05/04/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Ηγουμενίτσα: Καταγγελία αριστερών οργανώσεων για φασιστικές προκλήσεις

Μαΐου 04, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Καταγγελία αριστερών οργανώσεων για φασιστικές προκλήσεις 

Καταγγέλλουμε στο λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία τη φασιστική επίθεση ενάντια σε πανό και ταμπλό αριστερών οργανώσεων και σωματείων που καλούσαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 6 Μάη για να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ηγουμενίτσα.

Τα φασιστικά θρασίμια περιφέρονται «εν κρυπτώ» στην πόλη, κατεβάζοντας απεργιακά καλέσματα, σπάζοντας ταμπλό και κρεμώντας πανό με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο, αποδεικνύοντας ότι έρχονται να συμπληρώσουν -κάνοντας «τη βρώμικη» δουλειά- την επίσημη πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησης, που έχει βάλει στο στόχαστρο τον «εχθρό λαό». Στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν δημοκράτες πολίτες, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες που αντιστέκονται.

Οι φασιστικές ομάδες, ως μαντρόσκυλα του συστήματος, τρέφονται και ξεθαρρεύουν από την αντιδραστική πολιτική της φτώχιας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της άγριας καταστολής και του τσακίσματος λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τρέφονται και ξεθαρρεύουν με την ακροδεξιά αντικομμουνιστική ρητορική κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών και παρά τη δικαστική καταδίκη της Χ.Α.

Οι φασιστικές προκλήσεις δεν θα περάσουν! Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα βαδίσουν πιο αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα και στην πορεία αυτή θα σπάσουν την τρομοκρατία του συστήματος, θα τσακίσουν το φασισμό. Οφείλουν να αποκαλύψουν τη φασιστική ιδεολογία με όποιον μανδύα και να παρουσιάζεται υπερασπιζόμενοι τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας. Να δώσουν τη μάχη να καταδικαστούν ολοκληρωτικά ο φασισμός και τα εθνικιστικά - ρατσιστικά παρακλάδια του.

Καλούμε το λαό να συμμετέχει μαζικά στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μάη 10 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, διαδηλώνοντας ενάντια στην αντιλαϊκή πανεργατική επίθεση.

ΚΚΕ (μ-λ)
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Μ Λ ΚΚΕ
Συνέχεια...

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Στις 6 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά – Απαντάμε στην αντεργατική επίθεση

Μαΐου 04, 2021 0
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Στις 6 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά – Απαντάμε στην αντεργατική επίθεση

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Φέτος, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί αγώνες της τάξης μας, οι εργαζόμενοι θα δώσουμε την δική μας απάντηση στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να την καταργήσει.

Θα απαντήσουμε αγωνιστικά στις εξαγγελίες της για την επιβολή της 10ωρης εργασίας, την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών, για τη διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την σύνδεση του μισθού με την «απόδοση» στο δημόσιο, την προώθηση της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, για το χτύπημα βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι σχεδιασμένες αυτές ρυθμίσεις αφορούν και επιδρούν σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τινάζοντας απ’ τη μια στον αέρα την ζωή χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους και από την άλλη στηρίζοντας τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, φορτώνοντας και νέα βάρη στις πλάτες του λαού.

Είναι μέτρα με το βλέμμα στο «μέλλον», για να μπορούν να τσαλαπατούν κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σήμερα, τα παιδιά μας αύριο, σαν σύγχρονους σκλάβους. Αποτελεί πρόκληση η κυβερνητική προπαγάνδα για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων ότι όλα θα γίνονται "μόνο αν τα θέλει ο εργαζόμενος", αφού όλοι γνωρίζουν ότι στους χώρους δουλειάς δεν κυριαρχεί η "ελεύθερη βούληση" του εργαζόμενου, αλλά η εντολή της εργοδοσίας. Θέλουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν με μισθούς που θα ξεκινούν από 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα, προκειμένου να μπορούν να «ξεκοκαλίσουν» ανενόχλητοι τα δις του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης».

Φέτος, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, με χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται καθημερινά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ οι εργαζόμενοι θα δώσουμε την δική μας απάντηση στην κυβέρνηση για την εγκληματική της διαχείριση. Θα απαιτήσουμε αγωνιστικά να σταματήσει να αφήνει το σύστημα υγείας αθωράκιστο, με ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μετατρέπει την «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα της Υγείας σε ακριβοπληρωμένη αγορά υπηρεσιών, και τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου όπου χιλιάδες χειρουργεία, κρίσιμες θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις για σοβαρές ασθένειες ακυρώνονται αυξάνοντας έτσι τους θανάτους σε ομάδες του πληθυσμού που εκδηλώνουν ή αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες.

Φέτος, οι εργαζόμενοι στους δήμους στις 6 Μάη, με τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς θα διατρανώσουμε απεργιακά την απαίτησή μας να σταματήσουν η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η εντατικοποίηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός των δημοτικών Αρχών, με τις κυβερνητικές «ευλογίες».

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι υπόθεση των εργαζομένων Οι εργαζόμενοι δήμους παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Στις 6 Μάη απεργούμε κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε «αργία» την Τρίτη μέρα του Πάσχα, ώστε να υπονομευθεί η αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της απλήρωτης 10ωρης δουλειάς και να χάσει το ουσιαστικό ιστορικό της περιεχόμενο.

Δίνουμε μαζικά το αγωνιστικό μας παρών στην Πανελλαδική, Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία, που προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για τις 6 Μάη.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ καλεί τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας όλα τα μέσα για να δοθεί μαζική απεργιακή απάντηση, για να δυναμώσει η αγωνιστική μας διεκδίκηση για:

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων .

· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων και τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

· Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου.

· Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου & 14ου μισθού. Ένταξη και νέων ειδικοτήτων στα Βαρέα και ανθυγιεινά.

· Μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων κι όλου του λαού. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας.

· Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Το κράτος και η εργοδοσία δεν έχουν καμιά δουλειά να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ απεργιακή κινητοποίηση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ            ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΑΛΑΓΚΑΡΑΣ
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 9 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Μαΐου 04, 2021 0
Θεσπρωτία: 9 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (03-05-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 29 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

25 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 8 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 8 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

4 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Διπλάσια κρούσματα από χθες, στη Θεσπρωτία - 1.387 σε όλη τη χώρα με 81 νεκρούς και 783 διασωληνωμένους το τελευταίο 24ωρο

Μαΐου 04, 2021 0
Διπλάσια κρούσματα από χθες, στη Θεσπρωτία -  1.387 σε όλη τη χώρα με 81 νεκρούς και 783 διασωληνωμένους το τελευταίο 24ωρο

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 1
ΠΕ Θεσπρωτίας 10
ΠΕ Ιωαννίνων 12
ΠΕ Πρέβεζας 2

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.387, εκ των οποίων εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 349.936 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 957 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.668 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 783 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.146 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 387 (ημερήσια μεταβολή +6.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Φιλιατιώτικες αναμνήσεις: Του Αϊ Γωργού στην πηγή...

Μαΐου 04, 2021 0
Φιλιατιώτικες αναμνήσεις: Του Αϊ Γωργού στην πηγή...

Του Πωλ Μαντέλου

Ήταν έθιμο παλιό, του Αϊ Γιωργιού, οι Φιλιαταίοι να πηγαίνουν να λειτουργούν το εκκλησάκι που είναι στην πηγή, κάτω από το Φοινίκι. Από το πρωί με τα ποδάρια ξεκίναγαν παρέες- παρέες, φορτωμένοι με στρωσίδια, φαγιά, αρνιά, κρασιά για την εκκλησία και την Πηγή. Κατέβαιναν τις Κογκέλες και σαν πέρναγαν το πούσι του Χατζή, έφταναν στο ποτάμι. Το ποτάμι πολλές φορές είχε νερό ακόμη και κάποιοι δυσκολεύονταν να το περάσουν. 

Τότε έβρισκαν ευκαιρία και την έστηναν εκεί κάποιοι που ήθελαν να βγάλουν κανα φράγκο και περνούσαν τον κόσμο απέναντι γκότση. Θυμάμαι το Μηνά Ανδρούτσο, το Μπελέτση και άλλα παιδιά που έκαναν αυτή τη δουλειά του ποδαριού. Μόλις πέρναγαν το ποτάμι, πήγαιναν στην πηγή που είχε γύρω -γύρω πανύψηλες καρυδιές. Εκεί έστρωναν τα κιλίμια, έστηναν τις σούβλες, άλλοι πήγαιναν για την εκκλησιά, άλλοι έπαιζαν μπάλα και βόλεϊ, άλλοι χόρευαν και γενικά γινόταν ένα όμορφο πανηγύρι μέσα στη φύση. 

Θυμάμαι μια φορά που πηγαίναμε στην πηγή και είχε νερό το ποτάμι και κάποιοι ήθελαν άνθρωπο να τους περάσει. Ο ξάδερφος μου ο Μπελέτσης, πέρναγε γκότση τον Τέλη Σιάτα, τον κουτσοτέλη. Εκεί που είχε φτάσει στη μέση στο ποτάμι, του φωνάζει ένας για να γελάσει «ω Μπελέτση, άμα τον αφήσεις να πέσει στο νερό θα σου δώσω τρία φράγκα». Ο Μπελέτσης, που έψαχνε ευκαιρία για κονόμα αλλά και για πλάκα του λέει «ορκίσου που θα μου δώσεις τρία φράγκα»! «Μα το ψωμί» του απάντησε ο άλλος. Δεν πρόλαβε να τελειώσει τον όρκο και αφήνει ο Μπελέτσης τον Τέλη με τα ρούχα μπλούμ στο νερό. Τρέξανε κάποιοι και τον έπιασαν τον Τέλη που γέλαγε και έβριζε, ενώ ο κόσμος είχε ξεραθεί στο γέλιο κι εγώ όταν θυμάμαι την εικόνα ακόμα και τώρα γελάω...

Από το βιβλίο του Πωλ Μαντέλου "Φιλιατιώτικες αναμήσεις - Λες και ήταν χθες".   Για παραγγελία του βιβλίου τηλ. 6945114015

Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και το νέο βιβλίο του Πωλ Μαντέλου
Συνέχεια...

Μάης και Πασχαλιά - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Μαΐου 04, 2021 0
Μάης και Πασχαλιά - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Ήρθε ο Μάης κι' η Λαμπρή.
Ανάσταση στον κόσμο!
Τώρα αναστήθηκε ο Χριστός
και έδιωξε τον τρόμο!

Η φύση στα καλύτερα,
μ' άνθη και μυρωδιές,
λες, αναστήθηκε κι' αυτή
και έφερε χαρές!

Πάει ο χειμώνας, έφυγε,
ο Μάης θα μεστώσει,
θ' απλώσει ρίζες η ζωή
κι' η ελπίδα θα στεριώσει!

Μάη μου, μήνα όμορφε,
χιλιοτραγουδισμένε,
με λουλουδιών αρώματα,
γλυκοχρωματισμένε!

Ήρθες κι' ο ήλιος έλαμψε
και φώτισε τη γη μας,
έδιωξε πίκρες και καημούς
και θάρρεψε η ψυχή μας.

Πρωτομαγιά και Πασχαλιά,
όσοι ανταμωθήκαν,
Χριστός Ανέστη έψαλλαν
και στους αγρούς χυθήκαν!

Στη σούβλα ψήνουνε τ' αρνί,
κόκκινα αυγά τσουγκρίζουν,
με παπαρούνες κόκκινες
τα βάζα τους γεμίζουν!

Κι' από την άλλη της Λαμπρής,
εστίαση θ' ανοίξει,
δεύτερη Ανάσταση κι' αυτή,
διπλή γιορτή θ' αρχίσει!

Τραπέζια έξω θα στηθούν,
οι φίλοι θ' ανταμώσουν
κι' απ' της κλεισούρας τα κακά,
γρήγορα θα γλυτώσουν.

Μακάρι Μάη μου καλέ,
όλα καλά να πάνε
κι' οι άνθρωποι απ' τα δεινά,
να πάψουν να πονάνε.

Κι' εγώ, για ΄σένα Μάη μου,
γλυκά θα τραγουδήσω
και με στεφάνι λουλουδιών,
θα σε καλοστολίσω!!

1 -5 -2021
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (3-9/05)

Μαΐου 04, 2021 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (5-9/05)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 5 ως 9 Μαΐου 2021, τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ

05/05/2021

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ

06/05/2021

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

07/05/2021

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

08:00-15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

09/05/2021

Σαμονίβα - Τσαγκάρι - Φροσύνη - Αυλότοπος - Κουκλιοί - Γλυκή

08:00-15:00Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα