01/13/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Τώρα βλέπει καθυστερήσεις στη χερσαία ζώνη...!

Ιανουαρίου 13, 2023 0
Τώρα βλέπει καθυστερήσεις στη χερσαία ζώνη...!

Καθυστερήσεις και δεσμεύσεις που έμειναν ...λόγια, βλέπει τώρα ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος, σχετικά με το μείζον θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης.

Η πώληση του λιμανιού έχει πάρει το δρόμο της και όσοι έδωσαν τις μεγάλες υποσχέσεις φαίνεται ότι τις ξέχασαν.

Σε δηλώσεις που έκανε στα Γιάννινα, ο Γιάννης Λώλος παραδέχθηκε ότι η διαδικασία της παραχώρησης έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Ωστόσο έσπευσε να δικαιολογήσει τα Υπουργεία υποστηρίζοντας ότι ανέκυψαν μεγάλες δυσκολίες με τις μονιμοποιήσεις εγκαταστάσεων στην χερσαία ζώνη…!

Βέβαια δικαιολογίες πάντα θα υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και ευθύνες...!

Συνέχεια...

Όταν οι σκέψεις γίνονται λέξεις! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Ιανουαρίου 13, 2023 0
Όταν οι σκέψεις γίνονται λέξεις! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Κοιτώ τη φύση και τη θαυμάζω!
Με την ομορφάδα της,
αγαλλιάζω!

Πόση σοφία έχει κρυμμένη,
μέσα στα σπλάχνα της
συγκεντρωμένη!

Μας αγκαλιάζει με τρυφεράδα
και μας χορταίνει,
σαν να ναι μάνα!

Κι εμείς, αγνώμονες,
την τυραννάμε
τη βασανίζουμε
και την πονάμε!

Με βασανίζουν αυτές οι σκέψεις,
για αυτό προσπάθησα
να τις κάνω λέξεις,
που ίσως ξυπνήσουν
κάποιους ανθρώπους
και ίσως τους μάθουν,
να έχουν τρόπους!

Τη φύση να σέβονται
και να την προσέχουν,
τα καλούδια της όλα
αν θέλουν να έχουν!

Όταν οι σκέψεις γίνονται λέξεις,
τότε, νομίζω μπορείς να διαλέξεις
Την ευκαιρία μπορείς να αρπάξεις
και τότε οι σκέψεις, γίνονται πράξεις!

11 - 1 - 2023
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: "Τέρμα πια στα εργοδοτικά εγκλήματα"

Ιανουαρίου 13, 2023 0
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: "Τέρμα πια στα εργοδοτικά εγκλήματα"

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17/1/2023
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!

Ο Σύλλογός μας ,εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της συναδέλφισσας- εργαζόμενης, εργάτριας καθαριότητας, του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, που βρήκε τραγικό θάνατο κατά την ώρα της εργασίας της, όταν διερχόμενο αυτοκίνητο προσέκρουσε στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου που εκτελούσε αποκομιδή απορριμμάτων.

Από την πρώτη στιγμή καταγγέλθηκε ότι η εργαζόμενη δεν είχε σχέση εργασίας με το Δήμο και ότι δούλευε αδήλωτη και ανασφάλιστη, όπως επίσης και ο οδηγός του απορριμματοφόρου, εφόσον δεν υπήρχε κάτι σχετικό στη Διαύγεια ή στο σύστημα Εργάνη. Μόλις χθες 9 Γενάρη το μεσημέρι, παραμονή της κηδείας της, εμφανίστηκε ως δια μαγείας η αναγγελία της πρόσληψής της, για πέντε ημέρες (!) από 5/1/2023 έως 9/1/2023. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία μητέρα δε θα γυρίσει ποτέ σπίτι της και στα παιδιά της, θύμα αυτού του νομοθετικού πλαισίου και του κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους και τον λαό.

Έχουμε κουραστεί να ακούμε λόγια παρηγοριάς και συγκατάβασης μετά από κάθε θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, ενώ πίσω από κάθε νεκρό ή σακατεμένο ή άρρωστο από επαγγελματική ασθένεια εργάτη, κρύβεται το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, που κάθε χρόνο χειροτερεύει, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών.

Ο Σύλλογός μας, κατά το παρελθόν έχει καταγγείλει τέτοιου είδους "αυθαιρεσίες" κι έχει απαιτήσει να τηρηθούν και να δοθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας για την ασφάλεια όλων των εργαζομένων.

Με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα, έχουν περάσει νόμους που:

· Έχουν αδειάσει τους δήμους, με σχεδόν μηδενικές μόνιμες προσλήψεις τα τελευταία 10 χρόνια ενώ ταυτόχρονα προωθούνται ελαστικές μορφές εργασίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανέργων για μεροκάματο, καταργούν τις εργασιακές σχέσεις και προωθούν τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.

· Έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) ώστε να είναι ανεξέλεγκτη η εργασιακή ζούγκλα, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν μόνο 245 επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του 2017, ενώ με τον νόμο Χατζηδάκη έγινε και «Ανεξάρτητη Αρχή» ώστε να εξαφανιστεί η όποια ευθύνη του Υπουργείου για τη στελέχωσή της.

· Έχουν θεσμοθετήσει ο τεχνικός ασφαλείας και ο ιατρός εργασίας να είναι εξωτερικός συνεργάτης και να περνάει μόνο λίγες ώρες το μήνα σε κάθε δήμο, ακόμα και αν έχουν γίνει οι διαδικασίες σωστά και υπάρχει εν ενεργεία σύμβαση. Για εκπαίδευση του προσωπικού, για σωστή συντήρηση και την απαραίτητη φωτοσήμανση των οχημάτων, ούτε λόγος.

Αυτό το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων οπλίζει την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών να αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων και να συμπεριφέρονται σαν οι δήμοι να είναι το τσιφλίκι τους, η ατομική τους επιχείρηση, ποδοπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και εργατικού κινήματος. Φτάνοντας στο σημείο να εκβιάζουν εργαζόμενους να παρανομήσουν, να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους, να «προσφέρουν» μέχρι και «μαύρη» εργασία χωρίς δικαιώματα, αρκετές φορές και απλήρωτη, θεωρώντας ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο σε ότι και αν συμβεί, όπως στην περίπτωση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος στο Ξυλόκαστρο.

Για αυτό και εμείς τους λέμε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι. Δεν θα ανεχτούμε να περάσει στα σιωπηλά ο χαμός κανενός συναδέλφου.

Με τη συσπείρωση των εργαζομένων, με σωματεία που δεν είναι εργοδοτικά – κυβερνητικά και τον αγώνα μας, θα βάλουμε τέλος στις αυθαιρεσίες της πλειοψηφίας των δημάρχων.

Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργία την Τρίτη 17/1/2022. Απαιτούμε από Κυβέρνηση και Δημάρχους:

· Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

· Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.

· Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.

· Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.

· Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Δήμους.

· Να αναγνωριστεί το εργατικό ατύχημα και να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

· Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.

· Να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών

· Αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, μισθολογική εξέλιξη για τα έτη 2016-17, μόνιμες προσλήψεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17/1/2023
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                                ΣΕΓΓΟΥΝΗ ΣΟΦΙΑ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αίτημα για συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα τα αδέσποτα από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ιανουαρίου 13, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Αίτημα για συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα τα αδέσποτα από τη Λαϊκή Συσπείρωση


Κύριε πρόεδρε του Δ.Σ.
Το θέμα των αδέσποτων σκύλων στον δήμο μας έχει απασχολήσει το Δ.Σ. αρκετές φορές. Είτε με καταγγελίες κατοίκων για προβλήματα που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός τους , είτε με τις μηνύσεις που κάτοικοι κάνουν κατά των υπεύθυνων αντιδημάρχων σε αυτόν τον τομέα. Ποτέ όμως δεν το συζητήσαμε ολοκληρωμένα. Τόσο από την μεριά των κατοίκων, όσο και από την μεριά των αδέσποτων.

Έρχεται όμως ένα δημοσίευμα στο διαδίκτυο


που καταγγέλλει την κακοποίηση των έγκλειστων σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηγουμενίτσας και μας υποχρεώνει να δούμε συνολικά το πρόβλημα.

Γεννά πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Οι εικόνες δείχνουν εγκατάλειψη. Ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την κατάσταση; Ποιος έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Κυνοκομείο;
Αναφέρεται ότι στο καταφύγιο μένουν 105 σκυλιά. Το Κυνοκομείο αδειοδοτήθηκε με κάποιες προδιαγραφές; Ποιός είναι ο μέγιστος αριθμός των φιλοξενούμενων σκυλιών; Οι πληροφορίες μας λένε 35.
Αναφέρεται ότι τα σκυλιά αργοπεθαίνουν από τον τύφο και τον υποσιτισμό. Τι μέτρα παίρνονται για να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση; Από ποιόν; Υπάρχει κτηνίατρος στο χώρο;

Τι προσωπικό απασχολείται στο καταφύγιο; Με τι εμπειρία και εκπαίδευση;
Αναφέρεται ότι ο δήμος περιμένει να βγει η δουλειά από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Ποιες και πόσες δραστηριοποιούνται στο Κυνοκομείο και με τι ευθύνες και χρεώσεις; Πόσες στον δήμο; Ποιος τις παρακολουθεί, τις βοηθά και τις ελέγχει;
Υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας του δήμου με τις φιλοζωικές; Και αν όχι γιατί; Ποιος έχει την ευθύνη. Ο νόμος είναι σαφής.
Ποιος αποφασίζει ποια αδέσποτα θα πάνε στο καταφύγιο; Με ποια διαδικασία;
Υπάρχει συνεργείο, περισυλλογής αδέσποτων;(εξειδικευμένο). Ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την δουλειά;
Ποιος αποφασίζει για την επανένταξη τους στο χώρο που βρισκόντανε πριν; Ποιος τα ελέγχει μετά;

Πολλά ερωτήματα μπαίνουν. Όσο ασχολείται κάποιος με τα το θέμα τόσο βρίσκει και άλλα.

Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι έχουμε στον δήμο μας υπερπληθυσμό των αδέσποτων. Σε ορισμένους χώρους είναι πάρα πολλά, και δημιουργούν προβλήματα. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα από τον δήμος. Είναι μια αρμοδιότητα που έχει ανατεθεί στο δήμο μαζί με πολλές άλλες και μάλιστα χωρίς την αναγκαίο προσωπικό και πόρους.

Τι γίνεται με την χρηματοδότηση; Αν δεν επαρκεί τι κάνει η Δημοτική Αρχή; Από ποια κονδύλια καλύπτεται αυτός ο τομέας; Πώς κατανέμονται;

Ο υπερπληθυσμός σταματάει με την στείρωση. Γεννιέται τα ερώτημα τι μέτρα παίρνονται σε αυτή την κατεύθυνση; Ποιος τις κάνει; Ποιος ελέγχει τα σκυλιά για αυτό; Είναι συγκεκριμένοι οι χώροι που υπάρχει υπερπληθυσμός.

Τηρείται ο νόμος που προβλέπει τσιπάκι παρακολούθησης για κάθε σκύλο; Ποιος τα ελέγχει; Με ποιο τρόπο ;Με ποιό εξοπλισμό;

Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει συζήτηση στο Δ.Σ. για όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν επιτρέπεται να κρύβουμε και να αποσιωπούμε το πρόβλημα. Προφανώς την πολιτική ευθύνη την έχει η Δημοτική Αρχή. Αλλά δημοσιεύματα σαν το παραπάνω εκθέτουν συνολικά τον δήμο μας. Επομένως δεν μπορούμε να «κάνουμε τα στραβά ματιά». Έχουν ευθύνη όλοι όσοι ανέχονται αυτή την βαρβαρότητα. Χώρια που πρόκειται για κατάφορη παραβίαση των νόμων.

Για αυτό κ. Πρόεδρε παρακαλούμε να φέρετε για συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά.

Καλό θα είναι να κληθούν και οι φιλοζωικές οργανώσεις να μας μεταφέρουν την πείρα τους και τον προβληματισμό τους.

Ηγουμενίτσα 13/01/2023
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Συνέχεια...