11/02/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

ΚΚΕ Ηπείρου: Όταν οι γαλακτοβιομήχανοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους...!

Νοεμβρίου 02, 2019 0
ΚΚΕ Ηπείρου: Όταν οι γαλακτοβιομήχανοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους...!

Oι αιγοπροβατοτρόφοι στην ΄Ηπειρο (και όχι μόνο) μπροστά στη νέα περίοδο παραγωγής πουξεκινάει συνεχίζουν να βλέπουν την τιμή γάλακτος να παραμένει σταθερά κάτω από την τιμή παραγωγής (κόστους), ενώ οι περισσότεροι πληρώνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 3μηνών. Την ίδια ώρα οι γαλακτοβιομηχανίες καταγράφουν για μια ακόμη χρονιά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη παρουσίασε το 2018 ακαθάριστα κέρδη πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για μια κερδοφορία που προέρχεται από την κλοπή του μόχθου των εργατοϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, οι οποίοι υφίστανται τους εκβιασμούς των βιομηχάνων ότι αν δεν δεχτούν τους όρους τους η παραγωγή τους θα μείνει αδιάθετη.
Σε αυτούςτους εκβιασμούς έρχονται φέτος να προστεθούν και διάφορες δηλώσεις των εκπροσώπων τωνεπιχειρηματικών ομίλων, όπως αυτές του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ, Μ.Παναγιωτάκη, ότι λόγω των δασμών των ΗΠΑ στην ελληνική φέτα “οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση των τιμών του γάλακτος αποτελεί μη ρεαλιστικό εγχείρημα”. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η “ανάπτυξη”, η “εξωστρέφεια” και τα υπόλοιπα πουεπικαλούνται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΕΒ και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, φέρνουν αμύθητα κέρδηστους ομίλους της μεταποίησης και της εμπορίας και συνεπάγονται φτώχεια, βάσανα καιανασφάλεια για τους αιγοπροβατοτρόφους και τους εργατοϋπαλλήλους του κλάδου.
Την ίδια ώρα οι μεγαλοεπιχειρηματίες βρίσκουν αφορμή να ζητάνε και άλλα κίνητρα για την κερδοφορία τους σαν να μη τους φτάνουν τα προνόμια που τους έχουν δοθεί διαχρονικά αλλά καιτα νέα κυβερνητικά μέτρα για μείωση της φορολογίας των κερδών από 28% στο 24%, τωνμερισμάτων από 10% σε 5% και της προκαταβολή φόρου κλπ Παράλληλα, ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ του Μ. Σαράντη, διευθύνοντα συμβούλου «ΕλληνικάΓαλακτοκομεία Α.Ε.» (φέτα Όλυμπος) και του Γ. Βιτάλη αντιπροέδρου της “ΔΩΔΩΝΗΣ” για τοποιος πρέπει να είναι πρόεδρος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) αναδεικνύει τον ανταγωνισμό των γαλακτοβιομηχανιών για το ποιος θα έχει το επάνω χέρι στην αγορά τουγάλακτος.
Η συζήτηση για την ΔΟΦ, που αποτελεί όργανο των βιομηχάνων, είναι αποπροσανατολιστική για τους αιγοπροβατοτρόφους, που δεν πρέπει να μπουν στη λογική να επιλέξουν τον “λύκο που θα φυλάει τα πρόβατα”.
Η αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή, οι δυσκολίες για διευρυμένη αναπαραγωγή όλων τωνκεφαλαίων, η σύγκρουση της κερδοφορίας του καθενός έναντι των άλλων (ανισομετρία), οι ανταγωνισμοί μεταξύ καπιταλιστών, κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων έχει συνέπειες για τουςλαούς που πληρώνουν το μάρμαρο της εκμετάλλευσης όπως με το ξέσπασμα των κρίσεων πουπρόσφατα ζήσαμε και στην Ελλάδα, τους εμπορικούς πολέμους (πχ ρωσικό εμπάργκο, δασμοί ΗΠΑκλπ), τις εμπορικές συμφωνίες (πχ CETA), διάφορες συμμαχίες και αναδιατάξεις (BREXIT) τις επεμβάσεις και θερμούς πολέμους. Οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας μας αξίζουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που έχουν σήμερα στον καπιταλισμό, όπου είναι αναγκασμένοι να “χαρίζουν” την παραγωγή τους με ανταλλαγμα τα “τριάκοντα αργύρια” των ενισχύσεων της ΚΑΠ που δίνονται για να εξασφαλίζουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι τζάμπα πρώτες ύλες και πρωτογενή προϊόντα. Να πιστέψουν στη δύναμή τους, να δυναμώσουν τους υπάρχοντες αγροτικούς-κτηνοτροφικους συλλόγους , να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν και μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικόαγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους. Μαζί με τους εργάτες, να οργανώσουν την πάλη τους, να οικοδομήσουν με την κοινή δράση τη δίκη τους συμμαχία ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια κοινωνία που ο μόχθος του εργάτη και του αγροτοκτηνοτρόφου δεν θα συνθλίβεται από τον ανταγωνισμό για τα κέρδη των καπιταλιστών .
Γιατί το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων βρίσκεται στον σοσιαλισμό που στο έδαφος της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής,και του κεντρικού σχεδιασμού, στον οποίο θα είναι ενταγμένοι οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί τους,έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΕΕ) η παραγωγή θα αναπτύσσεται με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ του ΚΚΕ
Συνέχεια...

Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη με τη μελετήτρια του Ιστορικού Κέντρου Παραμυθιάς

Νοεμβρίου 02, 2019 0
Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη με τη μελετήτρια του Ιστορικού Κέντρου Παραμυθιάς
Ενημερωτική συνάντηση με αντικείμενο την επανεκκίνηση των διαδικασιών για τον χαρακτηρισμό αρχικά και την ανάδειξη στη συνέχεια του Ιστορικού Κέντρου Παραμυθιάς, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης και η μελετήτρια του έργου κ. Αγγελική Παρόλα, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και του Αντιδήμαρχου τουρισμού κ. Φώτη Δημητρίου.
Στη συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες, αναλύθηκαν από τη μελετήτρια, όλοι παράμετροι και οι λεπτομέρειες του έργου, τα στάδια που έχουν υλοποιηθεί καθώς και οι άμεσες προτεραιότητες, ώστε να το μεγαλόπνοο σχέδιο να αρχίσει να παίρνει “σάρκα και οστά”.
Mεταξύ άλλων, η κα. Παρόλα αναφέρθηκε αναλυτικά στα απαιτούμενα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την προώθηση του φακέλου, όπως τοπογραφικό διάγραμμα, πρόταση τροποποίησης, πλήρη φωτογραφική τεκμηρίωση και σημειώσεις με τους κοινοχρήστους χώρους. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπλαση των δημοτικών κτηρίων “Ριγγα-Μητιώνη” καθώς και πλατειών που βρίσκονται εντός του ιστορικού κέντρου.
Με αφορμή τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Σουλίου δήλωσε:
«O χαρακτηρισμός αρχικά και η ανάπλαση στην συνέχεια του ιστορικού κέντρου Παραμυθιάς, είναι για τη Δημοτική Αρχή θέμα προτεραιότητας, μιας και είναι έργο πνοής τόσο για την καθημερινότητα των κατοίκων, όσο και για την εμπορική και τουριστική ανάπτυξη του κέντρου της πόλης.
Δεν είναι εύκολο εγχείρημα καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και διευθύνσεις, ωστόσο η βούληση μας είναι να το ολοκληρώσουμε.
Τις επόμενες ημέρες, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Σουλίου και της Περιφέρειας Ηπείρου, θα συνεργαστούν για να αρχίσει η νέα φάση υλοποίησης του έργου..
Η συνεργασία μας με την κα. Παρόλα θα είναι διαρκής».

Συνέχεια...