03/21/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Αντ. Μπέζας: "Οι Βλάχοι και οι διαλέξεις της κας Μαρίας Ευθυμίου.."! (+BINTEO)

Μαρτίου 21, 2024 0
Αντ. Μπέζας: "Οι Βλάχοι και οι διαλέξεις της κας Μαρίας Ευθυμίου.."! (+BINTEO)

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Ηγουμενίτσας (ΦΟΗ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας διοργάνωσαν πρόσφατα, στη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, διάλεξη της ομότιμης καθηγήτριας Ιστορίας του ΕΚΠΑ κας Μαρίας Ευθυμίου με θέμα «Κεντρικά Σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού». Δεν μπόρεσα να παρευρεθώ, παρακολούθησα όμως ολόκληρο το σχετικό video.

Η διάλεξη, (τετράωρης διάρκειας), ήταν εξαιρετική και αντιλαμβάνομαι ότι καθήλωσε το κοινό που γέμισε ασφυκτικά τη μικρή όπως αποδείχθηκε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Σωτήρης Δάκαρης». Αντίστοιχη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα και στην Κόνιτσα.

Η κα Ευθυμίου έχει μια αμεσότητα στο ύφος της και αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα σαν να αφηγείται ένα παραμύθι σε μικρά παιδιά. Αυτός ο τρόπος της τα κάνει πιο «εύπεπτα» και ευκολονόητα ιδίως απ’ αυτούς που δεν έχουν ειδικές γνώσεις. Ταυτόχρονα, στην αφήγησή της έχει ένα προσωπικό ύφος θαυμαστής απλότητας, μέσα από το οποίο μεταξύ «αστείου και σοβαρού» καταφέρνει να περιγράφει με καυστικότητα και διδακτικότητα τα «εθνικά μας ελαττώματα» και γι’ αυτό είναι σπουδαία η διαφώτιση που κάνει.

Υπάρχει όμως ένα θέμα στα όσα ισχυρίζεται για τους Βλάχους (βλέπε το σχετικό απόσπασμα από το video)... Τους χαρακτηρίζει, χωρίς να είναι, ως λαό και δηλώνει ότι από πεποίθηση δεν γράφουν τα «βλάχικα», ερχόμενη σε αντίθεση με όλους τους έγκριτους μελετητές του λεγόμενου «βλάχικου ζητήματος».
Η ανιστόρητη αυτή αναφορά γίνεται γιατί η κα Ευθυμίου κάνει μια γενική διάλεξη Ιστορίας στηριζόμενη στη βασική βιβλιογραφία και δεν περιγράφει με λεπτομέρεια τα γεγονότα, παρά μόνο όσα λένε οι αρχικές πηγές. Οι αρχικές πηγές της Βιέννης μιλούν όντως για Γραικούς και Βλάχους, αλλά αυτό δεν ισχύει και είναι ένα μεγάλο λάθος που το πληρώσαμε και εξακολουθούμε να το πληρώνουμε ακόμη ακριβά. Το «βλάχικο ζήτημα» είναι πιο περίπλοκο και θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί δημιουργούνται συγκεχυμένες εντυπώσεις.

Αγνοεί ή παραλείπει την προπαγάνδα του 19ου και του 20ου αιώνα και μιλάει για τους Βλάχους αγνοώντας τις μελέτες που έγιναν την ίδια περίοδο για την καταγωγή τους. Ίσως θα πρέπει στο σημείο αυτό να μελετήσει το έργο του αείμνηστου Αχιλλέα Λαζάρου για να καταλάβει το πρόβλημα. Ή, θα πρέπει να μιλάει πιο εκτεταμένα για τους Βλάχους ή να μη μιλάει καθόλου! Αλλά το τελευταίο φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να συμβεί αφού αναφερόμενη στους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες αναγκάζεται υποχρεωτικά να επανέλθει στους Βλάχους χωρίς όμως να λέει τη σωστή φράση, η οποία θα ήταν:
"Ναι, από πεποίθηση δεν έγραφαν τα βλάχικα οι βλαχόφωνοι αλλά από την πεποίθηση ότι είναι ΕΛΛΗΝΕΣ. Έγραφαν ελληνικά και δεν χρειάζονταν γραπτά τα «βλάχικα», τα οποία ελεύθερα μιλούσαν και συνεχίζουν να μιλούν ενδοοικογενειακά και ενδοκοινοτικά".

Αυτό έπρεπε να πει και θα αποστόμωνε τους πάντες! Άλλωστε, σε ποιους να υποβάλλουν γραπτά κείμενα στα βλάχικα; Στους Οθωμανούς ή στο Πατριαρχείο που ήταν υπεύθυνο για την επικοινωνία του Σουλτάνου με τους ορθόδοξους χριστιανούς και που όπως η ίδια ανέφερε, είχε ανέκαθεν ως μοναδική επίσημη γλώσσα τα ελληνικά;

Ακόμη, όταν μιλάει για τους λόγιους στη Βιέννη που επιχείρησαν να γράψουν τα «βλάχικα», θα πρέπει να αναφέρει ότι η απόπειρα αυτή έγινε με τη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου και μόνο οι ρουμανίζοντες λόγιοι, (πράκτορες το πιθανότερο της Ρουμανίας), κατασκεύασαν το λατινο-ρουμάνικο αλφάβητο και διάφορα άλλα.
Με εκτίμηση στο επιστημονικό της κύρος θα της ζητήσω να είναι πιο προσεκτική στις αναφορές της για τους Βλάχους, κυρίως τη σημερινή εποχή, γιατί η προσπάθεια εγγραμματισμού των «βλάχικων» με λατινικούς χαρακτήρες ξεκίνησε από το εξωτερικό και όχι από τους Βλάχους της Ελλάδας, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία γνωρίζουν τί ακριβώς «παίζεται» και αρνούνται να την υιοθετήσουν! 

Το γεγονός ότι υπάρχουν στο εσωτερικό της πατρίδας μας συνοδοιπόροι ξένων συμφερόντων, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά αυτό που η ίδια διατυπώνει στις διαλέξεις της, ότι είμαστε δηλαδή ένας μοναδικός και χαρισματικός λαός αλλά με σοβαρά «εθνικά ελαττώματα» που μας στερούν τη θέση που μας αξίζει στο παγκόσμιο «γίγνεσθαι».

Είμαι βέβαιος ότι η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων για τους βλαχόφωνους Έλληνες δεν είναι στις προθέσεις της, όμως αν δεν προσεγγίσει το ζήτημα με μεγαλύτερη επιστημονική τεκμηρίωση, θα δημιουργούνται, δυστυχώς, σκιές στη σημαντική προσπάθεια που κάνει!

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί στο λιμάνι που προσπάθησαν να κρυφτούν σε φορτηγά για να μεταβούν στην Ιταλία

Μαρτίου 21, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί στο λιμάνι που προσπάθησαν να κρυφτούν σε φορτηγά για να μεταβούν στην Ιταλία

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 27 και 19 ετών.

Συγκεκριμένα, οι αλλοδαποί, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, εντοπίστηκαν από στέλεχος του Γραφείου Ασφάλειας να εισέρχονται κρυφά στο λιμάνι του εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα και να προσπαθούν να κρυφτούν κάτω από Φ/Γ οχήματα, τα οποία επρόκειτο να φορτωθούν σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία.

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενικής Αρχή της Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Μετέφερε στο φορτηγό 785 λαθραία πακέτα τσιγάρα

Μαρτίου 21, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Μετέφερε στο φορτηγό 785 λαθραία πακέτα τσιγάρα

Τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη ενός 41χρονου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην πύλη εισόδου στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, εντοπίστηκε επιμελώς κρυμμένη, σε διάφορα σημεία του τράκτορα, ποσότητα επτακοσίων ογδόντα πέντε (785) πακέτων τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης, με σκοπό ο 41χρονος οδηγός να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το φορτηγό όχημα με το επικαθήμενο, καθώς και τα ανευρεθέντα τσιγάρα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο της Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Στελέχη της Ε.Ε., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Ηπείρου στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Μαρτίου 21, 2024 0
Στελέχη της Ε.Ε., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Ηπείρου στο Δήμο Ηγουμενίτσας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ –

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΓΝΑΤΙΑΣ – ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Την Ηγουμενίτσα επισκέφθηκε κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Τμήματος που εποπτεύει την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα κ. Παναγιώτη Πανταζάτο. Το κλιμάκιο της Ε.Ε., συνοδευόταν από στελέχη της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Τμήματος των ΠΕΠ κ. Χ. Κύρκογλου, καθώς και από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Ηπείρου, υπό την Προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Εύη Παπανικολάου.

Σκοπός της επίσκεψης και των επιτόπιων αυτοψιών που διεξήχθησαν, ήταν η ενημέρωση για την ολοκλήρωση τεσσάρων έργων του Δήμου που υλοποιήθηκαν στο ΠΕΠ Ηπείρου κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίου 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας, ανάπλαση αστικού δασυλλίου Ηγουμενίτσας, έργα βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην 1η Π.Ε. Λαδοχωρίου και διευθέτηση ρέματος Λάκας). 

Τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν επιτυχημένα με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και πάντα υπό την αποτελεσματική επίβλεψη των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, η οποία αναγνωρίζεται ευρέως, για την αποδοτικότητα και ποιότητα του έργου της.

Τα κλιμάκια των στελεχών της Ε.Ε., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του ΠΕΠ Ηπείρου, ενημερώθηκαν επίσης για τον πρόσφατα επικαιροποιημένο σχεδιασμό του Δήμου, σχετικά με την υλοποίηση των έργων των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Κινητικότητας, στο πλαίσιο των οποίων θα εκτελεστούν έργα αναπλάσεων και διευθέτησης συγκοινωνίας στον αστικό ιστό της Ηγουμενίτσας, αλλά και στην Πλαταριά, τα Σύβοτα και την Πέρδικα. Από όλους εκφράστηκε η ικανοποίηση για την επικαιροποίηση του σχεδιασμού, καθώς και για την ετοιμότητα που επιδεικνύουν οι υπηρεσίες του Δήμου (Δ/ νση Τεχνικών Υπηρεσιών, Τμήμα Προγραμματισμού κ.α.) για την άμεση έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης.

Τέλος, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτης Νταής ενημέρωσε τα στελέχη της Ε.Ε. και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, για την εθνική, οικονομική και κοινωνική αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης της μελέτης κατασκευής της οδού σύνδεσης της Εγνατίας με τα ελληνοαλβανικά σύνορα (το 1ο τμήμα του οποίου είναι η περιφερειακή οδός Ηγουμενίτσας), καθώς και ένταξης του έργου σε ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίησή του. Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική υπαγωγής του έργου στο διευρωπαϊκό σύστημα μεταφορών, καθώς αποτελεί οδό σύνδεσης διεθνούς αυτοκινητόδρομου με τα σύνορα της Ε.Ε.

Συνέχεια...