02/11/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Νικόλας Κάτσιος: "Ακυβέρνητο καράβι ο Δήμος Σουλίου - Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε το τεχνικό Πρόγραμμα λόγω πολιτικών παρατυπιών"

Φεβρουαρίου 11, 2021 0
Νικόλας Κάτσιος: "Ακυβέρνητο καράβι ο Δήμος Σουλίου - Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε το τεχνικό Πρόγραμμα λόγω πολιτικών παρατυπιών"

Πολιτικές «παρατυπίες» στη σύνταξη του Προϋπολογισμού του Δήμου Σουλίου για το 2021 οδήγησαν στην απόρριψή του Τεχνικού Προγράμματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακ.

Με ακυβέρνητο καράβι μοιάζει το 2021 ο Δήμος Σουλίου καθώς οι πολιτικές «παρατυπίες» που διαπίστωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κατά τον έλεγχο νομιμότητας που διενήργησε στη σύνταξη του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, είχαν ως αποτέλεσμα τη μη έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, στο υπ’ αρίθμ.: 13850/5-2-2021 Έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που φέρει την υπογραφή της Αν. Προϊσταμένης του Τμήματος, κ. Ειρήνης Βίλλιου -μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι, διαπιστώθηκε η εγγραφή πιστώσεων σε συγκεκριμένους κωδικούς δαπανών, οι οποίοι αφορούν την εκτέλεση έργων τα οποία όμως δεν είναι εγγεγραμμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σουλίου. Το εν λόγω Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε μεν, με την υπ’ αρίθμ.: 124/2020 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην όμως δε, με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σουλίου, σήμερα τα συγκεκριμένα έργα δεν μπορούν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 208 του Ν. 3463/2006, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση έργου που δεν περιλαμβάνεται στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα.

Δυστυχώς για τον σημερινό δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, ο τίτλος της πολιτικής προχειρότητας, του πολιτικού ερασιτεχνισμού και της πολιτικής τσαπατσουλιάς είναι ό,τι πιο ανώδυνο πολιτικά μπορεί να χαρακτηρίσει τη νέα αυτή πολιτική γκάφα στην οποία υπέπεσαν.

Ελπίζουμε το αφήγημα της νέας πολιτικής γκάφας της δημοτικής αρχής Καραγιάννη να είναι απλά και μόνο μία γκάφα και να μην υποκρύπτει τυχόν «κατατμήσεις» έργων, τυχόν «απευθείας αναθέσεις» ή τυχόν «κενούς» κωδικούς.

Σήμερα ο δήμαρχος Σουλίου γράφει -δυστυχώς αρνητική- ιστορία, καθώς είναι ο πρώτος δήμαρχος που διοικεί το Δήμο μας χωρίς να έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

- Πότε θα γίνουν οι πληρωμές από το Δήμο μας; Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της τοπικής μας οικονομίας;

- Γιατί ο Δήμος Σουλίου δεν έχει μέσα Φεβρουαρίου εγκεκριμένο προϋπολογισμό;

- Τί τελικά συμβαίνει και δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση;

Όπως και να ’χει, ο «προϋπολογισμός» της σημερινής Δημοτικής Αρχής δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Δήμου Σουλίου, καθώς όπως έγκαιρα έχουμε δηλώσει είναι πολιτικά πλασματικός, πολιτικά εικονικός και πολιτικά ανειλικρινής.

Γι’ αυτό και οι συνδημότες μας δυστυχώς θα είναι για ακόμη μία χρονιά οι μεγάλοι χαμένοι!
Συνέχεια...

1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - 1.327 σε όλη τη χώρα με 22 θανάτους

Φεβρουαρίου 11, 2021 0
1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - 1.327 σε όλη τη χώρα με 22 θανάτους

1.327 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19) με 22 θανάτους και 281 διασωληνωμένους ανακοίνωσε σήμερα 11/2 η ελληνική κυβέρνηση.
Στη Θεσπρωτία ανιχνεύθηκε 1 νέο κρούσμα, ενώ σε όλη την Ήπειρο συνολικά 17

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
Π.Ε. Άρτας 0
Π.Ε. Θεσπρωτίας 1
Π.Ε. Ιωαννίνων 15
Π.Ε. Πρέβεζας 1

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 1.327 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 168.872, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.088 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54.146 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

281 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 203 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.194 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.056 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.560 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνέχεια...

Εξιχνιάστηκε κλοπή από σπίτι στο Μαργαρίτι

Φεβρουαρίου 11, 2021 0
Εξιχνιάστηκε κλοπή από σπίτι στο Μαργαρίτι

Για την εμπλοκή του στην υπόθεση ταυτοποιήθηκε αλλοδαπός

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας υπόθεση κλοπής από σπίτι στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, για την οποία ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το μεσημέρι της 15/1/2021, ο αλλοδαπός, εκμεταλλευόμενος την απουσία του ενοίκου, εισήλθε από ανασφάλιστο παράθυρο σε μονοκατοικία και αφαίρεσε χρυσαφικά και κινητό τηλέφωνο.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "Προκηρύσσονται 7 θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Φιλιατών"

Φεβρουαρίου 11, 2021 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Προκηρύσσονται 7 θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Φιλιατών"

Μεταξύ αυτών 3 θέσεις για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Επτά, επί θητεία, θέσεις ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ για το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών θα προκηρυχθούν από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. 

Πρόκειται συγκεκριμένα για 
1 θέση Επιμελητή Α’ Ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας, 
1 θέση Επιμελητή Β’ Ειδικότητας Μαιευτικής και Γυναικολογίας, 
1 θέση Επιμελητή Α’ Ειδικότητας Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, 
1 θέση Επιμελητή Α’ Ειδικότητας Ακτινολογίας, 
1 θέση Επιμελητή Β’ Ειδικότητας Αναισθησιολογίας, 
1 θέση Επιμελητή Α’ Ειδικότητας Καρδιολογίας καθώς και 
1 θέση Επιμελητή Α’ Ειδικότητας Χειρουργικής. 

Οι 3 τελευταίες θέσεις -Ιατρών Αναισθησιολογίας, Καρδιολογίας και Χειρουργικής- προορίζονται για την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν ένα περίπου μήνα και είναι άρτια εξοπλισμένη στα πρότυπα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

«Χαιρόμαστε που αποδίδει καρπούς η προσπάθεια να καλυφθούν σημαντικά κενά για τη λειτουργία κλινικών του νοσοκομείου αλλά και για να στελεχωθεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Ευχαριστούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη και θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που γνωρίζουμε, να προχωρήσει η διαδικασία το ταχύτερο δυνατό. Ενισχύουμε το μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής μας, και σε αυτή την προσπάθεια δεν έχει χώρο ούτε η μικροψυχία, ούτε η μικροπολιτική», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας

Φεβρουαρίου 11, 2021 0
    Θεσπρωτία: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Ηπείρου για έγκαιρη προετοιμασία ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, έχοντας υπόψη τις τελευταίες προβλέψεις της Eθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας -στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία «ΜΗΔΕΙΑ»- που αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου, καλεί όλους τους κατοίκους της Ηπείρου να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές και οι όποιες άλλες αρνητικές επιπτώσεις στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Η κακοκαιρία προβλέπεται να εκδηλωθεί τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής αναμένεται σφοδρή χιονόπτωση (που σε περιοχές το ύψος του χιονιού μπορεί να ξεπεράσει και το ένα μέτρο) η οποία θα επηρεάσει το μεγαλύτερο τμήμα της Π.Ε. Ιωαννίνων, τα ορεινά της Θεσπρωτίας και τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, ενώ χιόνια αναμένονται και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Από το μεσημέρι της Κυριακής, αναμένεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, (ακόμη και δέκα βαθμούς υπό το μηδέν), με ολικό παγετό, φαινόμενο που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, θα πρέπει όλοι οι πολίτες από σήμερα να προετοιμαστούν για τη δύσκολη εβδομάδα που έρχεται.

Ειδικότερα:

Τα νοικοκυριά
- θα πρέπει να προμηθευτούν καύσιμη ύλη για θέρμανση
- Θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν επαρκή ποσότητα τροφίμων, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, οι οποίες θα είναι δύσκολες όπου θα υπάρχει μεγάλο ύψος χιονιού ή πάγος στους δρόμους
- Όσοι κατοικούν σε περιοχές ή σε οικισμούς που υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων να διαθέτουν εξοπλισμό για προσωρινό καθαρισμό του χιονιού ή του πάγου (φτυάρια, τσάπες) από τις πόρτες τους

Οι κτηνοτρόφοι/πτηνοτρόφοι
- Θα πρέπει να φροντίσουν για επάρκεια ζωοτροφών για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να έχουν υπόψη ότι ο αποχιονισμός των εγκαταστάσεών τους, σε περιοχές με εκτεταμένη χιονόπτωση και ολικό παγετό απαιτεί υπομονή και χρόνο.

- Επίσης κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ώστε σε περίπτωση συσσώρευσης μεγάλου όγκου χιονιού στις στέγες των σταβλικών εγκαταστάσεων να προβούν σε καθαρισμό τους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταρρεύσεις.

Δίκτυα ύδρευσης
- Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των δικτύων (βρύσες κλπ) που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να γίνεται συχνός έλεγχος της ροής του νερού.

- Να γίνει έλεγχος στους ηλιακούς θερμοσίφωνες αν διαθέτουν αντιψυκτικό.

Μετακινήσεις
- Οι μετακινήσεις τις ημέρες της χιονόπτωσης και του παγετού που θα ακολουθήσει θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Αν παρά ταύτα απαιτείται η μετακίνηση εκτός κατοικίας πεζή, τότε θα πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

- Η χρήση αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν με τον ισχυρό παγετό.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τον μηχανισμό της, ενώ ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος έχει ξεκινήσει κύκλο ενημέρωσης με τους εμπλεκόμενους φορείς στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, προκειμένου να οργανωθεί κατά το καλύτερο δυνατό η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας. Επίσης συνεργασία θα υπάρξει και με τους Διοικητές των Νοσοκομείων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και χωρίς καθυστερήσεις πρόσβαση των ασθενοφόρων στους χώρους τους.

«Υπάρχει επαρκής χρόνος για να προετοιμαστούν υπηρεσίες, κάτοικοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αρκεί όλοι να κινηθούμε με μεθοδικότητα» επισημαίνει ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας.
Συνέχεια...

12 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και περιορισμό μετακινήσεων επέβαλλε χθες η Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας

Φεβρουαρίου 11, 2021 0
12 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και περιορισμό μετακινήσεων επέβαλλε χθες η Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (10-02-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (78) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

53 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· (24) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (7) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (12) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (10) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

25 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
· (6) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (5) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (13) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (1) παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Τέχνη και Εξουσία - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Φεβρουαρίου 11, 2021 0
Τέχνη και Εξουσία - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Το πλήθος των κρουσμάτων βίας και εκμετάλλευσης, κυρίως σεξουαλικής, σε βάρος νέων γυναικών -και αγοριών!- στο χώρο της τέχνης, που αποκαλύπτεται τον τελευταίο καιρό, προκαλεί οργή, αηδία και απογοήτευση. Κάθε καλόπιστος άνθρωπος αναρωτιέται πού βρέθηκε τόση απανθρωπιά και αθλιότητα σε φτασμένους καλλιτέχνες -κυρίως άντρες- με τόσες γνώσεις και εμπειρίες ζωής που τους προίκισε η ίδια τέχνη την οποία υπηρετούν. 

Αναρωτιέται πού χάθηκε το αίσθημα του δικαίου και ο σεβασμός στον αγώνα και τα όνειρα τόσων νέων, αγοριών και κοριτσιών, που με το ταλέντο τους, την αγωνία και τα άπειρα ξενύχτια του αγώνα τους, αν όχι να τους φτάσουν, τουλάχιστον να τους πλησιάσουν τα είδωλά τους. Έστω και λιγάκι! Γιατί εξατμίστηκε η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός τόσων σημαντικών δημιουργών που αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού και πηγή υψηλής αισθητικής συγκίνησης για μια ολόκληρη κοινωνία. Πώς γίνεται τόσο σπουδαίοι άνθρωποι του «Πολιτισμού» λεγόμενοι και που τον διδάσκουν με την τέχνη τους να τον έχουν απεμπολήσει για ένα σαρκικό πάθος. Τόσο φτηνά!

Με όλα αυτά τα ανατριχιαστικά που γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά (και πού είσαι ακόμη λένε οι ειδήμονες!) τίθεται το ερώτημα ποια είναι η ευθύνη της ίδιας της Τέχνης. Μήπως τελικά δεν έχει τη δύναμη να συνετίσει, να εκπολιτίσει και να εξανθρωπίσει τον άνθρωπο και μάλιστα αυτόν που τη διακονεί; Και τότε γιατί την στόλισαν με τα πιο ωραία λόγια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα; Πώς μπορεί έτσι να δικαιωθεί ο λόγος του Γκαίτε πως η «Τέχνη είναι Θεία Έμπνευση»; Τι είναι αυτό που την υπερβαίνει και την περιθωριοποιεί;

Θεωρώ πως εκείνος που ασκεί βία, κάθε είδους βία, το κάνει στο όνομα της δύναμης και της εξουσίας που έχει ή που νομίζει πως έχει. Της όποιας εξουσίας. Αυτή μπορεί να κάνει τον άνθρωπο εγωιστή και κακό. Μπορεί να τον παρασύρει, να τον εξαπατήσει, να τον αποπροσανατολίσει και τελικά να τον καταστήσει υποχείριο των αδυναμιών και των παθών του. Και ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, είναι αδύναμο όν και «άπληστος σαν το χόρτο» όπως λέει ο Σεφέρης. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση του μπούλιγκ, της σεξουαλικής βίας και πλήθους άλλων εκβιασμών που παρακολουθούμε άναυδοι, τον καταλυτικό ρόλο παίζει η εξουσία που έχουν ορισμένοι στο καλλιτεχνικό χώρο, αφού και ο υπηρέτης της τέχνης -ο καλλιτέχνης- δεν παύει να είναι κι αυτός άνθρωπος. Να έχει αδυναμίες και πάθη. Όπως και ο ιερέας που είναι λειτουργός της πιο ανθρώπινης θρησκείας- κι εδώ που τα λέμε όλες οι θρησκείες στη βαθύτερη ουσία τους είναι ανθρώπινες. 

Εξάλλου τέτοια φαινόμενα βίας και εκμετάλλευσης σε βάρος των πιο αδύναμων μόνο πρωτοφανή δεν είναι κι ας μας σοκάρουν. Πάντα συνέβαιναν και όχι μόνον στον τόπο μας. Δεν είναι λίγοι οι απατεώνες και εγκληματίες καλλιτέχνες ανά τον κόσμο και την ιστορία του ανθρώπινου γένους. Καθώς «το άρχειν ήδιστον» (η εξουσία είναι η υπέρτατη ηδονή), όπως φρονεί ο Αριστοτέλης, έχει και τη δύναμη να καταλύει όλες τις άλλες αρχές και αξίες που διέθετε ο κάθε εξουσιαστής, ακόμη και ο καλλιτέχνης, πριν τον θαμπώσουν για τα καλά τα φώτα της εξουσιαστικής δύναμης και καταντήσει εκμεταλλευτής και στυγνός εκβιαστής.

Γι’ αυτό ας μη παρασυρόμαστε και τα βάζουμε με την Τέχνη. Δε φταίει αυτή. Δε φταίει το Θέατρο, η Μουσική, ο Χορός, η Λογοτεχνία κλπ. Κάθε Τέχνη, αυτή καθ’ εαυτή, η καθαρή Τέχνη δηλαδή, και εξευγενίζει και ηθικοποιεί και εξανθρωπίζει τον άνθρωπο. Είναι αξία διαχρονική που καταξιώνει και δίνει νόημα στη ζωή. Εξάλλου αποτελεί πρωτογενή έκφραση του ανθρώπινου όντος γιατί είναι άρρηκτα δεμένη με το είναι του. Με την ίδια του την υπόσταση.

Αντίθετα. Πρέπει να τα βάζουμε με την εξουσία. Όχι βέβαια τη θεμιτή, αυτή που υπηρετεί τον άνθρωπο και που είναι απαραίτητη για την κοινωνική συνοχή και προκοπή. Πρέπει να τα βάζουμε με την όποια άθλια εξουσία: πολιτική, επιστημονική, καλλιτεχνική, θρησκευτική, εκπαιδευτική, οικονομική, ακόμη και οικογενειακή, που είναι αποξενωμένη από τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά. Για να μην παίρνουν αέρα τα μυαλά των εξουσιαστών που γίνονται υπερφίαλοι και τότε κατρακυλούν στο έσχατο σημείο της γελοιότητας.

Εικόνα 1. Από την παιδική θεατρική παράσταση «Ήμουν παιδί το -21 με τον Θ. Κολοκοτρώνη» της Ειρήνης Ιακώβου.

Εικόνα 2. Γυναίκες που αντιστάθηκαν στην βία της εξουσίας.

Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας

Συνέχεια...

Μια υποθετική δημοσκόπηση - Του Άλκη Φάτσιου

Φεβρουαρίου 11, 2021 0
Μια υποθετική δημοσκόπηση - Του Άλκη Φάτσιου

Σε γενομένη συζήτηση ή ακόμα καλύτερα, σε γενικευμένη Δημοσκόπηση, με μοναδικό ερώτημα, "ΑΓΑΠΆΤΕ ΤΗ ΖΩΉ", είναι βέβαιο ότι το ΣΎΝΟΛΟ των ερωτηθέντων, θα απαντούσε, χωρίς ιδιαίτερη ή δεύτερη σκέψη, ΝΑΙ... 

Υποθετικά, έθεσα κι εγώ στον εαυτό μου, το σχετικό ερώτημα, και φυσικά, απάντησα με τη σειρά μου, ΝΑΙ...
Αμέσως όμως, μου γεννήθηκε ένα δεύτερο ερώτημα, ίσως πιο σημαντικό: ΓΙΑΤΊ, για ποιο λόγο ΑΓΑΠΆΩ τη ζωή;;
Εδώ λοιπόν αρχίζουν -μάλλον- τα δύσκολα... Ας κάνω λοιπόν μια προσπάθεια να απαντήσω - σε ό,τι τουλάχιστον με αφορά - με λίγες σκέψεις ... και με λίγες (ή αρκετές...) χρονικές αναδρομές...

Ύστερα λοιπόν από τόσους χειμώνες και τόσες άνοιξες (λόγω χαρακτήρα, συμπαθώ περισσότερο αυτές τις δύο εποχές..), συνειδητοποίησα πλήρως, ΓΙΑΤΊ λατρεύω τη ζωή, γιατί, όπως λέγει ο ποιητής, την έχω πολύ, μα πάρα πολύ αγαπήσει...
ΛΑΤΡΕΎΩ λοιπόν τη ζωή, γιατί πρώτα - πρώτα, μου έδωσε τη δυνατότητα να ΣΚΈΠΤΟΜΑΙ...
ΛΑΤΡΕΎΩ τη ζωή, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω το ΛΌΓΟ... με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
ΛΑΤΡΕΎΩ τη ζωή, γιατί μέσα από αυτή την έμβια πραγματικότητα, έγινε δυνατό, να ΝΟΙΏΣΩ, να ΣΚΙΡΤΗΣΩ... να νοιώσω ΑΙΣΘΉΜΑΤΑ, και να σκιρτήσω από ΣΥΝΑΙΣΘΉΜΑΤΑ...
ΛΑΤΡΕΎΩ τη ζωή, γιατί ακριβώς, για τον παραπάνω λόγο, ένοιωσα τη ΧΑΡΆ, τη ΛΎΠΗ, τον ΠΌΝΟ, την ΑΓΆΠΗ, τον ΈΡΩΤΑ, την ΟΜΟΡΦΙΆ, την ΑΙΣΘΗΤΙΚΉ..., συναισθήματα τα οποία μόνο η ΖΩΉ μπορεί να δημιουργήσει, μόνο η ΖΩΉ μπορεί να γεννήσει...
ΛΑΤΡΕΎΩ τη ζωή, γιατί μόνο ΑΥΤΉ μπορεί να σου εμφυσήσει την αδήριτη υποχρέωση σεβασμού προς την ΑΛΉΘΕΙΑ (ατομική και κοινωνική) προς το ΔΊΚΙΟ (ατομικό και κοινωνικό) και προς το ΣΥΜΦΈΡΟΝ των ΠΟΛΛΏΝ...
ΛΑΤΡΕΎΩ τη ζωή, γιατί μέσα από αυτή, συνειδητοποιείς την αξία του ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΎ και ΑΥΤΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ του ατόμου, με βάση κάθε φορά, τις εμπειρίες και τα βιώματά του, στοιχεία που αποτελούν την πεμπτουσία για την ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ ενός εκάστου, απαλλαγμένου από κάθε μορφής εξαρτήσεων...
ΛΑΤΡΕΎΩ τη ζωή, γιατί μόνο αυτή μου δίνει ολοκληρωμένη συνειδητοποίηση αλλά και δυνατότητα, (και χωρίς αστερίσκους), να απεχθάνομαι τον πολιτικό και κοινωνικό ΦΑΣΙΣΜΌ και ΡΑΤΣΙΣΜΌ, και μόνο αυτή (η ζωή) μου φανερώνει την ανάγκη αλλά ταυτόχρονα και τη χαρά, να αντιστρατεύομαι τους εκφραστές τους, σε όλες τις κοινωνικές εκφράσεις, χωρίς να σταματώ, χωρίς να σωπαίνω...
ΛΑΤΡΕΎΩ τη ζωή, γιατί μέσω αυτής, έμαθα ότι μπορεί -και επιβάλλεται ίσως...- να συνυπάρχει, το ΠΆΘΟΣ και η ΟΥΤΟΠΊΑ, με τον ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΌ...
ΛΑΤΡΕΎΩ τη ζωή, γιατί μέσα από αυτή, μπορώ να απογειώνομαι συναισθηματικά, να γεμίζει η ψυχή μου, από τις δημιουργίες της ΜΟΥΣΙΚΉΣ, της ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑΣ, της ΠΟΊΗΣΗΣ, της ΤΈΧΝΗΣ γενικότερα από το άκουσμα της ΒΡΟΧΉΣ ή της θέασης των ΒΟΥΝΏΝ, αλλά και των μικρών ΟΡΕΙΝΏΝ ΧΩΡΊΩΝ...
ΛΑΤΡΕΎΩ τη ζωή, γιατί η ΓΝΏΣΗ, η ΓΕΎΣΗ, αλλά κυρίως η ΕΠΙΓΕΥΣΗ όλων των παραπάνω, εμπέδωσαν στέρεα μέσα μου την πεποίθηση, ότι όλα αυτά είναι απολύτως ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΆ, (με οποιαδήποτε έννοια της λέξεως) ίσως τα μόνα στη σύντομη, μα τόσο γεμάτη ζωή μας...
ΛΑΤΡΕΎΩ τη ζωή, γιατί μέσω αυτής, συνειδητοποίησα πλήρως, το πόσο όμορφο είναι, το ΗΛΙΚΙΑΚΌ ΜΕΓΆΛΩΜΑ, όταν αυτό γίνεται, χωρίς ΗΘΙΚΈΣ ΕΚΠΤΏΣΕΙΣ από τον (παραπάνω) κώδικα αξιών σου...

ΕΝ ΤΈΛΕΙ:
ΛΑΤΡΕΎΩ τη ζωή, γιατί μέσα από αυτήν και μέσω αυτής, ΑΠΈΚΤΗΣΑ ΕΜΠΕΙΡΊΕΣ, εμπειρίες ατομικές, εμπειρίες κοινωνικές. Είναι χαρακτηριστική η έξοχη ανάλυση, του Ιταλού καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, MAURO BONAZZI (την οποία και ασπαζομαι πλήρως), αναφορικά με τις θέσεις και απόψεις του μεγαλύτερου ίσως διανοητή της Ελληνικής Αρχαιότητας, ΗΡΆΚΛΕΙΤΟΥ: "ΌΠΩΣ Η ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ ΕΝΌΣ ΠΟΤΑΜΟΎ, ΕΞΑΣΦΑΛΊΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΊΖΕΤΑΙ, ΑΠΌ ΤΗ ΡΟΉ ΤΩΝ ΝΕΡΏΝ ΤΟΥ, ΈΤΣΙ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ ΕΝΌΣ ΑΝΘΡΏΠΟΥ, ΕΞΑΣΦΑΛΊΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΊΖΕΤΑΙ, ΑΠΌ ΤΗ ΡΟΉ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΏΝ ΤΟΥ. ΑΥΤΌ ΕΊΜΑΣΤΕ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ: ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΊΕΣ ΜΑΣ..."

ΗΓ/ΤΣΑ 10/2/21
ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
ΔΙΚΗΓΌΡΟΣ
Συνέχεια...

Οι πυροσβέστες του κλιμακίου Φιλιατών ευχαριστούν τον αποστρατευθέντα Διοικητή τους, Λεωνίδα Γκιόκα

Φεβρουαρίου 11, 2021 0
Οι πυροσβέστες του κλιμακίου Φιλιατών ευχαριστούν τον αποστρατευθέντα Διοικητή τους, Λεωνίδα Γκιόκα

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Φιλιατών ευχαριστεί και συγχαίρει τον αποστράτευθεντα Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας Λεωνίδα Γκιόκα, εκπροσωπώντας το σύνολο των πυροσβεστικών υπαλλήλων του πυροσβεστικού κλιμακίου Φιλιατών μόνιμων και εποχικών. 

Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε και δημόσια τον μέχρι χθες διοικητή μας (για πάντα στις καρδιές μας) και σήμερα αποστρατευθέντα Διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών νομόυ Θεσπρωτίας ε.α κ. Λεωνίδα Γκιόκα, ο οποίος από ιδρύσεως του κλιμακίου, ως ανώτερος και μετά ως ανώτατος αξιωματικός ήταν πάντα δίπλα μας, πρώτα σαν φίλος και μετά σαν συνεργάτης στην εξέλιξή μας σαν υπαλλήλους και πολύτιμος αρωγός στην αναβάθμιση του κλιμακίου υπήρξε πάντα ο αρχηγός σε κάθε πρόβλημά μας από όποιο πόστο της ιεραρχίας κι αν πέρασε. 

Διοικητή και φίλε Λεωνίδα, σε ευχαριστούμε θερμά για όλα όσα μας έχεις μάθει και όσα έχεις προσφέρει. Είμαστε σίγουροι ότι το αποτύπωμά σου είναι ανεξίτηλο και στους διαδόχους στην Πυροσβεστική οικογένεια. 
Σε ευχαριστούμε θερμά και σου ευχόμαστε υγεία, προσωπική και οικογενειακή ως συνταξιούχος πλέον, αλλά φίλος για πάντα και Διοικητής μας. 

Κωνσταντίνος Πάντος 
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών
Εκ μέρους των πυροσβεστών του πυροσβεστικού κλιμακίου Φιλιατών
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα