και βαθιάς ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε επανακρατικοποιήσεις σημαντικών υποδομών, η Ελλάδα ακολουθεί την αντίθετη πορεία.

Συνέχισε λέγοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η πώληση των δέκα περιφερειακών λιμανιών της χώρας, χωρίς μάλιστα καμία απολύτως ρητή δέσμευση για επενδύσεις από τους αναδόχους που θα προκύψουν από τους διαγωνισμούς. Δεν υπήρχε καμία υποχρέωση της χώρας που να δικαιολογεί αυτή την πολιτική επιλογή. Η συντριπτική πλειοψηφία των λιμανιών της Ευρώπης βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο, μόνο η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη ακολούθησε το δρόμο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών προς όφελος της κερδοφορίας των ιδιωτών επενδυτών.

Ο κ. Κάτσης στηλίτευσε το γεγονός πως ο Υπουργός Ναυτιλίας και ο τοπικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, βγήκαν με πανηγυρικές δηλώσεις λέγοντας πως το τίμημα ξεπέρασε τον πήχη κάθε προσδοκίας. Πως ξεπέρασε άραγε τον πήχη αφού η κυβέρνηση δεν είχε ορίσει κανέναν απολύτως πήχη; Ξεκίνησε μια διαδικασία εκχώρησης εθνικού πλούτου χωρίς να υπάρχει τιμή εκκίνησης, χωρίς να έχει γίνει καμία αποτίμηση της αξίας των υποδομών που είναι προς πώληση, χωρίς καν ποτέ να ειπωθεί πόσα χρήματα προσδοκά η κυβέρνηση από αυτή την πώληση. Αυτή η στρατηγική που ακολούθησε αποδεικνύει και τη λογική του ξεπουλήματος που είχε από την πρώτη στιγμή.

Στη συνέχεια ανέφερε πως τα 84 εκατομμύρια του αντιτίμου είναι σχεδόν το ποσό του κόστους κατασκευής μόνο της τρίτης φάσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Με αυτό το ποσό ο ιδιώτης δηλαδή, παίρνει ένα λιμάνι που οι τρεις φάσεις κατασκευής του κόστισαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, παίρνει τη μαρίνα των Συβότων, τη μαρίνα της Πλαταριάς, το αλιευτικό καταφύγιο της Σαγιάδας, και άγνωστα ακόμα και σήμερα τμήματα του παράκτιου μετώπου της Θεσπρωτίας.

Αυτά τα τμήματα παραμένουν άγνωστα, καθώς για το θέμα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης, τα κυβερνητικά ψέματα δεν έχουν τέλος. Η κυβέρνηση είχε επανειλημμένως δεσμευτεί ότι όλα τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές εγκαταστάσεις θα αποδοθούν στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, και αυτό θα γίνει σε κάθε περίπτωση πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΗΓ ΑΕ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και όχι μόνο δεν έγινε η απόδοση, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε τι θα πάρουν οι Δήμοι, ούτε πως θα το πάρουν, ούτε και το πότε θα γίνει αυτό. Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο, αυτό που αποτελεί εθνικό μας πλούτο, να το ζητάμε παρακαλετά από τον ιδιώτη που του το παραχωρήσαμε «μπιρ παρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια έθεσε μια σειρά πιεστικών ερωτημάτων τα οποία ζητούν απαντήσεις. Για ποια επερχόμενη ευημερία της τοπικής κοινωνίας μιλούν τα κυβερνητικά στελέχη, από τη στιγμή που από τα 84 εκατομμύρια του αντιτίμου δε θα πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή αλλά θα πάνε όλα στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ; Πως θα έρθει η «πρωτοφανής ανάπτυξη» από τη στιγμή που ο ιδιώτης δεν δεσμεύεται ρητά για καμία επένδυση; Στην περίπτωση της COSCO στον Πειραιά που υπήρχε ρητή δέσμευση για επενδύσεις, η εταιρεία με τις πλάτες της κυβέρνησης δεν έριξε ούτε ευρώ για κάποια επένδυση. Που θα λογοδοτεί ο ιδιώτης αν κάποια μελλοντική του δραστηριότητα έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας ή με την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την καταστροφική κυβερνητική επιλογή του ξεπουλήματος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και όλων των άλλων είναι ανυπέρβλητα, και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που βγήκαν να πανηγυρίσουν είναι τουλάχιστον εκτός τόπου και χρόνου. Μάλλον δεν τους ενδιαφέρει η ευημερία του τόπου αλλά η ευημερία του ιδιώτη επενδυτή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι, τα περιθώρια υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος είναι εξαιρετικά στενά, από τη στιγμή που φτάνουμε στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και προχωράμε στη σύμβαση παραχώρησης. Τα νομικά τετελεσμένα που δημιουργούνται είναι πολύ ισχυρά. Εμείς καλούμε έστω και τώρα την κυβέρνηση να κάνει τουλάχιστον το ελάχιστο που μπορεί, δηλαδή να αποδώσει το σύνολο της χερσαίας ζώνης στις τοπικές κοινωνίες. Είναι εγκληματικό να περάσουν στον ιδιώτη φιλέτα του παράκτιου μετώπου της Θεσπρωτίας που αφορούν άμεσα εμπορικές δραστηριότητες, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και την καθημερινότητα και την ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής.

Με την εγκατάσταση του ιδιώτη φαλκιδεύεται το μέλλον του τόπου και οι μελλοντικές προοπτικές της τοπικής οικονομίας, καθώς δεν θα έχει καμία δέσμευση απέναντι στις τοπικές κοινωνίες ούτε θα αισθάνεται κάποιου είδους κοινωνική πίεση, δεν θα αποδώσει τίποτα ως αντισταθμιστικό όφελος για τις οχλούσες δραστηριότητες του λιμανιού, ούτε υποχρεούται να κάνει κάποια επένδυση. Κερδίζει από την πρώτη μέρα, και σε λίγα χρόνια με τα δεδομένα που υπάρχουν θα έχει κάνει απόσβεση της επένδυσης του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου