02/21/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Οδικό Κύκλωμα Μουργκάνας, δίκτυο ΤΟΕΒ Ραγίου- Κεστρίνης και κρατητήρια στο λιμάνι Ηγ/τσας ενέκρινε η Περιφέρεια Ηπείρου

Φεβρουαρίου 21, 2024 0
Οδικό Κύκλωμα Μουργκάνας, δίκτυο ΤΟΕΒ Ραγίου- Κεστρίνης και κρατητήρια στο λιμάνι Ηγ/τσας ενέκρινε η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποφάσεις για έργα τη Θεσπρωτία έλαβε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα, ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Οδικό Κύκλωμα Μουργκάνας - Αποκατάσταση Ζημιών - Οριζόντια Σήμανση», προϋπολογισμού € 700.000.

Επίσης κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το έργο εξοικονόμησης νερού στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Ραγίου- Κεστρίνης Π.Ε. Θεσπρωτίας προϋπολογισμού € 1.625.000 για το οποίο ανάδοχος αναδείχτηκε ο Αναγνώστου Ιωάννης.

Από την Π.Ε. κατακυρώθηκε επίσης ο διαγωνισμός του έργου: «Εργασίες διαμόρφωσης γραφειακών χώρων, χώρου VTS και κρατητηρίων εντός του κτιρίου Τ2 Λιμένα Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 400.000€. Ανάδοχος ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ.

Συνέχεια...

Νέα κινητοποίηση των κτηνιάτρων ενάντια στο Ν. 4830/21 - Του Θεόδωρου Χόβολου

Φεβρουαρίου 21, 2024 0
Νέα κινητοποίηση των κτηνιάτρων ενάντια στο Ν. 4830/21 - Του Θεόδωρου Χόβολου

Σε νέα κινητοποίηση βρίσκεται ο κτηνιατρικός κλάδος ενάντια στον ν. 4830/21 που προβλέπει σωρεία διατάξεων για δεσποζώμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 4/2/2023 τα κτηνιατρεία θα μείνουν κλειστά την Τετάρτη 21 Φλεβάρη και στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι κτηνίατροι αντιστεκόμαστε στην εφαρμογή ενός νόμου που μπήκε σε πλήρη εφαρμογή από τις 21 Ιανουαρίου με πλήθος αντιεπιστημονικών άρθρων και «ανεφάρμοστων» διατάξεων, που μόνο αναστάτωση έχουν φέρει όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Ενός νόμου που συντάχθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται αγνοώντας τις περισσότερες προτάσεις του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, τόσο στον απολύτως προσχηματικό δημόσιο διάλογο, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που επιδιώχθηκαν με τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μετά την εξαιρετικά πετυχημένη από άποψη συμμετοχής απεργίας και κλεισίματος των Κτηνιατρείων στις 17 Ιανουαρίου, προχωρούμε σε νέο κλείσιμο αύριο λέγοντας:

ΟΧΙ στο εκβιαστικό και δεοντολογικά απαράδεκτο δίλημμα ΣΤΕΙΡΩΣΗ ή ΛΗΨΗ DNA

ΟΧΙ και ΑΠΟΧΗ από τη λήψη και αποστολή DNA γιατί είναι έωλη και πρακτικά αδύνατη

ΟΧΙ στο ΧΑΡΑΤΣΙ των 150€ γιατί οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τα αδέσποτα που δημιουργούν οι ανεύθυνοι.

Λέμε ΝΑΙ στη ΣΤΕΙΡΩΣΗ ζώων συντροφιάς όποτε και όταν υπάρχουν ενδείξεις, γιατί η στείρωση είναι χειρουργική επέμβαση και όχι οριζόντια διοικητική πράξη.

Συνέχεια...

Ο Αντ. Μπέζας στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου και της Ένωσης Λογιστών Θεσπρωτίας

Φεβρουαρίου 21, 2024 0
Ο Αντ. Μπέζας στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου και της Ένωσης Λογιστών Θεσπρωτίας

Διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις, απλοποίηση και δικαιοσύνη στη φορολογία

Στο χαιρετισμό του κατά τη χθεσινή εκδήλωση (19.2.2024) του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και της Ένωσης Λογιστών- Φοροτεχνικών Θεσπρωτίας για τη «Νέα φορολογική και ασφαλιστική πραγματικότητα στις επιχειρήσεις», που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα με βασικούς ομιλητές τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλο και τον καθηγητή Φορολογίας Γιώργο Χριστόπουλο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» και πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και Εργασίας, Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε.


«Πέρασα από κυβερνητικές θέσεις, και την περίοδο του «εφησυχασμού» (Υπουργείο Οικονομικών 2004-2009) αλλά και τη «ματωμένη» περίοδο των Μνημονίων (Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Εργασίας 2013-2015). Από τότε, παρά τα χρόνια που πέρασαν, παρά τα όσα «πάθαμε και μάθαμε» από τα Μνημόνια και παρά τις προσπάθειες που όντως έγιναν από τις διάφορες κυβερνήσεις, ακόμη υπάρχουν δομικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία σε τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα, η αποτελεσματικότητα του δημοσίου (στην Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη), η πρωτογενής παραγωγή, το ασφαλιστικό και το φορολογικό μας σύστημα. Για να ξεπεράσουμε επιτέλους αυτά τα προβλήματα, πρέπει να επιταχύνουμε με νέες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, δεν φθάσαμε στο τέλος, έχουμε ακόμη δρόμο.

Αν δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να κάνει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις απέφευγαν, με την πολιτική ηγεμονία την οποία διαθέτει, τότε ποια κυβέρνηση μπορεί να τις κάνει; Μόνο που πρέπει να μη κινηθεί με αλαζονεία αλλά με διάλογο και σύνεση και να επιδιώξει, παρά την πολιτική της ηγεμονία, συγκλίσεις. Διαφορετικά, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία.


Όμως, υπάρχει και μια άλλη προϋπόθεση για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις αποδεκτές από την κοινωνία. Να υπάρχει δικαιοσύνη. Φορολογικά τεκμήρια για παράδειγμα, είχαν υπάρξει και στο παρελθόν. Ο Τσοβόλας είχε βάλει ακόμη και στις βάρκες με εξωλέμβιες μηχανές, στις πισίνες και τις κατοικίες. Αυτά τα καταργήσαμε. Τώρα επέστρεψαν με τη μορφή των τεκμηρίων εργασίας. Δεν γίνεται όμως μια μικρή ατομική επιχείρηση, όταν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ακόμη τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να μην μπορεί να δουλέψει με ζημία και να απειλείται να παραπεμφθεί στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ και οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες να δουλεύουν με ζημίες ή κέρδη της τάξης του 1% με 1,5% και τα στελέχη τους να εξακολουθούν να αμείβονται με μισθούς και μπόνους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Στη φορολογία πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Και πρέπει να υπάρχουν και τρία ακόμη πράγματα: Απλοποίηση, απλοποίηση, απλοποίηση. Και δεν αναφέρομαι στην ψηφιακή μετάβαση που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δυσκολέψει περισσότερο τα πράγματα δημιουργώντας τη λεγόμενη «ηλεκτρονική γραφειοκρατία». Αναφέρομαι σε απλές και εφαρμόσιμες ιδέες και στην απλοποίηση των διαδικασιών».
Συνέχεια...

Σε πλειστηριασμό βγαίνει ξανά σήμερα το εργοστάσιο Φιλιατών...

Φεβρουαρίου 21, 2024 0
Σε πλειστηριασμό βγαίνει ξανά σήμερα το εργοστάσιο Φιλιατών...

Σε πλειστηριασμό βγαίνει ξανά σήμερα 21/2/2024 για 4η φορά (αν δεν κάνουμε λάθος) το εργοστάσιο Φιλιατών.

Ο πλειστηριασμός, στρέφεται κατά της «FiliaCom Εμπορική και Συμβουλευτική Α.Ε.» και αφορά ένα ακίνητο εργοστασιακής μονάδας κλωστοϋφαντουργίας, που βρίσκεται στη θέση «Τάκα» της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Το ακίνητο αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο συνολικής επιφάνειας 12.985 τ.μ. κατασεκυής έτους 1974.

Η τιμή εκκίνησης είναι στις 848.250 ευρώ, ενώ πριν ένα περίπου χρόνο ξεπερνούσε το 1 εκ. ευρώ, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος.

Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του Στέλιου Αργυρού, πρώην Προέδρου του ΣΕΒ την περίοδο 1992-94, μετέπειτα ευρωβουλευτή και σήμερα Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Alba.

Η οικογένεια Αργυρού δραστηριοποιείτο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας επί δεκαετίες (με τα Κλωστήρια Αττικής κ.ά.) και το 1992 εξαγόρασε από την ΕΤΒΑ την «Κλωστήρια Φιλιατών Α.Ε.», ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Πειραϊκής-Πατραϊκής.

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, στις 24 Αυγούστου 1995 τα Κλωστήρια Φιλιατών έβαλαν λουκέτο, αφήνοντας στο δρόμο 300 και πλέον εργαζόμενους οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα 15ετή δικαστικό αγώνα για να καταφέρουν τελικά να πάρουν τις –κουτσουρεμένες– αποζημιώσεις τους!

Το 2013 ανακοινώθηκε μια νέα… φιλόδοξη επένδυση (συγχρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ) στις εγκαταστάσεις των Κλωστηρίων Φιλιατών. Για το βιομηχανικό ακίνητο στις Φιλιάτες είχε τεθεί ο στόχος να μετατραπεί “σε επιχειρηματικό πάρκο για έργα περιβάλλοντος και ενέργειας”.

Κάπως έτσι προέκυψε η FiliaCom Α.Ε. με έμφαση «στη μόχλευση των κεφαλαίων για επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» και στο πλαίσιο αυτό η Φίλια Περιβαλλοντικές Βιομηχανίες Α.Ε., με μονάδα ανακύκλωσης μπουκαλιών ΡΕΤ, και η FiliaSol Α.Ε. για τις ΑΠΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, με αιτούμενη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση επίσης…

Όμως η αναμενόμενη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν ήρθε, το σχέδιο… στράβωσε κι έτσι η Φίλια ΑΕ άρχισε τα… φέσια με αποτέλεσμα να φτάσει στο τωρινό σφυρί…

Από την ημέρα των λαμπρών εγκαινίων της μονάδας έχουν να θυμούνται όσοι είχαν παραβρεθεί μία από τις διαφάνειες που είχαν προβληθεί με το σύνθημα «από κει το σκας για Αλβανία…»
Συνέχεια...

Σεμινάρια ΕΦΕΤ και Τεχνικών Ασφαλείας από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Φεβρουαρίου 21, 2024 0
Σεμινάρια ΕΦΕΤ και Τεχνικών Ασφαλείας από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Πρόσκληση συμμετοχής επιχειρήσεων και εργαζομένων τους σε Σεμινάρια ΕΦΕΤ και Τεχνικών Ασφαλείας, έως 15.03.2024 (Α Κύκλος 2024)

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι σε συνέχεια της συνεργασίας του με το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Παράρτημα Ηπείρου, υλοποίει τα παρακάτω προγράμματα κατάρτισης:

Α) Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. Το σεμινάριο υλοποιείται εξ αποστάσεως.

Β) Τεχνικών Ασφαλείας, κατηγορίας Β & Γ, όπου παρέχεται η δυνατότητα σε εργοδότες επιχειρήσεων που ανήκουν στην Β και Γ Κατηγόρια επικινδυνότητας και δεν επιθυμούν να αναθέσουν καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας σε άτομο εκτός της επιχείρησης ή να κάνουν σύμβαση με Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης, να επιμορφωθούν και να αναλάβουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας στην επιχείρηση τους, εφόσον έχουν τα κατάλληλα προσόντα. Η κατάρτιση εργοδοτών που μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα Τεχνικών Ασφαλείας είναι ελάχιστης διάρκειας 10 ή 35 ωρών ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας της επιχείρησης. Το σεμινάριο υλοποιείται δια ζώσης.

Αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση των προγραμμάτων, είναι η συμμετοχή σε αυτά κατ’ ελάχιστο 14 συμμετεχόντων οι οποίοι θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, το αργότερο έως και την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 (για τον Α κύκλο αιτήσεων), αποστέλλοντας στο Επιμελητήριο αποκλειστικά μέσω email (mitroa2@e-thesprotias.gr), συμπληρωμένη και σφραγισμένη Αίτηση την οποία μπορούν να προμηθευτούν από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.e-thesprotias.gr/.

Η συμμετοχή στα ανωτέρω σεμινάρια προϋποθέτει την καταβολή προνομιακού κόστους παρακολούθησης, που καταβάλλεται στο ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Παράρτημα Ηπείρου (Σταύρου Νιάρχου 94, Ιωάννινα, τηλ.: 26510 44727) στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε για περισσότερες πληροφορίες.

Η δήλωση συμμετοχής στην ανωτέρω δράση αποτελεί ανταποδοτική υπηρεσία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας προς τα Τακτικά του Μέλη.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα