06/19/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Κυριακή (19/6) στη Θεσπρωτία

Ιουνίου 19, 2022 0
Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Κυριακή (19/6) στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας  16
ΠΕ Θεσπρωτίας  15
ΠΕ Ιωαννίνων  56
ΠΕ Πρέβεζας  15

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Ο μύθος του Μαυροβιρού - Του Λεωνίδα Τζάνη

Ιουνίου 19, 2022 0
Θεσπρωτία: Ο μύθος του Μαυροβιρού - Του Λεωνίδα Τζάνη

Αρτηρίες καθάριων υδάτων που αναβλύζουν απ τα σπλάχνα των βουνών, με μια αέναη κίνηση που προσφέρει Πνοή, Ζώη στον Τόπο και στους σκληροτράχηλους κατοίκους της Γης των Θεσπρωτών.

Ροές που υπακούοντας πιστά τις βουλές (νόμους) της Μητέρας Φύσης παραμερίζουν βουνά, σμιλεύουν βράχους σχηματίζοντας φαράγγια, ρεματιές. Κάπου εκεί Γη, Ύδωρ, Μύθος ανακατεύονται, στροβιλίζονται και σχηματίζουν της βίρες, τις “κολυμπήθρες” των Νυμφών και των Νεράιδων.

Σε μια τέτοια βίρα θέλησα να βρεθώ, δίπλα στο Κρυονέρι (Λίμποβο), αναλαμβάνοντας και μια αποστολή σαν αλαφροΐσκιωτος πιστός, ακόλουθος των πνευμάτων του νερού. Στο Μαυροβιρό λοιπόν να ξορκίσω…. μια φήμη!
Όπου και να ρωτούσα για το όνομά του εξωτικού αυτού μέρους έπεφτα πάνω σε ένα κακό …μαύρο μαντάτο, που πότιζε αυτό τον τόπο.

Εκεί μέσα είχε χαθεί ζωή και η θλίψη έντυνε με μαύρα αυτή τη βίρα!!!.....
Υποψιαζόμουν όμως ότι κάτι διαφορετικό είχε συμβεί και δεν είναι άλλο από τις φοβέρες που ξεστόμιζαν οι γυναίκες του Λιμπόβου για να φοβερίσουν τα βλαστάρια τους!!! Μάνες που σκιάζονταν να πάνε τα παιδιά τους να κολυμπήσουν στα νερά, μη τυχόν τα χάσουν!!! Περισσότερο μη κανένα τους Νεραιδοφιληθεί, μη Νύμφες τα πάρουν στην δροσερή αγκαλιά τους….Ξωτικά τα σύρουν σε τρελό χορό μέσα στα κρυστάλλινα νερά.

Εκεί βάδισα λοιπόν λίγο πριν την είσοδο του Χωριού, πήρα την στράτα για τον Μαυροβιρό. Στάθηκα πλάι, του ιδίοις όμμασι να καταλάβω… την δόλια μάνα φυσικά, που μπρος σε αυτή την ομορφιά, το νερό, το φως, τον ήχο φοβόταν για το παιδί της. Περισσότερο όμως να απολαύσω με το δικό μου βλαστάρι!!! αυτήν παραδεισένια ομορφιά, να τον μυήσω και αυτόν σε αυτές τις ομορφιές, στα μέρη που γεννιούνται οι Μύθοι οι Νεράιδες οι Νύμφες...εκεί που αναβλύζει το Όνειρο, αναδύεται η Ομορφιά, αντηχεί η Ηρεμία που σου προσφέρει η Φύση.

Μαυροβιρός το όνομα του, επίγειος παράδεισος η τοποθεσία του, και μια κολυμπήθρα μύησης στις άγνωστες Ομορφιές της Θεσπρωτίας για όλους εσάς που θέλετε να βρεθείτε εκεί.Πληροφορίες μετάβασης: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1HN-Hm7MuGNXU0MhZHKEfnfP5FpOftXKu&ll=39.612141841578584%2C20.327745100000012&z=11

Οι Βίρες της Μύησης

Η μύηση
Με την ευκαιρία επισκεφτείτε το χωριό του Καλόγερου Σαμουήλ…. το Κρυονέρι (Λίμποβο), και το Λαογραφικό του Μουσείο… περπατήστε μέχρι το παλαιό νερόμυλο και δροσιστείτε στον μικρό καταρράκτη που σχηματίζεται πλάι του…


Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Βγήκαν (μωρ βγήκανε) τα γίδια απ' το μαντρί και πήγανε στην πλαζ...!

Ιουνίου 19, 2022 0
Θεσπρωτία: Βγήκαν (μωρ βγήκανε) τα γίδια απ' το μαντρί και πήγανε στην πλαζ...!

Στη Θεσπρωτία έχουμε την τύχη να έχουμε πολλά γίδια. Επίσης έχουμε την ατυχία να έχουμε και πολλά ..."γίδια"!

Τις τελευταίες ημέρες, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εικόνες με γίδια στις παραλίες της περιοχής. Τουλάχιστον δύο φωτογραφίες εντοπίσαμε, μία από το Δρέπανο Ηγουμενίτσας και μία από τη Μπέλλα Βράκα στα Σύβοτα, όπου τα γίδια κάποιων γιδοβοσκών κόβουν αμέριμνα βόλτες στις παραλίες, ανάμεσα στους λουόμενους...

Βέβαια, εμάς τους ντόπιους ενοχλούν (μάλλον επειδή ξέρουμε) σε αντίθεση με τους τουρίστες στα Σύβοτα που τα χαζεύανε ως ατραξιόν της περιοχής... Άλλωστε η μυρωδιά δεν μεταφέρεται μέσα από τις εικόνες στο διαδίκτυο...!

Και επειδή διαβάσαμε και αρκετά αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο, θα πρέπει να επισημάνουμε και κάτι που ίσως αρκετοί να μη γνωρίζουν...
Τα γίδια όταν πίνουν θαλασσινό νερό (κι όμως) έχουν πολύ πιο νόστιμο κρέας. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε είναι φημισμένο το κατσίκι Σαμοθράκης, διότι τα ζωντανά βόσκουν ελευθέρα στις παραλίες του νησιού...

Μπορεί σε άλλες περιοχές οι κτηνοτρόφοι να συμπληρώνουν αλάτι στην τροφή των ζώων, αλλά αυτό έχει κάποιο κόστος, ενώ αν έχεις τη θάλασσα δίπλα σου, αυτό είναι φυσικό και δωρεάν...!
Αυτό πρέπει να σκέφτηκαν και οι γιδοβοσκοί της περιοχής και ξαμόλυσαν τα γίδια τους στις παραλίες...

Ας αφήσουμε λοιπόν τη γκρίνια. Σε κάθετι βλέπουμε και κάτι κακό. Ας δούμε και θετικά το θέμα. Ας το πλασάρουμε ως βιολογική κτηνοτροφία! Άλλωστε, οι "χαζοί" τουρίστες που έρχονται να αφήσουν τα λεφτά τους, χαμογελάνε και βγάζουν φωτογραφίες για να τις δείξουν σε όλο τον κόσμο. Αυτοί βλέπουν γάτα στο δρόμο και κάνουν λες και είδαν προιστορικό πλάσμα, τώρα που βλέπουν τα γίδια, θα ξετρελαθούν...

Θέμα marketing είναι όλα...!
Πως το λέγανε το παλιό σλόγκαν: Live your myth in Greece...! Μπορείς να δεις τα πάντα...!
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπή ρεύματος σήμερα Κυριακή σε διάφορες περιοχές της Ηγουμενίτσας

Ιουνίου 19, 2022 0
ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπή ρεύματος σήμερα Κυριακή σε διάφορες περιοχές της Ηγουμενίτσας

Διακοπή ρεύματος για εργασίες συντήρησης θα υπάρξει σήμερα Κυριακή σε διάφορα σημεία στην πόλη της Ηγουμενίτσας. 

Δείτε στον παρακάτω πίνακα σε ποιες περιοχές και ποιες ώρες θα υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης


Συνέχεια...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απαγχονισμένος εντοπίστηκε νεαρός άντρας στην Ηγουμενίτσα

Ιουνίου 19, 2022 0
ΕΚΤΑΚΤΟ: Απαγχονισμένος εντοπίστηκε νεαρός άντρας στην Ηγουμενίτσα

Απαγχονισμένος εντοπίστηκε πριν λίγη ώρα, νεαρός άντρας, έξω από το νέο λιμάνι Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για μετανάστη, ο οποίος κρεμάστηκε σε δέντρο, λίγο πριν την είσοδο του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας.


Στο σημείο βρίσκονται άντρες του ΕΚΑΒ για να παραλάβουν τον άτυχο μετανάστη, καθώς και άντρες της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο μετανάστης είναι νεκρός, παρά τις προσπάθειες των αντρών του ΕΚΑΒ να τον επαναφέρουν με ΚΑΡΠΑ.
Προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Ηγουμενίτσας.

ΠΗΓΗ: www.thespro.gr
Συνέχεια...