03/23/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Κλειστό το Δημαρχείο Φιλιατών λόγω κρούσματος κορωνοϊού σε υπάλληλο

Μαρτίου 23, 2021 0
Κλειστό το Δημαρχείο Φιλιατών λόγω κρούσματος κορωνοϊού σε υπάλληλο

Αύριο 24/3/21 ημέρα Τετάρτη οι υπηρεσίες Δήμου Φιλιατών, θα παραμείνουν κλειστές, εξαιτίας κρούσματος  covid-19 σε εργαζόμενο του Δήμου.

Βάσει των υγειονομικών διατάξεων, έγινε σήμερα το απόγευμα απολύμανση όλων των χώρων του Δημαρχείου, καθώς και προληπτικά rapid test στο προσωπικό του Δήμου.


Συνέχεια...

Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου Ηπείρου της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, Γαλατά Ζώη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Μαρτίου 23, 2021 0
Τοποθέτηση του  περιφερειακού συμβούλου Ηπείρου της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, Γαλατά Ζώη για τη διαχείριση των απορριμμάτων 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Τοποθέτηση του Περιφερειακού Σύμβουλου Ηπείρου
(Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο)

Στην Ελλάδα παράγονται πάνω από 5,5 εκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ) κάθε χρόνο. Εξ αυτών το 40%, περίπου στα 2 εκατομμύρια απορρίπτονται στην Αττική. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πλέον ένα νέο σοβαρό πεδίο επιχειρηματικής κερδοφόρας δραστηριότητας για το κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που η όποια δημόσια λειτουργία υποβαθμίζεται. Εδώ και χρόνια η ίδια αντι-περιβαλλοντική και αναποτελεσματική κατεύθυνση με τραγικές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Η πολιτική αυτή εναρμονίζεται στο σύγχρονο καπιταλιστικό πλαίσιο που κυριαρχούν η λογική της άκρατης κατανάλωσης, η τάση μείωσης του χρόνου ζωής των προϊόντων αλλά και μη-επισκευής τους, και συνεπώς η αυξημένη και ταχεία απόρριψή τους.

Ειδικά οι πλαστικές συσκευασίες (παράγωγα επεξεργασίας πετρελαίου), όπως και οι ατομικές, πολύ μικρές συσκευασίες που υπηρετούν το «σύγχρονο» τρόπο ζωής προσθέτουν τεράστιο όγκο απορριμμάτων και αυξάνουν τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επίσης, σε συνθήκες αστικής υπερ-συγκέντρωσης και δημιουργίας μεγα-πόλεων, η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία. Με άλλα λόγια, η μήτρα του προβλήματος είναι ότι τα απορρίμματα αυξάνονται ποσοτικά ραγδαία, μεταβάλλονται ποιοτικά με συγκεκριμένο τρόπο και σε όλο και πιο περιορισμένο χώρο, με αποτέλεσμα να μην είναι περιβαλλοντικά διαχειρίσιμα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Ως Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο πιστεύουμε πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο και στις λοιπές Περιφέρειες, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου και της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, ώστε να μεταφέρονται όλα τα οικονομικά και άλλα κόστη της διαχείρισης των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος στη λαϊκή πλειοψηφία.

Δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε, όταν παραμένει εγκλωβισμένο στις κατευθύνσεις, οδηγίες και χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε., οι οποίες προωθούν, την επιχειρηματικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία. Οι θεμελιώδεις κατευθύνσεις των κοινοτικών προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ έχουν ακριβώς αυτό τον προσανατολισμό, ενώ αποκλείουν έργα και δράσεις που αποσκοπούν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε όφελος των εργαζόμενων με καθολικό και δημόσιο χαρακτήρα.

Αποκλείουν τις προσλήψεις στους δήμους και γενικά τα μέτρα στήριξης των δημόσιων δομών και υποδομών.

Είναι αναγκαία η ανατροπή αυτού του μοντέλου διαχείρισης και των μορφών με τις οποίες υλοποιείται, μέσω των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των Δήμων.

Η πρόοδος της τεχνολογίας, τα υλικά, η ίδια η επιστημονική γνώση μας παρέχουν τη δυνατότητα να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων. Η μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, η επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση προσφέρουν τη δυνατότητα να υπάρχει, σήμερα κι όχι στο απώτερο μέλλον, ένα σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, με δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του τέλους για τους πολίτες, την υγεία όλων μας και νέες θέσεις μόνιμης εργασίας -άλλωστε η διαχείριση των σκουπιδιών είναι μόνιμη κι όχι παροδική ανάγκη. Ένα τέτοιο σύστημα έχει μία απαραίτητη προϋπόθεση: να σχεδιάζεται και να χρηματοδοτείται από το δημόσιο, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι το κέρδος του κάθε εργολάβου που ανακατεύεται με τη μπίζνα των σκουπιδιών.

Γίνεται φανερό ότι με αυτά τα λεφτά θα μπορούσε να οργανωθεί σε τελείως άλλη βάση η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως το κίνημα (των κατοίκων, περιβαλλοντικό, συνδικαλιστικό), έχει διεκδικήσει, ώστε να προχωρήσει μια άλλη διαχείριση, δημόσια, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και προτεραιότητα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, κόντρα στο ιδιωτικό κέρδος με τίμημα τις ανθρώπινες ζωές - που θα πετάξει έξω τους ιδιώτες από τη διαχείριση.

Η λύση είναι:

Να ανατραπούν οι ΣΔΙΤ, οι συμβάσεις παραχώρησης, η ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση των σκουπιδιών. Όλα τα στάδια διαχείρισης απορριμμάτων να περάσουν στον πλήρη έλεγχο, τη λειτουργία και τη διαχείριση των δήμων, με κοινωνικό, δημοκρατικό έλεγχο. Να ιδρυθεί ενιαίος δημόσιος κοινωνικός φορέας, με μορφές κοινωνικού ελέγχου, στον οποίο να περάσουν και οι υπάρχουσες ιδιωτικές δομές (ΕΕΑΑ, ΑΗΗΣ και όλα τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης), οι μονάδες τους (ΚΔΑΥ Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης-ΕΕΑΑ, κλπ), ο εξοπλισμός συλλογής (οχήματα) και προσωρινής αποθήκευσης (κάδοι), με μεταφορά και όλων των πόρων (τέλος ανακύκλωσης), στο δημόσιο φορέα.

Να καταργηθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι Δήμοι να υλοποιήσουν άμεσα -και να απαιτήσουν χρηματοδότηση- προγράμματα μείωσης του όγκου των αποβλήτων, προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού, καθώς και του οργανικού κλάσματος με κομποστοποίηση.

Να διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, χωρίς εκπτώσεις, των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας μας. Να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση των Υπηρεσιών Καθαριότητας, μαζί και των άλλων Υπηρεσιών των ΟΤΑ, σε υποδομές, εξοπλισμό, έμψυχο δυναμικό.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να μη γίνει μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα άλλα «οικονομικά εργαλεία». Με Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων, με κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν παίρνει η κατάσταση διορθώσεις. Ο αγώνας αυτός είναι ανάγκη να βρει το βηματισμό του και να προχωρήσει η ανάπτυξη πρωτοβουλιών αγώνα, επιτροπών αγώνα, σωματείων και συλλογικοτήτων με ζωντανή μαζική συμμετοχή κατοίκων και εργαζόμενων.

Ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα ο συντονισμός σε κινηματικό επίπεδο και πανελλαδικά ιδιαίτερα με τα κινήματα που αναπτύσσονται στις πληττόμενες περιοχές (π.χ. Δυτ. Αττική, Σχιστό, Γραμματικό, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λευκίμη, Κοζάνη, κ.α.), επιτυγχάνοντας να διαμορφωθεί ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και συντονισμός δράσεων.

Η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων από τη μεριά των κυβερνήσεων, περιφερειακών αρχών και της ΕΕ είναι ίδια και αντίστοιχη και ενιαία πρέπει να επιδιώξουμε να είναι και η πάλη του κινήματος. Άλλωστε τα αιτήματα Κανένα εργοστάσιο καύσης, καμία χωματερή ποτέ και πουθενά και ο αγώνας για μια άλλη διαχείριση που εμείς προτείνουμε είναι η αιχμή του αγώνα σε κάθε περιοχή.

Στη συνεδρίαση για την πορεία υλοποίησης της πράξης: «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α΄ φάση)» και διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, προκύπτει τελικά ότι η κατάσταση στους επτά (7) Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου, είναι:

1. «Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Μετσόβου»
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 525.500,00 € με Φ.Π.Α.
ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ : 288.887,69 € (με Φ.Π.Α.) (έκπτωση 45,03%).
Ημερομηνία ανάρτησης της σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ: 09.07.2018, έπρεπε να παραδοθεί στις 09.12.2018 (πήρε μέχρι σήμερα 3 παρατάσεις).
ΤΕΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ : ποσό 288.478,18 € με Φ.Π.Α.
ΠΕΡΑΙΩΘΗΚΕ: 30-6-2019
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ : 12-2-2020
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ: απόφ. 32351/2919/10-3-2020
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ : Επίκειται
ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΔΔΗΕ : Εγκατεστημένο - ηλεκτροδοτείται

2. «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ηγουμενίτσας»
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 918.500,00 € με Φ.Π.Α.
ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: 393.436,50 € με Φ.Π.Α. (έκπτωση 57,17%).
Ημερομηνία ανάρτησης της σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ: 04.07.2018, έπρεπε να παραδοθεί στις 29.01.2019 (πήρε παράταση έως τις 30.09.2020).
ΠΕΡΑΙΩΘΗΚΕ: 30-09-2020
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Επίκειται
ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΔΔΗΕ : Εγκατεστημένο - επίκειται η σύμβαση ηλεκτροδότησης

3. «Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Άρτας»
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 531.500,00€ με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.
ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ : 292.325,03 ευρώ με Φ.Π.Α. (έκπτωση 45,00%).
Ημερομηνία ανάρτησης της σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ: 26.06.2018, έπρεπε να παραδοθεί στις 22.02.2019 (πήρε μέχρι σήμερα 2 παρατάσεις).
ΠΕΡΑΙΩΘΗΚΕ: 30-06-2019
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ: 12-2-2020 (Απόφαση έγκρισης πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής: 13/01/2020)
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Επίκειται
ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΔΔΗΕ: Εγκατεστημένο - ηλεκτροδοτείται

4. «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Πωγωνίου»,
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 718.000,00 € με Φ.Π.Α.
ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: 392.936,51€ με Φ.Π.Α. (έκπτωση 45,27%).
Ημερομηνία ανάρτησης της σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ: 30.05.2018, έπρεπε να παραδοθεί στις 25.10.2018 (πήρε μέχρι σήμερα 9 παρατάσεις).
ΠΕΡΑΙΩΘΗΚΕ: 15-11-2020
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Επίκειται
ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΔΔΗΕ: Εγκατεστημένο - ηλεκτροδοτείται

5. «Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ιωαννίνων »
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 521.000,00 € με Φ.Π.Α.
ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: 255.721,10 € με Φ.Π.Α. (έκπτωση 50,92%).
Ημερομηνία ανάρτησης της σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ: 07.06.2018, έπρεπε να παραδοθεί στις 31.01.2019 (πήρε μέχρι σήμερα 3 παρατάσεις).
ΠΕΡΑΙΩΘΗΚΕ: 8-8-2019
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Έχει γίνει
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Επίκειται
ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΔΔΗΕ: Εγκατεστημένο - ηλεκτροδοτείται

6. «Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ζίτσας»
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 349.500,00 € με Φ.Π.Α.
ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: 178.772,50 € με Φ.Π.Α. (έκπτωση 48,85%).
Ημερομηνία ανάρτησης της σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ: 30.05.2018, έπρεπε να παραδοθεί στις 22.09.2018 (πήρε μέχρι σήμερα 3 παρατάσεις).
ΠΕΡΑΙΩΘΗΚΕ: 10-05-2019
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Έχει γίνει
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Αναμένεται
ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΔΔΗΕ : Εγκατεστημένο - ηλεκτροδοτείται

7. «Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Γ. Καραϊσκάκη»
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 495.000 € με Φ.Π.Α.
ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: 286.579.07 € με Φ.Π.Α. (έκπτωση 42,11%).
Ημερομηνία ανάρτησης της σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ: 26.06.2018, έπρεπε να παραδοθεί στις 21.11.2018 (πήρε μέχρι σήμερα 8 παρατάσεις).
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Σε εξέλιξη
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ: 31-03-2021

Δεν έχει γίνει. Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής «λόγω αναμονής ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης ολίσθησης του πρανούς της εξωτερικής οδού δεν μπορούν να μπορούν να εκτελεστούν όλες οι εργασίες που θα ολοκληρώνουν όλο το αντικείμενο του φυσικού έργου».

Στον ΣΜΑ Πρέβεζας δεν έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός, ενώ οι δημότες των δήμων της Άρτας, απλά… διπλοπληρώνουν.

Η καθυστέρηση ενημέρωσης είναι αδικαιολόγητη κι υπάρχουν ευθύνες, όταν στην Προγραμματική Σύμβαση του 2015 (Αναγκαστικός - 4 Σύνδεσμοι - Περιφέρεια), υπάρχει ακόμη και σχετική ρήτρα για ενημέρωση των πολιτών. Όταν η Επιτροπή Παρακολούθησης δε λειτούργησε. Κι αυτή η ευθύνη δεν πέφτει στους εργαζόμενους.

Η πολυδιαφημισμένη αποτελεσματικότητα της Τοπικής Διοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έχει δεχθεί σε κάθε περίπτωση, καίριο πλήγμα.

Φυσικά, στην ίδια συνεδρίαση δεν απαντήθηκαν και τα ερωτήματα που θέσαμε:

Τι υποχρεώσεις αφορά το ποσό των 3.800.000 €, με τους νόμιμους τόκους υπερημερίας, που ζητά η «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.»; Τι σημαίνει αποζημίωση για θετικές ζημιές, απώλειες εσόδων, πρόσθετες δοκιμές και απώλεια εσόδων κατά το δεύτερο έτος λειτουργίας;

Τι προβλέπεται για τη διαχείριση ιατρικών και παραϊατρικών απορριμμάτων, από τα ιατρεία και τις κλινικές, μέσα στις πόλεις της Περιφέρειας;

Πότε θα γίνουν οι προσωρινές και οριστικές παραλαβές, για να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία;

Θα επανδρωθούν οι ΣΜΑ με προσωπικό των δήμων και του Αναγκαστικού; Υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη άνεργων 55-67 με το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα;

Μετά την διαρροή στη ΜΕΑ (εργοστάσιο), αλλά και πολλές καταγγελίες πολιτών για την διαδικασία μεταφοράς απορριμμάτων, έχουν γίνει έλεγχοι;

Μετά την λήξη της σύμβασης στη ΜΕΑ - την οποία θα πληρώσουμε - μήπως τα μηχανήματα κι ο εξοπλισμός που θα μας μείνουν, όχι μόνο θα έχουν κάνει απόσβεση, αλλά θα είναι και μη λειτουργικά, πλέον ότι αυτή η συζήτηση δεν έκλεισε την Παρασκευή.

Τώρα ανοίγει, φέρνοντας στα λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους νέα δεδομένα, οργάνωση και συντονισμό για νικηφόρους αγώνες… και η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο ξέρει πως έχει μεγάλη ευθύνη σ’ αυτή την κατεύθυνση…

Συνέχεια...

Απάντηση Περιφερειάρχη στον Πρόεδρο του Προδρομίου

Μαρτίου 23, 2021 0
Απάντηση Περιφερειάρχη στον Πρόεδρο του Προδρομίου

ΠΡΟΣ: Toπικό Συμβούλιο Προδρομίου Δήμου Σουλίου

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Σύμβουλοι,

Με προβλημάτισε ιδιαίτερα αν θα έπρεπε να απαντήσω σε μια επιστολή χωρίς καν αναφορά του ονόματος του συντάκτη της, η οποία ενώ απευθύνεται στο πρόσωπό μου και στάλθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου ηλεκτρονικά μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας 22 Μαρτίου, αναρτήθηκε την ίδια ημέρα σε ιστοσελίδα, δίνοντας την αίσθηση ότι εκείνο που επιδιώκεται τελικά είναι η δημιουργία εντυπώσεων.

Μου προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση η επιθετικότητά του συντάκτη της, που εμφανίζεται να εκπροσωπεί το Τοπικό Συμβούλιο Προδρομίου, ζητώντας ευθύνες από λάθος φορέα όσον αφορά την αδειοδότηση της Μονάδας Βιοαερίου.

Εκείνο που δεν έγινε αντιληπτό, ή σκόπιμα παρερμηνεύεται είναι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν εκδίδει αποφάσεις, όπως δεν εξέδωσε και τη συγκεκριμένη. Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως οι Δήμοι και κατά περίπτωση άλλοι φορείς, γνωμοδοτούν και τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει είτε το Υπουργείο κεντρικά, είτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας. Άρα είναι ακατανόητη η εμμονή σας σε βάρος του Περιφερειάρχη και της Περιφέρειας η οποία δεν έχει τη θεσμική δυνατότητα να αποτρέψει την έκδοση μιας απόφασης για περιβαλλοντικούς όρους, ούτε πολύ περισσότερο να την ακυρώσει.

Όντως η Επιτροπή Περιβάλλοντος επί προεδρίας της τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη είχε γνωμοδοτήσει θετικά επί φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε κατατεθεί για την εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου από βιορευστά στην περιοχή σας. Θα μπορούσε δε να μην είχε γνωμοδοτήσει καν και να θεωρηθεί σιωπηρώς θετική. Δεν το έπραξε όμως.

Ήταν, αν όχι η πρώτη, από τις πρώτες της κατηγορίας αυτής και βεβαίως η τότε απόφαση πάρθηκε σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις από τους κατοίκους και από όσους σήμερα –και δικαίως- διαμαρτύρονται.
Στη συνέχεια όμως όταν άρχισαν να έρχονται κι άλλες τέτοιες μελέτες, οι εισηγήσεις μου ήταν για αρνητική γνωμοδότηση εφόσον οι ύλες προς επεξεργασία δεν προέρχονται από την περιοχή. Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα, χωρίς και πάλι να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι ενστάσεις μας σε όλες τις περιπτώσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αν και ο συντάκτης της επιστολής δηλώνει ότι «δεν θέλει να προβεί σε λαϊκισμούς κ.ο.κ.», τελικά δεν το αποφεύγει κάνοντας συγκρίσεις με Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια κ.α., που βεβαίως δεν αναπτύχθηκαν εξαιτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία βεβαίως συνέδραμε σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα σε ζητήματα υποδομών, ανάδειξης μνημείων κ.α., όπως το ίδιο πράττει και για κάθε άλλη περιοχή της Ηπείρου.

Δεν είναι ώρα, ούτε και πρόθεσή μας να απαριθμήσουμε παρεμβάσεις και δράσεις στην περιοχή του Δήμου Σουλίου, ενδεικτικά όμως μπορώ να σας αναφέρω ορισμένες, όπως η συμβολή της Περιφέρειας για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης στην Παραμυθιά, η αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Καρβουναρίου, η αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων, η οδική σύνδεση προς Σούλι, η μελέτη που εκπονείται για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου Σουλίου, η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στο Αεροδρόμιο, η έξοδος προς Γκρίκα- Ψάκα, οι καθαρισμοί στον Αχέροντα και στο Κοκκυτό, μέχρι και η ανάληψη της ευθύνης διοίκησης του ΤΟΕΒ, ώστε αυτός να μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των παραγωγών του Δήμου Σουλίου.

Ανακεφαλαιώνοντας, η Περιφέρεια έχει θέσει απαράβατο όρο να μη γνωμοδοτεί θετικά για μονάδες βιοαερίου εφόσον η πρώτη ύλη δεν εξασφαλίζεται από την ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τον προβληματισμό των κατοίκων, αλλά θεσμικά δεν έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την απόφαση για τη συγκεκριμένη μονάδα – καθώς η άδεια έχει εκδοθεί από άλλη Υπηρεσία. Αν έχετε υπόψη σας νόμιμη διαδικασία η οποία μπορεί να αποτρέψει την εγκατάσταση της μονάδας, είμαστε πρόθυμοι να σας συνδράμουμε.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
Συνέχεια...

Συνελήφθησαν οκτώ άτομα σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις για υποθέσεις περί αλλοδαπών

Μαρτίου 23, 2021 0
Συνελήφθησαν οκτώ άτομα σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις για υποθέσεις περί αλλοδαπών

Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για τη δίωξη της παράτυπης μετανάστευσης, από αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) άτομα.

Σε βάρος τριών εξ αυτών σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της μεταφοράς παράτυπων μεταναστών και διευκόλυνσης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα, ενώ σε βάρος των υπολοίπων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, προχθές (21-3-2021) το βράδυ επί της Ιόνιας Οδού, αστυνομικοί του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου - Ιωαννίνων προχώρησαν στη σύλληψη αλλοδαπού οδηγού που κατηγορείται για μεταφορά παράτυπων μεταναστών και διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα ο εντοπισμός και σύλληψη τεσσάρων (4) αλλοδαπών στην πόλη των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, τους οποίους, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε αποβιβάσει ο κατηγορούμενος, έχοντάς τους μεταφέρει με το αυτοκίνητό του από την Πάτρα έναντι του συνολικού χρηματικού ποσού των 200 ευρώ, ώστε στη συνέχεια να εξέλθουν από τη χώρα μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου.

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες (22-3-2021) το μεσημέρι αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνέλαβαν ημεδαπό οδηγό αυτοκινήτου ο οποίος με ακόμη έναν αλλοδαπό, είχε παραλάβει από το Ασπροκλήσσι Θεσπρωτίας αλλοδαπή, στερούμενη ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου αμφότερους να μεταφέρει σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Προανάκριση για τις παραπάνω υποθέσεις ενήργησαν τα Τμήματα Αλλοδαπών των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, αντίστοιχα, ενώ κατασχέθηκαν τα δύο εμπλεκόμενα οχήματα και χρηματικό ποσό -800- ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Συνέχεια...

ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου: "Πόσο πιο χαμηλά θα σύρετε το Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Περιφερειάρχη;"

Μαρτίου 23, 2021 0
ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου: "Πόσο πιο χαμηλά θα σύρετε το Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Περιφερειάρχη;"

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 19ης Μαρτίου 2021, στην ομιλία του ο κ. Περιφερειάρχης 
1) αποκάλυψε ότι θέλει την αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης που λειτουργεί την ΜΕΑ όπως επίσης 
2) διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι βρήκε δυσκολίες στο αίτημά του να διορίσει στη ΜΕΑ ένα συγγενή του με πρόβλημα υγείας σε αντιπαράθεση με «άλλους» που βάζουν συγγενείς και αδέρφια όπως είπε.

Προφανώς και συμπάσχουμε με το συγγενή του και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά στην υγεία του. Δεν κατανοούμε όμως από που προκύπτει το δικαίωμα του Περιφερειάρχη να διορίζει εργαζόμενους σε εργοστάσιο που χτίστηκε με κρατικό χρήμα, και από προκύπτει το δικαίωμα να παρεμβαίνει μέχρι και δημόσια για την αλλαγή του Διευθύνοντα Συμβούλου του επιχειρηματικού ομίλου.

Κι ενώ μόνος του ανέλυε την παρασκηνιακή εμπλοκή του στην εταιρία, έκανε προσπάθεια να αφήσει υπαινιγμούς για διασυνδέσεις των κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων στην ΤΕΡΝΑ, αφού γνώριζαν τα του προστίμου και τα της επιδιαιτησίας με την εταιρία, ξεπερνώντας κάθε όριο ανηθικότητας και ποταπότητας. Ξεχνάει προφανώς ότι εδώ και 3 μήνες οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουν αιτηθεί προς την Περιφέρεια και προς την εταιρία να επισκεφθούν το εργοστάσιο που έχει γίνει με κρατικό χρήμα και εδώ και 3 μήνες η εταιρία μας απαγορεύει ακόμα και να επισκεφθούμε το εργοστάσιο! Σε εμάς έψαχνε για διασυνδέσεις με το μεγάλο κεφάλαιο;

Κοιταχτείτε στον καθρέφτη κ. Περιφερειάρχη και θα δείτε μια περιφερειακή αρχή που υπέγραψε την προκλητική εγγυημένη κερδοφορία του εργοστασίου για 25 χρόνια και τη βάφτισε «βιωσιμότητα», μια περιφερειακή αρχή η οποία έκρυψε στα συρτάρια τις επιπλέον δικαστικές απαιτήσεις της εταιρίας για 3,8 εκατ, και έναν Περιφερειάρχη να παραδέχεται την ανάμιξή του σε παρασκηνιακές συμφωνίες που ξεκινούν από τους απλούς εργάτες και φτάνουν μέχρι το διευθύνοντα σύμβουλο. Πάει πολύ κ. Περιφερειάρχη να έχετε τα μούτρα, να κατηγορείτε τους κομμουνιστές περιφερειακούς συμβούλους για επαφές με την εταιρεία επειδή βρήκαν στο διαδίκτυο τα χαΐρια σας… πάει πολύ….πάρα πολύ……

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατάντια. Επέτρεψε ξανά, χωρίς να παρεμβαίνει, τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Απέναντι μάλιστα στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες μας, απάντησε ότι «έχουν ακουστεί και χειρότερα», προστατεύοντας στην πράξη τέτοιες συνειδητές απρέπειες.

Βεβαίως δεν θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο από τον πρόεδρο που έκλεισε τον κατάλογο των ομιλητών χωρίς να δώσει το αυτονόητο δικαίωμα να δευτερολογήσει η κεντρική εισηγήτρια με στόχο να μην να απαντηθούν τα …. «τέρατα» που ακούστηκαν στην συνεδρίαση, καταπατώντας ακόμα και τον κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή για ακόμα μια φορά, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση της 22ας Φεβρουαρίου, έκλεισε το μικρόφωνο σε σύμβουλο της ΛΑ.ΣΥ. που δεχόταν τις κατ΄εξακολούθησιν παρεμβάσεις του πεφερειάρχη, δήθεν για να τηρήσει τον κανονισμό.

Με τέτοιους χειρισμούς, είναι λογικό να ….ξέχασε τη δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοσης των συνεδριάσεων τους τελευταίους 10 μήνες που τα περιφερειακά συμβούλια γίνονται με τηλεδιάσκεψη. Ο πρόεδρος είναι πολλαπλά εκτεθειμένος γιατί γνώριζε και μάλιστα ανέλυσε το νομικό πλαίσιο για να μεταδίδονται οι συνεδριάσεις παρόλα αυτά από τις 7 Μαΐου του 2020 δεν προχώρησε στην διαδικτυακή μετάδοση. Ούτε και υπήρχε ποτέ περίπτωση να μπορέσουν οι Ηπειρώτες να δουν τι γίνεται μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αν δεν επέμενε η ΛΑ.ΣΥ.

Κατανοούμε ότι η Περιφερειακή Αρχή στριμώχτηκε από τη συνεδρίαση τόσο, ώστε ο κ. Περιφερειάρχης προσέφυγε σε νομικές διατυπώσεις κατά την ανεγνωσμένη ομιλία του για να απαλλαχτεί από τις συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεών του που είναι τέτοιες που επιβαρύνουν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τους Δήμους της Ηπείρου και κατ’ επέκταση τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Κατανοούμε ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό, το περιφερειακό συμβούλιο έκανε προσπάθεια να βγει από την απαξίωση στην οποία το έχει καταδικάσει η Περιφερειακή Αρχή με τη βοήθεια μερίδας παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η απαξίωση είναι καθαρά πολιτική απόφαση, που φυσικά και δεν εμποδίζει τον αντιλαϊκό σχεδιασμό να ξετυλίγεται μέσα από τις αποφάσεις του Περιφερειακού Ταμείου και της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

Αντικειμενικά λοιπόν δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον κατήφορο…

Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου
Συνέχεια...

Προτάσεις του Χ. Κισσόπουλου εκπροσώπου του Οικονομικού Επιμηλητηρίου Ηπείρου για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές

Μαρτίου 23, 2021 0
Προτάσεις του Χ. Κισσόπουλου εκπροσώπου του Οικονομικού Επιμηλητηρίου Ηπείρου για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης σε τηλεδιάσκεψη από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα με θέμα «Η οικονομία κοντά στις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας- Ήπειρος» ως ομιλητής - εκπρόσωπος του Περιφερειακού τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου έκανα τις ανωτέρω προτάσεις για τις επιχειρήσεις αλλά και τους Οικονομολόγους και λογιστές.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει, ως επί το πλείστον, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες τα δύο τελευταία προ covid χρόνια είχαν αρχίσει αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν από την δεκαετή οικονομική κρίση.

Ο στόχος λοιπόν της δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας επετεύχθη πληρώνοντας ένα πολύ βαρύ τίμημα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πλήρωσαν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Το ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε μια νέα πολυ-επίπεδη κρίση οι επιπτώσεις της οποίας, παρόλο που δεν είναι ακόμα δυνατόν να υπολογιστούν σε όλο τους το εύρος, έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμα τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Η κατά γενική ομολογία έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης για λήψη εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας έχει βοηθήσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία να αποφύγουν τα χειρότερα των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην οικονομική και κοινωνική λειτουργία.

Εμείς ως Οικονομικό Επιμελητήριο θεωρούμε δυο στοιχεία ως τα πιο σημαντικά σχετικά με την λειτουργία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην μετά covid εποχή. Το πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα είναι η έλλειψη ρευστότητας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτές οι επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Το δεύτερο ζήτημα, που συνδέεται σε ένα βαθμό με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας, αφορά στην βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων.

Κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ανάγκες. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες είναι κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και κάποιες όχι. Υπάρχουν όμως επιχειρήσεις που δεν είναι κλειστές, αλλά πλήττονται τόσο που έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών. Ο κάθε επιχειρηματικός κλάδος έχει και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Τα μέτρα μέχρι σήμερα παίρνονταν οριζόντια όμως δεν είναι και για όλους οριζόντια τα προβλήματα. Άρα στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 και στα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βγουν τους επόμενους μήνες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή με πιο στοχευμένες δράσεις σε συγκεκριμένους κλάδους όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και η εστίαση. Δηλαδή να βγαίνουν κλαδικές ενισχύσεις για να υπάρχει και μεγαλύτερη δικαιοσύνη μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ που προκηρύχτηκαν εν μέσω πανδημίας παρατηρείται ότι παρουσιάζουν καθυστερήσεις ως προς τους χρόνους αξιολόγησης, ελέγχου και εκταμίευσης με αποτέλεσμα να μην πετυχαίνουν την μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τις επιχειρήσεις.

Τα δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες στην αρχή της κρίσης, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δεν πήγαν τα περισσότερα στις επιχειρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά με βάση την επιλογή των τραπεζών και τις εξασφαλίσεις που τους παρείχαν. Σήμερα οι νέες δράσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων covid -19 και ΤΕΠΙΧ ΙΙ βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση.

Η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Η προτεινόμενη ρύθμιση θα αναστείλει το κλείσιμο των επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες τους και θα συνδράμει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Για τη διόρθωση των αδικιών που παρατηρήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προτείνουμε να βγει μια διορθωτική επιστρεπτέα προκαταβολή ώστε να ληφθούν υπόψη αφενός τα συνολικά ετήσια έσοδα του 2020 συγκρινόμενα με εκείνα του 2019 και αφού εφαρμοσθεί ο μαθηματικός τύπος να αφαιρεθούν τα ποσά από τις επιστρεπτέες που έχουν πάρει μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις. Η διαφορά που θα προκύψει, αν υπάρχει, να αποδοθεί στις επιχειρήσεις οι οποίες ενώ είχαν μεγάλη ετήσια πτώση τζίρου, αδικήθηκαν από τους όρους που έβαζαν οι επιστρεπτέες.

Για την υποβολή δε των δικαιολογητικών των επιχειρήσεων που έλαβαν οικονομική ενίσχυση με το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με βάση το «Προσωρινό Πλαίσιο», (πιστοποιητικό μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση), προτείνουμε τα ανωτέρω πιστοποιητικά να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να μην είναι υποχρεωτική η ανάρτησή τους, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις συνωστισμού στα Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία και ΚΕΠ.

Για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων, που μετατίθενται για το μέλλον, να υπάρξει μέριμνα μετά το τέλος της πανδημίας για μια γενναία ρύθμιση πολλών δόσεων, δίνοντας προτεραιότητα σε επιχειρήσεις φυσικά που πριν την κρίση ήταν συνεπείς και γιατί όχι και ένα επιπλέον κίνητρο για κάποιες εκπτώσεις σε περίπτωση άμεσης εξόφλησης των υποχρεώσεών τους. Αυτή η επιβράβευση των επιχειρήσεων θα δώσει κίνητρο εξόφλησης των υποχρεώσεών τους και ταυτόχρονα στο κράτος ρευστότητα στα ταμεία του. Το ίδιο να ισχύει και για τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων για του εργαζόμενούς τους αλλά και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες.

Να χαρακτηριστεί και το 2022 ως έτος προαιρετικό για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων, να προβλεφθούν ισχυρά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν την προαιρετική ψηφιακή διαβίβαση των παραστατικών στο myDATA και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να επιλυθούν προβλήματα που έχουν επισημανθεί και δεν έχουν αντιμετωπισθεί μέχρι σήμερα, όπως η εφαρμογή των myDATA σε επιχειρήσεις με εξειδικευμένο αντικείμενο δραστηριότητας αλλά και η έλλειψη δυνατότητας διαβίβασης εξειδικευμένων παραστατικών.

Βεβαίως πρέπει να αναδείξουμε ως ζητούμενο και την εκπαίδευση των επιχειρήσεων σε αυτή την εφαρμογή, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν εξοικείωση με τους υπολογιστές ή δεν έχουν λάβει επαρκή πληροφόρηση για την λειτουργία του mydata και τις υποχρεώσεις τους ως προς την λειτουργία του. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να ζητήσω και από τα Επιμελητήρια να ξεκινήσουν αυτή την ενημέρωση προς τα μέλη τους. Επίσης θα πρέπει να προβλεφθεί μέσω ΕΣΠΑ η επιδότηση της υλικοτεχνικής υποδομής και σχετικών εμπορικών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις.

Ο κ. υπουργός να δει, και είμαι σίγουρος και με την δική μας βοήθεια όπου χρειασθεί, με βάση τις δυνατότητες που έχει η οικονομία, θέματα όπως 
α) την κατάργηση της φορολογίας με βάση τα τεκμήρια τουλάχιστον σε πρώτη φάση των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, 
β) την μείωση του ποσοστού 30% από την συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων, για την έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος, 
γ) την μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων τουλάχιστον για την περίοδο της πανδημίας, 
δ) σε συνεργασία με το υπουργείο εργασίας να δοθούν κίνητρα διακράτησης του προσωπικού στις επιχειρήσεις μέσω μιας επιδότησης ανά θέση εργασίας ή μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών γιατί προβλέπονται μετά και τον περιορισμό στη δυνατότητα αναστολής εργαζομένων πολλές απολύσεις το επόμενο διάστημα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στον κλάδο των οικονομολόγων και των λογιστών. Οι οικονομολόγοι και οι λογιστές ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή του Οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας, προσφέροντας τις γνώσεις τους ακόμα και εν μέσω πανδημίας, στις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά και προσπαθούν μέσω των διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων που βγάζει το κράτος να τις βοηθήσουν να ορθοποδήσουν.

Επιγραμματικά θα μιλήσω για τα πιο σημαντικά από τα θέματα που μας απασχολούν:

- Παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου τομέα να υπάρχει έλλειψη προσωπικού με ειδικότητα Οικονομολόγων.

- Η ασθένεια του λογιστή ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά του. Το πρώτο βήμα έγινε πριν λίγο καιρό με την αποδοχή, υπό προϋποθέσεις όμως, της ασθένειας λόγω covid. Νομίζω όμως ότι άμεσα θα πρέπει να επανεξεταστεί και να δοθεί λύση για όλες τις ασθένειες του λογιστή, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια φυσικά έτσι ώστε να αποφεύγονται καταστρατηγήσεις του Νόμου.

- Κανένα πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής (διορθωτικής) δήλωσης (με ανάλογη εφαρμογή της διάταξης του ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, και γενικά όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων τελών και φόρων εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

- Από μηδενική βάση το όριο της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 (50.000,00 ευρώ όπως ισχύει με την απόφαση Α.1123/2019) υποχρεωτικής υπογραφής δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με την νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση.

Κλείνοντας την εισήγησή μου θα ήθελα να αναφερθώ στην Μεγάλη ευκαιρία για την Ήπειρο της σωστής αξιοποίησης των πόρων που θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

θα πρέπει ενδεικτικά:

- να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των υποδομών (αεροδρόμια, νέοι οδικοί άξονες), προστασία του περιβάλλοντος και ποιότητα ζωής.

- Τόνωση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης.

- Στήριξη του πρωτογενούς τομέα που συνιστά πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή

- Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

- Αύξηση των εξαγωγών

Το οικονομικό επιμελητήριο είναι ο επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας που διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και τα στελέχη εκείνα που μπορούν να συμβάλλουν μαζί με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς στην αναγέννηση και οικονομική ανάπτυξη της περιοχή μας .

Συνέχεια...

Μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 3.586 σε όλη τη χώρα με 51 θανάτους και 699 διασωληνωμένους

Μαρτίου 23, 2021 0
Μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 3.586 σε όλη τη χώρα με 51 θανάτους και 699 διασωληνωμένους

Κρούσματα στην Ήπειρο το τελευταίο 24ωρο, ανά Περιφερειακή Ενότητα
Π.Ε. Άρτας 2
Π.Ε. Θεσπρωτίας 7
Π.Ε. Ιωαννίνων 49
Π.Ε. Πρέβεζας 5

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.586, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 80 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.965 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.582 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.613 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 518 (ημερήσια μεταβολή +31.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 482 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Συνέχεια...

Συνεδριάζει ...τηλεφωνικά το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Μαρτίου 23, 2021 0
Συνεδριάζει ...τηλεφωνικά το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Σας καλούμε σε «δια περιφοράς» (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικά) τακτική συνεδρίαση του Σώματος στις 26/3/2021 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 π.μ.έως 14:00 μ.μ. για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, για λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων:

1) Υποχρεωτική αναμόρφωση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021 .
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχοι κ. Κατσάρης Πέτρος & κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

2) Κατανομή χρηματοδότησης στις Σχολικές Επιτροπές για Λειτουργικές Δαπάνες Σχολικών μονάδων έτους 2021 – Α΄ Κατανομή .
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

3) Έγκριση των αποφάσεων 01/2021 και 02/2021 της Επιτροπής Κυκλοφοριακών και Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων του Δήμου Φιλιατών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Τσότσης Δημήτριος

4) Ανάκληση της αριθμ. 40/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και έγκριση του πρακτικού της «Επιτροπής ανάθεσης εργασιών συντήρησης και επισκευής οχημάτων» για την οριστική παύση και άρση κυκλοφορίας οχημάτων/μηχανήματος έργου του Δήμου Φιλιατών.
- ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: - Αντιδήμαρχος, κ. Πέτρος Κατσάρης
Συνέχεια...

Ενημέρωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για επαγγελματίες δύτες και ναυαγοσώστες

Μαρτίου 23, 2021 0
Ενημέρωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για επαγγελματίες δύτες και ναυαγοσώστες

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την Αριθ.Πρωτ.:2131.1/18846/12-03-2021 Διαταγή Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.Λ.Α. Α :

- Δύτες/μαθητευόμενοι δύτες που υποχρεούνται να προβούν, εντός του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2020 και των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μαίου και Ιουνίου του έτους 2021, στην ετήσια γενική ιατρική εξέταση, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην περ. δ) του άρθρου 8 του Γ.Κ.Λ. Αριθ.10 (Β'978/1995), δύνανται να ασκούν το επάγγελμα έως ότου να εκπληρώσουν τη σχετική υποχρέωση μέχρι και την 30-06-2021.

- Νομίμως δραστηριοποιούμενοι δύτες/μαθητευόμενοι δύτες που απώλεσαν το δικαίωμα πρόσβασης στο σχετικό επάγγελμα, λόγω της συμπλήρωσης του 55ου έτους της ηλικίας τους, εφοδιάζονται με βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων δραστηριοποίησης δύτη/μαθητευόμενου δύτη, εφόσον υποβάλλουν στη Λιμενική Αρχή που έχει εκδώσει την αντίστοιχη πράξη, την αίτηση της παρ. 12 του άρθρου 3 του Γ.Κ.Λ. Αριθ. 10, μέχρι και την 30-06-2021. 

- Το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 15 του Γ.Κ.Λ. αριθ. 10 και αφορά στην ανάκληση αδειών καταδυτικών συνεργείων – δυτών - μαθητευόμενων δυτών και στην ακόλουθη έκδοση, άνευ καταβολής παραβόλων, αντίστοιχης βεβαίωσης συνδρομής νομίωμ προϋποθέσεων, παρατείνεται μέχρι και την 30-06-2021, 

- Η ισχύς των αδειών ναυαγοσώστη, που χρήζουν ανανέωση από την 31-08-2020 κι έπειτα, παρατείνεται περαιτέρω, μέχρι και την 30-06-2021.

Η ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ


Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Επανέναρξη λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων

Μαρτίου 23, 2021 0
Θεσπρωτία: Επανέναρξη λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, σας ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα, 22.03.2021, επαναλειτουργούν οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι του νομού Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τα παρακάτω ωράρια λειτουργίας:

Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων:
Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή (08:30-15:30)
Τρίτη: κλειστός

Αρχαιολογικοί χώροι Ελέας, Ντόλιανης, Πύργος Ραγίου:
Δευτέρα-Παρασκευή (09:00-14:00), επισκέψιμοι κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ Θεσπρωτίας στο τηλ. 26650.29177, e-mail: efathe@culture.gr

Για την ασφαλή λειτουργία, θα τηρούνται αυστηρά όλες οι οδηγίες και τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τους επισκέπτες και το προσωπικό, σύμφωνα με το από 19-03-2021 Πρακτικό της 198ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Συγκεκριμένα:

- Οι επισκέπτες μπορούν να επισκέπτονται μόνο τους αρχαιολογικούς χώρους των ορίων του Δήμου τους, είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες μέχρι 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες.

- Ισχύουν αυστηρά οι αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών κατά τη διάρκεια παραμονής και περιήγησής τους στο χώρο.

- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.

- Συσκευές με αντισηπτικό υγρό βρίσκονται στην είσοδο-έξοδο (φυλακεία) και στους χώρους υγιεινής των αρχαιολογικών χώρων.

- Οι επισκέπτες οφείλουν να ακολουθούν τις συστάσεις του προσωπικού φύλαξης.

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και δεκαπέντε (15΄) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
Ιωάννης Χουλιαράς
Aρχαιολόγος

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 13 πρόστιμα χθες για άσκοπες μετακινήσεις και μη χρήση μάσκας

Μαρτίου 23, 2021 0
Θεσπρωτία: 13 πρόστιμα χθες για άσκοπες μετακινήσεις και μη χρήση μάσκας

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (22-03-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (68) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

57 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 11 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 11 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 21 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 14 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

6 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

5 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας εμπορικών δραστηριοτήτων και συναφείς παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, με την υποβολή προστίμου 3.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενείο) καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 4 πελάτες για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνέχεια...

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: "Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για τη διακίνηση των self tests"

Μαρτίου 23, 2021 0
Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: "Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για τη διακίνηση των self tests"

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας θα ήθελε προς ενημέρωση του κοινού, να αναφέρει πως σχετικά με τα self tests τα οποία έχει ανακοινωθεί πως θα διατεθούν από τα φαρμακεία, δεν έχει όπως και όλοι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Ελλάδας μέχρι αυτήν τη στιγμή, καμία επίσημη ενημέρωση για το καθεστώς διακίνησής τους, καθώς και για το χρονικό ορίζοντα της όποιας υλοποίησης.

Μας προξενεί βέβαια εντύπωση το πώς τα ΜΜΕ φέρονται να γνωρίζουν μέχρι και λεπτομέρειες για τον τρόπο χρήσης των tests, ωστόσο η ουσιαστική ενημέρωση θα γίνει μέσω και των Φαρμακευτικών Συλλόγων μετά και την απαραίτητη και χρήσιμη συνεννόηση με την πολιτεία, για την οποία εξυπακούεται πως θα συμβάλλουμε όπως πάντα, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία του κορωνοϊού.

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                 Ο Γραμματέας
    Κοντός Ιωάννης            Κούτσικος Χρήστος 


Συνέχεια...

Πυρά του Προέδρου του Προδρομίου προς τον Περιφερειάρχη

Μαρτίου 23, 2021 0
Πυρά του Προέδρου του Προδρομίου προς τον Περιφερειάρχη

Ντροπή! Με αυτή τη λέξη θα ξεκινήσω και θα τελειώσω.
Είμαι δημότης Σουλίου και Πρόεδρος στην κοινότητα Προδρομίου. Ως πρόεδρος είμαι υποχρεωμένος να υπηρετώ τους πολίτες της κοινότητας μου και να ενστερνίζομαι τα προβλήματά τους. Αναρωτιέμαι και προβληματίζομαι αν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου πράττει το ίδιο αυτή τη στιγμή. Δεν έχω καμμία πρόθεση να μειώσω την πολιτική του σταδιοδρομία και το έργο που έχει προσφέρει στην Ήπειρο. Σε καμμία περίπτωση δεν θέλω να προβώ σε λαϊκισμούς, ούτε να κάνω μικροπολιτική.

Με μια βόλτα στα Ζαγοροχώρια και στο Μέτσοβο μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς το αναπτυξιακό έργο που έχει πραγματοποιηθεί εκεί και ποσό έχει αναδειχθεί η φυσική ομορφιά με επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον και χαρίζουν στους επισκέπτες όμορφες αποδράσεις. Ξεκίνησα με τη λέξη ντροπή, λοιπόν, γιατί εγώ σαν πολίτης του Δήμου Σουλίου αισθάνομαι πως αυτό το δικαίωμα για ανάπτυξη και ανάδειξη ο κ. Περιφερειάρχης το στέρησε από τον πανέμορφο τόπο μου. Σε τι υστερεί ο Δήμος Σουλίου από φυσική ομορφιά; Σε τι υστερούν οι δημότες Σουλίου από τους δημότες των Ζαγοροχωρίων και του Μετσόβου;

Τι κάναμε εμείς λάθος για να βρισκόμαστε «κάτω από το αυλάκι» και όχι όλοι μαζί σαν Ηπειρώτες που είμαστε;! Τι έχει αναδείξει η περιφέρεια Ηπείρου όλα αυτά τα χρόνια στην Παραμυθιά; Την Παραμυθιά που κάποτε ήταν το κεφαλοχώρι της Ηπείρου και μεγαλουργούσε! Μήπως αναδείξατε τον Αχέροντα; Έναν ποταμό για τον οποίο εμείς εδώ είμαστε περήφανοι και τον διαφημίζουμε όπου σταθούμε και βρεθούμε. Τον επιβλητικό Γκορίλα με τα υπέροχα μονοπάτια του που χωρίζει και συνάμα ενώνει την Παραμυθιά και τα ιστορικά και ένδοξα χωριά του Σουλίου.

Αντ’ αυτού έγινε ο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι για να συλλέγουμε τα σκουπίδια εκτός των δικών μας και των άλλων περιοχών. Και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια «τερατώδη» επένδυση σε μονάδες καύσης βιορευστών – βιοελαίων. Μια επένδυση που όχι μόνο δε θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή μας αλλά θα την υποβαθμίσει κιόλας. Μια επένδυση για την οποία δε ρωτηθήκαμε ποτέ!

Θέλουμε επενδύσεις στον τόπο μας. «Υγιείς» επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και θα δώσουν θέσεις εργασίες ώστε να μη φεύγουν οι νέοι από τον τόπο τους. Επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Δεν αναιρώ το έργο που έχει προσφέρει ο κ. Περιφερειάρχης στην Ήπειρο και το εκτιμώ. Θα το εκτιμούσα περισσότερο αν τον ίδιο ζήλο έδειχνε και για τον τόπο μου.

Η στάση σας να μη θέλετε να κατανοήσετε τις εύλογες ανησυχίες μας για τις μονάδες καύσης βιορευστών – βιοελαίων με πείσμωσε και για αυτό μπήκα στη διαδικασία των συγκρίσεων. Αυτή την άνευ λόγου υποβάθμιση του τόπου μας με τη θετική γνωμάτευση της Περιφέρειας με ανάγκασε να σας τα πω έξω από τα δόντια. Είμαστε όλοι Ηπειρώτες και αγαπάμε τον τόπο μας. Αυτό μας ενώνει κε. Περιφερειάρχη. Γι’αυτο το λόγο μην μας αντιμετωπίζετε σαν κατώτερους πολίτες. Ο λόγος σας μετράει. Νιώστε τις ανησυχίες μας και ενωθείτε μαζί μας.

Η επιτροπή αγώνα που αποτελείται από τους πολίτες του Δήμου Σουλίου, από Ηπειρώτες που ζουν στο εξωτερικό και επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στα όμορφα χωριά μας αλλά και από όσους έχουν επενδύσει στον τουρισμό ζητάνε την άμεση στήριξη και βοήθειά σας. Όπως επίσης και όλων των Ηπειρωτών που βρίσκονται σε αρμόδιες θέσεις και αγαπούν την Ήπειρο.

Ντροπή μας αν επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο στον όμορφο τόπο μας.

Γεώργιος Τσιώτας
Πρόεδρος Τ.Κ. Προδρομίου
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα