12/10/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Συνέντευξη του Παντελή Κυπριανού στο ITV και το Βλάσση Ντόκα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Συνέντευξη του Παντελή Κυπριανού στο ITV και το Βλάσση Ντόκα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε προ ημερών στο δημοσιογράφο Βλάσση Ντόκα στον τηλεοπτικό σταθμό ITV, ο Θεσπρωτός καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Παντελής Κυπριανός.

Η συζήτηση ξεμίησε με την πιθανή υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού με το ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές και προχώρησε σε πολιτική ανάλυση των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που ζούμε.

Δείτε τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο 





Συνέχεια...

Ο Μ. Κάτσης μίλησε για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Ο Μ. Κάτσης μίλησε για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σημεία ομιλίας του Μ. Κάτση, Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης ξεκινώντας την ομιλία του στο νομοσχέδιο: Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών, σχολίασε την άτακτη φυγή του κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση που είχε προηγηθεί λέγοντας ότι, «και ο πιο καλοπροαίρετος πολίτης τούτης εδώ της χώρας που πίστευε ότι ο ΠΘ Κ. Μητσοτάκης ήταν αθώος για τις υποκλοπές ή είχε τις αμφιβολίες του, μετά την θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού να το βάζει στα πόδια ως λαγός και να ψεύδεται τρεκλίζοντας όπως και η κυβέρνησή του, πλέον δεν έχει καμία αμφιβολία. Γίναμε μάρτυρες μαζί με τον ελληνικό λαό μιας θλιβερής ταπείνωσης ενός ενόχου που δεν απαντά σε τίποτα. Είναι κρίμα για τη χώρα να έχει έναν τόσο αδύναμο Πρωθυπουργό. Ευτυχώς όχι για πολύ ακόμα».

Στη συνέχεια ανέδειξε μια σειρά από κρίσιμα σημεία που αποδεικνύουν ότι ΕΥΠ και Pretador λειτουργούσαν με κοινό κέντρο και καθοδηγητή τον κ. Μητσοτάκη. Όπως τόνισε, «το Predator και τέτοιου είδους λογισμικά θεωρούνται οπλικά συστήματα και υπόκεινται στις διεθνείς ρυθμίσεις περί πώλησης όπλων. Πωλείται ως εκ τούτου μόνο σε κράτη και κυβερνητικούς φορείς και όχι σε ιδιώτες», για να ενισχύσει μάλιστα αυτό του επιχείρημα ανέφερε πως «το ίδιο έχει δηλώσει και ο ιδρυτής του, ΤΑΛ ΝΤΙΛΙΑΝ, που κρύψατε από την επιτροπή, σε συνέντευξή του στο διεθνούς φήμης περιοδικό FORBES τον Αύγουστο του 2019. Αναφέρει ως πελάτες του κυβερνήσεις και όχι ιδιώτες».

Σχετικά με τα όσα λέει η κυβέρνηση για το λογισμικό Pegasus σχολίασε πως, «δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη επισύνδεση από ΕΥΠ και Pegasus επί ΣΥΡΙΖΑ. Το Pegasus δεν άνοιξε γραφεία στην Ελλάδα όπως το Predator, ούτε αστυνομικοί δούλευαν γι αυτό, ούτε συμπλέγματα κουμπάρων με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν. Δεν υπάρχει τίποτα για το Pegasus, πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι όσο και να θέλετε».

Ως προς το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας ξεκαθάρισε πως, «άλλο ζήτημα η κυβερνοασφάλεια και άλλο ζήτημα οι υποκλοπές νόμιμες ή παράνομες , από ΕΥΠ ή από Predator. Η κυβέρνηση τα συγχέει σκοπίμως και κουτοπόνηρα θέλοντας να δημιουργήσει θετικούς συνειρμούς στην κοινή γνώμη. Πίσω από αυτό το τέχνασμα ο κ. Πιερρακάκης, επιχειρεί αγωνιωδώς να βγει από το κάδρο των ευθυνών που του αποδίδονται για τις υποκλοπές. Σας λέμε 3,5 χρόνια τώρα να ενισχύσετε την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ , να εφαρμόσετε την Εθνική Στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια και την οδηγία NIS με τον ν.4577 που πρώτη φορά πρωτοπόρα χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη και δυστυχώς είχαμε μείζονα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων στα ΕΛΤΑ, στον e-EFKA, σε Υπουργεία και στις Τηλεπικοινωνίες. Τι κάνατε τόσο καιρό;» αναρωτήθηκε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθυνόμενες στα κυβερνητικά έδρανα.

Στη συνέχεια ο βουλευτής απηύθυνε ευθεία ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη λέγοντας «Υπάρχει πρόβλεψη στο ΠΔ συστάσεως του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο άρ.44 του ΠΔ 40/2020, όπου αναφέρεται ως αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας η παρακολούθηση και ο έλεγχος εξαγωγών αντικειμένων PRS (Public Regulated Service). Πρόσβαση στην PRS έχουν μόνο εγκεκριμένοι χρήστες, κυρίως δημόσιες αρχές, όπως η αστυνομία, αρχές αρμόδιες για τους συνοριακούς ελέγχους ή για την πολιτική προστασία. Η ερώτησή μου είναι η εξής προσέξτε: Έχετε χαρακτηρίσει το PREDATOR ως αντικείμενο PRS για να μπορέσετε να δώσετε άδεια εξαγωγής του λογισμικού; Εκτός από το ΥΠΕΞ και τον κ. Δένδια, έχετε δώσει τέτοια πιστοποίηση στο Predator από τη Γεν. Δνση Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής κ. Πιερρακάκη; Ναι ή όχι;

Κλείνοντας την ομιλία του ο Τομεάρχης Ψηφιακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι «ο δημοκρατικός κόσμος της Ελλάδας δεν λύγισε σε δυσκολότερες στιγμές δεν θα λυγίσει και τώρα. Σύντομα θα είστε παρελθόν και η δημοκρατία και ελευθερία θα ανασάνουν».





Συνέχεια...

Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Ηγουμενίτσας ο Παναγιώτης Νταής

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Ηγουμενίτσας ο Παναγιώτης Νταής

Η πρώτη υποψηφιότητα για το Δήμο Ηγουμενίτσας, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι γεγονός. Το χορό των υποηφιοτήτων ανοίγει ο νυν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Γόγολου, Παναγιώτης Νταής.

Τη Δευτέρα το απόγευμα στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο ANGELIKA θα πραγματοποιηθεί δημόσια εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της καθόδου του συνδυασμού "Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης" για την ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Κεντρικό ομολητής θα είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού, Παναγιώτης Νταής.


Συνέχεια...

Η Θεσπρωτία στο κατώφλι της πράσινης ανάπτυξης…! - Της Άννας Στεργίου

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Η Θεσπρωτία στο κατώφλι της πράσινης ανάπτυξης…! - Της Άννας Στεργίου

Η κουβέντα περί πράσινης ανάπτυξης έχει συνδεθεί στον μέσο Έλληνα με τις ανεμογεννήτριες στα ελληνικά βουνά και λαγκάδια. Από την άλλη πλευρά, το ενεργειακό ζήτημα δεν είναι απλό. Αγγίζει κάθε παραγωγό, επαγγελματία, καταναλωτή, βιοτέχνη, ξενοδόχο, μεταφορέα, εργαζόμενο ή ακόμη και τον συνταξιούχο, που δεν μπορεί να πληρώσει για ρεύμα ή ν΄αγοράσει καυσόξυλα. Η ενεργειακή κρίση είναι υπαρκτή κι ορατή ακόμη και στα μάτια των παιδιών, που μπαίνουν σε σπίτια και σχολεία με έλλειμμα θέρμανσης.

Η υπογραφή της Πράσινης Συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστής ως «Green Deal» - παρά τη ρωσο-ουκρανική κρίση - έχει δημιουργήσει μία σειρά από νέα δεδομένα, τα οποία θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Σε οκτώ χρόνια από σήμερα βλέπουμε ν΄ανατέλλει ένας διαφορετικός κόσμος, αφού προβλέπεται μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030. Η διαχείριση ρύπων είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, που αφορά τους πάντες. Από τον παραγωγό τροφίμων μέχρι τον μεταφορέα προϊόντων, τον καταναλωτή, τον μηχανικό και τον οικοδόμο στον χώρο των κατασκευών μέχρι τον αρχαιολόγο. Τα υλικά, που αφορούν πολυκατοικίες ή ξενοδοχεία αλλάζουν. Τα ξενοδοχεία, που χτίζονται θα κληθούν να προσαρμοστούν σε νέες προδιαγραφές κατασκευής ή να κάνουν ανακατασκευές, που κοστίζουν, για να μπουν δυναμικά στη νέα εποχή. Τα πολιτιστικά μνημεία πρέπει να προστατευτούν από την κλιματική αλλαγή.

Ήδη στην Ηγουμενίτσα παρατηρούμε κάποια φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες ενώ παραγωγική γη αξιοποιείται, αντί για σπορά τροφής για παραγωγή ενέργειας στην περιοχή Μαργαριτίου. Υφάσματα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά. Ο ΟΛΗΓ ξεκίνησε υποδομές για ηλεκτρική ενέργεια στο πράσινο λιμάνι. Έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα έρευνες για το πράσινο υδρογόνο. Κάποιοι έχουν αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα κ.ά. Η Ευρώπη στρέφεται στο βιολογικό τρόφιμο.

Τα προβληματικά σημεία και το παράδειγμα της Θεσπρωτίας

Η Θεσπρωτία είχε οικολογικό κίνημα από την εποχή των κινητοποιήσεων στη Σαγιάδα στη δεκαετία του ’80. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο της χωροθέτησης ανεμογεννητριών. Μπορούμε ν΄αντιληφθούμε ό, τι οι ακτές μας που φιλοξενούσαν τουρίστες μπορεί να μην υπάρχουν αύριο; Ό,τι το νερό λιγοστεύει; Ό,τι ίσως χρειαστεί να πάμε σε νέες ποικιλίες κηπευτικών ή φρούτων, πρώιμες ή όψιμες διότι έχουμε περισσότερη ζέστη από παλιά; Ο, τι οι προβληματικοί δρόμοι μας θα γίνουν προβληματικότεροι λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας;

Ζήτημα 1ο
Ο σχεδιασμός από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ μακριά από το μέσο Θεσπρωτό πολίτη. Ο κόσμος εξακολουθεί να παράγει σε μεγάλο βαθμό με πρακτικές, πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Αυτό έχει τα θετικά του, γιατί παράγονται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Όμως, λόγω έλλειψης πιστοποίησης και συνεταιρισμών ο παραγωγός ζει στη φτώχεια. Στη Θεσπρωτία φέτος έψαχναν διακαώς γάλα τα τυροκομεία ενώ οι παραγωγοί έσφαζαν ζώα. Η τιμή στο μανταρίνι και στο ακτινίδιο καταβαραθρώθηκε και σ΄αυτά ήρθε να προστεθεί ο παχυλός λογαριασμός από το ενεργειακό κόστος.

Ζήτημα 2ο 
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει μία γενικότερη δυσκινησία σε επενδυτικά προγράμματα. Τραγική η περίπτωση με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Υπάρχουν άνθρωποι, που έκαναν 12 και 14 χρόνια στη Θεσπρωτία και στην Άρτα για να πάρουν άδεια για να λειτουργήσουν μία μονάδα γαρίδας κι οξύρρυγχου, αντίστοιχα.

Οι Θεσπρωτοί γεωργοί, που κατά κανόνα έχουν μικρό κλήρο αποφεύγουν να μπουν σε προγράμματα, είτε διότι δεν έχουν ρευστότητα είτε διότι είναι επιφυλακτικοί για την επόμενη μέρα. Ενώ συνάδελφοί τους π.χ. από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας ή της Θεσσαλίας παρακαλούν να μπουν στα προγράμματα νέων γεωργών, εκείνοι προβληματίζονται ή τ’ αποφεύγουν. Το αγροτικό χάσμα διευρύνεται ακόμη και σε επίπεδο Περιφερειών. Έτσι, άλλοι αγρότες κόβουν με την τσάπα κι άλλοι με υπερσύγχρονα τρακτέρ κι ασχολούνται με δορυφορική γεωργία. Περιοχές όπως η Θεσπρωτία, αργοπεθαίνουν ενώ άλλες, που δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα αξιοποιούν τα εργαλεία της κοινότητας. Το αγροτικό εισόδημα είναι διαφορετικό μεταξύ Περιφερειών...

Χαρακτηριστικό είναι πως διαχρονικά δεν υπήρξε επαρκής αξιοποίηση ούτε στα προγράμματα αγροτουρισμού. Παραδοσιακοί οικισμοί εφάμιλλοι ή και καλύτεροι των Ζαγοροχωρίων ρήμαξαν. Τι έχει δηλαδή να ζηλέψει το πανέμορφο Πλαίσιο, η Φανερωμένη, το εντυπωσιακό Φοινίκι ή η πανέμορφη πόλη της Παραμυθιάς; Ακόμη κι οι ερειπωμένοι Φιλιάτες με τόσο όμορφα αρχιτεκτονικά οικήματα, με εντυπωσιακές πόρτες, με πέτρινα κτίσματα, θα μπορούσαν να γίνουν το επίκεντρο αυτής της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Αντ΄αυτού τα ερειπωμένα κτήρια πέφτουν και μαζί χαλάει κι η ταυτότητα της πόλης. Σ΄ όλον τον κόσμο, οι παλαιές πόλεις έχουν αξιοποιηθεί πολιτιστικά και τουριστικά, ενώ στη Θεσπρωτία, οι Φιλιάτες κι η Παραμυθιά αλλά και μέρος της Ηγουμενίτσας, παραμένουν εκτός πλαισίου.

Ζήτημα 3ο 
Η Θεσπρωτία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή τροφίμων. Ο παγκόσμιος πληθυσμός έγινε 8 δις. Και η παραγωγή γαλακτοκομικών και κρέατος και στη Θεσπρωτία, στο βαθμό που θα λυθεί το θέμα των βοσκοτόπων ορθολογικά, έχει μέλλον. Οι ιχθυοκαλλιέργειες δείχνουν το δρόμο της συνολικότερης ανάπτυξης. Όμως οι στρεβλώσεις στο καθεστώς αδειοδοτήσεων νέων μονάδων παραμένουν. Η Θεσπρωτία, όπως κι όλη η Ελλάδα, ξέμεινε φέτος από αγροτικά χέρια και η συμφωνία που υπογράφτηκε με τρίτες χώρες της Μέσης Ανατολής ήταν δώρον άδωρον. Αντί να κοιτάξουμε να πάρουμε εργατικά χέρια από τα γειτονικά Βαλκάνια ψάχναμε εργάτες από το Μπαγκλαντές. Μέχρι να έρθουν τα εργατικά χέρια τελείωσε η συγκομιδή σε βασικά προϊόντα (π.χ. ελαιόλαδο, ακτινίδιο κ.ά.).

Ζήτημα 4ο
Η διαδοχή στον κλήρο. Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία. Διατηρεί την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο κι ειδικά στους ορεινούς και δύσβατους όγκους και μειώνει το έλλειμμα στις εξαγωγές, λόγω φέτας – γιαουρτιού. Στη Θεσπρωτία οι παραγωγοί, που συνταξιοδοτούνται συχνά δεν έχουν αντικαταστάτη – διάδοχο στη μονάδα. Η άνοδος της τιμής των ζωοτροφών τους έχει εξοντώσει. Η Θεσπρωτία παράγει φανταστικά σε γεύση τυριά, νόστιμα κι υγιεινά κι έχει ξαναξεκινήσει μία μικρή μεταποίηση κυρίως στην Παραμυθιά. Αν είχαμε σύνδεση με τον τουρισμό θα μπορούσε να επεκταθεί και σε βούτυρο, γιαούρτι, ποικιλία τυριών, παγωτό, ροφήματα.

Ζήτημα 5ο 
Οι γυναίκες της Θεσπρωτίας αναζητούν μεροκάματο. Οι Θεσπρωτές διστάζουν να προχωρήσουν μόνες τους ως επικεφαλής αγροτικών εκμεταλλεύσεων ενώ έχουν υψηλό ποσοστό ανεργίας. Ενίοτε αξιοποιούνται ως εργάτριες γης ή ως αγρότισσες στην εκμετάλλευση του άνδρα. Το υπουργείο Γεωργίας τις θυμάται μόνο στις 15 του Οκτώβρη, που είναι μέρα αγρότισσας. Δεν υπάρχει αγροτικός συνεταιρισμός γυναικών στη Θεσπρωτία.

Ζήτημα 6ο 
Το θέμα των ρύπων αποτελεί βασικό κομμάτι της σύγχρονης παραγωγής και γρήγορα θα κληθούν οι παραγωγοί να το αντιμετωπίσουν. Όσοι είναι μικροί και δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα θα βρεθούν μ΄ένα επιπλέον κόστος ή δεν θα είναι βιώσιμοι λόγω των επερχόμενων πράσινων τελών.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες, πιο γραφειοκρατική και δυσνόητη κι όσοι δεν πιάνουν τους στόχους θα χάσουν μεγάλο μέρος της επιδότησης. Ο μεταφορέας προϊόντων για εξαγωγές θα πρέπει να έχει πράσινα οχήματα για να μπει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Έτσι κοντά στο κόστος καυσίμων υπάρχει και το κόστος πράσινων μεταφορών για το τρόφιμο.

Ζήτημα 7ο 
Το θέμα όμως των ρύπων, φέρνει στο προσκήνιο και την αναγκαιότητα νέων επενδύσεων σε πρώτες ύλες. Το πολύπαθο βαμβάκι των προηγούμενων ετών, παίρνει την εκδίκησή του. Η παγκόσμια αγορά θέλει πια φυσικές ίνες, αντί για τις συνθετικές ίνες, που κυριάρχησαν. Ρούχα από βαμβάκι, από οξιά, από ευκάλυπτο ολοένα και θα καλύπτουν τις ανάγκες μας για ένδυση.

Ο αδικημένος ευκάλυπτος, που χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν κατεξοχήν για γιατροσόφια έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ένδυση. Η δεντροκαλλιέργεια και για ένδυση στη Θεσπρωτία είναι μία προοπτική, που πρέπει να συζητήσουμε. Η οξιά σε προηγούμενες δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη μαζική κατασκευή επίπλων, αν και στην περιοχή Φιλιατών αξιοποιούσαν κυρίως το έλατο.

Ο πολτός από οξιά κι ευκάλυπτο χρησιμοποιείται για την κατασκευή αθλητικών ειδών ενώ ανακάμπτει και το μετάξι. Το μαλλί επανέρχεται πιο αργά στο κάδρο της ανάπτυξης, ως φυσική ίνα. Βέβαια χρειάζεται κατάλληλη επεξεργασία και συγκεκριμένες φυλές προβάτων και κατσικιών για παραγωγή μαλλιού.

Ζήτημα 8ο 
Χρειάζεται νέος προσανατολισμός ως προς τα φυσικά υλικά, όπως είναι η πέτρα ή το ξύλο στα κτήρια, στον τουρισμό και τον αγροτουρισμό. Υπάρχει όμως κι η τάση για ανακυκλωμένα υλικά. Εμπορικά μαγαζιά με δεύτερα ρούχα υπάρχουν και στην Ηγουμενίτσα αλλά αυτή η τάση θα είναι αυξητική. Η παραγωγή ρούχου είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα ως προς τη διαχείριση του νερού. Η ανακύκλωση έχει λόγο και στα αγροτο - ιχθυοκομικά απόβλητα, που μπορούν ν΄αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας ή άλλων προϊόντων.

Ζήτημα 9ο 
Το ενεργειακό κόστος παραμένει πολύ υψηλό παρότι η Ελλάδα πλέον έχει βελτιώσει τα πράσινα ενεργειακά της μεγέθη. Κολοσσοί της ενέργειας χρυσοπληρώνονται αλλά ο Θεσπρωτός καταναλωτής κι επαγγελματίας αντί να δει μείωση του κόστους ενέργειας βλέπει να γιγαντώνεται κι εκείνος να πληρώνει το μάρμαρο.

Ζήτημα 10ο 
Είναι μονόδρομος για τους Θεσπρωτούς παραγωγούς να φτιάξουν ξανά συνεταιρισμό. Η καχυποψία περισσεύει αλλά αν δεν πέτυχε ο πρώτος συνεταιριστικός γάμος, δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν συνεταιρισμοί. Χωρίς δυνατούς συνεταιρισμούς, ο Θεσπρωτός παραγωγός είναι καμένος από χέρι. Γιατί βλέπουμε πάντα τα αρνητικά των συνεταιρισμών ενώ δίπλα μας είναι η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση «Πίνδος», η οποία άλλαξε τα οικονομικά δεδομένα στο νομό. Γιατί κοιτάμε πάντα τα αρνητικά παραδείγματα και δεν κοιτάμε τα θετικά. Γιατί φοβόμαστε τα νέα ξεκινήματα; Η «Πίνδος» ανακοίνωσε μνημόνιο συνεργασίας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, η οποία έχει τεχνογνωσία πάνω στα πουλερικά και στο γάλα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δυστυχώς έβαλε μέσα στο πρόγραμμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2022-27) ελάχιστα από τα προϊόντα, που παράγει η Θεσπρωτία.

Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις περιλαμβάνονται: ο σκληρός σίτος, ο μαλακός σίτος, το κριθάρι, ο αραβόσιτος (καλαμπόκι), το ρύζι, οι σπόροι για σπορά, τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τα σανοδοτικά ψυχανθή, η βιομηχανική ντομάτα, το πορτοκάλι χυμοποίησης, τα όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση, η κορινθιακή σταφίδα, τα μήλα, το αιγοπρόβειο γάλα, το βόειο κρέας ως προς τις θηλάζουσες, το βόειο κρέας για σφαγές 11-12 μηνών και το βόειο κρέας για σφαγές 12 -24 μηνών ενώ παραμένει στο πρόγραμμα και η σηροτροφία.

Η νέα ΚΑΠ 2022-7 με τον τρόπο, που την εισηγήθηκε η κυβέρνηση φέρνει λεφτά στον παχυντή κι όχι στον παραγωγό κρέατος ή γάλακτος. Επιπλέον το ακτινίδιο, που είναι δυναμικό προϊόν της Θεσπρωτίας και χτυπήθηκε κι από την ενεργειακή κρίση δεν μπήκε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε ότι το ενδιαφέρον της για τον αγροτικό χώρο είναι προσχηματικό, συγκυριακό χωρίς όραμα για την επόμενη μέρα, όπου έχουμε αύξηση της αγοράς των λειτουργικών τροφίμων για ειδικές ομάδες του πληθυσμού (ασθενείς με σάκχαρο, κοιλιοκάκη κ.ά.).

Με μικρές εξαιρέσεις (π.χ. μαλακός σίτος) εισηγήθηκε ένα πρόγραμμα, που φτιάχτηκε για να βουλώσει τρύπες, να εξυπηρετήσει ανάγκες ορισμένων γαλάζιων συνδικαλιστών, μακριά από την πραγματικότητα των Ελλήνων αγροτών αλλά κυρίως χιλιόμετρα μακριά από τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, που έχει ανάγκη από τρόφιμο υγιεινό, νόστιμο και προσιτό στο πορτοφόλι της.

Συνέχεια...

Επίτιμος Δημότης Ηγουμενίτσας ο Ρότσα

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Επίτιμος Δημότης Ηγουμενίτσας ο Ρότσα

Ανακήρυξη Χουάν Ραμόν Ρότσα, ως Επίτιμο Δημότη Ηγουμενίτσας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με την υπ’ αριθμ. 167/2022 απόφασή του και κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου, αποφάσισε την αναγόρευση του Χουάν Ραμόν Ρότσα, σε Επίτιμο Δημότη Ηγουμενίτσας και την απονομή σε αυτόν του μεταλλίου του Δήμου, σε ειδική τελετή.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα (Juan Ramón Rocha) είναι Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής, γεννημένος στις 8 Μαΐου 1954 στην πόλη Σάντο Τομέ του Κορριέντες της Αργεντινής. Απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα μετά τη μακρόχρονη παραμονή του στην Ελλάδα, αποτελώντας το μοναδικό πρόσωπο, που έχει συμμετάσχει ως αθλητής και ως προπονητής στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με ελληνικό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Η επί δεκαετίες επιτυχημένη παρουσία του στον Παναθηναϊκό ως παίκτης, προπονητής, τεχνικός σύμβουλος, σκάουτερ, υπεύθυνος ακαδημιών, ταύτισε το όνομά του με τον σύλλογο, αποτελώντας εμβληματική φυσιογνωμία και μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που υπηρέτησαν στην ομάδα.

Από το 2019, κατοικεί στο Δήμο Ηγουμενίτσας και είναι προπονητής της ομάδας του Θεσπρωτού, σημειώνοντας σημαντικές νίκες. Τόσο η σταδιοδρομία του, το ήθος που τον διακρίνει, αλλά και η αγάπη του για την περιοχή μας, κάθε φορά που καλείται να μιλήσει γι’ αυτήν, τον καθιστούν καλό πρεσβευτή του Δήμου μας.
Συνέχεια...

Πολιτικό ρήγμα… Θεσπρωτίας στην Περιφερειακή Αρχή

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Πολιτικό ρήγμα… Θεσπρωτίας στην Περιφερειακή Αρχή

Στο… κόκκινο φαίνεται ότι βρίσκονται οι σχέσεις της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλας Μπραίμη και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη. Η ένταση που μέχρι πρότινος ήταν στο παρασκήνιο, έρχεται πλέον στο πολιτικό προσκήνιο. Και η αφορμή δόθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία τέθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, το θέμα της μονάδας των Ασφαλτικών στη Σαγιάδα.

Η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να βάλει το θέμα προς συζήτηση ήταν σε γνώση όλων –ακόμη και των ιχθυοκαλλιεργητών καθώς παρίστατο εκπρόσωπός τους- πλην του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη.

Σημειώνεται ότι στην τετραετία 2011-2015, όταν και τότε τα ασφαλτικά απασχολούσαν την επικαιρότητα λόγω της άδειας που είχε δοθεί, ο Θωμάς Πιτούλης ήταν αυτός που για λογαριασμό της Περιφέρειας είχε χειριστεί το θέμα.

Όταν η Πρόεδρος του σώματος ανέγνωσε το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης εμφανώς ενοχλημένος εξέφρασε την έκπληξή του καθώς δεν είχε καμία ενημέρωση. Ο Περιφερειάρχης πήρε τον λόγο, αναφέροντας ότι θα το εισηγηθεί ο ίδιος και ο Θωμάς Πιτούλης αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Παρότι παρέμεινε για πολύ ώρα έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό, ούτε η Πρόεδρος του σώματος αλλά ούτε και ο Περιφερειάρχης προχώρησαν σε κάποια κίνηση εκτόνωσης.

Φαίνεται λοιπόν ότι το πολιτικό ρήγμα έχει επέλθει χωρίς να είναι γνωστή η ένταση των δονήσεων που θα προκαλέσει.

Γεγονός είναι ότι η τακτική να μην ενημερώνονται οι αντιπεριφερειάρχες ακόμη και για ζητήματα που αφορούν τις περιοχές τους, μπορεί κάποιους να μην τους ενοχλεί, άλλοι όμως διαφωνούν κάθετα και στην περίπτωση του Θωμά Πιτούλη και φανερά...

Συνέχεια...

Σούλι: Γιατί και «Κακοσούλι»; - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Σούλι: Γιατί και «Κακοσούλι»; - Του Βαγγέλη Τσιρώνη
(Castl of Kako-Souli) 

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλος τόπος ανά την επικράτεια που να έχει δυο ονόματα εκ των οποίων το ένα να είναι σε πλήρη νοηματική αντίθεση από το άλλο, χωρίς να ισχύει και στην πραγματικότητα. 

Να είναι, δηλαδή, γλωσσολογικά εντελώς διάφορα μεταξύ τους, χωρίς όμως να είναι και στην ουσία, στο περιεχόμενο. Με άλλα λόγια η γλώσσα να μην αποδίδει το αρνητικό νόημα που εμπεριέχει. Μπορεί να λέμε π.χ. άνθρωπος και «κακάνθρωπος», χώρα και «κακοχώρα» ή ζωή και «κακοζωή», θέλοντας με την προσθήκη της λέξης «κακο» να προσδιορίσομε αυτομάτως την αρνητική έννοια του όρου. Κάτι εντελώς διαφορετικό και αντίθετο εν πολλοίς. Έτσι δεν μπορούμε να λέμε π.χ. Γιάννενα και «Κακο-Γιάννενα» ή Αθήνα και «Κακο-Αθήνα» και να εννοούμε το ίδιο πράγμα.

Αντίθετα με τη λέξη «Κακοσούλι», όχι μόνο δεν εμπεριέχεται η έννοια του κακού, του ανήθικου κλπ, αλλά εντελώς η αντίθετη! Δηλαδή το «κακό» εδώ δεν είναι καθόλου κακό. Είναι πιο καλό κι απ’ το «καλό»! Πιο ηθικό κι απ’ το «ηθικό»! Όπως γράφει και ο Περραιβός στο έργο του «Ιστορία του Σουλίου και της Πάργας» σελ. 51 «η λέξη Σούλι κακό και κακοσούλι εισί ταυτοσήμαντα, δηλαδή το ανδρείον, το ανίκητον (εν. Σούλι)».

Την ονομασία «Κακοσούλι» την υιοθετούν οι ίδιοι οι Σουλιώτες και μάλιστα με μεγάλη περηφάνια, όπως φαίνεται στο παρακάτω απόσπασμα από γνωστό Σουλιώτικο δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στον πρώτο πόλεμο των Σουλιωτών εναντίον του Αλή Πασά (1792) και όπως ακριβώς μας το μεταφέρει ο ίδιος ο Χριστόφορος Περραιβός. Αυτή η παραλλαγή, λογικά, πρέπει να είναι η παλαιότερη.

Τρία μπαϊράκια φαίνονται ‘πο κατ’ από το Σούλι.
Το’να ‘ναι του Μουχτάρ Πασά, τ’ άλλο του Σελλιχτάρη,
Το τρίτο το καλλίτερον, είναι του Μετζομπόνου.
Ο Δήμο Δράκος φώναξε ‘πο πάν’ από το Σούλι.
Πού πας Μουχτάρη Σκοταρά και σκύλε Σελλιχτάρη.
Δεν είν’ εδώ το Χόρμοβο, δεν είν’ η Λαμποβίτσα…
Εδώ ειν το Σούλι το κακό, εδώ ‘ν το Κακοσούλι
Που πολεμούν μικρά παιδιά, γυναίκες δίχως άντρες …

Μια ακόμη αναφορά, πάλι σε δημοτικό τραγούδι (λογικά μεταγενέστερη), που αναφέρεται στην τραγωδία του Σέλτσου στις 23 Απριλίου 1804. (Πάντα με το παλαιό ημερολόγιο).

Όλες οι καπετάνισσες από το Κακοσούλι
όλες την Άρτα πέρασαν, στα Γιάννινα τις πάνε,
σκλαβώθηκαν οι αρφανές, σκλαβώθηκαν οι μαύρες,
κι η Λένω δεν επέρασε, δεν την επήραν σκλάβα.
Μον’ πήρε δίπλα τα βουνά, δίπλα τα κορφοβούνια…

Στο συγκεκριμένο δημοτικό τραγούδι δεν αναφέρεται καν η λέξη Σούλι. Αρκεί και περισσεύει η άλλη του ονομασία και ο ακροατής ή ο αναγνώστης κάθε εποχής καθόλου δεν μπερδεύεται περί τίνος πρόκειται αφού οι λέξεις Σούλι και Κακοσούλι έχουν πια ταυτιστεί νοηματικά. Ίσως μάλιστα η δεύτερη, με το αρνητικό της πρώτο συνθετικό «κακο», προσδίδει περισσότερο θετικό συναισθηματισμό από την απλή λέξη Σούλι. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που προσθέτει είναι η αίσθηση του ηρωισμού!

Και φυσικά τα δημοτικά τραγούδια δημιουργήθηκαν αργότερα από τα γεγονότα που ιστορούν αυτά με τον πιο απλό και σοφό λαϊκό τρόπο. Άγνωστο πόσο αργότερα, όπως συμβαίνει με όλα τα ιστορικά δημοτικά τραγούδια και όχι μόνο. Τούτο όμως καθόλου δεν αλλάζει το συμπέρασμα: πως πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση στην πορεία του Ελληνισμού που μια λέξη η οποία φαινομενικά είναι αρνητική, δηλώνει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα εμφατικά!

Τόσο μεγάλος, λοιπόν, ήταν ο ηρωισμός των Σουλιωτών που ο δημιουργός Λαός δεν βρήκε άλλη πιο ταιριαστή λέξη που να τον αποτυπώσει. Ούτε γνωρίζω αν υπάρχει κάτι ανάλογο στην παγκόσμια ιστορία!

Πάντως αυτή καθ’ εαυτή τη λέξη «Κακοσούλι» ίσως και να την «λογόπιαναν» στην καθημερινή τους ζωή οι ίδιοι οι Σουλιώτες. Τούτο πιθανολογείται από την αναφορά του περίφημου δάσκαλου του υπόδουλου γένους μας Αθανάσιου Ψαλίδα (1767–1829) στο έργο του «Γεωγραφία Αλβανίας και Ηπείρου» που γράφτηκε ανάμεσα στα έτη 1815-1822. Γράφει ο Γιαννιώτης συγγραφέας, σύγχρονος του Βεζύρη Αλή Πασά: «Εἰς τὴν Τζαμουριὰν εἶναι καὶ τὸ περίφημον Σούλι ἢ Κακοσούλι, καὶ συνίσταται ἀπὸ ἕνα χωρίον μέγα, Κακοσούλι ὀνομαζόμενον, καὶ ἀπὸ ἄλλα μικρότερα ὁλόγυρα, ὁποὺ ἦτον ἡ Κιάφα, ὁ Ναβαρίκος, ἡ Σαμονίβα, τὸ Τζαγκάρι, οἱ Κουκουλοί, τὸ Παλιοχώρι, τὸ Ἀλουποχώρι, οἱ Ρωμανᾶτες καὶ καθεξῆς... (Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, 1964. σελ. 62).

Λίγα ακόμη για την ιστορία της λέξης «Κακοσούλι».

Τον όρο χρησιμοποιεί και ο Άγγλος διανοούμενος και περιηγητής Wordworth Christopher που περιόδευσε στην Ελλάδα το 1832-1833 και πιθανότατα στο υπόδουλο πια, μα διάσημο Σούλι. 

Συγκεκριμένα στο έργο του «…History of the Characteristics of Greek Art…» («Ιστορία των χαρακτηριστικών της Ελληνικής Τέχνης») Λονδίνο, John Murray 1882, περιέχει μεταξύ των άλλων ένα δημοσίευμα με την εικόνα του Κάστρου του Σουλίου και με τον τίτλο «Castl of Kako-Souli», όπως φαίνεται εδώ.



Στην Ελλάδα τη λέξη «Κακοσούλι» τη βρίσκουμε σε τρεις ακόμη περιοχές: 
Στην πρώτη προσδιορίζεται μια τοποθεσία στην πόλη της Βέροιας, όπου βρίσκεται η παλιά Χριστιανική συνοικία. 
Στη δεύτερη μια τοποθεσία δίπλα στο χωριό «Ασωπός» της Λακωνίας, όπου υπάρχει και ένα μικρό χωριό -συνοικισμός με το όνομα «Σούλι». 
Στην τρίτη, μια τοποθεσία στο άνω άκρο της Αγίας Βαρβάρας Αττικής, λίγο πιο κάτω από την βραχώδη κορυφή του «Αιγάλεω» από όπου, ως γνωστόν, παρακολουθούσε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Ξέρξης.

Όλα αυτά αποτελούν ένα ακόμη αδιαμφισβήτητο τεκμήριο του ηρωισμού και των θυσιών των Σουλιωτών για το διαχρονικά πιο υψηλό και πιο ωραίο Ιδανικό του ανθρώπου. Την Ελευθερία!

Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας
Συνέχεια...

Καθολικό «ΟΧΙ» του Περιφερειακού Συμβουλίου στην εγκατάσταση μονάδας πετρελαιοειδών ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες Σαγιάδας

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Καθολικό «ΟΧΙ» του Περιφερειακού Συμβουλίου στην εγκατάσταση μονάδας πετρελαιοειδών ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες Σαγιάδας

Την έκδοση ψηφίσματος κατά της εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. 

Το θέμα συζητήθηκε εκτός Ημερήσιας Διάταξης και σύμφωνα με γραπτή εισήγηση που είχε καταθέσει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ήταν δε συνέχεια απόφασης που είχε λάβει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας για τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν. Με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ζητηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης για την εγκατάσταση της μονάδας και σε διαφορετική περίπτωση να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, την κοινή στάση και συνεργασία που υπάρχει διαχρονικά με το Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών, σημειώνοντας ότι τον προβληματίζει η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για εγκατάσταση της μονάδας.

«Στηρίζουμε – συνέχισε- τις υδατοκαλλιέργειες που δίνουν μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ και στις εξαγωγές της περιοχής μας. Δεν είμαι διατιθέμενος ως Περιφερειάρχης να πω ότι επειδή βγήκε η απόφαση του Υπουργού το θέμα τελείωσε, δεν συνηγορούμε σε αυτό», για να προσθέσει ότι: «δεν θα χαλάσουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο», και προσθέτοντας ότι πάνω από όλα είναι το συμφέρον του τόπου μας και οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλο τον κόσμο.

Το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης και στο οποίο θα γίνουν προσθήκες με προτάσεις των παρατάξεων έχει ως εξής:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου στη συνεδρίασή του της 9ης Δεκεμβρίου 2022, μετά από εισήγηση/ ενημέρωση του Περιφερειάρχη συζήτησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το θέμα που ενέσκηψε από τη χορήγηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έγκρισης εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε.Θεσπρωτίας και κατέληξε ομόφωνα στο ακόλουθο ψήφισμα:

1. Για τους λόγους που αναφέρονται στην εισήγηση του Περιφερειάρχη αντιτίθεται κάθετα στην εγκατάσταση της Μονάδας στην περιοχή Λωρίδας Σαγιάδας που είναι ασύμβατη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, αν δεν ισοδυναμεί με καταστροφή, του εξόχως σημαντικού, όχι μόνο για την οικονομία της Περιφέρειας αλλά και για την εθνική οικονομία, κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

2. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα προστατέψει με κάθε ενδεδειγμένο και πρόσφορο τρόπο και μέσο τις υδατοκαλλιέργειες της περιοχής που έχουν αξιολογηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από πρόταση της Περιφέρειας, ως Προϊόντα Εθνικής Σημασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό, διεθνώς αναγνωρισμένα.

3. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα προσφύγει σε κάθε αρμόδιο οργανισμό, εθνικό και διεθνή, κάθε αρμόδια αρχή και δικαστήριο για να αποτρέψει την εγκατάσταση της Μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στην περιοχή Λωρίδας Σαγιάδας, που δυναμιτίζει τον δυναμικότερο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής όχι μόνο της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά όλης της χώρας, και μάλιστα εξαγώγιμο.

4. Το παρόν ψήφισμα με συνημμένη την Εισήγηση Περιφερειάρχη να παραδοθεί στον Πρωθυπουργό, στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στα πολιτικά κ

5. Το παρόν ψήφισμα να δοθεί στη δημοσιότητα.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ λόγω κακοκαιρίας ο 6ος Αγώνας Αγάπης, Προσφοράς και Αλληλεγγύης

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Ηγουμενίτσα: ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ λόγω κακοκαιρίας ο 6ος Αγώνας Αγάπης, Προσφοράς και Αλληλεγγύης

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και τo Τμήμα Αθλητισμού-Πολιτισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. Δήμου Ηγουμενίτσας ανακοινώνουν την αναβολή του «6ου Αγώνα Δρόμου Αγάπης, Προσφοράς και Αλληλεγγύης» λόγω έντονων καιρικών φαινομένων την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 σύμφωνα με τα δελτία καιρού. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού.

Τα σκουφάκια του Αϊ Βασίλη μαζί με τους αριθμούς συμμετοχής θα συνεχίζουν να διανέμονται:

- για το κοινό σε σπιτάκια κατά τη διάρκεια δράσεων των εορτών

-τους οργανωμένους (ομάδες-σύλλογοι, σχολές χορού, κ.α) στο Τμήμα Αθλητισμού-Πολιτισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας από τον υπεύθυνο υπάλληλο κ.. Αλέξανδρο Γιαννακό. Πληροφορίες: 2665360019, ώρες γραφείου.

Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.
Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου
Συνέχεια...

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για το δώρο Χριστουγέννων

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για το δώρο Χριστουγέννων

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το δώρο Χριστουγέννων δεν χαρίζεται. Είναι κατάκτηση και δικαίωμα μας. Μη δεχτείς να στο στερήσουν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα απ' τη σχέση εργασίας (ορισμένου ή αορίστου, με μερική ή πλήρη απασχόληση, εποχικοί), έχουν δικαίωμα να παίρνουν τα δώρα και τα επιδόματα.

Στον κλάδο του επισιτισμου και του τουρισμού η κατάσταση θυμίζει ζούγκλα. Όλο το έτος, αλλά ειδικά κατά τη θερινή και εορταστική περίοδο ξεχνάμε ωράριο, οικογένεια και προσωπική ζωή. Πληρωνόμαστε με ψίχουλα, δουλεύουμε με μισά ένσημα και απλήρωτες υπερωρίες. Με κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική μας ακεραιότητα οι ντελιβέραδες.

Εκτός όλων αυτών οι εργοδότες δεν μας καταβάλουν τα δώρα ή μας τα ζητάνε πίσω. Το ίδιο συμβαίνει με το επίδομα και την αποζημίωση της άδειας μας. Το ίδιο με τις προσαυξήσεις των Κυριακών και των αργείων.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο!
Πρέπει να τη σταματήσουμε. Μην επιτρέπεις να σου λένε πως "δεν δίνουν δώρα εδώ" ή ότι " τα δώρα δεν ήταν στη συμφωνία". ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΑ.

Το σωματείο είναι εδώ. Βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ενημερώσει και να βοηθήσει τον κάθε εργαζόμενο. Να παρέμβει όπου χρειαστεί.
●Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.
●Κανείς να μην επιστρέψει το δώρο του στον εργοδότη.
●Όποιος δεν το πάρει μέχρι τις 21 Δεκέμβρη να έρθει αμέσως σε επαφή με το σωματείο, για να διεκδικήσουμε την καταβολή του.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σήμερα η συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Λέσχης Harley Davidson για το SUPER RALLY 2023

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Σήμερα η συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Λέσχης Harley Davidson για το SUPER RALLY 2023

«Πρόσκληση σε συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Λέσχης HD για το SUPER RALLY 2023!»

Στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11.00 πμ φιλοξενεί στο Συνεδριακό του Κέντρο (Αγ. Αποστόλων 55, Ηγουμενίτσα, Ισόγειο – πλαϊνή είσοδος) τον Γ.Γ. κ. Λεόντιο Λεοντιάδη και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Λέσχης Harley Davidson, σε ενημερωτική εκδήλωση για την πανευρωπαϊκή συνάντηση μοτοσικλετιστών SUPER RALLY 2023 στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας το 2023 (24-28/05/2023).

Καλούμε τις Επιχειρήσεις Τουριστικού κλάδου (Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Κάμπινγκ, Τουριστικά Γραφεία, διοργάνωσης δραστηριοτήτων κλπ) να συμμετέχουν στην ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί για την επίλυση των αποριών τους και να συμμετέχουν ενεργά για τη συνεργασία τους.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ στα πλαίσια των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Διπλωματικό φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία"

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Διπλωματικό φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ρητά ενώπιον του κ Μητσοτάκη: "ελπίζω να βρείτε χρόνο να επισκεφθούμε μαζί την Ελληνική Εθνική Μειονότητα". Έτσι επιβεβαίωσε περίτρανα ότι η επίσκεψη στη Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη ακυρώθηκε καθ’ υπαγόρευση του κ. Ράμα, και όχι λόγω δήθεν "καιρικών συνθηκών" στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, δυστυχώς, ούτε το συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ υπεγράφη, παρά τις τυμπανοκρουσίες του φιλοκυβερνητικού τύπου. Την ίδια στιγμή τα ίδια θλιβερά ΜΜΕ προσπαθούν να καλύψουν το φιάσκο βαφτίζοντας "συγγνώμη" την αναφορά Ράμα πως "δεν αφορούσε τη σημερινή Ελλάδα" η δήλωσή του ότι η χώρα μας "εξαπάτησε την ΕΕ" για να ενταχθεί σε αυτήν.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη η οποία στηρίζεται απόλυτα στην επικοινωνία και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Συνέχεια...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Δεκεμβρίου 10, 2022 0
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε χθες Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο θα επηρεάσει την Ήπειρο από σήμερα το βράδυ.

Με βάση τις προβλέψεις αυτές από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου εφιστάται η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ως και των πολιτών.

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το απόγευμα του Σαββάτου (10-12-2022) από τα βορειοδυτικά και βαθμιαία έως και το βράδυ της Κυριακής (11-12-2022) στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται
τοπικά από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Από το απόγευμα του Σαββάτου (10-12-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, από το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική Στερεά και από τη νύχτα στην ανατολική Πελοπόννησο (κυρίως στα νότια τμήματά της).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

2. Την Κυριακή (11-12-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται
α) στις προαναφερθείσες περιοχές μέχρι νωρίς το απόγευμα
β) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες
γ) στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα
δ) στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές
ώρες

3. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 7 με 8 και την Κυριακή κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά έως 9 μποφόρ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).
Συνέχεια...