11/27/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Ορίζοντες Ηπείρου: "Οι Κόμβοι της Διαπλοκής: Έργα για την εξυπηρέτηση των φίλων της Περιφέρειας Ηπείρου"

Νοεμβρίου 27, 2019 0
Ορίζοντες Ηπείρου: "Οι Κόμβοι της Διαπλοκής: Έργα για την εξυπηρέτηση των φίλων της Περιφέρειας Ηπείρου" 

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο η Περιφερειακή Αρχή, συνεχίζοντας την πρακτική ετών με μεθοδεύσεις για έργα βιτρίνας και εξυπηρέτησης της τοπικής διαπλοκής εισηγήθηκε ένα τεχνικό πρόγραμμα έργων για την Περιφέρεια της Ηπείρου που στο σκέλος των λεγόμενων «Συγκοινωνιακών έργων», συνεχιζόμενων και νέων, περιλαμβάνει παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. Ευρώ. 
Το τεχνικό πρόγραμμα οι Ορίζοντες Ηπείρου το καταψήφισαν, τα σοβαρά όμως ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα ορισμένων από τα έργα αυτά παραμένουν. 
Από το σύνολο του προϋπολογισμού τα 2,1 εκατ. Ευρώ προγραμματίζεται να διατεθούν σε τρεις μόνο κόμβους, οι οποίοι βρίσκονται σε ελάχιστη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους. 
Σε ό,τι αφορά στον κόμβο της σύνδεσης της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας με την Εγνατία Οδό, ορθώς η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται έστω και με τεράστια καθυστέρηση, να διορθώσει τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της κατασκευής, τότε δηλαδή που ο σημερινός Περιφερειάρχης Ηπείρου ήταν Νομάρχης Ιωαννίνων… Ένα έργο που αν είχε σχεδιαστεί σωστά από την αρχή, θα είχαν σωθεί αρκετοί συμπολίτες μας. 
Σε ό,τι αφορά όμως τον προτεινόμενο διπλό κυκλικό κόμβο της ΕΟ Ιωαννίνων - Άρτας, στη διασταύρωση της Νεοκαισάρειας, υπάρχουν πολλές απορίες. 
Η ένταξη κόμβων στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου γίνεται με την επίκληση της οδικής ασφάλειας από πλευράς του Περιφερειάρχη. 
Προεκλογικά οι Ορίζοντες Ηπείρου ακούγοντας τις φήμες περί πλάγιας ένταξης των κόμβων για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων στο τεχνικό πρόγραμμα που θα ακολουθούσε έθεσαν εγκαίρως ερώτημα στην Τροχαία και έλαβαν την εξής απάντηση: 

«Ε.Ο Αθηνών με Νεοκαισάρεια Επτά Δ.Ο.Τ. Α Υλικών Ζημιών» 
Όπως διαπιστώνεται για το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Οδού, δεν προκύπτει ζήτημα οδικής ασφάλειας, καθώς σε διάστημα δύο ετών έχουν συμβεί στο σημείο μόνο επτά (7) ατυχήματα με υλικές ζημιές. 

Ως εκ τούτου, ρωτούμε ευθέως: θα διατεθεί μισό εκατομμύριο για την… «οδική ασφάλεια» ή για χάρη φίλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διευκολύνουμε τα μαγαζιά τους, όπως εκείνοι ζητούν; 

(Επισυνάπτουμε ολόκληρη απάντηση της Τροχαίας).

Από το γραφείο Τύπου 

Συνέχεια...

Στη Βουλή το θέμα των φοιτητών του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας από το ΚΚΕ

Νοεμβρίου 27, 2019 0
Στη Βουλή το θέμα των φοιτητών του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας από το ΚΚΕ

Προς το Προεδρείο της Βουλής 
ΑΝΑΦΟΡΑ 
Για την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το υπόμνημα του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (παράρτημα Ηγουμενίτσας) και ζητούν την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του. 

Αθήνα 26/11/2019 
Οι καταθέτοντες βουλευτές 
Οι βουλευτές Παπαναστάσης Νίκος και Καραθανασόπουλος Νίκος 

Τ.Ε.Ι Ηπείρου Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων 

Σπουδάζουμε στο Τ.Ε.Ι Ηπείρου τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων παράρτημα Ηγουμενίτσας, με τρεις εισαγωγικές κατευθύνσεις (Διοίκηση Επιχειρήσεων- Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων- Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών) 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τ.Ε.Ι Ηπείρου, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων έπειτα από μεταβατική διάταξη και αφού αποφοιτήσουν και οι τελευταίοι εισακτέοι φοιτητές (ακ. έτος εισαγ. 2018-2019) καταργείτε και στην θέση του ιδρύεται το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας υπό την αιγίδα του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. 
Σύμφωνα με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ του νόμου 4559 3 Αυγούστου του 2018, άρθρο 5, παράγραφος 1 ,οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων εντάσσονται νόμιμα και αυτοδικαίως στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, αλλά ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 2. Σύμφωνα τον ίδιο νόμο ,άρθρο 5 παράγραφος 2. Προβλέπει το εξής : Οι φοιτητές των προηγούμενων εδαφίων συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει καθώς το Πανεπιστήμιο αναγράφει το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας ως επικεφαλίδα και σε παρένθεση παραθέτει το πρώην Τ.Ε.Ι Ηπείρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στον τίτλο σπουδών (πτυχίο) αλλά και του site του τμήματος. 
Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, άρθρο 4, παράγραφος 2 , υποπερίπτωση (η) , Τα μέλη Δ.Ε.Π του Τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων εντάσσονται στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετά την αναγγελία της κα. Υπουργού, Νίκης Κεραμέως, το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, είναι ένα (1) από τα τριανταεφτά (37) τμήματα όπου αναστάλθηκε η λειτουργία του. Δηλαδή τα μόνιμα μέλη Δ.Ε.Π που στελέχωναν το Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων, θα στελέχωναν το νεοσύστατο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας και λόγω της αναγγελίας της κα. Υπουργού, ενέχει κινδύνους μετάθεσης του μόνιμου προσωπικού θέτοντας σε αμφίβολη κατάσταση την ομαλή λειτουργία του Τμήματος. 
Τέλος λόγω της εξόδου του τμήματος από το μηχανογραφικό και αποκλεισμού των εισακτέων, πλέον τα μαθήματα του πρώτου έτους (α’ και β’ εξάμηνο) δεν θα διδαχθούν ξανά πράγμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου και στα υπόλοιπα έτη. 

Αιτήματα φοιτητών και προτάσεις φοιτητών : 
1. Αφού το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει αντίστοιχο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοίκησης Τουριστικών, να δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής χωρίς κριτήρια και περιορισμούς για όποιον το επιθυμεί, αφού τελειώσει με επιτυχία το πρόγραμμα σπουδών του στο Τμήμα Τ.Ε.Ι. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε φοιτητής θα μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Πανεπιστημιακό τμήμα της χώρας, όπου θα συνεχίσει τις σπουδές του με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση του τεχνολογικού τίτλου που θα κατέχει σε πανεπιστημιακό, το οποίο αυτό δικαίωμα υφίσταται για όλους τους φοιτητές των πρώην Τ.Ε.Ι. 
2. Άμεση διαβεβαίωση από το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείου Παιδείας, γραπτός , πως εγγυούνται την ομαλή λειτουργεία του Τμήματος μέχρι την λήξη της φοίτησης όλων των εγγεγραμμένων φοιτητών του τμήματος. 
3. Αλλαγή του πτυχίου και αποκατάσταση του αρχικού τίτλου αποφοίτησης, όπως εισήχθησαν όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές έως το 2018, δηλαδή να αναγράφεται το Τ.Ε.Ι Ηπείρου Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων / Τουριστικών επιχειρήσεων. 
4. Επαναπρόταση των μαθημάτων όλων των ετών έως και τη λήξη της φοίτησης των εγγεγραμμένων φοιτητών. 

Εκ του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων παρτ/μα Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: «Να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με το Κτηματολόγιο των κατοίκων Κουκουλιών Δήμου Σουλίου»

Νοεμβρίου 27, 2019 0
Μάριος Κάτσης: «Να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με το Κτηματολόγιο των κατοίκων Κουκουλιών Δήμου Σουλίου» 

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, με την οποία ζητά να λυθεί από τα συναρμόδια υπουργεία το πρόβλημα που προέκυψε με την κτηματογράφηση χωραφιών των κατοίκων του χωριού Κουκουλίων του Δήμου Σουλίου. 
Οι κάτοικοι των Κουκουλιών ενημερώθηκαν ξαφνικά ότι τα χωράφια τους στην περιοχή Λιβάδι έπρεπε να δηλωθούν στο κτηματολόγιο του χωριού Ζωτικό του Νομού Ιωαννίνων, με το οποίο συνορεύουν οι Κουκουλιοί και μάλιστα αφότου είχε λήξει η προθεσμία για τις δηλώσεις. 
Σχετικά με την κατάθεση της Αναφοράς για τους Κουκουλιούς του Δήμου Σουλίου στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: 
«Τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να δώσουν άμεσα μια λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με το κτηματολόγιο των κατοίκων του χωριού Κουκουλίων του Δήμου Σουλίου στη Θεσπρωτία. Οι κάτοικοι, πολλοί μεγάλης ηλικίας, όπως και απόδημοι σε Ελλάδα και εξωτερικό, γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι τα χωράφια τους στο οροπέδιο στο Λιβάδι ανήκουν στα όρια του Νομού Θεσπρωτίας. Έχουν μάλιστα συμβόλαια στην κατοχή τους που το αποδεικνύουν, τα οποία έχουν μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Παραμυθιάς. 
Ωστόσο, πληροφορηθήκαν ξαφνικά και εκπρόθεσμα ότι έπρεπε να τα δηλώσουν στο κτηματολόγιο του Νομού Ιωαννίνων. Υπάρχουν τρόποι οι υπουργοί να δώσουν άμεση λύση στην ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων, ώστε να τους δοθεί δυνατότητα να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο. Προς τούτο, κατέθεσα το θέμα αναφορά στη Βουλή και περιμένω τις ενέργειες και τις απαντήσεις τους». 

Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: «Καλώ τον κ. Κάτση να συναντήσουμε μαζί τις Πρυτανικές Αρχές»

Νοεμβρίου 27, 2019 0
Β. Γιόγιακας: «Καλώ τον κ. Κάτση να συναντήσουμε μαζί τις Πρυτανικές Αρχές»

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ για την Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή με θέμα την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα: 
«Δε θα σχολιάσω όλες τις ανακρίβειες που επιμένει να λέει ο“ τοπικός πρώην κυβερνητικός βουλευτής”.
Λέει πως είναι ψέμα ότι το Τμήμα δε λειτουργεί επειδή δεν το θέλει το Πανεπιστήμιο και ο Πρύτανης.
Αν είναι ψέμα, τον καλώ να συναντήσουμε μαζί, άμεσα, τις Πρυτανικές Αρχές για να του πουν αν θέλουν το Τμήμα ή όχι.
Να του πουν γιατί η Σύγκλητος δεν έλαβε σχετική απόφαση τον περασμένο Ιούνιο.
Γιατί δεν προχώρησε στην προκήρυξη των άλλων τριών μελών ΔΕΠ που χρειάζεται το λιγότερο για να λειτουργήσει το νέο Τμήμα.
Να του πουν γιατί δεν τα έκαναν αυτά πριν το θέμα των νέων Τμημάτων πάει στην ΑΔΙΠ.
Φοβάμαι όμως ότι ο κύριος συνάδελφος δε θέλει να πάμε στην Πρυτανεία, γιατί γνωρίζει ότι αυτό που νομοθέτησε ο πρώην Υπουργός του ήταν από την αρχή στον αέρα!»


Συνέχεια...

Σειρά συναντήσεων διοίκησης ΟΛΗΓ

Νοεμβρίου 27, 2019 0
Σειρά συναντήσεων διοίκησης ΟΛΗΓ

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 η Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κα. Ρεγγίνα Δηλαβέρη και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αθανάσιος Πορφύρης, υποδέχθηκαν στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος τον πρώην Βουλευτή Ν. Θεσπρωτίας κ. Ηλία Βεζδρεβάνη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν το Λιμένα, καθώς και τους στόχους που θέτει η νέα διοίκηση με σκοπό την αναβάθμισή του ως ένα Ευρωπαϊκό μεταφορικό κόμβο. 
Ο κ. Βεζδρεβάνης επεσήμανε ότι στα ζητήματα που αφορούν το Λιμένα και την πόλη της Ηγουμενίτσας θα είναι αρωγός με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία του, αλλά κυρίως τη θέληση να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις τον τόπο. 

Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος τόνισε ότι αποτελεί τιμή η επίσκεψη του κ. Βεζδρεβάνη, ενός ανθρώπου με τεράστια πείρα και γνώση και κυρίως με διάθεσή για υποστήριξη σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο. 

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με το Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Λαδοχωρίου κ. Βασίλειο Χρυσικόπουλο, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Λιμένα και την όμορη τοπική κοινότητα. 

Ο κ. Χρυσικόπουλος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή του Λαδοχωρίου. Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος διαβεβαίωσε τον κ. Χρυσικόπουλο, ότι θα ληφθούν μια σειρά από μέτρα και θα πραγματοποιηθούν δράσεις ανταποδοτικά με τη λειτουργία του Λιμένα στην περιοχή. Τονίστηκε επίσης, ότι η ανταλλαγή απόψεων και ο γόνιμος διάλογος θα συνεχιστεί.
Συνέχεια...