11/15/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Λαϊκή βραδιά το Σάββατο στο Presto

Το Σάββατο στο Del Mar

Συναυλία με "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" το Σάββατο από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Νοεμβρίου 15, 2019 0
Συναυλία με "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" το Σάββατο από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας
Από την ταινία - ντοκιμαντέρ ωδή στη Λευτεριά
του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Θα παρουσιαστούν τραγούδια των:
ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-
ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ
Που έχουν ερμηνεύσει οι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ-ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ-ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ-ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ-
ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ-ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ-
ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ-ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΑΡΓΑΝΟΥΡΑΚΗΣ

Σάββατο 16/11/2019 και ώρα 8:30΄μ.μ. στην ΠΡΩΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ (Ε.Ι.Ν.)

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Χρυσηίδα & Αγγελική Γεωργίου
ΜΟΥΣΙΚΗ: Σταύρος Ντούσκας (κιθάρα)
Αλέξης Χρήστου (μπουζούκι)
Συνέχεια...

Eγκαινιάστηκε Εκκλησιαστικό Μουσείο στην ενορία Κεστρίνης -Από το δραστήριο πατήρ Ηλία Μάκο (ΦΩΤΟ)

Νοεμβρίου 15, 2019 0
Eγκαινιάστηκε Εκκλησιαστικό Μουσείο στην ενορία Κεστρίνης -Από το δραστήριο πατήρ Ηλία Μάκο
Με σκοπό κειμήλια (εικόνες, βιβλία, έγγραφα, άμφια), που ήταν λησμονημένα σε σιωπηλές και αραχνιασμένες γωνιές, να είναι διαθέσιμα σε επισκέπτες και να τους φέρνουν σε επαφή με την Ορθόδοξη παράδοση του τόπου, εγκαινιάστηκε στο αρχικό του στάδιο Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο-Μουσείο στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας. 

Τα εγκαίνια έγιναν από το δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά, ο οποίος τόνισε ότι είναι μια καλή αρχή, που με τη βοήθεια όλων μπορεί και πρέπει να φθάσει στο τελικό της στάδιο. 
Είναι το πρώτο στη Θεσπρωτία ενοριακό Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο-Μουσείο, που, όπως τόνισε ο εφημέριος π. Ηλίας Μάκος, στοιχειοθετεί μια πάλη ενάντια στο χρόνο και τη φθορά, θα λειτουργεί ως κιβωτός προγονικών θησαυρών για τις επερχόμενες γενιές. Θα ανασύρει μνήμες, θα θα ξαναζωντανεύει ανθρώπους, θα φωτίζει εποχές. Και πρόσθεσε: "Έτσι μένουν αχνάρια στο πέρασμα, ρίζες στο κύλισμα του χρόνου".
(ΦΩΤΟ: ΕΛΕΝΗ ΤΣΩΝΗ)
Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: Έργο ΣΥΡΙΖΑ ο νέος αξονικός τομογράφος που εγκαθίσταται στο νοσοκομείο Φιλιατών

Νοεμβρίου 15, 2019 0
Μάριος Κάτσης: Έργο ΣΥΡΙΖΑ ο νέος αξονικός τομογράφος που εγκαθίσταται στο νοσοκομείο Φιλιατών 

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, δήλωσε σχετικά με την εγκατάσταση του νέου αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Φιλιατών: 
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς εγκαθίσταται τις επόμενες μέρες ο νέος αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Για να φτάσουμε σε αυτό το εξαιρετικό γεγονός δώσαμε μεγάλο αγώνα, ο οποίος ξεκίνησε ήδη από το Δεκέμβριο του 2018, με την τότε απόφαση του πρώην Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, να χρηματοδοτήσει με 300.000€ την προμήθεια του νέου αξονικού τομογράφου. (https://tinyurl.com/wrtd2ye
Στη συνέχεια, από την άνοιξη του 2019 προχώρησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για το διαγωνισμό, και σήμερα βλέπουμε το τέλος αυτής της διαδρομής με την εγκατάσταση του νέου υπερσύγχρονου αξονικού. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα την εγκατάσταση και του νέου μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο, που είχε χρηματοδοτήσει και δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο δικός μας σχεδιασμός για την ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας στη Θεσπρωτία είχε και συνεχίζει να έχει έμπρακτα αποτελέσματα. Ελπίζουμε οι νέες δομές που ανοίξαμε και τα νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα που φέραμε, να αξιοποιηθούν αναλόγως από την κυβέρνηση, και να μην απαξιωθούν σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας».
Συνέχεια...

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η! Κρούσματα απόπειρας εξαπάτησης πολιτών στην Ηγουμενίτσα

Νοεμβρίου 15, 2019 0
Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η! Κρούσματα απόπειρας εξαπάτησης πολιτών στην Ηγουμενίτσα

Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ηλικιωμένους ζητώντας τους χρηματικά ποσά, παριστάνοντας, είτε τους ιατρούς προκειμένου δήθεν να χειρουργήσουν άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα που υπέστησαν κάποιο ατύχημα, είτε τους δημόσιους λειτουργούς (αστυνομικούς, εισαγγελείς) ώστε να μην προβούν στη σύλληψη ή δίωξη συγγενικών τους προσώπων, τα οποία δήθεν έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα.
Παρακαλούμε ενημερώστε τους συγγενείς και τους φίλους σας, κυρίως τους ηλικιωμένους, για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι.
Συνέχεια...

Νέος αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών - Αναστέλλεται η λειτουργία μέχρι 9 Δεκεμβρίου

Νοεμβρίου 15, 2019 0
Νέος αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών - Αναστέλλεται η λειτουργία μέχρι 9 Δεκεμβρίου

Αναστέλλεται από 14-11-2019 μέχρι και 9-12-2019 η λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου του Νοσοκομείου, λόγω της εγκατάστασης νέου υπερσύγχρονου Τομογράφου 16 τομών. 
Με την εγκατάσταση του νέου θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη από το Νόμο αδειοδότηση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ταυτόχρονα θα γίνει εκπαίδευση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου. 
Ο υφιστάμενος Αξονικός Τομογράφος θα μεταφερθεί στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου στην Ηγουμενίτσα και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία. 
Ο νέος αξονικός τομογράφος 16 τομών έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης των εξετάσεων σε ολόκληρο το σώμα, με πολύ σύντομο χρόνο εξέτασης και με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα ανασύνθεσης εικόνων σε όλα τα επίπεδα καθώς και τη δυνατότητα τρισδιάστατων απεικονίσεων. 
Ελαχιστοποιεί το χρόνο εξέτασης και αναβαθμίζει το επίπεδο της απεικονιστικής διάγνωσης Επιπροσθέτως, μειώνει τη δόση ακτινοβολίας, που λαμβάνει ο εξεταζόμενος, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα της απεικόνισης. 
Παρακαλούνται οι ασθενείς να επικοινωνήσουν με το Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων για τον προγραμματισμό των ραντεβού τους. 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 
ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ
Συνέχεια...

Παρουσίαση της πράξης: "Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων για τις πλημμύρες" σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Νοεμβρίου 15, 2019 0
Παρουσίαση της πράξης: "Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων για τις πλημμύρες" σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργανώνει εκδήλωση δημόσιας παρουσίασης της Πράξης «Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών, μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας» η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, 11:00 πμ στο Πνευματικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Θα προηγηθεί περιήγηση στα σημεία εγκατάστασης των σταθμών μέτρησης στη περιοχή της Ηγουμενίτσας η οποία θα ξεκινήσει στις 10:00 πμ μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη περιήγηση να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στο τηλ. 2681050279 καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Συνέχεια...

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Νοεμβρίου 15, 2019 0
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Ε.Λ.Μ.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Ηγουμενίτσα 14/11/2019 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας εκφράζει την αντίθεση του στην αναστολή λειτουργίας του νέου Πανεπιστημιακού τμήματος ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ της Ηγουμενίτσας. 
Βρισκόμαστε σε μια περιοχή παραμεθόρια η οποία έχει ανάγκη περαιτέρω πνευματικής και πολιτιστικής αναβάθμισης. Το κλείσιμο τμημάτων του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ στο παρελθόν, υπήρξε πλήγμα σ’ αυτή την αναβάθμιση. Η τωρινή απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτείνει το πρόβλημα σε αυτήν την κατεύθυνση και αφαιρεί από την περιοχή μας τις δυνατότητες που προσφέρει η ύπαρξη και δράση της Πανεπιστημιακής κοινότητας. 
Απαιτούμε όχι μόνο τη λειτουργία του τμήματος αλλά και τη δημιουργία όλων εκείνων των δομών (σίτιση -στέγαση) και των απαιτούμενων θέσεων ΔΕΠ που θα προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση και ποιοτικές σπουδές στους μελλοντικούς φοιτητές. 
Επίσης θεωρούμε αναγκαία την απρόσκοπτη λειτουργία του υπάρχοντος τμήματος <<ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ>> ώστε οι φοιτητές του τμήματος να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ            ΚΙΤΣΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 


Συνέχεια...

Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...!

Νοεμβρίου 15, 2019 0
Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...!
(Όταν οι δωρεές πιάνουν τόπο. Κυριολεκτικά όμως...)

Πριν λίγες εβδομάδες βούηξε ο τόπος μετά την ενέργεια του Δήμου Φιλιατών να πετάξει σε παράνομη χωματερή, εκατοντάδες βιβλία, τα οποία βρισκότανε επί 12 ολόκληρα χρόνια πεταμένα σε μιαν αποθήκη.
Για το θέμα έγινε μεγάλο σούσουρο, δημοσιεύματα, αναρτήσεις στο facebook και το ακριτικό μας Φιλιάτι ήρθε στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά με άσχημο τρόπο.
Ακολούθησε στα τέλη Σεπτεμβρίου έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα και μετά τις έντονες αντιδράσεις, ελήφθη η παρακάτω απόφαση, ΟΜΟΦΩΝΑ μάλιστα, μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λαέρτη Ρέγκα.

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών
"Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, εκφράζει τη λύπη του και καταδικάζει απερίφραστα, το ατυχές περιστατικό της απόρριψης λογοτεχνικών βιβλίων που βρισκόταν σε αποθήκη εγκαταλειμμένου κτιρίου και όχι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Η δημοτική αρχή, ζητά συγγνώμη, από τους δωρητές, για την άστοχη ενέργεια της απόρριψης των βιβλίων σε προσωρινό χώρο Εναπόθεσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου. Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, την επίσπευση των ενεργειών για την Ηλεκτρονική Καταγραφή των βιβλίων και τη σύνδεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογηθούν άμεσα οι ενέργειες πρόσληψης του αναγκαίου, για τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προσωπικού. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για κάθε παραπέρα ενέργεια".
                                                .........................................................
Μετά την κατακραυγή γι' αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, κι αφού ελήφθη μιαν απόφαση που έδινε κάποια ελπίδα, ότι η δημοτική αρχή θα συνετισθεί και θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης -αφού πρόκειται για ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ. η οποία δεσμεύει το Δήμαρχο- άρχισαν αρκετοί συμπατριώτες να θέλουν να στηρίξουν το εγχείρημα και να αρχίσουνε οι αποστολές βιβλίων προς το Δήμο για να τοποθετηθούν στη Δημοτική βιβλιοθήκη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αποστολή της εγκυκλοπαίδειας National Geographic από Φιλιαταίους της Αθήνας. Την είδηση αντλήσαμε στις 2 Νοεμβρίου από συμπατριώτισσα, η οποία έκανε την παρακάτω δημοσίευση"
                                                      .................................................

"60 δερματοδεμένοι τόμοι με τεύχη του καταπληκτικού περιοδικού National Geographic, ταξιδεύουν σήμερα για τη βιβλιοθήκη του Δήμου Φιλιατών, με την ελπίδα σύντομα από τα ράφια της να ταξιδέψουν τους συμπολίτες μας μέσα από τις σελίδες του!! Ευχαριστούμε την οικογένεια Ναρδή για την προσφορά της προς τη βιβλιοθήκη μας και το Λάζαρο Λέντζαρη για τη μεταφορά!! Ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες προσφορές και να γεμίσει βιβλία η βιβλιοθήκη του Δήμου μας"!!
                                              ...........................................................

Φαίνεται όμως πως η δημοτική αρχή Φιλιατών δεν έβαλε μυαλό από την προηγούμενη περίπτωση -την οποία τη χαρακτήρισαν μεμονωμένη και ατυχή- και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με αδιαφορία -αν όχι εχθρότητα- το βιβλίο και την όποια προοπτική λειτουργίας της βιβλιοθήκης.
Πριν λίγες ημέρες, βρεθήκαμε στο Δημαρχείο Φιλιατών για την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την επικείμενη έλευση μεταναστών. Αυτό που αντικρίσαμε δε θέλαμε να το πιστέψουμε...!
(Έτοιμα για "ηλεκτρονική καταγραφή"...)


Η εγκυκλοπαίδεια που είχε φτάσει πριν δέκα μέρες ως δωρεά, αντί να βρίσκεται στη δημοτική βιβλιοθήκη, βρισκότανε πεταμένη στο ισόγειο του Δημαρχείου, εκτεθειμένη, ακριβώς δίπλα από τις τουαλέτες και την αποθήκη που χρησιμοποιούν οι καθαρίστριες, δίπλα από σκουπίδια, καφέδες και τασάκια. Χωρίς καμία προφύλαξη, πεταμένες στο δάπεδο όπου οποιοσδήποτε μπορούσε να αφαιρέσει ή να καταστρέψει! Βελτιώθηκε βέβαια η δημοτική αρχή κι αντί να τα πετάξει στη χωματερή, τα άφησε στο ισόγειο του Δημαρχείου. Κάτι είναι κι αυτό, αλλά δεν είναι αυτή η θέση τους...! 
Ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση μας προκάλεσε επίσης το εξής περιστατικό. Κάποιος πολίτης, ο οποίος είχε έρθει για να διαμαρτυρηθεί για την επικείμενη έλευση μεταναστών, επειδή "θα αλλοιώσουνε τον πολιτισμό μας", μας πλησίασε, άνοιξε έναν τόμο και μας είπε: "Τι φωτογραφίζεις από αυτά; Δε βλέπεις ότι είναι στα αγγλικά; Τι να τα κάνουμε;"
Φαίνεται πως η εχθρότητα της δημοτικής αρχής προς το βιβλίο και ό,τι αυτό συνεπάγεται έχει επηρρεάσει και ορισμένους από τους πολίτες. 
Η πλειονότητα όμως των Φιλιαταίων, είτε διαμένουν στο Φιλιάτι, είτε είναι μετανάστες, επιθυμούν τη βελτίωση του επιπέδου ζωής και της μόρφωσης των νέων στην ακριτική μας περιοχή και συνεχίζουν να στέλνουν βιβλία για την ΑΜΕΣΗ λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης. 
Κι αυτό θα γίνει! Είτε το επιθυμούνε οι αμόρφωτοι "άρχοντες" των Φιλιατών, είτε όχι!

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα Παρασκευή