05/24/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Τα κρούσματα σήμερα Τρίτη στη Θεσπρωτία

Μαΐου 24, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Τρίτη στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας  32
ΠΕ Θεσπρωτίας  27
ΠΕ Ιωαννίνων  81
ΠΕ Πρέβεζας  23

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.
Συνέχεια...

Στη Βουλή από τον Μάριο Κάτση η κακή κατάσταση του δρόμου Σουλιοτοχώρια – Γλυκή

Μαΐου 24, 2022 0
Στη Βουλή από τον Μάριο Κάτση η κακή κατάσταση του δρόμου Σουλιοτοχώρια – Γλυκή

Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, σχετικά με την κακή κατάσταση της οδικής σύνδεσης των ιστορικών χωριών του Σουλίου με τη Γλυκή. Στην εν λόγω Αναφορά, επισυνάπτεται ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου για το θέμα.

Ο Μάριος Κάτσης σχολίασε σχετικά:

«Ο δρόμος που συνδέει τα χωριά του Σουλίου με τη Γλυκή δυστυχώς βρίσκεται σε κακή κατάσταση, καθιστώντας επικίνδυνες τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτήθηκε με 3,5 εκ. ευρώ και ξεκίνησε να υλοποιείται η ασφαλής οδική σύνδεση των χωριών του Σουλίου με την Εγνατία, ο δρόμος προς τη Γλυκή είναι αυτός που χρησιμοποιείται για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. Όπως για την προμήθεια αγαθών, την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε ακόμα και για τη μετακίνηση των μαθητών προς την Παραμυθιά.

Οι απαραίτητες τεχνικές επιδιορθώσεις όπου χρειάζεται, και η σωστή συντήρηση του συγκεκριμένου δρόμου, είναι ζωτικής σημασίας για τα χωριά του Σουλίου. Η εύκολη και ασφαλής μετακίνηση, αποτελεί βασική προϋπόθεση και για να μην κινδυνεύουν όσοι χρησιμοποιούν τον δρόμο, αλλά και για να αναδειχθεί τόσο η βαριά ιστορική κληρονομιά όσο και το φυσικό κάλος της περιοχής τους Σουλίου. Με την Αναφορά που κατέθεσα, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς και την κυβέρνηση να ακούσουν επιτέλους την αγωνία των ανθρώπων της περιοχής, και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να δώσουν λύση.


Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς και η επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά
Για τους κ.κ. Υπουργούς:
Εσωτερικών
Υποδομών και Μεταφορών
Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Διαμαρτυρία της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου για την κακή κατάσταση της οδικής σύνδεσης των ιστορικών χωριών του Σουλίου με τη Γλυκή Θεσπρωτίας

Κατατίθεται προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ως αναφορά, ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου Θεσπρωτίας, σχετικά το παραμελημένο και σε κακή κατάσταση οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της ιστορικής περιοχής του Σουλίου με τη Γλυκή Θεσπρωτίας, γεγονός που δυσχεραίνει και καθιστά επικίνδυνη την καθημερινότητα των κατοίκων τους που τον χρησιμοποιούν για να μετακινούνται για προμήθεια βασικών αγαθών και ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και των μαθητών που χρειάζεται να μετακινούνται καθημερινά προς την Παραμυθιά.

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση του εγγράφου και την ενημέρωσή μας για τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 23 Μαΐου 2022
Ο καταθέτων βουλευτής
Κάτσης Μάριος
............................

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΠΡΟΣ:
Βουλευτή Θεσπρωτίας, κ. Βασίλη Γιόγιακα
Βουλευτή Θεσπρωτίας, κ. Μάριο Κάτση,
Δήμαρχο Δήμου Σουλίου, κ. Γιάννη Καραγιάννη
Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, κ. Θωμά Πιτούλη

Αξιότιμοι Κύριοι,

Ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη και απογοήτευση μου για το γεγονός ότι οι τοπικοί εκπρόσωποί μας εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την κοινότητα μας, και εν γένει για τα χωριά του Δήμου Σουλίου, ΜΟΝΟ κατά την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου.

Δυστυχώς, όμως, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ενδιαφέρεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι κάτοικοι των χωριών Σουλίου και συγκεκριμένα αναφέρομαι στο οδικό δίκτυο, που ενώνει την Γλυκή με τα χωριά μας και το οποίο φτιάχτηκε το 1980 και έκτοτε έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και παραμεληθεί από τους αρμόδιους, με αποτέλεσμα να υφίσταται πολλαπλές καταστροφές σε πολλά σημεία του (π.χ. λακκούβες, υποχωρήσεις ασφάλτου κλπ.) Πρέπει, βέβαια, να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο πέρα, από τους κατοίκους του χωριού, χρησιμοποιείται καθημερινά και από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που μεταφέρουν τους μαθητές των χωριών Σουλίου προς το Γυμνάσιο και Λύκειο της Παραμυθιάς, καθώς διαθέτουμε μόνο δημοτικό σχολείο, θέτοντας τα παιδιά μας σε πραγματικό κίνδυνο και καθιστώντας την μετακίνησή τους ένα μαρτύριο.

Θα σας παρακαλούσα πολύ, να επιληφθείτε επί του θέματος, και να μην λησμονείται τα χωριά μας και τους κατοίκους τους, διότι ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ, ΖΟΥΜΕ και ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ αυτά τα χωριά όλον τον χρόνο, και όχι μόνο κατά την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων που Εσείς μας επισκέπτεστε.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου
Συνέχεια...

30 Μαϊου: Παγκόσμια Ημέρα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Μαΐου 24, 2022 0
30 Μαϊου: Παγκόσμια Ημέρα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η 30η Μαΐου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια ημέρα για την σκλήρυνση κατά Πλάκας με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας MSIF.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για την χρόνια αυτή πάθηση του νευρικού κεντρικού συστήματος που ταλαιπωρεί τέσσερα εκατομμύρια περίπου ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Παρουσιάζεται κυρίως σε νέα άτομα και μάλιστα στις παραγωγικές ηλικίες. Το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη) του ασθενή καταστρέφεται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα αλλά και το αντίστροφο. Οι βλάβες που επέρχονται μπορεί να είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες και αθροιζόμενες μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι κούραση, δυσκολία στο περπάτημα, σπαστικότητα, αδυναμία, προβλήματα όρασης, ζαλάδα και ίλιγγος, προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, σεξουαλικά προβλήματα, προβλήματα στο έντερο, πόνος, γνωστικές αλλαγές, συναισθηματικές αλλαγές, κατάθλιψη.

Μόνο το 20% των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) στην Ελλάδα εργάζεται με πλήρη απασχόληση. Η έλλειψη υποστήριξης και νομοθεσίας για την εξασφάλιση και διατήρηση των θέσεων εργασίας των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση έχουν μεγάλες επιπτώσεις στα ίδια. Πάσχοντες σε νεαρή και παραγωγική ηλικία δυσκολεύονται στην εύρεση εργασίας διότι το αντικείμενο θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο όπως γραμματειακή υποστήριξη σε γραφείο. Με κύριο χαρακτηριστικό την κόπωση είναι δύσκολο κάποιος ασθενής με Πολλαπλή Σκλήρυνση να εργαστεί ως σερβιτόρος ή ως πωλητής.

Εκτός από την οικονομική ανασφάλεια που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του το άτομο βιώνει ψυχολογικές/συναισθηματικές επιπτώσεις και την απώλεια ανεξαρτησίας του. Η Πολιτεία επιβαρύνεται με επιδόματα ανεργίας ή αναπηρίας και χρηματοδότηση άλλων μορφών κοινωνικής στήριξης. Ως πάσχοντες ζητάμε ενίσχυση των μέτρων για την δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας.

Το θέμα θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει και την τοπική κοινωνία ώστε άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση να μπορούν να εργαστούν σε θέσεις όπως γραμματειακή υποστήριξη σε κάποιο ιατρείο, γραφείο κλπ.


Η Πολλαπλή Σκλήρυνση απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης καθώς αυτή η προοδευτική, χρόνια, νευροεκφυλιστική νόσος είναι πολύπλοκη και μοναδική για κάθε πάσχοντα.

Επηρεάζει εκτός από το ίδιο το άτομο, την οικογένεια και τους φροντιστές του.

Οι πολιτικές για την διαχείρισή της πρέπει να επεκταθούν πέρα από την υγειονομική περίθαλψη στην εκπαίδευση την κοινωνική μέριμνα και την απασχόληση για να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτήν.

Ως ασθενείς ζητούμε τη δημιουργία εθνικού σχεδίου διαχείρισης για τις νευρολογικές ασθένειες που να περιλαμβάνει και την ολιστική φροντίδα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΣ          ΑΓΛΑΙΑ ΠΑΠΑΖΩΗ
Συνέχεια...

Διαδικτυακή εκδήλωση: «Πανελλήνιες εξετάσεις: Συμβουλές για σωστή διατροφή και λιγότερο άγχος»

Μαΐου 24, 2022 0
Διαδικτυακή εκδήλωση: «Πανελλήνιες εξετάσεις: Συμβουλές για σωστή διατροφή και λιγότερο άγχος»
Με αφορμή την έλευση των Πανελληνίων Εξετάσεων, το ΚΕΠ Υγείας και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διατροφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΜΕ) διοργανώνουν, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στις 19:00, διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα:

«Πανελλήνιες εξετάσεις: Συμβουλές για σωστή διατροφή και λιγότερο άγχος»

Στην εκδήλωση θα αναλυθούν η σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του οργανισμού κατά τη στρεσογόνο περίοδο των εξετάσεων καθώς οι τρόποι διαχείρισης του άγχους.

Η συμμετοχή στη ομιλία είναι ΔΩΡΕΑΝ και θα πραγματοποιηθεί μέσω πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική εγγραφή με ονοματεπώνυμο και email στον παρακάτω σύνδεσμο:


Το link της παρακολούθησης θα σταλεί στο email, μια μέρα πριν την ομιλία.Συνέχεια...

Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (23/5/2022)

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Μαΐου 24, 2022 0
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας λαμβάνει και φέτος μέρος στην πανελλήνια εκστρατεία "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" που διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για σύζευξη της εκπαίδευσης με την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Με αφορμή τον εορτασμό, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Παραποτάμου, θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Φυτά και βότανα στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας", αναδεικνύοντας τον φυτικό κόσμο μέσα από τα εκθέματα του μουσείου.

Μέσα από την επαφή με αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της μόνιμης συλλογής και ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην αυλή του μουσείου, το πρόγραμμα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος και να αναδείξει τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τον φυτικό κόσμο. Οι μικροί μαθητές, αφού περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση και ανακαλύψουν εκθέματα που απεικονίζουν φυτικά μοτίβα, θα πρασινίσουν την αυλή του μουσείου φυτεύοντας διάφορα λουλούδια και σε εικαστικό εργαστήρι που θα ακολουθήσει, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, που θα αναρτηθούν στη σελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας στο Facebook.

Σας ενημερώνουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή με διευρυμένο ωράριο 8.30-20.00 (Τρίτη κλειστό).

Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.

O Προϊστάμενος της Εφορείας
κ.α.α.

Γεωργία Πλιάκου
Αρχαιολόγος
Συνέχεια...