02/19/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Εντάξεις τριών (3) έργων του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» Ύψους 3,5 εκ. ευρώ

Φεβρουαρίου 19, 2019 0

Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 πέντε πράξεων –συνολικού προϋπολογισμού 7.843.109 ευρώ– για παρεμβάσεις κατασκευής, ανάπλασης και αναβάθμισης πεζοδρόμων,  πλατειών και άλλων κοινόχρηστων χώρων του αστικού ιστού σε Άρτα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα αποφάσισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Οι πράξεις εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξης» του Ε.Π. Ήπειρος  2014-2020.
Τα τρία από τα πέντε έργα που εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο εν λόγω πρόγραμμα αφορούνε έργα του Δήμου Ηγουμενίτσας, συνολικού προϋπολογισμού 3.483.635 ευρώ και  είναι τα εξής:
Ø  «Διαμόρφωση πλέγματος πεζοδρομίων – ποδηλατοδρόμων και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 2.360.435 ευρώ. Φορείς διαχείρισης είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας και η ΕΦΑ Θεσπρωτίας.
Ø   «Ανάπλαση αστικού δασυλλίου και ανάδειξη Ενετικού Κάστρου» στην Ηγουμενίτσα, προϋπολογισμού 714.000 ευρώ. Φορείς διαχείρισης είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας και η ΕΦΑ Θεσπρωτίας.
Ø  «Κατασκευή πλατείας στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης» στην Ηγουμενίτσα, προϋπολογισμού 409.200 ευρώ. Φορέας διαχείρισης είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος με αφορμή την ένταξη των παραπάνω έργων δήλωσε: «Η ένταξη αυτών των τριών (3) έργων, αποδεικνύει περίτρανα, ακόμη μία φορά, την άριστη προετοιμασία του Δήμου μας, ώστε να μην χαθεί καμία δυνατότητα χρηματοδότησης. Αποτελούν έργα μεγίστης σημασίας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και έργα υλοποίησης των προκαθορισμένων στόχων του ΣΒΑΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα πέντε (5) έργα που εντάχθηκαν συνολικά, τα τρία (3) ανήκουν στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
Ικανοποιείται λοιπόν ένα χρόνιο αίτημα για κατασκευή γέφυρας και δρόμου που συνδέει το Κλειστό Γυμναστήριο Ηγουμενίτσας και το 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας με το δρόμο έμπροσθεν του πρώην ΙΚΑ, ενώ θα υπάρξει ανάπλαση της εν λόγω οδού καθώς και της κεντρικής οδού Λαδοχωρίου με κατασκευή ποδηλατοδρόμων, που θα αποτελούν ουσιαστικά τη συνέχεια της οδού 49 Μαρτύρων. Επιπλέον με τα άλλα δύο έργα ικανοποιούνται διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων για την ανάδειξη του Αστικού Αλσυλλίου και του Κάστρου της Ηγουμενίτσας, καθώς και της κατασκευής πλατείας στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης. Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στη σύνταξη και υποβολή των προτάσεων».


Συνέχεια...

Επεκτείνεται ο ποδηλατόδρομος μέχρι το Δρέπανο

Φεβρουαρίου 19, 2019 0

Δημοπρατείται η επέκταση του ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου από το ύψος που τελειώνει ο ήδη υπάρχων μέχρι και το camping στο Δρέπανο, μήκους 1.340 μέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 1.130.000,00€. Πρόκειται για ένα έργο, που εμπεριέχεται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου Ηγουμενίτσας, ενώ η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο εντάχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και της Περιφέρειας Ηπείρου και από ιδίους πόρους του Δήμου Ηγουμενίτσας. Τη μελέτη συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου.
Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί ένα έτος μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου που θα προκύψει μετά από διαγωνισμό που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16/1/2019.
Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, με αφορμή τη δημοπράτηση του έργου, αναφέρει:
«Ως Δημοτική Αρχή, επενδύουμε σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με το εν λόγω έργο να αποτελεί τμήμα, του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την προώθηση της κίνησης με ποδήλατο, ενώ προωθούμε και άλλα έργα προς την κατεύθυνση αυτή ακολουθώντας τους στόχους του ΣΒΑΚ και συγκεκριμένα:
1.      Σύνδεση του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου με αυτόν της οδού 49 Μαρτύρων, με μελέτη έτοιμη προς υποβολή στη νέα πρόσκληση του ΕΣΠΑ, η οποία αναμένεται να ανοίξει τους πρώτους μήνες του 2019.
2.      Επέκταση του ποδηλατοδρόμου από το camping στο Δρέπανο προς το Μακρυγιάλι, με τη μελέτη να συντάσσεται ήδη, προκειμένου τους πρώτους μήνες του 2019 να ενταχθεί με το ποσό των 400.000,00€ στο πρόγραμμα CLLD/Leader Αλιείας.
3.      Μελετάται επίσης η δημιουργία ενός διευρυμένου πλέγματος ποδηλατοδρόμων σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Ηγουμενίτσας.
Με αφορμή τη δημοπράτηση του εν λόγω έργου ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Πρόκειται για ένα έργο που συνιστά αναμφισβήτητα ένα ποιοτικό άλμα για τον Δήμο μας, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, πιστός στις αρχές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη χρήση του ποδηλάτου μέσα από συστηματική δουλειά, σχέδιο και πρόγραμμα.
Οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης αποτελούν για τη Δημοτική μας Αρχή βασική προτεραιότητα και το έχουμε αποδείξει. Μια προτεραιότητα που εδράζεται στην ενσωμάτωση του ποδηλάτου στην καθημερινότητα των δημοτών, εμπεδώνοντας έναν άλλο τρόπο ζωής, αυτόν που προσιδιάζει στην ποιότητα ζωής και στην αειφόρο ανάπτυξη».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
Αποτελεί μια πολύ ευχάριστη είδηση η επέκταση του ποδηλατοδρόμου, ωστόσο αναμένουμε από το δήμο μιαν απάντηση σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, δεδομένου ότι όλη η αναφερόμενη έκταση έχει περάσει στην ιδιοκτησία του ΟΛΗΓ ως τμήμα της χερσαίας ζώνης. Όταν μάλιστα είχε ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, το επιχείρημα τόσο του Δημάρχου, όσο και του Προέδρου του ΟΛΗΓ, ήταν ότι ο ΟΛΗΓ είχε την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει έργα της χερσαίας ζώνης. Και τώρα που ήρθε η ώρα, τα έργα γίνονται με τα λίγα χρήματα που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, ενώ το αποθεματικό του ΟΛΗΓ πάει στους δανειστές. Δεν ξέρουμε βέβαια αν προκύψει και κάποιο νομικό κώλυμα στην όλη διαδικασία. Κατά τα άλλα ας συνεχίσουνε τις πολιτικές ορθοπεταλιές οι άρχοντες του τόπου, λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές…!

Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ"
Αρ. φύλλου 1508/24.12.2018Συνέχεια...