06/04/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Σάββατο στη Θεσπρωτία

Ιουνίου 04, 2022 0
Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Σάββατο στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας  18
ΠΕ Θεσπρωτίας  8
ΠΕ Ιωαννίνων  52
ΠΕ Πρέβεζας  15

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.
Συνέχεια...

Από την Κέρκυρα στη Νέα Σελεύκεια...

Ιουνίου 04, 2022 0
Από την Κέρκυρα στη Νέα Σελεύκεια...

"Από το φρούριο τους πήραν άρον - άρον, επειδή είχανε ψείρες και πιάσανε αρρώστιες. Τους πήραν σε ένα χωριό που λεγόταν Πέλεκας. Εκεί πέρα τους φερθήκανε πολύ καλά οι χωριανοί. Τους δώσανε ξύλα, καζάνια για να βράσουν να πλυθούνε. Οι κάτοικοι του Πέλεκα τους φέρθηκαν πάρα πολύ καλά. Η μάνα μου η Ελένη ζητιάνευε με μία φίλη της∙ περισσότερο πήγαινε η φίλη της, ζητιάνευε και έφερνε και τρώγανε μαζί… Κάνα- δύο χρόνια μείνανε εκεί… 

Ήταν ένας πρόεδρος από εκεί, από την Σελεύκεια, ο οποίος είχε φύγει πιο νωρίς από αυτούς. Είχε έρθει εδώ στην Ηγουμενίτσα. Τους έστειλε σήμα ¨Ελάτε όλοι εδώ! Εδώ αυτή η περιοχή μου φαίνεται πολύ ωραία!¨ τους είπε. Εδώ το λέγανε ¨Τούσκο¨. Ήταν ένας λόφος, που έβγαζε ένα χορτάρι, που το λέγανε τούσκο. Και έτσι είχε μείνει το όνομα ¨Τούσκο¨. Και από την Κέρκυρα σηκωθήκαν και ήρθανε στην Ηγουμενίτσα. Ήρθανε, μετά τους δώσανε αντίσκηνα! Και μένανε στα αντίσκηνα. Έμειναν περίπου δύο χρόνια στα αντίσκηνα, έλεγε η μάνα μου… Από εκεί βγήκε ένας νόμος, είπαν ότι να τους δώσουμε από ένα σπίτι και τριάντα στρέμματα χωράφια … Και μείναν εδώ πέρα. Επειδή ήταν από την Σελεύκεια, έβγαλαν το μέρος Νέα Σελεύκεια. Και αρχίσανε να δουλεύουνε στον κάμπο. Να οργώνουνε, να φυτεύουνε…»

Μαρτύρια της κυρίας Σπυριδούλας Κυπριζόγλου από τη Νέα Σελεύκεια για το ερευνητικό πρόγραμμα «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

Η Νέα Σελεύκεια είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη στο νομό́ Θεσπρωτίας, στην άλλοτε επαρχία Θυάμιδος. Βρίσκεται 1 χιλιόμετρο βορειοδυτικά́ της Ηγουμενίτσας. Το χωριό́ ιδρύθηκε το 1924 από́ οικογένειες προσφύγων με καταγωγή́ κυρίως από́ τα ελληνορθόδοξα χωριά́ της Κιλικίας Αλά-Κιλισέ και Αναμούρ. Οι κάτοικοι του χωρίου - τουρκόφωνοι στην πλειοψηφία τους- αποβιβάστηκαν αρχικά στην Κέρκυρα, όπου παρέμειναν για σύντομο διάστημα. Η έλλειψη αγροτικών και κτηνοτροφικών εργασιών, τις οποίες γνώριζαν από την πατρίδα τους υπήρξε η βασική αιτία για την μετεγκατάσταση τους στη Θεσπρωτία. Εκεί επέλεξαν, σύμφωνα με τις προφορικές μαρτυρίες που έχουν συλλεχθεί για το ερευνητικό πρόγραμμα, το συγκεκριμένο μέρος (Νέα Σελεύκεια) λόγω της καλής του θέσης καθώς συνδύαζε θάλασσα, βουνό́ και ποτάμι (τον Καλαμά́).

Φωτογραφίες:
- Η οικογένεια του Ηλία και της Ελένης Ουζούνογλου με τα τρία τους παιδιά στη Νέα Σελεύκεια. Το κορίτσι που διακρίνεται όρθιο πίσω από το ζευγάρι είναι η Σπυριδούλα Κυπριζόγλου, της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα απόσπασμα της μαρτυρίας της (Ιδιωτικό αρχείο οικογένειας Κυπριζόγλου)


- Η Ελένη Ουζούνογλου σε νεαρή ηλικία μαζί με τη φίλη της Ξανθίππη με την οποία ζητιάνευαν για να επιβιώσουν κατά τη παραμονή τους στον Πέλεκα (Ιδιωτικό αρχείο οικογένειας Κυπριζόγλου)

Ψηφιακή έκθεση με τίτλο: "Από την Ιωνία στο Ιόνιο": Πρόσφυγες στην Κέρκυρα
Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας
Συνέχεια...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Οι Βλάχοι της Ελλάδας: Ταυτότητες και ετερότητες στο χώρο και το χρόνο"

Ιουνίου 04, 2022 0
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Οι Βλάχοι της Ελλάδας: Ταυτότητες και ετερότητες στο χώρο και το χρόνο"

Σας προσκαλούμε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Οι Βλάχοι της Ελλάδας: Ταυτότητες και ετερότητες στον χώρο και τον χρόνο», που συνδιοργανώνουν η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, ο Τομέας Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη στις 11-12 Νοεμβρίου 2022.

Το Συνέδριο αποσκοπεί στην παρουσίαση των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων ερευνών και μελετών σχετικά με την Ιστορία, τη Λαογραφία-Εθνογραφία και τη Γλώσσα των Βλάχων. Προκρίνονται όσο το δυνατό περισσότερο διεπιστημονικές προσεγγίσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ολική αντίληψη και εικόνα της παρουσίας των συγκεκριμένων κοινοτήτων στο πλαίσιο το νεωτερικού ελληνικού έθνους-κράτους.Θεματικές ενότητες:

1. Οι Βλάχοι κατά τη μετάβαση από την οθωμανική κυριαρχία στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.
2. Το παρελθόν στο παρόν. Αντιλήψεις, αναπαραστάσεις και χρήσεις του παρελθόντος.
3. Πολιτισμός ή πολιτισμοί. Λαογραφίες, εθνογραφίες και αφηγήματα.
4. Ταυτότητες. Ιστορική συγκρότηση, διαχείριση, προσανατολισμοί, αντιπαλότητες.
5. Γλώσσα. Ιδιώματα, διάλεκτοι.

Υποβολή τίτλων ανακοινώσεων και περιλήψεων (έως 250 λέξεις) με σύντομο βιογραφικό μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2022 στο e-mail: eempvlachon@gmail.com
Συνέχεια...

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για την προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος

Ιουνίου 04, 2022 0
Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για την προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, καλεί τα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μεμονωμένους συνδικαλιστές με σκοπό να συζητήσουμε για την ανασύνταξη, τον προσανατολισμό και την προοπτική του κινήματός μας.

Πώς θα δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα. Πώς θα γίνει πράξη η αναζωογόνηση και η αντεπίθεση των συνδικάτων, με νέες δυνάμεις, με μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα ώστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Τι κίνημα χρειάζεται σήμερα για να αντιμετωπίσει την επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, τα νέα δεινά που περιμένουν το λαό μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ένταση της εκμετάλλευσης και το δυνάμωμα της φτώχειας, την ένταση της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, το δυνάμωμα της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής βίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλα τα συνδικάτα και κάθε συνδικαλιστή, που συναντηθήκαμε στις απεργίες, στους αγώνες για τις συλλογικές συμβάσεις, κόντρα στις απολύσεις και για το δικαίωμα στην εργασία, σε όσους δε συμβιβάζονται με το άδικο. Σε όσους αρνούνται να υποταχθούν στο μέλλον της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

ΚΑΛΟΥΜΕ όσους αγωνιούν και προβληματίζονται για το μέλλον του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, δεν συμβιβάζονται με τη γραμμή της υποταγής, του συμβιβασμού, του ψευδεπίγραφου “κοινωνικού διαλόγου’” και της συνδιαλλαγής, για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι ώστε να μη θίγεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Στα πλαίσια αυτά το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, τα δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, οι επιτροπές αγώνα, οι εκατοντάδες συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ οργανώνουμε πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών 18 – 19 Ιούνη στον ΠΕΙΡΑΙΑ, στο Κλειστό Γήπεδο "Αριστείδης Παπαμιχαήλ" Δραπετσώνα.

Με το περιεχόμενο αυτό το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, καλεί τα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μεμονωμένους συνδικαλιστές, σε σύσκεψη που πραγματοποιεί την Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 8μμ στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, με σκοπό να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω που μας απασχολούν και να δράσουμε συλλογικά.

Συνέχεια...

Εντάχθηκε σε πρόγραμμα 255 χιλιάδων ευρώ για νέα κοινόχρηστα ποδήλατα ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Ιουνίου 04, 2022 0
Εντάχθηκε σε πρόγραμμα 255 χιλιάδων ευρώ για νέα κοινόχρηστα ποδήλατα ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Ένταξη στη Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω κοινόχρηστων ποδηλάτων

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» για την υλοποίηση της Πράξης «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας», προϋπολογισμού 255.950,40€. (ΑΔΑ: Ω2ΟΡ46ΜΤΛΡ-ΤΛΛ)

Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρικών ποδηλάτων και ειδικότερα η τοποθέτηση νέων κοινόχρηστων σταθμών ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Σκοπός του έργου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου κοινόχρηστων, ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων, το οποίο θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικροκινητικότητας.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, δήλωσε σχετικά:

«Στο δίκτυο των ποδηλατοδρόμων που στοχευμένα αναπτύσσουμε στον Δήμο μας, έρχονται να προστεθούν νέες παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειές μας για μετατροπή του αστικού μας ιστού σε περιβαλλοντικό, έξυπνο και φιλικό προς τους πολίτες και τους επισκέπτες μας.

Αποσκοπώντας στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τη μείωση των ρύπων και του θορύβου στην πόλη, επιδιώκουμε τη μεταστροφή των χρηστών των Ι.Χ. σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και την ανάδειξη του ποδηλάτου σε μεταφορικό μέσο, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό την προαγωγή της περιβαλλοντικής συνείδησης, της σωματικής υγείας και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών».
Συνέχεια...

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν τις πολιτικές τους ευθύνες για την άθλια κατάσταση του νοσοκομείου Φιλιατών"

Ιουνίου 04, 2022 0
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν τις πολιτικές τους ευθύνες για την άθλια κατάσταση του νοσοκομείου Φιλιατών"

Η επικίνδυνη κατάσταση που βρίσκεται το νοσοκομείο Φιλιατών αναδείχτηκε στην πρόσφατη συζήτηση του Δημοτικού Συμβούλιου Φιλιατών, παρ΄όλο που σήμερα υπάρχουν τεράστια άλματα στην έρευνα, στην επιστήμη, στην τεχνολογία ενώ υπάρχει και ένα πολυάριθμο αξιόλογο υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

Τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου Φιλιατών και γενικότερα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας της χώρας μας δεν αποτελούν “φυσικό” φαινόμενο, κεραυνό εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που αποδέχονται και συγκαλύπτουν οι τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια, Δήμοι). Είναι η πολιτική της ΕΕ, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας ώστε να δοθεί χώρος στους επιχειρηματίες της υγείας και τα κέρδη τους. Είναι η πολιτική της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που απαξίωσε και έκλεισε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, τα άφησε χωρίς προσωπικό. Είναι η πολιτική της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με κριτήρια του “κόστους–οφέλους”, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας. Είναι η πλήρης εναρμόνιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με τους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς και τον εξορθολογισμό των δαπανών μέσω της νομοθέτησης της Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRGs). Είναι η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Είναι ο νέος νόμος για τη δημόσια υγεία. Όλα αυτά σηματοδοτούν το μέλλον των νοσοκομείων.

Αυτή η συμφωνία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρά τις επιμέρους προσεγγίσεις τους, έχει ως αποτέλεσμα κάθε νέα «μεταρρύθμιση» στο χώρο της υγείας, όπως και η πρόσφατη της ΝΔ, να στηρίζεται στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και να πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα την εμπορευματοποίηση της υγείας. Αυτή η συμφωνία ήταν η βάση της πρότασης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, παλιότερα, προς την κυβέρνηση της ΝΔ για υπουργό Υγείας «κοινής αποδοχής». Τώρα οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις τους προσπαθούν να σηκώσουν κουρνιαχτό για να κρύψουν αυτή τους την συμφωνία και τις πολιτικές ευθύνες που έχουν για την άθλια κατάσταση του νοσοκομείου Φιλιατών. Έτσι εξηγείται και η τουλάχιστον υποκριτική αντιπολίτευση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ως κυβέρνηση περιέκοψε κατά 40% (800 εκατ. ευρώ) την κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία σε 4 χρόνια, γέμισε συμβασιούχους τις δομές υγείας.

Ενέταξε στο ΕΣΥ το 1ο νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρεία αυτό της Σαντορίνης.

Νομοθέτησε τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από ανώνυμη εταιρία του δημοσίου, το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. με κριτήρια επιχειρηματικής αποδοτικότητας.

Ψήφισε το νόμο 4413/2016 (Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/23/ΕΕ), που δίνει δυνατότητα για εφαρμογή εκτεταμένων ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία.

Με τους αναγκαίους «τσακωμούς» τους θέλουν να στήσουν το δόκανο τόσο στους υγειονομικούς που προσπαθούν μέσα στις αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους, όσο και στο λαό που ψάχνει τον γιατρό με το κιάλι, βάζει συνεχώς και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μπαίνει στις λίστες αναμονής, όλο και περισσότερο παραδίδεται ως «λάφυρο» για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών στην Υγεία.

Το ΚΚΕ διαφωνεί με αυτή την στρατηγική και καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, τους συνταξιούχους σε αγωνιστική συμπόρευση διεκδικώντας: αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

Μέσα σε αυτόν τον αγώνα, για ένα άλλο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με αναπτυγμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο κρατικό σύστημα ΠΦΥ, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών, μπορούν να βρουν λύση τα βάσανα των υγειονομικών και των ασθενών, τα βάσανα του λαού μας.

Ηγουμενίτσα 2/6/2022
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Παράταση μέχρι 10/6 για εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς

Ιουνίου 04, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Παράταση μέχρι 10/6 για εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ, ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

Ανακοινώνουμε ότι ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΜΕ την προθεσμία των αιτήσεων για εγγραφές νηπίων και βρεφών στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΝΠΔΔ : Προσχολική Αγωγή, Κοινωνική Προστασία και Πολιτισμός Δήμου Ηγουμενίτσας, για το σχολικό έτος 2022-2023, μέχρι και την 10 – 06 – 2022 ημέρα Παρασκευή.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΠΑΚΠΠΟ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΪΜΠΕΚΟΓΛΟΥ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Ιουνίου 04, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Δέρματος
Με την εξέταση 50 ατόμων ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Δέρματος που διοργάνωσε το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, κα Μαρίνα Σπίροβα, πάροχο του ΚΕΠ Υγείας.

Η δράση περιελάμβανε δωρεάν εξέταση σπίλων και υλοποιήθηκε από τις 16 έως τις 22 Μαΐου 2022. Η χρησιμότητα της εξέτασης χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς αν η διάγνωση γίνει στο α’ στάδιο ή και νωρίτερα καθιστά το μελάνωμα ιάσιμο.

Μεταξύ των εξεταζόμενων, ηλικίας 14 – 78 ετών, εντοπίστηκαν 4 περιπτώσεις με πολλές ηλιακές κηλίδες λόγω ηλιακών εγκαυμάτων, χωρίς ωστόσο να εντοπίζονται παθολογικά ευρήματα.
Σε 2 περιπτώσεις εντοπίστηκαν ύποπτες βλάβες και συστάθηκε αφαίρεση ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις έγινε σύσταση για παρακολούθηση των σπίλων.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την κα Μαρίνα Σπίροβα, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, για τη σημαντική συμβολή της στη δράση αυτή και καλεί τους δημότες να ακολουθήσουν τις συμβουλές για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, ώστε το καλοκαίρι να είναι ευχάριστο και ασφαλές.

Ακολουθήστε μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για τις δράσεις του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας. https://www.facebook.com/kepygeiasdimosigoumenitsas/
Συνέχεια...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή του αγώνα τρίαθλου "Ionian Sea Tri 2022"

Ιουνίου 04, 2022 0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή του αγώνα τρίαθλου "Ionian Sea Tri 2022"


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Έχοντας υπόψη 
1. Τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ.2 του Ν.2696/99 (Α-57)«περί κυρώσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας». 
2. Τις διατάξεις του Π.Δ. 208/2001 (A-164) « Αναδιάρθρωση, σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσιών Τροχαίας Ελληνικής Αστυνομίας». 
3. Την υπ' αριθ. 2501/1/268-ε΄από 30-05-2022 αναφορά του Τ.Τ. Ηγουμενίτσας και αποσκοπώντας στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, λόγω διεξαγωγής αγώνα τρίαθλου με τίτλο «ΒΙΚΟΣ» IONIAN SEA TRI 2022, την Κυριακή 05 Ιουνίου 2022 στην Πλαταριά Θεσπρωτίας. 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ 
Ά ρ θ ρ ο 1ο 1. 
Τις κατωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για την ασφαλή διέλευση των αθλητών στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, κατά τις ώρες από 06:45' π.μ. έως 13:30' μμ. της Κυριακής 05 Ιουνίου 2022: Α. Τμήμα Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από χ.θ. 60 (Διασταύρωση Ελευθερίου) έως χ.θ. 70 (Διασταύρωση Μαζαρακιάς) α. Για τα κινούμενα οχήματα με κατεύθυνση προς Πρέβεζα: 

I. Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τ. και των λεωφορείων από ώρα 06:45' έως 11:30’. 

II. Κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων επιτρέπεται με τις κάτωθι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από ώρα 07:00'έως 11:15'ώρα: 
• Ανώτατο όριο ταχύτητας οχημάτων 40 χλμ/ώρα 
• Εκτροπή κυκλοφορίας οχημάτων στην χ.θ. 66 (Διασταύρωση Μηλοκοκιάς), μέσω της Επαρχιακής Οδού Μηλοκοκιάς - Καταβόθρας - Ελευθέριο και επανείσοδο των οχημάτων στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας στη χ.θ. 60 (Διασταύρωση Ελευθερίου) 
• Στο τμήμα της Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από χ.θ. 70 (διαστύρωση Μαζαρακιάς) έως χ.θ. 66 (διασταύρωση Μηλοκοκιάς) η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σε ειδικά οριοθετημένο με κατάλληλη σήμανση τμήμα, ευρισκόμενο στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος. β. Για τα κινούμενα οχήματα με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα 1. Κυκλοφορία όλων των οχημάτων επιτρέπεται με τις κάτωθι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από ώρα 06:45' έως 11:30'ώρα: 
• Ανώτατο όριο ταχύτητας οχημάτων 40χλμ/ώρα 
• Εκτροπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην χ.θ. 62 (Διασταύρωση Μαργαριτίου), μέσω της Δημοτικής Οδού προς Μαργαρίτι - Παλαιάς Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας και επανείσοδο στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας στη χ.θ. 66 (Διασταύρωση Μηλοκοκιάς). 
• Στο τμήμα της Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από χ.θ. 70 (διαστύρωση Μαζαρακιάς) έως χ.θ. 66 (διασταύρωση Μηλοκοκιάς) η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σε ειδικά οριοθετημένο με κατάλληλη σήμανση τμήμα, ευρισκόμενο στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος. Β. Τμήμα Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από χ.θ. 70 (Διασταύρωση Μαζαρακιάς) έως χ.θ. 80 (Διασταύρωση Συβότων), 
• Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από ώρα 06:45' έως και ώρα 13:30'. 
• Επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων έκτακτης ανάγκης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ηγουμενίτσα, σε ειδικά οριοθετημένο με κατάλληλη σήμανση τμήμα, ευρισκόμενο στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος. 
• Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων (με εξαίρεση των φορτηγών άνω των 3,5 τ. και λεωφορείων των οποίων η διέλευσή τους απαγορεύεται έως την 11:15' ώρα) με κατεύθυνση προς Πρέβεζα στη χ.θ. 80 (διασταύρωση Συβότων) και διενέργεια αυτής μέσω της Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας - Εγνατίας Οδού - Επαρχιακής Οδού Βασιλικού - Καρτερίου και επανείσοδο στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας (διασταύρωση Μαζαρακιάς) χ.θ. 70. 
• Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα στη χ.θ. 70 (διασταύρωση Μαζαρακιάς) και διενέργεια αυτής μέσω Επαρχιακής Οδού Βασιλικού - Καρτερίου - Εγνατίας Οδού. Γ. Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από και προς τα Σύβοτα Θεσπρωτίας (από ώρα 06:45' έως και ώρα 13:30'), θα διενεργείται μέσω της δημοτικής οδού Πλαταριάς, από τη διασταύρωσή της με την Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας (χ.θ. 81) - παραλιακή οδό Πλαταριάς - επαρχιακή οδό Πλαταριάς - Συβότων (κυκλικός κόμβος πλησίον γέφυρας Πλαταριάς) και αντίστροφα. 

Ά ρ θ ρ ο 2 ο 
Το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας, για το χρονικό διάστημα των παραπάνω ρυθμίσεων, να ελέγξει την ορθότητα της τοποθέτησης της προβλεπόμενης σήμανσης και να λάβει τα αναγκαία μέτρα αρμοδιότητάς του, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, διαθέτοντας προς τούτο ρυθμιστές τροχονόμους σε επίκαιρα σημεία, σε συνεργασία με τη διοργανώτρια αρχή. 
Ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας, εξουσιοδοτείται με την παρούσα για τη ρύθμιση και την ασφαλή διαχείριση της κυκλοφορίας, καθώς και για τη λήψη τυχόν πρόσθετων κυκλοφοριακών μέτρων, εφόσον αυτό απαιτηθεί. 

Ά ρ θ ρ ο 3ο 
Οι Παραβάτες της παρούσας απόφασης, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4, 52, 103 και 104 του Ν. 2696/99 «Περί Κυρώσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα