11/09/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Φιλιάτες: Συνεδριάζει ΕΚΤΑΚΤΩΣ τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο για την επικείμενη μεταφορά μεταναστών στο Φιλιάτι

Νοεμβρίου 09, 2019 0
Φιλιάτες: Συνεδριάζει ΕΚΤΑΚΤΩΣ τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο για την επικείμενη μεταφορά μεταναστών στο Φιλιάτι

Καλείστε να προσέλθετε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 8 – Φιλιάτες) την 11η του μηνός Νοεμβρίου του έτους 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17: 00, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν. 4555/2018 σε αντικατάσταση του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα: 

1. Συζήτηση – Ενημέρωση για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. 
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων 

Σημείωση: Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου θεωρείται κατεπείγουσα για τον εξής λόγο: 
Οι εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι πανελλήνια ραγδαίες, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, διότι σχεδιάζεται η μεταφορά προσφύγων – μεταναστών στο δήμο μας και επίσης θα πρέπει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία.

Συνέχεια...

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Η ΝΔ κλείνει το Πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα

Νοεμβρίου 09, 2019 0
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Η ΝΔ κλείνει το Πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα 

Η ΝΔ κλείνει το Πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα - Θα μας βρουν απέναντί τους ! 
Η Νέα Δημοκρατία χρειάστηκε μόλις λίγους μήνες στην εξουσία για να δείξει το αποκρουστικό της σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με μια απόφαση βγαλμένη από τα παλιά, η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία 38 τμημάτων ΑΕΙ που ίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το νεοϊδρυθέν πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα. 
Η ΝΔ έδειξε για ακόμη μια φορά την απύθμενη υποκρισία της, καθώς φανερώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι εξαπάτησε τους Θεσπρωτούς συμπολίτες μας, μόνο και μόνο για να πάρει την ψήφο τους. Αφού πρώτα τα τοπικά της στελέχη της βγήκαν στα κάγκελα τη διετία 2017-2018 για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας, έπειτα καταψήφισαν το νομοσχέδιο του 2018 με το οποίο ιδρύθηκε πανεπιστημιακό τμήμα για πρώτη φορά στην ιστορία του νομού μας, και τώρα έρχονται με περίσσιο θράσος να το κλείσουν, αφήνοντας έτσι τη Θεσπρωτία για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια χωρίς κανένα τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! 
Εμάς δυστυχώς δε μας ξαφνιάζει η κίνηση τους, είναι οι ίδιοι που το 2013 με το σχέδιο «Αθηνά» έκλεισαν δύο Τμήματα του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, είναι οι ίδιοι που τον περασμένο Αύγουστο έκλεισαν τη Νομική σχολή της Πάτρας, ανέστειλαν τη λειτουργία των διετών κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης, είναι οι ίδιοι που μειώνουν τους εισακτέους στα δημόσια πανεπιστήμια για να στείλουν πελατεία στα ιδιωτικά. Τέλος είναι οι ίδιοι που εξίσωσαν τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των δημοσίων ΑΕΙ. Μισούν τη Δημόσια δωρεάν Παιδεία, στόχος τους είναι να μορφώνονται μόνο τα παιδιά των ελίτ με οικονομική άνεση και να κάνουν την Παιδεία εμπόρευμα. 
Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι της σε αυτή την πρωτοφανή απόφαση, μαζί με την τοπική κοινωνία, μαζί με τους φοιτητικό κίνημα που αντιδρά στην νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχεται στις κατακτήσεις του. 
Για το τι σημαίνει για τον τόπο μας το να μην υπάρχει τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δε θα μιλήσουμε εμείς, θα σας παραθέσουμε αυτολεξεί τα λόγια του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Θεσπρωτίας στην επιστολή του το Νοέμβριο του 2017 προς τον τότε κυβερνητικό Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας: 
«Η ύπαρξη ενός τμήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι απλά ένας τρόπος να αναζωογονηθεί η τοπική οικονομία, που σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, πρέπει να προστατεύεται από όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις. Είναι επίσης και μια ευκαιρία να αναβαθμιστεί το πνευματικό επίπεδο της πόλης, να αποκτήσει έναν πνεύμονα έρευνας και καινοτομίας από τους ανθρώπους που αποτελούν το αύριο της χώρας». 
Ελπίζουμε ότι η ΟΝΝΕΔ Θεσπρωτίας θα βγει πάλι με ανακοίνωση της, αυτή τη φορά για να απαιτήσει από την κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει πίσω την κατάπτυστη απόφαση κατάργησης του πανεπιστημιακού τμήματος τασσόμενη με το συμφέρον της νέας γενιάς της Θεσπρωτίας, και δε θα σιωπήσει βάζοντας μπροστά το κομματικό συμφέρον. Ας αποδείξουν ότι έχουν αρχές και ότι πίστευαν όσα έλεγαν. 
Τα ψέματα τελείωσαν, ο κάθε ένας πρέπει να πάρει θέση.
Συνέχεια...

Φοιτητές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας: "Μας χάρισαν ψεύτικες υποσχέσεις για πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα"

Νοεμβρίου 09, 2019 0
Φοιτητές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας: "Μας χάρισαν ψεύτικες υποσχέσεις για πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα"
Αυτό που συμβαίνει στο τμήμα της Ηγουμενίτσας είναι πρωτοφανές στα χρονικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
Το λέμε αυτό διότι, σε αυτό το μικρό τμήμα της Ηγουμενίτσας διδάσκονται 3 προγράμματα σπουδών και μία αποτυχημένη συγχώνευση. Αναφερόμαστε στο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, όπου σημαίνει 3 αποτυχημένες προσπάθειες να υπάρξει η Ηγουμενίτσα στον ακαδημαϊκό χάρτη 
Και ποιος είναι το θύμα; 
Οι φοιτητές βεβαίως και σε αυτούς κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα τι θα απογίνουν, ποια θα είναι η αποκατάσταση τους καθώς στο πτυχίο τους θα αναγράφονται 2 τμήματα που έχουν καταργηθεί. 
Θύματα είναι οι οικογένειες των φοιτητών που 4 χρόνια στηρίζουν οικονομικά και στερούνται χρήματα για να παρέχουν στα παιδιά τους όλα εκείνα τα εφόδια για να τα δουν να προοδεύουν. 
Θύματα είναι οι εκπαιδευτικοί. 
Θύματα όμως δεν είναι εκείνοι που χειρίζονταν θέματα του τμήματος, με ερασιτεχνικό τρόπο, χαρίζοντας ψεύτικες υποσχέσεις για πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα καθώς ΤΜΗΜΑ-ΔΗΜΟΣ-ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ έπρεπε να είναι ΈΝΑ, παραμερίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν παίρνοντας αυτές τις αποφάσεις, και το πιο σημαντικό για τους φοιτητές είναι η στέρηση του δικαιώματος για επιλογή λήψης πανεπιστημιακού πτυχίου στο αντικείμενο τους μετά την περάτωση των σπουδών τους στο τμήμα σε κάποιο άλλο αντίστοιχο ίδρυμα της χώρας όπως προβλέπει ο νόμος για όλους τους άλλους φοιτητές της χώρας, χωρίς να επηρεάζει αυτό την τοπική κοινωνία, και κανείς δεν βρήκε λίγο κενό στην σελίδα να αναφέρει ή να κάνει ερώτηση δημοσία στους αρμόδιους του Υπουργείου για εμάς, το μέλλον της χώρας, για τη νέα γενιά, κι αυτό δεν είναι δημοκρατία. 
Ήρθαμε σε επαφή με όλους εκείνους τους αρμοδίους για να τους εκφράσουμε το πρόβλημα μας και να τους ενημερώσουμε πως το νέο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, υπάρχει γιατί υπάρχουν φοιτητές στο παλιό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, και πως εάν δεν διασφαλιστούν οι σπουδές τους και ενταχθούν στο νόμο αυτό, είναι σαν να κλείνουν την πόρτα και στα νέα παιδιά που θα εισέρχονταν στο νέο τμήμα. 
Βρήκαμε μόνο υποσχέσεις χωρίς γραπτές δεσμεύσεις, χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον κολλημένες φοιτητικές εστίες για χρόνια και αφήνουν τα παιδιά στο campus να διαμένουν στις κλίνες με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας καθώς πέφτουν σοφάδες απ’ τα ταβάνια, χαλασμένοι και σκασμένοι θερμοσίφωνες, χαλασμένη θέρμανση, αντιμετωπιζόμαστε όλοι οι φοιτητές σαν ένα κομμάτι χρυσό για επικοινωνιακά παιχνίδια στα χέρια κάποιων και για άλλους είμαστε μια βόμβα! 
Όμως εμείς σαν φοιτητικός σύλλογος αλλά και όλοι οι φοιτητές, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τις σπουδές μας με ό,τι συνεπάγεται αυτό (εκπαιδευτικό προσωπικό, ένταξη στο νόμο περί συγχωνεύσεων και μεταγραφών, ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο τμήμα), είμαστε εδώ για να ακουστούμε και θέλουμε δίπλα μας αυτούς που ενδιαφέρονται για τη νέα γενιά, το μέλλον αυτού του τόπου, και φτάνουν πια τα λόγια, θέλουμε γραπτές δεσμεύσεις και πράξεις και αφήνουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τι απόφαση θα πάρουν οι φοιτητές για το μέλλον τους στη γενική συνέλευση τη Δευτέρα. Θα είμαστε όλοι παρόν στο δημοτικό συμβούλιο και ελπίζουμε να βρουν λίγο χώρο στο χαρτί τους να μιλήσουν ξεκάθαρα για εμάς, τόσα χρόνια στηρίζουν την τοπική κοινωνία οι φοιτητές, τώρα χρειάζεται να στηρίξει και εκείνη εμάς για το συμφέρον όλων! 

Εκ του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος
Συνέχεια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας

Νοεμβρίου 09, 2019 0
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας 
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά, όπως ανακοίνωσε «στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης». 
Ανάμεσα στα τμήματα που καταργούνται περιλαμβάνεται και το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας με το οποίο θα συνεχίζονταν η λειτουργία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας.
Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα. Πλήγμα δέχεται και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων. 
Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σε αυτή την επιλογή που ακυρώνει τη συμμετοχή της Θεσπρωτίας στον χάρτη της Ανώτατης εκπαίδευσης. 
Προφανώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ περιλαμβάνει και άλλες εκπλήξεις στην περιοχή μας. Αναμένεται αλλαγή στάσης και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως το προσφυγικό, η πώληση του ΟΛΗΓ, ο σχεδιασμός του εμπορευματικού κέντρου που απαιτούν επαγρύπνηση και οργάνωση αγώνων με τη συμμετοχή όλων για να ανακοπούν. 
Καλούμε τους φορείς και τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε πολιτικές που θα σηματοδοτούν την εγκατάλειψη της περιοχή μας. 

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει ΕΚΤΑΚΤΩΣ τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιo για την τύχη του ακαδημαϊκού τμήματος

Νοεμβρίου 09, 2019 0
Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει ΕΚΤΑΚΤΩΣ τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιo για την τύχη του ακαδημαϊκού τμήματος

Καλείστε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου 2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3) για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω έκτακτο θέμα: 
ΘΕΜΑ: Νέα δεδομένα στην Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση και η τύχη του τμήματος της Ηγουμενίτσας μετά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. -Εισηγητής: Δήμαρχος. 
Ο λόγος του κατεπείγοντος συνίσταται στο ότι πρέπει να προβούμε άμεσα σε διατύπωση θέσης ενόψει της επικείμενης νομοθέτησης.

Συνέχεια...