03/28/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

4 κρούσματα στη Θεσπρωτία σήμερα

Μαρτίου 28, 2021 0
4 κρούσματα στη Θεσπρωτία σήμερα

Κρούσματα στην Ήπειρο το τελευταίο 24ωρο ανά Περιφερειακή Ενότητα
Π.Ε. Άρτας 1
Π.Ε.  4
Π.Ε. Ιωαννίνων 30
Π.Ε. Πρέβεζας 4
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 5 έργα εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων εντάσσονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

Μαρτίου 28, 2021 0
Θεσπρωτία: 5 έργα εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων εντάσσονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

Εννέα έργα εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων εντάσσονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου, τα 5 εκ των οποίων στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Την ένταξη εννέα έργων στο ΜΕΤΡΟ 4.3.1.του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως ανέφερε η ένταξή τους επιτεύχθηκε χάρη στην εξασφάλιση εκ μέρους της Περιφέρειας πρόσθετων πόρων εννέα περίπου εκατομμύριων ευρώ, (έναντι 4,3 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικώς εκχωρηθέν ποσό), με το συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 13.338.301,09 ευρώ.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «πρόκειται για έργα που είναι απόλυτα αναγκαία για τις ανάγκες των καλλιεργητών και συνδυάζονται με εγκαταστάσεις συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ήταν κάτι για το οποίο εργαστήκαμε για χρόνια μεθοδικά στην Περιφέρεια και συμβάλλαμε ώστε τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στις νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα μειωθεί το κόστος παραγωγής που σήμερα επιβαρύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για τα αντλιοστάσια».

Αναφερόμενος στην προεργασία που υπήρξε, τόνισε ότι η Περιφέρεια εργάστηκε για αυτό το σκοπό σε όλη την Ήπειρο -και όπου της ζητήθηκε συνδρομή- για να ωριμάσει τα έργα και αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ακολούθως ευχαρίστησε τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα για την έγκριση της ζητηθείσας υπερδέσμευσης, την Ε.Υ.Δ. της Περιφέρειας Ηπείρου που εξέτασε τους φακέλους των έργων, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ενεπλάκησαν στη διαδικασία και τον Τεχνικό Σύμβουλο που βοήθησε τους ΤΟΕΒ, ώστε να προωθηθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή.

Φορέας υλοποίησης για επτά έργα είναι η Περιφέρεια και από ένα οι Δήμοι Φιλιατών και Αρταίων.

Αναλυτικά τα έργα που εντάσσονται είναι τα εξής:

- Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης, με προϋπολογισμό 1.049.707,81

- Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Χαμηλής Σκάλας Φιλιατών με προϋπολογισμό 1.566.117,52 ευρώ και με φορέα υλοποίησης το Δήμο Φιλιατών.

- Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Μπόιδα- Μαυρή με προϋπολογισμό 2.199.000 ευρώ

- Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου με προϋπολογισμό 2.197.000 ευρώ.

- Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Αχέροντα με προϋπολογισμό 1.743.327,76 ευρώ

- Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Παραμυθιάς με προϋπολογισμό 617.148 ευρώ.

- Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Γλυκής με προϋπολογισμό 713.000 ευρώ

- Αναβάθμιση Α/Σ Βίγλας ΓΟΕΒ Πεδιάδας Άρτας με προϋπολογισμό 1.064.000 ευρώ.

- Επένδυση κεντρικού αρδευτικού αύλακα Βλαχέρνα-Γραμμενίτσα- Ρόκκα, με προϋπολογισμό 2.199.000 ευρώ και Φορέα υλοποίησης το Δήμο Αρταίων.

Συνέχεια...

Παραμυθιά: Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας οι μονάδες ενέργειας με βιομάζα

Μαρτίου 28, 2021 0
Παραμυθιά: Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας οι μονάδες ενέργειας με βιομάζα

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα στις 19:00, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου, με μοναδικο θέμα:

Συζήτηση – Έκδοση ψηφίσματος για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων καύσης βιομάζας (βιορευστών – βιοελαίων)

Συνέχεια...

Παραμυθιά: Αρνητικό το τοπικό συμβούλιο σε μονάδες καύσης βιομάζας

Μαρτίου 28, 2021 0
Παραμυθιά: Αρνητικό το τοπικό συμβούλιο σε μονάδες καύσης βιομάζας 

Πραγματοποιήθηκε στις 26/3, μέσω τηλεδιάσκεψης, τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Παραμυθιάς, με θέμα:

“Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων καύσης βιομάζας εντός της κοινότητας Παραμυθιάς”

Τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Παραμυθιάς ψήφισαν ομόφωνα να μην δημιουργηθούν καμία μονάδα καύσης βιομάζας στην Παραμυθιά

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όλα τα μέλη του συμβουλίου δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή τους στον αγώνα που πραγματοποιούν οι κοινότητες Προδρομίου, Καμινίου και Χόικας.
Συνέχεια...

Να μην φορολογηθούν τα αναδρομικά ζητούν οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας

Μαρτίου 28, 2021 0
Να μην φορολογηθούν τα αναδρομικά ζητούν οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας

Να μην φορολογηθούν τα αναδρομικά που εισέπραξαν τον Οκτώβριο του 2020 1.100.000 συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους για την περίοδο Ιούνη 2015 – Μάη 2016 ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων με υπόμνημά της πρός τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, το οποίο κοινοποιεί και πρός τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο διπλός «κόφτης» στα αναδρομικά επιβλήθηκε με την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή για τον «τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων για το φορολογικό έτος 2020» (ΦΕΚ Β’ 797/1.3.2021) . Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να καταβάλλει τα αναδρομικά έντοκα και αφορολόγητα, τα φορολογεί και μάλιστα διπλά και πιο συγκεκριμένα:
α) ως φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις με συντελεστή 22-42% για το 2015 και με συντελεστή 22-45% για το 2016 και
β) ως Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης με συντελεστή 2-8% για το 2015 και με συντελεστή 2,2-10% για το 2016.
Συνέπεια αυτής της διπλής άγριας φορολόγησης των αναδρομικών θα είναι οι περισσότεροι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους να επιστρέψουν τα μισά στο κράτος!

Το υπόμνημα, με ημερομηνία 24.3.2021, της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ,
Οι συνταξιούχοι την τελευταία 10ετία με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από όλες τις Κυβερνήσεις δέχθηκαν πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους. Το συνολικό τίμημα αυτών των περικοπών που συνεχίζονται υπολογίζεται γύρω στα 8 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Σε όλη αυτή την καταστρεπτική πορεία οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους κατάφεραν να αποκρούσουν ορισμένα μέτρα ακόμη πιο καταστροφικά που οι κυβερνήσεις σκόπευαν να εφαρμόσουν, όπως την προσωπική διαφορά για τους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξή τους πριν την ψήφιση του νόμου 4387/16.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ όπου οι νόμοι 4051 και 4093/12 κρίθηκαν αντισυνταγματικοί αλλά μόνο για το 11μηνο (Ιούνης 2015, Μάης 2016), η Κυβέρνηση υπολόγισε ότι το καταβληθέν ποσό ανέρχεται συνολικά σε 4δισ. για όλους τους συνταξιούχους για τις περικοπές στα δώρα, τις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις. Αυτή την απόφαση η Κυβέρνηση την εφάρμοσε κουτσουρεμένη με πολιτική απόφασή της. Με βάση αυτή την απαράδεκτη ενέργειά της, η μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων βγήκε εκτός και από τα 4δίς που ήταν να καταβληθούν. Για όσους τελικά πήραν μετά από πολλά χρόνια τα ποσά που τους αναλογούσαν, έρχεται τώρα η τσιμπίδα της εφορίας να τους πάρει πίσω ένα σημαντικό ποσό.
Καλούμε την κυβέρνηση μετά από όλες αυτές τις περικοπές που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι, να μην προβεί σε καμιά φορολόγηση των αναδρομικών. Μετά από τόσες περικοπές η φορολόγηση που επιβάλλεται στα ποσά των αναδρομικών είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, πολύ περισσότερο αφού τα ποσά αυτά καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους ατόκως.»
Συνέχεια...

Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων 2021 από την Περιφέρεια Ηπείρου

Μαρτίου 28, 2021 0
Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων 2021 από την Περιφέρεια Ηπείρου

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος για τη διαχείριση των νεκρών ζωών που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου και το οποίο υλοποιείται από ανάδοχο εταιρεία.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους,

Περιλαμβάνει:

1. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ και συγκεκριμένα:

Πτωμάτων βοοειδών, αιγών και προβάτων, που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, από τα οποία λαμβάνονται επιπλέον δείγματα εγκεφαλικού ιστού, συγκεκριμένα βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών (ανάλογα με τη χώρα αρχικής προέλευσής τους) και στις αίγες και τα πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών.

Πτωμάτων νεκρών βοοειδών, και αιγοπροβάτων που δεν εντάσσονται στα ζώα της προηγουμένης παραγράφου, που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

2. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΛΟΙΠΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ και συγκεκριμένα:

Πτωμάτων όλων των ηλικιών των ζώων που ανευρίσκονται νεκρά κατά μήκος του Εθνικού Οδικού Δικτύου ή σε Δημόσιες ή Δημοτικές εκτάσεις.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ:
Οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται άμεσα για την ύπαρξη νεκρών ζώων εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΝΤΟΣ 7 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΖΩΟΥ.

Οι υπεύθυνοι συντηρητές ή διαχειριστές του οδικού δικτύου καθώς και λοιποί πολίτες να απευθύνονται για τον εντοπισμό νεκρών ζώων στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία ή στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.

Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου, ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ, σε εφαρμογή των προγραμμάτων Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ) και Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών ιστού Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα μικρά μηρυκαστικά, για την δήλωση και προσκόμιση των νεκρών ζώων για την λήψη εγκεφαλικού μέσω της κατ' έτος εκάστοτε ΚΥΑ οικονομικών αποζημιώσεων ως εξής:

-90 ΕΥΡΩ σε νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 48 μηνών (τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ) ή των 24 μηνών (τα οποία γεννήθηκαν σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή σε τρίτες χώρες ) και εκτράφηκαν στην Ελλάδα.

- 25 ΕΥΡΩ σε νεκρά πρόβατα και αίγες ηλικίας άνω των 18 μηνών.

Η αποζημίωση θα δίνεται με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Αίτηση του κτηνοτρόφου στην τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία.
2. Αποδεικτικό παραλαβής του νεκρού ζώου από την εταιρία του φορέα υλοποίησης του προγράμματος.
3. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης που να αναγράφεται ως πρώτος δικαιούχος ο αιτών κτηνοτρόφος.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ.

Πληροφορίες στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Συνέχεια...

ΚΚΕ Ηπείρου για την κυβερνητική προπαγάνδα: "Φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντες"

Μαρτίου 28, 2021 0
ΚΚΕ Ηπείρου για την κυβερνητική προπαγάνδα: "Φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντες"

Ανακοίνωση της Ε.Π. Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ

«Φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντες»
Γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, ένταση της εκμετάλλευσης για το λαό

Η κυβέρνηση απογειώνει την κυβερνητική προπαγάνδα και την κοροϊδία προς τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Ηπείρου μέσω τηλεδιάσκεψης του Υπ. Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα με εκπροσώπους φορέων. Διατείνει ότι έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα ένα πακέτο 370 εκ. ευρώ για την Ήπειρο.

Με ποιους είναι η κυβέρνηση και ποια συμφέροντα υπερασπίζει δεν περιμένουμε να το μάθουμε με βαρύγδουπες πανηγυρικές ανακοινώσεις. Η καθημερινή ζωή της πλειοψηφίας του λαού είναι η πιο ωμή απεικόνιση για το που κατευθύνονται τα περιβόητα εκατομμύρια και σε τι στοχεύουν. Άλλωστε η λαϊκή ρήση για τα «κεράσια και το καλάθι», για τέτοιου είδους κοροϊδίες επινοήθηκε. Το μεγάλο φαγοπότι προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με διευκολύνσεις για περισσότερα κέρδη και προϋποθέσεις για ένταση της εκμετάλλευσης. Τρίμματα από το μεγάλο φαγοπότι που θα πέφτουν από το τραπέζι επιδιώκουν να ανακόψουν τις δικαιολογημένες φωνές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, για στήριξη του εισοδήματος τους.

Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε περισσότερο από ότι κάνουν με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που δίνουν «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο, φτώχεια και ανεργία για το λαό. Αναδεικνύεται ακόμη μία φορά ότι αυτό το κράτος δεν είναι ουδέτερο, είναι το κράτος των καπιταλιστών. Και όλα τα μέτρα, νομοθετικά οικονομικά, είναι ραμμένα και κομμένα για αυτούς. Κάθε μέτρο της κυβέρνησης είναι για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα συντριβή των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι αυτή η πολιτική που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή του λαού:

- Που από τη μία δίνουν ζεστό χρήμα στους καπιταλιστές και από την άλλη αφήνουν με τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου. Ολόκληρο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχει αναστείλει την εφημερία από 26 Φλεβάρη της καρδιοχειρουργικής κλινικής της μοναδικής σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στο ίδιο νοσοκομείο για να ανοίξει 3η ΜΕΘ covid, με τους αναισθησιολόγους που υπάρχουν, αναστέλλονται όλα τα χειρουργεία και διατηρούνται δύο αίθουσες για τα πολύ έκτακτα και επείγοντα.

- Τη στιγμή που ο λαός υποφέρει οι ιδιώτες κερδοσκοπούν και δεν επιτάσσει τα διαγνωστικά κέντρα της περιοχής.

- Η απουσία κρατικών ελέγχων και μέτρων προστασίας έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς, τα σχολείο σε εστίες υπερμετάδοσης. Η ζωή των εργατών κινδυνεύει με χαρακτηριστικά παραδείγματα την κατάσταση που διαμορφώθηκε σε βιομηχανίες όπως «Πίνδος», «Κάραλης». Στην «Πίνδο» μάλιστα απολύθηκε πρωτοπόρος εργάτης που διεκδίκησε μέτρα προστασίας και η κυβέρνηση έμεινε θεατής, στην ουσία χειροκροτητής.

- Την ασυδοσία της εργοδοσίας που αφήνει ελεύθερη η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι την πληρώνουν με αίμα όπως το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο «Ήπειρος».

- Που ενισχύει την καταστολή και τον αυταρχισμό ώστε να περνάει διά πυρός και σιδήρου τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική με επιπλέον μέτρα όπως 10ωρα.

Ακόμη όμως και τα εμφανιζόμενα «φιλολαϊκά» μέτρα είναι στην ουσία στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Για παράδειγμα το κράτος πληρώνει μεγάλο μέρος της μισθολογικής- ασφαλιστικής δαπάνης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχει περιοριστεί ή διακοπεί η λειτουργίας τους.

Τα ψίχουλα που μοιράζονται στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, στόχο έχουν να µη διογκωθεί υπερβολικά η ανεργία, να µην καταρρεύσει ένα βασικό επίπεδο κατανάλωσης του λαού, για να στηριχτεί και με αυτό τον τρόπο η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Την ίδια ώρα χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν πεταχτεί στην ανεργία, χωρίς καμία στήριξη. Οι μακροχρόνιοι άνεργοι καταδικάζονται στην εξαθλίωση, με μοναδική διέξοδο τα γνωστά δουλεμπορικά προγράμματα του ΟΑΕΔ. Δηλαδή προγράμματα που εξασφαλίζουν τσάμπα εργατικό δυναμικό στην μεγαλοεργοδοσία.

Τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και με τίποτα δεν αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδημάτων και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Ποσά που δεν καλύπτουν καν τα τρέχοντα ανελαστικά έξοδα, το δε επίδομα ειδικού σκοπού το έκοψε τον περασμένο Μάη. Σε κάθε περίπτωση, από τις αρχές του 2022, οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις σε εφορία, ταμείο, τράπεζες, ιδιώτες κλπ που έχουν προς το παρόν ανασταλεί. Όλα αυτά υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του νέου πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση, σε συνθήκες οικονομικής «ξηρασίας» λόγω της νέας οικονομικής καπιταλιστική κρίσης.

Όσο για τους πληττόμενους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους τα όποια μέτρα προπαγανδίζει η κυβέρνηση αφ’ενός αποφασίστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και κάτω από τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κινήματος, αφ’ ετέρου βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες και την ανυπολόγιστη ζημιά που αντιμετωπίζουν συσσωρεύοντας διαρκώς νέα χρέη. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθυστερεί να αποδοθεί η παρακράτηση της βασικής (3%) και της πράσινης ενίσχυσης (5%). Η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών εξαιρέθηκαν από τα ψίχουλα της κυβέρνησης με την λογική ότι δεν είναι «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Σε ότι αφορά τους μανταρινοπαραγωγούς της περιοχής μας, παρ´ολο που η περίοδος συγκομιδής έχει τελειώσει και μεγάλη ποσότητα έμεινε αδιάθετη, η κυβέρνηση ακόμη «παρακολουθεί την εξέλιξη» με τις εξευτελιστικές τιμές.

Τη «στήριξη» της κυβέρνησης την ένιωσαν και οι κτηνοτρόφοι. Με δική της απόφαση επιτράπηκε στους βιομήχανους (που ανακοινώνουν στους ισολογισμούς τους εκατομμύρια ευρώ κερδοφορία), να καθυστερούν την πληρωμή του γάλακτος στους κτηνοτρόφους για επιπλέον 75 μέρες. Πολλοί παραμένουν απλήρωτοι και δυσκολεύονται να αγοράσουν ζωοτροφές, να καλύψουν άλλες ανάγκες.

Τέλος αποτελεί πρόκληση να παρουσιάζεται ως φιλολαϊκό μέτρο η αύξηση του κόστους χρήσης από το λαό της Εγνατίας οδού και του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Υποδομές που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός και καλείται σήμερα να της ξανά πληρώσει, μέσα από την παράδοσή τους στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Γίνεται φανερό ότι μόνο «κοινωνικά δίκαια» δεν είναι τα μέτρα που διαφημίστηκαν στην Ήπειρο.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των εργαζόμενων, των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και επαγγελατοβιοτεχνών της περιοχής μας, για άμεσα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και του εισοδήματος τους.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για να μην φορτωθεί στις πλάτες του ο λαός μια ακόμα οικονομική κρίση. Κανένας να μη σπαταλήσει τις ελπίδες του σε νέες αυταπάτες κυβερνητικών εναλλαγών που ξέρουμε σίγουρα ότι θα οδηγήσουν στη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής - λαϊκής οργάνωσης, να βάλει ο λαός την δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. Να μη φοβηθεί, να περάσει στην αντεπίθεση, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά του. Να ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές. Το ΚΚΕ σε αυτό τον αγώνα θα είναι πάντα μπροστά.Αρχή φόρμας

Μάρτιος, 2021
Συνέχεια...

«Γλαβίτσα» (Αυλότοπος Σουλίου): Το χωριό που εκδικήθηκε αλύπητα ο Αλή Πασάς

Μαρτίου 28, 2021 0
«Γλαβίτσα» (Αυλότοπος Σουλίου): Το χωριό που εκδικήθηκε αλύπητα ο Αλή Πασάς 

Του Βαγγέλη Τσιρώνη
Φιλολόγου - Συγγραφέα

(Μέρος 1ο)

Οι ηρωικοί αγώνες των Σουλιωτών εναντίον του Αλή Πασά, τη χρονική περίοδο 1789-1803, έχουν επισκιάσει άλλα επιμέρους δραματικά γεγονότα της περιοχής Σουλίου αμέσως μετά το ολοκαύτωμα του καλόγερου Σαμουήλ στο Κούγκι. Έτσι, τέτοια γεγονότα, που δεν είναι λίγα, παραμένουν στο περιθώριο της Ιστορίας και στην άγνοια των σύγχρονων Ελλήνων.

Ένα από αυτά είναι και η φοβερή εκδίκηση που επιφύλαξε ο Αλής στη «Γλαβίτσα», χωριό «Παρασουλιωτών», πέντε-έξι χιλιόμετρα βόρια του Σουλίου. Πρόκειται για τον σημερινό Αυλότοπο, ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό χωριό από τα πέντε Σουλιωτοχώρια -ή αλλιώς «σκαπετοχώρια»- του νομού Θεσπρωτίας.

Η «Γλαβίτσα» λοιπόν, όπως ονομαζόταν στα χρόνια των Σουλιωτών -και προφανώς αιώνες νωρίτερα, όπως δηλώνει το σλαβικό όνομα- έπαιξε σημαντικό ρόλο στους νικηφόρους πολέμους εναντίον του Αλή. Ατράνταχτη απόδειξη αυτού είναι ότι υπάρχουν μέχρι ΣΗΜΕΡΑ φανερά τα ίχνη (τοιχοποιία με ξερολιθιά) εφτά (7) προμαχώνων εκείνης της εποχής στους κατάφυτους λόφους γύρω από το χωριό. Όπως καταγράφεται στις ιστορικές πηγές (και όπως μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί σήμερα και να τα δει με τα μάτια του!), αυτά βρίσκονται στις τοποθεσίες: στο λόφο της «Αγίας Παρασκευής», στη «Τζιούμπα Αγίας Κυριακής», στη «Τζιούμπα στ’ Αλωνάκια», στο «Παλιόρογγο», στη «Τζιούμπα Κελέση», στην «Αγία Τριάδα» και στο «Κριάκουρο». Είναι γνωστό εξάλλου το δημοτικό άσμα: «στο λόγγο στο Παλιόρογγο, στη Τζιούμπα στ’ Αλωνάκια, επολεμούσε η Τουρκιά με τα παλικαράκια». Είναι ακόμη ιστορικά καταγεγραμμένο ότι η «Γλαβίτσα» είναι το χωριό του αρματωλού και ήρωα του Σουλίου Μαλάμου και των αρχηγών των φαρών Κάσκαρη και Μπέκα, που είχαν μετοικήσει στο Σούλι για τις πολεμικές ανάγκες.

Μετά την πτώση του Σουλίου (13 Δεκεμβρίου 1803), πολλοί Σκαπετινοί συμπολεμιστές των Σουλιωτών, εκτεθειμένοι στην οργή του Αλή Πασά, ακολούθησαν το δρόμο του εκπατρισμού, μαζί με τους Σουλιώτες. Όσοι πείσθηκαν ότι δεν θα πάθουν τίποτε αν παραμείνουν στον τόπο τους, συνελήφθησαν αιχμάλωτοι από τον Αλή και μεταφέρθηκαν στο Νησί των Ιωαννίνων το 1805. Σύμφωνα με μαρτυρία του Άγγλου περιηγητή και συγγραφέα Leak, τα γυναικόπαιδα από τη Γλαβίτσα μεταφέρθηκαν στο τσιφλίκι του Πασά στη Γκρούκα της νότιας Αλβανίας, ανάμεσα στα βουνά Νεμέρτσικα και Τρεμπεσίνα, κοντά στην Κλεισούρα. Εκεί θα τους συναντήσει το καλοκαίρι του 1805 ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ, πρόξενος τότε στα Γιάννενα. Να πως περιγράφει τη γνωριμία του μαζί τους και την κατάστασή τους: «Είχαμε καθίσει (αυτός και η συνοδεία του) στη σκιά μιας μεγάλης καρυδιάς για να πάρουμε το γεύμα μας, όταν είδαμε να έρχονται οι κάτοικοι του τσιφλικιού, δυστυχισμένα κατάλοιπα του πληθυσμού της Γκλαντίστας (πρόκειται για τη Γλαβίτσα), χωριού της επαρχίας Σουλίου, που ο βεζύρης Αλή Πασάς μεταφύτευσε στη φρικτή αυτή μοναξιά. Δεν ήταν πια οι ατρόμητοι και άξιοι μιας καλύτερης τύχης άνθρωποι, οι οποίοι επί τόσο χρονικό διάστημα έκαναν να ταλαντεύεται η τύχη του δυνάστη τους. Ισχνοί, αποκαμωμένοι, εξασθενημένοι, δεν τους έμενε τίποτε άλλο παρά η φωνή για να παραπονιούνται. Αν και είχα στη συντροφιά μου έναν Τούρκο, ο φόβος δε στάθηκε ικανός να τους συγκρατήσει. Ξέσπασαν σε κατάρες εναντίον του Αλή Πασά και παρακαλούσαν να πέσει η οργή των χριστιανικών δυνάμεων πάνω στο κεφάλι του και στα κεφάλια των παιδιών του.»

Συνεχίζεται...!!

Σημ. 1. Το ιστορικά στοιχεία είναι αντλημένα από το βιβλίο του αυλοτοπίτη συγγραφέα Ελευθερίου Χ. Διαμάντη «Σκάπετα Σουλίου, το σημερινό Σούλι», Αθήνα 2001.

Σημ. 2. Στη φωτογραφία άποψη του Αυλοτόπου σήμερα.

Συνέχεια...

Δωρεάν rapid test σε πεζούς σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Μαρτίου 28, 2021 0
Δωρεάν rapid test σε πεζούς σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα πραγματοποιήσει δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 σε πεζούς, συνεχίζοντας την προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαρτίου, από τις 10:00 έως τις 14:00, στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.

Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και να έχουν το δελτίο ταυτότητας μαζί τους.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι θα πρέπει να προσέρχονται φορώντας τις μάσκες τους και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα