11/27/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Μείωση των κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 82 θάνατοι πανελλαδικά

Νοεμβρίου 27, 2021 0
Μείωση των κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 82 θάνατοι πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 27
ΠΕ Θεσπρωτίας 11
ΠΕ Ιωαννίνων 90
ΠΕ Πρέβεζας 22

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.870, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 920.683 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 109 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.740 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 82, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.861 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 641 (59.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (80.81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (19.19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.493 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 451 (ημερήσια μεταβολή -6.63%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Καχριμάνης: Όλη η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο

Νοεμβρίου 27, 2021 0
Καχριμάνης: "Όλη η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο"

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, θα έπρεπε να ενώνει και όχι να διχάζει τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και να μη γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Και πράγματι αυτό συνέβαινε μέχρι πρόσφατα και έως τη διοικητική συγκρότηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου. Η Περιφέρεια Ηπείρου όλα αυτά τα χρόνια επωμίστηκε «βάρη» και «φορτία» προκειμένου να συνδράμει τους ΟΤΑ α΄ βαθμού.

Θυμίζουμε ότι σε προγενέστερο χρόνο ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να χωροθετηθούν οι ΧΥΤΑ, παρά τις έντονες αντιδράσεις φορέων που σήμερα «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ανέλαβε και έφερε σε πέρας την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, με επακόλουθο η Ήπειρος να είναι η πρώτη Περιφέρεια της οποίας οι κάτοικοι δεν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια μέσω προγραμματικών συμβάσεων ανέλαβε και έφερε σε πέρας την κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και της προμήθειας του εξοπλισμού τους.

Η κατασκευή του Εργοστασίου έγινε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό), η οποία προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι για 25 χρόνια υπεύθυνη για αυτό είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, υπέρ της οποίας και μόνο έχουν υπογραφεί υποστηρικτικές της Σύμβασης Σύμπραξης, συμβάσεις, του Ελληνικού Δημοσίου. Και όντως έχει αναλάβει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, έχοντας βρεθεί μέχρι τώρα υπόλογη σε αρκετά ζητήματα για «παραλείψεις» Δήμων που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οι δεσμευτικοί όροι για τους ΣΜΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου, επίσης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με τους πρώην Αναγκαστικούς Συνδέσμους, τους οποίους έχει διαδεχθεί σήμερα ο ΦοΔΣΑ, ανέλαβε την κατασκευή (και προ πολλού έχουν αποπερατωθεί) επτά (7) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που υπέδειξαν οι Σύνδεσμοι και την προμήθεια του εξοπλισμού τους, καθώς και την προμήθεια του εξοπλισμού του ΣΜΑ Πρέβεζας, την κατασκευή του οποίου ανέλαβε ο ΦοΔΣΑ, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Η κατασκευή και εξοπλισμός των ΣΜΑ έχουν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου στο ΕΣΠΑ σε ποσοστό 100%, ως κρατική ενίσχυση, με επιτρεπόμενης της εμπορικής εκμετάλλευσης τους. Συνεπώς η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει ρητές δεσμεύσεις τόσο για την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και για το ΦοΔΣΑ.

Η Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με τους πρώην Αναγκαστικούς Συνδέσμους στη θέση των οποίων υπεισήλθε ο ΦοΔΣΑ προβλέπει εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης και του εξοπλισμού τους με την επίδειξη του τρόπου λειτουργίας τους από τον ανάδοχο της προμήθειας του εξοπλισμού και με την αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας που έχει υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο.

Όπως επί λέξει αναφέρει η Προγραμματική, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει την υποχρέωση «Να παραδώσει το Έργο σε πλήρη λειτουργία στους «Φορείς Πρότασης και Λειτουργίας του Έργου (Κύριοι του Έργου)» στο ΦοΔΣΑ δηλαδή. Μετά την πλήρη λειτουργία του έργου όμως, όχι τώρα, όπως απαιτεί, κατά παράβαση της σύμβασης ο ΦοΔΣΑ. Γιατί άραγε;

Ο ΦοΔΣΑ έχει οχληθεί κατ’ επανάληψη εγγράφως από την Περιφέρεια από τα τέλη 2019 μέχρι και σήμερα να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ ώστε στη συνέχεια και αφού γίνει η οριστική παραλαβή του εξοπλισμού να του παραδοθεί για μόνιμη χρήση. Δυστυχώς όμως εκπρόσωποι της Διοίκησής του, ενώ αρνούνται για ακατανόητους λόγους την έναρξη της δοκιμαστικής διεκδικούν με οριακή πλειοψηφία της Διοίκησής του που εκπροσωπεί το 30-35% των παραγόμενων απορριμμάτων στην Ήπειρο την παραχώρηση του εξοπλισμού εδώ και τώρα παρά τις αντίθετες προβλέψεις της Προγραμματικής.

Προχώρησε μάλιστα ο ΦοΔΣΑ και σε τρεις διαδοχικές διακηρύξεις ανάθεσης του έργου λειτουργίας των ΣΜΑ, αρχικά για δέκα χρόνια, στη συνέχεια δε για μικρότερο διάστημα. Ήδη έχουν ακυρωθεί οι δύο πρώτες εκ των οποίων η μία γιατί σύμφωνα με την αιτιολογία της απόφασης, οι όροι της Διακήρυξης καταστρατηγούσαν τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για τα αστικά στερεά απόβλητα. Δηλαδή, ο ΦοΔΣΑ καταστρατηγεί τους στόχους του ΕΣΔΑ, ενώ έχει θεσμική υποχρέωση να τους προστατέψει.

Ο κίνδυνος απένταξης του έργου

Πριν λίγες ημέρες με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, ο ΦοΔΣΑ και οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας κλήθηκαν για ενημέρωση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου. Και ενημερώθηκαν ότι η τελευταία διακήρυξη πάσχει. Η λειτουργία των ΣΜΑ δεν μπορεί να ανατεθεί με διαγωνιστικές διαδικασίες σε ιδιώτη γιατί στην περίπτωση αυτή το έργο κινδυνεύει με απένταξη και ποσό 12.320.375,00€ θα πρέπει να επιστραφεί από την Περιφέρεια σε βάρος του πολίτη της Ηπείρου, μη αποκλειομένων και δικαστικών περιπετειών.

Η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ τα γνωρίζει όλα αυτά, πλην όμως εμμένει να προκηρύξει τον διαγωνισμό θέτοντας σε περιπέτειες ολόκληρη την Ήπειρο.

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε εκτενώς τους όρους του. Αρκεί μόνο να αναφερθεί πως η Μελέτη του ορίζει ότι τα απορριμματοφόρα τελευταίας τεχνολογίας θα χρειασθούν 2,66 ώρες για να μεταφέρουν απορρίμματα από τον ΣΜΑ Ιωαννίνων στη ΜΕΑ Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι (απόσταση 26 χιλιομέτρων) και να επιστρέψουν. Προσδιορίζει, δηλαδή, ταχύτητα περίπου 20 χλμ/ώρα. Η Διακήρυξη δεν προσβάλλει μόνο την κοινή λογική, παραβιάζει και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Και δεν θα αναφερθούμε στους όρους που ανατρέπουν τις ισορροπίες στο Εργοστάσιο υπέρ του ιδιώτη και σε βάρος του πολίτη της Ηπείρου.

Τα γνωρίζει αυτά η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ, αλλά επιμένει. ΓΝΩΡΙΖΕΙ η διοίκηση του ΦοΔΣΑ ότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί ως κρατική ενίσχυση και δεν μπορεί να το αναθέσει σε ανάδοχο γιατί αντιβαίνει στους όρους ανταγωνισμού, αλλά οφείλει να το λειτουργήσει ο ίδιος με πρόσληψη προσωπικού ή μετάταξη από τους Δήμους ώστε να είναι συμβατό με τους οικονομικούς όρους που έχει χρηματοδοτηθεί.

Το γνωρίζουν πολύ καλύτερα οι υπάλληλοι που συνέταξαν τη Μελέτη της Διακήρυξης, καθώς οι ίδιοι χειριζόταν το έργο ως υπάλληλοι της Περιφέρειας. Όμως ο ΦοΔΣΑ επιμένει να το λειτουργήσει με ανάδοχο και με όρους μάλιστα διακήρυξης φωτογραφικούς. Και όλα αυτά σε βάρος των συμφερόντων του ηπειρώτη πολίτη. Έχουν αναρωτηθεί όσοι στηρίζουν το εγχείρημά του για πιο λόγο άραγε γίνονται όλα αυτά;

Η αρμοδιότητα για τη μεταφορά του υπολείμματος

Σε μείζον ζήτημα έχει αναχθεί η μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύμπραξης για τη λειτουργία του Εργοστασίου -η νομιμότητα της οποίας έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο- το έργο ανήκει στην ευθύνη και στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο ισχυρισμός του ΦοΔΣΑ ότι σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει με την Περιφέρεια, η μεταφορά του υπολείμματος περιέρχεται αυτόματα στον ίδιο, δεν έχει νόμιμη βάση.

Η Περιφέρεια Ηπείρου με τη λειτουργία του Εργοστασίου ανέλαβε τη μεταφορά του υπολείμματος. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης -μετά από παραπληροφόρηση του αρμοδίου υπαλλήλου, ο οποίος συνέτασσε και τις Διακηρύξεις για τη μεταφορά του στην Περιφέρεια και τώρα κάνει το ίδιο στο ΦοΔΣΑ- έδωσε τη συγκατάθεσή του να αναλάβει το έργο ο ΦοΔΣΑ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις του να «υποκλέψει» αρμοδιότητές τους.

Κατά τη διάρκεια που ο ΦοΔΣΑ μετέφερε το υπόλειμμα, η Περιφέρεια εγκαλέστηκε από τον Φορέα Λειτουργίας του Εργοστασίου ότι καθυστερεί τη μεταφορά του πολύ πέρα από τις προθεσμίες που είχαν οριστεί, και επικρεμόταν ο κίνδυνος να αρνηθεί το εργοστάσιο να παραλαμβάνει απορρίμματα, ενεργοποιώντας και ρήτρες σε βάρος της Περιφέρειας. Και όλα αυτά από υπαιτιότητα του ΦοΔΣΑ που με τις ενέργειες και παραλείψεις του απέδειξε πως δεν είναι έτοιμος ακόμα ούτε και για μεταφορά υπολείμματος.

Παρά ταύτα, η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ επιμένει αναρμόδια και μη νόμιμα να προχωρήσει έναν διαγωνισμό, η διακήρυξη του οποίου προβλέπει όρους που απευθύνονται σε ‘μονοπωλιακές’ καταστάσεις.

Ως δικαιολογία επικαλείται τους αντίστοιχους όρους που είχαν τεθεί στον αρχικό διαγωνισμό της Περιφέρειας, ο οποίος επίσης, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων «έπασχε». Τις απορίες θα μπορούσε να λύσει το στέλεχος που και τώρα στο ΦοΔΣΑ συντάσσει τα τεύχη που προβλέπουν η φόρτωση του υπολείμματος των σκουπιδιών να επιβλέπεται από τρεις μηχανικούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που προβλέπουν τα απορριμματοφόρα να διαθέτουν παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, που κατά τη Διοίκηση του ΦοΔΣΑ φαίνεται πως είναι απαραίτητο για να μεταφερθούν υπολείμματα σκουπιδιών από το Ελευθεροχώρι στο Ελληνικό για να μην χαθούν οι οδηγοί και το πολύτιμο φορτίο που μεταφέρουν.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, μόνη αρμόδια για τη μεταφορά του υπολείμματος σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύμπραξης, προχώρησε στην ανάθεση του έργου μεταφοράς του σε θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ Iωαννίνων, που πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και αδειοδοτήσεις. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για συνεταιριστική – πολυμετοχική εταιρεία με 120 περίπου μέλη που λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Με την ανάθεση του έργου οι πολίτες της Ηπείρου επωφελούνται έκπτωσης άνω του 30% σε σχέση με την έκπτωση 0,04% που είχε προκύψει από το διαγωνισμό του ΦοΔΣΑ. Αυτό λοιπόν ας το έχουν υπόψη όσοι «αγωνιούν» για τις αρμοδιότητες, αλλά δεν λαμβάνουν καν υπόψη ποιο είναι το πραγματικό όφελος για τους πολίτες.

Επιγραμματικά:

1. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ούτε αυτόκλητα, ούτε εκβιαστικά ασχολείται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Της ζητήθηκε διαχρονικά η συνδρομή και απλόχερα την πρόσφερε.

2. Η Περιφέρεια Ηπείρου οφείλει να τηρεί στο απόλυτο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προκειμένου να μην τις επιβάλλονται ρήτρες και μάλιστα για παραλείψεις ή αμέλειες του ΦοΔΣΑ

3. Δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον ΦοΔΣΑ, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί το Προεδρείο του, ούτε μέλη του, ούτε καν κάποιοι τρίτοι οψίμως παρεμβαίνοντες.

3. Οι νόμοι, οι συμβάσεις, οι αποφάσεις και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ

4. Υπάρχουν θεσμικά όργανα στα οποία μπορεί να προσφύγει ο ΦοΔΣΑ, είτε για να λυθεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, είτε να του μεταβιβαστεί ακόμη και το Εργοστάσιο μαζί με τις υποχρεώσεις του, όπως άλλωστε έχει υποδειχθεί στη Διοίκηση του και στην τελευταία σύσκεψη στην Περιφέρεια.

5. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα στους τοπικούς πολιτικούς σχηματισμούς να εισηγηθούν, ώστε με ένα νόμο και ένα άρθρο να καταργηθούν οι Συμβάσεις και να περιέλθουν αυτόματα Εργοστάσιο, ΣΜΑ, εξοπλισμός στο ΦοΔΣΑ, και οποιαδήποτε άλλη τυχόν απαίτηση προβάλλει, χωρίς καμία υποχρέωση εκ μέρους του. Επιπλέον να προβλέψουν ότι απαγορεύεται έκπτωση 30% και να ορίσουν πλαφόν εκπτώσεων 0,04%
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Συνελήφθη μέλος της σπείρας που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες

Νοεμβρίου 27, 2021 0
Θεσπρωτία: Συνελήφθη μέλος της σπείρας που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες

Συνελήφθη, στη Θεσπρωτία, μέλος της σπείρας που το τελευταίο διήμερο, διέπραττε τηλεφωνικές απάτες στην Ηγουμενίτσα, με το πρόσχημα του τραυματισμού σε τροχαίο συγγενικού ατόμου το οποίο έχρηζε άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Η αλλοδαπή συλληφθείσα, Βουλγαρικής καταγωγής, είχε το ρόλο του εισπράκτορα και εντοπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές, αφού είχε καταφέρει την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη 25/11) να αποσπάσει χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ από ηλικιωμένο κάτοικο της περιοχής, που πείστηκε από το τέχνασμα. 

Η έρευνα συνεχίζεται για να εντοπιστούν και τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr
Συνέχεια...

Ανεξέλεγκτο το κύμα της πανδημίας, ραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, απροστάτευτος ο λαός

Νοεμβρίου 27, 2021 0

 Ανεξέλεγκτο το κύμα της πανδημίας, ραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, απροστάτευτος ο λαός

Γράφει ο Παύλος Αλεξίου


Διάγγελμα Μητσοτάκη: «Ατομική προστασία», «ατομική ευθύνη» και «λοκντάουν ανεμβολίαστων»  εν όψει ενός επαπειλούμενου γενικού «λοκντάουν» 

Κανένα μέτρο για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας


 «Αποκάλυψη τώρα» παρουσιάζει η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα, με καθημερινές τις εκατόμβες θανάτων που πλησιάζουν ήδη τους 18.000 θανάτους, με τα κρούσματα να αυξάνονται αλματωδώς, τους ασθενείς να εξαντλούν τις λιγοστές ΜΕΘ, να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, να παραμένουν στα «Επείγοντα» ή να νοσηλεύονται σε «κοντέινερ», σε κάποια νοσοκομεία να στερεύει ακόμα και αυτή η παροχή οξυγόνου. Η Ελλάδα, ανάλογα με τον πληθυσμό, σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις των θανάτων από κορωνοϊό. 


Η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται όλο και πιο απελπιστική. Οι υγειονομικοί εξακολουθούν να ζουν καθημερινά εφημερίες τρόμου, αναγκάζονται να κρατούν δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, με την ΠΟΕΔΗΝ να καταγγέλλει ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες γίνεται αναγκαστική επιλογή περιστατικών. Τα κρούσματα αυξάνονται και στα σχολεία με τα πολυπληθή τμήματα. Κοντά στις 15.000 είναι τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών την τελευταία βδομάδα και η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει ότι τα πρωτόκολλα-λάστιχο λειτουργούν και όλα βαίνουν καλώς στα σχολεία!


Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα να εκτυλίσσεται το σφοδρότερο κύμα από την έναρξη της πανδημίας, καθώς δύο χρόνια τώρα δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για την προστασία και την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, όπως είναι οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού - εδώ και δύο χρόνια δεν έχει προσλάβει ούτε παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς - η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης - αντίθετα την μείωσε, η λήψη μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους, σε σχολεία, σε σχολές και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η προταθείσα μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ για υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, καθηγήτρια Λινού δήλωσε ότι «θα γλιτώναμε 3.000 θανάτους αν παίρναμε μέτρα στα ΜΜΜ». 


H πολιτική αυτή που έχει σαν πεμπτουσία την υγεία-εμπόρευμα και την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, θεωρεί «πολυτέλεια» τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος, με τον ανεκδιήγητο Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να δηλώνει «δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ»!!!  

Απεναντίας, αποποιούμενη κάθε δική της ευθύνη και για δικαιολογήσει την αποτυχία της,  αναζήτησε νέα εξιλαστήρια θύματα, παρουσιάζοντάς την ως νόσο των ανεμβιολίαστων,  κατά τον ίδιο τρόπο που προηγούμενα ήταν νόσος των γέρων, έπειτα των νέων και πρόσφατα των παιδιών. 


Ο Κυρ. Μητσοτάκης με ένα διάγγελμα - μείγμα αμηχανίας, αλαζονείας και διασποράς τρόμου, κήρυξε «λοκντάουν» των ανεμβολίαστων, ανάγοντας τα πάντα στην «ατομική ευθύνη» και την «ατομική προστασία» και δεν ανήγγειλε κανένα μέτρο στήριξης ή ενίσχυσης του ΕΣΥ. Έκλεισε το μήνυμά του με την επωδό «εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε», κηρύσσοντας τον αδιέξοδο διαχωρισμό εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων, την διάσπαση του κοινωνικού σώματος, οδηγώντας το σε έναν νέο  κοινωνικό αυτοματισμό-κανιβαλισμό.

Για να αρχίσουν στην συνέχεια, δημοσιολόγοι, γιατροί, τηλεπερσόνες, νυν και πρώην υπουργοί, ακόμη και συνταγματολόγοι (Αλιβιζάτος), να παρελαύνουν καθημερινά στα ΜΜΕ και ζητούν καθολικό αποκλεισμό και τιμωρία των ανεμβολίαστων, με τον πρόεδρο του ΠΙΣ Εξαδάκτυλο, σε ένα άθλιο ρόλο, να φτάνει στο σημείο να ζητάει οι ανεμβολίαστοι ασθενείς να πληρώνουν νοσήλια.


Το αφήγημα της κυβέρνησης και όλων αυτών ότι η πανδημία αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους καταρρίπτεται αφού το 40% του συνόλου των κρουσμάτων αφορά εμβολιασμένους. Εκεί που μας έλεγαν ότι το εμβόλιο θα σημάνει το τέλος της πανδημίας, φαίνεται ότι η προστασία από το εμβόλιο δεν ισχύει εσαεί, ενώ μένουν αναπάντητα τα αυθόρμητα ερωτήματα των πολιτών, γιατί την περίοδο αυτή με τους τόσους εμβολιασμούς, να έχουμε πολλαπλάσια κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους, από την ίδια περίοδο πέρυσι, χωρίς τους εμβολιασμούς.  

Την ίδια στιγμή όλοι αυτοί υπερασπίζονται την άποψη  ότι οι αστυνομικοί που θα ελέγχουν την τήρηση των μέτρων μπορούν να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, όπως και οι στρατιωτικοί και οι ιερείς. Άλλωστε πάλι κατά τον Σκέρτσο «οι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τον ιό, είναι γνωστό".


Στο διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης, τις 17.000 «απώλειες» λόγω της πανδημίας, τις οποίες χαρακτήρισε «αχρείαστες», τις χρέωσε κι αυτές στους ανεμβολίαστους και όχι στα εκατοντάδες ράντζα, στην ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ. Για τα Μέσα Μεταφοράς που, μετά από δυο χρόνια, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι πηγή διασποράς, αντί να εξαγγείλει πολλαπλασιασμό των δρομολογίων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανακοίνωσε κυλιόμενο ωράριο για το Δημόσιο! 

Πέρα από τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση έδειξε την πυγμή της σε λίγους ιδιώτες γιατρούς, με την «επιστράτευσή» των, στερώντας από τους πολίτες, πνευμονολόγους και παθολόγους, στην πλειοψηφία τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, που υποκαθιστούν την ανύπαρκτη ΠΦΥ. Που να τολμήσει να μιλήσει για επίταξη του ιδιωτικού τομέα που θησαυρίζει, «επενδύοντας» στα τεράστια κενά, στα παζάρια με το Δημόσιο και στα γενναιόδωρα «συμβόλαια» με τους κλινικάρχες για να διαθέσουν πανάκριβα μερικές κλίνες, την ίδια στιγμή που λόγω της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου», πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους από τις υπόλοιπες επεμβάσεις, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε αυτούς.   Αντί για μέτρα ώστε να μη διαδίδεται ο ιός στους χώρους δουλειάς, η κυβέρνηση εξετάζει τη διπλή μάσκα στα φρακαρισμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ανοιχτά παράθυρα στις σχολικές αίθουσες (!!!), προχωράει σε συγχωνεύσεις κλινικών, σε προσλήψεις  προσωπικού 3μηνων συμβάσεων για να καλύψει τα κενά αυτών που οδήγησε σε αναστολή.


Η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτη «εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους», έρχεται να αποκαλύψει και μια άλλη πλευρά αυτή της προσπάθειας της κυβέρνησης, με την τρομοκρατία των αριθμών, να εμπεδώσει ένα κλίμα φόβου και υποταγής. 

  Η πολιτική αυτή που επενδύει στο διχασμό, στον αυταρχισμό και στον φόβο, δήθεν ως μέσο αποτροπής ενός νέου λοκντάουν, είναι εκείνη που στρώνει το δρόμο για το επόμενο λοκντάουν, με χειρότερους όρους και ακόμη περισσότερο αυταρχισμό. Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, είναι - παρά τον επαναλαμβανόμενο αφορισμό του - ένα γενικό λοκντάουν, που θα το επιβάλλει στο όνομα της μη πειθάρχησης των ανεμβολίαστων.

Και είναι να γελάει κανείς με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για «αβλεψίες», ή για «άστοχους χειρισμούς», που τάχα μπορούν να διορθωθούν μέσα από «επιλογή προσώπων κοινής αποδοχής», όπως καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση να κάνει, βάζοντας ουσιαστικά «πλάτη στα δύσκολα».


  • Απέναντι σε αυτή την πολιτική ο μόνος δρόμος που απομένει, είναι ο μαζικός λαϊκός αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία, με ενισχυμένες δομές ΠΦΥ, με προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, με νέες ΜΕΘ, με άνοιγμα νοσοκομείων, με επαναλαμβανόμενα, επιδημιολογικά στοχευμένα, δωρεάν τεστ παντού και σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με ουσιαστική ενίσχυση του εθελοντικού εμβολιασμού, με την επαναφορά στην εργασία τους όλων όσων τέθηκαν σε  καθεστώς «διαθεσιμότητας», με μικρότερα τμήματα μαθητών στα σχολεία, με πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ,  με την άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υποστηριχτούν οι κινητοποιήσεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών και άλλων κλάδων εργαζομένων που διεκδικούν όλα αυτά τα αυτονόητα και βάζουν σαν στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα