01/27/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Στον ΟΓΑ υπό προϋποθέσεις τα καφενεία σε χωριά κάτω των 300 κατοίκων

Ιανουαρίου 27, 2023 0
Στον ΟΓΑ υπό προϋποθέσεις τα καφενεία σε χωριά κάτω των 300 κατοίκων

Να τύχουν ειδικής μεταχείρισης στην ασφαλιστική κάλυψη οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των καφενείων και των μικρών παντοπωλείων στα χωριά κάτω των 300 κατοίκων, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν εν λειτουργία είχε ζητήσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με έγγραφο που είχε αποστείλει στις 31 Οκτωβρίου 2022 στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με έγγραφο που είχε αποστείλει στις 31 Οκτωβρίου 2022.

Στο αίτημα του Περιφερειάρχη το Υπουργείο απάντησε με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο, στην οποία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κων. Σιαράβας, σημειώνονται επιγραμματικά τα εξής:

Σε οικισμούς και χωριά κάτω των 300 μονίμων κατοίκων, όπως αυτό προκύπτουν από την τελευταία απογραφή του 2021, η ασφάλιση των ιδιοκτητών των καφενείων είναι υποχρεωτική και υπάγεται στον πρώην ΟΓΑ, με την προϋπόθεση ο μέσος όρος καθαρών εισοδημάτων των τριών πρώτων ετών λειτουργίας της επιχείρησης να μην είναι μεγαλύτερος του 400πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 12.740 ευρώ σε ετήσια βάση από μη μισθωτή εργασία.

Εάν υπάρχει υπέρβαση του ανωτέρω ποσού, η ασφάλιση αυτοδίκαια υπάγεται στον πρώην ΟΑΕΕ σήμερα ΕΦΚΑ – ΟΑΕΕ.

Εάν ο ιδιοκτήτης του καφενείου τυγχάνει να έχει αγροτική δραστηριότητα, η ασφάλιση είναι ισχυρή στον ΟΓΑ και δεν έχει καμιά επιπλέον επιβάρυνση, αρκεί η δραστηριότητα με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη καφενείου ή καφεπαντοπωλείου να ασκείται εντός του οικισμού. Αυτό ισχύει και για χωριά ή οικισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου με μόνιμους κατοίκους κάτω των 2.000.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ρεμπέτικη βραδυά απόψε στο Family tavern

Οχτώ χρόνια χωρίς την Κατερίνα Γκίκα...!

Ιανουαρίου 27, 2023 0
Οχτώ χρόνια χωρίς την Κατερίνα Γκίκα...!

Πέρασαν, πότε κιόλας (!), οκτώ ολόκληρα χρόνια από τότε, που χάθηκε σε νεαρή ηλικία η Θεσπρωτή δημοσιογράφος Κατερίνα Γκίκα, της οποίας τα φτερά της καρδιάς ήταν πάντα ανοιχτά.

Λείπει η Κατερίνα. Λείπει στους γονείς της, λείπει στις αδελφές της, λείπει στους συγγενείς της, λείπει σ' όσους τη γνώρισαν και την αναστράφηκαν, λείπει και σε μας, που είχαμε συνεργαστεί μαζί της και μας συνέδεε φιλία.

Έσβησε πολύ πρόωρα η ζωή μιας γυναίκας διψασμένης για ζωή, πριν προλάβει, οραματίστρια, όπως ήταν, να κάνει ακόμη σημαντικότερα, από τα σημαντικά, που είχε κάνει.

Και μας μένει αξέχαστο εκείνο το αυθόρμητο χαμόγελό της, που άντεξε ακόμη και στις ώρες του μακρού πόνου της ασθένειάς της, έναν πόνο, που τον μετέτρεψε σε δημιουργία, σε υπέρβαση, σε ανάταση.

Σκόρπιζε προς όλους τα γλυκά τιτιβίσματα τη ψυχής της, ακόμη και όταν...ξεσπούσε. Μας άφησε πίσω της την αλήθεια της, όπως την βίωσε.

Δακρύζουμε εσωτερικά ενθυμούμενοι το χαμό της, αν και η ίδια δεν θα ήθελε να την κλαίμε μίζερα, αλλά απλά να μην την λησμονούμε.

Δεν σε ξεχνάμε, Κατερίνα. Το νερό της θύμησης σε βγάζει στον αφρό, σε ξαναγυρίζει ανάμεσά μας, φωτεινή και καθάρια, όπως ήσουν.

Κατερίνα, πολύ μας είχε συγκινήσει, αυτό, που είχες γράψει για τα παιδικά σου βιώματα στο χωριό σου, την Κεστρίνη. Σου το είχαμε πει νομίζουμε, γιατί έδειχνε με τι ωραίες και αγνές και αθώες εικόνες ήταν γεμάτο το μέσα σου. Λιτά λόγια, αλλά τόσο νοσταλγικά και τόσο ζεστά:

"Γεννήθηκα κοντά στη λίμνη με τα νούφαρα. Στη Θεσπρωτία. Κεστρίνη το λένε το χωριό μου κι έχει χωράφια, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και τον Καλαμά να τα ποτίζει. Το πρώτο μου παιχνίδι ήταν να κρύβομαι μέσα στον κουβά από τα ροδάκινα. Η πρώτη μου δουλειά ήταν να βάζω τα φρούτα ανάλογα με το μέγεθος στις θήκες συσκευασίας. Θυμάμαι πως ανυπομονούσα να μεγαλώσω γρήγορα για να μπορώ να φτάνω και να κόβω μόνη μου τα ροδάκινα. Στην τελευταία τάξη του δημοτικού πήρα το πρώτο μου μεροκάματο, ήταν 100 δραχμές. Η πρώτη μου βόλτα ήταν για να μαζέψω μάραθο, ζουμπούλια και αγριόχορτα. Στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου οδηγούσα ήδη τρακτέρ.

Η πιο σκληρή δουλειά που έκανα ήταν το σκάλισμα στα καρπούζια. Η πιο διασκεδαστική όταν μαζεύαμε πεπόνια, έμοιαζε με πρωτάθλημα βόλεϊ. Τη μεγαλύτερη απογοήτευση την πήρα όταν μια ολόκληρη σοδειά με φασόλια, που είχαμε φυτέψει με τις αδερφές και ξαδέρφες μου, καταστράφηκε".

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ
Συνέχεια...

Σήμα διεθνή διαιτητή FIFA στις Θεσπρωτές Ειρήνη Πίγγιου και Ελένη Αντωνίου

Ιανουαρίου 27, 2023 0
Σήμα διεθνή διαιτητή FIFA στις Θεσπρωτές Ειρήνη Πίγγιου και Ελένη Αντωνίου

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΠΟ, παρουσία του προέδρου της, Παναγιώτη Μπαλτάκου, του εκτελεστικού διευθυντή Ιάκωβου Φιλιππούση, του προέδρου της ΚΕΔ Στιβ Μπένετ και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας απονεμήθηκαν τα σήματα FIFA στις/στους διεθνείς αξιωματούχους διαιτησίας για το 2023.

Στις σχετικές λιτά και φέτος βρίσκεται η Θεσπρωτή Ελένη Αντωνίου στην κατηγορία Α’, ένα σήμα που λαμβάνει απο το 2014, ενώ νέα είσοδο στις λίστες έκανε η επίσης Θεσπρωτή Πιγγιού Ειρήνη στην κατηγορία Β’.

Συνέχεια...

Άνω- κάτω στη Θεσπρωτία για την παραχώρηση της Εστίας και στην… άκρη το Πανεπιστήμιο!

Ιανουαρίου 27, 2023 0
Άνω- κάτω στη Θεσπρωτία για την παραχώρηση της Εστίας και στην… άκρη το Πανεπιστήμιο!

Άνω κάτω έχει γίνει η Θεσπρωτία και το τοπικό ΠΑΣΟΚ με το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην Ηγουμενίτσα. Ο κυβερνητικός βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας παρουσίασε ως ...μέγα προεκλογικό επίτευγμα μια τυπική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών. με την οποία έγινε αποδεκτή η δωρεά του οικοπέδου της πρώην Εστίας του ΤΕΙ,  από το Δήμο Ηγουμενίτσας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Απαντώντας ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, μίλησε για «παλαιοκομματική κοροϊδία της κυβέρνησης και του κ. Γιόγιακα που το μοναδικό έργο ολόκληρη την τετραετία στη Θεσπρωτία, εμπνεύσεως δικής τους, είναι η παραχώρηση ενός οικοπέδου και ενός ημιτελούς κτηρίου από ένα Δήμο σε ένα Υπουργείο».

Στο παιχνίδι μπήκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Γόγολος, ο οποίος σε διαφορετική γραμμή από το δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του και κατά δήλωσή του υποψήφιο Δήμαρχο Παναγιώτη Νταή, προχώρησε σε σφοδρή επίθεση κατά του Βασίλη Γιόγιακα χαρακτηρίζοντάς τον «ως βουλευτή των πανηγυριών και Αη – Βασίλη της περιοχής που δεν τον πιστεύουν πλέον ούτε τα μικρά παιδιά».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Αστυνομικών Θεσπρωτίας, Βασίλης Νάκος, προφανώς για τους δικούς του λόγους, ευχαρίστησε τον κυβερνητικό βουλευτή και το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο γιατί με τη συμβολή τους το μεγάλο όνειρο της μεταστέγασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης γίνεται πραγματικότητα...

Η πραγματικότητα όμως είναι, ότι το οικόπεδο και το ημιτελές κτήριο, το οποίο έχει προβλήματα στατικής επάρκειας, βρίσκονται σε εντελώς ακατάλληλη θέση για Αστυνομικό Μέγαρο και η μεταστέγαση είναι απίθανη έως αδύνατη...

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο τηρεί σιγή ιχθύος, έχει πληρώσει υπέρογκο πρόστιμο γιατί δεν ολοκληρώθηκε η Εστία, το έργο απεντάχθηκε και αν η νέα Πρυτανική Αρχή δεν διεκδικήσει το ποσό του προστίμου κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος...

Επιπλέον, αυτά τα έργα δεν χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους και μπορούν να κατασκευαστούν μόνο με ΣΔΙΤ, αλλά οι πέντε νέες με ΣΔΙΤ Αστυνομικές Διευθύνσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί και σ’ αυτές δεν περιλαμβάνεται έργο της Θεσπρωτίας...

Οι γαλάζιοι, βουλευτής Θεσπρωτίας και δήμαρχος Ηγουμενίτσας έχουν παρασύρει τους αστυνομικούς της Θεσπρωτίας για ψηφοθηρικούς λόγους σε λάθος δρόμο, η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια και το τοπικό ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται για ακόμη μια φορά με δύο διαφορετικές απόψεις…!

Συνέχεια...

Η τοποθέτηση του Γιάννη Γογολου στην ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπερψηφίστηκε με ...ισοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηγουμενίτσας... (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιανουαρίου 27, 2023 0
Υπερψηφίστηκε με ...ισοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηγουμενίτσας... (+ΒΙΝΤΕΟ)

Με σκορ 13-13 εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε ειδική συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης 25/1/2023.

Όπως είχαμε προβλέψει -με ακρίβεια μάλιστα- (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) η παράταξη του κ. Λώλου, έχασε δύο ψήφους από τον κ. Δημάκο και την κα. Τσώτου, ωστόσο κατόρθωσε να σώσει τα προσχήματα, εξαιτίας, αφενός στη θετική ψήφο του δ.σ. της αντιπολίτευσης Σ. Βαλάκου (ο οποίος προσήλθε μόνο γι' αυτό το θέμα στη συνεδρίαση), αλλά και την απουσία (λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων) του κ. Βασιλειάδη..!

Έτσι, ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηγ/τσας εγκρίθηκε έστω και με αυτή την εξέλιξη.

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος για το Δήμαρχο Ηγ/τσας, Γ. Λώλο, μόλις ξεκίνησε, δεδομένου ότι πλέον δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μπορεί να περνάει τις αποφάσεις που επιθυμεί...!

(Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού)

Συνέχεια...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών - Δείτε τα θέματα

Ιανουαρίου 27, 2023 0
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών - Δείτε τα θέματα

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, και ώρα 18:00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

1) Έγκριση 1ης υποχρεωτικής αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Φιλιατών οικ. έτους 2023.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

2) Έγκριση υποχρεωτικής αναμόρφωσης Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) Δήμου Φιλιατών οικ. έτους 2023.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

3) Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Εσόδων – Δαπανών έτους 2022 για Δ΄τρίμηνο.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

4) Καθορισμός ανώτατου χρηματικού ορίου κλήσεων κινητής τηλεφωνίας για τους δικαιούχους του Δήμου Φιλιατών για το έτος 2023.
-Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

5) Ορισμός των δικαιούχων αποζημίωσης μελών του Δημοτικού Συμβουλίου . Προσδιορισμός ύψους της καταβαλλόμενης αποζημίωσης και καθορισμός του τρόπου καταβολής τους για το έτος 2023.
-Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

6) Επιτροπή παραλαβής έργων αξίας μικρότερης από 5.869,41ευρώ για το έτος 2023. 
- Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

7) Συγκρότηση Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων έτους 2023.
-Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

8) Επιτροπή Ελέγχου κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2023.
-Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

9) Ορισμός εκπροσώπου για τη συγκρότηση Επιτροπής ανέλκυσης ναυαγίων .
-Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

10) Ορισμός εκπροσώπου για τη συγκρότηση Επιτροπής για θαλάσσια μέσα αναψυχής.
- Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

11) Έγκριση πρωτοκόλλου διαγραφής μη νόμιμων δαπανών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

12) Κατανομή χρηματοδότησης στις σχολικές Επιτροπές για λειτουργικές δαπάνες Σχολικών Μονάδων έτους 2022 Δ΄κατανομή.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Ευθυμία (Έφη) Ντάφλου

13) Χορήγηση 2ης παράτασης προθεσμίας του έργου «Εργα αποκατΑστασης υποδομων απΟ θεομηνΙες στο ΔΗμο ΦιλιατΩν Περ. ΗπεΙρου»
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σεμινάριο για γονείς από την ΑΡΙΑΔΝΗ και τον ΟΚΑΝΑ

Ιανουαρίου 27, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Σεμινάριο για γονείς από την ΑΡΙΑΔΝΗ και τον ΟΚΑΝΑ

Το Κ.Π Αριάδνη θα πραγματοποιήσει σεμινάριο 5 συναντήσεων για γονείς. Στόχος είναι να ενδυναμωθούν και να στηριχτούν στον ρόλο τους ως γονείς. Η θεματολογία θα αφορά την επικοινωνία, τα όρια, την εικόνα εαυτού και τις πηγές δύναμης.

Συντονίζει η ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π Κων/να Ζιάγκου (Dipl.Psych, M.Sc).

Έναρξη σεμιναρίου 6 Φεβρουαρίου2023 και ώρα 17.00 – 18.30 στους χώρους του Κ.Π (Κυρά Βασιλικής 10). 

Οι υπόλοιπες ημερομηνίες είναι: 13/2, 20/2, 6/3, 13/3). 
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 26650-25140 έως 1/02/2023. 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα