05/19/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Θεσπρωτία: «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για το υδροηλεκτρικό φράγμα της Αβαρίτσας

Μαΐου 19, 2020 0
Θεσπρωτία: «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για το υδροηλεκτρικό φράγμα της Αβαρίτσας
Τι περιλαμβάνει το έργο

Το τρίτο μέρος του σήριαλ που διαρκεί 8 χρόνια με τίτλο «υδροηλεκτρικός σταθμός Αβαρίτσας» στον ποταμό Καλαμά στα όρια του δήμου Σουλίου, παίχτηκε στο συμβούλιο της επικρατείας, με την απόρριψη της προσφυγής 7 πολιτών και του δήμου Φιλιατών και με την απόφαση να εκδίδεται 5 μήνες μετά από πολλές αναβολές.
Ανάδοχος του έργου είναι η ΔΕΗ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και είχαν προηγηθεί συζητήσεις, διαβουλεύσεις και γνωμοδοτήσεις τον Μάρτιο του 2013 από τα δημοτικά συμβούλια Σουλίου και Φιλιατών, με τον δήμο Σουλίου να γνωμοδοτεί θετικά και τον δήμο Φιλιατών αρνητικά. Επίσης θετικά γνωμοδότησε η επιτροπή περιβάλλοντος χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και ο δήμος Ηγουμενίτσας.
Ακολούθησε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων και η έγκριση επέμβασης για το έργο από την τότε αποκεντρωμένη διοίκηση, ενω το έργο πάγωσε μετά απο την απόφαση του δήμου Φιλιατών το Φεβρουάριο του 2014, για προσφυγή στο ΣτΕ.
Λαμβάνοντας υπόψιν τον σχεδιασμό του έργου και τον τρόπο λειτουργίας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχετικά μικρής κλίμακας ως προς το σύνολο των παραμέτρων του

Το έργο, περιλαμβάνει:
- Φράγμα βαρύτητας από σκυρόδεμα ύψους 10,50 μέτρων και μήκους 150 μ. συνολικά. Στο φράγμα προβλέπεται διάταξη ελευθεροεπικοινωνίας της ιχθυοπανίδας και διάταξη άσκησης αθλητικών δραστηριοτήτων.
- Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
- Βελτιώσεις της υφιστάμενης οδοποιίας για την προσπέλαση στη θέση του φράγματος
- Δίκτυο σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο διανομής.

Συνέχεια...

Φιλιάτες: 18 Μάη 1948 έσκασαν δυο νάρκες

Μαΐου 19, 2020 0
Φιλιάτες: 18 Μάη 1948 έσκασαν δυο νάρκες

(Από την εφημερίδα ¨ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ¨)

Στις 18 Μαΐου του 1948 έσκασαν δυο αντάρτικες νάρκες, μια στο "Λάκκο Μαρούλι" κάτω από το Γηρομέρι, η οποία ανατίναξε στρατιωτικό όχημα και τραυμάτισε ελαφρά τους 5 επιβαίνοντες στρατιώτες. 
Η άλλη είχε τοποθετηθεί στη γέφυρα Φοινικίου, προς το ποτάμι. Αυτή ανατίναξε το αυτοκίνητο του Νοσοκομείου που μετέφερε προσωπικό για να πλύνει στο ποτάμι σεντόνια κλπ. 
Σκοτώθηκε ο οδηγός, Ι. Βρακάς από τον Άγιο Νικόλαο, τραυματίσθηκαν ο 3χρονος γιός του καθώς και οι πλύντριες Βασ. Γιοβάνη, Αμαλία Σίμα και Τούλα Μητροχρόνη. 
Το γεγονός αυτό συντάραξε την κοινωνία. Έγιναν συλλήψεις και εκτοπίσεις, ειδικά Φοινικιωτών, αφού θεώρησαν δεδομένο, ότι Φοινικιώτες αντάρτες έβαλαν τις νάρκες.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Συνέχεια...

Το πρωτοδικείο Θεσπρωτίας για τη λειτουργία του δικαστηρίου

Μαΐου 19, 2020 0
Το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας για τη λειτουργία του δικαστηρίου

Η Προϊσταμένη Προέδρου Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, αφού έλαβε υπόψη της τη με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ. 30340/15-5-2020 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας – Υγείας – Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β ́, 1857/15-05-2020) με θέμα: «Επιβολή του μέτρου της εν μέρει προσωρινής αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 16.5.2020 έως και 31.5.2020», ορίζει, με την επιφύλαξη νεότερης Πράξης, τα κάτωθι για το εν λόγω χρονικό διάστημα:

1) Κατά το χρονικό διάστημα από την 16η Μαϊου 2020 έως και την 31η Μαϊου 2020 εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η αναστολή της εκδίκασης των δικών ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και συνεπώς καμία δίκη δεν θα διεξαχθεί πλην των αναφερόμενων στην ως άνω Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α. Δ1α/ΓΠ.οικ. 30340/15-5-2020).
2) Κατάθεση δικογράφων (κλήσεων για υποθέσεις που ματαιώθηκαν πριν την 13.3.2020, αγωγών, αιτήσεων διαταγής πληρωμής και διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου, ενδίκων μέσων κ.λ.π.) θα πραγματοποιείται από τις 08.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ., μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Γραμματεία του Πολιτικού Τμήματος (26650-22190), ( ώστε να καθορισθεί συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης των πληρεξούσιων Δικηγόρων και να αποφευχθεί η ταυτόχρονη αθρόα είσοδος Συνηγόρων και διαδίκων και η άσκοπη αναμονή τους στο χώρο του Πρωτοδικείου.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ να μην εισέρχεσθε στο κτίριο χωρίς προστατευτική μάσκα, χρήση της οποίας πρέπει να γίνεται από όλους τους πληρεξούσιους Δικηγόρους, τους Γραμματείς, τους διαδίκους και τους πολίτες. Ουδείς θα εισέρχεται στα γραφεία των Γραμματέων του Πολιτικού Τμήματος, αλλά θα παραμένει στον προθάλαμο του τελευταίου, μετά την ενημέρωση των ανωτέρω για την υπόθεση που τον αφορά, ευρισκόμενος στην είσοδο του γραφείου τους. Πρέπει να τηρείται απόσταση μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρου και ως εκ τούτου, επιτρεπτή είναι η ταυτόχρονη παραμονή στον ως άνω προθάλαμο μόνο τριών (3) ατόμων. Σε περίπτωση που δεν θα είναι εφικτή η παράδοση και παραλαβή των επικυρωμένων αντιγράφων των δικογράφων την ίδια ημέρα, θα υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του αρμόδιου Γραμματέα και του πληρεξούσιου Δικηγόρου για την ημερομηνία, ώρα και τρόπο παραλαβής τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Α) Δεν θα κατατίθενται κλήσεις για επαναφορά υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής (13-03-2020 και εφεξής), διότι για όσες εξ αυτών δικάζονται κατά τις ειδικές διαδικασίες, τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας και την παλιά τακτική διαδικασία αναμένουμε σχετική νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο επαναφοράς τους, οι δε υποθέσεις της νέας τακτικής διαδικασίας θα προσδιορισθούν οίκοθεν. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο πληρεξούσιος Δικηγόρος ή ο ενδιαφερόμενος πολίτης επικαλούνται επείγουσα ανάγκη άμεσης επαναφοράς κάποιας υπόθεσης, το σχετικό αίτημα θα αντιμετωπίζεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Γραμματεία του Πολιτικού Τμήματος (τηλ. 26650-22190) και εφόσον κριθεί το κατεπείγον αυτού από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας.
Β) Δεν θα κατατίθενται προτάσεις και προσθήκη αντίκρουση νέας και παλαιάς (20 ημερών) τακτικής διαδικασίας. Κλεισίματα φακέλων που εκκρεμούν από συζητηθείσες προ της 13.3.2020 υποθέσεις όλων των διαδικασιών δεν θα πραγματοποιηθούν επί του παρόντος μέχρι νεότερης ανακοίνωσης.
3) Αντίγραφα πολιτικών και ποινικών αποφάσεων, διαταγών πληρωμής, διαταγών απόδοσης χρήσης μισθίου και λοιπών εγγράφων θα δίδονται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Γραμματεία του Πολιτικού(26650- 29583/29589) αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση(prot.kalamidas@gmail.com ή prot.kanaki@gmail.com ) ή του Ποινικού Τμήματος αντίστοιχα (26650-29587 /29585) στην ηλεκτρονική διεύθυνση (erikatsoli@gmail.com) και θα παραδίδονται στον προθάλαμο του πολιτικού ή ποινικού Τμήματος αντίστοιχα, από τις 9.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ.., σε συγκεκριμένη ώρα, που θα καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του αρμόδιου Γραμματέα και των ενδιαφερόμενων πληρεξούσιων Δικηγόρων ή των εχόντων έννομο συμφέρον πολιτών (όταν επιτρέπεται η χορήγηση σχετικών εγγράφων στους τελευταίους).
4) Η διεκπεραίωση των λοιπών ζητημάτων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Ποινικού Τμήματος (πλην της χορήγησης αντιγράφων ποινικών αποφάσεων, για την οποία έγινε λόγος αμέσως ανωτέρω και των ζητημάτων του Ανακριτικού Γραφείου για τα οποία δεν εμπεριέχεται στην παρούσα ειδικότερη πρόβλεψη, λόγω του σε κάθε περίπτωση επείγοντος χαρακτήρα τους, που κρίνεται από την αρμόδια Ανακρίτρια), θα πραγματοποιείται από τις 08.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ., μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Γραμματεία του Ποινικού Τμήματος (26650- 29587/28065), ώστε να καθορισθεί συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης των πληρεξούσιων Δικηγόρων για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η άσκοπη αναμονή τους. Ουδείς θα εισέρχεται στα γραφεία των Γραμματέων, αλλά αφού ενημερώνει σχετικά αυτούς έμπροσθεν της εισόδου του γραφείου τους, για το ζήτημα που τον αφορά, θα παραμένει στον υπάρχοντα προθάλαμο.
5) Αιτήσεις για λήψη πιστοποιητικών θα γίνονται δεκτές μόνο μετά από προηγούμενη επικοινωνία με τη Γραμματεία του Πολιτικού Τμήματος (τηλ. 26650- 29583/29589) ή τη Γραμματεία του Ποινικού Τμήματος (τηλ. 26650- 29587/28065) και θα χορηγούνται με τον τρόπο που θα γνωστοποιείται από τους αρμόδιους Γραμματείς. Η εξυπηρέτηση των πληρεξούσιων Δικηγόρων και πολιτών δεν θα γίνεται με φυσική παρουσία εντός του γραφείου του αρμόδιου τμήματος, αλλά με παραμονή αυτών στον προθάλαμο.
6) Κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 της αναφερόμενης στο εισαγωγικό τμήμα της παρούσας ΚΥΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ: 1) Να γίνεται χρήση μάσκας και αντισηπτικού όχι μόνο από τους Δικαστές και τους Γραμματείς, αλλά και από τους Συνηγόρους και τους διαδίκους. Αντισηπτικό θα υπάρχει στον ως άνω χώρο αναμονής (προθάλαμο γραφείων). 2) Να τηρείται απόσταση μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρου. 3) Να τηρούνται από τους πληρεξούσιους Δικηγόρους και του πολίτες τα ραντεβού που θα καθορίζονται, κατόπιν συνεννόησής τους με τους αρμόδιους Γραμματείς.
7) ΤΗΛΕΦΩΝΑ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ: Σε περίπτωση κατά την οποία ένας πολίτης ή Δικηγόρος κρίνει ότι επείγει η αντιμετώπιση μίας ειδικής περίπτωσης, θα μπορεί να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα 26650-29583/29589 (Πολιτικό Τμήμα) και (Ποινικό Τμήμα) 26650- 29587/28065/29585 και 26650-22190 (Διεύθυνση Γραμματείας), αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνσης Γραμματείας του Πρωτοδικείου (pro_thes@otenet.gr), ώστε να προσδιορισθεί και η ακριβής ώρα προσέλευσης και εξυπηρέτησής του από τον αρμόδιο υπάλληλο.
8) Σε κάθε περίπτωση ισχύουν όλα όσα επιπλέον προβλέπονται στις διατάξεις του Ν.4684/2020 και της ανωτέρω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ ζητήματα που δεν έχουν προβλεφθεί με την παρούσα πράξη θα ρυθμισθούν με νεότερη, μετά την ομαλή επαναλειτουργία του Πρωτοδικείου και την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που αναμένουμε αναφορικά με τον τρόπο επαναφοράς των υποθέσεων που δεν εκδικάσθηκαν λόγω της ισχύουσας από 13-03-2020 αναστολής.
Αντίγραφο της πράξης αυτής να τοιχοκολληθεί στον πίνακα ανακοινώσεων και
να ενημερωθεί σχετικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας.

Ηγουμενίτσα 18 Μαϊου 2020
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΣΟΦΙΑ ΛΥΜΠΕΡΙΑΔΟΥ
Συνέχεια...

Απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις, άνοιξαν και άλλες επιχειρήσεις και αρχαιολογικοί χώροι στη Θεσπρωτία

Μαΐου 19, 2020 0
Απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις, άνοιξαν και άλλες επιχειρήσεις και αρχαιολογικοί χώροι στη Θεσπρωτία

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, που είχαν απαγορευτεί... δια ροπάλου για την αποφυγή της διασποράς του κορvνοϊού.
Έτσι, οι Θεσπρωτοί μπορούν να ταξιδεύουν προς την υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός από τα νησιά, με εξαίρεση την Κρήτη. 
Είναι πλέον εφικτή η μετακίνηση από νομό σε νομό σε όλη την ηπειρωτική χώρα, είτε με ΙΧ, είτε με τα ΜΜΜ, αφού ανοίγει σταδιακά και η λειτουργία των υπεραστικών ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων. 
Πάντα βέβαια με τους κανόνες προστασίας που ισχύουν (υποχρεωτική χρήση μάσκας) και με το 50% της πληρότητας των μέσων ανά περίπτωση.

Επιχειρήσεις
Επιστροφή στη νέα κανονικότητα και για πολυκαταστήματα-εμπορικά κέντρα στη Θεσπρωτία.
Επαναλειτούργησαν επίσης και επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, στολισμού εκκλησιών, αιθουσών (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).
Θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους μπαίνουν ή εργάζονται στα πολυκαταστήματα, αλλά και ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.

Αρχαιολογικοί χώροι
Οι αρχαιολογικοί χώροι στη Θεσπρωτία υποδέχονται ξανά το κοινό. Τι σημαίνει αυτό; Είναι επισκέψιμοι, και σηματοδοτείται έτσι ένα πρώτο βήμα για την «επανέναρξη» των πολιτιστικών υποδομών. Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με θερινό ωράριο και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.


Συνέχεια...

Προετοιμάζονται οι επαγγελματίες στη Θεσπρωτία για το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ

Μαΐου 19, 2020 0
Προετοιμάζονται οι επαγγελματίες στη Θεσπρωτία για το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ

Ανοίγουν στις 25 Μαΐου εστιατόρια και καφέ και στη Θεσπρωτία, καθώς εκτιμήθηκε ότι το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Θετική κρίνουν την εξέλιξη οι τοπικοί καταστηματάρχες.
Στα καταστήματα εστίασης θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 2 τμ, έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. 
Οι επαγγελματίες της εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ) στη Θεσπρωτία προετοιμάζονται να ανοίξουν τα καταστήματά τους με τα νέα μέτρα να τους προβληματίζουν, όσον αφορά τις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, που μειώνει σημαντικά τη χωρητικότητα σε καφέ και εστιατόρια. 
Στα πλαίσια αυτά σε ορισμένες επιχειρήσεις εστίασης δεν θα απασχοληθεί το ίδιο προσωπικό.
Κάποιοι επαγγελματίες επενδύουν σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να μπορούν να βάλουν όσο περισσότερα τραπέζια μπορούν. 
Μάλιστα όσα επιπλέον τ.μ πάρουν από τους δήμους θα έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το υπουργείο Εσωτερικών, προσπαθώντας να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, έφερε τροπολογία, με την οποία θα μπορεί να επεκταθεί έως και 100% ο κοινόχρηστος χώρος, που θα παραχωρήσουν οι δήμοι για τραπεζοκαθίσματα. 
Ακόμη θα μπορούν να γίνουν πεζοδρομήσεις και θα μπορούν να μειωθούν τα τέλη κατά 50%, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για παραχώρηση επιπλέον χώρου. 
Επιπλέον ορίζονται πρόστιμα για αυθαίρετη κατάληψη και τρίμηνη αφαίρεση άδειας σε περίπτωση υποτροπής. Όπου γίνουν πεζοδρομήσεις θα πρέπει να υπάρχει διάδρομος για να κυκλοφορούν οι πεζοί. 

Προληπτικά μέτρα
Ως προς τα προληπτικά μέτρα θα υπάρχουν αντισηπτικά στα τραπέζια.
Το προσωπικό θα χρησιμοποιεί μάσκες και γάντια.
Οι ανεμιστήρες στους κλειστούς χώρους, θα «βλέπουν» προς τα έξω, και δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία κλιματισμού. 
Αλάτι, πιπέρι και ντρέσινγκ θα είναι όλα μιας χρήσης για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή των αντικειμένων από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Στις παραλίες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα υπάρχουν τα ίδια τραπεζοκαθίσματα στα ίδια τ.μ. Απλά θα διπλασιαστεί ο χώρος. 
Θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

Συνέχεια...

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη Θεσπρωτία

Μαΐου 19, 2020 0
Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη Θεσπρωτία 

Από την 14η έως και την 17η Μάϊου, εστάλησαν 10 δείγματα προς διερεύνηση τα οποία ήταν όλα αρνητικά. 
Στις 18/5 εστάλησαν 11 νέα δείγματα (τα 5 εκ των οποίων για προεγχειρητικό έλεγχο). 
Από την πρώτη ημέρα έχουν ληφθεί 142 δείγματα εκ των οποίων τα 131 αρνητικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις των παραπάνω 11 δειγμάτων. 
Επίσης σήμερα βρίσκονται υπό παρακολούθηση 7 άτομα (για προληπτικούς λόγους) βάσει των γενικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. 
Εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες !! Μένουμε υγιείς !! 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας 
Θωμάς Γ. Πιτούλης
Συνέχεια...

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Μαΐου 19, 2020 0
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Ζωσιμάδων 4 Ηγουμενίτσα, Τηλ:2665022136,6986933660,6973337256 
Email:ergkigu@gmail.com,seiythes@gmail.com 

Ηγουμενίτσα 17-5-2020 

ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΝΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ‘ΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ! 

- Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία! 
- Πάρτε πίσω ΤΩΡΑ την απαράδεκτη ρύθμιση για τις κάμερες στα σχολεία! 
- Μέτρα ουσιαστικής υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία! 

Αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση-εργοδοσία σχεδιάζουν την επόμενη μέρα για τα δικά τους συμφέροντα, την ώρα που δίνουν νέα εργαλεία στους εργοδότες για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, με αλλαγές στις συμβάσεις, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία για να θωρακίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Την ώρα που προκλητικά μας καλούν με εθνική συναίνεση και ομοψυχία να πληρώσουμε την νέα κρίση, η κυβέρνηση επιτίθεται στις ζωές μας και τη μόρφωση των παιδιών μας με το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. 
Η υπουργός παιδείας ήταν ξεκάθαρη στην παρουσίαση του νομοσχεδίου: «Το κράτος έχει συνέχεια, η κυβερνητική πολιτική συνεχίζεται» και εν μέσω πανδημίας, και μετά από αυτή. Όχι απλά, λοιπόν, δεν κάνουν βήμα πίσω από την ένταση της επίθεσης στα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, αντιθέτως αξιοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία για την επιτάχυνση σχεδιασμών που είχαν και πριν από αυτή, για την παγίωση αντεργατικών μέτρων που θεσμοθετήθηκαν εντός πανδημίας, για περεταίρω χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. 
Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο όχι μόνο δε λύνει τα τεράστια προβλήματα των σχολείων αλλά φέρνει μέτρα που χειροτερεύουν το Δημόσιο Σχολείο. Υποβαθμίζει παραπέρα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, «τσακίζει» τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. 
Πιστό στις επιταγές του ΟΟΣΑ, των κατευθύνσεων της ΕΕ και του συνδέσμου βιομηχάνων, το Υπουργείο παιδείας «πιάνει το νήμα» από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και «βάζει το λιθαράκι του», ώστε τα σχολεία να προσαρμοστούν όλο και περισσότερο στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων και της πολιτικής των περικοπών. 

· Θέλουν να στοιβάζουν τα παιδιά μας στις τάξεις κλουβιά 26 μαθητές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά με ελάχιστο όριο τα 20. Αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων, μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών, απολύσεις αναπληρωτών. 
· Με την εισαγωγή των αγγλικών στο Νηπιαγωγείο, τα «εργαστήρια δεξιοτήτων» προχωρούν σε αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο του σχολείου. 
· Διατηρούν το νόμο Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) για το Λύκειο και προσθέτουν την Τράπεζα Θεμάτων, με πολλαπλές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου. Καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθειά στην τσέπη για την μόρφωση των παιδιών τους. 
· Με το ηλικιακό όριο εγγραφής τα 17 έτη στα ΕΠΑΛ, οδηγούν χιλιάδες νέους , μαθητές των φτωχών λαϊκών οικογενειών, στην κατάρτιση, την ιδιωτική εκπαίδευση και τη φθηνή εργασία για το κεφάλαιο, αξιοποιώντας το «θολό τοπίο» των σχολών μαθητείας, που διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 
· Διατηρούν το νόμο Γαβρόγλου για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις των αναπληρωτών, που πετσοκόβει χρόνια δουλειάς και προϋπηρεσίας, και εισάγει νέες τιμωρητικές διατάξεις (2ετή και 3ετή αποκλεισμό!) 
· Ξαναγράφουν το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, επεκτείνοντας όλες αυτές τις διατάξεις, που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Θέλουν τα σχολεία μας να ψάχνουν για χορηγούς, να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη οι γονείς, και να συνδεθούν άμεσα με τους στόχους των επιχειρήσεων σε κάθε περιοχή. 

Με τη ρύθμιση για τις κάμερες μέσα στις τάξεις και τα on – line μαθήματα ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Είναι άκρως αντιδραστική εξέλιξη αφού όχι μόνο δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, αλλά παραβιάζει και τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που αξιοποίησαν οι εκπαιδευτικοί στην πανδημία με κλειστά σχολεία για να σταθούν στο πλευρό των μαθητών. Δε θα ανεχτούμε τα παιδιά μας να συνηθίζουν στην παρακολούθηση! Δεν θα ανεχτούμε μαθητές κα δάσκαλοι να είναι ηθοποιοί σαν σε ριάλιτι. 
Οι ανακοινώσεις των μέτρων για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων εντείνουν την ανησυχία μας, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, γίνονται συνεχώς «εκπτώσεις» στους αναγκαίους όρους ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην καταβάλει καμία προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα των σχολικών μονάδων, όπως για παράδειγμα: η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτηριακές υποδομές, τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά καθαρισμού κ.λπ. 
Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη, αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη για την προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Το κύριο ζήτημα είναι πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά προστατεύεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές. Η δικαίωση των αιτημάτων των σχολικών καθαριστριών για μέτρα προστασίας και μόνιμη σταθερή δουλειά είναι επίκαιρη όσο ποτέ. 
Η πάλη για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου για όλα τα παιδιά, που θα μορφώνει πραγματικά και θα διαμορφώνει ολοκληρωμένους ανθρώπους, είναι το δικό μας χρέος. Οι εργαζόμενοι είμαστε γονείς και με τα σωματεία μας θα οργανώσουμε την πάλη. 

Στηρίζουμε την προσπάθεια για συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα στο χώρο της Παιδείας. 
Στηρίζουμε τη δράση και τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους, των γονιών, των μαθητών, των καθαριστριών. 
Στηρίζουμε την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών την Τρίτη 19/5 στις 12μμ στην Πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα. 
Παλεύουμε για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για τις άμεσες ανάγκες που έχουν τα σχολεία εν μέσω πανδημίας, σε σύγκρουση και ρήξη με όλα όσα μας εμποδίζουν να ζήσουμε και να μορφωθούμε όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα απέναντι στον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό! 
Φτάνει πια!! Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά! 
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τις σχολικές καθαρίστριες

Μαΐου 19, 2020 0
Θεσπρωτία: Παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τις σχολικές καθαρίστριες

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ 
ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Διεύθυνση: Ζωσιμάδων 4, Ηγουμενίτσα. Επικοινωνία :6939245255, 6986933660, 2665022136, 

Οι σχολικές καθαρίστριες που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται ακόμη κι άρρωστες, χωρίς να δικαιούνται αναρρωτική άδεια και χωρίς ωράριο καλούνται εν μέσω πανδημίας να εργαστούνε παίζοντας κορώνα-γράμματα τις ζωές τους, μένοντας απροστάτευτες, χωρίς κανένα μέσο ατομικής προστασίας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
Η κυβέρνηση και οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν. 
Αλήθεια, πόσους εργαζόμενους έχουν οι Δήμοι στο νομό μας για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά μας θα βρίσκονται σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον; Σε τι συνθήκες εργάζονται αυτοί οι συνάδελφοι; 
Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με μόνιμες θέσεις εργασίας. Στην πλειονότητά τους δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών τετράωρων συμβάσεων εργασίας και με ελάχιστες αποδοχές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της πολιτικής της αδιοριστίας που έχουν επιλέξει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Λόγω της σύμβασής τους, πολλοί πιάνουν δουλειά μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου ή στην καλύτερη περίπτωση γύρω στις 12:00. Πάγια θέση του Σωματείου μας, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα. 
Υπό κανονικές συνθήκες, αλλά πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο αριθμός τους δεν επαρκεί για τον καθαρισμό των σχολείων και αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες ώρες από αυτές που προβλέπει η σύμβασή τους. 
Ειδικά στις συνθήκες πανδημίας, είναι απαραίτητο μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής - μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.) 
Η σχέση εργασίας της πλειονότητας των συναδέλφων καθιστά απαγορευτικό το συνεχές καθάρισμα των σχολείων και καθιστά απαγορευτικό ακόμα και αυτό το ανεπαρκές "2 φορές την ημέρα" του Υπουργείου. 
Τα "μπαλώματα" της μεταφοράς καθαριστριών από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το πρόβλημα. 
Ιδιαίτερα τώρα, αφού από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν οι εγγραφές για τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην Α' Δημοτικού, με αυτοπρόσωπη παρουσία των γονέων, ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις εγγραφής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. 
Ωστόσο απουσιάζει από τα δημοτικά σχολεία το προσωπικό καθαριότητας, αφού με απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, όλο το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει διατεθεί και εργάζεται στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας όλων των Δήμων της χώρας, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης των σχολικών μονάδων Λυκείων και Γυμνασίων. 
Δημιουργείται λοιπόν το ερώτημα για το πώς εξασφαλίζονται οι όροι υγιεινής και καθαριότητας που απαιτούνται για την προστασία εκπαιδευτικών και γονιών την περίοδο των εγγραφών. 
Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στους τρεις Δήμους (Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών) του Νομού μας. 
Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο το γεγονός αυτό και καλούμε την κυβέρνηση και τους Δήμους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αναφορικά με την καθαριότητα των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την περίοδο των εγγραφών. 

Απαιτούμε: 
· Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθαριστριών εργάζονται με συμβάσεις έργου. 
· Μετατροπή όλων των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου με πλήρεις αποδοχές, ένταξη σε βαρέα και ανθυγιεινά. 
· Το κράτος να προμηθεύσει τώρα τους συναδέλφους με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. 
· Πρωινή και απογευματινή βάρδια καθαριστριών με 6,5 ώρες εργασία με προσωπικό με βάση τις πραγματικές ανάγκες που μας διασφαλίζει η εγκύκλιος για την πρόληψη κατά του κορονοϊού και με δεδομένο ότι όλοι οι χώροι πρέπει να απολυμαίνονται δύο φορές την ημέρα σε όλα τα σχολεία. Απαιτείται τώρα το τριπλάσιο προσωπικό σε κάθε σχολική μονάδα. Δηλαδή αν ένα σχολείο έχει μία καθαρίστρια μερικής απασχόλησης θα μετατραπεί σε πλήρη απασχόληση η σύμβαση της και απαιτούνται άλλες δύο σχολικές καθαρίστριες. Για σχολείο που έχει τώρα τρεις καθαρίστριες εν μέσω πανδημίας απαιτούνται 9 σχολικές καθαρίστριες... 

Επίσης απαιτούμε: 
· Χορήγηση στολής εργασίας και κατάλληλα παπούτσια για να αλλάζουνε ρούχα στο σχολείο και να φοράνε μιας χρήσης στολές πάνω από τη φόρμα εργασίας 
· Γάντια μιας χρήσης από νιτρίλιο 
· Μάσκα ημίσεως προσώπου 
· Μάσκα με φίλτρα και άνθρακα( κατάλληλη για τα τοξικά απολυμαντικά) 
· Γαλότσες 
· Παπούτσια αντιολισθητικά 
· Φόρμα εργασίας 
· Φόρμα μιας χρήσης, όπως φοράνε υγειονομικοί, έτσι ώστε μετά το πέρας της εργασίας να μη μεταφέρουμε τα μικρόβια στο σπίτι μας.. 
· Σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα καθαρισμού απολύμανσης με ατμό, όχι τοξικά καθαριστικά που προκαλούν δύσπνοια, άσθμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία, που είναι εξίσου επικίνδυνα και για την υγεία των εκπαιδευτικών και μαθητών. 
· Γιατρό εργασίας για όποια ζητήματα υπάρχουν και σε συνεργασία με τον τεχνικό ασφαλείας να μας δείξει τι πρέπει να προσέχουμε μέσα στους χώρους που καθαρίζουμε ώστε να συμβάλλουμε στην ολόπλευρη υγεία καθαριστριών, εκπαιδευτικών και παιδιών. Ιδιαίτερες οδηγίες για τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία για το πώς πρέπει να απολυμαίνουν οι καθαρίστριες. 
· Ειδικός διαμορφωμένος χώρος όπου θα παραμένουν τα παιδιά που δεν νιώθουν καλά. 
· Να ανακατασκευαστούν όλες οι σχολικές τουαλέτες, η κατάσταση είναι τραγική και στην Πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, άμεσα να φτιαχτούν όλα τα καζανάκια και οι βρύσες. 
· Διαμόρφωση όλων των προαύλιων χώρων με σταθερά καλαθάκια για την αξιοπρεπή ζωή των παιδιών μας. 
· Να διαμορφωθούν κιόσκια στις αυλές, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις άσχημες καιρικές συνθήκες. 
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα