03/16/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ήπειρος: Ειδικό ταμείο 10 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωναϊού προτείνει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Μαρτίου 16, 2020 0
Ήπειρος: Ειδικό ταμείο 10 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωναϊού προτείνει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου 
κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη 

Κε. Περιφερειάρχα, 

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από επερώτηση μας, είχαμε τη δυνατότητα να προτείνουμε εγκαίρως, την απελευθέρωση κονδυλίων ζητώντας την διαμόρφωση ειδικού προϋπολογισμού για τον κορωναϊο. 

Δεν εισακουστήκαμε. 

Σήμερα, ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ όπως επίσης προτείναμε πρέπει να γίνει στην πιθανότητα μη λειτουργίας, εγκρίναμε έκτακτα κονδύλια. 
Εκ πείρας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι με αυτή τη τακτική απλά «κυνηγάμε το πρόβλημα». 

Για να βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις, στο βαθμό φυσικά που είναι ανθρωπίνως εφικτό, ζητώ άμεσα πάλι ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ τη ριζική τροποποίηση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος για το 2020 απελευθερώνοντας ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του τον κορωναϊού. 

Προτείνω επίσης να μας εξηγηθεί ποια έργα θα επιλέξετε να αφαιρεθούν από το πρόγραμμα. 

Ο κορωναϊός δεν θα εξαφανιστεί σε δέκα ημέρες, αυτό είναι σαφές. Η αντιμετώπιση του χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Συνεπώς, τεχνικές ανάγκες που είχαν προβλεφτεί για το 2020 μπορούν να περιμένουν. 

Με εκτίμηση 
Σπύρος Ριζόπουλος 
Επικεφαλής της Παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου 

Συνέχεια...

Ελλάδα: Τελευταία ενημέρωση - 21 νέα κρούσματα κορωνοιού, 352 συνολικά

Μαρτίου 16, 2020 0
Ελλάδα: Τελευταία ενημέρωση - 21 νέα κρούσματα κορωνοιού, 352 συνολικά 

Στα 352 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα του κορωνοιού στην Ελλάδα σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ οι νεκροί είναι τέσσερις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχουν 21 νέα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 65 ασθενείς, οι 9 είναι διασωληνωμένοι, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Παράλληλα, 10 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Ακόμη, τα 51 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.320 εργαστηριακά δείγματα.
Συνέχεια...

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά από Τετάρτη - Όλα τα νέα μέτρα

Μαρτίου 16, 2020 0
Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά από Τετάρτη - Όλα τα νέα μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρείχε ενημέρωση για τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοιχτά τις επόμενες μέρες, καθώς εξαιρούνται από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοιού. 

Αναφέροντας, αρχικά, πως από την Τετάρτη, κλείνουν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, συμπλήρωσε πως εξαιρούνται:

Σούπερ μάρκετ
Φαρμακεία
Μίνι μάρκετ
Περίπτερα
Κρεοπωλεία
Φούρνοι
Μανάβικα
Υπηρεσίες ντελίβερι
Πρατήρια καυσίμων
Συνεργεία αυτοκινήτων 
Τράπεζες
Υπηρεσίες κούριερ
Pet shop
Καταστήματα γεωργικών προϊόντων
Καταστήματα επισκευής, όπως οπτικά και καταστήματα κινητής

Όπως τόνισε ο υφυπουργός, ο αναλυτικός κατάλογος των καταστημάτων που θα παραμείνει ανοιχτός θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, Τρίτη.

Για τα σούπερ μάρκετ διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας, όπως ανακοίνωσε ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω της μεγάλης προσέλευσης των πολιτών και των νέων μέτρων. Συγκεκριμένα, θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ θα δουλεύουν και τις Κυριακές. 

Επίσης ανακοινώθηκε: 
η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου
η αναστολή για δύο εβδομάδες από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ

Σε καραντίνα 14 ημερών θα μπαίνουν οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας», τόνισε η κ. Πελώνη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει σταδιακά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοιό, αλλά και πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κλείσουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων.

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του ζήτησε οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για προσευχή. 

Με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται:

1. Η εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων όπως η αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση, μέτρα αυτοπροστασίας των εργαζομένων, η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών και η αποφυγή χρήσης μετρητών.

2. Η εφαρμογή επιπλέον νομικών συνεπειών, για τους παραβάτες της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού. Θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 σε όσους, δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα.

3. Η καταγραφή αποθεμάτων για την επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια Αρχή, εντός δύο ημερών, στοιχεία αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης θα επιφέρει κατασχέσεις και διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

4. Δίνεται η δυνατότητα να διενεργούνται προμήθειες με απευθείας ανάθεση σχετικά με την υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, έκτακτο προσωπικό και υπηρεσίες υποστήριξης του τηλεφωνικού κέντρου της γραμμής 1520 (Γραμμή Καταναλωτή), καθώς και των υπηρεσιών με αρμοδιότητες ελέγχου που υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επιπλέον οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή δύναται να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.

5. Δίνεται η δυνατότητα επίταξης για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.

6. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση υπηρεσιών για την εξέταση δειγμάτων σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας.

7. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας υποχρεούνται να μεταδίδουν ενημερωτικά μηνύματα διάρκειας έως ενός λεπτού για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Η συγκεκριμένη μετάδοση διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος».
Ενισχύεται το σύστημα δημόσιας υγείας


Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Πελώνη, το υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ, για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ. Οι προσλήψεις έχουν ήδη αρχίσει - έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού- και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ενώ και ιδιώτες θέτουν τις δυνατότητές τους στην υπηρεσία του Δημοσίου.


Συνέχεια...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας ενημερώνει το κοινό για τις επισκέψεις του στα φαρμακεία

Μαρτίου 16, 2020 0
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας ενημερώνει το κοινό για τις επισκέψεις του στα φαρμακεία

Όλοι μας γνωρίζουμε για τα μέτρα προστασίας τα οποία πρέπει να ακολουθούμε ατομικά αλλά και γενικά, ώστε να περιορίσουμε κατά το δυνατό, την εξάπλωση και διάδοση του ιού.
Γι’αυτό και ενημερώνουμε πως για το κοινό καλό θα πρέπει:

- Η πόρτα του φαρμακείου να είναι κλειστή, ώστε η είσοδος να είναι ελεγχόμενη και να γίνεται κατά περίπτωση βάσει των αναγκών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι εισερχόμενοι θα πρέπει να κρατούν ασφαλή απόσταση μεταξύ τους.

- Οι εξυπηρετούμενοι στα φαρμακεία να βρίσκονται τουλάχιστον σε ένα μέτρο απόσταση από τον πάγκο εργασίας, θα υπάρχει σήμανση με ταινία στο δάπεδο.

- Όταν κάποιος είναι ασθενής με συμπτώματα γρίπης, αν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, ας στείλει κάποιο κοντινό του πρόσωπο να προμηθευτεί τα φάρμακά του και ας μην κυκλοφορεί ο ίδιος σε εξωτερικούς χώρους.

Ο Πρόεδρος                 Ο Γραμματέας
Ιωάννης Κοντός            Χρήστος Κούτσικος
Συνέχεια...

Μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Μαρτίου 16, 2020 0
Μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας 

Έπειτα από τα αναγκαία μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την καθυστέρηση διάδοσης του κορωνοϊού, με το κλείσιμο ολόκληρων κλάδων επιχειρήσεων και την προτροπή προς τους πολίτες να «μείνουν σπίτι», δημιουργείται μια νέα κατάσταση για τα χιλιάδες μικρά καταστήματα λιανεμπορίου. Ουσιαστικά, είμαστε πλέον ανοιχτά – «κλειστά», βιώνοντας μια άνευ προηγουμένου πτώση τζίρου, δίχως να μπορούμε να προβλέψουμε για πόσο θα συνεχιστεί. 
Είναι σαφές πως πολύ σύντομα δεν θα είναι εφικτό να ανταποκριθούμε στο πλήθος των οικονομικών υποχρεώσεων που μας βαρύνουν. 

Μεταφέροντας την αγωνία και την ανασφάλεια των συναδέλφων, ζητούμε προαιρετικό κλείσιμο καταστημάτων για όσους συναδέλφους το επιθυμούν, λόγω της έκτακτης κατάστασης για τη δημόσια υγεία, για τους οποίους διεκδικούμε να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα: 
· αναστολή εξόφλησης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων 
· παράταση πληρωμής των πάσης φύσης ρυθμίσεων ως την ομαλοποίηση της κατάστασης 
· άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης 
· πάγωμα των δόσεων δανείων προς τις τράπεζες 
· κάλυψη της μισθοδοσίας 
· μεσολάβηση από μέρους σας προς τους ιδιοκτήτες για την για τη μη καταβολή ενοικίων, όσο το κατάστημα παραμένει κλειστό. 

Επίσης, ζητούμε, για όσο διάστημα παραμένει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ν’ απαγορευτεί στις βιομηχανίες και λοιπές προμηθεύτριες εταιρείες να στέλνουν πωλητές/αντιπροσώπους ανά τη χώρα, από κατάστημα σε κατάστημα. 

Πιστεύουμε ότι η λήψη –τουλάχιστον– αυτών των μέτρων θα αποτρέψει τον κίνδυνο της ουσιαστικής και τυπικής παύσης εργασιών, γιατί η όποια καθυστέρηση θα οδηγήσει, πολύ σύντομα, σε έλλειψη ρευστότητας. 

Για το ΔΣ 
Ο Πρόεδρος               Ο Γ. Γραμματέας 
Μαρέτης Ανδρέας          Κυπριανός Γεώργιος
Συνέχεια...

Νοσοκομειακοί γιατροί προς κυβέρνηση: Μην μας χειροκροτάτε, πάρτε μέτρα...!

Μαρτίου 16, 2020 0
Νοσοκομειακοί γιατροί προς κυβέρνηση: Μην μας χειροκροτάτε, πάρτε μέτρα...!

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας 
Αθήνα 16 Μαρτίου 2020 

ΠΡΟΣ: 
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ 
ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΗ 
ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ 
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΝΩΣΕΩΝ 
ΦΟΡΕΙΣ 
ΜΜΕ 

Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, οι αγροτικοί γιατροί, οι ειδικευόμενοι, οι επιμελητές των νοσοκομείων, των Κ.Υ, των αγροτικών ιατρείων παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, όλοι εμείς, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Προσπαθούμε με τα λιγοστά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης και εντατικοποίησης να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας. 

Κύριοι της κυβέρνησης, 

Δε θέλουμε να μας χειροκροτήσετε γιατί προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Θέλουμε να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά. 

Για να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας που θα προσβληθούν από κορονοϊό και θα χρειαστούν νοσηλεία, αλλά και για να περιθάλψουμε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία δε σχετίζονται με την επιδημία του κορονοϊού. 

Απευθύνουμε έκκληση έστω την ύστατη στιγμή, αντί να καλείτε τον κόσμο να μας χειροκροτήσει, να δεχτείτε να μας συναντήσετε. 

Απευθύνουμε έκκληση έστω την ύστατη στιγμή: 

- Να προσλάβετε άμεσα το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. 

- Να εξασφαλίσετε στους υγειονομικούς όλα τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας ώστε να μην αρρωστήσουμε και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. 

- Για να μη χάσει τη ζωή του κανένας ασθενής ενώ θα μπορούσε να σωθεί.

Συνέχεια...

Συνεχής ενημέρωση από το Δήμο Ηγουμενίτσας για τα μέτρα κατά του COVID-19

Μαρτίου 16, 2020 0
Συνεχής ενημέρωση από το Δήμο Ηγουμενίτσας για τα μέτρα κατά του COVID-19 

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό που λαμβάνει ο Δήμος Ηγουμενίτσας, δημιουργήθηκε μια ειδική περιοχή στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.igoumenitsa.gr/), όπου θα ενημερώνεται συνεχώς με τα νέα μέτρα. 
Ας διασφαλίσουμε όλοι μαζί τη δημόσια υγεία. Δεν φοβόμαστε, ενημερωνόμαστε και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. 
Προφυλάσσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων.
Συνέχεια...

Ενημέρωση από τον ΟΛΗΓ για τον περιορισμό των θαλάσσιων συνδέσεων από το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Μαρτίου 16, 2020 0
Ενημέρωση από τον ΟΛΗΓ για τον περιορισμό των θαλάσσιων συνδέσεων από το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Σας ενημερώνουμε ότι σε εκτέλεση της ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/ΓΠ .οικ. 18170/15-3-2020 (ΦΕΚ Β 860) από 15/3/2020 και για έναν μήνα για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας: 
- Περιορίζονται προσωρινά για το παραπάνω χρονικό διάστημα όλες οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Ιταλία, περιλαμβανομένων των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Ο περιορισμός αυτός δεν καταλαμβάνει φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα. 

- Περιορίζεται προσωρινά για το παραπάνω χρονικό διάστημα συνολικά ο κατάπλους επαγγελματικών πλοίων θαλάσσιας αναψυχής (όπως κρουαζιερόπλοια και ημερόπλοια αναψυχής) και η με οποιοδήποτε τρόπο αποβίβαση επιβατών από τα σκάφη αυτά. 

Επιπρόσθετα, σας ανακοινώνουμε ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας από 16/3/2020 μέχρι και 29/3/2020 θα εξυπηρετούν πολίτες μέσω τηλεφώνου (στον αριθμό 2665099300) και e-mail (olig@olig.gr) ενώ θα δέχονται πολίτες αποκλειστικά και μόνο για επείγουσες υποθέσεις κατόπιν ραντεβού.

Από το γραφείο Τύπου
Συνέχεια...