05/20/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Θεσπρωτία: Σύσκεψη φορέων για την αντιπυρική περίοδο

Μαΐου 20, 2020 0
Θεσπρωτία: Σύσκεψη φορέων για την αντιπυρική περίοδο

Ο συντονισμός των φορέων για την αντιπυρική περίοδο, ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτούλη.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου Δημήτριος Μαυρογιώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσπρωτίας, Αντιπύραρχος Λεωνίδας Γκιόκας, η Δασάρχης Θεσπρωτίας Σουλτάνα Γιαννακοπούλου, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών Γρηγόρης Παππάς, ο Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Δήμου Ηγουμενίτσας Γεράσιμος Φουσέκης, ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Φιλιατών Πέτρος Κατσαρης, ο Διοικητής του Α.Τ Ηγουμενίτσας Θεόδωρος Παπακώστας καθώς και εκπρόσωπος του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ άλλων αναλύθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια επέμβασης όσον αφορά την εμπλοκή των αρμοδίων φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, η ασφάλεια των υπαλλήλων και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

ΠΗΓΗ: www.thespro.gr
Συνέχεια...

Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα για το Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου - ΟΛΗΓ σχετικά με το Δρέπανο

Μαΐου 20, 2020 0
Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα για το Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου - ΟΛΗΓ σχετικά με το Δρέπανο

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. κατά τη συζήτηση του θέματος «Έγκριση Μνημονίου Συνεννόησης Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΟΛΗΓ ΑΕ για την περιοχή του Δρεπάνου» 

Θεωρούμε ότι υπάρχει γενικότερη συμφωνία στο να μην δημοπρατηθούν τα 2 εντευκτήρια στο Δρέπανο από την ΟΛΗΓ Α.Ε. Να μην έχει τη διαχείριση η εταιρεία αλλά ο Δήμος. Για πολλούς λόγους: 
Η ζώνη του Δρεπάνου χαρακτηρισμένη σαν τμήμα της «χερσαίας ζώνης» καμιά σχέση δεν έχει με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ανήκει δικαιωματικά στο Δήμο. Πρέπει να κατοχυρωθεί με κάθε τρόπο σαν χώρος ανάπαυσης, αναψυχής και αθλητισμού για το λαό της περιοχής, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, πράγμα που ίσχυε για πολλά χρόνια και τώρα αμφισβητείται. 
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πωλήσει την ΟΛΗΓ Α.Ε. Πιστεύουμε ότι αν ο νέος ιδιοκτήτης να βρει τη ζώνη Δρεπάνου υπό δημοτική διαχείριση θα βρεθεί σε διαφορετική θέση, από το να αυτή είναι στη διαχείριση της εταιρείας. Σε αυτή την περίπτωση, αν ζητήσει τη διαχείριση, θα βρεθεί απέναντι στην κοινωνία της περιοχής μας και θα είναι υποχρεωμένος να το μετρήσει. 
Η ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι στη φάση της δημοπράτησης για πώληση. Εάν στους ισολογισμούς της εμφανισθεί κερδοφόρα δραστηριότητα σε ένα τμήμα της «χερσαίας ζώνης» τότε αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αγοροπωλησία και δύσκολα ο ιδιώτης «επενδυτής» θα απαρνηθεί κέρδη. Οπότε θα είναι δυσκολότερο στο να προκύψει μεταβίβαση στο Δήμο. 
Άρα θα πρέπει ο Δήμος να έχει την ευθύνη και τη συνολική διαχείριση της ζώνης του Δρεπάνου έστω και με ένα ¨κουτσό¨ μνημόνιο συνεργασίας με το Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. Γιατί ο Δήμος διεκδικεί το χώρο από καλύτερες θέσεις. 
Είναι πολιτικό το ζήτημα και όχι οικονομικό. 
Για αυτό και δεν έχουμε αντίρρηση με την εισήγηση. 

Ωστόσο στην παρούσα φάση πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή του Δ.Σ. θα είναι ελλιπής αν δεν συνοδεύεται από: 
· Τη διεκδίκηση συνολικά της «χερσαίας ζώνης» που ανήκει δικαιωματικά στο Δήμο, δηλαδή όλο το παραλιακό μέτωπο «έξω από τα κάγκελα του λιμανιού». Ακόμα και για χώρους που η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε αλλά το Δ.Σ. αποφάσισε αντίθετα, όπως ο χώρος του παλιού λιμανιού. Μέσα στην πανδημία λαός και η νεολαία πλημμύρησε αυτούς τους χώρους. Κατοχύρωσε στην πράξη τη χρήση τους. Έδειξε την ανάγκη ύπαρξης ελεύθερων, ανοικτών χώρων στην πόλη, για ανάπαυση και αναψυχή. Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα διεκδίκησης τώρα πριν να είναι αργά. Οι διαδικασίες πώλησης τρέχουν και υπάρχει κίνδυνος μαζί με το λιμάνι ο αγοραστής να πάρει και την «χερσαία ζώνη» που ανήκει στην ΟΛΗΓ Α.Ε. 

· Τη διεκδίκηση συνολικά του παραλιακού μετώπου του Δήμου και όχι μόνο της πόλης. Στα Σύβοτα π.χ. η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Ο Δήμος δεν μπορεί να εφαρμόσει την αρχιτεκτονική μελέτη για τα στέγαστρα στην παραλία, γιατί μέρος του χώρου διεκδικείται από την Κτηματική και την ΟΛΗΓ Α.Ε. (τα παλιά στέγαστρα έχουν ήδη γκρεμισθεί). 

· Τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος για έργα και τη συντήρηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου. 

· Την αλλαγή τη ορολογίας που μας επεβλήθη. Είναι αδιανόητος ο όρος «χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας». Πρόκειται για όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας που σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά δρόμους, πλαζ, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης κλπ και που καμιά σχέση δεν έχουν με το λιμάνι μολονότι ανήκουν στην ΟΛΗΓ Α.Ε. 

Τέλος θέλουμε να σχολιάσουμε κάποιες απόψεις που ακούσθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. 
Είναι αλήθεια ότι η «χερσαία ζώνη» δόθηκε «προίκα» στην ΟΛΗΓ Α.Ε. από την κυβέρνηση το 2002, όταν από Λιμενικό Ταμείο «αναβαθμίστηκε» σε Α.Ε. Δεν είναι αλήθεια όμως ότι δεν το πήραμε χαμπάρι και ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νόμο στην βουλή, η δε Κ.Ο. Ηγουμενίτσας αντέδρασε τοπικά και προειδοποίησε για το ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. 
Δεν είναι γραφειοκρατικοί οι λόγοι που καθυστερούν την απόδοση της «χερσαίας ζώνης», η όχι μόνο τέτοιοι. Το θέμα «σέρνεται» πολλά χρόνια και από πολλές κυβερνήσεις. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσαν λύση για δεκαετίες. 
Εμείς πιστεύουμε η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν είχε αποφασιστεί ο ρόλος που καλείται να παίξει το λιμάνι. Γιατί ανάλογα με τη χρήση του απαιτούνται και οι αντίστοιχοι χώροι. Έτσι δεσμεύσανε ΟΛΟ το παραλιακό μέτωπο. Πολιτικό είναι το ζήτημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί. Από την κυβέρνηση διεκδικούμε το παραλιακό μέτωπο και όχι από κάποια επιτροπή. 
Το Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ. Άρα οι στόχοι του προκαθορισμένοι και τα περιθώρια κίνησης του στενά, άλλοι αποφασίζουν. Ακόμα πιο καθορισμένοι, από τον ιδιώτη επενδυτή, θα είναι μετά την πώληση. Για αυτό δεν καταλαβαίνουμε τις προτάσεις συναδέλφων για μόνιμη συνεργασία και συνεννόηση με το Δ.Σ. 
Δηλαδή πως και που θα μπορούμε να τα βρούμε με ένα Δ.Σ. ορισμένο λ.χ. από τον όμιλο GRIMALDI, που ακούγεται ότι ενδιαφέρεται για το λιμάνι; Ίσως στο διεκδικήσουμε κάποια ψίχουλα στα πλαίσια της πολιτικής της «κοινωνικής ευθύνης» μιας Α.Ε. 
Τέλος άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι πρέπει να αγωνισθούμε ενάντια στην πώληση του λιμανιού. Όχι επειδή έχουμε την άποψη ότι Η ΟΛΗΓ Α.Ε. υπό κρατική ιδιοκτησία υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, άλλωστε η ζωή έχει δείξει το αντίθετο. Δεν θέλουμε όμως να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να βγουν ωφελημένοι και οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι. 
Στόχος μας είναι λιμάνι που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων. 

Ηγουμενίτσα 20/5/2020 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας 
Συνέχεια...

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη Θεσπρωτία

Μαΐου 20, 2020 0
Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη Θεσπρωτία 

Σήμερα 20/5 εστάλησαν 6 νέα δείγματα για έλεγχο. 
Από την πρώτη ημέρα έχουν ληφθεί 148 δείγματα εκ των οποίων τα 142 αρνητικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις των παραπάνω 6 δειγμάτων. 
Επίσης σήμερα βρίσκονται υπό παρακολούθηση 18 άτομα (για προληπτικούς λόγους) βάσει των γενικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. 
Εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες !! Μένουμε υγιείς !! 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας 
Θωμάς Γ. Πιτούλης
Συνέχεια...

Ήπειρος: Ακόμη μία σύλληψη αλλοδαπού για παράνομη συλλογή αρωματικού-θεραπευτικού φυτού

Μαΐου 20, 2020 0
Ήπειρος: Ακόμη μία σύλληψη αλλοδαπού για παράνομη συλλογή αρωματικού-θεραπευτικού φυτού 

Είχε συλλέξει από την περιοχή της Βούρμπιανης Κόνιτσας ποσότητα αρωματικού-θεραπευτικού φυτού, βάρους -7- κιλών 

Ακόμη μία σύλληψη ατόμου πραγματοποιήθηκε χθες (19-5-2020) το βράδυ σε δασική περιοχή της Βούρμπιανης Κόνιτσας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 
Πρόκειται για αλλοδαπό, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης και σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών 
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στην παραπάνω περιοχή, να έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχει συλλέξει ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους -7- κιλών, η οποία και κατασχέθηκε. 
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων. 
Συνέχεια...

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Μαΐου 20, 2020 0
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Ζωσιμάδων 4 Ηγουμενίτσα, Τηλ:2665022136,6986933660,6973337256 
Email:ergkigu@gmail.com,seiythes@gmail.com 

ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 
Σε αυτές τις συνθήκες, που η εργοδοσία συνεχίζει την επίθεσή της απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, που η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση «πετάει ένα ξεροκόμματο» που δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των συναδέλφων στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας! Ο μόνος δρόμος είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία τη διασφάλιση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα εργασιακά μας δικαιώματα! 
Όλοι οι μηχανισμοί της εργοδοσίας του κλάδου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια «μπούκωσαν στα κέρδη», βγάζοντας εκατομμύρια και κάνοντας συνεχώς νέες επενδύσεις, ήδη ζητάνε από την κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, να πάρει φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις, με την απειλή των απολύσεων, των κλειστών ξενοδοχείων και επισιτιστικών καταστημάτων. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Θέλουν να φορτώσουν στους εργαζόμενους τα βάρη και αυτής της κρίσης. 
Οι ίδιοι εργοδότες σε συντονισμό με την κυβέρνηση προετοιμάζουν το έδαφος για τα ελλιπή μέτρα υγιεινής που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις, λέγοντας ότι χρειάζεται «ατομική ευθύνη» και ότι «ο καθένας πρέπει να γίνει γιατρός του εαυτού του» (!!!). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι όμιλοι των μεταφορών θα αφήσουν «στα χαρτιά» ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα όπως αυτά για τον συνωστισμό προκειμένου να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη σε κάθε πτήση. Έτσι θα «εφαρμοστούν» τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα ξενοδοχεία, ρίχνοντας ξανά το μπαλάκι στους εργαζόμενους. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι όπως και κατά τη διάρκεια του «lockdown», έτσι και τώρα, με το σταδιακό «άνοιγμα», οι όποιες αποφάσεις παίρνονται όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού αλλά με βάση τις ανάγκες του συστήματος. Δε θα τους περάσει! Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά! 
Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό το προηγούμενο διάστημα σε αυτές τις συνθήκες πραγματοποιήσαμε μια σειρά κινητοποιήσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα για την καταβολή δεδουλευμένων, για να αποτραπούν αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, για να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων του κλάδου στην οικονομική ενίσχυση. Για να διεκδικήσουμε ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για την υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα. 
Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου, την Πέμπτη 28 Μάη. 
Τώρα παλεύουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, των Συλλογικών Συμβάσεων και τους μισθού μας, για προστασία των ανέργων για όλο το διάστημα της εργασίας. 

Διεκδικούμε: 
§ Κατάργηση όλων των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. 
§ Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας. 
§ Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό – τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιούνη. 
§ Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα. 
§ Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα. 
§ Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας. 
§ Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων. 
§ Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων. 
§ Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό – τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη. 
§ Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία. 
§ Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Συνέχεια...

Σε προέδρους εφετών προήχθησαν οι Θεσπρωτοί δικαστικοί Χριστίνα Αντωνίου και Ευάγγελος Μητσέλος

Μαΐου 20, 2020 0
Σε Προέδρους Εφετών προήχθησαν οι Θεσπρωτοί δικαστικοί Χριστίνα Αντωνίου και Ευάγγελος Μητσέλος

Συνολικά 86 δικαστικοί λειτουργοί προάγονται σε προέδρους Εφετών σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ανάμεσα τους και οι Ευάγγελος Μητσέλος και η Χριστίνα Αντωνίου.
Η Χριστίνα Αντωνίου από τη Χρυσαυγή Παραμυθιάς θα παραμείνει στο Εφετείο Ιωαννίνων όπου και υπηρετεί, ενώ ο Ευάγγελος Μητσέλος από το Πολύδροσο Παραμυθιάς, υπηρετεί στο Εφετείο Κέρκυρας και θα μετατεθεί στην Αθήνα.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της, εύχεται καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα των προέδρων Εφετών, με τη δέσμευση να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του νέου σχεδιασμού για τα τρία μεγαλύτερα Εφετεία της Χώρας και να παρεμβαίνει στην κατεύθυνση της επίλυσης θεμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕνΔΕ:
«Ολοκληρώθηκε από το Α.Δ.Σ. η διαδικασία της ανακατανομής 86 θέσεων Εφετών/Προέδρων Εφετών. Εκφράζουμε αρχικά τα θερμά μας συγχαρητήρια στους συναδέλφους που προήχθησαν και ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα. Για τη συγκεκριμένη διάταξη της ανακατανομής διατυπώσαμε εξ αρχής τις έντονες επιφυλάξεις και τη διαφωνία μας για συγκεκριμένους λόγους, που έχουν να κάνουν με τις μακροχρόνιες δυσλειτουργίες που θα επέλθουν στην οργάνωση των Εφετείων και την μεγάλη αναστάτωση στην υπηρεσιακή ζωή πολλών συναδέλφων. Η Ένωση θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του νέου σχεδιασμού για τα τρία μεγαλύτερα Εφετεία της Χώρας, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει προκειμένου να διορθωθούν προβλήματα που εντοπίζουμε και θα είναι στο πλευρό Δικαστών και Εισαγγελέων για να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας αναδιάρθρωσης στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

Συνέχεια...

Οι ταχυδρόμοι τα παλιά χρόνια στη Θεσπρωτία

Μαΐου 20, 2020 0
Οι ταχυδρόμοι τα παλιά χρόνια στη Θεσπρωτία

Τα παλιά χρόνια στη Θεσπρωτία, τότε που η επικοινωνία ήταν πολύ δύσκολη, σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι ταχυδρόμοι.
Σφύριζαν με την τσαμπούνα τους, όταν επισκέπτονταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα τα χωριά, αρχικά με τα πόδια, βαδίζοντας πολλά χιλιόμετρα, είτε με κρύο και βροχή και χιόνια, είτε με λιοπύρι, ύστερα με μουλάρια και άλογα και γαϊδούρια και πολύ αργότερα με ποδήλατα και μηχανάκια και αυτοκίνητα. 
Έτρεχαν οι κάτοικοι στην πλατεία ή στο καφενείο. 
Ήταν έτοιμο ένα τραπεζάκι με μία μόνο καρέκλα απέναντι από τους κατοίκους του χωριού, όπου καθόταν ο ταχυδρόμος.
Και αφού έβγαζε το δέμα με τα γράμματα, φώναζε τα ονόματα με καθαρή και δυνατή φωνή.
Κάποιοι ταχυδρόμοι πήγαιναν και από σπίτι σε σπίτι και από στάνη σε στάνη.
Δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουν με τα πόδια στα απομακρυσμένα χωριά της Μουργκάνας ή του Σουλίου. 
Αν και αντιμέτωποι με ταλαιπωρίες και κινδύνους, σε δύσβατους και κακοτράχαλους και λασπωμένους το χειμώνα δρόμους, με τα μαντρόσκυλα να τους επιτίθενται, αυτοί έκαναν με ευσυνειδησία το καθήκον τους. 
Δεν ήταν λίγες οι φορές, που δένονταν συναισθηματικά με τις οικογένειες και συμμετείχαν τόσο στις χαρές, όσο και στις λύπες της ζωής.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος 20-22/5

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας στο Καστρί

Μαΐου 20, 2020 0
Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας στο Καστρί

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας από αυλή σπιτιού στο Καστρί Θεσπρωτίας 
Για την υπόθεση σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού 

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού. 
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε κλοπή μοτοσικλέτας που έγινε την 26/27-12-2020 από αυλή σπιτιού στο Καστρί Θεσπρωτίας. 
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας. Συνέχεια...

Δείτε τη συνεδρίαση του ΔΣ Ηγουμενίτσας για Μνημόνιο με ΟΛΗΓ κ.α. (ΒΙΝΤΕΟ)

Δήμος Ηγουμενίτσας: "Αποκατάσταση της αλήθειας για το πρόγραμμα ELENA"

Μαΐου 20, 2020 0
Δήμος Ηγουμενίτσας: "Αποκατάσταση της αλήθειας για το πρόγραμμα ELENA" 

Ως Δημοτική Αρχή πορευόμαστε με βάση την αρχή της διαφάνειας και με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη και εξωστρέφεια του Δήμου μας. Σε αυτή μας την πορεία πάντα είχαμε δίπλα μας τις υπηρεσίες του Δήμου και ουδέποτε αγνοήθηκαν οι εισηγήσεις τους. Επίσης θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία που έχει θετικό αντίκτυπο στον Δήμο και στους πολίτες, όμως με όρους που θα προστατεύουν τα συμφέροντα του Δήμου μας. 

Προκειμένου λοιπόν να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάκληση των αποφάσεων της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του Έργου «Παροχή Υπηρεσιών για την Αναβάθμιση του Οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου και στο Αστικό Οδικό Δίκτυο των Δήμων Αρταίων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας» κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα: 

Με την υπ’ αριθμ. 341/2018 (ΑΔΑ: 6ΠΘ7ΩΡΙ-ΧΦΙ) ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας καταρχήν συμφώνησε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, θέτοντας παράλληλα προϋποθέσεις, με σκοπό τον έλεγχο, από μεριάς του Δήμου, των δεδομένων και της χρηματοοικονομικής ανάλυσης (ανά έτος) για τα 14,5 έτη, που θα διαρκέσει η εκμετάλλευση του δικτύου από τον ανάδοχο, πριν την οριστική υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για να προασπιστούν τα συμφέροντα του Δήμου. 

Η πρόνοια του κ. Δημάρχου, να τεθούν ελεγκτικοί όροι, ώστε ο Δήμος μέσω των υπηρεσιών του να έχει πλήρη γνώση του θέματος, διασφάλισε πλήρως τα συμφέροντα του Δήμου. Ας μη ξεχνάμε τι έχει συμβεί σε άλλους Δήμους ανά την Ελλάδα, με το ζήτημα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού. 
Ωστόσο, κατόπιν αλλεπάλληλων συσκέψεων και έπειτα από εκτεταμένο έλεγχο των δεδομένων και των χρηματοοικονομικών αναλύσεων από τις υπηρεσίες του Δήμου, διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση από τα υποβληθέντα τεύχη δημοπράτησης του Τεχνικού Συμβούλου της Περιφέρειας και ειδικότερα στα ακόλουθα σημεία: 

Κατανάλωση έτους βάσης (2017) για τον υπολογισμό της συνολικής εξοικονόμησης: 
Η μελέτη του Τεχνικού Συμβούλου της Περιφέρειας Ηπείρου υπολόγισε το συνολικό κόστος ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας το έτος βάσης 2017, στο ποσό των 700.000,00 € περίπου, επί του οποίου έγιναν όλοι οι υπολογισμοί της συνολικής εξοικονόμησης και της συνολικής αμοιβής του αναδόχου μέσω του μηχανισμού ΕLENA. 
Η καταγραφή των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας με βάση το αναλυτικό κόστος (ανά αριθ. παροχής ΔΕΗ) της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τον ηλεκτροφωτισμό οδών, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων για το έτος αναφοράς (2017) ήταν της τάξης των 436.000,00 €, ενώ για το επόμενο έτος (2018) υπολογίστηκε σε περίπου 441.000,00 €. Επισημαίνεται ότι το ενεργειακό αυτό κόστος του Δήμου Ηγουμενίτσας θεωρείται η βάση αναφοράς (baseline) σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 3855/2010-ΦΕΚ 95Α΄ και το οποίο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου δεν θα πρέπει να ξεπεραστεί. 

Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης 
Στους υπολογισμούς του έτους βάσης (2017) είχαν περιληφθεί λανθασμένα οι καταναλώσεις των δικτύων ηλεκτροφωτισμού άλλων φορέων της περιοχής π.χ. τα φωτιστικά οδών, τα φωτιστικά τύπου γλόμπου και οι προβολείς στα παραλιακά μέτωπα της Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς και Συβότων αρμοδιότητας ΟΛΗΓ Α.Ε., τα φωτιστικά των κόμβων Εγνατίας οδού Καρτερίου, Μεσοβουνίου, Μαζαρακιάς κ.ά., τα φωτιστικά της Περιφέρειας Ηπείρου σε Εθνικές Οδούς, τα φωτιστικά ιδιωτών, ξενοδοχείων, πρατηρίων, κ.λπ. 
Δεν είχαν προστεθεί κάποια φωτιστικά σώματα για τα οποία από το τηρούμενο αρχείο προκύπτει ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας επιβαρύνεται το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας όπως π.χ. αυτά της οδού 49 Μαρτύρων ή τα φωτιστικά στην παλαιά Εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων πριν τον οικισμό Παραποτάμου κ.ά. 
Ο συνολικός αριθμός φωτιστικών σωμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου Ηγουμενίτσας σύμφωνα με την αποτύπωση της ΝΑΜΑ προέκυψε ότι είναι 6.788 ήτοι 569 τεμάχια λιγότερα σε σχέση με τη μελέτη αποτύπωσης του Τεχνικού Συμβούλου της Περιφέρειας (τα περισσότερα είναι σημαντικής ισχύος). Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ξύλινων ιστών δικτύου ΔΕΔΔΗΕ (ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση), ο οποίος δεν έχει αποτυπωθεί στη μελέτη της ΝΑΜΑ. 
Ελέγχθηκε δειγματοληπτικά η τρέχουσα ισχύς των φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων στο δίκτυο αστικού οδοφωτισμού και των οικισμών του Δήμου Ηγουμενίτσας και προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναβαθμίσεις, που με ιδίους πόρους έχει ήδη κάνει το Ηλεκτρομηχανολογικό Τμήμα Συντήρησης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηγουμενίτσας τα τελευταία χρόνια. 
Η Τεχνική Υπηρεσία παρέδωσε στην Περιφέρεια αναλυτική καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης από όπου προκύπτει ότι η συνολική ετήσια κατανάλωση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου είναι της τάξης των 2.500.000 KWh ανά έτος και όχι των 4.400.000 KWh ανά έτος που είχε υπολογίσει ο Τεχνικός Σύμβουλος. 

Τεχνικοοικονομικές παράμετροι 
Η «baseline» του Δήμου Ηγουμενίτσας που αφορά στο τρέχον κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον ΦΠΑ που αποδίδεται στη ΔΕΗ (6%) και όχι επιπλέον ποσοστό 24% που θα πληρώνει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την παροχή υπηρεσιών από τον Ανάδοχο και το οποίο έχει προστεθεί λανθασμένα στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας από τον Τεχνικό Σύμβουλο . 
Οι ώρες λειτουργίας του ηλεκτροφωτισμού είναι 4.015 ώρες ετησίως (σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Βιώσιμης Ενέργειας Δήμου Ηγουμενίτσας) και όχι 4.334 όπως προτείνει ο Τεχνικός Σύμβουλος. 
Το ετήσιο επιτόκιο πληθωρισμού ενέργειας σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων είναι της τάξης του 0,5% και όχι 3%, όπως πρότεινε ο Τεχνικός Σύμβουλος. 
Οι ενδεικτικοί τύποι φωτιστικών που αναφέρονται στη μελέτη της ΝΑΜΑ και οι οποίοι δεν μπορούν να τροποποιηθούν σύμφωνα με το σχετικό 6, δεν αφορούν σε εγνωσμένους κατασκευαστικούς οίκους. Επιπρόσθετα η ελάχιστη απαίτηση των 60.000 ωρών λειτουργίας των φωτιστικών LED που προδιαγράφεται στα τεύχη δημοπράτησης του Τεχνικού Συμβούλου συμπίπτει με το πέρας της σύμβασης των 14,5 ετών, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα κληθεί σε αυτή τη χρονική περίοδο να αντικαταστήσει το σύνολο των εγκατεστημένων από τον ανάδοχο φωτιστικών LED. Για το λόγο αυτό άλλωστε προτάθηκε από το Δήμο Ηγουμενίτσας ως ελάχιστη απαίτηση οι 100.000 ώρες λειτουργίας την οποία πλέον πληροί μεγάλος αριθμός φωτιστικών σωμάτων LED που κυκλοφορούν στην αγορά, τροποποίηση όμως η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από την Περιφέρεια Ηπείρου σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 25282/200/17-12-2020 έγγραφο. 

Αντιπρόταση Δήμου Ηγουμενίτσας επί πραγματικών στοιχείων 
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηγουμενίτσας εκπόνησε και αντιπρότεινε στην Περιφέρεια Ηπείρου μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού ανά κατηγορία Οδού και φωτιστικού σώματος, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τεχνολογίες τηλεδιαχείρισης, ποιοτικά φωτιστικά σώματα γνωστών εταιριών και λειτουργία dimming (δυναμικά προσαρμοζόμενης έντασης φωτισμού) από όπου προέκυψε εξοικονόμηση 60% με βάση τα πραγματικά στοιχεία καταναλώσεων και τις παραπάνω χρηματοοικονομικές παραδοχές. 
Όπως προαναφέρθηκε σύμφωνα το συνολικό ποσό της προϋπολογισθείσας δαπάνης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση την υπολογιζόμενη «baseline» η οποία είναι με βάση την τεκμηρίωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας της τάξης των 430.000,00 € για το 1ο έτος, με συνολική εκτιμώμενη αμοιβή του αναδόχου για τα 14,5 έτη να υπολογίζεται σε περίπου 4.000.000 € με ΦΠΑ 24%, αντί της λανθασμένης αμοιβής της τάξης των 8.400.000 € με ΦΠΑ 24% που είχε υπολογίσει ο Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Παρότι υπήρχε μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, ο Δήμος δεν αποχώρησε από τον μηχανισμό ELENA, παρά διαπραγματεύτηκε με τον Τεχνικό Σύμβουλο της Περιφέρειας επί των πραγματικών δεδομένων, έχοντας ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε όλον το Δήμο. 
Ωστόσο, με την άρνηση της άλλης μεριάς να προσαρμοστεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα των υπηρεσιών του Δήμου, η λήψη της απόφασης για την μη συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης ήταν μονόδρομος. 
Στο συγκεκριμένο έντυπο μέσο ενημέρωσης, αλλά και σε εκείνους που έχουν επιδοθεί να σπείρουν έριδες, παρουσιάζοντας τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ως εκδικητικό, καθώς και τους Δημοτικούς Συμβούλους, ως κοιμώμενους, τους κάνουμε γνωστό ότι οι Αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου δεν διακατέχονται από τέτοιες διχαστικές λογικές, αλλά ενωμένοι διεκδικούν το καλύτερο για τον τόπο τους. 
Επίσης δεν εκπλησσόμαστε καθόλου, από την προσφιλή τακτική του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, μέσω ανακοινώσεων με αποσπασματικές αναφορές σε έγγραφα και γεγονότα. 
Από τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση του κ. Γόγολου προκύπτει σαφέστατα μια αντίφαση, καθώς παρότι συγχαίρει και καλά κάνει τις υπηρεσίες του Δήμου, στους υπολογισμούς της ανακοίνωσής του, υιοθετεί τα δεδομένα του Τεχνικού Συμβούλου και όχι εκείνα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, προφανώς για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές κινήσεις μικροπολιτικού βεληνεκούς. 
Συνεχίζοντας μάλιστα την αναζήτησή του για δράκους και νεραΐδες, εμπλέκει στην ανακοίνωσή του και το έργο DOCK-BI που υλοποιείται στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδα - Ιταλία 2014 – 2020 και το οποίο αφορά στην αντικατάσταση 230 φωτιστικών σωμάτων, τα οποία και δεν είχαν συμπεριληφθεί στο μηχανισμό ELENA. Ένα έργο, στο εταιρικό σχήμα του οποίου συμμετέχει και ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας, παρέχοντας την σύμφωνη γνώμη του. 
Κλείνουμε τονίζοντας, πως ως Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να υποθηκεύσουμε το μέλλον του Δήμου μας για καμία σκοπιμότητα. Μένουμε σταθεροί στις αξίες μας και με συνοδοιπόρους τις υπηρεσίες του Δήμου μας, εργαζόμαστε ήδη πάνω στις διαθέσιμες εναλλακτικές για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και όχι του εκάστοτε εργολάβου.
Συνέχεια...

Τηλεδιάσκεψη του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» με εκπροσώπους εμπορικών και τουριστικών συλλόγων της Θεσπρωτίας

Μαΐου 20, 2020 0
Τηλεδιάσκεψη του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» με εκπροσώπους εμπορικών και τουριστικών συλλόγων της Θεσπρωτίας 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη του Τμήματος Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος με παραγωγικούς φορείς της Θεσπρωτίας. Ως θέμα είχε τα επείγοντα ζητήματα βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων, εν όψει και της αναμενόμενης πτώσης της τουριστική κίνησης. 
Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της οικονομίας και του τουρισμού στη Θεσπρωτία, καθώς ενώ μέρος της φετινής τουριστικής σεζόν έχει ήδη χαθεί, κανείς επιχειρηματίας δε γνωρίζει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο εκ μέρους της κυβέρνησης για την επανεκκίνησή της. 
Επισήμαναν τη σοβαρή ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας. Τόνισαν ότι ακόμα και στα αποσπασματικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι σε λάθος βάση, δε μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά και δε λύνουν αλλά απλά μεταθέτουν τα μεγάλα προβλήματα των επιχειρήσεων, οι οποίες απειλούνται με μαζικά λουκέτα, με ταυτόχρονη εκτόξευση της ανεργίας στον τόπο μας. 
Στα επιμέρους ζητήματα, οι φορείς της Θεσπρωτίας τόνισαν ότι απαιτείται σειρά μέτρων με επαρκή ορίζοντα, μέχρι να επανέλθει η ζήτηση στα προ πανδημίας επίπεδα. Ζητάνε την εγγυημένη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και όχι τον τραπεζικό δανεισμό που θα δημιουργήσει νέα χρέη, την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους διανυκτέρευσης, την επιδότηση και παράταση των διευκολύνσεων για πληρωμές οφειλών, την μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και καταλύματα, την μη επιστρεπτέα προκαταβολή, την παράταση επιδότησης ενοικίου επιχειρήσεων, την παράταση προθεσμίας και επιδότηση εξόφλησης των επιταγών, τον αυστηρό έλεγχο των τιμών των προϊόντων. 
Επίσης κίνητρα για διατήρηση θέσεων εργασίας, την μείωση των απαιτουμένων ενσήμων για επίδομα ανεργίας, την διαφοροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των καταλυμάτων ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων, τον τριπλασιασμό των δελτίων κοινωνικού τουρισμού και γενικότερα την επιδότηση της τουριστικής ζήτησης. 
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» δήλωσαν ότι βρίσκονται στο πλευρό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και τόνισαν την ανάγκη εμπροσθοβαρούς και οριζόντιας στήριξης της οικονομίας με πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση, σε σχέση με αυτή που δίνει η κυβέρνηση. 
Η θέση του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» από την αρχή της πανδημίας ήταν και παραμένει, η στήριξη όλων των επαγγελματιών εγκαίρως ώστε να βοηθηθούν να αντέξουν την κρίση και να μην καταλήξουν με υπέρογκα χρέη και λουκέτα. Στήριξη με μέτρα 26 δις ευρώ από το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δις ευρώ που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Τόνισαν επίσης ότι τα αιτήματα των φορέων έχουν προβλεφτεί στο πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας και θα εξειδικευτούν στο ανανεωμένο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα. Η υιοθέτηση αυτών προκύπτει από το γεγονός ότι ήμαστε πιο κοντά στον κόσμο της εργασίας και τους επαγγελματίες και αφουγκραζόμαστε την αγωνία τους. 

Στη σύσκεψη από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχαν: 
Νίκος Παππάς, βουλευτής και Τομεάρχης Οικονομίας της Κοινοβουλετικής Ομάδας 
Γιώργος Τσίπρας βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο 
Δημήτρης Χατζησωκράτης μέλος Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης 
Μάριος Κάτσης βουλευτής Θεσπρωτίας 
Παύλος Παπαρούνας Συντονιστής ΝΕ Θεσπρωτίας 

από τους επαγγελματικούς και τουριστικούς φορείς : 
Πάσχος Αλέξανδρος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Μαρέτης Ανδρέας Πρόεδρος Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας 
Λιανός Βαγγέλης Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατών 
Ζήγος Χρήστος Πρόεδρος Συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων Ηγ/τσας/Πλαταριάς – Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου και εναλλακτικών μορφών τουρισμού 
Σκανδάλης Φώτης Εξελεγκτική επιτροπή Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου-μέλος ΔΣ Εμπορικού συλλόγου Μαργαριτίου 
Φούρκας Απόστολος Πρόεδρος Τουριστικών καταλυμάτων και δράσεων εναλλακτικού τουρισμού Δήμου Σουλίου 
Θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους φορείς για να αναδεικνύουμε τα προβλήματά τους, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με συνεργασία και διάλογο θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από τον κορονοιό και τις επιπτώσεις του στην οικονομία. 

ΝΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα