01/23/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

"Κοντεύω να λαλήσω…" - Άρθρο του π. Ηλ. Μάκου για τους "λαϊκούς και ρασοφόρους ειδήμονες της πανδημίας"

Ιανουαρίου 23, 2022 0
"Κοντεύω να λαλήσω…" - Άρθρο του π. Ηλ. Μάκου για τους "λαϊκούς και ρασοφόρους ειδήμονες της πανδημίας"

Η μια πλευρά της πανδημίας, η κύρια, είναι αυτή, που βλέπουμε και ακούμε: Κρούσματα, ασθενείς, διασωληνωμένοι, θάνατοι, απαγορευτικά μέτρα, εμβόλια, επιστημονικές έρευνες για την καταπολέμηση του ιού…

Μια άλλη πλευρά είναι η στάση ορισμένων, που έχει, σύμφωνα με τον πολύ κόσμο -εξαιρούνται φυσικά οι ακραίοι και οι φέροντες παρωπίδες- τα χαρακτηριστικά της ανευθυνότητας, της επιπολαιότητας και του εγωκεντρισμού.

Πρόκειται για εκείνους, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν είναι πολλοί, αλλά αρκούν και λίγοι για να γίνει η ζημιά, λαϊκούς και ρασοφόρους, που τολμούν και παίρνουν θέση, με άνεση, σαν ειδήμονες, για πολύ ζωτικής σημασίας και ευαίσθητα θέματα, που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ιατρική κοινότητα.

Φτάνει πια με κάποιους που κάνουν ότι τα ξέρουν όλα και τοποθετούνται σαν “φωστήρες”, αντίθετα μάλιστα στα επιστημονικά δεδομένα, ειδικά ορισμένοι μοναχοί και ιερωμένοι, κόντρα στην επίσημη θέση της Εκκλησίας.

Μπερδεύονται με πράγματα για τα οποία ούτε καμία γνώση έχουν, αλλά ούτε και καμία απολύτως αρμοδιότητα για να το κάνουν. Ανακατεύονται με αλλότρια και ξεφυτρώνουν, στην κυριολεξία, εκεί που δεν τους …σπέρνουν.

Βέβαια έχουν προσωπική ευθύνη και τα άτομα, που επηρεάζονται από αυτούς, χωρίς να αξιολογούν τα πράγματα και χωρίς να ακούνε τη φωνή της κοινής λογικής, αλλά και της επιστήμης. Και παρασύρονται από άχρηστες και αχρείαστες παρεμβάσεις ανίδεων για ιατρικές υποθέσεις, που ελλοχεύουν χίλιους δυο κινδύνους και είναι ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις!!!

Υπάρχει και μια τρίτη πλευρά, που ίσως δεν την έχουμε αξιολογήσει ακόμη όσο χρειάζεται, αλλά είναι απειλητικά παρούσα.

“Τι κάνεις παππού;”, ρωτήσαμε έναν ηλικιωμένο. Και η απάντησή του αυθόρμητη και αφοπλιστική: “Κοντεύω να λαλήσω (να τρελαθώ)…”.
Δεν είναι μόνο ο λόγος του ηλικιωμένου και πολλών άλλων ανθρώπων, που επιβεβαιώνει την άσχημη ψυχολογική κατάσταση πλήθους ατόμων, λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της.

Είναι και τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, που καθρεφτίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα και τα οποία καταγράφουν αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων και αντικαταθληπτικών ουσιών και οι τάσεις είναι συνεχώς ανοδικές.

Ακόμη σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας, πολύ περισσότερο από άλλες χώρες, στην Ελλάδα, είχαν αυξητική πορεία τα επίπεδα στρες, μοναξιάς και θυμού, που εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους.
Όχι ότι δεν υπήρχαν ψυχικές διαταραχές πριν τον κορωνοϊό, αλλά τώρα διογκώθηκαν, καθώς δεν είναι εύκολη η διαχείρισή τους.

Ένας συνδυασμός παραγόντων, που έχουν να κάνουν με το φόβο, με τα οικονομικά προβλήματα, που προέκυψαν για πολλούς ανθρώπους, με τους περιορισμούς, με την αβεβαιότητα, με τις αντικρουόμενες πληροφορίες, κάνουν υπερβαλλόντως ευαίσθητη και ευάλωτη την ψυχή μας.
Μέσα στην οδυνηρή κατάσταση του κορωνοϊού, έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία, που συνθέτουν μια ψυχική καταιγίδα, που αφήνει συντρίμμια και ναυάγια…

Ασθένεια ύπουλη, τυραννική και βίαιη μερικές φορές ο κορωνοϊός, ξεριζώνει τη χαρά, γκρεμίζει το μέσα μας, πνίγει την ευτυχία, σκοτεινιάζει τις οικογένειες, νεκρώνει τις φιλίες και απογυμνώνει τις συγγένειες, αφού ο ένας είναι καχύποπτος απέναντι του άλλου, βυθίζει στην απογοήτευση, σκορπάει τον πανικό, φέρνει την ψυχική ερήμωση.

Ζούμε, δυστυχώς, σ’ ένα πέλαγος από εσωτερικά ερείπια. Η υπερένταση από την αβεβαιότητα του σήμερα, η αγωνία για το αύριο, η προσπάθεια για μια εξασφάλιση, τα δεινά από την αρρώστια, η παραθεώρηση και η εξασθένηση των αξιών, έχουν αποδεσμεύσει το νευρικό μας σύστημα και το έχουν παραλύσει.

Μια επιλογή έχουμε απέναντι στη λαίλαπα του κορωνοϊού, αλλά και σε όλες τις δυσκολίες και τα αναπάντεχα αυτής της ζωής.
Να περάσουμε από την αγωνία στον αγώνα. Να κρατήσουμε σε ισορροπία τα βάθη του είναι μας και να βάλουμε τα νεύρα μας κάτω από την κυριαρχία του νου. Να αντισταθούμε στις φοβίες μας και να φανούμε πράοι, ειρηνικοί, συγκρατημένοι, ψύχραιμοι, αυτοκυριαρχημένοι.

Αν το θελήσουμε και αν το επιδιώξουμε, αν δεν δημιουργήσουμε στεγανά διαμερίσματα γύρω μας, κλεισμένοι στα στενά όρια του εαυτού μας, καθώς μας κυκλώνουν πιεστικά προβλήματα, μπορούμε να μονιμοποιήσουμε τη γαλήνη στην ταραγμένη καρδιά μας.
Έτσι, όσο και αν απέχουμε από αυτό, που οφείλουμε να φτάσουμε, στο τέλος θα το κατορθώσουμε.
Συνέχεια...

4 νέα οχήματα στη Θεσπρωτία για την Πολιτική Προστασία

Ιανουαρίου 23, 2022 0
4 νέα οχήματα στη Θεσπρωτία για την Πολιτική Προστασία

Με 4 νέα οχήματα, ημιφορτηγά τύπου pick-up με ανοιτή καρότσα ενισχύθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσπρωτίας για την κάλυψη αναγκών πρόληψης αλλά και άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στους 3 Δήμους της Θεσπρωτίας παραδόθηκε από 1 όχημα, ενώ 1 ακόμη παραδόθηκε στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, ενώ από 1 όχημα παραδόθηκε και στους 18 Δήμους της Ηπείρου.

Τα υπερσύγχρονα τετρακίνητα οχήματα παραδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα παρουσία του υπουργού πολιτικής προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του Γ.Γ. κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, του προέδρου της βουλής κ. Τασούλα και του υπεύθυνου πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριου Μαυρογιώργου.

Η προμήθεια των οχημάτων από την περιφέρεια έγινε μέσω ΕΣΠΑ και ενδυνάμωσε τον κάθε Δήμο της Ηπείρου ενάντια στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν να αντιμετωπίσουν .

Αξίζουν λοιπόν τα εύσημα στην Περιφέρεια Ηπείρου που υλοποίησε τη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και ειδικότερα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη καθώς και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου κ. Δημήτριο Μαυρογιώργο.
Συνέχεια...

Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ιχθυοκαλλιεργειών ορίστηκε από τον Αλ. Καχριμάνη η Ηλιάνα Σπανοπούλου-Σάρρα

Ιανουαρίου 23, 2022 0
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ιχθυοκαλλιεργειών ορίστηκε από τον Αλ. Καχριμάνη η Ηλιάνα Σπανοπούλου-Σάρρα

Τους νέους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες όρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης για το 2022. Από τους περιφερειακούς συμβούλους της Θεσπρωτίας ορίστηκε η Ηλιάνα Σπανοπούλου-Σάρρα του Νείλου, θεματική Αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητες που αφορούν σε θέματα Ιχθυοκαλλιεργειών της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η θητεία των θεματικών αντιπεριφερειαρχών ορίζεται από 1η Ιανουαρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους οι αντιπεριφερειάρχες δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του Προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου. Η ανάκληση του αντιπεριφερειάρχη είναι δυνατή μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από τον ορισμό του, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Περιφερειάρχη.

Η κα. Σπανοπούλου αναλαμβάνει χρέη αντιπεριφερειάρχη για τις ιχθυοκαλλιέργειες, αντικαθιστώντας τον επίσης θεσπρωτό περιφερειακό σύμβουλο, Άλκη Λάμπρου, ο οποίος διετέλεσε τον περασμένο χρόνο στην ίδια θέση και αναμένουμε τον απολογισμό του έργου του...!

Σε ανακοίνωσή της η νέα θεματική αντιπεριφερειάρχης, ανέφερε:

"Ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμανη, για την τιμή να με ορίσει θεματική αντιπεριφερειάρχη,σε θέματα ιχθυοκαλλιεργειων, αλλά πάνω από όλα για μία ακόμη φορά ευχαριστώ όλες και όλους εσάς, για τις θερμές ευχές σας και τη στήριξη σας. Υπόσχομαι να συνεχίσω να αγωνίζομαι, όπως πάντα, με όλες μου τις δυνάμεις, για να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης σας"!
Συνέχεια...

Έρευνες και στη Θεσπρωτία για κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων

Ιανουαρίου 23, 2022 0
Έρευνες και στη Θεσπρωτία για κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων 

Σε νέες συλλήψεις προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών, για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων.
Ειδικότερα, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους των προσώπων που εμπλέκονται.
Διενεργήθηκαν 232 έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, 126 φυσικών και 2 νομικών προσώπων. Συνελήφθησαν 5 άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων, περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Ειδικότερα, από 14 Δεκεμβρίου 2021 έως και 15 Ιανουαρίου 2022, διενεργήθηκαν 232 έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, 126 φυσικών και 2 νομικών προσώπων, μεταξύ των οποίων 61 ιατροί με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.

Πιο αναλυτικά, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Πιερία, Ημαθία, Κοζάνη, Γρεβενά, Πέλλα, Χαλκιδική, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ιωάννινα, Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Κυκλάδες, Λάρισα και Μαγνησία.

Συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ως σχετιζόμενα με την εν λόγω υπόθεση:
548.355 ευρώ,
6 χρυσές λίρες Αγγλίας,
5.610 Κορώνες Σουηδίας,
αεροβόλο πιστόλι,πιστόλι κρότου, περίστροφο κρότου,
κυνηγετικό όπλο και 27 φυσίγγια,
αναδιπλούμενο μαχαίρι και 12 βεγγαλικά,
121 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
54 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet, laptop,
87 σκληροί δίσκοι κ.λπ. αποθηκευτικά μέσα,
1.399 φαρμακευτικά σκευάσματα,
360 συνταγές φαρμάκων,
274 ναρκωτικά δισκία,
10 βιβλιάρια καταθέσεων και
πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων.

Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν 5 άτομα, για τις κατά περίπτωση παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα.

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "Προς όφελος των καταναλωτών η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιανουαρίου 23, 2022 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Προς όφελος των καταναλωτών η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τα οφέλη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την βελτίωση του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι, με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, ενισχύεται η αποτελεσματική λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής προκειμένου να αντιμετωπίσει συμπεριφορές που υπονομεύουν τον υγιή και ελεύθερο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία.

Επίσης επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης η οποία επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στην Κυβέρνηση για τις πρόσφατες ανατιμήσεις στην ενέργεια και άλλους κλάδους, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «εισαγόμενο» πρόβλημα, μια διεθνής κρίση η οποία ωστόσο έχει πλήξει την οικονομία μας λιγότερο έντονα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Γιόγιακας επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει αναλογικά περισσότερα μέτρα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες - και έγκαιρα - για να ελαφρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις αυτού του πρωτοφανούς, διεθνούς κύματος ακρίβειας.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα, κι ας θέλουν να πείσουν κάποιοι από την αντιπολίτευση ότι η Κυβέρνηση ευθύνεται για “όλα τα κακά του κόσμου τούτου…”», είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του, το κείμενο της οποίας ακολουθεί:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στη συνοδευτική έκθεση του νομοσχεδίου που συζητάμε αναγνωρίζεται ότι οι επιδόσεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό - παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2019 - έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους τομείς.

Ένας λόγος για τη χαμηλή ένταση του ανταγωνισμού στην οικονομία μας συνολικά είναι οι υπερβολικές, πολύπλοκες και αχρείαστες ρυθμίσεις.
Οι οποίες δυσκολεύουν την είσοδο νέων επιχειρήσεων, αυξάνουν το κόστος των υφιστάμενων και δημιουργούν «κλειστές» αγορές και επιχειρήσεις που είναι μη ανταγωνιστικές έξω από τα ελληνικά σύνορα.
Ο άλλος λόγος για το επίπεδο του ανταγωνισμού είναι η αποτελεσματικότητα με την οποία εφαρμόζεται το δίκαιο του ανταγωνισμού.

Και το παρόν νομοσχέδιο έρχεται, να εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα μας για την προστασία του ανταγωνισμού και να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να μπορεί να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά την αποστολή της.
Αυτό γίνεται, από τη μία, με την ενσωμάτωση στο εθνικό Δίκαιο – τον νόμο 3959 του 2011 - της Οδηγίας 2019/1 με την οποία δίνονται αρμοδιότητες στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών-μελών ώστε να εφαρμόζουν πιο αποτελεσματικά τους εθνικούς και ενωσιακούς κανόνες ανταγωνισμού
Και, από την άλλη, με την εισαγωγή πρόσθετων διατάξεων για το Δίκαιο Ανταγωνισμού που λαμβάνουν υπόψη νέα δεδομένα στις αγορές και συμπληρώνουν κενά που διαπιστώθηκαν στο νόμο του 2011.

Τι σημαίνει ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

Σημαίνει περισσότερη ευελιξία και διαφάνεια στην επιλογή και την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού της Αρχής ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός διεκπεραίωσης των υποθέσεων.

Σημαίνει αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας ειδικευμένων στελεχών και από τον ιδιωτικό τομέα.

Σημαίνει εμβάθυνση της συνεργασίας με τις αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών μελών.

Σημαίνει διεύρυνση των ελεγκτικών εξουσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και μάλιστα σε πεδία και με μεθόδους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ψηφιακής οικονομίας.

Και, ασφαλώς, σημαίνει ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της οικονομικής αυτοτέλειας της Επιτροπής.
Στο μέτρο που επιτρέπει ο χρόνος, θα αναφερθώ συνοπτικά σε ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο:
Πρώτα απ’ όλα, αντιμετωπίζονται δύο μονομερείς πρακτικές που βλάπτουν σημαντικά τον υγιή ανταγωνισμό:
Είναι η πρόσκληση, ο εξαναγκασμός ή παροχή κινήτρων από μία επιχείρηση σε μία άλλη επιχείρηση να συμμετέχει σε απαγορευμένη σύμπραξη μεταξύ ανταγωνιστών.

Είναι επίσης η ανακοίνωση της πρόθεσης μίας επιχείρησης κυρίως σε ανταγωνιστές της για την τιμολόγηση των προϊόντων της στο βαθμό που αυτή γίνεται σε βάρος του ανταγωνισμού, δεν αποτελεί συνήθη εμπορική πρακτική και δεν έχει άλλο θεμιτό σκοπό.

Πρόκειται για μια πρακτική η οποία δεν υπηρετεί κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα της επιχείρησης αλλά οδηγεί σε μια συντονισμένη χειραγώγηση των τιμών, σε ένα αποτέλεσμα που αποκαλείται «σιωπηρή συμπαιγνία».

Με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ζητήσουν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διαπιστώσει, ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, ότι δεν συντρέχει λόγος να αναλάβει δράση για συμπράξεις που γίνονται για λόγους κατεπείγοντος δημοσίου συμφέροντος και για την επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Δημιουργείται έτσι ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις που επενδύουν για να επιτευχθούν στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης.
Γίνεται πιο διαφανής και πιο ανταγωνιστική η διαδικασία επιλογής των μελών της Επιτροπής.

Ενισχύεται με εισηγητές, μπαίνουν περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες για τα ασυμβίβαστα και τη σύγκρουση συμφερόντων.
Προστατεύεται η ανεξαρτησία των μελών και του προσωπικού της Αρχής και προβλέπονται ειδικά σχήματα αξιολόγησης και κινήτρων, ιδιαίτερα για τις θέσεις ευθύνης.
Δίνονται επίσης οι απαραίτητες εγγυήσεις ανεξαρτησίας στην εκτέλεση του έργου του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Αρχής.

Επεκτείνεται η διαδικασία διευθέτησης διαφορών και καλύπτει παραβάσεις όπως η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και οι κάθετες συμπράξεις και προβλέπεται η προσωρινή ρύθμιση των ασφαλιστικών μέτρων που μπορεί να ασκηθεί μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.
Ενισχύεται με νέες ρυθμίσεις η αμοιβαία συνδρομή μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των άλλων εθνικών αρχών για την προστασία του ανταγωνισμού στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή αφορά σε διοικητικές έρευνες, στην επίδοση πράξεων και εγγράφων και στην εκτέλεση αποφάσεων επιβολής προστίμων και χρηματικών κυρώσεων.

Η Αρχή μπορεί ωστόσο να διαπιστώσει τη διάπραξη παράβασης που έχει παραγραφεί και για την οποία δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο, ώστε να είναι εφικτή η εκδίκαση αγωγής αποζημίωσης από τα πολιτικά δικαστήρια.
Ακόμη, διευρύνονται οι εξουσίες έρευνας της Επιτροπής στο στάδιο του προληπτικού ελέγχου, μεταξύ άλλων με τη δυνατότητα να αιτηθεί την άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιών.
Εισάγεται επίσης η δυνατότητα επιβολής χρηματικής ποινής ανά ημέρα για τις επιχειρήσεις που αρνούνται ή παρεμποδίζουν τις έρευνες της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα μπορεί να συλλέγει και να επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα κατά τη διεξαγωγή ερευνών που συνδέονται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Στο πλαίσιο αυτό δικαιολογείται ο περιορισμός δικαιωμάτων και υποχρεώσεων κατά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Στηρίζεται η οικονομική αυτοτέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την είσπραξη του παράβολου των συγκεντρώσεων από την Επιτροπή και την αύξηση του παράβολου υπέρ της Επιτροπής για τις γνωστοποιήσεις συγκεντρώσεων της δεύτερης φάσης.
Υπάρχουν επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διατάξεις με τις οποίες το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο ευθυγραμμίζεται με πρακτικές της ψηφιακής οικονομίας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκτά νέα εργαλεία και νέες εξουσίες για τη διερεύνηση και την αποτύπωση των αγορών, με τη συλλογή πληροφοριών σε οποιαδήποτε ψηφιακή μορφή που βρίσκονται σε κάθε ψηφιακό μέσο ή ψηφιακή πλατφόρμα, εφόσον αυτές είναι προσβάσιμες στην επιχείρηση στην οποία απευθύνεται το σχετικό αίτημα.

Στη ίδια λογική, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να ερευνά πρακτικές διαμόρφωσης εμπορικής συμπεριφοράς με τη χρήση και αλγοριθμικών μεθόδων.
Έχει μάλιστα δημιουργηθεί από ομάδα ειδικών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η τεχνική υποδομή που απαιτείται για τον συγκεκριμένο έλεγχο των αλγορίθμων.
Με τις παρεμβάσεις όπως αυτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενισχύεται η αποτελεσματική λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής προκειμένου να αντιμετωπίσει συμπεριφορές που υπονομεύουν τον υγιή και ελεύθερο ανταγωνισμό, κυρίως μέσα από εναρμονισμένες πρακτικές και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης επιχειρήσεων στην αγορά.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί από πλήθος μελετών, η αποτελεσματική εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού θα έχει προφανή οφέλη, για την εθνική οικονομία, για τις επιχειρήσεις, για τους καταναλωτές.
Σε μια αγορά όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί σωστά ενθαρρύνεται η είσοδος νέων επιχειρήσεων και η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου.
Ενθαρρύνεται η επένδυση στην καινοτομία, η επέκταση και η διαφοροποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει μια επιχείρηση.

Με λίγα λόγια, δίνονται ισχυρότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες καλύτερης ποιότητας σε χαμηλότερες τιμές.
Αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αυξάνονται οι επιλογές τους.
Αυξάνεται επίσης η παραγωγικότητα ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργούνται περισσότερος πλούτος και περισσότερες θέσεις εργασίας.
Αλλά αυξάνεται και η παραγωγικότητα της οικονομίας γενικά, εφ’ όσον τα προϊόντα κάποιων κλάδων χρησιμοποιούνται για να παραχθούν προϊόντα άλλων κλάδων.
Πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις σημαίνει και πιο ανταγωνιστική Ελλάδα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Όπως προέκυψε και από την ακρόαση των φορέων, το παρόν νομοσχέδιο οποίο εκφράζει συλλογικά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές γιατί απαντά σε πραγματικά προβλήματα.
Γι’ αυτό και θα πρέπει να στηριχθεί από την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Θα ήθελα να κλείσω την εισήγησή μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με κάτι που επεσήμανα και στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής.
Θεωρήθηκε από μερίδα της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι ευκαιρία να επιρρίψει ευθύνες στην Κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις στην αγορά, από την ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης στα σουπερμάρκετ, μέχρι τις κατασκευές και τα μοριακά τεστ!
Σίγουρα η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας.
Είναι όμως εκτός πραγματικότητας να αποδίδεται, για παράδειγμα, η αύξηση των χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα στην τάχα μου «απαξίωση» της ΔΕΗ ή ότι για την αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά φταίει η «μη προστασία των μικροεργολάβων».

Γιατί παραβλέπεται, σκόπιμα, ότι το πρόσφατο κύμα ανατιμήσεων είναι κατά βάση ένα «εισαγόμενο» πρόβλημα.
Πρόκειται δηλαδή για μια διεθνή κρίση, που δυστυχώς θα μας απασχολεί για κάποιο διάστημα ακόμα...
Σε αυτή την, θα μου επιτρέψετε να πω «εύκολη» κριτική, αποσιωπώνται από την αντιπολίτευση κάποια δεδομένα.

Όπως ότι το φαινόμενο στη χώρα μας είναι ηπιότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν o έβδομος χαμηλότερος στην ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και ο τρίτος χαμηλότερος για όλο το προηγούμενο έτος.

Ότι η χώρα μας έχει τις χαμηλότερες αυξήσεις σε 12 από τις 14 κατηγορίες βασικών προϊόντων που παρακολουθούνται και συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ομάδα ειδικών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως ανέφερε τις προάλλες στη Βουλή ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Και ότι η Κυβέρνηση έλαβε αναλογικά περισσότερα μέτρα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες - και έγκαιρα - για να ελαφρύνει τις επιπτώσεις αυτού του πρωτοφανούς, διεθνούς κύματος ακρίβειας.
Να μειώσει την επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να ενισχύσει τους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη.
Να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και περιπτώσεις αισχροκέρδειας από όσους τρέχουν να εκμεταλλευθούν το διεθνές ράλι αυξήσεων.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, κι ας θέλουν να πείσουν κάποιοι από την αντιπολίτευση ότι η Κυβέρνηση ευθύνεται για «όλα τα κακά του κόσμου τούτου»…


Συνέχεια...

40 κορωνοπρόστιμα χθες σε όλη την Ήπειρο

Ιανουαρίου 23, 2022 0
40 κορωνοπρόστιμα χθες σε όλη την Ήπειρο

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (22-1-2022) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 40 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

34 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
-4- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-6- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-20- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-4- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(6) παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, με την επιβολή των παρακάτω προστίμων:

4 πρόστιμα των -300- ευρώ σε πελάτη και εργαζομένους καταστημάτων για μη χρήση μάσκας, ως εξής:
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

(1) Πρόστιμο ύψους -5.000- ευρώ και αναστολή λειτουργίας για -15- ημέρες σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για χρήση μουσικής εντός του καταστήματος και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

(1) Πρόστιμο ύψους -5.000- ευρώ και αναστολή λειτουργίας για -15- ημέρες σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Τα κρούσματα σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιανουαρίου 23, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 112
ΠΕ Θεσπρωτίας 59
ΠΕ Ιωαννίνων 199
ΠΕ Πρέβεζας 50

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 12.108, εκ των οποίων 61 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.793.311 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 418 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.550 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 84, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.635 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 665 (59.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 537 (80.75%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19.25%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.977 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 423 (ημερήσια μεταβολή -22.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 491 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...