03/23/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το ξεπούλημα του λιμανιού

Μαρτίου 23, 2023 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το ξεπούλημα του λιμανιού

Με δυνατό ΚΚΕ για την ανατροπή της πολιτικής του κέρδους

Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την “απελευθέρωση” και των λιμενικών υπηρεσιών, υπέγραψε πριν λίγες μέρες το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον Ιταλικό Όμιλο Grimaldi όπου ανήκουν και οι «Μινωικές Γραμμές» έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ.

Αυτή η διαχρονική πολιτική της “απελευθέρωσης” και του ανταγωνισμού που τεμάχισε τον σιδηρόδρομο, παρέδωσε στο ιταλικό κρατικό μονοπώλιο τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οδήγησε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των ΤΕΜΠΩΝ. Είναι η ίδια πολιτική που ευθύνεται και για τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα στις θάλασσες. Δεν έχουμε ξεχάσει το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» με 81 νεκρούς. Δεν έχουμε ξεχάσει τις θαλάσσιες τραγωδίες κοντά στην θαλάσσια περιοχή μας των τελευταίων χρόνων με δεκάδες νεκρούς σε πλοία του συγκεκριμένου Ιταλικού Ομίλου το 2014 με το «Norman Atlantic» και το 2022 με το «Euroferry Olympia». Δεν έχουμε ξεχάσει τα δεκάδες ατυχήματα που μετράμε κάθε χρόνο και θα μπορούσαν να καταλήξουν σε τραγωδίες. Δεν έχουμε ξεχάσει το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή ενός εργάτη στο λιμάνι του Πειραιά που το κατέχει το κινέζικο κρατικό μονοπώλιο COSCO και άλλα εργατικά ατυχήματα.

Αυτή η πολιτική έχει μετατρέψει την ανάγκη της μεταφοράς σε εμπόρευμα για να δημιουργούνται τα κέρδη των μετοχικών εταιρειών ανεξαρτήτως μορφής κρατικής ή μη. Το αστικό κράτος υπηρετώντας αυτή τη πολιτική βάζει την ασφάλεια των επιβατών, τις ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και ιδιαίτερα του Υφυπουργού Ναυτιλίας για «νέες θέσεις εργασίας» τη στιγμή που έχουν υπονομευτεί διαχρονικά τα δικαιώματα των ναυτεργατών και λιμενεργατών με το κτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), την εντατικοποίηση και τις σκληρές συνθήκες στους χώρους δουλειάς, τα εργατικά "ατυχήματα" κλπ. μόνο ως παρηγοριά στον άρρωστο μπορούν χαρακτηριστούν.

Για τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα υπάρξουν «σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις της περιοχής», η πείρα από άλλες περιοχές δείχνει ότι καμία ιδιωτικοποίηση και ανάπλαση παραλιακού μετώπου όπως της Ηγουμενίτσας με τη δημιουργία μαρίνας, σε βάρους του ελεύθερου για τον λαό παραλιακού μετώπου, δεν θα αυξήσει την εμπορική κίνηση στα τοπικά καταστήματα αφού αυτή θα συνοδευτεί από ενέργειες, όπως 6000 τμ για εμπορική χρήση, που θα στοχεύουν στην αύξηση των κερδών του επενδυτή, συγκεντρώνοντας την τουριστική πίτα της περιοχής και οδηγώντας στην καταστροφή εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Grimaldi αναφέροντας ότι «η αναβάθμιση των υπηρεσιών στην Ηγουμενίτσα θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων τουριστών, περισσότερες εμπορικές ροές, την ανάπτυξη περισσότερων τοπικών επιχειρήσεων και περισσότερες θέσεις εργασίας». Οι εργαζόμενοι στο τουρισμό έχουν νοιώσει στο πετσί τους το «θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης με το τσάκισμα των μισθών, την εντατικοποίηση, με ωράρια λάστιχο κλπ, ενώ πετιούνται στην ανεργία και την ανέχεια όταν η σεζόν τελειώνει και παίρνουν μόνο για τρείς μήνες επίδομα ανεργίας.

Την ίδια στιγμή μαζί με το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας δίνονται ως προίκα τα αλιευτικά καταφύγια σε Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «χερσαίας ζώνης». Ουσιαστικά υλοποιείται το master plan που είχε καταρτίσει ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας και ολοκληρώθηκε το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ με την σύμφωνη γνώμη και του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στήριξε τους αγώνες ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού, ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων που μεγαλώνουν την εκμετάλλευση, βάζουν σε νέους κινδύνους τη ζωή, την εργασία και τα δικαιώματά μας, επιβαρύνουν την περιοχή και σήκωσε ψηλά τη σημαία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αποκάλυψε τις αυταπάτες που καλλιεργούσαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ δεν θεωρεί ότι με τις υπογραφές του ξεπουλήματος τελειώνει και ο αγώνας για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Θα συνεχίσουμε όπως κάνανε και οι σύντροφοι μας στην COSCO. Ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, την νεολαία να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να βγάλουν συμπεράσματα. Να συμπορευτούν στους αγώνες με το ΚΚΕ, να το ενισχύσουν και εκλογικά, γιατί δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ. Γιατί αναδεικνύει ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες ,με κοινωνικοποίηση του λιμανιού και κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό με εργατική εξουσία, το λιμάνι να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. 

Γιατί όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ ,τόσο από καλύτερη θέση οι εργαζόμενοι και ο λαός θα διεκδικήσουν: σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων. Ασφαλή και σύγχρονα πλοία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά, ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων. Φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αναβάθμιση του δικαιώματος της αναψυχής. Ελεύθερους χώρους για τις ανάγκες και την ψυχαγωγία τους. Ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, χωρίς καμία επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Ακύρωση της μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι. 

Λιμάνι Ειρήνης και Φιλίας των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Ηγουμενίτσα 23/3/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συνέχεια...

Αντί πανηγυρικού για την 25η Μαρτίου - Του Άλκη Φάτσιου

Μαρτίου 23, 2023 0
Αντί πανηγυρικού για την 25η Μαρτίου - Του Άλκη Φάτσιου

Του Άλκη Φάτσιου
Δικηγόρου


‘’Η ζωή σου, να το ξέρεις, είναι επικηρυγμένη ..
να πεθαίνεις για την Ελλάδα, είναι ΑΛΛΟ· κι ΑΛΛΟ,
εκείνη να σε ΠΕΘΑΙΝΕΙ.’’
(Μπάμπης Τσικληρόπουλος)

‘’Δεν μπορώ, το αίμα μου να δίνω, σε μια άρρωστη συνέχεια, ΠΑΤΡΙΔΑ .’’
(Μιχάλης Μπουρμπούλης)

**** * * * * * * * * * ****

Ο μεγάλος ιστορικός συγγραφέας της αρχαιότητας, Ξενοφώντας, έχει αναφέρει πολύ εύστοχα:

«Ιστορία, που ασχολείται π.χ. ΜΟΝΟ, με τις ενάρετες πράξεις του ΛΕΩΝΙΔΑ και των 300 του, και ΑΠΟΣΙΩΠΑ την προδοσία του ΕΦΙΑΛΤΗ, ομοιάζει με επιχρυσωμένο και κίβδηλο νόμισμα, προς απαλλαγή ενόχων».

Πάντα πίστευα και πιστεύω, ότι για μια Κοινωνία, ένα Λαό, η γνώση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ του ΙΣΤΟΡΙΑΣ, μόνο ΚΕΡΔΟΣ αποφέρει. Είναι, επίσης γνωστό, ότι οι ΛΑΟΙ, και συνεπώς και ο Ελληνικός, δεν έχουν μόνο ΗΡΩΕΣ και ΑΝΔΡΑΓΑΘΗΜΑΤΑ, έχουν -σε κάθε ιστορική περίοδο– επίορκους, ριψάσπιδες, προδότες, έχουν πατριδοκάπηλους, και τι δεν έχουν, που όμως και αυτοί ΟΛΟΙ είναι ΜΕΡΟΣ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ. 

Μιας ιστορίας όμως, με απολύτως ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ και ως εκ τούτου παράδειγμα προς ΑΠΟΦΥΓΗ. Μιας ιστορίας, που το είδος αυτών των ανθρώπων της, γεννά μόνο ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ… Η γνώση της πραγματικής Ιστορίας, δημιουργεί σωστούς πολίτες, δημιουργεί και κτίζει ΠΑΤΡΙΔΑ που μπορεί να αντέχει στο ΜΕΛΛΟΝ… Η αναζήτηση κάθε φορά της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ δεν είναι δυνατόν, να θεωρείται διχασμός, -όπως όχι μόνο ανοήτως, αλλά κυρίως για ύποπτους και ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ λόγους κάποιοι αναφέρουν-, αλλά είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο ΑΥΡΙΟ … για μια καλύτερη ΠΑΤΡΙΔΑ …

Μέρες που είναι, δηλ. γιορτή της παλιγεννεσίας, κι επειδή, καημό το είχα, να ‘’εκφωνήσω‘’ έναν ‘’πανηγυρικό‘’ σε κάποια επέτειο, είπα κι εγώ να τον ‘’εκφωνήσω‘’ σήμερα προς τους φιλτάτους άμα και αγαπητούς συμπατριώτες - αναγνώστες μου. 

Ελπίζω να με ‘’υπομείνετε‘’ μέχρι το τέλος αυτού του πανηγυρικού …

Α’

1) Η δική μου Πατρίδα, η δική μου Ελλάδα, είναι αυτή που ονειρευότανε και υμνούσε ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, και βεβαίως, ΟΧΙ , δεν είναι δική μου πατρίδα, δική μου Ελλάδα έτσι όπως οι διάφοροι ΜΕΤΕΡΝΙΧ και οι τότε και οι τωρινοί, την ήθελαν και τη θέλουν …

2) Η δική μου Πατρίδα, η δική μου Ελλάδα, είναι αυτή του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, του ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, του ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ, του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ και όλων των χιλιάδων απλών ανθρώπων που ξεσηκώθηκαν για λευτεριά, και βεβαίως, ΟΧΙ, δεν είναι δική μου Πατρίδα, δική μου Ελλάδα, αυτή των ΚΩΛΕΤΗΔΩΝ, των ΔΕΛΙΓΙΑΝΝΗΔΩΝ, των ΖΑΪΜΗΔΩΝ και όλων των άλλων ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΩΝ, των ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΩΝ, ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ και ΠΡΟΕΣΤΩΝ, συνεργατών αθλίων των Τούρκων, και κατά κανόνα χειρότεροι ΔΥΝΑΣΤΕΣ (γενίτσαροι γαρ…), από αυτούς τους ίδιους τους Τούρκους, απέναντι στους φτωχούς Ραγιάδες…

3) Η δική μου Πατρίδα, η δική μου Ελλάδα, είναι αυτή του φωτεινού αντάρτικου στο ΒΟΥΝΟ και στις πόλεις, και κυρίως με κύριο εκφραστή τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, που δώσανε το αίμα τους και τη ζωή τους, στον αγώνα για ΛΕΥΤΕΡΙΑ απέναντι στο ναζιστή και φασίστα Γερμανό κατακτητή, αλλά και αυτή όλων των πατριωτών που είτε βασανίστηκαν, είτε εξορίστηκαν, είτε εκτελέστηκαν, και που το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι ΝΟΙΑΖΟΤΑΝΕ για τους ΠΟΛΛΟΥΣ, και παλεύανε για μια Λεύτερη Πατρίδα, για μια δίκαιη για το λαό Πατρίδα, και βεβαίως,
ΟΧΙ, δεν είναι δική μου Πατρίδα, δική μου Ελλάδα, αυτή των εκάστοτε συνεργατών κάθε κατακτητή στη χώρα μου, των εκάστοτε ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ, των ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΩΝ όταν ο λαός πεινούσε ή τον φυλάκιζαν και τον εκτελούσαν, των ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ και ΥΠΟΥΡΓΩΝ, αλλά και ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ή ΕΠΙΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ, που δυστυχώς μέχρι και σήμερα, με διάφορους είτε ευθείς είτε πλάγιους τρόπους, διαφεντεύουν τη χώρα μου και το λαό της …

4) Η δική μου Πατρίδα, η δική μου Ελλάδα σήμερα, είναι αυτή του Υγειονομικού Προσωπικού, που νύχτα – μέρα, χωρίς ωράρια, χωρίς όρια, παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ για να σώσουν συμπατριώτες, μέσα σε συνθήκες ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ που σκόπιμα αφέθηκαν από το επίσημο ΚΡΑΤΟΣ, αφού άλλη είναι η κοινωνική και η ιδεολογική προσέγγιση των τωρινών κρατούντων στο θέμα της Υγείας, και βεβαίως,
ΟΧΙ, ο συρφετός των δήθεν ‘’αντικειμενικών δημοσιογράφων‘’ σχεδόν σε όλα τα ΠΡΟΣΤΥΧΑ ΜΜΕ, με τα ψεύδη που διοχετεύει σε αυτούς η άθλια οικογενειακή και Ακροδεξιά Κυβέρνηση του Μητσοτακαίϊκου, περί δήθεν ‘’θωρακίσεως‘’ του ΕΣΥ …, ενώ στοχεύει ακριβώς στο αντίθετο , δηλ. στην απαξίωσή του … έτσι ώστε η ΥΓΕΙΑ, το κυρίαρχο αγαθό της ζωής, να δοθεί για πλιάτσικο και κερδοφορία, στην ιδιωτική πρωτοβουλία…

5) Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι αυτή των χιλιάδων, των εκατομμυρίων απλών ανθρώπων και συμπατριωτών μου, των εργαζομένων, όσων βεβαίως έχουν εργασία, των ανέργων ή των υποψηφίων ανέργων, των νέων, μαθητών και φοιτητών, που αντιστέκονται όπως μπορούν, στην επίθεση αφαίρεσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του, και βεβαίως,

ΟΧΙ, δεν είναι δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ και δική μου ΕΛΛΑΔΑ, οι Κυβερνήσεις και οι πολιτικές τους, και με τους εκάστοτε εκπροσώπους του ΠΑΝΑΘΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, της ΑΝΑΘΕΣΗΣ και της ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ, που οδήγησαν τη χώρα μου και το λαό της σε κατάσταση ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ, με πρόσφατες (πολιτικές) αυτές των μνημονίων, έτσι ώστε να ξεπουληθούν στο ΞΕΝΟ κυρίως (αλλά και σε ντόπιο…) Κεφάλαιο, όλα μας τα τιμαλφή, όλα μας τα ασημικά όπως αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργεια, αυτοκινητοδρόμους, σιδηροδρόμους, τηλεπικοινωνίες, τραπεζικό Ελληνικό σύστημα κ.λ.π., με ό,τι τραγικό συνεπάγεται αυτό, και με πλέον πρόσφατο, το ΦΟΝΙΚΟ, το ΕΓΚΛΗΜΑ στα ΤΕΜΠΗ… δηλαδή την τραγική απώλεια ενός μεγάλου κομματιού του ανθού της χώρας… Παράλληλα όπως είναι φυσικό, με όλα τα παραπάνω, να οδηγείται η χώρα και ο Λαός της σε μια σχεδόν βεβαία ΛΑΙΛΑΠΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ …

Επίσης, δεν ανήκουν στη δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, αυτοί που με τις υπογραφές τους και τη στάση τους, αλλά και τους Νόμους που ψήφισαν και οι πρώην και οι νυν κυβερνητικοί (και εδώ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ειδικότερα στην ΠΩΛΗΣΗ του ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΜΑΣ…) ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ της ΧΩΡΑΣ μας, της ΠΟΛΗΣ μας, στερώντας από την ΠΟΛΗ μας το ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ της ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ της. 

Μετά δε από τις υπογραφές αυτές ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΛΑΤΙΑ και ΗΛΙΘΙΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ, αγκαλιασμένοι με τους ξένους αγοραστές, ΚΑΜΑΡΩΤΟΙ - ΚΑΜΑΡΩΤΟΙ, σαν Γύφτικα Σκεπάρνια (Ζητώ συγνώμη και από τα σκεπάρνια, αλλά και από τους γύφτους…), ωσάν να επιτελέσανε ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΟ… 

Αλήθεια, πού πουλάνε ΤΣΙΠΑ ΕΝΤΡΟΠΗΣ;;; Κατά τα άλλα όλοι αυτοί, μεθαύριο θα ‘’γιορτάσουν‘’ την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και ΕΔΑΦΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ της χώρας, με αφορμή την 25η Μαρτίου… Καμαρώστε τους λοιπόν, μεθαύριο στις παρελάσεις, και γιορτάστε μαζί τους, την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της Χώρας… Η υποκρισία στο απόγειό τους….

6) Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι αυτή του ΜΙΝΩΤΗ, της ΠΑΞΙΝΟΥ, του ΚΟΥΝ, του ΣΟΛΩΜΟΥ, του ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, του ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, της ΜΕΡΚΟΥΡΗ και πολλών άλλων σαν αυτούς, και βεβαίως,

ΟΧΙ αυτή των Λιγνάδηδων και των Μενδώνηδων αλλά και ενός ολόκληρου διεστραμμένου συρφετού, που περιστρέφονται και δρουν γύρω από μια συγκεκριμένη κομματική και πολιτική εξουσία, δηλ. αυτή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο των ΟΛΙΓΩΝ. Ούτε φυσικά αυτή

(πατρίδα) και τόσων άλλων εκκωφαντικά ατάλαντων σε όλα τα επίπεδα και πάντα ιδιοτελών, που περιφέρουν τους θλιβερούς εαυτούς τους, ένθεν κακείθεν και πάντα στην υπηρεσία και στις επιταγές κάποιας εξουσίας και κύρια Κυβερνητικής, κομματικής ή δημοτικής, παριστάνοντας δήθεν τους επαΐοντες ανθρώπους του Πολιτισμού … Ατελείωτη ξεφτίλα, από ένα ατελείωτο σκουπιδαριό…

7) Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ είναι αυτή του ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ, του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ, του ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ, του ΑΞΕΛΟΥ, του ΚΟΝΔΥΛΗ, του ΕΛΥΤΗ, του ΡΙΤΣΟΥ, του ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ κ.λ.π., και βέβαια,

ΟΧΙ αυτή ενός απίθανου συρφετού, αγνώστων, και υποτίθεται πνευματικών ανθρώπων, που εκ πεποιθήσεως συνωστίζονται ΓΛΕΙΦΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕΡΝΑΜΕΝΟΙ στις παρυφές, και όχι μόνο, κάθε εξουσίας, και κύρια Κυβερνητικής, με ιδιοτέλεια πάντοτε, νομιμοποιώντας έτσι –με τους κίβδηλους αυτοχαρακτηρισμούς τους ως δήθεν πνευματικών ανθρώπων– κάθε αυταρχικό, σκοταδιστικό και αντιδραστικό αφήγημα της εξουσίας αυτής…

8) Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, δεν είναι αυτή της άθλιας Οικογενειακής και Ακροδεξιάς Κυβέρνησης του Μητσοτακαίϊκου, του Αλαφούζου, του Μαρινάκη, του Σαββίδη, της Ζiemens, της Novartis, της Γ. Αγγελοπούλου και του συζύγου της, με ελεγχόμενο από αυτούς περίπου το 90% των Μ.Μ.Ε. ή με στόλους καραβιών από τα οποία δεν έχει κανένα Ελληνική σημαία… 

Δεν είναι δική μου Πατρίδα, δική μου Ελλάδα, αυτή των Ακροδεξιών Γεωργιάδη, Βορίδη, Μπογδάνου, Πλεύρη κ.λ.π. συρφετού, ούτε φυσικά είναι δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, δική μου ΕΛΛΑΔΑ, αυτή που υπηρετούν οι Πορτοσάλτηδες, οι Οικονόμοιδες, οι Αυτιάδες, οι Χασαπόπουλοι κ.λ.π. που ξεδιάντροπα και ξετσίπωτα, ως άλλοι Γκαιμπελίσκοι και ΑΘΛΙΟΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ έχουν αναλάβει εργολαβικά, και με το αζημίωτο, να διαστρεβλώνουν την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, μη σεβόμενοι ΤΙΠΟΤΕ, ούτε καν τους πρόσφατους νεκρούς των ΒΑΓΟΝΙΩΝ – ΦΕΡΕΤΡΩΝ των Τεμπών, προς όφελος των ΛΙΓΩΝ, προς όφελος των ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ τους… 

Μιλάμε για ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ για ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, για όντα που θα έπρεπε να ζούνε στους ΥΠΟΝΟΜΟΥΣ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ, και όχι μόνο… Άλλωστε από πού έως πού, εξισώνεται ο ΑΘΛΙΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ με την ΙΔΙΟΤΗΤΑ του ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ, και την ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ;;; Εννοείται ότι γι’ αυτούς ισχύει και ταιριάζει απόλυτα, αυτό που ο μεγάλος Δάσκαλος ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ έχει πει: «ΚΑΙ ΣΥ ΠΡΟΣΤΥΧΗ ΠΕΝΑ ΚΑΙ ΨΟΦΙΜΙ, ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΟΥ ΛΙΒΑΝΙΖΕΤΕ, ΤΗ ΜΠΟΧΑ» …

9) Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι αυτή των απλών ανθρώπων, που αγωνιούν αν κάθε μέρα που ξυπνούν, θα μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους, αν θα΄χουν ακόμη δουλειά ή θα προστεθούν στις χιλιάδες των ήδη ανέργων, των ανθρώπων που το φάσμα της όποιας αρρώστιας να πλανιέται επάνω τους, -με δεδομένη την οικονομική τους ΑΝΕΧΕΙΑ– όταν έντρομοι βλέπουν να απαξιώνεται Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των νέων, που βλέπουν τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, από χώροι μάθησης και διακίνησης ιδεών, να γίνονται χώροι που θα ΣΤΡΑΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ τα ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και κυρίως χώροι ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ και ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΟΒΟΥ σε κάθε έννοια ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ…

10) Δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι οι χιλιάδες των απλών ανθρώπων, που αντιστέκονται στην ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ και ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, (προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, ως ενεργοί πολίτες) με κύριο μοχλό την ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ … και φυσικά μια τέτοια πατρίδα, …μακριά από εμένα…

Το έχω ξαναγράψει …Άλλο ΠΑΤΡΙΔΑ άλλο ΚΡΑΤΟΣ. Είναι δύο, εντελώς ασύμβατες έννοιες… Συνοψίζοντας λοιπόν οφείλω να αναφέρω ότι με εκφράζει πλήρως ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ όταν αναφέρει:

«Όταν η Διοίκηση (κράτος) αθετεί, καταφρονεί τα ΔΙΚΑΙΑ του ΛΑΟΥ και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάνει ο Λαός ή κάθε μέρος του Λαού ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, να αρπάξει τα άρματα, για να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο απ΄ όλα τα Χρέη του (καθήκοντά του)».

Επίσης η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, συνοψίζεται και υπάρχει στα λόγια του αστού διπλωμάτη και λογοτέχνη ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ:

«Αν το ΚΡΑΤΟΣ, δυναστεύει και στενοχωρεί τους πολίτες, την ΠΑΤΡΙΔΑ, πρέπει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ή να αλλάξει μορφή ή να ΧΑΘΕΙ, αφού ένα τέτοιο ΚΡΑΤΟΣ είναι και ΠΕΡΙΤΤΟ και ΒΛΑΒΕΡΟ … Είναι δε φανερόν, ότι όταν η ΠΑΤΡΙΔΑ κινδυνεύει από το ΚΡΑΤΟΣ, τότε ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ».

Β’

Με βάση λοιπόν τις παραπάνω σκέψεις είναι ολοφάνερο, για τον γράφοντα τουλάχιστον, ότι δεν ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ. Δεν μπορούμε να είμαστε ή να γίνουμε ΕΝΑ με ανθρώπους ή τάξεις που δεν έχουμε τίποτε ΚΟΙΝΟ και το σπουδαιότερο, ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ!!! Έτσι λοιπόν, με πολύ κατηγορηματικό και ξεκάθαρο τρόπο θέλω να δηλώσω, πως: Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΑΤΡΙΔΑ, Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΙΟΡΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ… αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, δηλ. η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας. Εμείς πρέπει να έχουμε τις δικές μας ΓΙΟΡΤΕΣ, τους δικούς μας ΗΡΩΕΣ, τις γιορτές με το σωστό, το πατριωτικό νόημα, που δεν έχει τίποτε κοινό, με το ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ και ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ και όχι μόνο, ΤΣΙΡΚΟ που υποτίθεται γιορτάζει την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της πατρίδας, και που στο άκουσμα και μόνο των φράσεων ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, αρρωσταίνει, εκρήγνυται και μας κουνάει το δάκτυλο, φοβερίζοντάς μας … Όμως κι εδώ έρχεται ο μεγάλος ΒΑΡΝΑΛΗΣ να μας θυμίσει:

«ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΜΠΟΡΟΙ, ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ».

Ηγ/τσα 22/3/23
ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Συνέχεια...

Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την ολοκλήρωση της πώλησης της ΟΛΗΓ ΑΕ

Μαρτίου 23, 2023 0
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την ολοκλήρωση της πώλησης της ΟΛΗΓ ΑΕ

Τις προηγούμενες ημερες σε απόλυτη προεκλογική λογική και σκοπιμότητα, η σημερινή κυβέρνηση, επίσπευσε την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ), μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2017.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής διατυπώνει τη ρητή αντίθεσή του στη επιλογή της κυβέρνησης.

Η πώληση οποιαδήποτε ελληνικού λιμένα, ή άλλων κρίσιμων υποδομών της χώρας, αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών. Καμία χώρα στον Ευρωπαϊκό χώρο, ή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν υιοθετεί το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης λιμένων.

Τα αδιέξοδα που διαπιστώθηκαν στο ‘φιάσκο’ της αντίστοιχης διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η καθυστέρηση των υποχρεωτικών επενδύσεων στους ιδιωτικοποιημένους λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης, θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει στην αλλαγή της πολιτικής πλήρους ιδιωτικοποίησης των λιμένων που εφαρμόζει η ΝΔ, και στο παρελθόν υιοθέτησε, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παραμένει διαχρονικά υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας παραχωρήσεων δικαιωμάτων παροχής υπηρεσιών στους λιμένες και της επιχειρηματικότητας με παράλληλη παρουσία ισχυρών δημόσιων λιμενικών αρχών διοίκησης.

Καλούμε τη σημερινή κυβέρνηση, να μην προχωρήσει στις όποιες σκέψεις και διαδικασίες έχει δρομολογήσει για την αντίστοιχη ιδιωτικοποίηση των λιμένων του Βόλου και Ηρακλείου.

Καλούμε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, να υιοθετήσουν στη πράξη το Ευρωπαϊκό μοντέλο οργάνωσης και ανάπτυξης λιμένων.

Η ισχυρή παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τη μόνη προοπτική για μια ωφέλιμη μεταρρύθμιση των ελληνικών λιμένων και την ενίσχυση της συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Συνέχεια...

Συνέντευξη Μ.Κάτση στην ΕΡΤ Ιωαννίνων για την πώληση του λιμανιού Ηγουμενίτσας και τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ηπείρου

Μαρτίου 23, 2023 0
Συνέντευξη Μ.Κάτση στην ΕΡΤ Ιωαννίνων για την πώληση του λιμανιού Ηγουμενίτσας και τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ηπείρου

Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης στην ΕΡΤ Ιωαννίνων και τη δημοσιογράφο Βάσω Γκόρου, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ηπείρου διά στόματος Πρωθυπουργού, αλλά και την εν γένει αντιαναπτυξιακή πολιτική της ΝΔ για τη Θεσπρωτία και ευρύτερα την Ήπειρο.

Ερωτώμενος στο ξεκίνημα της συνέντευξης για τη χθεσινή υπογραφή της πώλησης των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) από το ΤΑΙΠΕΔ στους ιδιώτες, ο Μάριος Κάτσης σχολίασε ότι η κυβέρνηση, στο παρά ένα πριν αποχαιρετήσει από την θέση της εξουσίας τη χώρα, είχε σκοπό να ολοκληρώσει ένα προεκλογικό deal της Μητσοτάκης Α.Ε. Κατά την τελετή υπογραφής της ιδιωτικοποίησης και όλο το διάστημα μέχρι να φτάσουμε σε αυτή, οι Υπουργοί της κυβέρνησης καυχιόντουσαν ότι η πώληση των λιμανιών είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είχε σταματήσει διά νόμου κάθε τέτοια μεθόδευση του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως τόνισε, οι υπογραφές έπεσαν χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι επενδύσεις πρόκειται και σκοπεύουν να κάνουν στο λιμάνι οι νέοι ιδιοκτήτες και αν θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για απόδοση της χερσαίας ζώνης που δεν χρησιμοποιείται για λιμενικές εγκαταστάσεις στους οικείους Δήμους. Θύμισε, μάλιστα, ότι η τοπική κοινωνία έχει προβεί το προηγούμενο διάστημα σε δυναμικές κινητοποιήσεις για αυτά τα ζητήματα και ενάντια στην πώληση και αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση την «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια».

Σημείωσε, επιπλέον, ότι προχωρούν στο μοντέλο της πώλησης μετοχών τη στιγμή που όλη η Ευρώπη αναζητά ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης των εθνικών υποδομών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «προχωράνε αμετανόητοι να πουλήσουν τα ασημικά του Κράτους λες και πουλάνε την περιουσία του παππού τους», με αποτέλεσμα «σήμερα να ξημερώσουμε και οι μετοχές του ΟΛΗΓ να ανήκουν σε ιταλικά χέρια». Έθεσε, ακόμα, ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων και νόθευσης του ανταγωνισμού, καθώς ο νέος Ιταλός ιδιοκτήτης του ΟΛΗΓ που θα ασκεί τη λιμενική και τιμολογιακή πολιτική, είναι ταυτόχρονα και ένας εκ των ανταγωνιζόμενων ναυτιλιακών εταιρειών που χρησιμοποιούν το λιμάνι, κάτι για το οποίο ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης δεν έχει δώσει απαντήσεις, ακόμα κι όταν ρωτήθηκε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Μάριου Κάτση.

Ο κ. Κάτσης χαρακτήρισε ως ψέματα όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός και τα «γαλάζια» στελέχη ότι θα αποδοθεί η χερσαία ζώνη πριν την πώληση του λιμανιού, καθώς αυτό τελικά δεν έγινε μέχρι τη χθεσινή πώληση. Οι οικείοι Δήμοι ακόμα δε γνωρίζουν πώς θα χρησιμοποιείται το παράκτιο μέτωπο της Θεσπρωτίας και οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν καμία δέσμευση για τις θέσεις εργασίας. Όπως σημείωσε, για να φτάσει να αποδοθεί η χερσαία ζώνη απαιτούνταν μια σειρά από πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εδώ και 4 χρόνια δεν έγιναν. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θύμισε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να γνωστοποιήσει τη σύμβαση παραχώρησης ακόμα και στη Βουλή στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων στην οποία είχε προχωρήσει ο ίδιος τον Οκτώβριο 2022, επικαλούμενη λόγους απορρήτου. Προκάλεσε, μάλιστα, τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ κ. Γιόγιακα και τον «γαλάζιο» Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Λώλο, που κατά τ΄ άλλα παρέστησαν με πανηγύρια και πλατιά χαμόγελα στην τελετή πώλησης του λιμανιού χωρίς να πάρουν τίποτα για τη Θεσπρωτία, να δημοσιοποιήσουν της σύμβαση παραχώρησης αν την έχουν δει. Ειδάλλως συνάγεται το συμπέρασμα ότι κάτι έχουν κρύψουν από τον Θεσπρωτικό Λαό και η σύμβαση θα έρθει τελικά ως τετελεσμένο γεγονός για κύρωση στη Βουλή. 

«Να μας πουν τώρα τι αντισταθμιστικά οφέλη πήραν για την πόλη!», ζήτησε επιτακτικά ο Μάριος Κάτσης, αναφερόμενος στην απουσία δεσμεύσεων για κατασκευή εμπορευματικού κέντρου, μαρίνας και χώρων στάθμευσης. «Είναι ώρα ευθύνης για όλους! Βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον μας και των επόμενων γενεών για τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια», είπε, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη των deals, με τις μεθοδεύσεις της δεσμεύει κάθε επόμενη κυβέρνηση και αιρετή αυτοδιοίκηση.

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έφερε ως ένα ακόμα παράδειγμα τους τίτλους τέλους που έβαλε ο κ. Μητσοτάκης στο πάγιο αίτημα των κατοίκων της Ηπείρου για σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το υφιστάμενο δίκτυο (σιδηροδρομική Εγνατία), έργο τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. 

Ο Πρωθυπουργός διέψευσε, έτσι απαξιωτικά, μέσα από μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του, τα Δελτία Τύπου με τις υποσχέσεις του τοπικού βουλευτή κ. Γιόγιακα και του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Καραγιάννη για τη δήθεν δρομολόγηση του έργου. Ο Μάριος Κάτσης θύμισε, μάλιστα, ότι υπήρχε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη «σιδηροδρομική Εγνατία» και πως, όταν ο ίδιος έκανε Ερώτηση στη Βουλή προς τους κ.κ. Καραμανλή και Γεωργιάδη τι γίνεται με αυτά τα χρήματα, ο ένας πετούσε το μπαλάκι στον άλλον, μη δίνοντας καμία ουσιαστική απάντηση, καθώς την οριστική απάντηση την επιφύλασσε στους Θεσπρωτούς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 

«Πώς θα αναπτυχθεί εμπορευματικά το λιμάνι Ηγουμενίτσας, όπως διατείνονται οι συμμετέχοντες στην αγοραπωλησία των μετοχών του ΟΛΗΓ, αν την ίδια στιγμή δε μιλάει κανείς για κατασκευή εμπορευματικού κέντρου και σιδηροδρομική σύνδεση;», αναρωτήθηκε ο κ. Κάτσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επί 4 χρόνια δεν έκανε τίποτα για τη Θεσπρωτία, καθώς μεταξύ άλλων απένταξε από την χρηματοδότηση το εμπορευματικό κέντρο του λιμανιού, δεν ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαψης την κατασκευή του Περιφερειακού Ηγουμενίτσας και του αυτοκινητόδρομου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Μαυρομάτι, αλλά και κανένα άλλο έργο στη Θεσπρωτία. 

Στον αντίποδα, ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο για τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την κατασκευή της Β’ Φάσης του λιμανιού (Τ2 και Τ3) και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του κομβικού αναπτυξιακού έργου της Γ’ Φάσης του λιμανιού που η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει στον αέρα, πράγματα που σήμερα οι Ιταλοί ιδιώτες βρίσκουν έτοιμο και τα παίρνουν «μπιτ παρά». Ανέφερε ακόμα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε η ένταξη στο στρατηγικό πρόγραμμα INTEREGG της χρηματοδότησης του Περιφερειακού Ηγουμενίτσας και τη σύνδεσης με το τελωνείο στο Μαυρομάτι, έργο κορυφαίας αναπτυξιακής σημασίας για τον τόπο, που η ΝΔ το έχει αφήσει πίσω.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Μάριος Κάτσης διατύπωσε αναλυτικότερα τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα από την Κυβέρνηση: «Θα παραχωρηθεί στον Δήμο η χερσαία ζώνη που θα εξαιρεθεί ή απλά θα εξαιρεθεί και θα γυρίσουμε στο καθεστώς του 2005 που δεν είχε φορέα διαχείρισης; Αν είναι τόσο απλό, όπως λένε, γιατί δεν το είχε κάνει τότε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας επί υπουργίας Μπέζα; 

Δεν ήταν απλό! Τα κομμάτια που θα παραμείνουν στη χερσαία ζώνη θα είναι νομιμοποιημένα; Πού θα χαραχτεί ο αιγιαλός; Πώς θα αξιοποιείται το πάρκινγκ τι θα γίνει με τους αλιείς στα Σύβοτα, στην Πλαταριά και στη Σαγιάδα; Έχουν απαντήσει για αυτά;». Για να ολοκληρώσει λέγοντας: «Γι’ αυτό λέω να δοθεί η σύμβαση στη δημοσιότητα! Δε μπορεί να πηγαίνουμε εν κρυπτώ! Και αυτές τις φιέστες, τα πανηγύρια και τα χαμόγελα μαζί με τον «βαστάζο» Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΛΗΓ, ο οποίος προσδοκά την παραμονή του για λίγο ακόμα την επόμενη μέρα ως μεταβατική λύση, αυτά τα ακούω βερεσέ…».

Το ηχητικό ολόκληρης της συνέντευξης του Μάριου Κάτση είναι διαθέσιμο στο παρακάτω link:

Συνέχεια...

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών

Μαρτίου 23, 2023 0
Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, και ώρα 18:00 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

1) Κατανομή χρηματοδότησης στις Σχολικές Επιτροπές για Λειτουργικές Δαπάνες Σχολικών Μονάδων στις οποίες θα διεξαχθεί ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ( Προκήρυξη ΑΣΕΠ 2Γ/2022). -Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

2) ΄Εγκριση πινάκων εκτιμήσεων Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2024- 2027 του Δήμου Φιλιατών.
-Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

3) Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΎ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ.Κ. ΠΛΑΤΑΝΟΥ & Τ.Κ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ». - Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

4) Θέμα: «Έγκριση Ισολογισμού Έναρξης & Λήξεως (περάτωσης) Εκκαθάρισης της «ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΏΝ» και αποδοχή ή μη υποχρεώσεων & απαιτήσεων».
-Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το βλαχόφωνο ελληνισμό (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 23, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το βλαχόφωνο ελληνισμό (+ΒΙΝΤΕΟ)

Με την παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, της θεματικής Αντιπεριφερειάρχου Ρεγγίνας Δηλαβέρη, του Αντιδήμαρχου Ηγουμενίτσας Δονάτου Μαρτίνη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρου Πάσχου, του ηγουμένου της Ι.Μ. Γηρομερίου π. Μεθόδιου και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στην κατάμεστη αίθουσα του ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα η Ημερίδα με τίτλο «Βλαχόφωνος Ελληνισμός: Ιστορία, Εθνικοί Αγώνες και Μελλοντικές προοπτικές»,

που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας.

Στις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, οι ομιλητές, Μιχάλης Τρίτος ομ. καθηγητής ΑΠΘ, Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και της ΠΒΑ και Αντώνης Μπέζας, πρ. υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας, αναφέρθηκαν στην προσφορά των βλαχόφωνων Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821, στην συμβολή τους στην ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους, στο έργο που επιτελούν οι συλλογικοί φορείς των Βλάχων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στο λεγόμενο βλάχικο ζήτημα και τα προβλήματα που αυτό έχει προκαλέσει στη χώρα μας.

Στο τέλος ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και Π.Β.Α. κ. Μιχάλης Μαγειρίας παρέδωσε τη σημαία της Ομοσπονδίας στον Πρόεδρο του Συλλόγου Βλάχων Θεσπρωτίας ώστε η σημαία να ηγηθεί του τμήματος που θα παρελάσει, διότι ο Σύλλογος θα λάβει μέρος για πρώτη φορά σε παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της παλιγγενεσίας στις 25 Μαρτίου.

(Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την ημερίδα)


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση - Συζήτηση σήμερα: «Έγκλημα στα Τέμπη, ιδιωτικοποίηση νερού - Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου...»

Μαρτίου 23, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση - Συζήτηση σήμερα: «Έγκλημα στα Τέμπη, ιδιωτικοποίηση νερού - Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου...»


Εκδήλωση - Συζήτηση: «Έγκλημα στα Τέμπη, ιδιωτικοποίηση νερού, Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου.... Η λαϊκή οργή να γίνει αγώνας»

Πέμπτη 23 Μάρτη, 7.30μμ., Ηγουμενίτσα, στο «Πάνθεον»

Συνέχεια...

Δήλωση της Άννας Στεργίου για την πώληση του ΟΛΗΓ

Μαρτίου 23, 2023 0
Δήλωση της Άννας Στεργίου για την πώληση του ΟΛΗΓ

Οργή, αγανάκτηση, αλλά και θλίψη νοιώθει κάθε Θεσπρωτός πολίτης, βλέποντας τις εικόνες από την υπογραφή της παράδοσης -έναντι πινακίου φακής– του Λιμένα της Ηγουμενίτσας και συνάμα της παράκτιας ζώνης της Θεσπρωτίας, στον ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα αποφασίζει πλέον για τις τύχες του τόπου.

Η οργή γίνεται μεγαλύτερη, όταν στις εικόνες αυτές, αντάμα με τους περιχαρείς πωλητές και αγοραστές, αντικρίζει και τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα αλλά και τον φιλοκυβερνητικό δήμαρχο της Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλο.

Αυτούς που ο πολίτης εξέλεξε για να προασπίζουν τα συμφέροντα του τόπου, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ξεπουλήματος!

Και την ίδια στιγμή, να έχουν αποδειχθεί κούφια λόγια οι υποσχέσεις για απόδοση της χερσαίας ζώνης στην κοινωνία, να μην υπάρχει καμία δέσμευση για επενδύσεις και η σχετική σύμβαση να βρίσκεται «εν κρυπτώ» στα συρτάρια των golden boys του ΤΑΙΠΕΔ!

Η 21η Μαρτίου 2023 θα καταγραφεί ως μαύρη μέρα στη συλλογική μνήμη των Θεσπρωτών, όπου γης.

Κι όσοι δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν και πανηγυρίζουν, σύντομα θα αντιμετωπίσουν την οργή των επαγγελματιών, των επισκεπτών και των κατοίκων αυτού του τόπου!

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα που υπόσχεται «πατρίδα», κατεβαίνει σε σχετικά συλλαλητήρια, αλλά την ξεπουλά όσο – όσο.

Ο λαός της Θεσπρωτίας, που έχει καταλάβει πια τι παιχνίδι παίζεται στην πλάτη του, θα τους μαυρίσει με τη σειρά του στην κάλπη.

Συνέχεια...

Αγκαλιά με τον Γκριμάλτνι o Γιόγιακας: "Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν..."

Μαρτίου 23, 2023 0
Αγκαλιά με τον Γκριμάλτνι o Γιόγιακας: "Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν..."

Χαιρετισμός βουλευτή Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλη Γιόγιακα κατά την τελετή υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να καλωσορίσω τους εκλεκτούς εκπροσώπους της κοινοπραξίας οι οποίοι βρίσκονται εδώ για την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης μετοχών, και να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί μια μακρά προσπάθεια, βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της.

Η παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας - του ΟΛΗΓ – δεν μπορούσε παρά να απασχολεί το δημόσιο διάλογο και τη δημόσια ατζέντα στη Θεσπρωτία.

Ως βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος στην περιοχή, είχα να διαχειριστώ δύο διαφορετικά, αν και απολύτως σχετικά μεταξύ τους, θέματα:

Το ένα ήταν η στάση μέρους της τοπικής κοινωνίας στην παραχώρηση, που άρχιζε από την επιφύλαξη και τον σκεπτικισμό, και έφτανε μέχρι την πλήρη και ολοκληρωτική αντίθεση, που οφείλεται συνήθως σε ιδεολογικές προκαταλήψεις ή και σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Το άλλο θέμα ήταν το καθεστώς ορισμένων τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, με τους ενδιαφερόμενους Δήμους να διεκδικούν τμήματα τα οποία δεν είναι αναγκαία για την ανάπτυξη λιμενικών δραστηριοτήτων και την παροχή λιμενικών υπηρεσιών.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν.

Το κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο παραχωρήθηκε η πλειοψηφία των μετοχών έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση λιμένων, διεθνές εκτόπισμα αλλά και γνώση του ελληνικού περιβάλλοντος.

Το ύψος του τιμήματος, μιλά από μόνο του για το πώς αξιολογείται η προοπτική ανάπτυξης του ΟΛΗΓ και η κομβική θέση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στο δίκτυο μεταφορών της ευρύτερης περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, τα τελευταία 3,5 χρόνια έγινε μια πρωτοφανής προσπάθεια για την αδειοδότηση, τη νομιμοποίηση ολόκληρων τμημάτων, και τον επανακαθορισμό αιγιαλού και παραλίας προκειμένου συγκεκριμένες εκτάσεις που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.

Είναι ευτύχημα που η προσπάθεια αυτή ολοκληρώνεται σύντομα, χάρη στις επίμονες και συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων φορέων.

Αισθάνομαι γι’ αυτό την ανάγκη να ευχαριστήσω και από το βήμα αυτό, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριο Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κύριο Δημήτρη Πολίτη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κύριο Θανάση Πορφύρη καθώς και όλους τους συνεργάτες τους.

Κυρίες και κύριοι,

Αισιοδοξούμε ότι, με την είσοδο του επενδυτικού σχήματος, τόσο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και τα μικρότερα λιμάνια που ανήκουν στον Οργανισμό θα μπουν σε μια νέα φάση ανάπτυξης.

Μια ανάπτυξης που μεταφράζεται και σε αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ηγουμενίτσας, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας.

Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον να δούμε τον Οργανισμό να προχωρά σε όλα εκείνα τα βήματα που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για την ευημερία του τόπου μας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας: Το λιμάνι ξεπουλήθηκε, τα αρπαχτικά πανηγυρίζουν, η ζωή του λαού χειροτερεύει!

Μαρτίου 23, 2023 0
ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας: Το λιμάνι ξεπουλήθηκε, τα αρπαχτικά πανηγυρίζουν, η ζωή του λαού χειροτερεύει! 
Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε!

Χθες, Τρίτη 21/03/2023 έπεσαν και οι τελικές υπογραφές από την Κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω ΤΑΙΠΕΔ με τον Ιταλικό όμιλο Grimaldi για το ξεπούλημα του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας και του υπόλοιπου πακέτου που απαρτίζεται από φιλέτα. 

Συμπεριλαμβάνονται η χερσαία ζώνη με το λιμανάκι, τα γηπεδάκια, τμήματα του ποδηλατοδρόμου και του Δρεπάνου, τα Λιμάνια των Συβότων και της Πλαταριάς με όλη τη χερσαία έκτασή τους, καθώς και η παραθαλάσσια σκάλα Σαγιάδας.

Το σημερινό πολιτικό προσωπικό της χώρας (μαζί και δημοτική και περιφερειακή αρχή) συνεχίζει και εντείνει τις πολιτικές που ιδιωτικοποιούν ότι επιτάσσει το Ξένο και το Ντόπιο Κεφάλαιο, όπως έπραξαν επάξια και οι προηγούμενοι διαχειριστές (ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ κλπ). Ξεπούλησαν μάλιστα το 67% του Ο.Λ.ΗΓ. έναντι 84 εκατομμυρίων ενώ ο λαός μας έχει πληρώσει πολλαπλά για την κατασκευή και την συντήρησή του! 

Μαζί με τους χαρούμενους αγοραστές, χαίρονται και οι πωλητές που αποκλείουν τον ντόπιο πληθυσμό από κάθε δραστηριότητα. Το ξεπούλημα θα φέρει μόνο φτωχοποίηση και μαρασμό γιατί αυτές είναι οι αποδεδειγμένες επιπτώσεις της ‘ανάπτυξής’ τους! Θα έρθει δραματική χειροτέρευση των υλικών όρων διαβίωσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής του, με νέα χαράτσια, με την απογύμνωση δικαιωμάτων, με την αποστέρηση ελεύθερων χώρων, με τον αποκλεισμό του από την παραλιακή ζώνη, με την καταστροφή παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Ο Ιταλικός όμιλος κουβαλάει αρκετά εγκλήματα με αρκετούς νεκρούς (πυρκαγιές, ναυάγια), ενώ η ολοκλήρωση της πώλησης γίνεται την ίδια στιγμή που η οργή του λαού από το έγκλημα των Τεμπών ακόμη ξεχειλίζει. Άλλωστε και εκεί είδαμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών που βαθαίνουν την εξάρτηση της χώρας και θυσιάζουν το λαό στο βωμό του κέρδους. Την ίδια μέρα, με τον πιο προκλητικό τρόπο, κάνουν άλμα προς την ιδιωτικοποίηση του νερού φέρνοντας το νομοσχέδιο έκτρωμα (ΡΑΑΕΥ), όπως υπαγορεύουν οι οδηγίες των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Ο λαός της περιοχής μας πρέπει να αγωνιστεί για να ζήσει! Πρέπει να αγωνιστεί για να μην υποβαθμίζεται κάθε μέρα η ζωή του! Πρέπει να παλέψει για κάθε δικαίωμα που του στερούν! Δεν έχουμε άλλο δρόμο! Η αναμονή των εκλογών το μόνο που κάνει είναι να φέρνει πίσω την αντίσταση και τη διεκδίκηση ενώ ταυτόχρονα η επίθεση σε βάρος μας προχωρά και μας στερεί κάθε κατάκτηση και κάθε δικαίωμα. Πρέπει να φτιαχτούν πλατιές, μαζικές και ενωτικές πρωτοβουλίες που θα οργανώσουν κινητοποιήσεις και θα πιάσουν το νήμα των προηγούμενων μαζικών κινητοποιήσεων!

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ!

κ.ο. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ (μ-λ)
Συνέχεια...