02/09/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Τα κρούσματα σήμερα Τετάρτη στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Φεβρουαρίου 09, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Τετάρτη στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 118
ΠΕ Θεσπρωτίας 94
ΠΕ Ιωαννίνων 442
ΠΕ Πρέβεζας 107

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.618, εκ των οποίων 47 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.109.999 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 376 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.211 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.410 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 515 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 395 (76.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.116 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 441 (ημερήσια μεταβολή +4.01%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 451 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Έλεγχοι της τροχαίας για "πειραγμένους" ταχογράφους σε φορτηγά

Φεβρουαρίου 09, 2022 0
Έλεγχοι της τροχαίας για "πειραγμένους" ταχογράφους σε φορτηγά

Συστηματικοί έλεγχοι από το Γ΄ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων για παρεμβάσεις σε ταχογράφους

Τον προηγούμενο μήνα εντοπίστηκαν (7) φορτηγά που έφεραν μηχανισμούς παραποίησης δεδομένων ταχογράφου

Συστηματικούς ελέγχους πραγματοποιεί το προσωπικό του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων με σκοπό τον εντοπισμό οχημάτων, που φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης και παραποίησης δεδομένων ταχογράφου.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο κατά τον προηγούμενο μήνα, εντοπίστηκαν επτά (7) τέτοιες περιπτώσεις φορτηγών, όπου βεβαιώθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες.

Ειδικότερα, ύστερα από σχολαστικούς ελέγχους στα συγκεκριμένα οχήματα, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ηλεκτρονικής συνδεσμολογίας, με την οποία ο οδηγός μπορούσε να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων του ταχογράφου αναφορικά με την δραστηριότητά του, όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης του οδηγού, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Τα οχήματα ακινητοποιήθηκαν έως ότου αποκατασταθεί η ορθή λειτουργία των ταχογράφων, ενώ ενημερώθηκαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Εθνικό Μητρώο Μεταφορικών Επιχειρήσεων.

Οι ειδικοί έλεγχοι στα φορτηγά συνεχίζονται σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Συνέχεια...

Έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας

Φεβρουαρίου 09, 2022 0
Έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας

Με την αριθμ. 4/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022, ύψους 45.925.520,00 ευρώ.

Ο νεοψηφισθείς προϋπολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με τις γενικές αρχές για τη διαχείριση των οικονομικών φορέων Γενικής Κυβέρνησης, είναι ρεαλιστικός, μετρήσιμος και αποτυπώνει την πραγματική φέρουσα οικονομική ικανότητα του Δήμου. Σε αυτόν έχουν εγγραφεί όλες οι δαπάνες και τα έσοδα του Δήμου, τα οποία αναμένονται να πληρωθούν και αντίστοιχα να εισπραχθούν, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους (χωρίς καμιά υπερεκτίμηση των εσόδων, αφού κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τον προϋπολογισμό ελλειμματικό).

Είναι δε αναπτυξιακός, αφού για πρώτη φορά από το έτος 2010 και μετά, το υψηλότερο ποσοστό, ήτοι 57,88% του προϋπολογισμού, αφορά σε έργα και επενδύσεις, που εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή δυναμική του Δήμου. Η χρηματοδότηση δε, είναι πλήρως εξασφαλισμένη και προέρχεται από την ένταξή τους σε ανταγωνιστικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Φιλόδημος, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ.λ.π), δίνοντας πνοή ανάπτυξης σε όλο το Δήμο.

Για το έτος 2022 λοιπόν, και δεδομένων των απαιτητικών συγκυριών (οικονομική και υγειονομική κρίση, πολυνομία, μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, περικοπή πόρων, συνθήκες εκτάκτων αναγκών κ.α), η στοχοθεσία του Δήμου μας, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τους πίνακες εσόδων-εξόδων, συνοψίζεται στα εξής:

- βελτίωση υποδομών με έργα κατασκευής –επέκτασης –ανακαίνισης-συντήρησης, ακολουθώντας τη θεσμοθετημένη διαδικασία της διαβούλευσης.

- αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου.

- επιδίωξη συνεργασιών για ανάπτυξη δράσεων σε τοπικό, περιφερειακό εθνικό και διεθνές επίπεδο.

- ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και ανταπόκρισης των δημοτικών υπηρεσιών.

- ορθολογική διαχείριση της δημοτικής περιουσίας

- ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυση της συνοχής της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό, οι οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών του Δήμου, έχουν ελαχιστοποιηθεί κάτι που οφείλεται κατά βάση στο νοικοκύρεμα και τη χρηστή διοίκηση του Δήμου, καθώς και στη μεγάλη προσπάθειά μας για την ένταξη αυτών σε χρηματοδότηση κάλυψης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο Αντιδήμαρχος
Βασίλειος Γκόλιας
Συνέχεια...

Πρόσκληση συμμετοχής στις νέες εφαρμογές του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Φεβρουαρίου 09, 2022 0
Πρόσκληση συμμετοχής στις νέες εφαρμογές του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Σε συνέχεια παλαιότερης ανακοίνωσης, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, η νέα διαδικτυακή δομή που υλοποιείται στα πλαίσια του έργου «Ψηφιακές Δράσεις του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του νομού Θεσπρωτίας», μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ΔΩΡΕΑΝ, από το κάθε επιχείρηση - μέλος του Επιμελητηρίου, του δικού του mini site για την προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών του στην κατάλληλη ανά δραστηριότητά του σελίδα (τουρισμού – εξαγωγών – shop in a shop).

Στα πλαίσια του έργου, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας από την ανάδοχο εταιρεία του έργου, των πρώτων 250 mini sites, ως «οδηγό» προς μίμηση από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου.

Ειδικότερα προβλέπεται κατασκευή από την ανάδοχο εταιρεία για αντίστοιχες επιχειρήσεις:

α) 100 mini sites στο Υποσύστημα Ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Αγοράς Τοπικών Προϊόντων για την προβολή και διάθεση των προϊόντων καθώς και την ενδυνάμωση των συνεργιών
β) 100 mini sites στο Υποσύστημα υποστήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων του νομού
γ) 50 mini sites στο Υποσύστημα προβολής των εξαγωγικών επιχειρήσεων του νομού

Καλούμε τις επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην προαναφερόμενη παροχή, να δηλώσουν άμεσα, το ενδιαφέρον τους στην φόρμα https://forms.gle/HseANKH45CEHc8Dv5, η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως και το τέλος Φεβρουαρίου.
Συνέχεια...

Τη δημιουργία ομάδας ορεινής διάσωσης ζητούν οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Ηπείρου & Κέρκυρας

Φεβρουαρίου 09, 2022 0
Τη δημιουργία ομάδας ορεινής διάσωσης ζητούν οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Ηπείρου & Κέρκυρας

Τη δημιουργία ομάδας ορεινής διάσωσης ζητούν με κοινό τους υπόμνημα προς την Περιφέρεια Ηπείρου, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι της Ηπείρου και Κέρκυρας.

Όπως σημειώνουν οι Ορειβατικοί Άρτας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Πρέβεζας «αισθανόμαστε ένοχοι που τα προηγούμενα χρόνια ατόνησε η πίεσή μας προς τις αρχές».

Και στο υπόμνημά τους τονίζουν:

«Απαιτούμε από την πολιτεία τη δημιουργία ομάδας ορεινής διάσωσης σε κάθε Περιφέρεια με υποστήριξη καταλλήλων εναερίων μέσων και καταλλήλων στελεχών, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που διατρέχουν οι χιλιάδες επισκέπτες, πεζοπόροι και μη, όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι των βουνών της χώρας μας.

Να μην επαναληφθούν συμβάντα που κοστίζουν ζωές και αποτρέπουν την προσέλευση και γνωριμία με τον ορεινό όγκο της πατρίδας μας».Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: "Καταθέτουμε ξανά τροπολογία για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να κρύβεται"

Φεβρουαρίου 09, 2022 0
Μάριος Κάτσης: "Καταθέτουμε ξανά τροπολογία για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να κρύβεται"

«Το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα μας δεν αφήνει πλέον κανέναν ανεπηρέαστο. Η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα υποβαθμίζει το θέμα, μιλώντας για μικρές επιβαρύνσεις και για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις όμως καλούνται να επιβιώσουν σε μια χώρα με την ακριβότερη Μεγαβατώρα στην Ευρώπη και με τις ακριβότερες τιμές βενζίνης στον κόσμο. Αυτές οι “πρωτιές” δεν είναι τυχαίες αλλά έχουν την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει μια σειρά από στοχευμένες προτάσεις ώστε να αναχαιτιστεί η ακρίβεια, να ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών, και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Μερικές από αυτές είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, και η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ μας λέει ότι δεν χρειάζεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης επειδή οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητα, εμείς καταθέτουμε ξανά τροπολογία για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια των συντελεστών που ορίζει η Ε.Ε. Η μείωση αυτή θα έχει άμεση θετική επίπτωση στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου. Αποτέλεσμα θα είναι οι πολίτες να ανακουφιστούν, και το κόστος παραγωγής και των μεταφορών για τις επιχειρήσεις να πέσει.

Η υπερψήφιση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την κυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο. Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έταξε στους πάντες τα πάντα προεκλογικά, δεν μπορεί πλέον να κρύβεται».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:

ΘΕΜΑ : Έκτακτες μειώσεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ενεργειακών Προϊόντων.

Α. Αιτιολογική Έκθεση
Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 1 της παρούσας προβλέπεται η μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τις περιπτώσεις β΄, γ΄, στ΄, ιζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε. Η μείωση αφορά σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως το φυσικό αέριο, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και ισχύει για την περίοδο από την ψήφιση του νόμου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 2 της παρούσας προβλέπεται η μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε., για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης, κατά την περίοδο από την ψήφιση του νόμου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Συγκεκριμένα, για τις ανωτέρω χρονικές περιόδους των αντίστοιχων άρθρων, ο φόρος που αντιστοιχεί στην αμόλυβδη βενζίνη και τη βενζίνη χωρίς μόλυβδο με προσθήκη ειδικών προσθέτων, μειώνεται από τα 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στα 359 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ο φόρος που αντιστοιχεί στο πετρέλαιο κίνησης (DIESEL) μειώνεται από τα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ο φόρος που αντιστοιχεί στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και στο φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη) θέρμανσης, μειώνεται από τα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Παράλληλα, το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για θέρμανση και αφορά λοιπούς καταναλωτές, μειώνεται από 1,5 ευρώ ανά Gigajoule, σε 0,30 ευρώ ανά Gigajoule.

Οι παραπάνω μειωμένοι συντελεστές κινούνται στα κατώτατα όρια των συντελεστών ΕΦΚ της Ε.Ε και επιφέρουν την αναγκαία και γενναία φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών. Απώτερος στόχος είναι η αναχαίτιση του νέου κύματος ακρίβειας που επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές, ενώ προβλέπεται και η αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων, εξαιτίας της γενναίας μείωσης του ΕΦΚ.

Η χρονική διάρκεια ισχύος των παραπάνω άρθρων δύναται να παραταθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών δυνάμει του οξυμένου κύματος ακρίβειας.

Β. Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρo...
1. Ειδικά για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022, με δυνατότητα παράτασης, οι περιπτώσεις β΄, γ΄, στ΄, ιζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001, διαμορφώνονται και ισχύουν ως εξής:


2. Ειδικά για την περίοδο από την 15η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Απριλίου 2022, με δυνατότητα παράτασης, το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 διαμορφώνεται και ισχύει ως εξής:

α) Για την εφαρμογή των περιπτώσεων ζ’ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL), και ια΄ για το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη) της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης για τη χρονική περίοδο από την 15η Οκτωβρίου 2021 μέχρι και την 30η Απριλίου 2022, με δυνατότητα παράτασης, ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) ορίζεται σε είκοσι ένα (21) ευρώ το χιλιόλιτρο.
Συνέχεια...

Πρωταθλητές Ελλάδος στο Καράτε τα αδέρφια Δημήτρης Στόλης και Μαρία Στόλη!!!

Φεβρουαρίου 09, 2022 0
Πρωταθλητές Ελλάδος στο Καράτε τα αδέρφια Δημήτρης Στόλης και Μαρία Στόλη!!!

Τα αδέρφια Δημήτρης Στόλης και Μαρία Στόλη από τον «Α.Σ. Ηγουμενίτσας Black Belt» κατάφεραν να βρεθούν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο ‘Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καράτε Ανδρών – Γυναικών’ για το 2022.


Ο Δημήτρης Στόλης διακρίθηκε παίρνοντας το Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των -75 κιλών.


Η Μαρία Στόλη, μετά το χάλκινο μετάλλιο στο ‘Karate-1’ της Ισπανίας, πήρε την πρωτιά στην Ελλάδα στα -55 κιλά δείχνοντας πως ανήκει στην ελίτ του αγωνίσματος.


Ακόμα από τον Σύλλογο της Ηγουμενίτσας η Ευρυδίκη Στόλη πήρε την 3η θέση στα +68 κιλά, ενώ ο Δημήτρης Κουλούρης βρέθηκε επίσης στην 3η θέση στα -60 κιλά.


Ο «Α.Σ. Ηγουμενίτσας Black Belt» προχωρά με σταθερά ανοδικά βήματα και κάθε χρόνο γίνεται ακόμα πιο δυνατός με όλο και περισσότερες διακρίσεις, δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται εκεί.

ufight.gr/
Συνέχεια...

Σπ. Ριζόπουλος: "Οικονομικά στο κόκκινο η Περιφέρεια, μηδενική ενεργειακή στρατηγική, ευθύνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων"

Φεβρουαρίου 09, 2022 0
Σπ. Ριζόπουλος: "Οικονομικά στο κόκκινο η Περιφέρεια, μηδενική ενεργειακή στρατηγική, ευθύνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων"

Την εκτίμηση ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εξέφρασε παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων ο Επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας.

Όπως εξήγησε, οι ενδείξεις της παρατεταμένης εκλογολογίας είναι εμφανείς, φέρνοντας τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία, εκτός όλων των άλλων, αποδεικνύουν γιατί οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβούλιου πρέπει να είναι ανεξάρτητες κι όχι κομματικές όπως συμβαίνει στην Ήπειρο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΤΟΝ

Στο κόκκινο τα οικονομικά

Ξεκινώντας με την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Ριζόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι εδώ και πολύ καιρό τα ταμεία είναι στο κόκκινο με φθίνουσα πορεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περικοπές χρημάτων από τα υπουργεία, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους η οποία δεν έχει υπολογιστεί, ο εναγκαλισμός διαπλοκής με τους δήμους και οι πλασματικοί προϋπολογισμοί της Περιφερειακής Αρχής, συνθέτουν μια άκρως ανησυχητική κατάσταση.

«Ούτε στην Ήπειρο, ούτε στην ΕΝΠΕ των κομματικά εκλεγμένων Περιφερειαρχών δεν μιλά κανείς για το θέμα της ενέργειας. Η σιωπή τους είναι εκκωφαντική. Το ίδιο και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ενδιαφέρονται μόνο για τις δημόσιες σχέσεις τους με τον Καχριμάνη. Οι προϋπολογισμοί των δήμων εμφανίζουν τεράστιο έλλειμμα 154 εκ. ευρώ το 2021, με τις προβλέψεις για πλεόνασμα 60 εκ. ευρώ για το 2022 να είναι αφερέγγυες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εναγκαλισμός της διαπλοκής με την Περιφέρεια θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Παράλληλα, στην περιφέρεια Ηπείρου φτιάχνουμε πλασματικούς προϋπολογισμούς, ψηφίζουμε τεχνικό πρόγραμμα χωρίς να έχουμε λεφτά και μετά δίνουμε αβέρτα παρατάσεις. Δεν μιλά όμως κανείς σε ένα τεχνητό κλίμα «συναίνεσης» μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο. Κανείς, εκτός από εμάς, που καταψηφίζουμε τους πλασματικούς προϋπολογισμούς από την πρώτη μέρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος.

Τέλος, θύμισε την πρόταση που κατέθεσαν οι Ορίζοντες Ηπείρου από το καλοκαίρι του 2020 για τη δημιουργία ειδικού ταμείου με σκοπό τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία προέβλεπε έναν υπηρεσιακό προϋπολογισμό μέχρι και τον Αύγουστο του 2022 και που αν είχε εισακουστεί θα είχε όφελος μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της περιφέρειας. « Είχαμε τη διορατικότητα και τη γνώση να προβλέψουμε το απροσδιόριστο του χρονικού βάθους του κορονοιού φοβούμενοι τις καταστροφικές συνέπειες, στις οποίες δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί ούτε το κεντρικό κράτος και εκείνη τη στιγμή θα έπρεπε ως Περιφέρεια να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Είμαστε σ’ αυτή τη στιγμή δυστυχώς».

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ

Έλλειψη ενεργειακής στρατηγικής

Περνώντας στο δεύτερο παράδειγμα, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» αναφέρθηκε στην υποκριτική συζήτηση που άνοιξε για το φωτοβολταϊκό στη λίμνη Πουρναρίου, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό αλλά και παντελή έλλειψη στρατηγικής σε ότι αφορά τα ενεργειακά.

«Εμφανίστηκε ο κ. Ζάψας ως συνομιλητής των φορέων της περιοχής που διαμαρτύρονται την ώρα που τους νόμους για τα φωτοβολταϊκά τους ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε βέβαια και τον κ. Ψάθα να τρέχει από πίσω προσπαθώντας να οικειοποιηθεί τις όποιες πρωτοβουλίες, αλλά και την αλαζονεία της ΤΕΡΝΑ να μην ενημερώνει ποτέ και κανένα για τις προθέσεις της. Δεν λέει όμως κανείς ότι μιλάμε για κάτι για το οποίο δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, προτιμώντας να λαϊκίζουμε», σημείωσε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος, καθότι τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι σε διαφορετικό πλαίσιο για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη, για να προσθέσει:

«Μας λέει ο δήμαρχος Αρταίων ότι πρέπει να εκπονηθεί ρυθμιστικό σχέδιο για την ενέργεια στην Άρτα, αλλά όταν θα του πουν ότι βάσει ρυθμιστικού θα πρέπει να μπουν εκεί κι εκεί οι συγκεκριμένες ΑΠΕ, θα κάνει ότι με τους μετανάστες. Θα λέει «όχι σε εμένα» αλλά πιο πέρα. Αυτή είναι δυστυχώς η λογική στην Ήπειρο. Κι εδώ γίνεται ξεκάθαρη η έννοια της Περιφερειακότητας που έχουμε εισάγει από την πρώτη στιγμή. Να έχουμε στα χέρια μας δηλαδή ένα περιφερειακό ρυθμιστικό σχέδιο κι εμείς να αποφασίζουμε που θα γίνει τι. Αντ΄ αυτού όμως επικρατεί ο λαϊκισμός, αφού όλοι συμφωνούν με τις ΑΠΕ, αλλά με όρους, χωρίς να μας λένε όμως ποιοι είναι οι όροι αυτοί. Οπότε στο τέλος κατά 90 % καταλήγουμε να είμαστε αρνητικοί».

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΡΙΤΟΝ

Οι ευθύνες για τα σκουπίδια

Τελευταίο παράδειγμα που αποδεικνύει την είσοδο σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο αποτελεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τον κ. Ριζόπουλο να επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο στον Περιφερειάρχη, όσο και στους δημάρχους.

«Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να λέει ότι ο Καχριμάνης έχει δίκιο στο θέμα αυτό, αλλά ο ίδιος έχει μαντρώσει έξι διαπλεκόμενους δημάρχους που πρέπει να φύγουν μαζί του γιατί βλάπτουν τους ηπειρώτες και είναι υπερβολικά τα χρόνια των θητειών τους, όπως και του ιδίου. Από την άλλη όμως ο ΦΟΔΣΑ δεν πήγε στα δικαστήρια αλλά στο ΣτΕ με το πρόσχημα της θεσμικής αντιμετώπισης. Γιατί όλοι γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις του ΣτΕ. Με αυτό τον τρόπο σταματάει η συζήτηση για τα σκουπίδια και η πολιτική πίεση. Έτσι θάβει το θέμα για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να μην ενοχλήσει τον Καχριμάνη, στη λογική του εναγκαλισμού των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ Ριζόπουλος.

Κατέληξε δε σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Γιατί ο ΦΟΔΣΑ δεν έστειλε αίτημα καταγραφής στην Αποκεντρωμένη αν οι απευθείας αναθέσεις στο ΚΤΕΛ έχουν νομικό κώλυμα; Γιατί δεν ήρθε στις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου με το αίτημα που κατέθεσε το ΣτΕ; Θα έπρεπε να μας είχε σταλεί η σύντομη απαντητική έκθεση της καταγγελίας όπως κατατέθηκε στο ΣτΕ. Ο ΦΟΣΔΑ όφειλε, τη στιγμή που εκπροσωπείται από νομικό σύμβουλο η Περιφέρεια Ηπείρου, στη μεταξύ τους διαμάχη θεσμικά κατοχυρώνεται να ενημερώσει κάθε παράταξη χωριστά, ιδίως τους Ορίζοντες Ηπείρου που δεν συμφώνησαν με την πρόσληψη της συγκεκριμένης νομικής συμβούλου, όταν ήρθε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Εμείς λοιπόν δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά. Θα δώσουμε τις μάχες που πρέπει κι όπως πρέπει. Οι εκλογές ξεκίνησαν κι αναγκαστικά θα μπουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις στο παιχνίδι. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας για την περιφέρεια Ηπείρου».
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα