03/06/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Απολογισμός εναρκτήριας συνάντησης του έργου Coastal Heritage Network (CoHeN)

Μαρτίου 06, 2020 0
Απολογισμός εναρκτήριας συνάντησης του έργου Coastal Heritage Network (CoHeN) 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης του έργου Coastal Heritage Network (CoHeN) στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020, που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2020 στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας. 

Το έργο CoHeN, με συνολικό προϋπολογισμό 6.420.600,00€, του Άξονα Προτεραιότητας 2, Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση, υλοποιείται με επικεφαλής εταίρο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας - Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το εταιρικό σχήμα του αποτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας στην Ελλάδα και την Περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου, τους οποίους καλωσόρισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια. Εκ μέρους της Κοινής Γραμματείας του Interreg V-A Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020 παραβρέθηκαν ο συντονιστής της Κοινής Γραμματείας κ. Gianfranco Gadaleta και ο διαχειριστής του έργου κ. Francesco Cuddemi, οι οποίοι παρουσίασαν τη μεθοδολογία και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εταίροι, ώστε το έργο να υλοποιηθεί ομαλά εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. 

Εκ μέρους του επικεφαλής εταίρου, υπεύθυνου για τις διαχειριστικές διαδικασίες και τον συντονισμό του έργου, απεύθυνε χαιρετισμό η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας κα Ολυμπία Βικάτου, ενώ οι κ.κ. Γεώρμα Φραγκούλα, Τσαντήλα Βασιλική και Κατσούλη Έλενα ανέλυσαν τα διαχειριστικά εργαλεία, τα εργαλεία παρακολούθησης του έργου, τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται και το χρονοδιάγραμμα. 

Η Περιφέρεια της Απουλίας, αρμόδια για την επικοινωνιακή πολιτική του έργου, εκπροσωπήθηκε από τον κ. Roberto Ricco και τον τεχνικό σύμβουλο κ. Giovanni Antelmi, οι οποίοι παρουσίασαν τα επικοινωνιακά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν, επισημαίνοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι οι εταίροι στον τομέα της διάχυσης της πληροφορίας. Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, αρμόδιας για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προγράμματος, παραβρέθηκαν και παρουσίασαν συνοπτικά τα σχετικά παραδοτέα οι κ.κ. Ράλλη Αθανασία και Καλλίνικου Πηγή. 

Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, υπεύθυνης για την παρακολούθηση των μελετών στο πλαίσιο του έργου, οι κ.κ. Λάζαρη Κασσιανή και Άννα Μηνά μίλησαν εν συντομία για τις μελέτες που θα εκπονήσει κάθε εταίρος εφιστώντας την προσοχή στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Τέλος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κερκύρας, που εκπροσωπήθηκε από την Προϊσταμένη κα Ρηγάκου Διαμάντω, παρουσίασε συνοπτικά το χρονοδιάγραμμα και τις εργασίες πεδίου ανά εταίρο που προβλέπονται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου. 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης εκ μέρους των γραφείων της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος στην Πάτρα, τα Ιωάννινα και την Κέρκυρα οι κ.κ. Καποτά Κατερίνα, Νίκου Χρύσα και Μίτση Πηνελόπη αντίστοιχα, καθώς και η κα Κοτσανοπούλου Βασιλική εκπροσωπώντας την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με διεξοδική συζήτηση μεταξύ όλων των εταίρων ως προς τις κοινές δράσεις και παρεμβάσεις, που θα συμβάλλουν στην κατανόηση της ιστορίας και της αξίας των επιλεγμένων μνημείων για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και ως προς τη δημιουργία και εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων διαχείρισης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και φορέων σε αμφότερες τις περιοχές, όχι μόνο για να προβάλλουν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά αλλά και για να αυξήσουν την ελκυστικότητά τους με παράλληλη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. 

Επισημαίνεται ότι πριν την έναρξη της συνάντησης οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου ξεναγήθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο και τον χώρο της Ολυμπίας από τους αρχαιολόγους της ΕΦ.Α.Ηλείας κ.κ. Κ. Αντωνόπουλο και Χρ. Λιάγκουρα, ενώ την επομένη (26/2) ξεναγήθηκαν από την επιβλέπουσα του εν λόγω έργου στην Ηλεία κα Αθ. Ράλλη στο χώρο και το μουσείο του κάστρου Χλεμούτσι/Clermont, όπου θα υλοποιηθούν οι στοχευμένες παρεμβάσεις του προγράμματος. Συνέχεια...

Ήπειρος: Οι προτάσεις των Οριζόντων Ηπείρου για προσφυγικό και κορονοϊό στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Μαρτίου 06, 2020 0
Ήπειρος: Οι προτάσεις των Οριζόντων Ηπείρου για προσφυγικό και κορονοϊό στο Περιφερειακό Συμβούλιο 

«H Περιφερειακή Αρχή δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες» 

Η ευκαιρία για μια πλήρη ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, αναφορικά με την κατάσταση αντίδρασης του μηχανισμού του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας στην Ήπειρο, στη μέχρι τώρα διάδοση του κορονοϊού, δόθηκε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά την κατάθεση επερώτησης προς την Περιφερειακή Αρχή, από την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου». 
Στο σώμα παρασχέθηκαν πληροφορίες για το σχέδιο της πολιτείας αλλά και για την κατάσταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων που είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό. 
Αυτό που επισημάνθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρο Ριζόπουλο, τόσο στην αρχική τοποθέτηση που άνοιξε τη συζήτηση όσο και στη δευτερολογία του, ήταν ο προβληματισμός αφενός για την ικανότητα αντίδρασης των νοσοκομείων στην Ήπειρο, σε μια ενδεχόμενη μεγάλη διασπορά του ιού και αφετέρου, για το βαθμό στον οποίο μπορεί να συνδράμει η Περιφέρεια Ηπείρου την πολιτεία στα χειρότερα σενάρια. «Σε θέματα υγείας, δεν υπάρχει θέμα αρμοδιότητας. Εκεί πρέπει να πέσουμε καταπάνω» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος. 
Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να υπάρξει ένα πλάνο από πλευράς της Περιφέρειας, με τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν προσέγγιση, ως προς τις οικονομικές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν μελλοντικά, από πιθανή επέκταση των κρουσμάτων και γι’ αυτό, πρότεινε να αναληφθεί η σχετική πρωτοβουλία από τους γιατρούς περιφερειακούς συμβούλους. 

Όσον αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό, το οποίο επίσης, η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» τόσο μόνη της, όσο και με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε ζητήσει να συζητηθεί προ διμήνου, υπό το πρίσμα των εντάσεων που υπήρξαν τότε στο Νομό Άρτας, ο κ. Ριζόπουλος υπογράμμισε για πολλοστή φορά πως η Περιφέρεια πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, γιατί το θέμα είναι δυναμικό. Επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής του, υποστηρίζοντας πως με το παράδειγμα του Βορείου Αιγαίου αποδείχτηκε ότι οι Περιφέρειες έχουν άμεση εμπλοκή στο ζήτημα. 

Πρότεινε δε μεταξύ άλλων: 
- Να αναλάβει η Περιφέρεια την ευθύνη τακτοποίησης και ενσωμάτωσης των προσφύγων – μεταναστών 
- Να γίνει η κατανομή των διαμενόντων στην Ήπειρο σήμερα ανθρώπων, στους Δήμους 
- Να χαρτογραφηθούν οι υφιστάμενες δομές που δύνανται μελλοντικά να λειτουργήσουν ως δομές φιλοξενίας προσφύγων. 
- Να υπάρξει μια απόφαση οριστικής, δίκαιης κατανομής στου Δήμους, όλων των προσφύγων – μεταναστών, με βάση τη δημογραφική συμμετοχή τους στην Ήπειρο. Αυτό προϋποθέτει σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μεταναστευτικού στην οποία θα μετέχουν οι Δήμαρχοι και οι παρατάξεις της Περιφέρειας, όπως είχαν προτείνει οι Ορίζοντες Ηπείρου μόλις ξέσπασε το πρόβλημα του μεταναστευτικού. 

Από το Γραφείο Τύπου 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Οι τανίες της εβδομάδας στο θέατρο ΕΣΤΙΑ

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ζητά την 24ωρη λειτουργία του τελωνείου Μαυροματίου

Μαρτίου 06, 2020 0
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ζητά την 24ωρη λειτουργία του τελωνείου Μαυροματίου

Αίτημα ενίσχυσης λειτουργίας Τελωνείου Μαυροματίου Θεσπρωτίας

ΠΡΟΣ: 
Α.Α.Δ.Ε.
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ

Αξιότιμε κε Γενικέ 

Δια της παρούσης υποβάλουμε αίτημα και συνάμα παράκληση για την απαραίτητη ενδυνάμωση της λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου Θεσπρωτίας, που βρίσκεται εγκατεστημένο στην Ελληνο – Αλβανική μεθόριο στα όρια του Δήμου Φιλιατών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξυπηρέτηση διέλευσης, τουλάχιστον επιβατών, καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και ει δυνατόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Υποβάλλουμε το ανωτέρω αίτημα, θέτοντας υπόψη σας τα σημεία βαρύνουσας σημασίας, που εκτιμούμε ότι η θετική σας ανταπόκριση θα επηρεάσει σημαντικά ενισχύοντας την οικονομία μας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο: 

Α. Ενίσχυση τουριστικού προϊόντος Ηπείρου 
Σύμφωνα με την πρόσφατη (Δεκέμβριος 2019) «Ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στον τομέα του τουρισμού για το έτος 2018» για την Περιφέρεια Ηπείρου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), όπως αυτή βρίσκεται δημοσιευμένη και στον ιστότοπό του (http://www.insete.gr/ ) η Αλβανία αποτελεί εδώ και μία 5ετία την κύρια αγορά εξωτερικού που επισκέπτεται τουριστικά την Περιφέρειά μας (λόγω εγγύτητας) σημειώνοντας μάλιστα την περίοδο 2017-2018 αύξηση κατά +14% (από 203 χιλ. το 2017 σε 231 χιλ. το 2018). 

Καθώς, τα προσανατολισμένα στο προϊόν «Ήλιος & Θάλασσα», ταξίδια αναψυχής της Αλβανικής αγοράς, απευθύνονται κυρίως στις Ενότητες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, κρίνουμε ότι η καλύτερη αξιοποίηση του Τελωνείου Μαυροματίου (βρίσκεται 3 χιλ. από το χωριό της Σαγιάδας στην ελληνική πλευρά και 1 χιλ. από την Κονίσπολη στην αλβανική πλευρά) θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις διελεύσεις και την ενίσχυση του προϊόντος μας. 

Παράλληλα, θα επιτρέψει την αξιοποίηση της Ηπείρου ως έδρα διαμονής επισκεπτών που με ημερήσιες εκδρομές θα μπορούν να επισκέπτονται σημεία ενδιαφέροντος στη Νότια Αλβανία. 

Β. Διευκόλυνση επιχειρηματικότητας. 
Λόγω της προαναφερόμενης εγγύτητας των περιοχών, μεγάλος αριθμός κατοίκων των Ελληνόφωνων χωριών της Νότιας Αλβανίας εργάζεται σε επιχειρήσεις (κυρίως ιχθυοκαλλιέργειες) της Θεσπρωτίας. Παράλληλα, υφίστανται και Ελληνικές επιχειρήσεις κατοίκων της περιοχής μας, εγκατεστημένες στους Αγ. Σαράντα. 
Η απρόσκοπτη λειτουργία του Τελωνείου, σε αυτή την περίπτωση, θα διευκολύνει με την ευχέρεια πρόσβασης εργαζομένων κι επιχειρηματιών, την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των Ηπειρωτικών επιχειρήσεων αμφοτέρωθεν των συνόρων. 


Γ. Αξιοποίηση αποτελεσμάτων υλοποιούμενων διακρατικών προγραμμάτων. 
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες υλοποιούνται χρηματοδοτούμενα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας από τους φορείς και των δύο περιοχών, της Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας. Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών των συνόρων, η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, η δημιουργία εργαλείων (ιστοσελίδες, ηλεκτρονικές βάσεις κλπ) και έργων υποδομής (οδικά κλπ) και η κοινή δράση προώθησης της εξωστρέφειας. 
Αυτά τα έργα, έχουν παράξει όλα αυτά τα χρόνια αποτελέσματα, που όμως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό καθώς υπάρχουν δομικές αδυναμίες όπως π.χ. η περιορισμένη λειτουργία του Τελωνείου, καθιστώντας τα εν μέρει δράσεις κενές περιεχομένου. 

Δ. Δυναμική υποστήριξη λειτουργίας νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας. 
Η δημιουργία ενός σύγχρονου λιμένα, με δομές ικανές να υποστηρίξουν τις πλέον απαιτητικές λειτουργίες του σύγχρονου διαμετακομιστικού εμπορίου, είναι αδήριτη ανάγκη να αξιοποιείται προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονομίας από το σύνολο των φορέων που πλαισιώνουν τη λειτουργία του. 
Κρίνουμε ότι αυτή η υποστήριξη μπορεί να επιτευχθεί και με τη διευρυμένη λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου καθώς θα επηρεάσει άμεσα την προσβασιμότητά του από τις δυναμικές πληθυσμιακά περιοχές της νότιας Αλβανίας όπως π.χ. την πόλη των Αγίων Σαράντα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 64 χλμ από το λιμένα. 
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι όμορες πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου απέχουν από το Λιμένα Ηγουμενίτσας: η πόλη των Ιωαννίνων 78 χλμ, της Άρτας 129 χλμ και της Πρέβεζα 86χλμ. 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση απαιτηθεί. 


Με εκτίμηση 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Αλέξανδρος Πάσχος 


Πίνακας Αποδεκτών : 
- Υπουργό Οικονομικών, κο Χρήστο Σταϊκούρα 
- Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κο Άδωνη – Σπυρίδων Γεωργιάδη 
- Βουλευτή ΝΔ Θεσπρωτίας, κο Βασίλειο Γιόγιακα 
- Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, κο Μάριο Κάτση 
- Τελωνείο Ηγουμενίτσας 
- Τελωνείο Μαυροματίου 
- Τοπικό Τύπο 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Παιδικός ποδηλατικός αγώνας την Κυριακή

Μαρτίου 06, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Παιδικός ποδηλατικός αγώνας την Κυριακή 

Την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 9:30 π.μ. περιμένουμε όλα τα παιδιά της πόλης μας για ένα συναρπαστικό αγώνα ορεινής ποδηλασίας στο δασάκι της Ηγουμενίτσας. Η γραμματεία για την εγγραφή των παιδιών στον αγώνα θα βρίσκεται ανοιχτή την Κυριακή από τις 8:30 στην πλατεία Δημαρχείου. Οι γονείς με τα παιδιά τους θα πρέπει να είναι το αργότερο έως τις 9:15 μέσα στο δασάκι (αλάνα) έτοιμοι με τον αριθμό συμμετοχής τους. 

Η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά. Κανένας δεν θα λάβει μέρος στον αγώνα χωρίς κράνος. 

Κόστος συμμετοχής 5€ / άτομο 

Όλα τα παιδιά με την εγγραφή τους θα πάρουν τα εξής: 
Αριθμό συμμετοχής 
Δίπλωμα συμμετοχής 
Τεχνικό μπλουζάκι στα χρώματα της ομάδας 
Σάντουιτς 
Μπανάνα 
Χυμό 
Ξύλινο εγχάρακτο μετάλλιο στο τέλος του αγώνα. 

Οι κατηγορίες είναι: 
6-8 ετών 
9-11 ετών 
12-14 ετών 

Οι 6 πρώτοι κάθε κατηγορίας θα βραβευτούν. Οι τρείς πρώτοι με κύπελλο και οι υπόλοιποι με μετάλλιο. 

Στο τέλος του αγώνα μαζί με τις απονομές, θα υπάρξει και κλήρωση με δώρα. 
Οι απονομές θα γίνουν στην πλατεία Δημαρχείου στις 11:00. 
Σε όλη τη διαδρομή θα υπάρχουν εθελοντές με διακριτικό μπλουζάκι που θα προσέχουν τα παιδιά. 

Η διαδρομή είναι ασφαλής 800 μέτρων κυκλική, αλλά χρειάζεται την εγρήγορση των παιδιών.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αφρόνων έργα - Του Σωτήρη Χ. Γιάκη

Μαρτίου 06, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Αφρόνων έργα - Του Σωτήρη Χ. Γιάκη  
(Φωτό - Λουίζα Τσιρώνη)

Του Σωτήρη Χ. Γιάκη

Από τη μια η ομορφιά του τόπου, οι ασύγκριτες προοπτικές του. Από την άλλη, οι ολίγιστες ηγεσίες, σε όλες τις βαθμίδες, που οδήγησαν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή σε πολυεπίπεδο μαρασμό (πολιτισμικό, πολιτιστικό, πολιτικό, κοινωνικό) και κατέστησαν την Ηγουμενίτσα, πόλη των χαμένων ευκαιριών!
Σε μια προσπάθεια σύμπτυξης όλων αυτών, γράφτηκε και το παρακάτω τετράστιχο:


"Ηγουμενίτσα περικάλλεια, 
 μ’αμφίαλον δρεπάνι, 
 τοις άφροσιν τα αίσυλα, 
 πολύπαθον λιμάνι". 


Τα αίσυλα = κακά, απρεπή, παράνομα, αμαρτωλά 

Περικάλλεια = με πολύ μεγάλο κάλλος, εξαιρετική ομορφιά 

Άφροσιν = χωρίς φρόνηση, άμυαλα, απερίσκεπτα, πολύ επιπόλαια.


Συνέχεια...

Συνελήφθη στη Σαγιάδα δραπέτης φυλακών

Μαρτίου 06, 2020 0
Συνελήφθη στη Σαγιάδα δραπέτης φυλακών 

Πρόκειται για έναν αλλοδαπό, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 7 ετών για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών 

Συνελήφθη, προχθές (3-3-2020) το βράδυ στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς Ά Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας αλλοδαπός, δραπέτης φυλακών. 

Ο ανωτέρω αλλοδαπός εντοπίστηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου και όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας που πραγματοποίησε το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, αναζητούνταν ως δραπέτης Καταστήματος Κράτησης, διότι είχε παραβιάσει τακτική άδεια που του είχε χορηγηθεί την 22-2-2003. 

Σημειώνεται ότι, εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών, δυνάμει απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Πατρών, για κατοχή και απόπειρα πώλησης ναρκωτικών ουσιών. 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέρδικας γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας

Ήπειρος: Τοποθέτηση Καχριμάνη για προσφυγικό και κορωνοϊό

Μαρτίου 06, 2020 0
Ήπειρος: Τοποθέτηση Καχριμάνη για προσφυγικό και κορωνοϊό

Τοποθέτηση Περιφερειάρχη για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό ζήτημα 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν άλλες ανοικτές δομές φιλοξενίας προσφύγων, γιατί όπως διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται αποσταθεροποίηση της χώρας μας. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να λέει ανοίξτε τα σύνορα, αυτό είναι ανθελληνικό», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη συζήτηση που έγινε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο για το «Μεταναστευτικό- Προσφυγικό ζήτημα» που είχαν θέσει παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. 
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκ νέου στις συναντήσεις που έγιναν προ καιρού με τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς για το συγκεκριμένο θέμα, κατά τις οποίες τονίστηκε πως πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα και πρέπει να συμβάλλουν όλοι ώστε να βρεθούν χώροι για κλειστά κέντρα. «Μας ειπώθηκε πως αν δουν ότι αυτά τα κέντρα είναι κλειστά, δεν θα έλθει κανένας στην Ελλάδα από απέναντι», σημείωσε και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε: 
«Στην τελευταία συνάντηση διαφώνησα με δημάρχους. Ό, τι έκανα με την προηγούμενη Κυβέρνηση το ίδιο θα κάνω και τώρα αν χρειαστεί. Δεν πρότεινα κανένα κέντρο, ούτε να πάμε στο Βιοτεχνικό Πάρκο, ούτε αλλού, παρά μόνο έδωσα τα στοιχεία για έκταση στο Καλόβατο (Άρτας) που είχε ζητηθεί από το Υπουργείο. Την άλλη μέρα άρχισαν να πυροβολούν τον Περιφερειάρχη λες και έφταιγε αυτός. Εγώ έχω μάθει να παίρνω και αποφάσεις και ρίσκα. Αν δεν είχα πάρει ρίσκα δεν θα είχαμε ΧΥΤΑ και θα “έτρωγε” ο κόσμος πρόστιμα, όπως και για το εργοστάσιο ΑΣΑ που με όλες τις δυσκολίες, η ανακύκλωση γίνεται στο 50% και μακάρι να το είχαν πετύχει και άλλες περιφέρειες. Κάποια στιγμή στα δύσκολα, παίρνουμε και δύσκολες αποφάσεις. Δεν πυροβολούμε αυτούς που έχουν μάθει να κάνουν το καθήκον τους», για να προσθέσει ότι κανείς δεν είναι σε θέση πλέον να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. 
Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα, ο Περιφερειάρχης ανάφερε πως δεν του έγινε καμία αναφορά για χώρο στον οποίο σχεδιάζεται η δημιουργία Δομής Φιλοξενίας. 
Ο Περιφερειάρχης μετά τη λήξη της συνεδρίασης επεσήμανε ότι αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως το συγκεκριμένο θέμα χρησιμοποιείται ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», καθώς ο κύριος εισηγητής που πρότασσε την ανάγκη -δήθεν - «προετοιμασίας» της Περιφέρειας για την υποδοχή μεταναστών, μετά την τοποθέτησή του εγκατέλειψε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου … 

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό 

Εκτενής συζήτηση έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 4 Μαρτίου και για τον κορωνοϊό. Η ενημέρωση έγινε από ιατρούς – περιφερειακούς συμβούλους που αναφέρθηκαν στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται, υπογραμμίζοντας πως οι κατευθύνσεις και οδηγίες δίνονται από τον Ε.Ο.Δ.Υ.. Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως αναφέρθηκε, στο πλαίσιο αυτό έχουν προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού, ενώ η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει τη μεταφορά δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα. Η Περιφερειακή Σύμβουλος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Σταυρούλα Τσιάρα, ανάφερε πως δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός, ζήτησε να εφαρμόζονται στο ακέραιο τα προληπτικά μέτρα, λέγοντας πως για αυτό υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη. 
Η Περιφερειακή Σύμβουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) κ. Μαργαρίτα Κιτσανού αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που έχει οριστεί ως «αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς» για κρούσματα κορωνοϊού, σημειώνοτνας ότι απαιτείται ενίσχυση σε προσωπικό, υλικά και χρηματοδότηση, ενώ επιμέρους ζητήματα σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ανέπτυξαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρ. Ματσίρας, Ευ. Νάνος. Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο λιμένα Ηγουμενίτσας ενημέρωσαν το Σώμα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης και η Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. Ρεγγίνα Δηλαβέρη.
Συνέχεια...

Βασικές Απαιτήσεις αγορανομικού ελέγχου επαγγελματιών χώρου εστίασης - αναψυχής

Μαρτίου 06, 2020 0
Βασικές Απαιτήσεις αγορανομικού ελέγχου επαγγελματιών χώρου εστίασης - αναψυχής 

Το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Θεσπρωτίας με αφορμή τη διερεύνηση πρόσφατων καταγγελιών αλλά και την επιβολή κυρώσεων κοινοποίησε στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας επιγραμματικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης/διασκέδασης. Τα βασικά αυτά σημεία που θα αποτελέσουν και τα κυριότερα πεδία μελλοντικών ελέγχων, παραθέτονται περιληπτικά κατωτέρω: 

1) Ύπαρξη τιμοκαταλόγου και διάθεσή του σε κάθε πελάτη πριν από την παραγγελία καθώς και πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου. Οι τιμοκατάλογοι θα πρέπει απαρεγκλίτως να περιέχουν όλα τα προσφερόμενα είδη με τις αντίστοιχες τιμές τους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός καταλόγων (π.χ ύπαρξη καταλόγων ομαδοποιημένων προϊόντων όπως ειδών τσάι, καφέ, ποτών, κοκτέιλ κτλ ). 

2) Πέρα από τις τιμές όλων των προσφερομένων ειδών επί των καταλόγων θα πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση και: 

- Η ύπαρξη τυχόν «κατεψυγμένων», «προμαγειρευμένων» και «προτηγανισμένων», 
- Η ετικέτα /εμπορική ονομασία (π.χ ΗΒΗ, Coca-Cola) και ο όγκος σε mL των συσκευασμένων ποτών (μπύρα, οίνοι, εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, χυμοί, οινοπνευματώδη ποτά, σόδες), 
- Σε περίπτωση παροχής φαγητών «με το κιλό», το βάρος τους και την τιμή ανά κιλό, 
- Τα βασικά συστατικά των σαλατών και την ονομασία τους όπως την ορίζει το κατάστημα, 
- Το είδος των ελαίων και η χρήση τους (π.χ ελαιόλαδο στις σαλάτες, ηλιέλαιο στο τηγάνισμα) 
- Ότι «ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΣΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ» 

3) Ύπαρξη ειδικού εντύπου «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» σε ειδική θέση δίπλα στην έξοδο, θεωρημένου από την Υπηρεσία. 

4) Το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης με τις απαιτούμενες επισημάνσεις. 

5) Τα προϊόντα «Τσίπουρο ή Τσικουδιά» διατίθενται στους χώρους ομαδικής εστίασης αποκλειστικά προσυσκευασμένα/εμφιαλωμένα. 

6) Το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα σε μονάδες ομαδικής εστίασης, είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), το οποίο είναι διαφορετικό προϊόν από το Τσίπουρο και την Τσικουδιά. Στους τιμοκαταλόγους των ανωτέρω καταστημάτων θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ότι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), διατίθεται χύμα. Υποχρεωτικά επίσης θα αναγράφεται σε αυτή τη περίπτωση ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής του προϊόντος απόσταξης μικρού αποσταγματοποιείου (διημέρου). 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ανωτέρω μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν από το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Θεσπρωτίας στο Τηλ. 2665360172 

Εκ της Διοικήσεως 
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 


Συνέχεια...

Έναρξη Λειτουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Μαρτίου 06, 2020 0
Έναρξη Λειτουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στο Δήμο Ηγουμενίτσας 

Την έναρξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια ανακοινώνει το ΠΑΚΠΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας. Ο Σταθμός εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δημιουργία Δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας». Πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ). 
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός απευθύνεται σε όλους τους δημότες άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, σε μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, σε επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, σε εργαζομένους σε τοπικούς φορείς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια. 

Ο Σταθμός στεγάζεται στον 1ο όροφο του Παλαιού Δημαρχείου (ΚΑΠΗ) και παραρτήματα του λειτουργούν στα ΚΗΦΗ Πέρδικας και Πλαταριάς. 

Για πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Προστασίας Τρίτης Ηλικίας & Ευπαθών Ομάδων του ΠΑΚΠΠΟ καθώς και στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 13:00, στα τηλέφωνα 26653060030, 2665360012 & 6908852900.
Συνέχεια...

Σήμερα στην Ηγουμενίτσα η κηδεία του Σπυρίδωνα Κουφάλα (Από Άγιο Νικόλαο Φιλιατών)

Σήμερα στην Κορύτιανη η κηδεία της Κων/νας Δερέκα

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα